Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
Ja_Ja

#926 Re: Zenica tokom rata

Post by Ja_Ja »

Stjui wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ovo je bilo kad je Vozuca osvojena, jel de?
vjerovatno,sudeći po vremenu slikanja.da nije 303. brdska brigada?jesu li oni bili na vozućkom ratištu u to vrijeme?
Mislim da je 303. brdska u pitanju. Znam sigurno da su bili na vozuckom ratistu. Komsija mi je poginuo u to vrijeme na vozucoj, a bio je u 303.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#927 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

...
Last edited by Woody on 02/06/2015 10:06, edited 1 time in total.
Woody

#928 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Je li to ona 303-a koja je sa 314-om "odradila" Kiseljak kod Žepča 16. avgusta 1993?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#929 Re: Zenica tokom rata

Post by _BataZiv_0809 »

Woody wrote:Je li to ona 303-a koja je sa 314-om "odradila" Kiseljak kod Žepča 16. avgusta 1993?
:?
Woody

#930 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

...
Last edited by Woody on 02/06/2015 10:47, edited 1 time in total.
Woody

#931 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Ako ne znaš ti, možda neko drugi zna. Možda porodice Krezić, Katić, Širić... A ne bi bilo zgoreg priupitati Suada Hasanovića, Mirsada Šestića komandante 303-e ili Ramiza Bećirhodžića komandanta spec. odreda CSB-a Zenica ;-)

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#932 Re: Zenica tokom rata

Post by _BataZiv_0809 »

Woody wrote:Ako ne znaš ti, možda neko drugi zna. Možda porodice Krezić, Katić, Širić... A ne bi bilo zgoreg priupitati Suada Hasanovića, Mirsada Šestića komandante 303-e ili Ramiza Bećirhodžića komandanta spec. odreda CSB-a Zenica ;-)

Image
Pa o cemu se radi?
Woody

#933 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

O čemu se radi?

Radi se o ubistvu 25 civila i dva ranjena vojnika HVO-a. Nemoj da ja vadim svoj "crni rokovnik" ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#934 Re: Zenica tokom rata

Post by _BataZiv_0809 »

Woody wrote:O čemu se radi?

Radi se o ubistvu 25 civila i dva ranjena vojnika HVO-a. Nemoj da ja vadim svoj "crni rokovnik" ;-)
Ajde de, rekao sam vec da te rado citam. :thumbup: Sta pise u famoznom crnom rokovnku? :sax:
aldinjo

#935 Re: Zenica tokom rata

Post by aldinjo »

Jeli ovo galijašević stoji iza ovog profila?
kakavdanakneiskustvu

#936 Re: Zenica tokom rata

Post by kakavdanakneiskustvu »

aldinjo wrote:

hoces reci da je nemoguce da se desilo ovo sto je @woody spomenuo?
Zokipfc

#937 Re: Zenica tokom rata

Post by Zokipfc »

kakavdanakneiskustvu wrote:
aldinjo wrote:

Pripadnici arbih ubijali civile? Nemoguce.

... na Klixu
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#938 Re: Zenica tokom rata

Post by _BataZiv_0809 »

Woody javi se.
aldinjo

#939 Re: Zenica tokom rata

Post by aldinjo »

aldinjo wrote:

Neiskusni, hoću reči da mi konstantno potenciranje o zločinima ARBiH godinama na ovom forumu liči na potpis izdajnika galijaševića.
kakavdanakneiskustvu

#940 Re: Zenica tokom rata

aldinjo wrote:

Neiskusni, hoću reči da mi konstantno potenciranje o zločinima ARBiH godinama na ovom forumu liči na potpis izdajnika galijaševića.[/quote]

sve ok
Woody

#941 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Aha... Evo i mene. Jebote, jedva nađoh svoj "crni rokovnik". Sve se bojim jednog dana, ovakav kakav sam star, da ću ga izgubiti na radost dijela ovdašnjeg čitateljstva ;-)

Daklem... Da vidimo. Datum: 16. avgust 1993, pod rubrikom: 3. Korpus - Žepačko ratište... Aha! Evo ga :thumbup:

