Prvi korpus ARBiH

Post Reply
tempuser

#1526 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

PM72 wrote: 17/01/2021 10:52
tempuser wrote: 17/01/2021 09:42 I Zmaj dobije uličicu u Lužanima, a MM Aziza dvije u Hrasnom!
*bem ti Aliju i takvu vlast! :evil:
Za onu u Hrasnom znam a gdje je druga? i nemoj tako,Aziza je zasluznija od pokojnog Vinka.Rodila je onog bjelosvjetskog hoštaplera i kockara kome je Alija da funkciju ministra vanjskih poslova radi babe sa kojim je robijao ...
Yebo im pas mater obadvojci.
Jedna je kroz Hrasno od Selexa i V. Nazora do raskrsnice, skupa sa svim uličicama lijevo oko plavih nebodera, INE i desno oko Posejdona, a druga je komplet transferzala od kružnog toka kod AS pekare do mosta na Malti.
PM72

#1527 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Spojene su
tempuser

#1528 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Spojene vještački jer su fizički to dvije ulice. Pola jedne ulice je M. Preloga, a druga polovina A. Šaćirbegović + komplet transferzala.
jefff

#1529 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Kobnog 08.Juna 1992. poginuo je i rahmetli Izet Comor. Jedna ulica u Butmiru nosi njegovo ime.
Grean

#1530 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

PM72 wrote: 17/01/2021 10:52
tempuser wrote: 17/01/2021 09:42 I Zmaj dobije uličicu u Lužanima, a MM Aziza dvije u Hrasnom!
*bem ti Aliju i takvu vlast! :evil:
Za onu u Hrasnom znam a gdje je druga? i nemoj tako,Aziza je zasluznija od pokojnog Vinka. Rodila je onog bjelosvjetskog hoštaplera i kockara kome je Alija da funkciju ministra vanjskih poslova radi babe sa kojim je robijao ...
Yebo im pas mater obadvojci.
Edit: do mene, jeste po njoj ali ne zato sto je majka MS

Pored “Mladih muslimana” postojao je i ogranak Udruženja pod nazivom “Mlade muslimanke”.
Mladi muslimani danas djeluju jedinstveno. Imamo sekciju koja je ženska. Važno je naglasiti da su Mlade muslimanke imale svoju skupštinu. Jedna od članica je bila upravo upravo Aziza Šaćirbegović, supruga Nedžiba Šaćirbegovića, a majka Muhameda Šaćirbegovića, koja je prvo izbjegla skupa sa porodicom u Istanbul, a kasnije u Ameriku. Nakon velikih tortura koje proživljavaju u ovom periodu 1943. godine Mlade muslimanke su formirale svoj ogranak Udruženja i Aziza je bila predsjednica
.
PM72

#1531 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

E baš me zanima ko je nad njima vrsio torture 1943...
Grean

#1532 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

PM72 wrote: 17/01/2021 14:47 E baš me zanima ko je nad njima vrsio torture 1943...
Ne znam.

Sa druge strane kad pogledas situaciju kod Bosnjaka od dolaska A-U te obezglavljenosti ne moze se ignorisati da su ovi pokusali raditi nesto za taj narod. Mozda iz tvoje i moje perspektive ne bas optimalna platforma koja je vise vjerske nego nacionalne orjentacije ali opet nesto i mozda jedino realno u to doba sa obzirom na svijest zajednice.

Hajde da se mi stavimo u polozaj da smo bili tu 1939 u vrijeme Kraljevine Jugoslavije sta bi radili, cemu bi se prikljucili da se borimo za prava svog naroda. Na zalost i nije bilo nekih alternativa.

Cijena te neorganizovanosti, obezglavljenosti dosla je dijelom na naplatu i 92' ali na zalost trostruko vecu cijenu smo platili u II svjetskom, nesto cemu se na zalost posvecuje skoro nikakva paznja u toj kulturi sjecanja.
PM72

#1533 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Odosmo od teme ali da ne ostane nedorečeno...1943 ovdje je bila NDH a organizacija MM je više naginjala njima nego partizanima pa mi je nejasno ko ih je proganjao...
jefff

#1534 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Rekao sam da ce politika unistiti sjecanje na nasu svetu borbu i sjecanje na nase heroje.

Da malo probamo stvar pribliziti temi. Aziza je bez sumnje sa svojim istomisljenicima htjela doprinjeti svome narodu onako kako su oni umjeli i znali i onako kako su oni zamisljali da treba. Aziza i Mladi Muslimani su stajali na politickoj desnici. Pored njih smo imali i ljevicu koja je takodjer za nas radila onako kako su umjeli i znali i prema vlastitim uvjerenjima.

