DHCP

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

DHCP

Post by djryback » 12/01/2012 23:16

Pozz, zna li mozda neko kako da rijesim problem, odnosno konfigurisem mrezu:

Imam na routeru ukljucen dhcp a instalirao sam server 2008 r2 na jednu masinu i hocu da mi to bude dc masina. Da li moram staviti fixnu adresu za to, i ako da, kako to uklopiti sa router konfiguracijom?

tj. Ako se na workgroup kacim bez fixne IP adrese sa klijenta, da li cu i na serveru morati dici DHCP?


dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: DHCP

Post by dragan.s » 13/01/2012 01:43

djryback wrote:Pozz, zna li mozda neko kako da rijesim problem, odnosno konfigurisem mrezu:

Imam na routeru ukljucen dhcp a instalirao sam server 2008 r2 na jednu masinu i hocu da mi to bude dc masina. Da li moram staviti fixnu adresu za to, i ako da, kako to uklopiti sa router konfiguracijom?

tj. Ako se na workgroup kacim bez fixne IP adrese sa klijenta, da li cu i na serveru morati dici DHCP?
Jedan pool (raspon) adresa smije davati samo jedan DHCP server. Znači ako uključiš DHCP server na 2008R2 onda ga isključi na ruteru. U principu DC (domen controler) mašina je ujedno i DHCP i DNS server, a statična adresa je uslov za DC. U svijetu AD-a (aktivnog direktorija) zaboravi na workgroup. Tvoji klijenti se na mrežu spajaju logovanjem na domenu i od DC-a dobijaju sve potrebne parametre. Mada, u principu može i bez toga, ali čemu onda dizati server sa DC-om?

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 13/01/2012 05:23

dragan.s wrote:
djryback wrote:Pozz, zna li mozda neko kako da rijesim problem, odnosno konfigurisem mrezu:

Imam na routeru ukljucen dhcp a instalirao sam server 2008 r2 na jednu masinu i hocu da mi to bude dc masina. Da li moram staviti fixnu adresu za to, i ako da, kako to uklopiti sa router konfiguracijom?

tj. Ako se na workgroup kacim bez fixne IP adrese sa klijenta, da li cu i na serveru morati dici DHCP?
Jedan pool (raspon) adresa smije davati samo jedan DHCP server. Znači ako uključiš DHCP server na 2008R2 onda ga isključi na ruteru. U principu DC (domen controler) mašina je ujedno i DHCP i DNS server, a statična adresa je uslov za DC. U svijetu AD-a (aktivnog direktorija) zaboravi na workgroup. Tvoji klijenti se na mrežu spajaju logovanjem na domenu i od DC-a dobijaju sve potrebne parametre. Mada, u principu može i bez toga, ali čemu onda dizati server sa DC-om?
Hvala, mada mozda nisam bio najjasniji... svakako da sam mislio logovati se na domenu, vec me je zanimalo da li mora DC nuzno biti i DHCP... medjutim evo uspio sam bez DHCP-a ovo iskonfigurisati, znaci ukucao sam na virtualnoj masini fixnu ip adresu, a DHCP mi je ostao na routeru, iako mi vise ne koristi, barem ne za ovu masinu.

Ako moze jedno konkretnije pitanje, imam pored servera i laptop sa win7 i zanima me mogu li napraviti jos jednu virtualnu masinu na njemu koji je logovan na domenu dakle i da se preko njega ta masina loguje na domenu? Ili svaki virtualni pc mora biti direktno fizicki na serveru koji je DC? Pitam zbog memorijskih resursa koji su mi prilicno ograniceni na serverskoj masini. Znaci da li mogu virtualnu masinu preko win7 klijenta nakaciti na server tj domenu?

hvala jos jednom, pozz

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 13/01/2012 06:09

Gledaj, ako na neku masinu stavis fiksnu adresu, onda ta masina nece ni slati DHCP REQUEST, dakle nemas sta uklapati sa router konfiguracijom. Na routeru moze komotno ostaviti DHCP, masine sa fiksnim adresama ce zaobici DHCP.

