Prvi korpus ARBiH
- XXS
#76 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kont'o sam se bil' ista pisao na temu al' vidim ima ovdje ovih sto kontaju da je dovoljno vrisnuti alahuekber da se cetnici razbjeze i da zivimo sretno, dugovjecno i serijatski do kraja nasih zivota. Eh, zbog njih, evo i moje price.
Krajem jula '93. poceli su stizati izvjestaji i vijesti kako sve od Rogoja pada u cetnicke ruke. Pricalo se o rasulu nase vojske i o ponekom hrabrom i herojskom aktu pojedinaca ili manjih grupa koje su odlucile da se ne micu sa pozicija koje su drzale. U gradu su se pratili TV izvjestaji po kojima su Mladiceve snage sa lakocom napredovale prema Igmanu iz dana u dana.Mi, koji smo stajali na unutrasnjem prstenu odbrane grada, nismo bili nimalo spokojni jer smo znali sta bi znacilo zauzimanje Igmana i totalno odsjecanje grada od linija kakve takve opskrbe.
Prvog augusta saznali smo da se traze dobrovoljci za odbranu Igmana i da je situacija kriticna. Iz moje brigade je trebala ici jedna kombinovana ceta (4 voda) i rekli su nam da ne saljemo sve sto valja na Igman nego da barem pola kvalitetnog ljudstva mora ostati na gradskoj liniji jer se ocekivao napad i u nasem reonu. Dobrovoljaca je bilo i za formiranje cijelog bataljona ali kao sto rekoh formirala se ceta.
Tunel jos nije bio prokopan i rekli su nam da cemo morati trcati preko piste i kroz UNPROFOR sa oruzijem i opremom cak i po cijenu sukoba sa UN snagama. Cekala se noc. Tek predvece stigla je vijest da je tunel prokopan i da cemo kroz tunel do Butmira. Tunel je bio poplavljen i rekli su nam da ponesemo tene ili cipele koje mozemo baciti na izlasku iz tunela, a vojnicke cizme smo trbali okaciti oko vrata da bi ostale suhe i spremne za daljnji mars.
Kad smo usli u tunel voda je bila do pasa ali je ispod vode bio talog gustog mulja i blata u visini od 20 cm. Kad sam napravio prvi korak u tom blatu i kad sam pokusao izvaditi nogu da bih napravio novi moja noga je ispala iz tene koja je ostala zarobljena u blatu. Tenu sam izvukao iz blata rukom i ponovo je obukao ali nakon dva tri koraka i ponavljanja iste operacije skontao sam da to nema nikakvog smisla i dalje sam nastavio bos. U prvih 20 metara tunela cijela ceta je ostala bez obuce na nogama.
Kako smo napredovali prema Butmiru tako se u blatu pocelo pojavljivati sve vise nekakvog sljunkovitog kamenja da bi pred kraj imao osjecaj da je blato puno zileta po kojima hodamo. Elem, iz tunela smo izasli krvavih i isjecenih tabana i nogu. Kad smo dosli u Butmir nismo se imali gdje oprati nego smo tako bosi morali ici do Zeljeznice gdje smo oprali noge, jedan drugome zavili rane i navukli cizme spremajuci se za mars preko Igmana.
Dok smo pjesacili prema Hrasnici, prage sa Ilidze nisu prestajale drmati po Igmanskom putu na kojem je gorio neki kamion.
Kad smo dosli u Hrasnicu rekli su nam da je preopasno da nastavljamo kamionima i da cemo na Igman morati pjeske. Dobili smo vodica i sa dvadesetak kila municije i opreme na nama uz igmansku rizu i dalje sa dusom u nosu.
Na Hrasnicki Stan smo dosli ranim jutrom i svi smo se povaljali po livadama zeljni odmora i sna. Tu smo se prvi puta sreli sa jedinicama koje su vec bile u borbama i tu smo po prvi put culi price o zbivanjima iz proteklih par dana.
Odmor nije dugo trajao jer su nas zasuli haubickim granatama. Od tada to mjesto zovemo Haubicki Stan. Bombardovanje je trajalo nekih desetak minuta, a haos koji je nakon toga nastao je tezak za opisati. Uglavnom, bilo je i mrtvih i ranjenih na sve strane.
Dok smo pokusavali organizovati neki transpor za ranjenike prema Hrasnici dosla je naredba da se spakujemo i da nas cekaju kamioni da idemo na liniju. Ukrcali smo se u kamione i krenuli. Niko nije znao koliko su blizu cetnici i niko nije znao gdje idemo.
Stigli smo na Malo Polje gdje su vec bile 7. Muslimanska i 17. Krajiska.
Nastavicu sutra...
Krajem jula '93. poceli su stizati izvjestaji i vijesti kako sve od Rogoja pada u cetnicke ruke. Pricalo se o rasulu nase vojske i o ponekom hrabrom i herojskom aktu pojedinaca ili manjih grupa koje su odlucile da se ne micu sa pozicija koje su drzale. U gradu su se pratili TV izvjestaji po kojima su Mladiceve snage sa lakocom napredovale prema Igmanu iz dana u dana.Mi, koji smo stajali na unutrasnjem prstenu odbrane grada, nismo bili nimalo spokojni jer smo znali sta bi znacilo zauzimanje Igmana i totalno odsjecanje grada od linija kakve takve opskrbe.
Prvog augusta saznali smo da se traze dobrovoljci za odbranu Igmana i da je situacija kriticna. Iz moje brigade je trebala ici jedna kombinovana ceta (4 voda) i rekli su nam da ne saljemo sve sto valja na Igman nego da barem pola kvalitetnog ljudstva mora ostati na gradskoj liniji jer se ocekivao napad i u nasem reonu. Dobrovoljaca je bilo i za formiranje cijelog bataljona ali kao sto rekoh formirala se ceta.
Tunel jos nije bio prokopan i rekli su nam da cemo morati trcati preko piste i kroz UNPROFOR sa oruzijem i opremom cak i po cijenu sukoba sa UN snagama. Cekala se noc. Tek predvece stigla je vijest da je tunel prokopan i da cemo kroz tunel do Butmira. Tunel je bio poplavljen i rekli su nam da ponesemo tene ili cipele koje mozemo baciti na izlasku iz tunela, a vojnicke cizme smo trbali okaciti oko vrata da bi ostale suhe i spremne za daljnji mars.
