dijabetes...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#176

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:17, edited 1 time in total.
Android Knego
Posts: 1555
Joined: 13/03/2012 08:11

#177 Re: dijabetes...

Post by Android Knego »

.
Last edited by Android Knego on 20/03/2018 21:59, edited 1 time in total.
emmir1
Posts: 4482
Joined: 07/06/2013 15:28

#178 Re: dijabetes...

Post by emmir1 »

jOFLA wrote:
emmir1 wrote:Može li pomoć, nije mi jasno, radio sam mnoge pretrage u zadnjih godinu dana.

Između ostalog vadio sam komplet nalaze 3 puta u zadnjih godinu dana.
Šečer mi je bio jednom 4.7 jednom 5.2 ja mislim

Vadio sam i onaj hba1c, tako nekako.

Na nalazu u Sanasi piše referentne vrijednosti do 6.5 % , kod mene 5.5%

Neki dan u Al Tavilu vadio minerale i opet taj tromjesećni što me zbunilo

Tamo mi bio 5.9 a kod njih referenetne vrijednosti pišu od 4 do 7.
Kaže doktorica na njihovom.novom aparatu kojeg su počeli da upotrebljavaju su sada vrijednosti do 7 a prije su imali aparat da su vrijednosti bile do 6.

Kada mi je vadila te nalaze kaže provjerila i dnevni šečer i bio 5 i nešto, a doručkovao sam i pojeo 2 naranđe na malo prije.


E mene bune sada te vrijednosti tog hba1c, kako takva razlika, a objašnjenje i u sanasi i altavilu je da se razlikuje ovisno na kojem aparatu ih rade

Ima li ko iskustva
Rezultat testa hba1c je prosjek količine glukoze koja je prošla kroz krv u toku zadnja tri mjeseca. Vrlo pojednostavljeno, jedan tip hemoglobina kupi glukozu i veže se za crvena krvna zrnca. Više glukoze u krvi u zadnja tri mjeseca, viša brojčana vrijednost na testu. Po starom ili novom, tvoje vrijednosti su u normali.

Vrijednost može malo varirati ukoliko dođe do oštećenja crvenih krvnih zrnaca. Vrijednost može varirati i usljed smanjenog životnog vijeka crvenih krvnih zrnaca što zavisi od individue do individue.
Puno veća promjena rezultata je vidna čak i ako se samo u zadnje dvije sedmice značajno smanjio ili povećao unos ugljikohidrata u organizam; svejedno je li to brašno, škrob, čisti šećeri jednostavni ili složeni iz voća ili povrća ili kolača i bombona je ista stvar, jer svi oni bivaju pretvoreni u glukozu i sve se to očita na testu. Vrijednosti testa najviše variraju u zavisnosti šta jedeš i koliko jedeš u tri mjeseca prije testa.

To oko vrijednosti hba1c do sedam po novom, ili 6 po starom, je ono što se smatra gornjom granicom normalnih vrijednosti. Od 6 do 6.5 % smatra se pred-dijabetičnim stanjem (po starom), što znači da neko sa tim vrijednostima hba1c ima ogromne šanse, ili će sigurno oboljeti od onog što se smatra punim dijabetesom ukoliko odmah drastično ne smanji unos ugljikohidrata u svoj organizam.

Počelo se smatrati da je do 7 % nova gornja granica normale što nije dobro za pacijente, ali dugoročno gledajući dobro je za povećanu prodaju tableta i insulina koja će uslijediti kad-tad, možda za deset godina ili ranije, ukoliko pacijent prihvati 7 kao novu gornju granicu.

Bila su istraživanja koja pokazuju da je ljudima u pred-dijabetičnom stanju već uništeno oko polovine beta ćelija pankreasa (beta ćelije se inače ne mogu obnavljati), a onih preostalih pola zato moraju raditi ekstra naporno da proizvode dovoljnu količinu insulina za svu glukozu u krvi. Tokom godina ta polovina preostalih zdravih beta ćelija se usljed toga "izmori", te i one nepovratno propadaju, što dovodi to punog i trajnog dijabetesa.

