Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
goran16v

#1301 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Eborg wrote:Hvala! A kako se danas zove ta ulica na zapadnoj strani, ne znam gdje je to?
Danas se zove ul. Topal Osman-Pase, a to je ulica koja od raskrsnice na Socijalnom ide direkt prema Zeljinom stadionu, s lijeve strane su benz. pumpa i Strojorad, s lijeve strane zgrade "Palma" i "Loris".
Eborg

#1302 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Hvala ti puno!

Po nekom mom geografskom poimanju, te ulice koje si nabrojao su ionako granice Grbavice sa zapadne i istočne strane. Dakle, najbitnije od svega je da je Miljacka bila linija razgraničenja, nije bilo "anomalija" duž te linije.
goran16v

#1303 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Eborg wrote:Hvala ti puno!

Po nekom mom geografskom poimanju, te ulice koje si nabrojao su ionako granice Grbavice sa zapadne i istočne strane. Dakle, najbitnije od svega je da je Miljacka bila linija razgraničenja, nije bilo "anomalija" duž te linije.
Ako posmatras cisto geografski sa zapadne strane je bila anomalija jer je ARBiH jedan period kontrolisala Strojorad, sto je geografski pripadalo Grbavici II na lijevoj strani Miljacke, a sa istocne je bila apsolutna anomalija i vojni fenomen jer je ARBIH drzala zgradu OHR-a, kiflu i prvi haustor u crvenoj zgradi u samim Kovacicima gdje su cetnici bili prakticno bocno pa cak i iza ledja par metara udaljenosti. Ako posmatras prakticno s obje strane je bila anomalija jer nije bilo prirodne prepreke ili razgranicenje tako da nije bitno kako se zove dio gdje se linija nalazi, da li je ta ulica na Grbavici ili Hrasnom, Kovacicima ili Borku, nego kako se linija drzi.
Last edited by goran16v on 17/06/2013 16:14, edited 1 time in total.
Eborg

#1304 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Hvala! :thumbup:
goran16v

#1305 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Ako si pod anomalijom mislio da li je linija na potezu uz Miljacku prelazila na lijevu stranu rijeke pa se vracala na desnu - to ga nije bilo.
Eborg

#1306 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Mislio sam na to, da, ali fino si to objasnio. Korito rijeke i to je to.
iz zadnje klupe

#1307 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by iz zadnje klupe »

Tek sa danasnjim znanjem nekih geografskih pojmova, moze se reci da, propagadno ali ne nasom zaslugom, u Sarajevu je izbjegnuta floskula u stranim medijima, tipa muslimanski ili srpski dio grada,
Srbi su drzali dio grada, prakticno pa skoro dio centra i sva predgradja, taj je dio bio daleko veci nego recimo lijeva istocna obala Mostara, ali na svu srecu potpuno medijski ignorisana od stranih medija,
ja koji sam bio van Sarajeva i koji sam o Sarajevskom ratistu saznavao sa CNN i slicno, mislio sam da je sarajevsko ratiste mi drzimo sav grad a oni samo brda,a oni prakticno bili u po grada, sad znam sto su ovi sa Pala pjenili i stalno trubili kako su muslimani dobili medijski rat u Sarajevu, sto jeste bila istina jer su Srbi sa Grbavice, Ilidze itd, bili potpuno medijski izignosirani od stranih medija
karanana

#1308 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Mediji vole krv i glad a toga je bilo mnogo vise na nasoj strani. Kako je logisticki bio povezan nas polozaj u prvom ulazu one crvene cigla zgrade na kovacicima? Kako se dolazilo do njeg? Ja sam konto da su srbi drzali onu stranu vrbanja mosta kod pumpe. Zar se nisu tu polemali sa francuzima?
goran16v

#1309 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

karanana wrote:Mediji vole krv i glad a toga je bilo mnogo vise na nasoj strani. Kako je logisticki bio povezan nas polozaj u prvom ulazu one crvene cigla zgrade na kovacicima? Kako se dolazilo do njeg? Ja sam konto da su srbi drzali onu stranu vrbanja mosta kod pumpe. Zar se nisu tu polemali sa francuzima?
Crvena zgrada u cijem je 1. ulazu bila ARBiH nije jedna od zgrada od crvene fasadne cigle tzv Metalka na koju mislis, a francuzi se jesu tamo porokali sa cetaljima. Ta zgrada je sa crvenom fasadom u danasnoj ulici E. Bluma ex Beogradskoj i za ledja OHR-a i kifle, danas djelomicno renovirana (jedan ulaz koji je srusen komplet sagradjen) i u njoj je prodavnica Elsa trade, a do nje se dolazilo trkom iz garaza iz ledja.
Srbi nisu drzali komplet tu stranu Vrbanje, osim te crvene zgrade koja je bila najisturenija, nasi su drzali dio Ljubljanske ulice, zgradu OHR-a i kiflu koje su bile iznad i ispred pumpe
eltroxin