Kad smo usli u tunel voda je bila do pasa ali je ispod vode bio talog gustog mulja i blata u visini od 20 cm. Kad sam napravio prvi korak u tom blatu i kad sam pokusao izvaditi nogu da bih napravio novi moja noga je ispala iz tene koja je ostala zarobljena u blatu. Tenu sam izvukao iz blata rukom i ponovo je obukao ali nakon dva tri koraka i ponavljanja iste operacije skontao sam da to nema nikakvog smisla i dalje sam nastavio bos. U prvih 20 metara tunela cijela ceta je ostala bez obuce na nogama.
Kako smo napredovali prema Butmiru tako se u blatu pocelo pojavljivati sve vise nekakvog sljunkovitog kamenja da bi pred kraj imao osjecaj da je blato puno zileta po kojima hodamo. Elem, iz tunela smo izasli krvavih i isjecenih tabana i nogu. Kad smo dosli u Butmir nismo se imali gdje oprati nego smo tako bosi morali ici do Zeljeznice gdje smo oprali noge, jedan drugome zavili rane i navukli cizme spremajuci se za mars preko Igmana.
Dok smo pjesacili prema Hrasnici, prage sa Ilidze nisu prestajale drmati po Igmanskom putu na kojem je gorio neki kamion.
Kad smo dosli u Hrasnicu rekli su nam da je preopasno da nastavljamo kamionima i da cemo na Igman morati pjeske. Dobili smo vodica i sa dvadesetak kila municije i opreme na nama uz igmansku rizu i dalje sa dusom u nosu.
Na Hrasnicki Stan smo dosli ranim jutrom i svi smo se povaljali po livadama zeljni odmora i sna. Tu smo se prvi puta sreli sa jedinicama koje su vec bile u borbama i tu smo po prvi put culi price o zbivanjima iz proteklih par dana.
Odmor nije dugo trajao jer su nas zasuli haubickim granatama. Od tada to mjesto zovemo Haubicki Stan. Bombardovanje je trajalo nekih desetak minuta, a haos koji je nakon toga nastao je tezak za opisati. Uglavnom, bilo je i mrtvih i ranjenih na sve strane.
Dok smo pokusavali organizovati neki transpor za ranjenike prema Hrasnici dosla je naredba da se spakujemo i da nas cekaju kamioni da idemo na liniju. Ukrcali smo se u kamione i krenuli. Niko nije znao koliko su blizu cetnici i niko nije znao gdje idemo.
Stigli smo na Malo Polje gdje su vec bile 7. Muslimanska i 17. Krajiska.
Nastavicu sutra...
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#77 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Gledaj, ne znam zasto bi neka statistika neke "bosnahistorija" stranice o kojoj ne znam nista, kao ni npr. Wikipedije, na kojoj svako moze dopisati nesto bila puno relevantnija od onoga sto ja kazem iz prve ruke...? Pretezno se ogranicavam na Sarajevo, jer sam (srecom ili nesrecom, kako se uzme) vecinu rata proveo "unutra", sa par mjesecnih tura na relaciji Vares-Olovo "izvana"...drndalo wrote:don01 wrote:brate ako cemo realno budimo do kraja realni,evo statistika za 1. korpus
http://--- NO LINKS ---/index.php ... armije-bih
Nije mi bila namjera da te povrijedim ili bilo koga drugog.....
Statistika ti je inace jedna jako lijepa "nauka", mozes je uvijek citati onako kako tebi odgovara... Uzecu ti primjer sa tvoje stranice, kako to da je od samo 1.3% boraca Srba i 1. Korpusu 1993 god. na kraju te godine, od svih poginulih 1. Korpusa, Srba boraca bilo 3.82% ??? Po tome ispada da je Srba u 1. Korpusu ginulo 3x vise u odnosu na njihov broj u totalnoj populaciji ? Sad bi mogli siroko "isplesti" zasto je to tako bilo, a "SRNA" bi sigurno imala svoje vidjenje te statistike... Naravno da ovi bojevi posto su dosta mali, mogu biti smatrani i statistickom greskom, mogu biti i posljedica toga da se u ratu na "ovoj" strani nije bilo prijatno zvati Srbinom, pa su se ljudi izjasnjavali drugacije... Moze biti i da JE STATISTIKA 1. KORPUSA PRILAGODJENA PO SDA VOLJI, da bi se postiglo nesto sto su oni mislili da je ISPRAVNA ISTINA... Opet jedan primjer, moj... 1992 sam se u jedinici izjasnjavao kao Bosanac ! Licno poznajem 50-ak takvih ljudi, od kojih mi je 20 njih bilo u ceti... Svi smo iste generacije, iz istog velikog naselja, iz slicnih skola... Po ovome Bosanac, trebali smo biti pod ovim: Ostali... Dakle od svih 460 OSTALIH, u okruzenom Sarajevu, u 1. Korpusu po ovoj tvojoj statistici, ja sa svojih 50 koje licno poznajem, ispada da poznajem 10% svih OSTALIH u Sarajevu, koji je prilicno velik grad bio, cak i 1992...
Po tom mom poznavanju 10% OSTALIH, bilo bi logicno da licno poznajem i Bosnjake, Srbe, Hrvate u slicnom procentu... Pa posto ih je u okruzenom Sarajevu zajedno bilo 26980 kom., ja bih trebao licno poznavati 2698 ljudi... Jebi ga, ne znam toliko ljudi licno ni dan danas, a ne racunam one koje znam samo iz "Avaza"...
Statistika ti je kao kupaci kostim, pokaze skoro sve a sakrije sta je najvaznije!!
Pusti ba ovoga Don1 Caffe, nemozes ludom objasnit da je lud!!!
- drndalo
#78 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Na svu srecu, mi smo zadrzali to oruzje koje nam je pomoglo da budemo neefikasni, pa ste vi morali usavrsiti taktiku borbe teskom paljbom Tekbira, i sve ste 476.982 km2 Bosne i Hercegovine do Kandahara oslobodili uspjesno !don01 wrote:mislim ipak vi u Sarajevu relano govoreci imali ste najvise oruzja a najmanje ucinka,vidim kako su vam pomogle te komunjare i ti silni ateisti
Da nam je bogdo bilo vise takvih, da se bar nasmijemo u teskim trenucima... Ovako sam morao spavati na strazi, dok sam znao da me brat "izvana" obruca cuva sa Tekbirom na usnama...