Tvoj zadnji hba1c test je dao vrijednost 5.9, je li tako ? Po starom, to je došlo do gornje granice. Najbolje bi bilo to malo smanjiti. Objašnjenje da je do 7 nova normala okačiti mačku o' rep, jer najbolje bi bilo imati vrijednosti koje imaju potpuno zdravi ljudi: 4.6% do 5.4%
Tvoj blago povećan rezultat 5.9 (u odnosu na najčešće vrijednosti potpuno zdravih ljudi ) ne znači da ti je zdravlje polako krenulo nizbrdo, nego da si nekoliko sedmica prije zadnjeg testa konzumirao tjestenine ili kolača ili voćnih sokova ili gazirana slatka pića, ili se natrpavao voćem, ili bilo koja kombinacija toga nabrojanog, više nego prije prvog testa. Drži ga ispod 6.


Oni kažu da 5.5 u Sanasi i 5.9 u Altavilu ne znači da su to u stvari različite vrijednosti nego su aparati drukčiji i drukčiji reagensi
U sanasi je do 6.5 vrijednost
U al tavilu do 7

Potpuno su isto objašnjenje dali da to nije do vrijednosti nego do aparata

E to meni nije bilo jasno
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#179

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:22, edited 1 time in total.
emmir1
Posts: 4482
Joined: 07/06/2013 15:28

#180 Re: dijabetes...

Post by emmir1 »

jOFLA wrote:
emmir1 wrote:
Oni kažu da 5.5 u Sanasi i 5.9 u Altavilu ne znači da su to u stvari različite vrijednosti nego su aparati drukčiji i drukčiji reagensi
U sanasi je do 6.5 vrijednost
U al tavilu do 7

Potpuno su isto objašnjenje dali da to nije do vrijednosti nego do aparata

E to meni nije bilo jasno
OK. Pa to može. Jedan proizvođač napravi aparat na svoj način, drugi napravi na drugi. Postoje i pakovanja u kutijicama sa svim potrebnim materijalom da pacijenti sami sebi izmjere a1c, sa većom ili manjom razlikom u pokazanoj vrijednosti, a i oni se razlikuju u reagensima i načinima.

Čak i metri glukoze koje pacijent nosi sa sobom i mjere trenutno stanje šećera u krvi, variraju u rezultatima, i to sa marginama greške od ±5 do ±20 % jer jedni ih prave sa jednim, drugi sa drugim, treći sa trećim enzimatskim reagensima, i postoji barem nekoliko načina mjerenja, pa sve do površine na koju se prikuplja krv odnosno njene elektro provodljivosti. Svaki proizvođač vjeruje da će njegov biti najbolji, ili barem dati dovoljno prihvatljive rezultate za cijenu koja će biti niža od konkurentskog metra.

Ti nemaš razloga za brigu jer i taj veći rezultat je ispod gornje granice. Kad bi ti rezultat bio iznad 6 u bilo kojoj laboratoriji, onda bi te doktor poslao barem još na test za mikro-albumin da se definitivno potvrdi dijagnoza dijabetesa ili pred-dijabetesa.

Hvala ti puno na pojašnjenju.

Ja sam ipak otiśao jutros u Sanasu i ponovo izvadio hba1c.

Ja sam vadio u Sanasi prije 4 mjeseca i bio je 5.5.
Onda neki dan u Altavilu 5.9

I kontam da li je moguće da je toliko narastao prosjek za 4 mjeseca a iskreno ja se ne pretrpavam ugljikohidratima i slatkim, minimum je toga u mojoj ishrani.


I jutros mi nalaz 5.4%

Znači ipak je do aparata koje vrijednosti su u pitanju

Gornja granica u sanasi je 6.5
U altavilu 7
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#181

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:21, edited 1 time in total.
emmir1
Posts: 4482
Joined: 07/06/2013 15:28

#182 Re: dijabetes...

Post by emmir1 »

jOFLA wrote:
emmir1 wrote: I kontam da li je moguće da je toliko narastao prosjek za 4 mjeseca a iskreno ja se ne pretrpavam ugljikohidratima i slatkim, minimum je toga u mojoj ishrani.


I jutros mi nalaz 5.4%

Znači ipak je do aparata koje vrijednosti su u pitanju
Sasvim moguće i nije iznenađujuće da je do aparata. Međutim, četri mjeseca nije malo, mada nema smisla jer ničiji eritrociti ne žive toliko dugo, pa se a1c inače radi svaka tri, neko čak i svaka dva mjeseca) a do takve razlike u a1c također može doći čak i u samo par sedmica prije testa.

