Da ima ikakve pravde na ovom svijetu ova dzukela bi bila streljana zbog izdajeSkyLimit wrote:Naser kao što smo vidjeli redovno proziva Seada Delića, komadanta Drugog korpusa. Da vidimo i njegovu stranu priče:
- Siguran sam da je Enver Hadzihasanovic pravio plan – cak je postavio i reljef – kako da se izvrsi oslobadjanje Podrinja. Jedan je plan bio deblokada Sarajeva, drugi Podrinje. Zbog tadasnje politicke situacije preovladala je varijanta deblokade Sarajeva.
- Drugi korpus je, ja sam to iznosio, trazio u vise navrata, cak godinu dana prije nego sto je doslo do pada, da ta operativna grupa, odnosno divizija, ne bude pod nasom komandom. Razlog je sto gotovo nikakvog utjecaja nismo imali izuzev savjetodavne funkcije i naredjenja u cije izvrsenje smo mogli i nismo morali vjerovati, jer to je vise bila papirologija posto nismo mogli ostvariti uvid i kontrolu.
- No, ne bi se mogla porediti Zepa sa Srebrenicom: u Zepi su bili daleko organizovaniji, kompletna Zepa pretrpjela je daleko manje gubitaka nego Srebrenica, gotovo svi borci iz Zepe su izasli (izuzev onih koji su otisli prema Srbiji), dosli su u vrlo dobroj kondiciji, sa vrlo malo gubitaka, ja bih rekao zanemarljivo u odnosu na broj ljudi, i oni su prilicno dobro i organizovano po grupama izvrsili izvlacenje. Mi smo ocekivali da ce Srebrenicani ici prema Zepi, jer Zepacka visoravan ipak pruza povoljnije uslove i lakse ju je braniti.
- Ne bih ni demantovao ni potvrdjivao, ali padom Srebrenice pokrenuta je aktivnost da se utvrdi stvarna odgovornost i odrzan je jedan sastanak, ovdje u Tuzli, na kome su bili prisutni predsjednik Izetbegovic, Bakir Alispahic, tada ministar MUP-a, Hazim Rancic, ovdasnji ministar policije i cetvorica kljucnih ljudi iz Srebrenice. Radi njihove zastite necu govoriti imena, ali cetiri sata su davali izjave i govorili o stanju u Srebrenici uoci pada, te o samom padu Srebrenice, jer je ona, po nasim procjenama, uslijedila za krace vrijeme nego sto je to vojnicki trebalo ocekivati. Mi smo se nadali da se obje enklave, i u najgoroj situaciji, mogu daleko duze odrzati.
- No, i do nas su doprle informacije da se Crvena strijela, i pored uputstava, nije adekvatno upotrijebila; cak imamo informaciju, iako je njena preciznost veca od 90 posto, da su ispalili dva projektila i promasili tenk koji se prvi kretao, sto je ohrabrilo cetnike da dalje nastave dejstva.
- Naser i cijela ta grupa, kad je otvoren koridor, sa tim su borcima i narodom izasli i povukli se na slobodnu teritoriju. Nisu ostali u koridoru da organizuju, da brane, nego su krenuli sa narodom. Front od dva kilometra su probile jedinice iz Srebrenika, mislim 211. Oslobodilacka brigada, a ucestvovale su u proboju i 242. i 243. brigada. To su bili dijelovi brigada, do cete najvise. Licno sam otisao sa Senahidom Hadzicem, komandantom 281. brigade, koji je tada bio jedini starjesina koji je prosao, dosao do Baljkovice i presao asfaltni put. Sto znaci da sam imao potpuni uvid u situaciju na tom frontu. Naser nije probio front, pokusao je da to uradi, front su probile organizovane jedinice.
- Ja sam cak do marta drzao 130 i nesto cetnika sa ciljem da izvucemo bilo kojeg zivog u razmjeni. Medjutim, kad vise nije bilo mogucnosti za to, morali smo ih predati, preko Medjunarodnog Crvenog kriza, srpskoj strani.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /inter.htm
Drugi korpus Armije BiH
-
zenit dozic
#876 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
- SkyLimit
#877 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
zenit dozic wrote:
Da ima ikakve pravde na ovom svijetu ova dzukela bi bila streljana zbog izdaje
Jedna stvar mi se tu nikako ne uklapa.
Sead Delić je od Generalštaba dobio sva moguća unapređenja i odlikovana. Rasim Delić ga nikad nije kritikovao za bilo šta što je ili što nije uradio tokom Genocida.
Naser Orić je smijenjen sa položaja komadanta 28. Divizije neposrdno pred pad podrinjske enklave. Rasim Delić je u više intervja iskazao da blago rečeno nije bio zadovoljan stanjem vojske kojom je on komandovao.
Da li iko osim mene vidi da nešto ovdje ozbiljno ne štima?
Rasim Delić, komadant Generalštaba u Sarajevu cijeni Seada Delića(koji je i sam Podrinjac, iz Goražda). Ne da ga nikad nije kritikovao za poteze koje je povlačio nakon pada podrinjske enklave, nego ako je vjerovati samom Naseru, Sead Delić je čak i odlikovan baš za "zasluge za izvlačenje Srebreničana".
Barem time znamo šta je zvanični stav Generalštaba u Sarajevu: Sead Delić kao komadant Drugog korpusa je sve uradio kako treba.
Uostalom, ja bi volio i da mene neko uvjeri u njegovu krivicu za nešto. Najlakši način: Obrazložiti detaljno iz pouzdanih izvora(a Naser reko' nije jedan od njih) i dokumenata šta je to Sead Delić i 2. Korpus uradio neposredno prije, tokom i nakon pada enklave, a zatim iznijeti svoj stav kako je trebalo uraditi. Ali hajdemo onda tako analizirati poteze od Alije pa redom dalje ispod njega, jer ne vidim razloga zašto bi se zaustavili samo na 2. Korpusu.
Jer se meni čini i da je samo "nedjelovanje 2. Korpusa" besmislena i netačna konstrukcija preko koje neki pokušavaju da peru svoje ruke od cijelog slučaja i prebace odgovornost na drugoga.
-
crazy_diamond
#878 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
zenit dozic wrote:Da ima ikakve pravde na ovom svijetu ova dzukela bi bila streljana zbog izdajeSkyLimit wrote:Naser kao što smo vidjeli redovno proziva Seada Delića, komadanta Drugog korpusa. Da vidimo i njegovu stranu priče:
- Siguran sam da je Enver Hadzihasanovic pravio plan – cak je postavio i reljef – kako da se izvrsi oslobadjanje Podrinja. Jedan je plan bio deblokada Sarajeva, drugi Podrinje. Zbog tadasnje politicke situacije preovladala je varijanta deblokade Sarajeva.
- Drugi korpus je, ja sam to iznosio, trazio u vise navrata, cak godinu dana prije nego sto je doslo do pada, da ta operativna grupa, odnosno divizija, ne bude pod nasom komandom. Razlog je sto gotovo nikakvog utjecaja nismo imali izuzev savjetodavne funkcije i naredjenja u cije izvrsenje smo mogli i nismo morali vjerovati, jer to je vise bila papirologija posto nismo mogli ostvariti uvid i kontrolu.