Zehra Muidović-Hakirević
Rođena je 1912. godine u Sarajevu, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, članica pokreta otpora i partizanka.
Nakon obrazovanja u Sarajevu, Zehra je radila u Državnoj hipotekarnoj banci, i uporedo studirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala 1936. godine. Bila je jedna od prvih visokoobrazovanih žena među muslimankama u BiH. Pri povratku u Sarajevo, kao jedna od rijetkih intelektualki prisutnih u javnom životu, radila je u humanitarnim i kulturno-prosvjetnim organizacijama Trezvenost, Narodne uzdanice i Gajret, te se zalagala za emancipaciju žena.
Pred Drugi svjetski rat Zehra se uključuje u revolucionarni pokret, a nakon okupacije Sarajeva 1941. godine postaje jedna od najaktivnijih članica pokreta otpora. U njenoj kući na Velikom Alifakovcu sastajale su se partizanke i druge žene koje su učestvovale u NOB-u, a tu se održavao i radio-telegrafski kurs. Zehra je na sijelima regrutirala žene za učešće u NOB-u, skrivala članice pokreta otpora, ili im davala zarove kako bi se mogle neometano kretati gradom. Utočište kod nje je pronašla i narodna heroina Radojka Lakić, koja je dva mjeseca pod lažnim imenom živjela u jednosobnom stanu u Zehrinoj kući.
Zehra je uhapšena krajem 1942. godine, te je u ustaškom zatvoru bila do januara 1943. godine. Na ljeto 1943. godine ona se pridružuje Petoj krajiškoj brigadi i konačno postaje partizanka. Učestvovala je na Drugom (1944.) i Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a (1945.), te bila potpredsjednica Glavnog odbora AFŽ-a u Sarajevu. Sa Sidom Omerbašić 1947. godine pokreće Rezoluciju o pokretu muslimanki za skidanje zara, koja je usvojena na Drugom kongresu AFŽ-a u Sarajevu, u julu 1947. godine, kada su neke muslimanke prvi put skinule zar.
Umrla je u Sarajevu 29. marta 1971. godine. Sarajevsko porodilište na Jezeru je nosilo njeno ime, kao i jedna sarajevska ulica, ali su njihovi nazivi promijenjeni.
Sarajevsko porodilište Zehra Muidović se nalazilo na prvoj liniji fronta i bezobzirno je gađano, tako da su tek rođene Sarajlije postale najstrašnije žrtve agresora. Bitka za odbranu Porodilišta dogodila se 26. maja 1992. godine i trajala je od ranog jutra do večernjih sati uz granatiranje s raznih strana. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništeno. Beba su evakuirane na vrijeme, porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. Borci Armije BiH, tačnije odreda Koševskog brdo, su uspjeli odbiti napad agresora.

Porodilište je obnovljeno u novembru 2010. godine.

Grean

#1535 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Sarajevsko porodilište Zehra Muidović se nalazilo na prvoj liniji fronta i bezobzirno je gađano, tako da su tek rođene Sarajlije postale najstrašnije žrtve agresora. Bitka za odbranu Porodilišta dogodila se 26. maja 1992. godine i trajala je od ranog jutra do večernjih sati uz granatiranje s raznih strana. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništeno. Beba su evakuirane na vrijeme, porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. Borci Armije BiH, tačnije odreda Koševskog brdo, su uspjeli odbiti napad agresora.

Porodilište je obnovljeno u novembru 2010. godine.
Opet bosnjacko sjecanje na nivou pecinskih hjeroglifa.

Pored odreda Kosevsko brdo i Centar je bio tog dana u porodilistu kasnije zvanom "Beba".
jefff

#1536 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Image

Zehra Muidovic je i u zrelijim godinama bila ljepotica.

Porodiliste je bilo napadnuto i 21. Aprila 1992. artiljerijom sto je uzrokovalo smrt nekoliko novorodjencadi. O tome nema podataka.
Isti dan kada su poginuli clanovi ZB Edib Cutuna, Teufik Hasanovic, Irfan Pilav, Karkonja Fikret, Elmedin Salcin, i Suceska Rasim. Dan prije borbi na Ilidzi.
Grean

#1537 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

tempuser wrote: 17/01/2021 17:47
Grean wrote: 17/01/2021 14:14 Edit: do mene, jeste po njoj ali ne zato sto je majka MS

