Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
Škobo Habu

#676 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

7mvbr wrote:Istina je da je sedma imala te ispade sa kupacima, kaficima po Zenici itd. Medjutim ovaj drugi dio o udajama i zenidbama si pomjesao sa odredom el-mudzahid, a sa njima smo se mi brzo razisli. Sto se tice ovih kafica i kupaca, na jednoj strani ljudi ginu na drugoj se senluci. I na kraju, ti mozes imati misljenje kakvo hoces, ali sedmoj i sedamnaestoj krajiskoj, tim "seljackim" brigadama kako ti kazes, nije mogao politi na ruke niko, barem kada je rat u pitanju.
Nema potrebe da mi stavljaš u usta nešto nisam ni rek'o. Sedamnestu krajišku nisam ni pomen'o. U Sedmoj sam služio vojsku krajem devedeseti, pa ti mogu potvrditi iz prve ruke o kakvim se tu tipovima radilo.
Kasarna na Bilmištu je devedeseti bila stjecište tog vehabijskog pokreta, mnogi pripadnici iz rata su ostali kasnije u VF-u. Bilo je tu svašta od zikr manifestacija Halila Brzine do selefija koji su regrutima branili da gledaju MTV spotove.
Situacija po kojoj jedni šenluče, a drugi ginu, bilo je u svim mjestima, no, ne znam da je iko koga utjeriv'o u suru kako su to radili po Zenici i sličnim gradovima. To nema veze sa time o čemu ti govoriš.
Ali, zapravo, to je i poenta cjelokupne priče bivših pripadnika Sedme, pogotovo oficirskog kadra, kojeg sam se nasluš'o, kao mi smo krvarili guzicu, drugi su ispijali kafe. Jesu kurac, da prostiš...sokolačke "Kobre", u jeku ofenzive na Kruševu, ubacuju se VRS-u iza leđa i dižu im u zrak kamion sa smjenom. Al', eto, takve storije mogu se danas čuti samo kad je riječ o Vozućoj, El Mudžahidu, Sedmoj. Bog te nejebo, pa sve ste oslobodili u ovoj zemlji.
7mvbr

#677 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

Svaki korpus, svaka brigada, svaka jedinica je imala svoje mjesto i znacaj. Pogledaj istoriju nase brigade. Sto se tice onog perioda poslije rata kada si ti sluzio vojsku, tada je vec na povrsinu isplivao pozadinski kadar koji je radio ono sto je radio i ja o tome neznam nista. Ja govorim o ratu. I nemoj psovat molim te.
Škobo Habu

#678 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

7mvbr wrote:Svaki korpus, svaka brigada, svaka jedinica je imala svoje mjesto i znacaj. Pogledaj istoriju nase brigade. Sto se tice onog perioda poslije rata kada si ti sluzio vojsku, tada je vec na povrsinu isplivao pozadinski kadar koji je radio ono sto je radio i ja o tome neznam nista. Ja govorim o ratu. I nemoj psovat molim te.
Historija tvoje brigade je poznata i vrapcima na grani. Problem nastaje tamo gdje imaš prazninu o značaju drugih brigada, koji nadizilazi Sedmu, ali nisu imale ekskluzivno mjesto kod Alijine bošnjačke vlastele da se ustoliče kao sredstvo duboko religozno-političke indoktrinacije. Takav je status imala Sedma netom poslije rata. A pošto se svi nisu borili samo za Alijinu, ili Brzininu viziju BiH, ja , u ime takvih, mogu samo kazati da takvu sliku prošlog rata mogu nabiti na vlastito spolovilo. Jeste, svi su krvarili guzicu, stim da su neki brzo pali u zaborav, dok se oko nekih stvarao oreol nepobjedivosti. I ja govorim o ratu i njegovim posljedicama po sve nas. I psovka nije upućena tebi, već demagozima iz Sedme, koji su znali biti degradirani iz čina kapetana u štabnog oficira zbog problema sa alkoholizma. Đaba toliki trud i indoktrinacija od strane arapske braće.
I na kraju, o zločinima koje su počinile jedinice ABiH treba govoriti, ako ništa radi samih nas, da ne živimo u zabludama.
Tutnjavac

