Zenica / III Korpus A RBiH
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#226 Re: Zenica tokom rata
posao-kuca-posao-kuca-posao-kuca-linija-kafana-kuca-posao-kuca-posao-kuca-posao...e ovako je meni bilo `92-`95
.Da nije bilo blokade bilo bi kuca-posao-kuca-Njemacka
, al` jbg , sad sam opet kuca-posao-kuca-posao-... 
-
Eborg
#227 Re: Zenica tokom rata
Sjećam se ovog dana k'o danas, pogotovo ovog spaljenog Yuge. Mislim da su pale tri granate u ovom glavnom dijelu, jedna ispred "Bosanke", druga kod one oglasne ploče preko puta gdje su danas ona trafika i grill a treća ispred "Borca". U Staroj čaršiji još jedna-dvije, zar ne?nacho_ wrote:
video sadrzi ne bas ugodne prizore!
A ko nas je ovo gađao? VRS sa Vlašića?
- nellington
#228 Re: Zenica tokom rata
Ovo je HVO. Bar smo tako pričali do suđenja Blaškiću.Eborg wrote:
A ko nas je ovo gađao? VRS sa Vlašića?
-
Eborg
#229 Re: Zenica tokom rata
Doduše, bilo je tada baš zakuhano s njima. Samo odakle su mogli gađati onda, sa Vjetrenica? Ali i tu je bilo pola HVO, pola ABiH.
- nellington
#230 Re: Zenica tokom rata
Mirno i lijepo Putičevo. Međutim, u Haagu je to bilo jako slabo argumentirano, pa je Blaškićeva odbrana s tezom o srpskoj granati uspjela osloboditi dotičnog krivnje. Dakle...Eborg wrote:Doduše, bilo je tada baš zakuhano s njima. Samo odakle su mogli gađati onda, sa Vjetrenica? Ali i tu je bilo pola HVO, pola ABiH.
-
Eborg
#231 Re: Zenica tokom rata
Gledam evo otprilike na Google Earthu i čudim se kako su sa te daljine mogli relativno precizno smjestiti toliko granata. Jesu li sve pale odjednom ili u kraćem vremenskom razmaku?
Isto je bilo i u Fakultetskoj, samo umjesto da pogode zgradu stare gimnazije i Institut gdje je bila kasarna, štab, šta li već, pogodiše onu zgradu preko puta gdje je bila banka ili ovako nešto, danas je tu onaj "Info Studio". Sreća u nesreći je da je stan napušten par minuta prije te granate ali mislim da je neka djevojka ranjena ispred. Doduše, ne znam kada je to bilo i ko je za to odgovoran.
BTW, Totić kidnapping.
Isto je bilo i u Fakultetskoj, samo umjesto da pogode zgradu stare gimnazije i Institut gdje je bila kasarna, štab, šta li već, pogodiše onu zgradu preko puta gdje je bila banka ili ovako nešto, danas je tu onaj "Info Studio". Sreća u nesreći je da je stan napušten par minuta prije te granate ali mislim da je neka djevojka ranjena ispred. Doduše, ne znam kada je to bilo i ko je za to odgovoran.
BTW, Totić kidnapping.
- nellington
#232 Re: Zenica tokom rata
Dobra haubica - recimo ovo čudo tehnike s dobrim tablicama, lijepim vremenom i poznavanjem struke daju rezultat.
-
Eborg
#233 Re: Zenica tokom rata
Sablasno u najmanju ruku, nisam znao da je i tadašnja relativno zastarjela oprema imala takve domete i efikasnost.
Inače, više puta sam čuo priču da je VRS okretala svoju artiljeriju na Vlašiću ili na HVO ili na ABiH u ovom periodu, ovisno o tome koliko su bili "podmazani", navodno je bio pravo dobar biznis kojem je čak i Banja Luka pokušala stati ukraj.
Inače, više puta sam čuo priču da je VRS okretala svoju artiljeriju na Vlašiću ili na HVO ili na ABiH u ovom periodu, ovisno o tome koliko su bili "podmazani", navodno je bio pravo dobar biznis kojem je čak i Banja Luka pokušala stati ukraj.