Ljudi se najčešće usredsrede na izbacivanje iz ishrane očiglednih izvora ugljikohidrata kao što su hljeb, riža, med, krompir, kineski krompir, kuhinjski šećer, kolače, čokoladu, bombone, voćne sokove, tjesteninu, a najčešće zanemaruju vrlo značajne ali neočigledne izvore ugljikohidrata.

Dovoljno je da čovjek u sedmicama prije sljedećeg testa češće ili manje često konzumira neke od neočiglednih izvora koji utiču na nivo šećera u krvi, i to ne malo, pa u istoj laboratoriji u kojoj je radio prethodni test dobije drukčiji rezultat.

Grah i leća su bogati ugljikohidratima. Voće je bogato jednostavnim šećerima. Za mrkvu i cveklu ljudi kažu da su zdravo povrće i time zaborave da sadrže ugljikohidrate koji se također pretvore u glukozu u krvi, a sadrže 12-13 g ugljikohidrata po čaši tog narezanog povrća. Čaša običnog mlijeka sama po sebi bez dodatnog šećerenja sadrži 11-12 grama laktoze.

Kupovni kečap i drugi sosovi od paradajza sadrže dodani šećer. Šećer se dodaje u kupovne jogurte. Ne sve jogurte, ali ima proizvođača koji to rade. Ima toga još.


Svakako da se treba edukovat o ishrani.

Mrkva i cvekla kuhana imaju veliki glikemijski indeks, svježa i nije tako loša.
arnelau
Posts: 126
Joined: 15/08/2009 16:32

#183 Re: dijabetes...

Post by arnelau »

Pozdrav,
Da li neko od forumaša zna da li dr. Dragan Stevanović - dijabetolog još uvijek radi u Općoj bolnici? Čula sam da je počeo raditi privatno, znali iko išta o tome?
User avatar
hamza_sa
Posts: 1095
Joined: 25/02/2009 11:35

#184 Re: dijabetes...

Post by hamza_sa »

Postovanje!

Posjedujem kutiju traka (50 kom) za mjerenje secera marke "Accu-Chek", rok trajanja do juna 2019. godine, pa ako su nekome potrebne rado bih ih poklonio.
User avatar
hamza_sa
Posts: 1095
Joined: 25/02/2009 11:35

#185 Re: dijabetes...

Post by hamza_sa »

hamza_sa wrote:Postovanje!

Posjedujem kutiju traka (50 kom) za mjerenje secera marke "Accu-Chek", rok trajanja do juna 2019. godine, pa ako su nekome potrebne rado bih ih poklonio.
Hvala Bogu javio se neko kome je potrebno i vec je uruceno!

:bih:
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#186 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

Ima li neko sa pred-dijabetesom, dijabetesom ili opcenito ideju o cemu se radi ovdje...radila sam ŠUK u sklopu krvne slike prije par sedmica (nisam ga nesto puno u zivotu mjerila prije toga, par puta prosle godine u trudnoci i mozda jednom u februaru i bio je uvijek ok) i bio je 6.3...odem naredni dan uradim bude 5.7...odem doktorici, kaze uradi hBa1c, uradim i bude 4.7%...kontam ok, to 6.3 je bilo jednom. Ali đavo mi ne dade mira i odem izmjerim jutros opet, kad 6,8...izmjerim onda 2 sata poslije jela 5.6. Cudno i sad ne kontam da li imam pred-dijabetes i trebam li opet doktoru?
Da bi stvar bila gora, zadnjih mjesec i po sam na anti-candida dijeti sto znaci da uopce secer, bijelo brasno i sl. stvari nisam konzumirala...svi pitaju za stres, inace sam anksiozna osoba tako da sam "uvijek" u nekom stresu, slabo spavam jer imam bebu ali nista posebno mimo toga...nemam viska kg i sto setice fizicke aktivnosti prosetam dnevno bar pola sata ali ne bavim se sportom/fitnessom.
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#187

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#188 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