#679 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

7mvbr wrote:Ja sam mislio da je zlocin kad se pobije,pokolje i spali 116 civila. Tacno je da je sedma isla prema Dusini, ali po vasoj prici tu su hrvati bili pilici koji nisu nista krivi nit su bili naoruzani niti pruzali otpor. Pitanje: Ko je bio Elvedin Čamdzic? Ako je ovaj vojnik napravio to stomu se stavlja na teret neka odgovara za to. Citam tragom ovih pitanja, pisanje na nekoj stranici u HR gdje se lupeta o Serifu PAtkovicu zvanom Geler!? Prvi put da komandanta neko tako zove.
Taj dan sam sa bio u pratnji neke kompanjole koja je prevezla granate za rucni bacac. U nas pritvor su privedeni ljudi koji su bili na punktu u Lasvi. Svi su prezivjeli.
U Dusini nisam bio.
Nigdje ne piše "Šerif Patković zvani Geler" nego "Vehid Subotić zvani Geler" i čovjeku se sudi na Sudu BiH upravo za taj zločin u Dusini. Strijeljanje zarobljenog vojnika koji se predao je ratni zločin, šta drugo se desilo u Srebrenici nego masovno strijeljanje ljudi koji su se predali, između ostalih zločina.

Zločin u Dusini je dokazan u Haagu, nisu ga negirali ni Hadžihasanović ni Kubura, nego su se samo branili s pozicija "da nisu znali" ili da nisu mogli kazniti odgovorne jer su pucale linije komandovanja.

Mislim da je zdravo i moralno boriti se za to da se osvijetle zločine Armije BiH. Jer ih je malo, jer nisu sistematski i nisu masovni i samo će pokazati suštinsku razliku između Armije i VRS/HVO: a to je da Armija nije sistemski činila zločine, odnosno da zločin nije bio ni strateško ni taktičko sredstvo.
7mvbr

#680 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

Pise u pisanju nekog od HR kolumnista, ako hoces pronaci cu ti text. Ja sam za to da svaki zlocin izadje na vidjelo te da pocinioci odgovaraju i budu kaznjeni.
Tutnjavac

#681 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

7mvbr wrote:Pise u pisanju nekog od HR kolumnista, ako hoces pronaci cu ti text. Ja sam za to da svaki zlocin izadje na vidjelo te da pocinioci odgovaraju i budu kaznjeni.

Joj jarane šta me briga šta tamo piše, postavio sam ti vijest FENA-e o potvrđenoj optužnici na Sudu BiH, gdje je optužen vojnik Sedme muslimanske VEHID SUBOTIĆ GELER.
kakavdanakneiskustvu

#682 Re: Zenica tokom rata

Post by kakavdanakneiskustvu »

7mvbr wrote:Istina je da je sedma imala te ispade sa kupacima, kaficima po Zenici itd. Medjutim ovaj drugi dio o udajama i zenidbama si pomjesao sa odredom el-mudzahid, a sa njima smo se mi brzo razisli. Sto se tice ovih kafica i kupaca, na jednoj strani ljudi ginu na drugoj se senluci. I na kraju, ti mozes imati misljenje kakvo hoces, ali sedmoj i sedamnaestoj krajiskoj, tim "seljackim" brigadama kako ti kazes, nije mogao politi na ruke niko, barem kada je rat u pitanju.

šenlući???,šta su curice od 17 godina sa obala rijeke bosne trebale pušku u ruke uzeti?
notsure

#683 Re: Zenica tokom rata

Post by notsure »

Odavno ne pročitah zanimljiviju temu na forumu.

Mene raskopa uloga onog sveprisutnog Begagića iz Albe. Je li lik stvarno bio vojnik ili se samo metiljao po štabu?
7mvbr

#684 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

kakavdanakneiskustvu wrote:

šenlući???,šta su curice od 17 godina sa obala rijeke bosne trebale pušku u ruke uzeti?
Eto ga sad! Po vama i vasem pisanju niko nije smio prdnut u Zenici bez naseg dopustenja! Koliko su to puta rastjerali kupace? Svaki dan? Kada kazem senluci, onda mislim na desavanja u gradu po kaficima a ne na kupanje oko vode. Ko je naredio da se rastjeraju kupaci? Znate li ko je uopste to radio? Nakon svih bitaka koje je nasa brigada vodila, vi se vezete za neku saku vojnika koja je zatvarala kafice i rastjerala curice sa rijeke Bosne. Podignite optuznicu za ratni zlocim kad nas toliko mrzite
Last edited by 7mvbr on 29/03/2014 09:18, edited 1 time in total.
7mvbr

#685 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

notsure wrote:Odavno ne pročitah zanimljiviju temu na forumu.