- No, ne bi se mogla porediti Zepa sa Srebrenicom: u Zepi su bili daleko organizovaniji, kompletna Zepa pretrpjela je daleko manje gubitaka nego Srebrenica, gotovo svi borci iz Zepe su izasli (izuzev onih koji su otisli prema Srbiji), dosli su u vrlo dobroj kondiciji, sa vrlo malo gubitaka, ja bih rekao zanemarljivo u odnosu na broj ljudi, i oni su prilicno dobro i organizovano po grupama izvrsili izvlacenje. Mi smo ocekivali da ce Srebrenicani ici prema Zepi, jer Zepacka visoravan ipak pruza povoljnije uslove i lakse ju je braniti.
- Ne bih ni demantovao ni potvrdjivao, ali padom Srebrenice pokrenuta je aktivnost da se utvrdi stvarna odgovornost i odrzan je jedan sastanak, ovdje u Tuzli, na kome su bili prisutni predsjednik Izetbegovic, Bakir Alispahic, tada ministar MUP-a, Hazim Rancic, ovdasnji ministar policije i cetvorica kljucnih ljudi iz Srebrenice. Radi njihove zastite necu govoriti imena, ali cetiri sata su davali izjave i govorili o stanju u Srebrenici uoci pada, te o samom padu Srebrenice, jer je ona, po nasim procjenama, uslijedila za krace vrijeme nego sto je to vojnicki trebalo ocekivati. Mi smo se nadali da se obje enklave, i u najgoroj situaciji, mogu daleko duze odrzati.
- No, i do nas su doprle informacije da se Crvena strijela, i pored uputstava, nije adekvatno upotrijebila; cak imamo informaciju, iako je njena preciznost veca od 90 posto, da su ispalili dva projektila i promasili tenk koji se prvi kretao, sto je ohrabrilo cetnike da dalje nastave dejstva.
- Naser i cijela ta grupa, kad je otvoren koridor, sa tim su borcima i narodom izasli i povukli se na slobodnu teritoriju. Nisu ostali u koridoru da organizuju, da brane, nego su krenuli sa narodom. Front od dva kilometra su probile jedinice iz Srebrenika, mislim 211. Oslobodilacka brigada, a ucestvovale su u proboju i 242. i 243. brigada. To su bili dijelovi brigada, do cete najvise. Licno sam otisao sa Senahidom Hadzicem, komandantom 281. brigade, koji je tada bio jedini starjesina koji je prosao, dosao do Baljkovice i presao asfaltni put. Sto znaci da sam imao potpuni uvid u situaciju na tom frontu. Naser nije probio front, pokusao je da to uradi, front su probile organizovane jedinice.
- Ja sam cak do marta drzao 130 i nesto cetnika sa ciljem da izvucemo bilo kojeg zivog u razmjeni. Medjutim, kad vise nije bilo mogucnosti za to, morali smo ih predati, preko Medjunarodnog Crvenog kriza, srpskoj strani.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /inter.htm
Kljucna je prva recenica, to da je pravljen plan velikog upada u podrinje prije zavrsnog akta sloma enklava, i kljucno je to sto se od toga odustalo i krenulo u nemogucu misiju deblokade sarajeva
sa dobrim planom, sa ljudstvom i sredstvima koja su bila dostupna u to vrijeme, po prvi put kad je armija imala ozbiljan mts i naoruzanje, i ogromnu premoc u ljudstvu i mogucnost mobilnosti najelitnijih snaga iz 6 korpusa. Sav taj potencijal slupan je oko sarajeva, umjesto na prioritetniji i vojnicki dosta laksi i realniji zadatak upada u podrinje i spajanje enklava zepa i srebrenica sa slobodnom teritorijom, vracanjem onoga sto je izgubljeno u proljece 93. i povezivanjem sa drugim korpusom.
No za tu veliku akciju potreban je bio nalog sa vrha ,koji je to odbio i odlucio se za deblokadu sarajeva, mada ne moze se oteti utisku da je to bio i diktata americki, ta desavanja i pravci napada svih vojski tada vodile su dejtonskoj podjeli kako vidimo, samo sto su se srbi odrali u sarajevu, pa su morali se povlaciti poslije rata, i sto se odrzalo gorazde pa se morao praviti koridor.
kriviti seada delica po meni nije primjereno jer on velike odluke nije mogao donositi bez vrha, enklave nikad nisu trebale pasti i u ljeto 95. doslo se u mogucnost njihovog povezivanja sa slobodnom teritorijom, poznata je uloga agresora u svemu, poznata je i uloga medjunarodne zajednice i njihova izdaja, no uloga nase strane u svim tim dogadjajima se prikriva dosta,vadi se na nemogucnost ozbiljnije pomoci, sto po svim argumentima apsolutno nije tacno
-
zenit dozic
#879 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Meni je krivo sto se amnestira nas politicki i vojni vrh i ne poziva na odgovornost.
Znamo svi da su najodgovorniji cetnici sto su napali zasticenu zonu i onda pocinili genocid nad nenaoruzanim ljudina i međunarodna zajednica koja je to aminovala ali to ne znaci da nasi nisu mogli odnosno morali djelovati da se spasi sto se spasiti moze.
Ali barem ce odgovarati na onom svijetu ako ne na ovom.
Znamo svi da su najodgovorniji cetnici sto su napali zasticenu zonu i onda pocinili genocid nad nenaoruzanim ljudina i međunarodna zajednica koja je to aminovala ali to ne znaci da nasi nisu mogli odnosno morali djelovati da se spasi sto se spasiti moze.
-
crazy_diamond
#880 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Da,to je najzalosnije od svega, moci nesto uraditi a ne pomaci prstom,da se sve to desilo 92. kad je bilo nespremnosti i naivnosti pa hajd,ali do ljeta 95. i cetnici su jasno pokazali na kakva su zvjerstva spremna, medjunarodna zajednica pokazala je do tada svoje pravo kurvanjske lice, armija bih je ojacala kako tako,mir s hrvatima donio je ogromnu ljudsku premoc u odnosu na cetnike i mogucnost pokretanja velikih operacija koje kad su bile dobro isplanirane cetnici nisu mogli braniti, to je i vrijeme uoci oluje,znaci vrijeme velike razvucenosti vrs u borbama protiv armije,hvo i vojske hrvatske,i vrijeme sankcija koje im je uvela srbija.zenit dozic wrote:Meni je krivo sto se amnestira nas politicki i vojni vrh i ne poziva na odgovornost.
