Apsolutno se slazem nazalost lako nam je sad pricati, na kraju krajeva nasa strana nije ratovala tako da nije bilo i nekog iskustva dok je njihova strana vec imala iskusne ratnike sa raznih ratista. Svi su se bojali tih urbanih borbi, njima je odgovaralo da su malo dalje jer mogu rokati sa skalamerijom koju mi nismo imali. A da su se bojali bojali su se, sta ces moj PM samo se prisjecamo na kraju da se ne zaboravi samo nam je to ostalo, kako je vrijeme doslo necemo moci ni pricati na ovu i ove teme.PM72 wrote: ↑06/04/2021 09:13 Pošto sam lično bio tu... na Trgu Pere Kosorića,kao pripadnik MUP-a...tvrdim da smo mogli zauzeti Grbavicu samo da smo imali hrabrije komandire.Moj komandir-nesposobna pičkurina- pravio je bunkere oko stanice sa po četiri ili pet policajaca bojeći se vlastitoj guzici ne izlazeći danima iz kancelarije kojoj je na prozore stavio blindirane kase.A bez pancira nije išao da piša...
Nas 30 uz podršku bar jednog voda specijalne mogli smo sve do Šopinga pa čak i do pijace zauzeti.Čak smo nagovarali komandira da nas uveže sa policijom na Marijin dvoru i da dovede Dahićeve momke...da im upadnemo rano ujutru,rasporedimo prema Vracama i čekamo kontranapad.Za to vrijeme da ostala policija upadne u zgrade i vrši pretrese oficirskih stanova gdje je bila masa oružja.
Sigurno bi se pridružilo dosta grupa TO iz Pofalića,Buća potoka,Jukini kad bi čuli za početni uspjeh.
Možda,kažem možda bi četnička kontra bila žestoka ali već su na tom području dobili po guzici 21 aprila i trebalo je iskoristiti taj "strah" kod lokalnih četnika sa Vraca.
Sad je lako naprđivati i glumiti generala ali umrijeću sa mišlju da smo to mogli uraditi i formirati liniju bar oko trolejbuske linije ako ne do tranzita.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- hatemondays
#4251 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
jefff
#4252 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Trebalo je da demonstranti krenu na JNA barikade pa neka pucaju po narodu pred ocima svjetske javnosti ili neka se povuku.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2021 00:05Tome sam licno svjedocio, kad nisu prosli preko tranzita, na Hambinoj Carini se ukazala kolona plavih vozila, djipovi i onaj transporter mupa, masa ljudi se okupila dosta ZB sa kalasnjikovima neki su poskakali na vozila pa ih je policija zamolila da sidju, dosli su do jevrejskog i vraceni nazad od strane vojske koja je znala da ce doci tim putem.tempuser wrote: ↑05/04/2021 18:42Kakve bajke...
U ispomoć COKUP-u je krenula Specijalna jedinica MUP-a RBiH koja je prvo pokušala direktno da se probije do škole pa ih je JNA spriječila na Tranzitu, poslije toga su pokušali preko Sokbunara i opet ih je JNA blokirala.
Toliko o malo nam je falilo i ŠBBKBB
Nikakvih borbi nije bilo, samo su se vratili u grad.
-
aldinjo
#4253 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#4254 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
jefff wrote: ↑07/04/2021 01:24Trebalo je da demonstranti krenu na JNA barikade pa neka pucaju po narodu pred ocima svjetske javnosti ili neka se povuku.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2021 00:05Tome sam licno svjedocio, kad nisu prosli preko tranzita, na Hambinoj Carini se ukazala kolona plavih vozila, djipovi i onaj transporter mupa, masa ljudi se okupila dosta ZB sa kalasnjikovima neki su poskakali na vozila pa ih je policija zamolila da sidju, dosli su do jevrejskog i vraceni nazad od strane vojske koja je znala da ce doci tim putem.tempuser wrote: ↑05/04/2021 18:42
Kakve bajke...
U ispomoć COKUP-u je krenula Specijalna jedinica MUP-a RBiH koja je prvo pokušala direktno da se probije do škole pa ih je JNA spriječila na Tranzitu, poslije toga su pokušali preko Sokbunara i opet ih je JNA blokirala.
