SkyLimit wrote: Ostavi se ti velikog borca za BiH Fikreta Muslimovića
Hljeba ti, reci da se zajebavas....
SkyLimit wrote: Ostavi se ti velikog borca za BiH Fikreta Muslimovića
Druze,Smail Aga Cengic wrote:Druze,seln wrote:Nismo nigdje otisli, djelimicno smo ostali na krpicama slobodne teritorije, djelimicno zapadno od Bijeljevca...dakle, nije pala do cesme i u oslobadjanju Kalesije su ucestvovale uglavnom jedinice sa teritorije Kalesije, ali bilo je i drugih.Drinski wrote:
Kada je Kalesija pala, gdje su otisli ovi iz Kalesije, odnosno da li su otišli u Tuzlu ili su ipak ostali sa one istočne strane česme o kojoj pišeš? I koje jedinice su sudjelovale u oslobađanju Kalesije 15 maja 1992.godine?
Tuzla je, sa koliko toliko funkcionalnom privredom, ipak bila od enormnog znacaja za opstanak slobodnih teritorija.
kod mene su bile izbjeglice sa Medjasa i iz Babajica, neki su bili i po Srebreniku a znamo dobro da su cetnici drzali i tunel u Caklovicima.
Nek mi niko ne da lagati, eto Google Maps i pogledajte gdje su da mjesta oko Tuzle, ti Caklovici, a vec od cesme u Slavinovicima je krenulo oslobadjanje.
Posebno je za mene bilo tih dana katastrofalno ponašanje generala Seada Delića, komadanta Drugog korpusa Armije R BiH. Doslovice mi je rekao: "Nasere, idi na sprat iznad, i preko sistema veze slušaj kako se probijaju tvoji Srebreničani"...Tek na kraju sam uzeo ove moje sirotane koji su ranije došli iz Srebrenice, pokupili smo ljude sa naoružanjem, a istina bilo je još ljudi dobrovoljaca, koji su krenuli sa mnom...Sead Delić mi kaže: "Nećeš ti ići"...Lično mi je predsjednik Izetbegović dao logistiku i onda sam preko 24. divizije Saliha Malkića, jer sam bio smijenjen sa mjesta komadanta 28. divizije, što znači da sam u tom trenutku neraspoređen, krenuo s ove slobodne zvorničke teritorije u napad, da im pomognem da lakše probiju liniju na Baljkovici...
(objašnjava nastanak koridora za prolazak Srebreničana) :...Međutim, lansirana je priča da je to Šemso Muminović dogovorio sa Srbima, što je apsolutna laž. Srbi su pobjegli iz straha jer su se u jednom momentu našli na Baljkovici u sendviču između srebreničke kolone i nas koji smo pokušavali da probijemo liniju sa slobodne teritorije. Poslije se pojavljuju razne jedinice iz sastava Drugog Korpusa. Dolaze, ali nije ih nijedan dan bilo, kad je trebalo s nama da idu u proboj. Ako računaju da su nam puno pomogli onda kada sa ljudi iz kolone već izašli na slobodnu teritoriju u Međeđi i Nezuku, kada su im pružali prvu pomoć, onda su stvarno "herojčine"...General Sead Delić je kasnije u "Danima" pokušao da obmane javnost, kazavši da je on tamo lično nadgledao proboj. To je čista laž. On je došao kad je već sve bilo završeno, došao je sa grupom tjelohranitelja...Taj koridor je bio otvoren dva dana i general Sead Delić ga je zatvorio. Mogao je još 2000 ljudi da izvuče koji su bili došli do kapije slobode u hodu od Udrča prema Baljkovici. On je zatvorio koridor. Da li je to uradio iz nekog neznanja, da li je glumio nekog oficiričinu, ali, eto, desilo se to što se desilo. Vratio je Zvorničkoj brigadi Vojske RS su artiljeriju koju su moji borci iz srebrničke kolone zarobili...Desilo se recimo da je Vojna policija Drugog korpusa ubila Džemala Bećirevića iz Podčauša, odličnog borca iz Srebrenice, koji je preživio put u koloni smrti. Kad je izašao na slobodnu teritoriju u Nezuk, zbog toga što ništa nije poduzeto da se pomogne ljudima iz kolone, izderao se na generala Seada Delića, a vojni policajci su ga na mjestu ubili. Niko nije odgovarao za ovaj zločin. Kasnije sam saznao da je sedam momaka iz Živiničkih Osa, izbjeglih iz Podrinja, došlo da nam pomogne oko proboja iz pravca Nezuka. Vojna policija Drugog korpusa je došla da ih uhapsi zbog toga. Došlo je do međusobnog otvaranja vatre između tih momaka i Delićevih vojnih policajaca, u kojoj jedan borac iz Živiničkih Osa gine.Nije meni na dušu, nego Seadu Deliću. Umjesto da ga kazne, njega nagrade značnom "Zlatni ljiljan" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" za "uspješno izvlačenje Podrinjaca" iz privremeno zauzete teritorije.