Plan agresora da okupira srebrenicu otkriven je puno prije zavrsnog cina,narusavanje zasticene zone je pocelo dosta prije 11 jula, mnogo je toga ukazivalo da armija bih iz vana mora braniti srebrenicu a ne samo iznutra
Neki ce reci da se moralo uciniti vise prilikom izvlacenja ljudi kod nezuka na tom otvorenom koridoru,moglo je i to naravno i moralo kad vec nista drugo nije, ali glavno je pitanje kako se dozvolilo da to uopste padne, zasto je zona obezglavljena izvlacenjem komandnog kadra,zasto nije na pravi nacin uradjeno osiguranje od pada,slanjem oruzja i jasnih uputa ililjudi koji ce to koristiti,kao i jasnog plana odbrane zone kojim bi se ljudi tamo rukovodili a ne stihijski se nesto postupalo
Za vrijeme napada na zonu zavrsavala je neuspjela velika operacija deblokada sarajeva,sva elita armije u velikom broju i solidno naoruzana bila je oko sarajeva,zasto se nije izvrsilo prebacivanje jedinica prema kladnju,i samo vece grupisanje jedinica elitnih oko kladnja prema vlasenici i srebrenici sigurno bi imalo efekat da bi mladicu bila prpa i d bi ono sto je sabro za osvajanje srebrenice morao poslati da brani vlasenicu,da je dobio vijesti kako se recimo grupise 10 hiljada vojnina armije bih na celu sa sedmom muslimanskom,17 krajiskom,crnim labudovima i alagicem , operacija zauzimanja srebrenice bi morala biti prekinuta,da ne govorimo kakav bi moral podrinjci dobili, ili da ne agovorimo da se elita nase amrije ne samo grupise i prepada agresora,nego krece i u frontalni napad od olova do teocaka na slabo branjen front drinskog korpusa, do cega bi to dovelo
Ne mora se ni pricati o napadu,samo ozbiljniji prepad na vlasenicu i srednje podrinje mogao je dovesti do spasa srebrenice barem na mjesec dana, a onda je pocela oluja i pucanje srpskih vojski po savovima i u toj situaciji sta je sve moglo...
- SkyLimit
#881 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Evo kako je to sve vidio Rasim Delić, komadant Generalštaba u Sarajevu. On Drugi korpus ne krivi ni za šta u vezi Srebrenice.

-
zenit dozic
#882 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Mora neko biti kriv ako nije 2 korpus onda je on.
On kao komadant armije je morao izdati naredbu za djelovanjem.
Ovo je cisto trazenje izlika i bljuje mi se na ovo.
Sto su nasera i druge oficire izvukli i tako odbranu ostavili bez glavno komandujucih?
Sto ih nisu vratili nakon te tzv obuke?
Sto su nasera razrjesili duznosti bas tada kad je bilo najteze?
Kad se saznalo da se nesto sprema zasto se nije djelovalo?
Kad je vec pocelo da se desava sto se nije djelovalo po hitnom postupku da se spase sto se spasiti moze?
FRONT JE BIO OGROMAN SNAGA JE BILO STO NIJE NISTA PODUZETO???
Sto su nasera i druge oficire izvukli i tako odbranu ostavili bez glavno komandujucih?
Kad je vec pocelo da se desava sto se nije djelovalo po hitnom postupku da se spase sto se spasiti moze?
- SkyLimit
#883 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Nekorektan si. Nisi se ni potrudio pročitati čitav tekst a u komentaru na njega postavljaš pitanja koja su detaljno odgovorena u njemu.zenit dozic wrote:Mora neko biti kriv ako nije 2 korpus onda je on.
-
crazy_diamond
#884 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Iako u ovim navodima generala Delica ima istine dosta, ipak je ovo ocigledan vadiona, i izneseno je niz neistina sve u cilju njegovog ogradjivanja od odgovornostiSkyLimit wrote:Nekorektan si. Nisi se ni potrudio pročitati čitav tekst a u komentaru na njega postavljaš pitanja koja su detaljno odgovorena u njemu.zenit dozic wrote:Mora neko biti kriv ako nije 2 korpus onda je on.
argumentovano gledajuci, mnogi od ovih delicevih argumenata su suplji skroz, uzmimo ovaj njegov argument da je srebrenica bila zasticena zona i da se zbog toga vojni nije moglo nista nego samo politicki
sta reci na ovu budalastinu, imaju dokumentovane naredbe pred sami pad srebrenice da se jedinice iz srebrenice i zepe angazuju za diverzantske upade i da tako razvlace protivnika po podrinju i tako daju doprinos operaciji deblokade sarajeva, sto je i radjeno, dakle moglo se i djelovati kad je bilo u interesu generalstaba, ali ajd sve, samo budala moze povjerovati u ovu rasimovu pricu o zasticenoj zoni i nemogucnosti vojnih djelovanja i organizacije
nije srebrenica bila jedina zasticena zona, nego i gorazde,sarajevo, bihac, pa se tamo rokalo itekako, i armije nije predala oruzje kao sto ga nije predala ni u srebrenici, osim onog sto ionako nije valjalo i koristilo,sarajevo najbolji primjer, iako je bilo zasticena zona nasa armija nije se uzdala u nato nego u sebe, i vrhunac rasimovog licemjerja je to sto je prije na mjesec pokrenuo ogromnu ofanzivu deblokadu sarajava koje je bilo zasticena zona, a i srbi su pokretali ogromne ofanziva na zone, i sad on palamudi za srebrenicu da se nista bitno nije moglo, a onda opet palamudi da je i slao naoruzanje,i tako vrti pricu...
nas generalstab je dokazano imao sve informacije da se sprema ofanziva na srebrenicu, i holandski bataljon je slao te izvjestaje, bilo je sasvim dovoljno vremena da se nesto uradi, a radjeno je to da su se najelitnije jedinice drugog korpusa, pa i drugih korpusa, da je sve bilo angazovano za deblokadu, i kad se vidjelo da to ne ide, a da ide golgota srebrenice, zasto sve te ogromne nase snage nisu prerasporedjene prema vlasenici i tako izvrsen pritisak na neprijatelja da odustane od srebrenice. velike snage armije bih bile su tu i vrlo blizu, na nisicima, oko visokog, na frontu velikom od teocaka do olova drugi korpus imao je niz sjajjnih jedinica elitnih koje su u to vrijeme poslane na treskavicu, a kao nije se imalo cim ni priprijetiti.
svako ko je tamo ratovao i poznaje prilike na tom dijelu fronta prema podrinju gore sve od teocaka pa dole do olova zna i tvrdi da je itekako bilo moguce napraviti i puno vise od samog prepada, lokalne jedinice same, potpomognute elitom iz drugih korpusa, uz municiju,mts i malo artiljerije, cega je bilo itekako kad se krenulo u deblokadu sarajeva, da se sve to angazovalo,moglo se puno toga svako to tvrdi, linije vrs su bile vrlo labave, nisu imali ljudstva, ogroman prostor je drzao drinski korpus koji je bio manji, 12 ooo ljudi, razvucen dodatno jos i oko tri enklave, teren takav da ogromnu prednost daje masovnijoj i spremnijoj pjesadiji, gdje artiljerija gubi vecinu prednost, i jos snage armije bih duboko u pozadini koje su mogle u pozadini presijecati dvije tri jedine putne komunikacije kojima neprijatelj dovlaci pojacanja, ako ih je imao tada odake i dovesti jer su bili krajnje napeti zbog sarajeva i krajine, omjer 3 : 1 je sigurno postojao, i dosta i veci. ljudi koji su tamo ratovali kazu da probijanje linija i provlacenje kroz linije vrs nije bio nikakav problem, samo je trebalo malo neke mase sa strane da pomogne da se zadrzi sto se uzme, i laz je zesca o tih 5 kilometara dnevno, ljudi kazu da kad se probije linija tamo, da cetnici bjeze daleko jer zbog konfiguracije terena uvijek je prpa da ne dodju u okruzenje, a podrinjeske tadasnej pustahije su im bile veliki problem jer je dugo trebalo da dobiju neku pomoc sa strane, jer lokalnog srpskog stanovnista bilo je vrlo malo i sve je to tamo razbacano
niz uspjesnih ofanziva kajem 92, tamo su podrinjci sami odradili, sve pada tamo brzo, ko ima vece snage za dovesti sa strane taj je mogao osvajati ogromne teritorije vrlo brzo, zna to rasim vrlo dobro, al ovdje udara dumangije
-
zenit dozic
#885 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Kao što sam naglasio zarobljeni pripadnik JNA na svaki način hoće da spere svoju odgovornost ali opet nije odgovorio što nije uradio ovo boldano.SkyLimit wrote:zenit dozic wrote:Mora neko biti kriv ako nije 2 korpus onda je on.