Toliko o malo nam je falilo i ŠBBKBB
Nikakvih borbi nije bilo, samo su se vratili u grad.
Paša moj...ti si nešto posefio...kakve JNA barikade?
A i ova ti dobra...trebalo je da demonstranti krenu na barikade...lako je tuđim gloginje mlatit...pogotovo sa distance od 30 godina.
-
tempuser
-
toska
#4256 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Narod nije trebao krenuti na barikade, ali tačno je da su to barikade po JNA planovima blokade grada.
nećemo valjda i danas biti naivni i vjerovati u samostalno odlučivanje i pokretanje rata od strane bosanskih Srba.
bez JNA i Beograda kao pokretača rata ništa se ne bi desilo.
nećemo valjda i danas biti naivni i vjerovati u samostalno odlučivanje i pokretanje rata od strane bosanskih Srba.
bez JNA i Beograda kao pokretača rata ništa se ne bi desilo.
- dječak sa šibicama
#4257 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
JNA ih je naoruzala, ali cisto sumnjam da su se generali bavili barikadama, za to je bio zaduzen Dukic i centrala SDS. Ko da je neki problem blokirati Sarajevo, grad ko crijevo.
- stubrijez
#4258 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U pocetku nije bilo otvoreno stajanje na stranu bez obzira koliko mi to zeljeli. Uglavnom su se naoruzavali kriminalnim kanalima kao i mi ostali. Naravno da je JNA blagonaklono gledali srpski korpus zbog desavanja oko referenduma i spremnosti ocuvanja jugoslavenskih tekovina. JNA je nastupala po svojoj doktrini a u BIH su se nasli u neobranom grozdju, ta je situacija bila sve ono na sta nisu bili spremni. Nakon juna 1992. situacija postaje jasna.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2021 14:52 JNA ih je naoruzala, ali cisto sumnjam da su se generali bavili barikadama, za to je bio zaduzen Dukic i centrala SDS. Ko da je neki problem blokirati Sarajevo, grad ko crijevo.
-
jefff
#4259 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
apsolutna besmislica
-
aldinjo
#4260 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Napisao si glupost.stubrijez wrote: ↑07/04/2021 15:25U pocetku nije bilo otvoreno stajanje na stranu bez obzira koliko mi to zeljeli. Uglavnom su se naoruzavali kriminalnim kanalima kao i mi ostali. Naravno da je JNA blagonaklono gledali srpski korpus zbog desavanja oko referenduma i spremnosti ocuvanja jugoslavenskih tekovina. JNA je nastupala po svojoj doktrini a u BIH su se nasli u neobranom grozdju, ta je situacija bila sve ono na sta nisu bili spremni. Nakon juna 1992. situacija postaje jasna.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2021 14:52 JNA ih je naoruzala, ali cisto sumnjam da su se generali bavili barikadama, za to je bio zaduzen Dukic i centrala SDS. Ko da je neki problem blokirati Sarajevo, grad ko crijevo.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4261 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
stubrijez wrote: ↑07/04/2021 15:25U pocetku nije bilo otvoreno stajanje na stranu bez obzira koliko mi to zeljeli. Uglavnom su se naoruzavali kriminalnim kanalima kao i mi ostali. Naravno da je JNA blagonaklono gledali srpski korpus zbog desavanja oko referenduma i spremnosti ocuvanja jugoslavenskih tekovina. JNA je nastupala po svojoj doktrini a u BIH su se nasli u neobranom grozdju, ta je situacija bila sve ono na sta nisu bili spremni. Nakon juna 1992. situacija postaje jasna.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2021 14:52 JNA ih je naoruzala, ali cisto sumnjam da su se generali bavili barikadama, za to je bio zaduzen Dukic i centrala SDS. Ko da je neki problem blokirati Sarajevo, grad ko crijevo.
- stubrijez
#4262 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
OK eto demagozi haj napisite mi kako ih je naoruzala, znaci iskljucujemo TO i rezrvnu policiju.
-
Emiremir33
#4263 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jna je od počekta rata u Hrvatskoj bila njihova,dolazili su u kasarne po oružje,Jna im je dovozila u naselja po noći a i po danu naoružanje,na kraju sami su ušli mislim na Srbsko stanovništvo koje je imalo naselja blizu vojnih objekata
- stubrijez
#4264 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
OK. Necu dalje ispado spojlam, volim ovu temu... samo nije tako bas prosto, postojala je vojna i policijska struktura, it...
