nemampojma0 wrote:
Prije da su "izdana Legija".
Znas li koje podrucje je bilo slobodno, kako kazes uz Drinu, i do kad?
Od Kamenice, Cerske, K.Polja, pa do Srebrenice..sve bilo vezano i branilo se do marta 93.
To razdvajanje mi stvara muku u zelucu. Pa svi ti borci kad su presli na slobodnu teritoriju, popunili su jedinice tog "tvog" 2.korpusa.
Ne znam sta si mislio, vjerujem nista lose, ali to mi djeluje kao odricanje od tog kraja i ljudi. Ovo je nase u Pederaciji, a ono tamo nas ne zanima kako 92., tako i sad...eto, tako mi to zvuci.
Pa i ja mislim isto sto i ti, pogresno si razumio. Davno sam na ovaj forum prepisao dokument koji je 1994. godine poslat Generalstabu u Sarajevu(a koji je objavljen u Naserovoj knjizi):
"Suočeni sa činjenicom da su sve vojne aktivnosti od početka rata do danas prema Podrinju praktično zamrznute i nezadovoljni odnosom Komande 2. korpusa prema ovom dijelu Republike, mi dolje potpisani predstavnici općina tražimo od Predsjedništva i Štaba Vrhovne komande formiranje Podrinjskog korpusa čije bi sve snage i aktivnosti bile usmjerene u cilju oslobađanja Podrinja. Napominjemo da je ova incijativa pokretana više puta do sada kod najviših državnih organa, ali nikakva odgovora nije bilo. Ne preduzimanjem konkretnih mjera po ovom zahtjevu preuzimate odgovornost za dalju sudbinu Podrinja."
U potpisu:
- Ćamil Ahmetović, načelnik općine Zvornik
- Dževad Gušić, načelnik općine Bratunac
- Dževad Tosunbegović, načelnik općine Kalesija
- Mirsad Mustafić, načelnik općine Srebrenica
- Osmo Forčaković, načelink općine Živinice
- Bego Uvalić, načelnik općine Vlasenica
- Taib Muminović, načelink općine Teočak
- Muhidin Bilalić, načelnik općine Bijeljina
- Salkan Herić, načelnik općine Kladanj
Na ovakve prijedloge Generalstab se nije udostojio ni da odgovori, a kamoli sta drugo.
A ovaj dio "nezadovoljni odnosom Komande 2. korpusa prema ovom dijelu Republike" najverovatnije govori o tome kako su bili nezadovoljni sto su se konstantno snage iz Podrinja i podrucja koje se naslanja na Podrinje slale i iscrpljavale po Posavini, dok nije bilo ozbiljnijih operacija prema Drini, dijelu BiH prema kojem je narod tog kraja puno vise emotivno vezan.