- prilagodjena
#234 Re: Zenica tokom rata
HVO je gađao zenicu sa pješčare u bilojEborg wrote:Doduše, bilo je tada baš zakuhano s njima. Samo odakle su mogli gađati onda, sa Vjetrenica? Ali i tu je bilo pola HVO, pola ABiH.
- Not My Idea
#235 Re: Zenica tokom rata
moja mati radila preko puta zapada. i onako u strahu od granata, jedan dan kad je isla na posao, zaderala se LEZI DOLE, GRANATA!! svi ljudi zalegli, pokrili se po glavi...niko nista...nakon nekoliko trenutaka, dizu se i gledaju u njuBobi wrote:posao-kuca-posao-kuca-posao-kuca-linija-kafana-kuca-posao-kuca-posao-kuca-posao...e ovako je meni bilo `92-`95.Da nije bilo blokade bilo bi kuca-posao-kuca-Njemacka
-
Eborg
#236 Re: Zenica tokom rata
@prilagodjena: Hvala, i to je zapanjujuće daleko.
@Not My Idea: Zapadna tribina BP? Bila je žena samo oprezna.
Tu je fakat krhnula jedna granata, tačnije ispred sjevero-zapada stadiona. 
@Not My Idea: Zapadna tribina BP? Bila je žena samo oprezna.
-
nihil_
#238 Re: Zenica tokom rata
Not My Idea wrote:moja mati radila preko puta zapada. i onako u strahu od granata, jedan dan kad je isla na posao, zaderala se LEZI DOLE, GRANATA!! svi ljudi zalegli, pokrili se po glavi...niko nista...nakon nekoliko trenutaka, dizu se i gledaju u njuBobi wrote:posao-kuca-posao-kuca-posao-kuca-linija-kafana-kuca-posao-kuca-posao-kuca-posao...e ovako je meni bilo `92-`95.Da nije bilo blokade bilo bi kuca-posao-kuca-Njemacka
![]()
- zambaklija
#239 Re: Zenica tokom rata
Not My Idea wrote:moja mati radila preko puta zapada. i onako u strahu od granata, jedan dan kad je isla na posao, zaderala se LEZI DOLE, GRANATA!! svi ljudi zalegli, pokrili se po glavi...niko nista...nakon nekoliko trenutaka, dizu se i gledaju u njuBobi wrote:posao-kuca-posao-kuca-posao-kuca-linija-kafana-kuca-posao-kuca-posao-kuca-posao...e ovako je meni bilo `92-`95.Da nije bilo blokade bilo bi kuca-posao-kuca-Njemacka
![]()
- Not My Idea
#241 Re: Zenica tokom rata
Jedan dido mi je otisao iz Zenice na biciklu u Bugojno da kupi brasna.
Dugo ga nije bilo i vec smo svi mislili da je poginuo..vratio se nakon nekoliko dana i donio vrecu mekinja, koje je podijelio na 4 kuce.
Drugi dido je isao negdje prema Visokom pjeske, isto po brasno. Kupio vrecu i krenuo kuci nekim vozom..
Kad je izasao iz voza u Radakovu, ljudi ga napali, poceli mu otimat, poceli se udarat
Donio kuci taman za 2 hljeba...
I jedan i drugi i danas dan, kad se ruca pa svega na stolu...bas im se stisne i pocnu pricat te price.
Ovaj sto je isao u Visoko znac rec kad se prejede E sad bih poceo plakat, vidi svega ima a ja vise ne mogu
Dugo ga nije bilo i vec smo svi mislili da je poginuo..vratio se nakon nekoliko dana i donio vrecu mekinja, koje je podijelio na 4 kuce.
Drugi dido je isao negdje prema Visokom pjeske, isto po brasno. Kupio vrecu i krenuo kuci nekim vozom..
Kad je izasao iz voza u Radakovu, ljudi ga napali, poceli mu otimat, poceli se udarat
Donio kuci taman za 2 hljeba...
I jedan i drugi i danas dan, kad se ruca pa svega na stolu...bas im se stisne i pocnu pricat te price.