-
Emiremir33
#4265 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da te strukture su otvoreno stale na stranu SDS-a ,prvo slanjem dobrovoljaca iz Bosne u Hrvatsku a zatim svim ostalim pomaganjem ovdje u B i H
-
PM72
#4266 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
JNA nije dovozila oružje u naselja,to su radili stranački ljudi od ”povjerenja” i to tako što ih je stranka povezivala sa pojedinim oficirima koji su im iz skladista predavali oruzje koje su trpali u civilna vozila,obično kombije ili karavane.
U naseljima sa srpskom većinom to je bilo skoro otvoreno ali su problem bile mjesovite sredine i mjesovite patrole milicije.
Prvobitno su SDS-ovci naoruzavani starim oruzjem iz skladista takozvanim ratnim rezervama jer maltene nije bilo evidencije o ruskim dobošarima i tompsonima iz II svjetskog rata.Mislim,bila je evidencija -ipak je to bila ozbiljna vojska- ali se to staro oruzje vodilo pod trofejno ili ratni plijen bez oznaka serijskog broja.To je bilo mudro s njihove strane jer i da dođe do zaplijene ne možes mu upratiti trag.
Tek iza barikada u martu počeli su dijeliti savremenije naoružanje tipa zastavine automatske puške ,papovke i snajperi,sredstva veze,zolje,ručni bacači,ručne bombe.JNA je već izvela tenkove na određene položaje,artiljerija je bila ukopana i samo se čekao povod .
Ta ”tajna” podjela oružja po srpskim kućama i stanovima nas je i spasila.Masa srba dobila je oružje na vrata a oni su pobjegli na brda ostavivši tandžare jer su se bojali da ih ko ne zaustavi i ne nađe im oružje.Krili su puške,municiju i bombe po podrumima,bastama,ispod kada,u štokovima,u TA pećima,garažama...neki su ih bacali u kontejnere a neki su ih uništavali ko moj komšo sa 7 sprata koji je bonsek platom prepilio automat.
U naseljima sa srpskom većinom to je bilo skoro otvoreno ali su problem bile mjesovite sredine i mjesovite patrole milicije.
Prvobitno su SDS-ovci naoruzavani starim oruzjem iz skladista takozvanim ratnim rezervama jer maltene nije bilo evidencije o ruskim dobošarima i tompsonima iz II svjetskog rata.Mislim,bila je evidencija -ipak je to bila ozbiljna vojska- ali se to staro oruzje vodilo pod trofejno ili ratni plijen bez oznaka serijskog broja.To je bilo mudro s njihove strane jer i da dođe do zaplijene ne možes mu upratiti trag.
Tek iza barikada u martu počeli su dijeliti savremenije naoružanje tipa zastavine automatske puške ,papovke i snajperi,sredstva veze,zolje,ručni bacači,ručne bombe.JNA je već izvela tenkove na određene položaje,artiljerija je bila ukopana i samo se čekao povod .
Ta ”tajna” podjela oružja po srpskim kućama i stanovima nas je i spasila.Masa srba dobila je oružje na vrata a oni su pobjegli na brda ostavivši tandžare jer su se bojali da ih ko ne zaustavi i ne nađe im oružje.Krili su puške,municiju i bombe po podrumima,bastama,ispod kada,u štokovima,u TA pećima,garažama...neki su ih bacali u kontejnere a neki su ih uništavali ko moj komšo sa 7 sprata koji je bonsek platom prepilio automat.
-
belfy
#4267 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
prva pametna odluka koju si napravio. cestitam.
-
jefff
#4268 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Na Srbima se moglo primjetiti, da to tako nazovem izvitoperenje još od 1987. od prve pojave Milosevica. Mislim da je među njima vec tada pocelo da se sapuce o indiskretnim temama, osjetila se promjena u njihovom odnosu ka drugim nacijama, pojavili su se grafiti - ocila, u skoli u kojoj sam isao vec ih je bilo na desetine nasarano.