Mene raskopa uloga onog sveprisutnog Begagića iz Albe. Je li lik stvarno bio vojnik ili se samo metiljao po štabu?

Imas na FB spisak veterana
notsure

#686 Re: Zenica tokom rata

Post by notsure »

7mvbr wrote:
notsure wrote:Odavno ne pročitah zanimljiviju temu na forumu.

Imas na FB spisak veterana
Znam ja da je on na spisku veterana. Mnogi su. Ali pojma nemam šta je on stvarno radio? Po čemu je zaslužan, da ne griješim dušu ako je stvarno toliko vrijedan? Čime je zaslužio da bude predsjednik i direktor svega i svačega? Što reče jedan komentator, "kad on umre, ostaće 10 radnih mjesta u Zenici upražnjeno".
Tutnjavac

#687 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

7mvbr wrote:

Eto ga sad! Po vama i vasem pisanju niko nije smio prdnut u Zenici bez naseg dopustenja! Koliko su to puta rastjerali kupace? Svaki dan? Kada kazem senluci, onda mislim na desavanja u gradu po kaficima a ne na kupanje oko vode. Ko je naredio da se rastjeraju kupaci? Znate li ko je uopste to radio? Nakon svih bitaka koje je nasa brigada vodila, vi se vezete za neku saku vojnika koja je zatvarala kafice i rastjerala curice sa rijeke Bosne. Podignite optuznicu za ratni zlocim kad nas toliko mrzite
Slažem sa ja s tobom, malo je preveliko zvono zakačeno na Sedmu zbog par incidenata i inače se o brigadi previše nekih hajki diže uglavnom zbog prevelike medijske eksponiranosti komandanata i to uglavnom poslije rata.
Škobo Habu

#688 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

7mvbr wrote:Pise u pisanju nekog od HR kolumnista, ako hoces pronaci cu ti text. Ja sam za to da svaki zlocin izadje na vidjelo te da pocinioci odgovaraju i budu kaznjeni.
Pa, dobro ako ste već bili tako "dobri", zašto vam HVO, kao jedinoj brigadi ABiH, nije dozvolio prolaz za Bosansku Krajinu?
Eto, i 17. Krajiška je prešla, a 7. nije. Koji je razlog?
7mvbr

#689 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

Škobo Habu wrote:
Pa, dobro ako ste već bili tako "dobri", zašto vam HVO, kao jedinoj brigadi ABiH, nije dozvolio prolaz za Bosansku Krajinu?
Pa tako kazi, za tebe je mjerilo "dobra" HVO. Znaci koga HVO stima taj je dobar
Tutnjavac

#690 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

Škobo Habu wrote:

Mislim, pitanje ti je suludo ako ga koristiš kao neko mjerilo valjanosti Sedme. Ako je povjerenje HVO-a ikakvo mjerilo, onda mjerila ne trebaju ni postojati.
kakavdanakneiskustvu

#691 Re: Zenica tokom rata

Post by kakavdanakneiskustvu »

7mvbr wrote:

šta pjeniš,ko je rekao da neko nekog mrzi,spominjemo činjenice,istinu,nismo mi krivi što to nekome smeta
Škobo Habu

#692 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

Tutnjavac wrote:
Mislim, pitanje ti je suludo ako ga koristiš kao neko mjerilo valjanosti Sedme. Ako je povjerenje HVO-a ikakvo mjerilo, onda mjerila ne trebaju ni postojati.
Nije riječ o mjerilu, već o kontekstu uloge Sedme u sukobu sa HVO. Tukla se i 17. Krajiška sa HVO, pa im je omogućen prolazak preko teritorije koju su kontrolisali Hrvati. Tukla se i gomila drugih brigada, pa su stigle u Krajinu.
Sedmoj nije dozvoljeno zbog hipoteke ratnih zločina nad Hrvatima Srednje Bosne. To je osnovni razlog. Nije im se garantovala sigurnost, jer bi, vjerovatno, bili izloženi napadu hrvatskih jedinica.
Naravno, jasno je da je hrvatska strana na tom planu, shodno ratnoj propagandi, preuveličavala obim zločina koji su počinjeni, ali sigurno je da na to u mnogome uticala dešavanja u Gučoj Gori, jedan od niza primjera, u kojoj su mudžahedini na jedan barbarski način oskrnavili tamošnji samostan. Takve stvari su dodatno uticale na image Sedme, jer se odred "El-Mudžahid" smatr'o dijelom 7. Muslimanske. Na kraju je, što je dosta smiješno, ispalo da je odred "El-Midžahid" djelov'o izvan svakog lanca komandovanja.
cindrlimindrli