Ovaj sto je isao u Visoko znac rec kad se prejede E sad bih poceo plakat, vidi svega ima a ja vise ne mogu
- prilagodjena
#242 Re: Zenica tokom rata
moj tata je nekako skuckao 25 km da nam kupi kilogram brašna,ode na pijacu na uglovnici(bila tamo među zgradama),kupi i donese.mama da zamjesi...u kesi gips
oplakali svi,to nam bila zadnja lova 
- Not My Idea
#243 Re: Zenica tokom rata
isto tako se mojoj tetki desilo. i vjerujem, mnogim ljudima.
kad spomenu tu pijacu kod Bosanke...prica mi jedna zena, cuvala unuka u ratu i jedan dan izasla s njim da prosetaju.
i ugleda on jaja na pijaci..kaze Baba, aj kupi jaja da mi napravis, bar troje-cetvero
jedno jaje bilo 3 marke...
kad spomenu tu pijacu kod Bosanke...prica mi jedna zena, cuvala unuka u ratu i jedan dan izasla s njim da prosetaju.
i ugleda on jaja na pijaci..kaze Baba, aj kupi jaja da mi napravis, bar troje-cetvero
jedno jaje bilo 3 marke...
- snaga_znanja
#244 Re: Zenica tokom rata
Glad, bez struje, lozis ona drva sto ti masno seljaci naplacuju dabogda im se suma osusila, neizvjesnost, granatiranje i gomila dobre djecje zajebancije u novonastaloj situaciji. Ukratko opisano.
Ima tu dosta hajduckih prica o ovom ili onom ali sustina je jedna. Najebali smo samo zato sto je neko odlucio da je isplatno svercati brasno. Nema brasna 93. al zato pusimo srpske i hrvatske cigare ko da je tvornica u Blatusi.
Sto se tice ratnih desavanja, jbg rat je bio. Ko god tvrdi da je bilo sistemskog progona onog ili ovog u Zenici laze. Ali da je bilo ugodno nije. Desilo se nekoliko stvari koje se mogu okarakterisati kao ratni zlocin i kao i obicno te istrage nikad zvrsene.
Dva su problema na ovom polju bila:
1. Veliki broj izbjeglica koji je dosao u Zenicu 92. godine. Jbg. ljudi spavaju u dvoranama i po svim objektima da je imao funkcionalan krov, poslovnim prostorima itd. itd. I onda jbg krene lavina nezadovoljstva zasto oni ne mogu uciniti isto onima sto su njih protjerali. Dugo je trajalo ubjedjivanje da im to nisu oni koji su ih protjerali....
2. Islamizacijom ABiH doslo je do fenomena zvanog Muzicka skola u kojoj su na "saslusanje" zvani svi. I oni domicijelni koji su dug jezik imali i oni kojima je jedini zlocin bio sto su drugacije nacionalnosti. Sta ces takav je rat...
Posebno iritantni su bili domicijelni koji se furaju na arape. Obicno su takvi paradirali gradom i maltretirali lokalnu omladinu. Kasnije je bilo dosta muke i sa zenama u suknjicama. Komsija je batine dobio jer se fato sa curom na Kamberovica polju itd. itd. Uglavnom morbidluk teski. Bajke su opjevane o doticnim likovima kako su ovakvi ili onakvi borci, a donjeli su nam vise stete nego koristi. Al haj...
Sto se tice znao ovaj ili onaj. Zar vi stvarno pusite bajku o zavjeri sirokih razmjera? Eto svi su znali sta se sprema samo niko to Bosnjacima nije dojavio? Pa nisu ljudi retardirani. U Hrvatskoj rat uveliko traje vide sta se desava. Ko je imao koga otisao je i cao drugari.
Dakle kad oduzmes i saberes kako su ostali prosli u ratu mi smo dobro i prosli.
Ima tu dosta hajduckih prica o ovom ili onom ali sustina je jedna. Najebali smo samo zato sto je neko odlucio da je isplatno svercati brasno. Nema brasna 93. al zato pusimo srpske i hrvatske cigare ko da je tvornica u Blatusi.
Sto se tice ratnih desavanja, jbg rat je bio. Ko god tvrdi da je bilo sistemskog progona onog ili ovog u Zenici laze. Ali da je bilo ugodno nije. Desilo se nekoliko stvari koje se mogu okarakterisati kao ratni zlocin i kao i obicno te istrage nikad zvrsene.
1. Veliki broj izbjeglica koji je dosao u Zenicu 92. godine. Jbg. ljudi spavaju u dvoranama i po svim objektima da je imao funkcionalan krov, poslovnim prostorima itd. itd. I onda jbg krene lavina nezadovoljstva zasto oni ne mogu uciniti isto onima sto su njih protjerali. Dugo je trajalo ubjedjivanje da im to nisu oni koji su ih protjerali....
