Broj 1 wrote:Slazem se sa tobom u potpunosti!
Gledao sam englesko istrazivanje na temu ove pogibije gdje su prikazivali intervvjue sa srpskim snajperistima u toku rata, ostao mi je u sjecanju jedan ceto sa brkovima koji se hvali englezima kako ubija muslimane, zatim uzima pusku i govori "bice corbe danas"i otvara paljbu na onaj dio izmedju izvrsnog vijeca i zemaljskog muzeja. Lik sam mu dobro upamtio i koliko mogu da ga poznam zivio je u SA i bio je clan jednog planinarskog drustva. Koliko sam saznao sada zivi u Beogradu. Nadam se da cemo se nekad sresti.
za sarajevske romea i juliu? ma nema tu sta da se kaze. fakti su opstepoznati. poginuli su momak srbin i djevojka bosnjakinja. vrlo je moguce da su ubijeni od strane armije BiH.
svak o tom filmu ima svoje misljenje. moje misljenje o filmu i samom dogadjaju nije tako pozitivno niti tragi-romanticno kao shakespearova prica od prije 500 godina. moja pitanje koje je kontroverza i zbog kojeg mi se citava prica ne svidja je: ako su odlucili bjezati, zasto su odlucili da bjeze na agresorsku stranu, gdje bi momak haman pa isti dan bio regrutiran u srpsku vojsku, i siguran sam da je on to i znao. a bio je pripadnik armije bih, znaci dezerter koji prelazi na neprijateljsku stranu. ali se na jednoj citavoj temi o ovom dogadjaju javilo mnogo ljudi koji nisu mislili ovako pa je doslo do nesuglasica.
U Danskoj je bila uradjena pozorisna predstava na tu temu, a jedan bend je izdao CD sa pjesmama o njima na nasem jeziku. Pokusacu da saznam imena. Gledao sam dokumentarac o sarajevskoj Juliji i Romeu,.. i jasno pokazuje da je momak upao u neprilike. Naime njegov najbolji prijatelj sa kojim je visio, isto Srbin i komandir jedne cete ili linije,. prebjegao cetnicima,.. momak nije htio niti u jednu vojsku i od nasilne mobilizacije ga spasio Celo(Bajramovic), inace njegov prijatelj, ali nije mogao sve vrijeme garantovati za njegovu bezbjednost. Majka od tog momka vec ranije izasla, i preko veza i lovom,.. "obezbjedila" im prolazak dalje, bijeg iz Bosne,.. ali da izadje na srpsku stranu. Izlazili su na nekoj tromedji tri vojske u Sarajevu, nesjecam se tacno gdje, ali tu su nadgledale sve tri vojske u Sarajevu. I naravno izjave svih tih komandira kako nisu oni, kako je druga vojska pucala. Sahranjeni oboje na pravoslavnom groblju sa pravoslavnim obicajem a to sve izveo i medijski promovisao onaj jedan pijani pop ekstrem sto je cesto tada visio na Srni. Toliko o njima.
Neko rece da snajperisti poslije rata imaju psihickih problema. Naravno oni koji nisu zadojeni ideologijom, fasizmom,.. koje je taj zadatak zapao i znaju da su ubili covjeka. Medjutim, oni koji su ideoloski napumpani o visoj rasi, a pucali pa "Turke, genetski otpad,.." takvi ne samo da nemaju problema, vec se time i ponose. Zamisli ubiti dijete metkom u glavu, a vidis na nisanu da je dijete u pitanju? To ne mora biti obavezno bolestan mozak, neko ko je inace mracan i asocijalan tip, zlostavljan u djetinstvu,... - to moze neko ko je skroz "normalan" tj. skladan i uredan porodicni zivot, - a da je ideoloski napumpan. Nisu li nacisti sto su bacali zivu djecu u peci, imali porodice u mjestu pored logora, ali posao radili hladnokrvno. Nije li Milan Lukic brizan otac dvoje djevojcice, a licno rukom zaklao djece i zive ih palio? A koliko je tek slicnih. Ja licno znam jednog sto danas ima skroz normalan porodicni zivot, pred zakonom cist i velika raja u ocima svih sto ga znaju - tip se i danas hvali silovanjima u Kozarcu i pred zenom, i kako je jedne noci u Keretermu otvorio rafal u meso. Na sto se smiju svi oko njega,.. svi skroz naizgled normalni - dakle nisu medicinski gledano poremecene psihe. Zasto je to tako - ideologija i ispiranje mozga. Svi takvi uopste nemaju osjecaj da su ubijali ljude - oni su skroz ubjedjeni da su ubijali neljude, trijebili korov, samo cistili,... oni uopste nemaju osjecaj za moral u pitanju Bosnjaka, za njih su to stetocine koje su se namnozile poput insekata,..
Pa i snajperisti u toj prici. Nit su sa merakom ubijali ljude - nit su oklijevali - samo posao i nista vise.