Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Rob_Atl

#726 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Rob_Atl »

Tesko je objasniti, znam da ima ljudi i u Bosni koji putuju toliko, ali mi ovdje pricamo o ciframa izmedju 100-150 miliona ljudi koji putuju toliko i jedva kraj s krajem sastavljaju zbog goriva e na to sam mislio... U samoj Americi imas preko 250 miliona registrovanih auta, sad skontaj kolko se na gorivo ovdje trosi...
Last edited by Rob_Atl on 16/03/2012 07:30, edited 1 time in total.
Rob_Atl

#727 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Rob_Atl »

dupli..
cindrlimindrli

#728 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by cindrlimindrli »

Rob_Atl wrote:Raja iz bosne ili ne cita ovu temu ili sta je vec, svi govore sto se zalimo na gorivo,
Problem je sto se zalis, kako sam kazes, raji iz Bosne. Em sto vise placaju gorivo, em sto su mahom kokuzi, em
sto ih handri troclano predsjednistvo, em se jos i ti natovario sa svojom pricom :lol: , nidje veze...
Rob_Atl

#729 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Rob_Atl »

Kolko ja znam tema je dijaspora, i mi se jadimo sami sebi, a ne raji iz Bosne, onda uleti raja i pomrsi racune sve :D ma haj nebitno skupo je i ovdje i tamo i jebajiga nadat se boljem :thumbup:
B6Redhell

#730 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
Rob_Atl wrote:Raja iz bosne ili ne cita ovu temu ili sta je vec, svi govore sto se zalimo na gorivo, a niko ne pita koliko mi godisnje prelazimo, evo recimo ja godisnje prelazim 20 000-25 000 MILJA sto ti ga dodje 37-40 000 km, e ne prelazim ja samo ovoliko vec 100 miliona amerikanaca prelazi toliko i neko ko ima platu od milju ipo , a trosi na gorivo 300 + mjesecno je fakat skupo, dok uracunas kiriju (500 dolara najmanje) onda ostale zajebancije sve skupa izadje 1100-1200 dolara znaci ostane ti 300 dolara da trosis citav mjesec, ili vi mislite da mi svi ovdje platu imamo 5000+ pa velite sto se zalimo??? :run:
A sta mislis da u BiH niko ne prelazi 40,000km godisnje??? Ja dok sam zivio u BiH pravio sam izmedju 80 i 120,000!
Sta si ti bio vozac Spedicije Bugojno jeli..?? cuj 120K godisnje..
B6Redhell

#731 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by B6Redhell »

U jednom od predhodnih postova spomeno sam, Ne mozes ti porediti Ameriku i Evropu gdje je javni saobracaj koliko toliko uredjen. Ja u mojoj mahali koja broji nepun Milion stanovnka treba mi jedno 3-7 sati da bi prevezo se iz jednog dijela u drugi javnim saobracajem i mozda ne budem opljackan :D . Mogo bi i pijeske prije>. Uporedjenje plata nacina zivota, i placanja svih dadjbina ebeno je. Mozda nije skupo gorivo ali skupe su kirije kad moras a vecina dijsapore u americi izdvaja i do 60-70% u kiriju. To ti je ono plata 200 a kirija 300. Skupo je skupo kad ti je auto MORANJE a ne LUKSUZ sto domaci nasi misle...
jefferson

#732 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:
jefferson wrote:
Rob_Atl wrote:Raja iz bosne ili ne cita ovu temu ili sta je vec, svi govore sto se zalimo na gorivo, a niko ne pita koliko mi godisnje prelazimo, evo recimo ja godisnje prelazim 20 000-25 000 MILJA sto ti ga dodje 37-40 000 km, e ne prelazim ja samo ovoliko vec 100 miliona amerikanaca prelazi toliko i neko ko ima platu od milju ipo , a trosi na gorivo 300 + mjesecno je fakat skupo, dok uracunas kiriju (500 dolara najmanje) onda ostale zajebancije sve skupa izadje 1100-1200 dolara znaci ostane ti 300 dolara da trosis citav mjesec, ili vi mislite da mi svi ovdje platu imamo 5000+ pa velite sto se zalimo??? :run:
A sta mislis da u BiH niko ne prelazi 40,000km godisnje??? Ja dok sam zivio u BiH pravio sam izmedju 80 i 120,000!
Cuj 120K godisnje. Eto tebi trebam reci cime sam se bavio/bavim da bi kao ti dao svoj blagoslov.
Mozes poslat bosanca na mjesec ali bosnu iz njega ne mozes istjerat!
Boze sacuvaj!
Static-X