#693 Re: Zenica tokom rata

Post by cindrlimindrli »

Na kakav barbarski nacin je oskrnavljen samostan u Gucoj Gori? Srusen kao dzamija u Ahmicima, Frehadija u BL...kako?
Tutnjavac

#694 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

Škobo Habu wrote:
Tutnjavac wrote:
Nije riječ o mjerilu, već o kontekstu uloge Sedme u sukobu sa HVO. Tukla se i 17. Krajiška sa HVO, pa im je omogućen prolazak preko teritorije koju su kontrolisali Hrvati. Tukla se i gomila drugih brigada, pa su stigle u Krajinu.
Sedmoj nije dozvoljeno zbog hipoteke ratnih zločina nad Hrvatima Srednje Bosne. To je osnovni razlog. Nije im se garantovala sigurnost, jer bi, vjerovatno, bili izloženi napadu hrvatskih jedinica.
Naravno, jasno je da je hrvatska strana na tom planu, shodno ratnoj propagandi, preuveličavala obim zločina koji su počinjeni, ali sigurno je da na to u mnogome uticala dešavanja u Gučoj Gori, jedan od niza primjera, u kojoj su mudžahedini na jedan barbarski način oskrnavili tamošnji samostan. Takve stvari su dodatno uticale na image Sedme, jer se odred "El-Mudžahid" smatr'o dijelom 7. Muslimanske. Na kraju je, što je dosta smiješno, ispalo da je odred "El-Midžahid" djelov'o izvan svakog lanca komandovanja.
Ama kontam šta pričaš, ali iskreno, kada je riječ o Srednjoj Bosni HVO je zadnja instanca koja ima pravo na moralne poteze zbog toga što je neko počinio ratne zločine. HVO u Srednjoj Bosni pogotovo nema nikakvo pravo nikome pa ni Sedmoj prigovarati neke zločin, kad se uzme u obzir šta su i kako oni uradili. Sedmu muslimansku u Srednjoj Bosni opterećuje samo jedan ratni zločin, i to onaj u Dusini, protiv ratnih zarobljenika. Sudi se jednom vojniku a meni, kao ni gomili drugih ljudi, nije jasno zašto se Patkoviću ne sudi, jer je kao nadređeni oficir bio na licu mjesta.

I da, u pravu si, većina zločina i incidenata koji se pripisuju Sedmoj, ustvari su djelo El-Mudžahida.

A samostan u Gučoj Gori: polupan inventar, zidovi ispisani porukama na arapskom, par velikih nuždi pored oltara i slično. Samostan je i prije i poslije incidenta čuvala vojna policija 306. brigade ali jedinice Armije u tom kraju (dolina Bile, Mehurić) su stalno bile u sukobu sa strancima...
Škobo Habu

#695 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

Tutnjavac wrote:
Ama kontam šta pričaš, ali iskreno, kada je riječ o Srednjoj Bosni HVO je zadnja instanca koja ima pravo na moralne poteze zbog toga što je neko počinio ratne zločine. HVO u Srednjoj Bosni pogotovo nema nikakvo pravo nikome pa ni Sedmoj prigovarati neke zločin, kad se uzme u obzir šta su i kako oni uradili. Sedmu muslimansku u Srednjoj Bosni opterećuje samo jedan ratni zločin, i to onaj u Dusini, protiv ratnih zarobljenika. Sudi se jednom vojniku a meni, kao ni gomili drugih ljudi, nije jasno zašto se Patkoviću ne sudi, jer je kao nadređeni oficir bio na licu mjesta.
Pa, ako kontaš šta pričam, zašto je imam utisak iz tvojih postova da iznošenjem određenih činjenica spram Sedme branim HVO? Po već provjerenom ovdašnjem patriotskom defaultu odmah te proglase za izdajnika. Ja smatram da se treba otvoreno govoriti o ratnim zločinima ABiH bez ikakve idealizacije.
Herceg-bosanska propagnda o zločinima nad hrvatskim življem, spinovi o 170.000 hiljada protjerani Hrvata iz Srednje Bosne nije tema, a po tom pitanju, to je svima poznato ko je bio ovdje u ratu, ne postoji mjesto u Srednjoj Bosni od Kiseljaka, preko Vareša pa sve do Bugojna, u kojima HVO nije počinio ratni zločina nad bošnjačkim stanovništvom. Sjetimo se samo Zavidovića ili Novog Šehera kod Maglaja, gdje je HVO počinio zločine za koje je srpska strana mala maca.
I da, u pravu si, većina zločina i incidenata koji se pripisuju Sedmoj, ustvari su djelo El-Mudžahida.