Jofla, hvala puno na odgovoru. Nisam znala da to mjerenje tako varira kad se radi aparatom.
Vrijednosti koje sam spominjala (6,8, 6,3, 5,7) su sve bili natašte. Jučer sam mjerila više puta i bilo je sve niže i niže, znači najviše to ujutro natašte 6,8, kasnije poslije jela 5,6, onda pred ručak 5,1, pa 5,5 poslije ručka, i 4,9 pred spavanje. Jutros natašte 4,8. Meni je to sve bizarno i ne znam je li normalno da te jutarnje vrijednosti natašte toliko variraju? (Usput, vrijednost od 6,3 nije bila s aparatom nego test krvi u laboratoriji)
Znam da nije dijabetes ali se pitam da li je pred-dijabetes ako nastavim imati visoke jutarnje vrijednosti...
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#189

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#190

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#191 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

Hvala puno, nazalost ne mislim da je do aparata, ruke uvijek oprane, ugljikohidrate slabo jedem (secer, bijelo brasno i sl nikako) jer sam na anti-candida dijeti pa je to sve malo misteriozno ali eto, praticu sta jedem i vidjeti. ne znam da li moze od nespavanja/stresa biti to jutarnje tako, ko zna :D
uglavnom sad cu pratiti to sve ovih dana 2 sata nakon jela itd. pa vidjeti koji su "trendovi" :D
User avatar
klixoris
Posts: 6329
Joined: 07/11/2012 09:36
Location: u zavoju....na koljenu

#192 Re: dijabetes...

Post by klixoris »

Kod mene slicno stanje. Vec nekih 10 godina, na redovnim sistematskim pregledima (svake 2-3 godine), glukoza nataste mi varira u rasponu 6 do 6,3.
Krv iz vene, laboratorijska analiza (nije iz prsta na trakicu)
Popijem kafu (posecerenu) i onda odem do apoteke da izmjerim iz prsta - pokaze izmedju 5,2 do 5,4 :-) Mozda mi skoci secer u krvi od stresa posto ne podnosim bas najbolje igle :mrgreen:
I da, volim hljeb i slatkise, ali nisam debel, masnoce u krvi u normalnom opsegu...
Nisam jos testirao iz prsta nataste, ne znam ima li potrebe da radim taj A1C ?
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#193

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#194 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

Ne znam stvarno, juče recimo nisam bila u nekom pretjeranom stresu (slabo spavam generalno zbog budjenja bebe i iscekivanja toga :D i bilo je 6,8, a onda ostatak dana sasvim dobro.
Sinoc sam sebe dooobro istresirala pa sam bas slabo spavala, kontam sad ce biti Bog zna sta, uradim natašte, 4,8. 2 sata nakon jela 5,3. Znači niđe veze :D
Ne pijem uopce vocne sokove, niti voce jedem osim kiselih zelenih jabuka i poneki kiwi, znači ne jedem ni secer, bijeli jljeb/tjesteninu i sl, jedem zitrice, meso, povrce, bademe, beskvasni integralni hljeb u malim kolicinama (max 2 kriske dnevno), bademe, hljeb od bademovog brasna, smedja riza, quinoa, integralna tjestenina jednom sedmicno i to je u sustini moja dijeta zadnjih mjesec i po. Ljudi mi govore da mi je secer los kao zbog te dijete, ali to mi nema nikakvog smisla, trebalo bi valjda biti bolje?
Ne smijem to po noci jesti ako hocu da mjerim natašte ovih dana, ali kad se budim uvijek jesam gladna...nakon mjerenja ove sedmice uradicu to pa vidjeti kakva je razlika.
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#195

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#196 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

Logicno ne mislim da je do ishrane. Te ugljikohidrate jedem za rucak, navece vise jedem taj integralni hljeb ili od bademovog brasna, sa kuhanim jajima ili tunjevinom, avokadom i sl. Recimo sinoc sam jela krisku hljeba i komade teletine i paprike itd, ocekivala bih neki visi secer od toga ujutro, jos i stres, pa 4,8.
Uglavnom praticu ove sedmice, ubacicu fizicku aktivnost navece, paako i dalje bude visoko pojesti tako nesto po noci, ionako budem gladna :D hvala na savjetima :)
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#197

