Josip321 wrote:Ja samo pišem ono što sam čuo od jednoga moga susjeda koji je bio gore.
Nisam izravni svjedok. A mnogi sve predoslovno shvaćaju. Nisam rekao da ti Muslimani ili Bošnjaci iz Blagaja se nisu borili. To je glupo i pomisliti. Ali to je valjda bilo još u onome vremenu dok "rat nije bio njihov" pa je 90% vojnika koji su se borili bilo Hrvata. Ono malo što je bilo Muslimana je tada još bilo u sklopu HVO-a ili HOS-a. Pa su tako i vojnici iz Ilića, Cima, Rudnika, .... išli boriti se sa Srbima i po takvim mjestima. Jer, nažalost, mnogi su shvatili prekasno da to jeste i "njihov" rat.
Jer mišljenja sam da bi se sa Srbima lakše obračunali i da Mostar ne bi bio u nekom poluokruženju, da su ranije shvatili da situacija nepovratno ide ka ratu. I da su se na vrijeme naoružavali. A ne da su kasnije često i po oružije dolazili kod HVO-a. Jer ipak bi nam zajedno lakše bilo nego odvojeno.
Slazem se da se trebalo naoruzavati.Al porediti HVO i ARBiH u to vrijeme je nemoguce.Pa nije Armija iza ledja imala Hrvatsku kao HVO.To je valjda svima jasno.
I neslazm se sa tezom kak to nije nas rat.To je jedna recenica izvadjena iz konteksta i samo sluzi Hrvatima u BiH kao opravdanje ili kao podbadanje Bosnjaka.Jer da je to tako kao sto ti kazes nebi imali ni ovo teritorije u BiH sto se danas ima.
Da je jasno odma- potpuno sam nezadovoljan sa pripremama u redovima Bosnjackoga korpusa u BiH pred rat.Ali ima tema o tome ovdje na forumu pa se moze na istoj to raspredati.