#733 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Static-X »

jefferson pravio krugove oko Bosne :lol: :D
jefferson

#734 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

Static-X wrote:jefferson pravio krugove oko Bosne :lol: :D
Sta hoces, moj buraz se sad bavi s poslom zbog kojeg je za 9 mjeseci napravio skoro 100, malo vise od 10k mjesecno.
Kada dodjes u poziciju da mjenjas ulje dva puta mjesecno onda znas da zivis u autu!

Ljude koje ja znam u BiH u pravilu prave vise od 50,000km. Tako da ova prica kako je to samo u americi je razlog sto svaki put kada sjednem s nasim ljudima u SAD glava me zaboli od kukanja.
Velika renta, jbt, jesul ti ljudi ikad pokusali rentat stan u evropi? ili jos bolje, rentat stan od prosjecne BH plate u Sarajevu?
Last edited by jefferson on 16/03/2012 18:13, edited 1 time in total.
B6Redhell

#735 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
B6Redhell wrote:
jefferson wrote: A sta mislis da u BiH niko ne prelazi 40,000km godisnje??? Ja dok sam zivio u BiH pravio sam izmedju 80 i 120,000!
Cuj 120K godisnje. Eto tebi trebam reci cime sam se bavio/bavim da bi kao ti dao svoj blagoslov.
Mozes poslat bosanca na mjesec ali bosnu iz njega ne mozes istjerat!
Boze sacuvaj!
jeferson nema ljutnje. Forum je forum :D Raja voli prebacivati nisam nista reko' mozda si pichio po "europi".. I kod nas se prelazi mashallah pogotovo taxisti. Ali ipak sto jes jes, da bih nabio 80K km godisnje treba bosnu i uzduz i poprijeko prelaziti dnevno. Opet kazem nema ljutnje forum je forum :D :-D
jefferson

#736 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

jeferson nema ljutnje. Forum je forum :D Raja voli prebacivati nisam nista reko' mozda si pichio po "europi".. I kod nas se prelazi mashallah pogotovo taxisti. Ali ipak sto jes jes, da bih nabio 80K km godisnje treba bosnu i uzduz i poprijeko prelaziti dnevno. Opet kazem nema ljutnje forum je forum :D :-D
Ma ok, nego me to podjesca na klasicno ono nase: ta ces ti? kontas? Vjeruj mi, moguce je itekako preci!
Static-X

#737 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Static-X »

jefferson wrote:
Sta hoces, moj buraz se sad bavi s poslom zbog kojeg je za 9 mjeseci napravio skoro 100, malo vise od 10k mjesecno.
Kada dodjes u poziciju da mjenjas ulje dva puta mjesecno onda znas da zivis u autu!

Ljude koje ja znam u BiH u pravilu prave vise od 50,000km. Tako da ova prica kako je to samo u americi je razlog sto svaki put kada sjednem s nasim ljudima u SAD glava me zaboli od kukanja.
Velika renta, jbt, jesul ti ljudi ikad pokusali rentat stan u evropi? ili jos bolje, rentat stan od prosjecne BH plate u Sarajevu?
Ja to razumijem, (to sto volim malo salu zbijati je drugo) medjutim pitanje je koliko takvi ima u Bosni sto prelaze toliko km a koliko u USA. U USA je to nesto na sto se svaki gradjanin navikao dok u Bosni je to manjina. To je valjda ta razlika.
jefferson

#738 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

Static-X wrote:
jefferson wrote:

Ja to razumijem, (to sto volim malo salu zbijati je drugo) medjutim pitanje je koliko takvi ima u Bosni sto prelaze toliko km a koliko u USA. U USA je to nesto na sto se svaki gradjanin navikao dok u Bosni je to manjina. To je valjda ta razlika.
Naravno, u USA masa raje prelazi brdo km. Problem je sto u USA zbog niskih poreza raja je navikla na jeftin benzin i odbijala je promjeniti svoje navike. U ulici gdje ja zivim vecina auta ima V8 motore. I onda bezze sretnem komsiju i pocne mi se zalit na gorivo. Mislim nigdje veze.
Ovo je dugorocno dobra stvar, jer amerikanci u zadnjih nekoliko godina upravo zbog cijena goriva mjenjaju navike, kupuju stedljivija auta itd.
Sve dok je benzin jeftin to se nece desiti.
Ali, porediti stvari u BiH i USA, i reci eto kako je cijena goriva veci roblem u USA gdje je prosjecna plata 48,000 dolara godisnje i gdje je hrana, higijena i sl skoro upola jeftinija nego u Bih je nista vise nego bezobrazluk!
_Reds_

#739 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by _Reds_ »

Ja sam svima vama rekao, da lijepo navedete koliko posto mjesecne plate dajte na gorivo, i time ce svaka daljna prica o ovome o cemu ti pricas biti nepotrebna.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#740 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by corolla02 »

ja usuo jucer za 3.61 and it is a deal 8-)
_Reds_

#741 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by _Reds_ »

jefferson wrote: Naravno, u USA masa raje prelazi brdo km. Problem je sto u USA zbog niskih poreza raja je navikla na jeftin benzin i odbijala je promjeniti svoje navike. U ulici gdje ja zivim vecina auta ima V8 motore. I onda bezze sretnem komsiju i pocne mi se zalit na gorivo. Mislim nigdje veze.
Ovo je dugorocno dobra stvar, jer amerikanci u zadnjih nekoliko godina upravo zbog cijena goriva mjenjaju navike, kupuju stedljivija auta itd.
Ali, porediti stvari u BiH i USA, i reci eto kako je cijena goriva veci roblem u USA gdje je prosjecna plata 48,000 dolara godisnje i gdje je hrana, higijena i sl skoro upola jeftinija nego u Bih je nista vise nego bezobrazluk!
A kad je upitanju emisija stetnih plinova, ovamo u Evropi, tjeraju bukvalno prozivodjace na motore sto manjih zapremina, a vama gore se jb, svi međunardoni sporazumi koji Amerima nisu prijali, oni su iz njih ili istupili, ili nikad im se nisu priključili.
graue_maus

#742 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by graue_maus »

u njemackoj je neki dan litar bio 1,72 eura .........a u rezervar pase oko 40 litara.... :-) :-)
jefferson

#743 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

_Reds_ wrote:
jefferson wrote: Naravno, u USA masa raje prelazi brdo km. Problem je sto u USA zbog niskih poreza raja je navikla na jeftin benzin i odbijala je promjeniti svoje navike. U ulici gdje ja zivim vecina auta ima V8 motore. I onda bezze sretnem komsiju i pocne mi se zalit na gorivo. Mislim nigdje veze.
A kad je upitanju emisija stetnih plinova, ovamo u Evropi, tjeraju bukvalno prozivodjace na motore sto manjih zapremina, a vama gore se jb, svi međunardoni sporazumi koji Amerima nisu prijali, oni su iz njih ili istupili, ili nikad im se nisu priključili.
California ima 5 puta strozije zakone od EU! U americi automobili se posebno kalibriraju za kalifornijsko trziste.
Medjutim, nije to bas tako kao sto kazes da im se "jebe." Npr. zbog napreka dizel motora amerikanci su morali zakon promjeniti da bi dizel gorivo moglo da zadovolji potrebe novih dizelskih motora koji se mahom uvoze iz evrope.
Zakoni u EU nisu natjerali proizvodjace na male zapremine, nego cijena goriva.
Tako danas u SAD imas isti taj trend, tj. downsizing. Prosle godine 52% automobila koji su se prodali u SAD su imali 4 cilindra. 2006 godine 63% prodath automobila je imalo V8 motore. Naravno, zbog konfiguracije terena, cesta i velicine zemlje postoji opravdanje za jace motore, za strocije brzinske zakone i sl, ali se stvari mjenjaju.
jefferson