Pa eto odlicno, a jel znas ko je komandovao Delicu? Nije vojska nicija babovina da se u ratu ne ispunjavaju naredjenja, nego je Delic sve posteno odradio, prema zapovijesti glavnokomandujuceg, a da je sve dobro odradio i da je predsjednik zadovoljan govore ova priznanja.SkyLimit wrote:Naser Orić, "Od Gazimestana do Haga i nazad":
Posebno je za mene bilo tih dana katastrofalno ponašanje generala Seada Delića, komadanta Drugog korpusa Armije R BiH. Doslovice mi je rekao: "Nasere, idi na sprat iznad, i preko sistema veze slušaj kako se probijaju tvoji Srebreničani"...Tek na kraju sam uzeo ove moje sirotane koji su ranije došli iz Srebrenice, pokupili smo ljude sa naoružanjem, a istina bilo je još ljudi dobrovoljaca, koji su krenuli sa mnom...Sead Delić mi kaže: "Nećeš ti ići"...Lično mi je predsjednik Izetbegović dao logistiku i onda sam preko 24. divizije Saliha Malkića, jer sam bio smijenjen sa mjesta komadanta 28. divizije, što znači da sam u tom trenutku neraspoređen, krenuo s ove slobodne zvorničke teritorije u napad, da im pomognem da lakše probiju liniju na Baljkovici...
(objašnjava nastanak koridora za prolazak Srebreničana) :...Međutim, lansirana je priča da je to Šemso Muminović dogovorio sa Srbima, što je apsolutna laž. Srbi su pobjegli iz straha jer su se u jednom momentu našli na Baljkovici u sendviču između srebreničke kolone i nas koji smo pokušavali da probijemo liniju sa slobodne teritorije. Poslije se pojavljuju razne jedinice iz sastava Drugog Korpusa. Dolaze, ali nije ih nijedan dan bilo, kad je trebalo s nama da idu u proboj. Ako računaju da su nam puno pomogli onda kada sa ljudi iz kolone već izašli na slobodnu teritoriju u Međeđi i Nezuku, kada su im pružali prvu pomoć, onda su stvarno "herojčine"...General Sead Delić je kasnije u "Danima" pokušao da obmane javnost, kazavši da je on tamo lično nadgledao proboj. To je čista laž. On je došao kad je već sve bilo završeno, došao je sa grupom tjelohranitelja...Taj koridor je bio otvoren dva dana i general Sead Delić ga je zatvorio. Mogao je još 2000 ljudi da izvuče koji su bili došli do kapije slobode u hodu od Udrča prema Baljkovici. On je zatvorio koridor. Da li je to uradio iz nekog neznanja, da li je glumio nekog oficiričinu, ali, eto, desilo se to što se desilo. Vratio je Zvorničkoj brigadi Vojske RS su artiljeriju koju su moji borci iz srebrničke kolone zarobili...Desilo se recimo da je Vojna policija Drugog korpusa ubila Džemala Bećirevića iz Podčauša, odličnog borca iz Srebrenice, koji je preživio put u koloni smrti. Kad je izašao na slobodnu teritoriju u Nezuk, zbog toga što ništa nije poduzeto da se pomogne ljudima iz kolone, izderao se na generala Seada Delića, a vojni policajci su ga na mjestu ubili. Niko nije odgovarao za ovaj zločin. Kasnije sam saznao da je sedam momaka iz Živiničkih Osa, izbjeglih iz Podrinja, došlo da nam pomogne oko proboja iz pravca Nezuka. Vojna policija Drugog korpusa je došla da ih uhapsi zbog toga. Došlo je do međusobnog otvaranja vatre između tih momaka i Delićevih vojnih policajaca, u kojoj jedan borac iz Živiničkih Osa gine.Nije meni na dušu, nego Seadu Deliću. Umjesto da ga kazne, njega nagrade značnom "Zlatni ljiljan" i "Odredom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" za "uspješno izvlačenje Podrinjaca" iz privremeno zauzete teritorije.