#1310 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

goran16v wrote:
karanana wrote:Mediji vole krv i glad a toga je bilo mnogo vise na nasoj strani. Kako je logisticki bio povezan nas polozaj u prvom ulazu one crvene cigla zgrade na kovacicima? Kako se dolazilo do njeg? Ja sam konto da su srbi drzali onu stranu vrbanja mosta kod pumpe. Zar se nisu tu polemali sa francuzima?
Crvena zgrada u cijem je 1. ulazu bila ARBiH nije jedna od zgrada od crvene fasadne cigle tzv Metalka na koju mislis, a francuzi se jesu tamo porokali sa cetaljima. Ta zgrada je sa crvenom fasadom u danasnoj ulici E. Bluma ex Beogradskoj i za ledja OHR-a i kifle, danas djelomicno renovirana (jedan ulaz koji je srusen komplet sagradjen) i u njoj je prodavnica Elsa trade, a do nje se dolazilo trkom iz garaza iz ledja.
Srbi nisu drzali komplet tu stranu Vrbanje, osim te crvene zgrade koja je bila najisturenija, nasi su drzali dio Ljubljanske ulice, zgradu OHR-a i kiflu koje su bile iznad i ispred pumpe
:thumbup:
Image
To je ova urusena zgrada u pozadini, ARBiH je bila u ovom prvom dijelu. Njihovi istureni polozaji su bili u Trnovskoj. Nasi su drzali i i dijelove Ivana Gorana Kovacica ispod tranzita...
eltroxin

#1311 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Evo jedna iz drugog ugla:
Image
goran16v

#1312 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Nedavno sam cuo verziju vezanu za rusenje ovog haustora u Beogradskoj. Navodno su nasi imali plan da rusenjem zidova prodju iz 1. haustora dalje pa su J. Anzic i ekipa pokusali minirati jedan nosivi zid. Miniranje bas nije uspjelo, a cetalji su da sprijece napredovanje sa svoje strane dovukli bure dinamita i srusili komplet haustor. Po toj prici u trenutku rusenja su u ulazu pored bili momci iz Laste, zvonilo je u usima danima ali niko poginuo.
PM72

#1313 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

goran16v wrote:Nedavno sam cuo verziju vezanu za rusenje ovog haustora u Beogradskoj. Navodno su nasi imali plan da rusenjem zidova prodju iz 1. haustora dalje pa su J. Anzic i ekipa pokusali minirati jedan nosivi zid. Miniranje bas nije uspjelo, a cetalji su da sprijece napredovanje sa svoje strane dovukli bure dinamita i srusili komplet haustor. Po toj prici u trenutku rusenja su u ulazu pored bili momci iz Laste, zvonilo je u usima danima ali niko poginuo.

Zid koji pominješ srušili su momci iz Laste sa namjerom da naprave rupu dovoljnu da se "uleti" sa druge strane.Međutim,bilo je previše eksploziva pa je sve otišlo u helać.Akcija je bila obustavljena.
goran16v

#1314 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

PM72 wrote:
goran16v wrote:Nedavno sam cuo verziju vezanu za rusenje ovog haustora u Beogradskoj. Navodno su nasi imali plan da rusenjem zidova prodju iz 1. haustora dalje pa su J. Anzic i ekipa pokusali minirati jedan nosivi zid. Miniranje bas nije uspjelo, a cetalji su da sprijece napredovanje sa svoje strane dovukli bure dinamita i srusili komplet haustor. Po toj prici u trenutku rusenja su u ulazu pored bili momci iz Laste, zvonilo je u usima danima ali niko poginuo.