- Chisum
#79 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ma sto odgovarate ovom majmunu, jebale ga komunjare i ateisti u usta!
Sto nam to ne dodje na liniju u toku rata - eto u mojoj jedinici nas je, "komunjara" i "ateista", bilo koliko hoces - pa da nam kazes da su ti komunjare i ateisti jedno te isto sa cetnici, jebali te oni u ta usta seljacka?
Kako te nije stid onolikih momaka koji su poginuli, pa ovdje balavis o Sarajevu i odbrani grada s kojim veze namas!
Da te malo provodam po grobljima i mezarjima pa da vidis sve te "komunjare i ateiste" kojih danas nema, koji dadose zivote da bi ti, balavac, mogao ovdje da palamudis.
Ti nas oslobadjao??? Vidio ti fronta nisi.
Ne znam sto moderacija pusta ovakvog idiota da pise o ovakvim stvarima i pljuje po imenima onih koji su branili i ODBRANILI ovaj grad. Ima tu nase najblize rodbine, najboljih prijatelja, momaka koji su nam na rukama umirali i nema smisla da se po tome pljuje.
Ne pusta... Iduci put klikni na uzvicnik i prijavi post. Ili mislis zaista da mi ovdje sjedimo 24/7?
Sto nam to ne dodje na liniju u toku rata - eto u mojoj jedinici nas je, "komunjara" i "ateista", bilo koliko hoces - pa da nam kazes da su ti komunjare i ateisti jedno te isto sa cetnici, jebali te oni u ta usta seljacka?
Kako te nije stid onolikih momaka koji su poginuli, pa ovdje balavis o Sarajevu i odbrani grada s kojim veze namas!
Da te malo provodam po grobljima i mezarjima pa da vidis sve te "komunjare i ateiste" kojih danas nema, koji dadose zivote da bi ti, balavac, mogao ovdje da palamudis.
Ti nas oslobadjao??? Vidio ti fronta nisi.
Ne znam sto moderacija pusta ovakvog idiota da pise o ovakvim stvarima i pljuje po imenima onih koji su branili i ODBRANILI ovaj grad. Ima tu nase najblize rodbine, najboljih prijatelja, momaka koji su nam na rukama umirali i nema smisla da se po tome pljuje.
Ne pusta... Iduci put klikni na uzvicnik i prijavi post. Ili mislis zaista da mi ovdje sjedimo 24/7?
Last edited by Chisum on 11/08/2010 23:31, edited 3 times in total.
-
callmethebreeeze
-
Utokkha
#81 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
sve bih povjerovao, ali da mi je neko pricao da ce se nakon rata frka stvoriti i medju borcima 92-95, ne bih mu povjerovao.
fakt 1: na spomen 7. i 17. se ustane u cast tih boraca - ruku na srce.
fakt 2: izjava Dudakovica u jednom od intervjua za medije nakon rata (prenosim iz sjecanja): Bihac se odbranio zato sto sam mobilizovao svakog muskarca sposobnog za pusku. da se to uradilo u Sarajevu, davno bi bilo oslobodjeno.
iskreno, iz danasnje perspektive kad vidim da je moj otac isao s puskom u rat, a vecina oceva mojih prijatelja ostajala u podrumima i stanovima - bel je u pravu.
o islamizaciji, socijalizaciji i dr. - no comment.
fakt 2: izjava Dudakovica u jednom od intervjua za medije nakon rata (prenosim iz sjecanja): Bihac se odbranio zato sto sam mobilizovao svakog muskarca sposobnog za pusku. da se to uradilo u Sarajevu, davno bi bilo oslobodjeno.
iskreno, iz danasnje perspektive kad vidim da je moj otac isao s puskom u rat, a vecina oceva mojih prijatelja ostajala u podrumima i stanovima - bel je u pravu.
- Chisum
#82 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kakve sad veze ima 7. i 17. sa ovim o cemu se svadja povela?Utokkha wrote:sve bih povjerovao, ali da mi je neko pricao da ce se nakon rata frka stvoriti i medju borcima 92-95, ne bih mu povjerovao.
i Sedmoj, a i 17. ja ustanem, kao sto ustanem svakoj nasoj jedinici i svakom vojniku koji je otisao u rat i dao dio sebe, dio mladosti, dio tijela, dao ZIVOT. Svaki od njih mi je drazi od dezertera, pobjegulje i ovih minder-podrumasa koji su danas, satro, velike patriote, ALI ovdje se nadje majmun koji ce nas, koji smo 4 godine krv pisali i branili ovaj grad, da uci kako su nas Arapi odbranili, i da mi pljuje, HEJ, po saborcima koje sam gledao kako umiru, ali, eto - nisu bili "braca", pa danas, valjda - ko ih jebe????!!!!
Da mi poginule saborce poredi sa cetnicima i ustasama, jer su "ateisti i komunjare"??!!
A koga zanima ko se to borio i ginuo za ovaj grad, ima, brate, svaka brigada svoj dan kada obiljezava postanak, pa umjesto piskaranja po forumu, a vi fino put pod noge i posjetite te momke danas. Nasa je 5. aprila, pa ko voli nek izvoli.
Ajde sto nas svijet jebe k'o sansku kozu i sto nam drzavu vode minder-podrumasi koji su posmatrali rat iz trezora Narodne banke i tek "osvojenih" petosobnih stanova u Sarajevu, ali sto je doslo vrijeme da trebamo majmunima da se pravdamo i objasnjavamo da smo se, eto, i mi, koje je bolio kurac za vjere, hodze i popove - borili.
Last edited by Chisum on 12/08/2010 00:01, edited 3 times in total.
- XXS
#83 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ma, zajebano ti je to. Jedni trebali do podne, drugi trebali od podne.Utokkha wrote:sve bih povjerovao, ali da mi je neko pricao da ce se nakon rata frka stvoriti i medju borcima 92-95, ne bih mu povjerovao.
Jedino gdje su i jedni i drugi dobro dosli je bilo kad je trebalo ginut, kad je trebalo topovskog mesa.
Mozda smo se zvali isto al' mi nismo bili ista vojska.