Nekorektan si. Nisi se ni potrudio pročitati čitav tekst a u komentaru na njega postavljaš pitanja koja su detaljno odgovorena u njemu.
Iznosi neke stvari na Halilovića i Orića samo da bi sebe opravo od odgovornosti.
Najsmješnije mi je kad spočitaje seferu što se nije spojilo sa srebrenicom, i to kad je najteže bilo 92 i 93 a ne pita se što nije prstom mako 95 kada je armija ratovala samo protiv jednog agresora i bila puno jača, obučenija i opremljenija.
Koji parmak....
Imali smo i mi u mostaru jednog sličnog drekovića koji umjesto da mu se se presudi po kratkom postupku on je danas zaslužni građanin.
Kakve ima veze zaštićena zona sa nedjelovanjem II korpusa, ta ne bi oni ulazili u zaštićenu zonu
Toliko bljuvotina i gluposti je iznio da ni malo djete ne bi prihvatilo pola od ovih stvari.
I na kraju ako je Orić kriv zašto mu nije suđeno za odbijanje naredbi u ratu što je vrlo teško krivično djelo.
Neću više pisati na ovoj temi, da je sreće ovo pitanje bi se davno pokrenulo još 95 i nebi se stalo sa istragom dok se ne utvrde stvarne okolnosti i krivica odgovrnih. Na kraju ispade niko nije odgovoran..
- karanana
#886 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
tako ovi hrvati kazu koji se optuzuju da su prodali posavinu.
koliko su mogli tehnicki? mozda ne puno ali tamo neki hrvatski generali kazu da su mogli nesto a nisu nista.
koliko su mogli tehnicki? mozda ne puno ali tamo neki hrvatski generali kazu da su mogli nesto a nisu nista.
- SkyLimit
#887 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
karanana wrote:iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
"Hrvati" kažu i da je rat između Armije BiH i HVO počeo zbog Alijinih planova da pravi etnički čiste teritorije protjerivanjem Hrvata. Eto, i to Hrvati kažu i red je da im i to povjeruješ.
Nisu vojne teme za svakoga.
Last edited by SkyLimit on 02/01/2017 23:30, edited 8 times in total.
-
sumirprimus
#888 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
bolje nek se drzi baljenja za zenskinjem,neg sto ovde kad god stigne pljune po drugom. 
-
crazy_diamond
#889 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
jes vala, puno se naprdjuje o korpusu koji je imao najvise poginulih, koji je drzao najveci front i slobodnu teritoriju i koji je imao blistave rezultate uprkos svemu. treba biti realan u svemu, drugi korpus je mogao dosta uciniti za srebrenicu u ljeto 95, a nije, ne zbog boraca, ne i zbog vecine vjerovatno komandnog kadra, pa vjerovatno i samog komandanta korpusa, odgovornost za to nosi glavni stab armije i vjerovatno politicko rukovodstvo, jedinice drugog korpusa nisu mogle ici tamo gdje im je cejf i gdje lokalni zapovjednici i borci procijene, nego gdje im se zapovijedi. Najelitnije jedinice korpusa rasporedjene su cak na treskavicu i tamo oko sarajeva dok je treblo pomagati srebrenici, ne vjerujem da je deliceva to odluka i da se pitao za to, a borce se ionako nista ne pita u tim vecim pokretima.SkyLimit wrote:Kakve sad veze ima Posavina sa ovom temom? Ili to hoćeš kvarno proširiti insinuaciju oko nedjelovanja 2. Korpusa i za Posavinu. Šta je slijedeće? "Nedjelovanje 2. Korpusa u...?"karanana wrote:iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
Hrvati kažu i da je rat između Armije BiH i HVO počeo zbog Alijinih planova da pravi etnički čiste teritorije protjerivanjem Hrvata. Eto, i to Hrvati kažu i red je da im i to povjeruješ. Bolje ti je čitaj knjige(pa bi onda vidio koliko je pripadnika 2. Korpusa izginulo oko Brčkog) nego da stvaraš mišljenje na osnovu "Hrvati kažu".
Ovakve zlobne insinuacije iz nekog razloga osobe sa strane vežu samo za 2. Korpus. Korpus koji je na sebe vezao ubjedljivo najveće neprijateljske snage i koji je imao ubjedljivo najviše poginulih vojnika od svih korpusa A RBiH. Neki ovakve priče šire iz čistog neznanja(ali samo iznošenje neprovjerenih informacija je štetno), a neki iz frustracije, zlobe.
Pa dajte da onda tako kritički posmatramo i sve ostale korpuse crno na bijelo, šta su to oni uradili u 4 godine rata.
iz ugla boraca to izgleda recimo ovako, mog rodjaka sa brcanskog ratista dizu i njegovu elitnu jedinicu, u kamion i idemo, ne znaju momci gdje idu, ne zna ni komandant, zna se samo da se ide negje do zivinica, onda tu pretovar, vecina boraca misli da ide u neku pomoc srebrenici il na ozren, al qrac, ceka ih helikopter, mnogi ne vjeruju da ce letjeti helikopterom, helikopter polijece, i dalje se ne zna kud se ide, tek kad neki prepoznaju okolinu sarajeva, igman i bjelasnicu postaje im jasno, stavljaju se na raspolaganje rahmetli zaimu imamovicu na treskavici, tu ratuju dok ovamo srebrenica gori, poslije, opet utovar u helikopter i let do okolie sanskog mosta, sta ima ko tu kenjati o drugom korpusu kad su ljudi isli i marisali se gdje je ih je vrh armije slao, a zasto neko nije pametnije odredjivao prioritete to je drugi par opanaka
drugi korpus u kontekst posavine dovoditi 92. godine je urnebesna smijurija, vjerovatno tad nije ni postojao, ono ste se imalo tada jedva je i uz nadljudske napore zaustavljena strahovita ofanziva na brcko i gradac, drzanje toga je bio nevjerovatan uspjeh, a ofanzivna dejstva niko nije mogao ni sanjati, isto kao sto i 93. nije se moglo sanjati spajanje sa srebrenicom i drzanje toga iako su snage bile blizu, tak nakon mira s hrvatima, i dolaska ozbiljnije kolicine naoruzanja, i oslobadjanja velikog broja jedinica za rat s cetnicima, tek tada je bila realnost da se ide u vece oslobodilacke operacije, a i tu je katastrofalna procjena vrha armije da se insistira na sarajevu umjesto na drugim mjestima gdje je uspjeh bio izvjesniji
-
N-E regija
#890 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Mislio sam samo da pročitam ove komentare na forumu, ali nisam mogao biti samo citalac jer je ovdje niz budalastinja. Ljudi od tri covjeka Rasim, Sead i Naser dvojica pricaju isto, a jedan je "kontra svita". Pametnom i išaret dosta.