Eh sada, pametnije ti je rjesenje ono sto je @dragan.b rekao, da ukines sve sto mozes sa routera i prebacis na server, posebno ako konfigurises DC. Cak i ako su ti neki klijenti na linuxu ili OSX-u, DHCP, DNS i ostalo mozes vrtiti na Windows serveru sa DC-om.

Sto se drugog pitanja tice, mozes komotno zadici virtuelnu masinu bilo gdje i s njom se kaciti na domenu. Bitno je jedino da virtuelna masina i host na kojem se nalazi budu u istoj mrezi kao i server.

I na kraju, nemoj vrtiti dva DHCP servera osim ako tacno ne znas sta radis, odnosno ako tacno ne znas kako konfigurisati dva razlicita pool-a.

Ako jos nesto zapne, pitaj.

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 13/01/2012 06:28

Ok, hvala, tako cu onda i uraditi.
Jedino sto osim ovih spomenutih racunara imam i jednog komsiju u zgradi koji je na mojoj mrezi, pa sam mislio ako je moguce da njega postedim dodatnih konfiguracija, znaci ako ukljucim DHCP na serveru umjesto na routeru, on ce moci ici na internet iako nece biti logovan na domenu? Jesam li dobro shvatio?

Jos jedno pitanje ako moze :) vezano za striped raid, imam 2 diska jedan 200 drugi 300 giga, sve skupa imam oko 200 giga podataka.
Koji mi je najbolji scenario da ih uvezem u raid? Da oslobodim jedan totalno a drugi zafilam pa ga expandam na prazni ili da oba diska napunim otprilike do pola? Pitam zbog brzine i sigurnosti ocuvanja podataka naravno.

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 13/01/2012 06:39

djryback wrote:Ok, hvala, tako cu onda i uraditi.
Jedino sto osim ovih spomenutih racunara imam i jednog komsiju u zgradi koji je na mojoj mrezi, pa sam mislio ako je moguce da njega postedim dodatnih konfiguracija, znaci ako ukljucim DHCP na serveru umjesto na routeru, on ce moci ici na internet iako nece biti logovan na domenu? Jesam li dobro shvatio?

Jos jedno pitanje ako moze :) vezano za striped raid, imam 2 diska jedan 200 drugi 300 giga, sve skupa imam oko 200 giga podataka.
Koji mi je najbolji scenario da ih uvezem u raid? Da oslobodim jedan totalno a drugi zafilam pa ga expandam na prazni ili da oba diska napunim otprilike do pola? Pitam zbog brzine i sigurnosti ocuvanja podataka naravno.
Ako ti je komsija u istoj mrezi, onda se moze kaciti na domenu bez problema.

Sto se RAID-a tice, imas par scenarija.
RADI 0, odnosno stripped RAID. Na taj nacin ces dobiti 400 GB prostora jer od drugog diska mozes iskoristiti samo 200 GB, 100 GB ti propada, odnosno u najboljem slucaju ne moze biti u RAID-u. Na ovaj nacin dobijas duplo prostora, ali ako ti rikne jedan disk, propada ti sve.

RAID 1 ili mirror RAID. Na ovaj nacin ces imati 200GB prostora, ali i failsafe mehanizam jer ako ti ode jedan disk, podaci ce ti ostati na drugom disku. Ovdje gubis dosta, jer od ukupnih 500GB mozes iskoristiti 200GB, plus eventualno posebna particija od 100GB na vecem disku koja nece biti u RAID-u.

Ako ti ne treba failsafe mehanizam, ja bih ti preporucio LVM. Pogledaj malo kako to mozes uraditi na windowsu, u principu, od dva diska ces napraviti jedan logical volume od 500GB sto ti je mozda i idealno rjesenje.