Pored “Mladih muslimana” postojao je i ogranak Udruženja pod nazivom “Mlade muslimanke”.
Mladi muslimani danas djeluju jedinstveno. Imamo sekciju koja je ženska. Važno je naglasiti da su Mlade muslimanke imale svoju skupštinu. Jedna od članica je bila upravo upravo Aziza Šaćirbegović, supruga Nedžiba Šaćirbegovića, a majka Muhameda Šaćirbegovića, koja je prvo izbjegla skupa sa porodicom u Istanbul, a kasnije u Ameriku. Nakon velikih tortura koje proživljavaju u ovom periodu 1943. godine Mlade muslimanke su formirale svoj ogranak Udruženja i Aziza je bila predsjednica
.
Nije al u qur... Kriminalac i kockar Muhamed Šaćirbegović nikad ne bi bio nagrađen funkciom mininstra vanjskih poslova RBiH da nije bio sin mladomuslimana Nedžiba Šaćirbegovića. Tako mu je i majka dobila ulicu!
"Kao mlada studentica Aziza je na sebe uzela incijativu da vodi voz pun izbjeglica koji bi pali pod nož fašističkih i paramilitarni ubica u vrijeme Drugog svjetskog rata." - njen sin Šaćirbegović. Prva istambulska i druga minhenska su bile i 1943. Zato su Dragica Pravica, Rada Lakić u mnoge druge ostale da barne "njeno" Sarajevo, baš kao i Vinko 1992.
S dvajes' godina zdušila iz Sarajeva i nikad se nije vratila. Zadužila je Bosnu toliko da je Vinko Šamarlić Zmaj pored nje obični marginalac sa ulićicom u Lužanima, Igor Pavolović i mnogi slični bez ulice... *ebem li ti Alija mezar tvoj pokvareni! :evil:
Ne znam, gdje si pronasao da su BiH napustili 1943. Moguce, ja nisam provjeravao.

Samo sam rekao da ulicu nije dobila jer je majka Muhameda Sacirbeja vec da je prije obratno kao sto ti rece.

Sto se tice Dragice tacnije je da je branila Trebinje jer kako procitah tamo je bila aktivna ali nebitno.

Realno komunisticki pokret nije privlacio veliki broj Bosnjaka, bar ne toliki broj kao Srba sto je i razumljivo niti je to jedina ideja oko koje se trebalo okupljati.

Ja sam samo rekao da je u to vrijeme dezorijentisanom bosnjackom stanovnistvu neka vrsta organizovanja bila korisnija nego nikakva. Ako gledamo striktno iz bosnjacke perspektive, ako izuzmemo ideju jugoslovenstva ili danas bosanstva, ili tadasnju ideju borbe protiv fasizma kao globalne prijetnje, Bosnjaci se nisu borili za svoje interese od bitke kod Banja luke 1878 godine pa sve do aprila 1992. Sve izmedju je na zalost prepustanje stihiji vremena, punih 114 godina i onda se pitamo sto nismo bili spremniji.
tempuser

#1538 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 17/01/2021 19:12 Ne znam, gdje si pronasao da su BiH napustili 1943. Moguce, ja nisam provjeravao.

Samo sam rekao da ulicu nije dobila jer je majka Muhameda Sacirbeja vec da je prije obratno kao sto ti rece.

Sto se tice Dragice tacnije je da je branila Trebinje jer kako procitah tamo je bila aktivna ali nebitno.

Realno komunisticki pokret nije privlacio veliki broj Bosnjaka, bar ne toliki broj kao Srba sto je i razumljivo niti je to jedina ideja oko koje se trebalo okupljati.

Ja sam samo rekao da je u to vrijeme dezorijentisanom bosnjackom stanovnistvu neka vrsta organizovanja bila korisnija nego nikakva. Ako gledamo striktno iz bosnjacke perspektive, ako izuzmemo ideju jugoslovenstva ili danas bosanstva, ili tadasnju ideju borbe protiv fasizma kao globalne prijetnje, Bosnjaci se nisu borili za svoje interese od bitke kod Banja luke 1878 godine pa sve do aprila 1992. Sve izmedju je na zalost prepustanje stihiji vremena, punih 114 godina i onda se pitamo sto nismo bili spremniji.
1943. je tvoj citat, ne moj, ja sam se samo nadovezao.
Eto za Pravicu si našao zamjerku da je bila iz Trebinja, gdje su bile aktivne Rada Lakić pogubljeau na vracama ili Rava Janković, rođena Sarajku? Poenta je da je ova hrabro zdušila iz "svoje" Bosne. Mimo žena imaš još xy primjera Bošnjaka antifašista Sarajlija, Jusuf Džonlić, Fuad Midžić itd koji su poginuli ili pobijeni u borbi protiv fašista, a koji su izgibili svoje ulice, dok je vrla Aziza hrabro predvodila voz izbjeglica u Istambul! :-)
Osim zaprepaštenje da je po tebi Bošnjacima između fašizma i antifašizma trebala neka orjentacija, sav tvoj elaborat o pogubljenosti Bošnjaka ne objašnjava nesrazmjer u kojem heroj Vinko Šamarlić Zmaj ima zabačenu uličicu na Ilidži, heroj Igor Pavlović nema nikako., a osoba apsolutno nebitna za postojanje ove države i naroda, pobjegulja čija je jedina kvalifikacija što je bila žena MM, praktično cijeli kvart. To se može objasniti jedino Alinijim debilnim i uvrjedljivim standardima.
lotPi