2. Islamizacijom ABiH doslo je do fenomena zvanog Muzicka skola u kojoj su na "saslusanje" zvani svi. I oni domicijelni koji su dug jezik imali i oni kojima je jedini zlocin bio sto su drugacije nacionalnosti. Sta ces takav je rat...
Posebno iritantni su bili domicijelni koji se furaju na arape. Obicno su takvi paradirali gradom i maltretirali lokalnu omladinu. Kasnije je bilo dosta muke i sa zenama u suknjicama. Komsija je batine dobio jer se fato sa curom na Kamberovica polju itd. itd. Uglavnom morbidluk teski. Bajke su opjevane o doticnim likovima kako su ovakvi ili onakvi borci, a donjeli su nam vise stete nego koristi. Al haj...
Sto se tice znao ovaj ili onaj. Zar vi stvarno pusite bajku o zavjeri sirokih razmjera? Eto svi su znali sta se sprema samo niko to Bosnjacima nije dojavio? Pa nisu ljudi retardirani. U Hrvatskoj rat uveliko traje vide sta se desava. Ko je imao koga otisao je i cao drugari.
-
Eborg
#245 Re: Zenica tokom rata
Ingeniozni Zeničani su i prah iz protupožarnih aparata prodavali kao sodu-bikarbonu.prilagodjena wrote:moj tata je nekako skuckao 25 km da nam kupi kilogram brašna,ode na pijacu na uglovnici(bila tamo među zgradama),kupi i donese.mama da zamjesi...u kesi gipsoplakali svi,to nam bila zadnja lova
- zambaklija
#246 Re: Zenica tokom rata
snaga_znanja wrote:Glad, bez struje, lozis ona drva sto ti masno seljaci naplacuju dabogda im se suma osusila, neizvjesnost, granatiranje i gomila dobre djecje zajebancije u novonastaloj situaciji. Ukratko opisano.
Ima tu dosta hajduckih prica o ovom ili onom ali sustina je jedna. Najebali smo samo zato sto je neko odlucio da je isplatno svercati brasno. Nema brasna 93. al zato pusimo srpske i hrvatske cigare ko da je tvornica u Blatusi.![]()
-
Rob_Atl
#247 Re: Zenica tokom rata
Bio sam na kamenolomu kao dijete na prvoj brani, kad je bijeli golf profuro onom cestom i rafalali po nama(djeci) jer su oni rekli da nema "golotinje" vise. Posto sam zivio u babinoj rijeci i kupali se non stop, dosta puta su dolazili i zabranjivali nam. Mislim da su to ovi iz 7 muslimanske bili, dok armija nije reagovala i rastjerala te extremiste bilo je bas gadnosnaga_znanja wrote:Glad, bez struje, lozis ona drva sto ti masno seljaci naplacuju dabogda im se suma osusila, neizvjesnost, granatiranje i gomila dobre djecje zajebancije u novonastaloj situaciji. Ukratko opisano.
Ima tu dosta hajduckih prica o ovom ili onom ali sustina je jedna. Najebali smo samo zato sto je neko odlucio da je isplatno svercati brasno. Nema brasna 93. al zato pusimo srpske i hrvatske cigare ko da je tvornica u Blatusi.![]()
- Not My Idea
#248 Re: Zenica tokom rata
Kao sto sam ti obecala, jutros sam pricala sa starim.
1) Ko se sukobio na samom početku na platou općine, banke i BNP-a?
Kolko moze skontat, to su bili mjestani (Srbi) sa Armijom BiH.
2) Kada je JNA tačno napustila grad, je li to taj okršaj u Janjićima? Zna li neko više detalja o istom?
1992, JNA i Srpsko stanovnistvo su bili smjesteni u garnizonu na Bilimistu, i tu su rasporedjivali ko ce ic na liniju a ko ce ic na Pale (zene i djeca). Jedan dio ljudi i naoruzane vojske je krenuo autoputem prema Palama, a drugi je otisao vozom prema Doboju, na tom vozu je bila teska artiljerija. E ovi sto su krenuli prema Palama su zaustavljeni u Drivusi i otet im je dio oruzja. Barikada je bila gdje je sad ona pumpa s palmama. Nije bilo nekog veceg sukoba.