Zid koji pominješ srušili su momci iz Laste sa namjerom da naprave rupu dovoljnu da se "uleti" sa druge strane.Međutim,bilo je previše eksploziva pa je sve otišlo u helać.Akcija je bila obustavljena.
Otprilike sam cuo istu stvar samo nisam htio ici bas u detalje, a istina je da nisu bili bas najvjestiji sa postavljanjem ekspoloziva.
PM72

#1315 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Znam čovjeka iz Laste koji je to uradio. :wink: Imao je (ima i sad - živ je :thumbup: ) srce i petlju da priđe četnicima na par metara i da aktivira eksploziv.Imao je dobru namjeru ali ga je zayebalo par kilograma eksploziva (viška). :gunjastajl:
The Patriot

#1316 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by The Patriot »

eltroxin wrote:Evo jedna iz drugog ugla:
Image
Ako sam iz vasih prethodnih postova u ovoj hvale vrijednoj temi imalo shvatio gdje smo mi bili na Grbavici/Kovacicima, ova slika me je malo zbunila.
1. ARBiH - OHR
2. ARBiH - banana
7. Nicija zemlja
i na kraju 4. Malo mi, malo oni.
Kako to? Malo mi, pa nicija zemlja, pa opet mi! Deder, objasnite mi :?
goran16v

#1317 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

The Patriot wrote:
eltroxin wrote:Evo jedna iz drugog ugla:
Image
Ako sam iz vasih prethodnih postova u ovoj hvale vrijednoj temi imalo shvatio gdje smo mi bili na Grbavici/Kovacicima, ova slika me je malo zbunila.
1. ARBiH - OHR
2. ARBiH - banana
7. Nicija zemlja
i na kraju 4. Malo mi, malo oni.
Kako to? Malo mi, pa nicija zemlja, pa opet mi! Deder, objasnite mi :?
Pa to je taj vojni paradoks koji se vise puta spominjao na ovoj temi.
Zbog toga sto su nasi drzali 1. ulaz u zgradi br. 4 i kontrolisali prostor ispred kifle/banane (zgrada br. 2) i sto je sa druge strane linija imala isti oblik tj. pravila ugao prostor pod br. 7 je postao dzep.
The Patriot

#1318 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by The Patriot »

@Sarajmen i Goran16V
Hvala vam na odgovorima. Zaboravio sam sta sam procitao i sta je napisano. Sada mi ima logike. The hvala jos jednom. :wink:
eltroxin

#1319 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Moras uzeti u obzir da je ova slika nastala prije nego sto su linije bile kao na kraju rata. Na primjer, ovu zelenu kucu sto se nalazi lijevo na slici i kucu desno od nje (Ljubljanska ulica) su cetnici srusili da bi imali bolji pregled na nasu liniju jer im je polozaj bio u zgradi u Trnovskoj ulici. Isto tako, moze te zbuniti konfiguracija terena jer je ovo slikano sa lokaliteta iznad Jevrejskog groblja pa ovo sto pise da je nicija zemlja izgleda kao ravan teren. Taj dio se nalazi izmedu tranzita i Ljubljanske, i nije ravan vec strm i puno je veci nego sto izgleda na slici. Do prije par godina su se mogli vidjeti prokopi od banane do crvene zgrade, a jos uvijek ima na nekoliko mjesta puskarnice koje su bile na cetnickoj strani.
goran16v

#1320 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Prevod ruskih pojasnjenja:

Pred akciju na Zlatistu (januar 1994. g.). U sredinio vojvoda, desno Skrabov, u bijeloj uniformi komandir specijalne milicije.

Pogleda iz srpskog bunkera na jevrejkom groblju na muslimanski parlament.
goran16v

#1321 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Kad gledam ove slike mene lijepo jeza uhvati, gdje god pogledas iz nekog coska viri jal T-55, jal Praga. Imali su tenkova vise nego mi Tamica!
Jesu li ovi "Beli Vukovi" iz Han Peska ili Beljine?
goran16v

#1322 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Sarajmen wrote:Po svemu što je išlo uz ove fotke ... :D a i zbog činjenice da kada se je rasformirao RDO ...pridružili su se ''Belim Vukovima '' pokojnog Kneževića...
Ma meni je sega to vjestacko forsiranje ekavice koja je inace vjekovima prisutna u govoru domicilnih bosanskih Srba pa zato pitam ako su Beli Vukovi onda su Han Pesak i Beljina! :lol:
goran16v

#1323 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

He-he, i kod nas je bilo k'o i Pionirskoj, od reptila tipa mambe, kobre, preko zvijeri tj. tigrova, vukova, lisica, do peradi tipa labudovi, laste, seve samo medjeda nigdje! :lol:
Creasy

#1324 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Creasy »

Ko su ovi sto idu koritom Miljacke? :?
Creasy

#1325 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Creasy »

Sarajmen wrote:Vjerovatno ribari pecali na Miljacki , a ako imaju oružje onda su lovočuvari... :D

Pa vidim da su ribari, nego ne znam ciji su? :D
Post Reply