- SkyLimit
#891 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
crazy_diamond wrote: Iako u ovim navodima generala Delica ima istine dosta, ipak je ovo ocigledan vadiona, i izneseno je niz neistina sve u cilju njegovog ogradjivanja od odgovornosti
argumentovano gledajuci, mnogi od ovih delicevih argumenata su suplji skroz, uzmimo ovaj njegov argument da je srebrenica bila zasticena zona i da se zbog toga vojni nije moglo nista nego samo politicki
sta reci na ovu budalastinu, imaju dokumentovane naredbe pred sami pad srebrenice da se jedinice iz srebrenice i zepe angazuju za diverzantske upade i da tako razvlace protivnika po podrinju i tako daju doprinos operaciji deblokade sarajeva, sto je i radjeno, dakle moglo se i djelovati kad je bilo u interesu generalstaba, ali ajd sve, samo budala moze povjerovati u ovu rasimovu pricu o zasticenoj zoni i nemogucnosti vojnih djelovanja i organizacije
nije srebrenica bila jedina zasticena zona, nego i gorazde,sarajevo, bihac, pa se tamo rokalo itekako, i armije nije predala oruzje kao sto ga nije predala ni u srebrenici, osim onog sto ionako nije valjalo i koristilo,sarajevo najbolji primjer, iako je bilo zasticena zona nasa armija nije se uzdala u nato nego u sebe, i vrhunac rasimovog licemjerja je to sto je prije na mjesec pokrenuo ogromnu ofanzivu deblokadu sarajava koje je bilo zasticena zona, a i srbi su pokretali ogromne ofanziva na zone, i sad on palamudi za srebrenicu da se nista bitno nije moglo, a onda opet palamudi da je i slao naoruzanje,i tako vrti pricu...
nas generalstab je dokazano imao sve informacije da se sprema ofanziva na srebrenicu, i holandski bataljon je slao te izvjestaje, bilo je sasvim dovoljno vremena da se nesto uradi, a radjeno je to da su se najelitnije jedinice drugog korpusa, pa i drugih korpusa, da je sve bilo angazovano za deblokadu, i kad se vidjelo da to ne ide, a da ide golgota srebrenice, zasto sve te ogromne nase snage nisu prerasporedjene prema vlasenici i tako izvrsen pritisak na neprijatelja da odustane od srebrenice. velike snage armije bih bile su tu i vrlo blizu, na nisicima, oko visokog, na frontu velikom od teocaka do olova drugi korpus imao je niz sjajjnih jedinica elitnih koje su u to vrijeme poslane na treskavicu, a kao nije se imalo cim ni priprijetiti.
svako ko je tamo ratovao i poznaje prilike na tom dijelu fronta prema podrinju gore sve od teocaka pa dole do olova zna i tvrdi da je itekako bilo moguce napraviti i puno vise od samog prepada, lokalne jedinice same, potpomognute elitom iz drugih korpusa, uz municiju,mts i malo artiljerije, cega je bilo itekako kad se krenulo u deblokadu sarajeva, da se sve to angazovalo,moglo se puno toga svako to tvrdi, linije vrs su bile vrlo labave, nisu imali ljudstva, ogroman prostor je drzao drinski korpus koji je bio manji, 12 ooo ljudi, razvucen dodatno jos i oko tri enklave, teren takav da ogromnu prednost daje masovnijoj i spremnijoj pjesadiji, gdje artiljerija gubi vecinu prednost, i jos snage armije bih duboko u pozadini koje su mogle u pozadini presijecati dvije tri jedine putne komunikacije kojima neprijatelj dovlaci pojacanja, ako ih je imao tada odake i dovesti jer su bili krajnje napeti zbog sarajeva i krajine, omjer 3 : 1 je sigurno postojao, i dosta i veci. ljudi koji su tamo ratovali kazu da probijanje linija i provlacenje kroz linije vrs nije bio nikakav problem, samo je trebalo malo neke mase sa strane da pomogne da se zadrzi sto se uzme, i laz je zesca o tih 5 kilometara dnevno, ljudi kazu da kad se probije linija tamo, da cetnici bjeze daleko jer zbog konfiguracije terena uvijek je prpa da ne dodju u okruzenje, a podrinjeske tadasnej pustahije su im bile veliki problem jer je dugo trebalo da dobiju neku pomoc sa strane, jer lokalnog srpskog stanovnista bilo je vrlo malo i sve je to tamo razbacano
niz uspjesnih ofanziva kajem 92, tamo su podrinjci sami odradili, sve pada tamo brzo, ko ima vece snage za dovesti sa strane taj je mogao osvajati ogromne teritorije vrlo brzo, zna to rasim vrlo dobro, al ovdje udara dumangije
92. i 93. do demilitarizacije je to bilo dosta izglednije jer nije se trebalo probiti do podrinjske enklave, veće se spojiti sa snagama iz podrinjske enklave koje su tada i same bile u stanju napredovati prema slobodnoj teritoriji.
Snage A RBiH u podrinjskoj enklavi su do demilitarizacije bile na tadašnjem nivou ostatke A RBiH.
Međutim, nakon demilitarizacije, a političko vodstvo Republike BiH je pristalo na to jer je smatralo da su male šanse da se to može odbraniti vojnički a veće politički(vidjeli smo kako je to na koncu završilo) zaustavljen je razvoj A RBiH u Srebrenici, a koji je i tad bio na nivou Teritorijalne Odbrane(ali kao što rekoh, tad je tako bilo i u ostatku države).
Međutim, dok u ostatku A RBiH 94. i 95. godine se organizacijski jača, stvaraju se čak i jedinice osposobljene za oslobodilačka dejstva na nivou brigada, u Srebrenici je situacija bila drugačija.
Oružane snage R BiH u Srebrenici su 1995. organizacijski bile čak i ispod nivoa na kojem su bile u trenutku potpisivanja demilitarizacije. "28. Divizija" je vojna formacija koja je postojala samo na papiru. Ona nije bila u stanju izvršiti ikakva ozbiljna vojna dejstva.
Dakle, više se nije moglo govoriti o spajanju snaga koje bi napredovale iz dva pravca, već bi Armija BiH morala prodrijeti sve do Srebrenice. Ti misliš da se moglo. Rasim kao što se vidi gore iz priloženog teksta misli da ne bi to baš išlo tako lahko.Naime, Orićev branilac Džon Džons/John Jones je svedoku predočio zapisnik sa sastanka Alije Izetbegovića sa visokim vojnim i civilnim zvaničnicima u Tuzli održanog u avgustu 1995. kada je tadašnji predsednik BiH rekao da "kao i većina građana" želi da zna zašto je Orić napustio Srebrenicu. U dokumentu se navodi da mu je tadašnji komandant Štaba Vrhovne komande Armije BiH Rasim Delić odgovorio da nije važno da li je Orić, tada komandant 28. divizije Drugog korpusa ABiH, bio u Srebrenici ili ne, jer "rukovođenje i komandovanje nije postojalo, odnosno bilo je na nivou iz 1992.".
http://www.sense-agency.com/tribunal_(m ... ws_id=3255
Pazi to je normalno, moje i tvoje viđenje izvođenja ratnih dejstava se sigurno neće poklapati sa viđenjem jednog komadanata Generalštaba Rasima i jednog komadanta Korpusa Seada. Ali realno, koliko su šanse da smo ja i ti u stanju bolje razumjeti situaciju od njih?