-
Emiremir33
#4269 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To je tačno da su nas spasili i da smo se naoružali iz pretresa njihovih kuća i stanova.PM72 wrote: ↑07/04/2021 19:25 JNA nije dovozila oružje u naselja,to su radili stranački ljudi od ”povjerenja” i to tako što ih je stranka povezivala sa pojedinim oficirima koji su im iz skladista predavali oruzje koje su trpali u civilna vozila,obično kombije ili karavane.
-
toska
#4270 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
da, samo bih datum ipak pomjerio godinu, dvije kasnije.jefff wrote: ↑07/04/2021 20:00 Na Srbima se moglo primjetiti, da to tako nazovem izvitoperenje još od 1987. od prve pojave Milosevica. Mislim da je među njima vec tada pocelo da se sapuce o indiskretnim temama, osjetila se promjena u njihovom odnosu ka drugim nacijama, pojavili su se grafiti - ocila, u skoli u kojoj sam isao vec ih je bilo na desetine nasarano.
to samo po sebi ne znači ništa, slično se moglo primjetiti i kod Hrvata i Bošnjaka, nacionalno buđenje nakon komunističke represije po tom pitanju, komunisti su inače imali najtvđi pristup po toj temi u BiH (za sva 3 naroda), druge republike su bile liberalnije.
off
mislim da ipak sve to ne bi dovelo do rata da nije bilo ambicija Srbije i kasnije Hrvatske na komadanje teritorije BiH.
svaki pogled i tumačenje rata u BiH je manjkav ako se posmatra kao izolovan slučaj.
isto tako svako tumačenje domaće politike i dešavanja, a ne ubrojati susjede je promašaj u startu.
-
aldinjo
#4271 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A ti nijednu nisi.
-
jefff
#4272 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Naravno, sve udure ako se sagledava sa politickog razvoja situacije i rasporeda politicke moci. Ja sam samo pokusao sagledati sitiuaciju iz ugla obicnog covjeka i vlastitog iskustva. Iznosio sam vlastito iskustvo. Moja spoznaja kaze da je nacionalizam kod nasih Srba eksplodirao kada i u Srbiji i znatno ranije nego se pojavilo nacionalno budjenje kod druga dva naroda.toska wrote: ↑07/04/2021 21:24da, samo bih datum ipak pomjerio godinu, dvije kasnije.jefff wrote: ↑07/04/2021 20:00 Na Srbima se moglo primjetiti, da to tako nazovem izvitoperenje još od 1987. od prve pojave Milosevica. Mislim da je među njima vec tada pocelo da se sapuce o indiskretnim temama, osjetila se promjena u njihovom odnosu ka drugim nacijama, pojavili su se grafiti - ocila, u skoli u kojoj sam isao vec ih je bilo na desetine nasarano.
to samo po sebi ne znači ništa, slično se moglo primjetiti i kod Hrvata i Bošnjaka, nacionalno buđenje nakon komunističke represije po tom pitanju, komunisti su inače imali najtvđi pristup po toj temi u BiH (za sva 3 naroda), druge republike su bile liberalnije.
off
mislim da ipak sve to ne bi dovelo do rata da nije bilo ambicija Srbije i kasnije Hrvatske na komadanje teritorije BiH.
svaki pogled i tumačenje rata u BiH je manjkav ako se posmatra kao izolovan slučaj.
isto tako svako tumačenje domaće politike i dešavanja, a ne ubrojati susjede je promašaj u startu.
-
belfy
- iceman ze
#4274 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Koliko je uooste plavih transpprtera izvuceno iz baze specijale u butmir? Vidim da neko spominje BOV-ove, ali bilo je i mt60, barem na snimkama, kada je onaj mehanicar sds ispustio ulje iz motora i diffova, moze se i na yt neki snimak pronaci.
-
Oxygenn
#4275 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gdje se nalazila zgrada digitron ili zgrada Digitron Buje
To je bila jedna od Batkovih lokacija, spominje se i u knjizi Kad sam bio Hodza, negdje u blizini raskrsnice za vraca, sanase, ali gdje tacno
To je bila jedna od Batkovih lokacija, spominje se i u knjizi Kad sam bio Hodza, negdje u blizini raskrsnice za vraca, sanase, ali gdje tacno