-
Utokkha
#84 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
nakon sto sam kliknuo posalji, shvatio sam da ce prvi fakat imati pogresnu konotaciju.Chisum wrote:Kakve sad veze ima 7. i 17. sa ovim o cemu se svadja povela?Utokkha wrote:sve bih povjerovao, ali da mi je neko pricao da ce se nakon rata frka stvoriti i medju borcima 92-95, ne bih mu povjerovao.
i Sedmoj, a i 17. ja ustanem, kao sto ustanem svakoj nasoj jedinici i svakom vojniku koji je otisao u rat i dao dio sebe, dio mladosti, dio tijela, dao ZIVOT. Svaki od njih mi je drazi od dezertera, pobjegulje i ovih minder-podrumasa koji su danas, satro, velike patriote, ALI ovdje se nadje majmun koji ce nas, koji smo 4 godine krv pisali i branili ovaj grad, da uci kako su nas Arapi odbranili, i da mi pljuje, HEJ, po saborcima koje sam gledao kako umiru, ali, eto - nisu bili "braca", pa danas, valjda - ko ih jebe????!!!!
Da mi poginule saborce poredi sa cetnicima i ustasama, jer su "ateisti i komunjare"??!!
A koga zanima ko se to borio i ginuo za ovaj grad, ima, brate, svaka brigada svoj dan kada obiljezava postanak, pa umjesto piskaranja po forumu, a vi fino put pod noge i posjetite te momke danas. Nasa je 5. aprila, pa ko voli nek izvoli.
Ajde sto nas svijet jebe k'o sansku kozu i sto nam drzavu vode minder-podrumasi koji su posmatrali rat iz trezora Narodne banke i tek "osvojenih" petosobnih stanova u Sarajevu, ali sto je doslo vrijeme da trebamo majmunima da se pravdamo i objasnjavamo da smo se, eto, i mi, koje je bolio kurac za vjere, hodze i popove - borili.
nicije zasluge ne treba umanjiti (premda, imam opet pravo lose misljenje o kompletnom jednom korpusu).
da pokusam pojasniti ono sto sam napisao.
medju svim braniocima, mora citava Bosna znati o ove dvije jedinice. bezmalo, tu je jos nekoliko brigada, ali ove dvije su spomenute u negativnom kontekstu.
prilikom pokusaja proboja obruca oko Sarajeva iz vana, jedino je 7. napravila kakve-takve pomake, dok ostali nisu mogli pomjeriti se.
ma mislim... nema potrebe da pishem ista o te dvije brigade. svako zna kako su hrabri bili. nije OK da se umanjuje icija zasluga, ali definitivno nije OK pisati neke detalje, poput islamizacije 3. i 7. korpusa. stvari su drugacije od onoga sto neki pishu. meni se ucinilo da neki pokusavaju naustrb islamskog karaktera 7. da joj umanje znacaj.
pitanje za borce: moj otac da odushka pisanjem na internetu o tim desavanjima. jos uvijek mu u san udje neki blizak susret s linije, tj. ima problema s PTSP. je li ista situacija i kod vas da odushka dajete pisanjem na internetu?
pitam iz razloga sto nigdje, ama bas nigdje ne vidim komentare ex-vojnika vojske RS. sve sto sam saznao, saznao sam uzivo.
mogu misliti kako im je zanimljivo procitati kako su nashi bjezali sa Igmana da oni to nisu znali.
Last edited by Utokkha on 12/08/2010 00:08, edited 1 time in total.
-
Utokkha
#85 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
chisum, izmijenjena replika ti je izvrsna. slazem se sa svakom misli.
- Chisum
#86 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ma, eto pogledaj moj profil i moje postove, pa ces vidjeti na kojoj temi nalazim sebi oduska i kako se opustim, na kojoj temi najvise pisem... Sjecam se nekih ljepsih vremena, vremena kada je ovaj grad zaista zivio zivot dostojan svog imena.
O ratu pokusavam da ne pisem... koliko god mogu potisnem to negdje daleko u sebe, ali vjerujem - neuspjesno... to samo od sebe izlazi iz covjeka... nikada se mi, svjedoci tog vremena, necemo u potpunosti "oporaviti"... U ratu smo postajali ljudi, barem ova moja generacija koja se puske hvatala sa svojih dvadeset i kusur. Rat nas je odgojio i zauvijek obiljezio. Ali nam je, osim borbe, jer se mogu zakleti da je, barem ova moja ekipa, u rat odlazila iz ciste ljubavi prema ovom gradu, ovaj rat ostavio jos nesto - a to je sjecanje na poginule drugove.
I NE DAM da mi po tome pljuje neki majmun, picka mu materina, koji ih nije ni poznavao, koji im nije vidio majke i oceve, sestre i bracu, dok ih ukopavaju i oprastaju se od njih.
Ne mogu da vjerujem sta ljudi bez imalo stida pisu. I jos se, pored svega toga - smiju.
Samo me te stvari izbace iz takta i evo sav se tresem od huje i jebem dan kada uopste otvorih i pogledah ovu temu na forumu. Jeb'o mi Igman i rat mater.
O ratu pokusavam da ne pisem... koliko god mogu potisnem to negdje daleko u sebe, ali vjerujem - neuspjesno... to samo od sebe izlazi iz covjeka... nikada se mi, svjedoci tog vremena, necemo u potpunosti "oporaviti"... U ratu smo postajali ljudi, barem ova moja generacija koja se puske hvatala sa svojih dvadeset i kusur. Rat nas je odgojio i zauvijek obiljezio. Ali nam je, osim borbe, jer se mogu zakleti da je, barem ova moja ekipa, u rat odlazila iz ciste ljubavi prema ovom gradu, ovaj rat ostavio jos nesto - a to je sjecanje na poginule drugove.
I NE DAM da mi po tome pljuje neki majmun, picka mu materina, koji ih nije ni poznavao, koji im nije vidio majke i oceve, sestre i bracu, dok ih ukopavaju i oprastaju se od njih.
Ne mogu da vjerujem sta ljudi bez imalo stida pisu. I jos se, pored svega toga - smiju.
Samo me te stvari izbace iz takta i evo sav se tresem od huje i jebem dan kada uopste otvorih i pogledah ovu temu na forumu. Jeb'o mi Igman i rat mater.