2. korpus od prestanka hrvatske agresije pa do kraja rata uglavnom forsira Majevicu a zajedno sa 3. Korpusom Vozuću i Ozren. I nema nikakvog razloga za misliti da upravo to nije ono što je od njih tražio Generalštab.
A što se tiče ofanzivnih dejstava prema istoku tj. Drini, to je stavljeno u drugu stranu, sa čime svakako nije bio zadovoljan i dio 2. Korpusa, onaj koji je prirodno naslonjen prema istoku.
To su najbolje vidi iz incijative i poruke koja je poslata Generalštabu u Sarajevu a koji na nju uopće nije ni odgovorio. Ja sam pročitao Naserovu knjigu, koja je dosta subjektivno napisana, ali ima u njoj i objavljenih skenova orginalnih dokumenata, a jednog od njih sam već prepisao na ovoj temi, tj. ta poruka Generalštabu na koje nije ni odgovoreno a kamoli da se pokrenulo šta u vezi zahtjeva iz poruke:
Suočeni sa činjenicom da su sve vojne aktivnosti od početka rata do danas prema Podrinju praktično zamrznute i nezadovoljni odnosom Komande 2. korpusa prema ovom dijelu Republike, mi dolje potpisani predstavnici općina tražimo od Predsjedništva i Štaba Vrhovne komande formiranje Podrinjskog korpusa čije bi sve snage i aktivnosti bile usmjerene u cilju oslobađanja Podrinja. Napominjemo da je ova incijativa pokretana više puta do sada kod najviših državnih organa, ali nikakva odgovora nije bilo. Ne preduzimanjem konkretnih mjera po ovom zahtjevu preuzimate odgovornost za dalju sudbinu Podrinja.
U potpisu:
- Ćamil Ahmetović, načelnik općine Zvornik
- Dževad Gušić, načelnik općine Bratunac
- Dževad Tosunbegović, načelnik općine Kalesija
- Mirsad Mustafić, načelnik općine Srebrenica
- Osmo Forčaković, načelink općine Živinice
- Bego Uvalić, načelnik općine Vlasenica
- Taib Muminović, načelink općine Teočak
- Muhidin Bilalić, načelnik općine Bijeljina
- Salkan Herić, načelnik općine Kladanj
Međutim, očito je da su Rasim i Sead imali skroz drugačiju viziju. I ne bih se baš ja zalijetao sa osudama, jer teško da je neko imao bolji uvid i shvatanje vojne situacije od njih dvojice.
Pazi, ja sam prvi koji misli da je "Drina maša Meka i Medina" i da je oslobađanje istoka zemlje trebao biti prioritet. Ali ja sam laik bez ikakvog vojnog obrazovanja ili iskustva. Rasim i Sead su bili generali. Tako da dopuštam da su oni znali bolje od mene. Brčko, Majevica, Vozuća tu su oni izgleda smatrali da se lomi RS, a s Podrinja šta bude. Tako mi iz dejstava djeluje njihov stav.
Međutim, kad ja kažem da mislim da se trebalo uložiti veće snage u napredovanje prema Drini ja mislim na duži period, a ne na juli 1995. godine kad je po nekima bez velike pripreme 2. Korpus trebao izvršiti brzi blitzkrieg i izbiti u Srebrenici i na granici sa Srbijom, što je besmisleno i bez ikakvog osjećaja za realnost.
2. Korpus je vršio dejstva u cilju izvlačenju preživjelih iz Genocida. Ne znam kako je to upitno uopće, pa postoje dokumenti, naređenja...Zar neko stvarno misli da nije, pa kolika bi se prašina digla oko toga u političkom i vojnom vrhu. To što neko misli da se moglo više, to je drugo. Ni ja ne mogu garantovati da nije. Ali bih to analizirao s oprezom, ne precjenjujući moć A RBiH koja je i dalje oskudjevala u oklopno - mehanizovanim sredstvima i teškoj artiljeriji da bi bila u stanju ostvarivati brza napredovanja na širokom prostoru.
- bach
#892 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
U državnom i vojnom vrhu RBiH sve go udbaš, kosovac i agresorski špijun.
Agresor je znao svaki naš korak, svaki pokret, svaki naš resurs. Od reisa udbaša, Fikreta Muslimovića Pijačara, Bakira Alispahića do komandanta Armije koji je zarobljen kao neprijateljski vojnik u rovu na Zlatištu.
Agresor je znao svaki naš korak, svaki pokret, svaki naš resurs. Od reisa udbaša, Fikreta Muslimovića Pijačara, Bakira Alispahića do komandanta Armije koji je zarobljen kao neprijateljski vojnik u rovu na Zlatištu.
- SkyLimit
#893 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Samo ne smijemo dozvoliti da ovakve rasprave o Armiji BiH, o Naseru bace u drugi plan one koji su istinski odgovorni za genocid.
Bliži nam se 11 juli. To je vrijeme kada se svi Bošnjaci trebaju prisjetiti kakvu im je sudbinu namjenio srpski politički, intelektualni i vojni vrh.
Znajući da bi u slučaju opstanka Bošnjaka u Podrinju postojanje RS kao (današnje) isključive srpske administrativne jedinice bilo nemoguće, srpsko vodstvo je to odlučilo spriječiti pod svaku cijenu, pa i pod cijenu da izvrše genocid.
Kao u nekom bolesnom eksprimentu ludog naučnika sa zamorcima, srpsko političko vodstvo je odlučilo i isplaniralo uništavanje muške populacije u podrinjskoj enklavi, znajući da je biološki opstanak jedne grupe nemoguć u nedostatku muške populacije.
Taj plan genocida koji je pomno isplanirao srpski politički vrh, u djelo su sproveli Vojska Republike Srpske, MUP Republike Srpske te jedinice DB Srbije.
Sjetite se da bi oni ubili i mene i tebe da smo se našli tamo. Nije im bilo bitno ko je pismen ili nepismen, star ili mlad, lijep ili ružan, pripadnik oružanih snaga ili civil. Ubijani su svi Bošnjaci muškarci, bez ikakve selekcije.
Sjetite se uloge tkz. Međunarodne zajednice koja je nametnutim embargom radila sve da spriječi Bošnjake da se sami brane, a zatim ih ni sama nije odbranila u Srebrenici, iako je to bila dužnost koju su preuzeli na sebe.
Danas živimo u vremenu gdje smo i daje nemoćni, čak i na tlu naše BiH genocid se negira, ismijava i veliča. Srbija i RS uživaju u plodovima genocida.
Nema ni jednog jedinog valjanog razloga za vjerovati da srpski politički i intelektualni vrh ne bi ponovno isplanirao, a vojska i policija izvršila isto ako bi im se pružila prilika. Niti da tkz. Međunarodna zajednica ponovno ne bi otvoreno podržavala ili barem zatvarala jedno oko nad zločinima nad Bošnjacima.
Nemojmo nikad više dozvoliti da zavisimo od milosti neprijateljske vojske i međunarodne zajednice.