#1539 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by lotPi »

tempuser wrote: 17/01/2021 21:57
Grean wrote: 17/01/2021 19:12 Ne znam, gdje si pronasao da su BiH napustili 1943. Moguce, ja nisam provjeravao.

Eto za Pravicu si našao zamjerku da je bila iz Trebinja, gdje su bile aktivne Rada Lakić pogubljeau na vracama ili Rava Janković, rođena Sarajku? Poenta je da je ova hrabro zdušila iz "svoje" Bosne. Mimo žena imaš još xy primjera Bošnjaka antifašista Sarajlija, Jusuf Džonlić, Fuad Midžić itd koji su poginuli ili pobijeni u borbi protiv fašista, a koji su izgibili svoje ulice, dok je vrla Aziza hrabro predvodila voz izbjeglica u Istambul! :-)
Osim zaprepaštenje da je po tebi Bošnjacima između fašizma i antifašizma trebala neka orjentacija, sav tvoj elaborat o pogubljenosti Bošnjaka ne objašnjava nesrazmjer u kojem heroj Vinko Šamarlić Zmaj ima zabačenu uličicu na Ilidži, heroj Igor Pavlović nema nikako., a osoba apsolutno nebitna za postojanje ove države i naroda, pobjegulja čija je jedina kvalifikacija što je bila žena MM, praktično cijeli kvart. To se može objasniti jedino Alinijim debilnim i uvrjedljivim standardima.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
jefff

#1540 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Vrijeme je dq se vratimo temi. Imaju na forumu kilometri tema o tim problemima.
Grean

#1541 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

tempuser wrote: 17/01/2021 21:57
Dezavuiras pricu.

Ne kazem da je ona zasluzila ulicu vec da su se u to vrijeme Mladi muslimani borili na svoj nacin za bosnjacke interese. Ostatak je bio pogubljen ili makar nakon trovanja Spahe nema naznaka da je bilo nekog pokreta koji se borio za njihove insterese.

Bosnjacima je u to vrijeme sa punim opravdanjem globalna borba izmedju fasiszma i antifasizma bila sekundarna. Ne cuh da su antifasisti otisli da kazne neko selo ili komsije jer su pobili muslimane. Bilo je na zalost i suprotnih primjera. Uzmimo jamu Cavkarica, koje su pocinili komsije iz Stakinog kraja, svi na kraju zavrsili u partizanima.

Partizanski pokret je nesumnjivo bio u velikoj vecini antifasisticki sa nekim mrljama. Npr. Brozovo pregovaranje u Foci 1942' sa cetnickim komandantima, nesto o cemu je govorio i tadasnji komunista i clan pokreta Adil Zulfikarpasic koji je nakon toga i napustio pokret. Ja sa druge strane to razumijem, Titu i partizanima je bilo bitnije pridobiti srpsko stanovnistvo ali nema onda bajki kako je to bio jedini ispravni put, kako je taj pokret bdio iznad svakog stanovnika BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Sa druge strane bilo je korisno da nas je bilo i tamo jer su na kraju takvi poput Dzemala Bijedica izganjali makar ono veliko "M" dvadeset sest godina nakon stvaranja Titove Jugoslavije.

Sto se ulica tice i ove vlasti ima metar fula. Samo bilo je takvih ulica i u ono vrijeme, Obala Vojvode Stepe ili Milosa Obilica bez nekog objasnjenja cime su to oni zaduzili Bosnu u odnosu na npr. Zmaja od Bosne ali ne cujem i ne vidim neke proteste. Idealizira se sve sto je bilo nekad.