Tebi ocigledno ne pase multi-etnicka i jedinstvena BiH za koju su se Tuzlaci sarolikih imena i porijekla borili vec bi vam najvise odgovaralo da se sve do jednog pravoslavca,katolika, zidova, ateista a pogotovu ovi 'nesvrstani' skupe i odu. Dok mi vec dvadeset godina pricamo o cetnicima i ustasama fasitima...Drinski wrote:Jel ovdje mislis i na hapšenje PL BIH od strane Mese Bajrića i nosanje onog opštinskog grba umjesto oznaka TO RBIH I MUP RBIH?Keiko wrote: U cijeloj BiH jedino je Tuzla imala politicko i vojno vodstvo koje je poprilicno dobro procijenilo sveukupnu situaciju na pocetku rata i onda planski i strateski djelovalo.Prika moj, TZ je grad rudara, fukare i trecerazrednih likova, u februraru se to dodatno pokazalo.Jedino je Tuzla (nadam se jos uvijek) sacuvala istinske vrijednosti i temelje BiH kakva je bila i kakva bi trebala biti.tacno tako....ali je bitno napomenuti da se ni Sarajevo nije pretrglo da pomogne Srebrenici i Srebrenicanima na bilo kakav nacin.
O ovome ti ja pricam. Sjedimo na vrhovima Majevice i gledamo u Gunju i Obarsku. Tako blizu a tako daleko. Pocnemo razgovor o tome kako ici dalje i onda se prica zavrsi ''zasto bi ja isao to oslobadjati kada su ti ljudi kopali i nogama i rukama da izadju iz zemlje''. Redovno salju pakete preostalim malobrojnim borcima dok mi preuzimamo bijedne vojne pakete od 5 kg brasna koje smrdi na naftu, pola litre ulja. pola kilograma secera, leca, kabas...dok njihovi ne znaju sta ce od konzervi, brasno prodaju(jer im ne treba, porodice sve vani). Kako god svedemo, nas moral da idemo do Bijeljine padao je sa tim promisljanjima.VCorp wrote:Danguba wrote:
Rece ti svu poentu nakon pljuvacine po Tuzli i Tuzlacima.
Zona odgovornosti 2.Korpusa je bila i najveca zona. Trebalo je ljudstvo, naoruzanje, logistiku rasporediti diljem Majevice, Brckog, Gradacca, Kladnja, Kalesije, Sapne, Teocaka...
Tuzla je imala 3 brigade, MAD, par samostalnih bataljona... Primila je oko 80-100.000 izbjeglica i t.d.
Sta je imala Bijeljina? Jednu cetu.
Za Zvornik znamo da je imao jednu brigadu i sta su jos podrinjci imali?
Je li vi mislite da ce neki Tuzlak ici oslobadjati Janju dok Janjarci cmizdre po Njemackoj kako im je zao Janje i Bijeljine.
Moglo bi se o ovome romani pisati.
p.s. ko se sjeca ko je imao najmanju jedinicu a najbolju logistiku? Dok su moja djeca gladovala Semberci i Podrinjci su se nadmetali ko ce vise poslati ''svojima''. Ja licno jesam bio za oslobadjanje tih podrucja ali rame uz rame sa onima koji se vratise iz Njemacke i pokupovase sve po Lukavcu i Zivinicama a drugacije, branio sam svoj grad, svoju porodicu i glavu na ramenima.
Što će oslobađati ? Zato što mu je to država, eto zađto. Ako je V. Korpus ušao u Prijedor gdje su Srbi većinsko stanovništvo zašto ne bi i Tuzlaci oslobađali grad koji ima dosta Bošnjaka ?
To se u V. Korpusu rješavalo lijepo. Ideš u Bosansku Krupu, u prvom napadackom redu su Krupljani. Ides u Sanski Most, tu su onda Sanjani, u Ključu isto tako. Ako vec pricate oko 100 hiljada izbjeglica u čemu je onda problem ?
Možemo i pričati i teroizirati tu kako hocemo ali činjenica je da je II. Korpus mogao više pomoći u toj regiji ali nije. To je vaš problem. Jednostavno su pokusavali sacuvati mir sa Srbima u Tuzli što razumijem ali s druge strane neki ne bi mogli sjediti mirno dok četnici kolju njihov narod.
jao, jao, sta mi rece, bore se za multietničku BIh i hapse pripadnike PL BIH? Onda se i Dubajić borio za iste ciljeve.Keiko wrote:
Tebi ocigledno ne pase multi-etnicka i jedinstvena BiH za koju su se Tuzlaci sarolikih imena i porijekla borili vec bi vam najvise odgovaralo da se sve do jednog pravoslavca,katolika, zidova, ateista a pogotovu ovi 'nesvrstani' skupe i odu. Dok mi vec dvadeset godina pricamo o cetnicima i ustasama fasitima...