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:05, edited 1 time in total.
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#198 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

klixoris wrote:Kod mene slicno stanje. Vec nekih 10 godina, na redovnim sistematskim pregledima (svake 2-3 godine), glukoza nataste mi varira u rasponu 6 do 6,3.
Krv iz vene, laboratorijska analiza (nije iz prsta na trakicu)
Popijem kafu (posecerenu) i onda odem do apoteke da izmjerim iz prsta - pokaze izmedju 5,2 do 5,4 :-) Mozda mi skoci secer u krvi od stresa posto ne podnosim bas najbolje igle :mrgreen:
I da, volim hljeb i slatkise, ali nisam debel, masnoce u krvi u normalnom opsegu...
Nisam jos testirao iz prsta nataste, ne znam ima li potrebe da radim taj A1C ?
Ohrabrujuce za mene kad kazes da je vec deset godina tako :D ja sam sebi vec odredila da imam dijabetes iako nemam haha kod mene je sve uvijek u krajnosti :D
Ne znam imas li kakve simptome, uglavnom ja kad sam doktorici predocila to 6,3 ona mi rece da uradim A1C, pa sam i uradila (nije skupo, 10-15 KM u privatnim laboratorijama). Uradi ako imas kakve sumnje mada ja sve vise pocinjem misliti da je bolje sto manje ceprkati zdravlje, samo sebi izazivam stres cim nesto nije perfektno :D
User avatar
klixoris
Posts: 6329
Joined: 07/11/2012 09:36
Location: u zavoju....na koljenu

#199 Re: dijabetes...

Post by klixoris »

no_sikiriki wrote:
klixoris wrote:Kod mene slicno stanje. Vec nekih 10 godina, na redovnim sistematskim pregledima (svake 2-3 godine), glukoza nataste mi varira u rasponu 6 do 6,3.
Krv iz vene, laboratorijska analiza (nije iz prsta na trakicu)
Popijem kafu (posecerenu) i onda odem do apoteke da izmjerim iz prsta - pokaze izmedju 5,2 do 5,4 :-) Mozda mi skoci secer u krvi od stresa posto ne podnosim bas najbolje igle :mrgreen:
I da, volim hljeb i slatkise, ali nisam debel, masnoce u krvi u normalnom opsegu...
Nisam jos testirao iz prsta nataste, ne znam ima li potrebe da radim taj A1C ?
Ohrabrujuce za mene kad kazes da je vec deset godina tako :D ja sam sebi vec odredila da imam dijabetes iako nemam haha kod mene je sve uvijek u krajnosti :D
Ne znam imas li kakve simptome, uglavnom ja kad sam doktorici predocila to 6,3 ona mi rece da uradim A1C, pa sam i uradila (nije skupo, 10-15 KM u privatnim laboratorijama). Uradi ako imas kakve sumnje mada ja sve vise pocinjem misliti da je bolje sto manje ceprkati zdravlje, samo sebi izazivam stres cim nesto nije perfektno :D
Nemam nikakvih simptoma tipa vjecito zedan, suha usta, zamagljen vid, umor itd. Sve skroz normalno. Iskreno, nisam mislio nista cackati :mrgreen:
no_sikiriki
Posts: 16543
Joined: 11/12/2012 13:21

#200 Re: dijabetes...

Post by no_sikiriki »

jOFLA wrote:
no_sikiriki wrote:Logicno ne mislim da je do ishrane. Te ugljikohidrate jedem za rucak, navece vise jedem taj integralni hljeb ili od bademovog brasna, sa kuhanim jajima ili tunjevinom, avokadom i sl. Recimo sinoc sam jela krisku hljeba i komade teletine i paprike itd, ocekivala bih neki visi secer od toga ujutro, jos i stres, pa 4,8.
Uglavnom praticu ove sedmice, ubacicu fizicku aktivnost navece, paako i dalje bude visoko pojesti tako nesto po noci, ionako budem gladna :D hvala na savjetima :)
Jedna kriška hljeba za večeru kod zdravih ljudi nije ništa. Neće samo od jedne kriške hljeba biti išta značajnog povećanja ili mjerljivog, a od avokada, paprike ili bademovog brašna još manje. Ta kriška hljeba od integralnog brašna za večeru bi se odrazila kod dijabetičara, ali kod zdrave osobe neće, tako da je 4.8 mmol/L očekivana i realna vrijednost.
Pitanje, posto sad vec 3 dana pratim vise puta dnevno- evo recimo jutros prije jela 5,5, 2 sata poslije jela 4,4. Generalno, 2 sata poslije rucka ili oko vecere i sl. bude nesto tipa 4,7 ili 4,9...Je li to dobro ili nisko? Na netu uvijek pise do 7,8 nakon jela da je ok ali ne spominje se nista da li imaju neke preniske vrijednosti?
Post Reply