"Izvještaj: Na dan 16. avgusta 1993, združene jedinice 303-e i 314- brigade 3. Korpusa iz Zenice u ranim večernjim satima su izvršile napad na selo Kiseljak kod Žepča. Cilj napada je bilo ovladavanje selom Kiseljak koje se nalazilo pored pruge, na važnoj komunikaciji pravca Žepče - Zavidovići i kontroli magistralne ceste M-17. Zauzimanjem sela Kiseljak stvorili bi se uslovi za zauzimanje jakog ustaškog uporišta na koti "Bukvik" sa koje se konstantnom vatrom pokriva šire područje Zavidovića. Brzom i efikasnom akcijom, borci ARBiH i CSB-a Zenica zauzimaju desnu stranu sela do ceste zatekavši ustaške snage potpuno nespremne i nepripremljene na ovaj napad. Nakon početnih borbi ustaše se pregrupišu i utvrđuju u kućama preko ceste sprečavajući daljnje prodiranje jedinica ARBiH. Nakon cijelonoćne borbe borci ARBiH zauzimaju selo Kiseljak pri tome izbacivši iz stroja 30-ak dobro naoružanih pripadnika lokalnog HVO-a uz minimalne gubitke na strani ARBiH. Nije bilo zarobljenih ustaša niti civilnih gubitaka. Zarobljene su značajne količine MTS-a kao i hrane i žive stoke. Kuće iz kojih je dejstvovano po borcima ARBiH su neutralisane i onemogućene za dalje dejstvo."

Jah! A nakon istrage ostaje zabilježeno:

"U nemogućnosti da se pređe na lijevu stranu sela, pripadnici ARBiH dovode Ivanu Širić (15 godina), Katu Krezić (71 godina) i Franju Krezića (76 godina) do ceste govoreći vojnicima HVO-a da se predaju jer će ih u protivnom ubiti. U uzajamnoj razmjeni vatre ginu sve troje. Nakon bezuspješnih pregovora oko predaje i gubitaka na strani ARBiH, vojnici ARBiH počinju neselektivnu likvidaciju lokalnog stanovništva ubivši pri tome još 23 stanovnika (staraca, invalida, žena i djece). Nakon zauzimanja sela i povlačenja HVO-a, ARBiH zatiče ranjene Krunu Kajića i Antu Jukića koji su na licu mjesta likvidirani.

U toku akcije ubijena su sljedeća lica:

1. Franjo Krezić;
2. Kata Krezić, žena Franje;
3. Kata Katić, rođena 1922. godine;
4. Niko Širić, starija osoba;
5. Kata Širić, starija osoba;
6. Ivica Mandurić, dječak, retardirana osoba;
7. Ivana Širić;
8. Miroslav Lučić;
9. Damir Kajić, dječak od 10 godina;
10. Kruno Kajić, ranjeni vojnik HVO-a;
11. Ljilja Maglica;
12. Ana Đerek;
13. Anto Jukić, ranjeni vojnik HVO-a;
14. Franjo Tadić;
15. Jakov Tadić;
16. Ivan Pravdić;
17. Jozo Bulajić;
18. Mato Ivešić;
19. Ivo Vidović;
20. Stanko Širić;
21. Ivica Bandić;
22. Florijan Krezić;
23. Ivica Lukeš
24. Vinko Zovko

Uz još 3 neidentifikovana lica".

Eto, tako...

I ne! Nisam ja Galijašević. On za to svoje brabonjanje prima debelu platu, honorar i dnevnice. Ja ovo pišem čisto zbog sebe i svoje i naše djece, brez ikakve naknade. Nek' se zna! Ili što bi rekao jedan puno pametniji od mene: "Najgore je kad ljudi ćute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja…" Hvala.