Ako ti bas treba RAID, onda nabavi jos jedan disk, identican kao taj veci od 300GB i njih vezi u RAID1.

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 13/01/2012 06:48

Znaci u sustini diskovi ne moraju biti prazni da bi se to radilo?

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 13/01/2012 06:58

djryback wrote:Znaci u sustini diskovi ne moraju biti prazni da bi se to radilo?
Tehnicki, ne moraju jer kada napravis RAID, pobrisace se sve sto je bilo ne diskovima.

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 13/01/2012 07:06

Hmmm.. u tome je i problem.. da bih da ih spojim u raid ali da ne izgubim podatke.. je li to moguce ikako?

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 13/01/2012 07:24

djryback wrote:Hmmm.. u tome je i problem.. da bih da ih spojim u raid ali da ne izgubim podatke.. je li to moguce ikako?
Nisam siguran, mozda u nekom softwerskom RAID-u. Znam da je moguce zamjeniti disk kada neki rikne, ali nisam probao. Google malo.

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 03/02/2012 17:34

vox-populi wrote: Nisam siguran, mozda u nekom softwerskom RAID-u. Znam da je moguce zamjeniti disk kada neki rikne, ali nisam probao. Google malo.
Hvala, uspio sam, expandao sam samo drive na dodatni disk

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 03/02/2012 20:31

djryback wrote:
vox-populi wrote: Nisam siguran, mozda u nekom softwerskom RAID-u. Znam da je moguce zamjeniti disk kada neki rikne, ali nisam probao. Google malo.
Hvala, uspio sam, expandao sam samo drive na dodatni disk
A to ti je softwareski RAID iz Windowsa. Ako zadovoljava tvoje potrebe, onda je ok. Malo je sporiji nego fake RAID ili HW RAID, ali ok.

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 03/02/2012 21:07

Ma samo mi je prostor bitan da imam u komadu 500 giga, a znam da je sporiji jer ne radi kao RAID 0 tj ne pise malo na jedan malo na drugi disk vec samo kad popuni prvi, predje na drugi.

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 03/02/2012 21:31

djryback wrote:Ma samo mi je prostor bitan da imam u komadu 500 giga, a znam da je sporiji jer ne radi kao RAID 0 tj ne pise malo na jedan malo na drugi disk vec samo kad popuni prvi, predje na drugi.
Jesi li siguran za ovo?

Koliko sam ja upucen, a jesam :), RAID 0, ili stripped RAID radi na principu istovremenog zapisivanja na oba diska. Sa RAID-om 0 dobijes vise prostora na disku, duplo vecu brzinu zapisa ali je velika mana to ako rikne jedan disk, podaci i na drugom disku su necitljivi, upravo zbog toga sto se bytewise zapisuje na oba diska u isto vrijeme.

Ovo o cemu ti pricas, situacija u kojoj se puni prvo jedan disk pa kada se napuni prelazi se za zapisom na drugi disk je jedna od varijanti LVM-a, ali nisam siguran koliko je ta varijanta podrzana na Microsoftovim sistemima.

User avatar
vox-populi
Posts: 3131
Joined: 03/04/2008 21:51
Location: Sarajevo-x Liberation Front

Re: DHCP

Post by vox-populi » 03/02/2012 21:32

A sorry, tek sad vidjeh da nisi napravio RAID 0.

Sta si onda tacno uradio?

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: DHCP

Post by djryback » 04/02/2012 00:09

vox-populi wrote:A sorry, tek sad vidjeh da nisi napravio RAID 0.

Sta si onda tacno uradio?
U sustini napravio sam lapsus, to nije uopste RAID vec expand particije (mora biti dinamicka) na na dodatni HDD, kao kada 2 particije spajas u jednu, samo sto se ovdje radi o dva fizicka diska. Znaci na serveru 2008 r2 imas tu opciju u disk management-u. Jednostavno expand, to je to.

Post Reply