- tetakk
#87 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
@Chisum
Jos da balo(don01) zna da nikad "njegovi" nisu uspijeli islamizirati 17.vitesku, a ni 27.slavnu i da je do kraja rata u njima pozdrav bio "Pozdrav domovini" iako su te brigade bile sto kazu "čiste" i da zbog otpora islamizaciji komandni kadar iz tih brigada(komandanti brigada, pojedini komadanti bataljona,..) nije mogao napredovati u Vojsci Federacije, a kasnije u OS BiH.
Jos nesto...
Kad bi krenule te brigade na teren mogli su se izbrojati na prste jedne ruke borci koji su bili trijezni, ne racunajuci efendije. Borbeni poklic pojedinih dijelova tih jedinica je bio tipa:"Orilo gorilo-hebe se nama", "Spremte se spremte cetnici",...
Jos da balo(don01) zna da nikad "njegovi" nisu uspijeli islamizirati 17.vitesku, a ni 27.slavnu i da je do kraja rata u njima pozdrav bio "Pozdrav domovini" iako su te brigade bile sto kazu "čiste" i da zbog otpora islamizaciji komandni kadar iz tih brigada(komandanti brigada, pojedini komadanti bataljona,..) nije mogao napredovati u Vojsci Federacije, a kasnije u OS BiH.
Jos nesto...
Kad bi krenule te brigade na teren mogli su se izbrojati na prste jedne ruke borci koji su bili trijezni, ne racunajuci efendije. Borbeni poklic pojedinih dijelova tih jedinica je bio tipa:"Orilo gorilo-hebe se nama", "Spremte se spremte cetnici",...
-
Utokkha
#88 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
1. juni 1992.
Huso je formirao jedinicu od izbjeglih Focaka. Kaze da je islo tesko, ali je uspio.
Vahid se polako sazivljava sa Igmanskim odredom. Nije vojni znalac, ali hoce da uci.
Stab Igmanskog odreda vec dobro funkcionise.
U Divizionu sve ide po planu obuke. Brzo uce.
Za komandira mjesovite baterije postavljen je Hemo Sidran, a za zamjenika Reuf Sidran, nekad pitomac Skole rezervnih oficira; bio je u mojoj bateriji kod Tahiraja; jedan od boljih pitomaca.
Edo Godinjak nam je javio da su Srbi zauzeli Trnovo, a da su se nasi morali povuci. Gubitaka nije bilo. Sada je Komanda negdje u Godijnjskim barama. Situacija nije dobra. Trazi pomoc.
U Pazaricu ne ide dobro. Said gubi konce.
TO Kiseljaka se dobro drzi. Dao sam im jedan ZIS, dva MB 82 mm i 130 mina. Tamo je Jasko Cilas. Porucio sam da mi se javi na Igman u Divizion. On je moj djak jos iz Zadra, a pravi je momak. Nedavno je zavrsio vojnu akademiju.
Sejo Rekic je doveo nekog Dragana Curcica. On je bojnik Daidzine pukovnije. Pokazao mi je naredjenje koje je potpisao Mate Sarlija Daidza, po kome su sve jedinice na Igmanu potcinjene jedinici (ustasama koje su sinoc dosle) kojom komanduje Dragan i ta ce se jedinica zvati "Kralj Tomislav".
Pocijepao sam to naredjenje pred njima i Draganu objasnio situaciju. Oni mogu samo uci u sastav Igmanskog odreda kao jedna ceta, jer ih je i bilo toliko, a artiljerija da udje u sastav Diviziona. Nisu bas odusevljeni, a ni ja.
Vidio sam te ustashe. Nista od njih. Paraderi.
Iz knjige Sjena nad Igmanom, Mirsad Catic-Cuperak
Huso je formirao jedinicu od izbjeglih Focaka. Kaze da je islo tesko, ali je uspio.
Vahid se polako sazivljava sa Igmanskim odredom. Nije vojni znalac, ali hoce da uci.
Stab Igmanskog odreda vec dobro funkcionise.
U Divizionu sve ide po planu obuke. Brzo uce.
Za komandira mjesovite baterije postavljen je Hemo Sidran, a za zamjenika Reuf Sidran, nekad pitomac Skole rezervnih oficira; bio je u mojoj bateriji kod Tahiraja; jedan od boljih pitomaca.
Edo Godinjak nam je javio da su Srbi zauzeli Trnovo, a da su se nasi morali povuci. Gubitaka nije bilo. Sada je Komanda negdje u Godijnjskim barama. Situacija nije dobra. Trazi pomoc.
U Pazaricu ne ide dobro. Said gubi konce.
TO Kiseljaka se dobro drzi. Dao sam im jedan ZIS, dva MB 82 mm i 130 mina. Tamo je Jasko Cilas. Porucio sam da mi se javi na Igman u Divizion. On je moj djak jos iz Zadra, a pravi je momak. Nedavno je zavrsio vojnu akademiju.
Sejo Rekic je doveo nekog Dragana Curcica. On je bojnik Daidzine pukovnije. Pokazao mi je naredjenje koje je potpisao Mate Sarlija Daidza, po kome su sve jedinice na Igmanu potcinjene jedinici (ustasama koje su sinoc dosle) kojom komanduje Dragan i ta ce se jedinica zvati "Kralj Tomislav".
Pocijepao sam to naredjenje pred njima i Draganu objasnio situaciju. Oni mogu samo uci u sastav Igmanskog odreda kao jedna ceta, jer ih je i bilo toliko, a artiljerija da udje u sastav Diviziona. Nisu bas odusevljeni, a ni ja.
Vidio sam te ustashe. Nista od njih. Paraderi.