Pozdrav domovini :thumbup:
Not My Idea

#942 Re: Zenica tokom rata

Post by Not My Idea »

Zalutah na ovu temi pa ostadoh zbunjena.
Dakle, prvo kazes 25 ubijenih civila i 2 hvo vojnika,ranjena/to su ovi sto su likvidirani, okej
Krenimo sabirat: dolazis do troje ubijenih civila, pa JOŠ 23 ubijena civila?!
Onda napravis spisak od 24 osobe, oduzimam 2 vojnika...pa dodajes tri neidentifikovane :zoka:

nego,otkud da znas sva ova imena i poneke osobne stvari a ovo troje nisi mogao identifikovat?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#943 Re: Zenica tokom rata

Post by _BataZiv_0809 »

Not My Idea wrote:Zalutah na ovu temi pa ostadoh zbunjena.
Dakle, prvo kazes 25 ubijenih civila i 2 hvo vojnika,ranjena/to su ovi sto su likvidirani, okej
Krenimo sabirat: dolazis do troje ubijenih civila, pa JOŠ 23 ubijena civila?!
Onda napravis spisak od 24 osobe, oduzimam 2 vojnika...pa dodajes tri neidentifikovane :zoka:

nego,otkud da znas sva ova imena i poneke osobne stvari a ovo troje nisi mogao identifikovat?
Woody na svakoj temi ima zanimljiv doprinos. Poprilicno kotroverzan.
asurbanipal

#944 Re: Zenica tokom rata

Post by asurbanipal »

Not My Idea wrote:

Dostavio mu ih haver, Nino Raspudić.
seln

#945 Re: Zenica tokom rata

Post by seln »

Nikakav crni rokovnik....
moody prati hercegsrpske forume, pa skupljene "informacije" prodaje kao svoje.

http://--- NO LINKS ---/forum/rat-bih-hr ... 1-100.html

https://www.stormfront.org/forum/t409811/

Ako ti moody kaze da je nebo plavo, ipak pogledaj, za svaki slucaj.
kosava

#946 Re: Zenica tokom rata

Post by kosava »

Woody, Woody mani se 'rvatska republika erceg bosna sajtova i informacija, nego de ti ovo pritefter u crnu knjigu munjevitom akcijom pripadnika 3 Korpusa su razbijeni snage 'avo-a te su se isti dali u bjeg brzinom na kojoj bi pozavidio i sam Carl Lewis po bijegstvu hrabrih bojovnika koji su bjezali ne misleci o sudbini roditelja, supruznika, djece , te ostale rodbine koju su ostavili pripadnici 111 xp brigade 'avo-a iz Zepceta otvarajau vatru iz svih artiljeriskih orudja te usmrcuju i ranjavaju veci broj civila hrvata i pripadnika 3 Korpusa, u neko doba pripadnici 'avo iz Kiseljaka su dosli do daha a i more biti napili se vode pa prijetnom oruzijem pripadnicima artiljerije naredjuju obustavu vatre, Tada zlikovci iz 3 Korpusa kupe ranjene borce i civile i sve ih transportuju u Zenicku Kantonalnu Bolnicu na dalje zdravstveno zbrinjavanje medju nijma i vise ranjene djece u rasponu od 6 do 11 godina, nema optuznice jer roditelj koji su bili ranjeni ili cija su dijeca bila ranjenja su bili spremni da svijedoce da je 'rvatske snage otvorile vatru a pripadnici ARBiH i ljekari i osoblje Zenicke bolnice im spasili zivote.

Ja imao malo bolji pogled od novinara slobodne dalmacije koji je kuckao po laptopu sjedeci u kaficu na Peristilu malo je tesko vidjeti sa Peristila sta ima u Sredisnjoj Bosni.

Jeko je Ramiz Becirhodzic? Komanda CSB jedinice za posebne namjene hronoloski Musliman( radi u jednoj drzavnoj agenciji ko zandar) Hrvat sada u mirovini djeca mu rade u policiji , Musliman iz Krajne bio kod Vikica na Krtelju prije rata. nijedan se ne zove Ramiz Becirhodjic. :roll:

CBS jedinica za pos. nam. sastavljena od carsijske raje sa velikim brojem ne muslimana.
kakavdanakneiskustvu

#947 Re: Zenica tokom rata

ramiz bećirhodžić sa nadimkom šaraf,poslije rata komandir jedinice za podrsku mup-a ze-do kantona
kosava

#948 Re: Zenica tokom rata

Post by kosava »

A to je Saraf putovo kroz vrijeme
kosava

#949 Re: Zenica tokom rata

Post by kosava »

_BataZiv_0809 wrote:Woody javi se.

Nemoze zauzet je iscitavanjem Storm Fronta.
AkHolic

#950 Re: Zenica tokom rata

Post by AkHolic »

....
Post Reply