3) Prva zenička žrtva rata je bila dvogodišnja Matea Jurić koja je poginula 13. maja 1992. god. u Radakovu. Jedni tvrde da je to bio zalutali metak od puškaranja Armija BiH - JNA kod kasarne u Lukovom polju dok hrvatski izvori tvrde da je automobil u kojem je bila porodica Jurić izrešetala Armija BiH sa 17 metaka.
Postoji verzija da je porodicu Juric pokusala zaustavit patrola Armije BiH i da vozac (otac) nije htio stat i da je tad auto izresetano. Mada je zvanicna verzija da je metak zalutao iz garnizona na Bilimistu, sto je i realnije jer niko drugi u autu nije povrijedjen a kazu da je 17 metaka ispaljeno u auto.
4) S kojih strana je Zenica bila blokirana i od strane koga? Preko Vjetrenica se nije moglo u Vitez gdje je bio HVO punkt na odvojku za Čajdraš (nekih 3-4 minute od Travničke ulice). Kakva je bila komunikacija autoputem M-17, je li se moglo ići dalje od Vranduka i Lašvanske petlje?
1992. su Zenicu blokirali Srbi, u Cakrcicima kod Visoko i poslije u Drivusi.
od marta 1993. je HVO blokirao grad. Prva blokada je bila u Zepcu, druga kod skretanja za Busovacu i treca u Biloj, kod Vjetrenica. Blokada je trajala do 1994. kad je sklopljen mir sa HVO-om.
Do Vranduka se uvijek moglo doci, prva blokada je bila (tek) na ulazu u Zepce.
5) Koje vojne jedinice su bile iz Zenice i koje su bile u Zenici?
301, 303, 314 i 7. muslimanska . + bataljon vojne policije.
6) Koje UN trupe su bile raspoređene u gradu i oko njega? Jednom sam sreo britanske snage.
Na pocetku su to bili Rumuni koji su bili smjesteni u zeljezari, u direkciji visoke peci. Kasnije su dosli Turci. Te britanske snage sto si vidio su bile u Vitezu i u Zenicu su dolazile po potrebi.
7) Ko je granatirao grad i odakle?
1992. su granatirali Srbi s Vlasica i avionima
1993. Hrvati, iz Viteza s neke pjescare
Kako je tekla proizvodnja oružja u zeničkoj željezari i pratećim objektima? Da li ih je bombardovala JNA samo na početku rata ili je i kasnije bilo zračnih napada?
Citave 1992. je trajalo bombardovanje. nastavilo se i 1993 (s Vlasica i iz aviona) i 1994 ali rijedje.
Proizvodnja je isla manje-vise normalno jer je to bilo potrebno. U zeljezari su se proizvodile cahura za granate a u kamenolomu se punio eksploziv. (u jednoj stijeni ima otvor i unutra je prava tvornica bila, ovo sam prvi put cula jutros)
To je to, nadam se da sam bar malo pomogla
Nije isao previse u detalje, nije imao vremena a ni meni nije bas najbolji dan
1) Ko se sukobio na samom početku na platou općine, banke i BNP-a?
Kolko moze skontat, to su bili mjestani (Srbi) sa Armijom BiH.
2) Kada je JNA tačno napustila grad, je li to taj okršaj u Janjićima? Zna li neko više detalja o istom?
1992, JNA i Srpsko stanovnistvo su bili smjesteni u garnizonu na Bilimistu, i tu su rasporedjivali ko ce ic na liniju a ko ce ic na Pale (zene i djeca). Jedan dio ljudi i naoruzane vojske je krenuo autoputem prema Palama, a drugi je otisao vozom prema Doboju, na tom vozu je bila teska artiljerija. E ovi sto su krenuli prema Palama su zaustavljeni u Drivusi i otet im je dio oruzja. Barikada je bila gdje je sad ona pumpa s palmama. Nije bilo nekog veceg sukoba.
3) Prva zenička žrtva rata je bila dvogodišnja Matea Jurić koja je poginula 13. maja 1992. god. u Radakovu. Jedni tvrde da je to bio zalutali metak od puškaranja Armija BiH - JNA kod kasarne u Lukovom polju dok hrvatski izvori tvrde da je automobil u kojem je bila porodica Jurić izrešetala Armija BiH sa 17 metaka.