Iz knjige Sjena nad Igmanom, Mirsad Catic-Cuperak
-
Nezbilj
#89 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Islamisti su za Bosnu i Bošnjake isto što i četnici i ustaše. U ratu nismo bili u prilici odbiti bilo kakvu pomoć od bilo koga, ali zato danas imamo Bošnjake vehabije koji postavljaju bombe po čaršijama. Mudžahedini po Bosni se jesu borili na strani Bošnjaka ali ti ljudi nisu tu došli da se bore za odbranu jedinstvene demokratske sekularne države Bosne i Hercegovine što je u suštini bio cilj odbrane BiH već su ti ljudi imali striktno svoju agendu. Kao što je poznato oni su vrlo brzo počeli uvoditi talibanski režim po srednjoj Bosni što ni na koji način nije drugačije od agende koju su imali četnici. Da su Bošnjaci htjeli da im neko nametne svoju vlast i određuje im način života mogli su se komotno pokorit Miloševiću i do rata nikada ne bi ni došlo. Strani borci i pomoć u oružju u onim okolnostima bili su nam u svakom slučaju dobrodošli ali ako je ta pomoć bila prijatejska onda na njoj nije trebala biti zakačena cijena talibanizacije Bošnjaka. Zato hvala im na svemu ali daleko im kuća od naše.don01 wrote: Boga mi i meni isto,ha cetnici,komunjare,ustase,ateisti svi ste vi u pet deka sto bi se reklo,inace kako je sdp-u na vlasti
A što se tiče islamizacije ABiH iz današnje perspektive lako je reći da ona nije bila neophodna i da su se moral i kohezija armije mogli graditi i na sekularnom patriotizmu odnosno Bosanskom ili Bosanskoherceovačkom patriotizmu. Međutim u BiH u to doba nije bilo političke snage koja bi takvo nešto sprovela na oranizovan način. Sjetimo se država je tek počela da zaživljava kao koncept a ideja sekularizma povezivala se sa ateizmom i komunizmom kao i ideja nadnacionalnog identiteta (neki debili i danas stavljaju znak jednakosti između ovih pojmova). U okolnostima u kakvim se našla ABiH bilo je neizbiježno da se pribjegne zavođenju određene ideološke platforme i islamizacija je bila najlakši i najefikasniji izbor naročito za SDA koja je već bila bliska toj ideologiji. Cijena koju BiH kao i Bošnjaci zbog to poteza u smislu ravoja sekularnog i patriotskog društva plaćaju je velika, ali mislim da je takav razvoj događaja bio je neizbježan u datim okolnostima.
- karanana
#90 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
pa da su ti eksterni - ekstremni faktori i pojedinici iole valjali i bili pozitivni za BiH, jeli mislite da bi ih tudjman pustio da udju? oni su njemu i milosevicu upravo i trebali da dokazu ono sto su govorili od proljeca 92. o nasoj borbi i o nasim namjerama. i uspjeli su velikim dijelom.
ima li kakva lista knjiga o igmanu 92-95? evo vidim ovu jednu gore i jos jednom da upitam zna li neko gdje se moze kupiti ona tek promovirana o cedi domuzu, grom u njedrima igmana, mislim da se zove?
ima li kakva lista knjiga o igmanu 92-95? evo vidim ovu jednu gore i jos jednom da upitam zna li neko gdje se moze kupiti ona tek promovirana o cedi domuzu, grom u njedrima igmana, mislim da se zove?
- revolver amidza
#91 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
tetakk wrote:@Chisum
Jos nesto...
pozdrav tetakk
- revolver amidza
#92 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
revolver amidza wrote:tetakk wrote:@Chisum
Jos nesto...
pozdrav tetakk
ja sam već jednom davno na tu temu pisao,pa sam sad samo copy/paste istog napravio,..eto,toliko od mene
evo mene opet,..prije svega momci cure moje nema potrebe da se svadjamo,...respect svima,prije svega onima koji su polozili zivote za ovu drzavu,ali bih ja opet napravio malu digresiju,..napominjem,ja sam bio sudionik tog dogadjaja uz mnoge,neki su i na ovome forumu ovdje,..nisam bio general niti oficir,nego decko od nekih svojih 20-ak godina,ne znam ono sto je pisano u dokumnetima,sve ovo moje vidjenje..jedinica koja je krenula iz srednje bosne je bila kombinovani bataljon 17.kbbr,7mbr te izvidjacko-diverznstkog odreda 312bbr,..hitno nas prebacuju na igman,..hvala Bogu cete su odbijene,ali i sada vjerujem da smo im kontra napadu mozda mogli uzeti grebak,..zasto su se puvukli??ni oni nisu znali sta se tacno desava iza nasih ledja,rat je ejbena stvar,zato sto su vec imali gubitke,ljudi pa nismo samo mi ginuli,i oni su,nisu ni oni imali resursa kao kinezi,i bas zato sto nije bilo linija,znaci da ih nije bilo ni sa njihove, strane,..evo prenj je bio sp[omenuo vlasic,..znam iz prve ruke zasto se i gore stali,..u prvih 5 dana smo ih pretrcali uz minimalne gubitke,jer smo imali efekat iznanadjenja,ali kada su oni stabilizovali liniju kod babanovca,..skoro svaki nas pokusaj da se ide dalje se skupo placao,..mislim da se tada pametno procijenilo i nije dalje zrtvovalo ljudstva,..a ionako se uskoro 2/3 7 korpusa spremalo za deblokadu sarajeva '95,....bilo kako bilo ostajem pri svome stavu,..da oni nisu mogli zauzeti sarajevo,.jednostavno nisu imali toliko ljudi,..ali bi ga jos vise mrcvarili da su presjekli igmanski put,...pazi vidio sam nase vojske tada kada smo ih odbijali,jeste bilo jebeno pravo,ali nije ni njima bilo bas kao na odmoru,pogotovo poslije okrsaja blizu skakaone,malog polja i sta ja znam,moguce da malo fulam u nazivima,...imali jesmo srece ali vala i onog medju nogama!
ada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
-
provincijalac
#93 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Da kažem i ja nešto o Igmanu 93.
Kao prvo,Igman 1992 oslobađaju MUP Hadzića,Igmanski odred(takođe iz Hadžića) i par jedinica iz Hrasnice i trnovskih sela.Ubrzo se zauzima Trnovo i Rogoj(jaaako važan prevoj,sa Rogoja prema Drini sve je nizbrdo).Zauzima se i Grebak.
Na Grebak dolazi Fočanska Brigada.
Onda na Igman dolazi Juka Prazina sa svojim šminkerskim ološem.Juka postaje general.Dolaze i Zukini i Dajdžini i Riječani i Hosovci i pizde materine.Tu je i dosta artiljerije.
Da ne duljim.
1993
Čete prvo napadaju na slobodnu Hadžićku teritoriju(Pazarić i Tarčin).Lome zube na Koščanu(oko 50 poginulih).To da je palo,sve bi otišlo u pizdu strininu.Koščan brane Hadzićani.Onda čete napadaju i uzimaju Golo brdo(dominantna kota između Igmana i Blažuja).Teško se moglo braniti(nema šume,golo ko...)