Bliži nam se 11 juli. To je vrijeme kada se svi Bošnjaci trebaju prisjetiti kakvu im je sudbinu namjenio srpski politički, intelektualni i vojni vrh.
Znajući da bi u slučaju opstanka Bošnjaka u Podrinju postojanje RS kao (današnje) isključive srpske administrativne jedinice bilo nemoguće, srpsko vodstvo je to odlučilo spriječiti pod svaku cijenu, pa i pod cijenu da izvrše genocid.
Kao u nekom bolesnom eksprimentu ludog naučnika sa zamorcima, srpsko političko vodstvo je odlučilo i isplaniralo uništavanje muške populacije u podrinjskoj enklavi, znajući da je biološki opstanak jedne grupe nemoguć u nedostatku muške populacije.
Taj plan genocida koji je pomno isplanirao srpski politički vrh, u djelo su sproveli Vojska Republike Srpske, MUP Republike Srpske te jedinice DB Srbije.
Sjetite se da bi oni ubili i mene i tebe da smo se našli tamo. Nije im bilo bitno ko je pismen ili nepismen, star ili mlad, lijep ili ružan, pripadnik oružanih snaga ili civil. Ubijani su svi Bošnjaci muškarci, bez ikakve selekcije.
Sjetite se uloge tkz. Međunarodne zajednice koja je nametnutim embargom radila sve da spriječi Bošnjake da se sami brane, a zatim ih ni sama nije odbranila u Srebrenici, iako je to bila dužnost koju su preuzeli na sebe.
Danas živimo u vremenu gdje smo i daje nemoćni, čak i na tlu naše BiH genocid se negira, ismijava i veliča. Srbija i RS uživaju u plodovima genocida.
Nema ni jednog jedinog valjanog razloga za vjerovati da srpski politički i intelektualni vrh ne bi ponovno isplanirao, a vojska i policija izvršila isto ako bi im se pružila prilika. Niti da tkz. Međunarodna zajednica ponovno ne bi otvoreno podržavala ili barem zatvarala jedno oko nad zločinima nad Bošnjacima.
Nemojmo nikad više dozvoliti da zavisimo od milosti neprijateljske vojske i međunarodne zajednice.
- SkyLimit
#894 Re: Drugi korpus Armije BiH
Alija Izetbegović o Gradačcu, Brčkom, Čeliću iz različitih intervjua, govora, gostovanja na televiziji:
[quote]Svugdje je moral - i vojnika i naroda - veoma visok. Pomalo sam se plašio tog optimizma koji mi ulijevaju. Ne valja biti odveć euforičan i optimističan, kad donosite odluke, ali moram priznati da me je ugodno iznenadio moral vojske i naroda. Recimo, gore na sjeveru, nedaleko od linija na Gradačcu, na Brčkom, na Čeliću, svugdje ista poruka: da ne popuštamo, da se ne damo, da mi možemo da izdržimo - uprkos svemu! Vojska je uglavnom obučena prilično dobro, i naoružana, naravno, iako je to najčešće lahko naoružanje.[/quote]
[quote]Hiljade ljudi se bore, lakše im je sa mnom kao što je meni lakše sa njima, ali oni bi se borili i bez mene i nastavit će se boriti i raditi i kada ja odem. Uvjerio sam se to u oktobru 1992. godine. Tad sam prvi put prošao uzduž i poprijeko Bosnom u kojoj je bjesnio rat. Ponovio sam taj obilazak kasnije, u decembru iste godine. Došao sam u Gradačac, koji je već bio odbranjen i koji će biti konačno odbranjen u bici koja će se voditi u novembru 1992. godine, kada smo napravili hršum od njihovih tenkova u ravnicama oko Gradačca.
Šta smo im ja i ljudi oko mene u Sarajevu pomogli u tome? Nismo mnogo. Pomogli smo im utoliko što smo prije početka rata organizirali narod i pripremili nešto oružja, nažalost, ne mnogo, i što smo im negdje u jesen, prije ove odlučne bitke u novembru, dostavili nešto oružja protiv oklopa. Sve drugo odradili su oni sami, na osnovu lične incijative, organizirajući pomoć iz svoje dijaspore u Europi. U ovome su pokazali veliku mjeru samostalnosti, snalažljivosti i mašte. Sjetite se onog oklopnog voza što su ga borci Gradačca namamili i uništili. Nije to bila naša ideja, bilo je to i u zamisli i u izvedbi njihovo djelo.
Mogao bih vam navesti pregršt sličnih primjera. Oživljavanje naše namjenske industrije posebna je priča kad je riječ o lokalnoj pameti i lokalnoj incijativi. Ovaj narod, srećom, ne zavisi od pojedinca. Blokada Sarajeva imala je i jednu dobru stranu: doprinijela je zrijenju i osamostaljenju naroda. On je sazrijevao brže, prolazeći kroz ove patnje i suočen sa neposrednom opasnošću.[/quote]
[quote]
Da, glavni udar bio je usmjeren upravo gore, na Brčko, Gradačac, Teočak. Gradačac neki vojnici smatraju vratima Bosne, strateškim vratima. Protivnik je tu udario svom snagom i bilo je nekoliko takvih bitaka koje, naravno, u jednom kratkom izlaganju čovjek ne može opisati...Gradačac jednostavno ne može biti zauzet, kao što ne može ni Čelić, na kome sam našao sad jednu novoformiranu općinu i novoformirane vojne jedinice, vrlo dobro uvježbane, disciplinirane, obučene i odjevene.
Vi znate da je sva sila neprijateljske vojske bila bačena na Brčko, na proširenje onog koridora. Imali smo tu vrlo težak napad u julu, i tu smo morali da se povučemo sa one slavne Omerbegovače, ali pomjeranja su minimalna u poređenju sa silom napada. Dakle, to je jedan slavni front i mi možemo da se ponosimo tim narodom i našom vojskom.[/quote]
Na Gradačac kidišu već sedam mjeseci kombinirano - artiljerijom, tenkovima, avijacijom i pješadijom, i postepeno - lome zube. Teško jest, ide zima, ali i njima je teško, ide zima.
[quote]Svugdje je moral - i vojnika i naroda - veoma visok. Pomalo sam se plašio tog optimizma koji mi ulijevaju. Ne valja biti odveć euforičan i optimističan, kad donosite odluke, ali moram priznati da me je ugodno iznenadio moral vojske i naroda. Recimo, gore na sjeveru, nedaleko od linija na Gradačcu, na Brčkom, na Čeliću, svugdje ista poruka: da ne popuštamo, da se ne damo, da mi možemo da izdržimo - uprkos svemu! Vojska je uglavnom obučena prilično dobro, i naoružana, naravno, iako je to najčešće lahko naoružanje.[/quote]
[quote]Hiljade ljudi se bore, lakše im je sa mnom kao što je meni lakše sa njima, ali oni bi se borili i bez mene i nastavit će se boriti i raditi i kada ja odem. Uvjerio sam se to u oktobru 1992. godine. Tad sam prvi put prošao uzduž i poprijeko Bosnom u kojoj je bjesnio rat. Ponovio sam taj obilazak kasnije, u decembru iste godine. Došao sam u Gradačac, koji je već bio odbranjen i koji će biti konačno odbranjen u bici koja će se voditi u novembru 1992. godine, kada smo napravili hršum od njihovih tenkova u ravnicama oko Gradačca.
