ins wrote:Nema tog ko ti moze odgovoriti na to pitanje, ko zna kako bi na kraju ispalo.
Pokazalo se da su se linije odrzavale tamo gdje su siroke ulice, tipa Loris, ali ima isto linija medju kucama kao na Hrasnom brdu, ili medju zgradama kao na Dobrinji.
Nema pravila...
Pokazalo se da se linija uspostavila tamo gdje su ljudi organizovano poceli braniti svoje kuce.
A problem Vraca i Grbavice je da ta kriticna masa nije postojala, odnosno itekako je postojala, ali na strani SDS...
Najvećim dijelom su sve linije odbrane VRS-e išle u pravilu da se između nas i njih nalazi prirodna ''prepreka'' odnosno brisani prostor. Gotovo sve komunikacijske čvorove u gradu su kontrolisali prije svega vatrom a dijelom i fizički. A na kraju krajeva stopostotno sa dominantnih ''kota'' oko Sarajeva.
Ne pada mi na pamet iznositi procjene o broju naoružanih ljudi u redovima branilaca u to vrijeme. Mogu samo u tom smislu reći da sam u tom početnom periodu , u jednom danu bio na dva-tri položaja koji su komotno rečeno dijametralno suprotni. Jednostavnim jezikom rečeno i na Zlatištu i na Grdonju i Olimpijskom naselju. Sa ono oružja i municije što sam imao na raspolaganju. Zanemarljivo vjerujte, sve osim nekog elana u smislu ''majku vam papansku''.
No hajde...
Sudbina Grbavice a zatim i područja koje joj gravitira bi bila sasvim sigurno drugačija da se naš prodor ka policijskoj školi na Vracama završio sa boljim epilogom. Jedna od legalnih, ako ne i jedina legalna oružana formacija je tada bila jedinica tadašnjeg SUP-a. U užem smislu mislim na njenu Specijalnu jedinicu i njene mogućnosti. Međutim, valja napomenuti da je i u njoj došlo do osipanja u ljudstvu , po instrukciji vrha SDS-a i njihovih planova o formiranju srpskog SUP-a. E dio tih ''odmetnutih'' specijalaca je tada bio sa druge strane. Pogibijom pokojnog Vinka Šamarlića, stvari počinju da se okreću u neželjenom pravcu po naše snage na tom području. A nije da nije bilo želje i napora, a prije svega žrtava .
Ovi koji minimiziraju napore branilaca da opkoljavaju i dislociraju kasarne sa stranom vojskom u njima, iz unutrašnjeg prstena opsade, bi trebali malo da odkuliraju . Ako žele da im stvari budu jasnije...
Uploaded with
ImageShack.us
Znamo mi vrlo dobro kome je bio cilj da postoji više tzv slučajeva ''Dobrovoljačke'', i koji su u ime tog cilja bili spremni da žrtvuju te ljude u kasarnama. Ali hajde... to je već ona priča o partizanima i četnicima unutar jednog od konstitutivnih naroda u tadašnjoj RBiH.
A rijeke i dalje teku....