Takođe napadaju na Lokve ali tu ga puše.Lokve brane Hadžićani.
I onda kreće napad sa kontra strane.Pored mase vojske,oružija,artiljerije pada sve redom.Pošto pada Rogoj, Fočaci da nebi ostali u okruženju izvlače se sa Grepka prema Igmanu.Trnovo pada.pada jedno po jedno selo oko Trnova i po Bjelašnici.E da se razumijemo.Sve to pada BEZ OTPORA.Masa naroda i vojske penje se preko Dejčića ka Igmanu.
Zaim Imamović rahmetli plače u Dejčićima i MOLI jedinice da makar negdje pruže otpor.Znači čete opale artiljerijom i naši bježe bez pješadijske borbe.Činjenica.Moli Hrasničane oni neće.Moli Trnovljake,neće ni oni.Šminkere i nemoli.
Moli Fočake i oni jedini zauzimaju liniju.Tuku se par dana ko ludi.Gine ih 70.Uz bruku ranjenih.Gine i četnika bruka,al ne jebu nego guraju.Na kraju prepolovljeni Fočaci,bez pomoći od ostalih jedinica,povlače se.Hadžićka strana Igmana opstaje.četnici ni metra.
Onda izlaze jedinice iz Sarajeva.Oni na Igman,Hrasničani i Trnovljaci niz Igman.Četnici se helikopterskim desantom spuštaju na repetitor na Bjelašnici.Rasulo totalno.Gaze Babin Do,Veliko polje...Dolaze do skakaonica na malom polju.Dolaze 17 i 7.Usporavaju četnike.Diplomatija,tamo vamo i osta Igman.Znate li uopšte činjenicu da je četnicima trebalo manje od 2 kilometra da se spoje sa četnicima iz Hadzića????
Igman je bio vrhunac javašluka.Igman se mogo braniti.Imali smo vojsku,bilo je i oružija.Ali prije svega to je vukojebina sa bezbroj visova,gustom i jakom šumom.Da nije bilo 7 i 17 brigade Igman bi pao.Teško bi opsto i sa njima da nije bilo diplomatije.Igman 93 je bruka.
Danas kad gledam dokumentarce sa Seferom povraća mi se.Ko on došo i spasio Igman.
Hadžićani ne učestvuju u proslavi Igmana.Niko ih ne zove.Sami organizuju svoju proslavu,dostojanstveno obilježe 1992 i veličanstveno OSLOBOĐENJE Igmana.Svoju stranu Igmana i Bjelašnice Hadzićani su odbranili i 93.
Na kraju,napominjem da je među "prozvanim" jedinicama bilo grupa i pojedinaca koji su časno i herojski branili Igman.
Kao prvo,Igman 1992 oslobađaju MUP Hadzića,Igmanski odred(takođe iz Hadžića) i par jedinica iz Hrasnice i trnovskih sela.Ubrzo se zauzima Trnovo i Rogoj(jaaako važan prevoj,sa Rogoja prema Drini sve je nizbrdo).Zauzima se i Grebak.
Onda na Igman dolazi Juka Prazina sa svojim šminkerskim ološem.Juka postaje general.Dolaze i Zukini i Dajdžini i Riječani i Hosovci i pizde materine.Tu je i dosta artiljerije.
Da ne duljim.
1993
Čete prvo napadaju na slobodnu Hadžićku teritoriju(Pazarić i Tarčin).Lome zube na Koščanu(oko 50 poginulih).To da je palo,sve bi otišlo u pizdu strininu.Koščan brane Hadzićani.Onda čete napadaju i uzimaju Golo brdo(dominantna kota između Igmana i Blažuja).Teško se moglo braniti(nema šume,golo ko...)
I onda kreće napad sa kontra strane.Pored mase vojske,oružija,artiljerije pada sve redom.Pošto pada Rogoj, Fočaci da nebi ostali u okruženju izvlače se sa Grepka prema Igmanu.Trnovo pada.pada jedno po jedno selo oko Trnova i po Bjelašnici.E da se razumijemo.Sve to pada BEZ OTPORA.Masa naroda i vojske penje se preko Dejčića ka Igmanu.
Zaim Imamović rahmetli plače u Dejčićima i MOLI jedinice da makar negdje pruže otpor.Znači čete opale artiljerijom i naši bježe bez pješadijske borbe.Činjenica.Moli Hrasničane oni neće.Moli Trnovljake,neće ni oni.Šminkere i nemoli.
Moli Fočake i oni jedini zauzimaju liniju.Tuku se par dana ko ludi.Gine ih 70.Uz bruku ranjenih.Gine i četnika bruka,al ne jebu nego guraju.Na kraju prepolovljeni Fočaci,bez pomoći od ostalih jedinica,povlače se.Hadžićka strana Igmana opstaje.četnici ni metra.
Onda izlaze jedinice iz Sarajeva.Oni na Igman,Hrasničani i Trnovljaci niz Igman.Četnici se helikopterskim desantom spuštaju na repetitor na Bjelašnici.Rasulo totalno.Gaze Babin Do,Veliko polje...Dolaze do skakaonica na malom polju.Dolaze 17 i 7.Usporavaju četnike.Diplomatija,tamo vamo i osta Igman.Znate li uopšte činjenicu da je četnicima trebalo manje od 2 kilometra da se spoje sa četnicima iz Hadzića????
Igman je bio vrhunac javašluka.Igman se mogo braniti.Imali smo vojsku,bilo je i oružija.Ali prije svega to je vukojebina sa bezbroj visova,gustom i jakom šumom.Da nije bilo 7 i 17 brigade Igman bi pao.Teško bi opsto i sa njima da nije bilo diplomatije.Igman 93 je bruka.
Danas kad gledam dokumentarce sa Seferom povraća mi se.Ko on došo i spasio Igman.
Hadžićani ne učestvuju u proslavi Igmana.Niko ih ne zove.Sami organizuju svoju proslavu,dostojanstveno obilježe 1992 i veličanstveno OSLOBOĐENJE Igmana.Svoju stranu Igmana i Bjelašnice Hadzićani su odbranili i 93.
Na kraju,napominjem da je među "prozvanim" jedinicama bilo grupa i pojedinaca koji su časno i herojski branili Igman.