Postoji verzija da je porodicu Juric pokusala zaustavit patrola Armije BiH i da vozac (otac) nije htio stat i da je tad auto izresetano. Mada je zvanicna verzija da je metak zalutao iz garnizona na Bilimistu, sto je i realnije jer niko drugi u autu nije povrijedjen a kazu da je 17 metaka ispaljeno u auto.
4) S kojih strana je Zenica bila blokirana i od strane koga? Preko Vjetrenica se nije moglo u Vitez gdje je bio HVO punkt na odvojku za Čajdraš (nekih 3-4 minute od Travničke ulice). Kakva je bila komunikacija autoputem M-17, je li se moglo ići dalje od Vranduka i Lašvanske petlje?
1992. su Zenicu blokirali Srbi, u Cakrcicima kod Visoko i poslije u Drivusi.
od marta 1993. je HVO blokirao grad. Prva blokada je bila u Zepcu, druga kod skretanja za Busovacu i treca u Biloj, kod Vjetrenica. Blokada je trajala do 1994. kad je sklopljen mir sa HVO-om.
Do Vranduka se uvijek moglo doci, prva blokada je bila (tek) na ulazu u Zepce.
5) Koje vojne jedinice su bile iz Zenice i koje su bile u Zenici?
301, 303, 314 i 7. muslimanska . + bataljon vojne policije.
6) Koje UN trupe su bile raspoređene u gradu i oko njega? Jednom sam sreo britanske snage.
Na pocetku su to bili Rumuni koji su bili smjesteni u zeljezari, u direkciji visoke peci. Kasnije su dosli Turci. Te britanske snage sto si vidio su bile u Vitezu i u Zenicu su dolazile po potrebi.
7) Ko je granatirao grad i odakle?
1992. su granatirali Srbi s Vlasica i avionima
1993. Hrvati, iz Viteza s neke pjescare
Citave 1992. je trajalo bombardovanje. nastavilo se i 1993 (s Vlasica i iz aviona) i 1994 ali rijedje.
Proizvodnja je isla manje-vise normalno jer je to bilo potrebno. U zeljezari su se proizvodile cahura za granate a u kamenolomu se punio eksploziv. (u jednoj stijeni ima otvor i unutra je prava tvornica bila, ovo sam prvi put cula jutros)
To je to, nadam se da sam bar malo pomogla
Nije isao previse u detalje, nije imao vremena a ni meni nije bas najbolji dan
- sinuhe
#249 Re: Zenica tokom rata
Ja mislim da ni Turaka ni Rumuna nije bilo u sastavu UNPROFOR-a. Rumuna nije moglo biti jer odredbom UN-a u Jugoslaviji nisu mogle biti snage iz susjednih drzava.Na pocetku su to bili Rumuni koji su bili smjesteni u zeljezari, u direkciji visoke peci. Kasnije su dosli Turci. Te britanske snage sto si vidio su bile u Vitezu i u Zenicu su dolazile po potrebi.
-
Eborg
#250 Re: Zenica tokom rata
@Not My Idea: Hvala ti puno, sjajne informacije!
@sinuhe: Ja sam već govorio da sam viđao turske snage ali kontam da sam pomiješao no evo drugi put da se to spominje. Wikipedia na temu UNPROFOR-a u ex-Yu navodi ove snage:
@sinuhe: Ja sam već govorio da sam viđao turske snage ali kontam da sam pomiješao no evo drugi put da se to spominje. Wikipedia na temu UNPROFOR-a u ex-Yu navodi ove snage:
The UNPROFOR was composed of nearly 39,000 personnel, 320 of whom were killed on duty. It was composed of troops from Argentina, Bangladesh, Belgium, Brazil, Canada, Colombia, Czech Republic, Denmark, Egypt, Estonia, Finland, France, Germany , Ghana, India, Indonesia, Ireland, Italy, Jordan, Kenya, Lithuania, Malaysia, Nepal, Netherlands, New Zealand, Nigeria, Norway, Pakistan, Poland, Portugal, the Russian Federation, Slovak Republic, Spain, Sweden, Switzerland, Tunisia, Turkey, Ukraine, the United Kingdom and the United States.