#744 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

_Reds_ wrote:
Ja sam svima vama rekao, da lijepo navedete koliko posto mjesecne plate dajte na gorivo, i time ce svaka daljna prica o ovome o cemu ti pricas biti nepotrebna.
Znas li da u SAD prosjecna familija odvoji 7% svoje plate na hranu, a u BiH prosjecna familija odvoji vise od 40%???
_Reds_

#745 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by _Reds_ »

jefferson wrote:
_Reds_ wrote:
Znas li da u SAD prosjecna familija odvoji 7% svoje plate na hranu, a u BiH prosjecna familija odvoji vise od 40%???
I koliko dajte za gorivo ?? Htjedoh vam reci da je jedino mjerilo upravo to, koliko se od mjesecnih primanja trosi na gorivo.

I trositi 300$ + goriva na prosjecnu platu 4K$+, je bas strasno, pa pogledas ove u Bosni, oni trose 200KM+, na platu 800KM +. Milsaim koja zalost, a tek koja je potreba u ovoj Americi, pa tamo cim djete napuni 16 godina voza kakvog terenca koji trosi 15-20 litaraa, jbg, to je potreba u Americi, a ovi u Bosni, ha debili, jasta, sta ce njima auto, pa neka se vozaju busevima, a ovi u gg, evetualno mogu malo i tramvajem ;)
jefferson

#746 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

I koliko dajte za gorivo ?? Htjedoh vam reci da je jedino mjerilo upravo to, koliko se od mjesecnih primanja trosi na gorivo.

I trositi 300$ + goriva na prosjecnu platu 4K$+, je bas strasno, pa pogledas ove u Bosni, oni trose 200KM+, na platu 800KM +. Milsaim koja zalost, a tek koja je potreba u ovoj Americi, pa tamo cim djete napuni 16 godina voza kakvog terenca koji trosi 15-20 litaraa, jbg, to je potreba u Americi, a ovi u Bosni, ha debili, jasta, sta ce njima auto, pa neka se vozaju busevima, a ovi u gg, evetualno mogu malo i tramvajem ;)
Ok isto pricamo :D
ahuseino

#747 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

jefferson wrote:
_Reds_ wrote:
California ima 5 puta strozije zakone od EU! U americi automobili se posebno kalibriraju za kalifornijsko trziste.
Medjutim, nije to bas tako kao sto kazes da im se "jebe." Npr. zbog napreka dizel motora amerikanci su morali zakon promjeniti da bi dizel gorivo moglo da zadovolji potrebe novih dizelskih motora koji se mahom uvoze iz evrope.
Zakoni u EU nisu natjerali proizvodjace na male zapremine, nego cijena goriva.
Tako danas u SAD imas isti taj trend, tj. downsizing. Prosle godine 52% automobila koji su se prodali u SAD su imali 4 cilindra. 2006 godine 63% prodath automobila je imalo V8 motore. Naravno, zbog konfiguracije terena, cesta i velicine zemlje postoji opravdanje za jace motore, za strocije brzinske zakone i sl, ali se stvari mjenjaju.
I u MasaCHuseCu... i jos 11 drzava.
Melami

#748 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Melami »

Meni se cini zadnji put kad sam sipao 91 bilo je $4.69
Melami

#749 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Melami »

Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
U CA su pravo strogi oko tih zagadjivaca zraka kako u autima tako i svugdje jer je mnogo fabrika i zrak je zagadjen.
U fabrici gdje radim su pravili probleme jer je curilo ulje iz neke masine il sta ja znam iz cega, vjerovatno viljuskara nekog vani. Jer kazu da se to ulje isparava i zrak bdue vise zagadjen.
Rob_Atl

#750 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Rob_Atl »

Jebo gorivo igrali ko loto, eo JACKPOT skocio na 476 miliona, najveci u istoriji ikad :shock: , pa ako ga dobijem vise se ne zalim na gorivo :dance: :run:
Post Reply