-
riko-ga
#94 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
provincijalac wrote:Da kažem i ja nešto o Igmanu 93.
Da ne duljim.
1993
Ovo je po meni najrealnija slika Igmana 93.
-
Utokkha
#95 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
haj na stranu sto neki misle da su nas arapi naucili ratovanju i da je islamizacija, institucija sehida dovela do preokreta u ratu, nego ono kad se zatekbira je stvarno imalo efekta.
u vezi sa svim ovim desavanjima, kada smo mi poceli dobivati strijele onda?
pozdrav domovini!
u vezi sa svim ovim desavanjima, kada smo mi poceli dobivati strijele onda?
pozdrav domovini!
-
goibos
#96 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
nisu oni to klasično zauzeli, koliko je meni poznato gore su upali helikopterima, popalili hotele i razgulili kad je krenuo kontra napadAdmir_1984 wrote:I sta je bilo nakon sto su cetnici zauzeli vrh Bjelasnice i Veliko Polje???? Odbijeni napadi, Igman odbranjen i sta je dalje bilo? Jel jos bilo kakvih operacija tu?
-
windows11
#97 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kao jedan od ucesnika bitka na Igmanu potpisujem se na gore izneseno.A sto se tice proslave na Igmanu izgleda da gore budu svi oni koji nikad Igmana vidjeli nisu.Mogli bi vi Hadzicani kad budete organizovali tu svoju proslavu najavit je javno pa da se nademo svi gore koji smo se istinski borili bez politicara hodza i sl.riko-ga wrote:provincijalac wrote:Da kažem i ja nešto o Igmanu 93.
Da ne duljim.
1993
Ovo je po meni najrealnija slika Igmana 93.
-
sistematski pregled
#98 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Drug, ovo što sam boldirao nisi trebao napisati jer nije tačno. Nisi trebao zbog ljudi koji su tada poginuli gore ( govorim o IV motorizovanoj a ne samo o "hrasničanima).provincijalac wrote:Da kažem i ja nešto o Igmanu 93.
Da ne duljim.
1993
-
windows11
#99 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Greska greska!goibos wrote:nisu oni to klasično zauzeli, koliko je meni poznato gore su upali helikopterima, popalili hotele i razgulili kad je krenuo kontra napadAdmir_1984 wrote:I sta je bilo nakon sto su cetnici zauzeli vrh Bjelasnice i Veliko Polje???? Odbijeni napadi, Igman odbranjen i sta je dalje bilo? Jel jos bilo kakvih operacija tu?
Zauzeli su oni to i te kako klasicno drug.Helikopterom su se spustili jedino na vrh bjelasnice na relej i raznjeli ga a sve su ostalo na zalost zauzeli svojom cizmom.Zaustavljeni su tek na malom polju o tom su vec kolege pisale.Kasnije je dogovoreno to nekako primirje i demilitarizacija pa su se oni povukli a UNPROFOR je preuzeo kontrolu.Manje vise tako je stanje ostalo sve do pred kraj rata.Mi smo malo uzurpirali te demilitarizovane teritorije jer to je ogromna vukojebina nije mogao UNPROFOR sve kontrolirat.E pred kraj rata krenule su nase akcije i mi smo onda oslobodili dio okupirane teritorije.
- Pitar s Kariba
#100 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Mislim da je ovo dosta realan opis uz samo par zamjerki s moje strane, što slučajno znam.provincijalac wrote:Da kažem i ja nešto o Igmanu 93.
Da ne duljim.
1993
1. Igman, odnosno Malo Polje, koje je tada već držala srpska milicija iz Hadžića, po naređenju Avde Hebiba (tajno i bez znanja ministra Delimustafića), oslobađa 35 ljudi iz aktivnog i rezervnog sastava MUP-a Hadžići, odnosno kombinovani vod policajaca iz Hadžića, Pazarića i Tarčina, predvođeni legendarnim Čedom Domuzom. Igmanski odred tada nije ni postojao. Oni su u noći pješke iz Pazarića izašli i uz par rafala rastjerali iznenađene i isprepadane čete. Sa svoje strane (Hrasnički stan) su izašli Hrasničani i tako je uz faktor iznenađenja i nekim čudom (hvala Bogu) Igman postao naš. Ubrzo slijedi kontra iz Hadžića i pokušaj vraćanja Malog Polja ali ova ekipa sa Čedom na čelu razbija taj napad i zarobljava 5-toricu četa. Poslije su razmijenjeni za neke naše uhapšene na punktu u Blažuju. Od ovih 35 ljudi, koliko sam čuo, danas je 11 u životu.
2. Na Igman su puno prije Juke došli Daidža, Zuka i ostali. Juka je došao kasnije ali nije se dugo zadržao.
3. Sa hadžičke strane pada Golo brdo, ali mislim da ga je izgubila neka jedinica iz Sarajeva (101. ili 102.).
4. Pod Hadžičanima pretpostavljam da podrazumijevaš 9. brdsku (Hadžići, Pazarić i Tarčin). Istina je da je 9bbr odbranila svoj dio Igmana ali je istina i da na tom dijelu tokom najveće ofanzive na Igman i nije bilo nekih napada. Dakle, iz Hadžića prema Pazariću oni tada nisu krenuli a ne do Bog da jesu. Vjerovatno ni oni nisu imali snaga za sve to. Naše snage su bile razvučene od Kiseljaka pa preko Hadžića i Igmana a sada se otvarao širok front na Bjelašnici. Glavnina snaga je bila tad pokrivala Malo Polje jer je bilo najkritičnije. Istina je da je od skakaonica gdje je linija stala pa do Golog brda bilo samo 2-3 km da se oni spoje i sve bi otišlo u helać!
5. Istina je da su glavni udar zaustavile 7. i 17. ali je istina i da je ostalo obavila diplomatija. 7. i 17. su bukvalno iz kamiona i pokreta uvedeni u borbu i tukli su se žestoko. Tad su niz igmanski put prema Suhodolu i nazad samo letala vozila sa ranjenicima, tamo-vamo. Nihov udar jeste zaustavljen ali je pitanje bi li i sljedeći udar takve žestine mogao biti zaustavljen! Naravno, pitanje je i da li su oni imali snage za taj udar!? Do njega, srećom, nije došlo jer je kao što znamo, svoje obavio Alija.