Uglavnom, moje stajaliste, odrastao sam u Jugoslaviji ali najcrnji datum i tragedija BiH a i sire je 1918 i stvaranje Kraljevine SHS kad je jednog okupatora zamijenio drugi dok je druga Jugoslavija bilo u tom momentu najbolje sto se moglo desiti sa obzirom na predispozicije i sta je moglo biti. Srbija je vec 18' presla Drinu i tu nije bilo povrata. 2 Jugoslavija je afirmisala BiH, da se razumijemo ne zbog Bosnjaka vec iz prostog razloga sto je bio dovoljan broj Hrvata da ne postanemo 3 pokrajina a bilo je i takvih ideja.
tempuser

#1542 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 18/01/2021 00:14 Bosnjacima je u to vrijeme sa punim opravdanjem globalna borba izmedju fasiszma i antifasizma bila sekundarna.
Tužno, pogrešno, bolesno...
Dalje nisam čitao, ne interesuje me šta takav mentalni sklop ima da kaže.
Grean

#1543 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

tempuser wrote: 18/01/2021 07:29
Grean wrote: 18/01/2021 00:14 Bosnjacima je u to vrijeme sa punim opravdanjem globalna borba izmedju fasiszma i antifasizma bila sekundarna.
Tužno, pogrešno, bolesno...
Dalje nisam čitao, ne interesuje me šta takav mentalni sklop ima da kaže.
Ti si mi mentalni sklop.

Narod koji je iz 2. svjetskog izasao sa gubitcima od 7,8% pobijenih sto bi u ovom ratu bilo kao da je pobijeno 150.000 umjesto 50.000, za one kojima je tesko poimati o kolikim zrtvama se radi, sigurno je bilo bitnije prezivjeti prije svega velikosrpske zlocine jer na zalost najmanji broj stradalih je pao od njemacke ruke.

Znaci postedi mene svojih pamfleta i govora.
tempuser

#1544 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Pamfleti i govori, a ti se vraćaš u 1918. da se objasniš kako Aziza zadužila državu i da treba da ima ulicu...???? :-)
Ti od kojih su Muslimani najviše stradali su bili njemački saveznici!
Jadno i žalosno...
Bloo
Globalna šefica

#1545 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Bloo »

Tema je PRvi korpus ARBiH
Nekako s proljeća

#1546 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Uobičajeno trolanje i politiziranje tema od strane @tempuser-a, ne trpi čovjek drugačije ideološke poglede i to je to. Tako se suzi prostor da se napiše koja autentična u datumu i mjestu, eventualno oklonostima pogibije sarajevskog lava Šamarlića. Odmah i sada, nema potrebe čekati ljeto i juni mjesec. Ako smo sve rekli što smo imali i o pokojnom Vinku i o pokušaju deblokade grada Sarajeva, u vrijeme kada nije bio formiran 1 Korpus, onda ništa. Ja se uvijek mogu prebaciti na npr memorijalni turnir u čast ''Zmaja'' i na taj način njegovati kulturu sjećanja na saborca na našoj strani.
tempuser

#1547 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 18/01/2021 13:49 Uobičajeno trolanje i politiziranje tema od strane @tempuser-a, ne trpi čovjek drugačije ideološke poglede i to je to.
Ne trpim uljepšavanje i prepravljanje istorije, a to si tu šampion! Nema zavaljenih, uspješna reorganizacija armije, Pretis, da ne nabrajam dalje!
Nekako s proljeća

#1548 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Šta ćeš, nije svakom grah pao da bude involviran u taj proces od početka do kraja. A i za teoriju su prolaznu ocjenu dali mnogo pametnije akademske čike od nas obojice, tebe pogotovu. Svoj ti pos'o.
Koshpa

#1549 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Koshpa »

Grean wrote: 10/01/2021 14:14 Da pomenem i nesto sto smo saznali po povratku u Sarajevo, da je taj dan 1. avgusta negdje oko hotela Igman ranjen momak iz 2. samostalnog kojeg znamo jer je iz istog naselja, isao je u nasu osnovnu. Nije se izvukao, dugo poslije koliko znam nisu nasli ni tijelo a ne znam ni da li je pronadjeno do dan danas.

Nazalost znam samo nadimak Čurt, mozda 69' ili 70' godiste. Stanovao je negdje u donjem dijelu ulice Zaima Šarca, tamo prema gornjem dijelu bolnice Kosevo u onim zgradama desno od bolnice.
Ovo mogu da potvrdim i ako nisam bio borac, bio sam komsija, samo ja mislim da mu je nadimak bio Cuf ili Cufi ovako nesto, nazalost imena se ne mogu sjetiti, sjecam se dobro tog dana kada su javili da je nestao ne da je poginuo, ostala iza njega zena i cerkica od cca 4-5 god. Kruzile su price da su ga zarobili i odveli u Srbiju u rudnike, da li ima tu istine ne znam, to su samo bile mahalske price.
Grean

#1550 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Jeste @kospa u pravu si, Ćuf. Odakle meni Čurt. Nisam znao da je bio ozenjen.
Post Reply