A samostan u Gučoj Gori: polupan inventar, zidovi ispisani porukama na arapskom, par velikih nuždi pored oltara i slično. Samostan je i prije i poslije incidenta čuvala vojna policija 306. brigade ali jedinice Armije u tom kraju (dolina Bile, Mehurić) su stalno bile u sukobu sa strancima..
Da, slažem se. I tu je puna odgovornost komandnog kadra Sedme, koja je "arapskoj braći" u takvim stvarima davala punu podršku. Zajedno sa njima su unosili razdor među onaj dio bošnjačkog stanovništva koji nije htio biti kotaminiran selefijskom ideologijom, te su konstantno proizvodili napetost. I nisu samo takvi bili Aarapi, bilo je dosta naših "arapa" kojima su bili bliži sumnjivi tipovi iz Sudana nego prva rodbina.
Stjui

#696 Re: Zenica tokom rata

Post by Stjui »

Škobo Habu wrote: Naravno, jasno je da je hrvatska strana na tom planu, shodno ratnoj propagandi, preuveličavala obim zločina koji su počinjeni, ali sigurno je da na to u mnogome uticala dešavanja u Gučoj Gori, jedan od niza primjera, u kojoj su mudžahedini na jedan barbarski način oskrnavili tamošnji samostan.
preživio je njih samostan ,što se ne može reči za džamiju u selu bandol udaljenom nekih 6-7 km od guče gore . tu su hrvatski teroristi i zlotvori(tzv.hvo) dva dana prije ulaska arbih u guču goru ,prvo zapalili džamiju,a onda i komplet selo. nijedna kuća nije ostala. živog su zapalili nepokretnog čovjeka. inače , ovaj zločin hrvatskih zlotvora je po mom mišljenju direktan razlog dolaska krajiške brigade i odreda el-mudžahid u guču goru i oslobađanja kuća da bi se obezbijedio smještaj za ljude koji su izbjegli iz maloprije pomenutog sela.
Škobo Habu

#697 Re: Zenica tokom rata

Post by Škobo Habu »

Stjui wrote:
preživio je njih samostan ,što se ne može reči za džamiju u selu bandol udaljenom nekih 6-7 km od guče gore . tu su hrvatski teroristi i zlotvori(tzv.hvo) dva dana prije ulaska arbih u guču goru ,prvo zapalili džamiju,a onda i komplet selo. nijedna kuća nije ostala. živog su zapalili nepokretnog čovjeka. inače , ovaj zločin hrvatskih zlotvora je po mom mišljenju direktan razlog dolaska krajiške brigade i odreda el-mudžahid u guču goru i oslobađanja kuća da bi se obezbijedio smještaj za ljude koji su izbjegli iz maloprije pomenutog sela.
Znam da se radi o delikatnoj poziciji, ali ne možeš reći kako se nije radilo o primjeru ravanšizma. Naravno, lako je pametovati sa ove distance, ali svaki vid revolta na kraju sa obije o glavu nama samima.
Hrvatski mediji već cijelo desetljeće grade historiju na spinovima o etničkom čišćenju Hravata iz Srednje Bosne na primjerima Dusine, Guče Gore, Križančeva sela itd, dok namjerno zanemaruju ovakve primjere sa hrvatske strane. To je strategija jednog Nine Raspudića, uzmimam ga kao eklatantan primjer, i slažem se da se protiv takvog spinovanja treba boriti svim silama. No, ono što spada u kategoriju revanšizma, a iz njega najčešće proizilazi konkretan vid ratnog zločina, ne može se poreći tvrdnjama "prvo su oni nas". Što se tiče Guče Gore, to je za svaku osudu, a što se tiče Bandola, to je na obraz onima koji ga prešućuju sa hrvatske strane.
Još nešto, nakon Stupnog Dola i dešavanja u Varešu, voji zapovjednici olovske brigade su mogli uraditi isto što je HVO na prostoru vareške opštine, ali nisu. Mogli su recimo svo hrvatsko stanovništvo strpati u kakve zatvore, ali, na svu sreću, nisu. Jednostavno, to nisu imali pravo iz razloga jer oni nisu ničim doprinjeli tim zločinima. U Praljkovim haškim dokumentima se može pronaći njegova tvrdnja da je ABiH franjevački samostan u Olovu opljačkala i devastirala, a što nije uopšte tačno. Naprotiv, odbranila ga je da bi danas Hrvati iz Srednje Bosne mogli pohoditi isti. Dovljan šamar svim naivcima koji dođu sa očekivanjima koja su im u glavu usadili herceg-bosanski propagandni mešetari.
Tutnjavac