Pusti se ti Tuzle, nije Tuzla za svakoga. Od svih BiH gradova, u ratu se Tuzla pokazala kao jedini grad LJUDI umjesto grad ovih ili onih. Tuzli na cast, ostalima na sramotu.
U to vrijeme je jedina legalna oruzana snaga na teritoriji Tuzle bio TO (osim policije, naravno). Mogli su fino sjediti kuci (ili obuci uniformu TO) dok ne ode Dubajic. Ionako su par mjeseci kasnije svi postali ARBiH.Drinski wrote:jao, jao, sta mi rece, bore se za multietničku BIh i hapse pripadnike PL BIH? Onda se i Dubajić borio za iste ciljeve.Keiko wrote:
Tebi ocigledno ne pase multi-etnicka i jedinstvena BiH za koju su se Tuzlaci sarolikih imena i porijekla borili vec bi vam najvise odgovaralo da se sve do jednog pravoslavca,katolika, zidova, ateista a pogotovu ovi 'nesvrstani' skupe i odu. Dok mi vec dvadeset godina pricamo o cetnicima i ustasama fasitima...
Pusti se ti Tuzle, nije Tuzla za svakoga. Od svih BiH gradova, u ratu se Tuzla pokazala kao jedini grad LJUDI umjesto grad ovih ili onih. Tuzli na cast, ostalima na sramotu.
Ma nije tacno.seln wrote: U to vrijeme je jedina legalna oruzana snaga na teritoriji Tuzle bio TO (osim policije, naravno). Mogli su fino sjediti kuci (ili obuci uniformu TO) dok ne ode Dubajic. Ionako su par mjeseci kasnije svi postali ARBiH.
Drago mi je da si to pomenuo, jer se moze izvuci takav zaključak.Nego, meni se cini da tebi Tuzla ide uz nos i da samo trazis razloge tipa "vidi mu glave".
Ne svidja ti se Tuzla? OK, to je legitimno, ali ne izvrci cinjenice.
Imali su, kako da kazem, malu stelu: tenkove, avione i punu kasarnu vojske.Drinski wrote: prvo, paravojne jedinice su bili i oni sto su se nakupljali po kasarni pa nisu hapseni.
U Sarajevu se u to vrijeme nije znalo ni ko pije ni ko placa, svaki haustor je imao neku vojsku. Da ne shvatis pogresno, nemam nista protiv PL, ali ako su postojala pravila, onda ih se moralo pridrzavati.drugo, PL BIH je bila paravojna jedinica i u Sarajevu pa nisu bili predmetom represije kao u Tuzli.
Previse nabacanog da bi se moglo komentirati...nego, cini mi se da sve tvoje zamjerke ciljaju na prva dva-tri mjeseca rata u Tuzli, u jednoj fazi nepostojanja jedinstvene komande, uz pun qrac raznih vojski. Tema je ipak nedjelovanje za vrijeme pada Srebrenice.trece i sto je jos bitnije, nakon sto je izvrsena mobilizacija jedinica TO BIH, u TZ se i dalje ne nosi grb TO RBIH i MUP RBIH nego općinski grb na uniformi, hapse se se pripadnici TO RBIH, ranjenim pripadnicima TO RBIH se ne dozvoljava ulazak u grad osim ako nisu u civilnim odijelima, ne izvrsavaju se naredbe k-danta OKruznog staba TO RBIH Karavelića, dozvoljava se izvlačenje MTS i ljudstva JNA iako je tada JNA neprijateljska sila, Meša Bajrić ne dozvoljava da pripadnici MUP-a RBIH idu van općine Tuzla iako ima naredbu minsitra MUP-a da se to ucini itd.itd.
Drina, mani lokal patriotizma, u Tuzli su se ljudi i PLBiH organizovali od 1991. godine, ali nisu hodali sa beretkom naokolo, ali o tom potom.Drinski wrote:Ma nije tacno.seln wrote: U to vrijeme je jedina legalna oruzana snaga na teritoriji Tuzle bio TO (osim policije, naravno). Mogli su fino sjediti kuci (ili obuci uniformu TO) dok ne ode Dubajic. Ionako su par mjeseci kasnije svi postali ARBiH.
prvo, paravojne jedinice su bili i oni sto su se nakupljali po kasarni pa nisu hapseni.
drugo, PL BIH je bila paravojna jedinica i u Sarajevu pa nisu bili predmetom represije kao u Tuzli.
trece i sto je jos bitnije, nakon sto je izvrsena mobilizacija jedinica TO BIH, u TZ se i dalje ne nosi grb TO RBIH i MUP RBIH nego općinski grb na uniformi, hapse se se pripadnici TO RBIH, ranjenim pripadnicima TO RBIH se ne dozvoljava ulazak u grad osim ako nisu u civilnim odijelima, ne izvrsavaju se naredbe k-danta OKruznog staba TO RBIH Karavelića, dozvoljava se izvlačenje MTS i ljudstva JNA iako je tada JNA neprijateljska sila, Meša Bajrić ne dozvoljava da pripadnici MUP-a RBIH idu van općine Tuzla iako ima naredbu minsitra MUP-a da se to ucini itd.itd.