Šta smo im ja i ljudi oko mene u Sarajevu pomogli u tome? Nismo mnogo. Pomogli smo im utoliko što smo prije početka rata organizirali narod i pripremili nešto oružja, nažalost, ne mnogo, i što smo im negdje u jesen, prije ove odlučne bitke u novembru, dostavili nešto oružja protiv oklopa. Sve drugo odradili su oni sami, na osnovu lične incijative, organizirajući pomoć iz svoje dijaspore u Europi. U ovome su pokazali veliku mjeru samostalnosti, snalažljivosti i mašte. Sjetite se onog oklopnog voza što su ga borci Gradačca namamili i uništili. Nije to bila naša ideja, bilo je to i u zamisli i u izvedbi njihovo djelo.
Mogao bih vam navesti pregršt sličnih primjera. Oživljavanje naše namjenske industrije posebna je priča kad je riječ o lokalnoj pameti i lokalnoj incijativi. Ovaj narod, srećom, ne zavisi od pojedinca. Blokada Sarajeva imala je i jednu dobru stranu: doprinijela je zrijenju i osamostaljenju naroda. On je sazrijevao brže, prolazeći kroz ove patnje i suočen sa neposrednom opasnošću.[/quote]
[quote]
Da, glavni udar bio je usmjeren upravo gore, na Brčko, Gradačac, Teočak. Gradačac neki vojnici smatraju vratima Bosne, strateškim vratima. Protivnik je tu udario svom snagom i bilo je nekoliko takvih bitaka koje, naravno, u jednom kratkom izlaganju čovjek ne može opisati...Gradačac jednostavno ne može biti zauzet, kao što ne može ni Čelić, na kome sam našao sad jednu novoformiranu općinu i novoformirane vojne jedinice, vrlo dobro uvježbane, disciplinirane, obučene i odjevene.
Vi znate da je sva sila neprijateljske vojske bila bačena na Brčko, na proširenje onog koridora. Imali smo tu vrlo težak napad u julu, i tu smo morali da se povučemo sa one slavne Omerbegovače, ali pomjeranja su minimalna u poređenju sa silom napada. Dakle, to je jedan slavni front i mi možemo da se ponosimo tim narodom i našom vojskom.[/quote]
-
zenit dozic
#895 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
SkyLimit wrote:Samo ne smijemo dozvoliti da ovakve rasprave o Armiji BiH, o Naseru bace u drugi plan one koji su istinski odgovorni za genocid.
- SkyLimit
#896 Re: Drugi korpus Armije BiH
Wikipedija, stranica o jedinici "Vukovi sa Vučjaka" Prnjavor VRS
"Vukovi" iznose ranjenog suborca s prve linije bojišta tijekom bitke za Gradačac
https://hr.wikipedia.org/wiki/Vukovi_s_Vu%C4%8Djaka
-
crazy_diamond
#897 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
lSkyLimit wrote:Samo ne smijemo dozvoliti da ovakve rasprave o Armiji BiH, o Naseru bace u drugi plan one koji su istinski odgovorni za genocid.
Slazem se i potpisujem sve ovo sto velis,narocito ti je mudra ova zadnja recenica, ona je i sustina ovih nasih debata,ulogu i brutalnost agresora i kurvanjsku medjunarodnu zajednicu nikad necemo zaboraviti, ali i nas vrhbi morao snositi posljedice jer uvijek se nesto moze uraditi,a nije se nista uradilo, i onda je taj narod tamo zavisio od kurvaluka medj zajednice i volje krvoloka
Sta se moglo uraditi, vise je opcija,analizirajuci misljenja i iskustva brojnih kompetentnih ljudi za tu situaciju, pa i onih sa srpske strane,i nasera,i rasima,i obicnih boraca i komandanata,sve kad saberes,nekoliko je opcija bilo i svaka je bila bolja od opcije ne cinjenja nicega,to se svi slazu.
Prv treba razluciti ulogu drugog korpusa,po meni nema nista sporno jer korpus nije vojska i drzava za sebe,sve sto je korpus radio il ne radio bilo je na osnovu naredbi sa vrha,u vojsci se zna hijerarhija, da je dosla komanda i neka pomoc za pomoc srebrenici,bilo u sprecavanju njenog pada,bilo u izvlacenju ljudi,a korpus to kukavick ili nikako odradio,onda bi se moglo pricati o odgovornosti, ovako nje zaista nije bilo i budalastina je potezati tu pricu, naser recimo tu pokazuje i neko politikanstvo,bijes istresa na komandanta korpusa, a znao je i on gdje se odluke donose,a da je taj komandant korpusa samo neko ko ih izvrsava, tako naser ne napada drzavni vrh,nego nizerangiranog oficira,zasto tako,da se zakljuciti
Nekoliko je opcija sigurno bilo povoljnijih, od same pomoci da se izvuce jos par hiljada ljudi, ili da se napravi prepad grupisanjem vecih snaga prema vlasenici,bez nekog veceg napada,da se tako odvuku cetnici od srebrenice,pa sve do dobro.isplanirane akcije velike ofanzive u nekoliko kljucnih pravaca prema podrinju koja bi znacila osvajanje vecih teritorija i dalje drzanje toga
Elem nejse,mozemo se sporiti oko toga sta je bilo moguce,prve opcije su sigurno bile moguce za izvesti, mnogo faktora ukazuje da je i opcija velike ofanzive imala veliku mogucnost uspjeha, mozemo nabrajati kljucne faktore koje isticu kompetentni ljudi,ima tu zaista velika argumentacija o opravdanosti
-
asker
#898 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Potpuno se slazem. Dodao bih da isto tako izdajnika i spijuna za agresore nije falilo. Frapantne su cinjenice koje je Milorad Pelemis iznosio u svojim intervjuima. Znaci 10 diverzantski odred se setao Srebrenicom, Tuzlom, Zivinicama, Kladnjom i ko zna gdje sve ne. Covjek jasno i glasno kaze da su obavezno imali insajdere koji su im pomagali. U vecini slucajeva Bosnjaci. Udje ti grupa neprijatelja, obezbjedjen im smjestaj, informacije, ako je potrebno i MTS itd. Radili diverzije na ljude/oficire, artiljeriju, sisteme veze i komunikacije itd. Nacin na koji on izlaze informacije mi djeluje uvjerljiv i istinit 100%.bach wrote:U državnom i vojnom vrhu RBiH sve go udbaš, kosovac i agresorski špijun.
- Smail Aga Cengic
#899 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
Jel to ti ozbiljno?karanana wrote:iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
- karanana
#900 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.
da. tako sam cuo gledajuci neku emisiju hrt-a o padu posavine. iskazi nekih hrvatskih oficira iz njihovih jedinica, konkretno mislim da je u pitanju slavnoskobrodska brigada koja je bila u posavini.Smail Aga Cengic wrote:Jel to ti ozbiljno?karanana wrote:iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
zasto mislis da sam neozbiljan? je li netacna tvrdnja? je li se drugi korpus borio po modrici, derventi i brodu? izuzetak gradacacka i brcanska brigada, ali da li su snage iz tuzle isle na koridor odnosno na zaustalvjanje ofanzive probijanja koridora?