#698 Re: Zenica tokom rata

Post by Tutnjavac »

Škobo Habu wrote:
Tutnjavac wrote:
Pa, ako kontaš šta pričam, zašto je imam utisak iz tvojih postova da iznošenjem određenih činjenica spram Sedme branim HVO? Po već provjerenom ovdašnjem patriotskom defaultu odmah te proglase za izdajnika. Ja smatram da se treba otvoreno govoriti o ratnim zločinima ABiH bez ikakve idealizacije.
Herceg-bosanska propagnda o zločinima nad hrvatskim življem, spinovi o 170.000 hiljada protjerani Hrvata iz Srednje Bosne nije tema, a po tom pitanju, to je svima poznato ko je bio ovdje u ratu, ne postoji mjesto u Srednjoj Bosni od Kiseljaka, preko Vareša pa sve do Bugojna, u kojima HVO nije počinio ratni zločina nad bošnjačkim stanovništvom. Sjetimo se samo Zavidovića ili Novog Šehera kod Maglaja, gdje je HVO počinio zločine za koje je srpska strana mala maca.

A samostan u Gučoj Gori: polupan inventar, zidovi ispisani porukama na arapskom, par velikih nuždi pored oltara i slično. Samostan je i prije i poslije incidenta čuvala vojna policija 306. brigade ali jedinice Armije u tom kraju (dolina Bile, Mehurić) su stalno bile u sukobu sa strancima..
Da, slažem se. I tu je puna odgovornost komandnog kadra Sedme, koja je "arapskoj braći" u takvim stvarima davala punu podršku. Zajedno sa njima su unosili razdor među onaj dio bošnjačkog stanovništva koji nije htio biti kotaminiran selefijskom ideologijom, te su konstantno proizvodili napetost. I nisu samo takvi bili Aarapi, bilo je dosta naših "arapa" kojima su bili bliži sumnjivi tipovi iz Sudana nego prva rodbina.
Ma samo mi smeta da, pored dovoljno drugih kritika, opravdanih, neopodnih o Sedmoj muslimanskoj i cijeloj jednoj liniji parakomandovanja u Trećem korpusu, tražiš argument i u potezima HVO-a. :D

Naravno, zločine Armije trebam otkriti, razjasniti, kazniti, priznati i gotovo. Ti zločini su po strukturi i obimu uvijek zločini pojedinaca, u najtežu ruku zločini eventualno planirani na razini manjih formacija. Armiji BiH zločin ni u primisli nije bio ni taktičko ni strateško sredstvo.

Pisao sam na temi o El-Mudžahidu, koja je nažalost zatvorena, da je većina zločina u Srednjoj Bosni, u zoni Trećeg korpusa, počinjena upravo zbog haosa i nemogućnosti kontrole nad stranim dobrovoljcima i domaćin im suborcima.
ZAGORS

#699 Re: VOZUCA 1995

Post by ZAGORS »

Je li na Ozrenu 1995-te bio neki četnički vojvoda ?
Da li je tačan broj da je stradalo 1 200 srpskih vojnika u operaciji ARBIH u Septembru kada je ARBIH oslobodila 400 kvadratnih kilometara Ozrena ?
Da li je za vrijeme ofanzive ARBIH na Ozrenu bila Nevesinjska brigada ?
7mvbr

#700 Re: Zenica tokom rata

Post by 7mvbr »

Znate li vi do kad su mudzahedini bili dio nase brigade? Ima teli podatke o tome? Zasto su otisli iz "sedme"? KOme su bili potcinjeni?
Post Reply