Drago mi je da si to pomenuo, jer se moze izvuci takav zaključak.Nego, meni se cini da tebi Tuzla ide uz nos i da samo trazis razloge tipa "vidi mu glave".
Ja sa tim nemam problem, ja govorim o odnosu općinskog rukovodstva na početku rata i k-de II korpusa u ratu.
Isto tako, imam zamjerke i na GS ARBIH, ali to nije tema.
I na koncu, da ne bi sada ispalo da se fura neki lokal-patriotizam, imam zamjerki i na podrinjce: prvo na one starije koji su bili naivni pa su previse se zrtvovali zarad "viseg interesa" kao bespogovorna glasačka masinerija i topovsko meso i drugo na ove mlađe koji trebaju da vise ulazu u vlastito obrazovanje i povezivanje tj. stvaranje lobija.
Uh a zamisli da se Zvornik ili Bijeljina tako nepovoljno odbranila? ja bih bio presretan.Drinski wrote:Vrtimo se u krug.
Ja sam vrlo precizno naveo o čemu se radilo, a pravila su bila jasna: imas neprijatelja i imas nase snage, međutim onda se neko sjetio u Beogradu i Tuzli pa tu ubacio Tz sa svojom opstrukcijom odbrambenih mjera u mudrovanju da li se imaju izvrsavati naredbe vrhovne komande ili ne, nema se tu vise nista dodatno raspravljati, znas ono: "ili jesi ili nisi".
Kako ovo nije tema, ali ono sto se desilo u julu 1995.godine jeste dugoročna posljedica svih ovih opstrukcija /to mogu potvrditi svi koji znaju obje strane medalje/ odnosno to je poput bolesti koja se ne izliječi pa je pacijent vuče i dalje, vratićemo se ubuduće u zadani vremenski okvir iz naslova teme.
Ali da ne ostanem duzan, zajebi ti priču o tenkovima, avionima sa Dubrava i vojnicima iz Husinske bune, jer se iza 15.maja promijenio samo njihovo polozaj, umjesto u gradu oni su se popeli na brdo, a složićemo se da je to nepovoljnije rjesenje bilo za nas.
Da. I snmatram da te ljude nije trebalo hapsiti od strane općinskog rukovodstva i SJB Tuzla. E sad ja ne znam sta ti mislis o tome, a ja sam kazao sta ja mislim o tome.Smail Aga Cengic wrote:
Drina, mani lokal patriotizma, u Tuzli su se ljudi i PLBiH organizovali od 1991. godine, ali nisu hodali sa beretkom naokolo, ali o tom potom.
Mani se covjece lokal patriotizma.
O čemu ti?Smail Aga Cengic wrote: Uh a zamisli da se Zvornik ili Bijeljina tako nepovoljno odbranila? ja bih bio presretan.
Slazem se.Dalje, za sve sto se desavalo od augusta 1992. godine pa nadalje, obrati se rahmetliji u Predsjednistvo RBiH, on je bio glavnokomandujuci, otkako je ARBiH uspostavljena.
seln wrote:U to vrijeme je jedina legalna oruzana snaga na teritoriji Tuzle bio TO (osim policije, naravno). Mogli su fino sjediti kuci (ili obuci uniformu TO) dok ne ode Dubajic. Ionako su par mjeseci kasnije svi postali ARBiH.Drinski wrote:jao, jao, sta mi rece, bore se za multietničku BIh i hapse pripadnike PL BIH? Onda se i Dubajić borio za iste ciljeve.Keiko wrote:
Nego, meni se cini da tebi Tuzla ide uz nos i da samo trazis razloge tipa "vidi mu glave".
OK.Keiko wrote: Strategija 'ne cackaj mecku' je bila jako uspjesna za Tuzlu. Pustili su JNA da ode vjerujuci da ce se slijedeci dan vratit'. Tuzlansko vodstvo je lukavo kreiralo privid lokalnog ogranicavanja od bilo kakve (para)vojske cime je omoguceno da se TO i MUP koliko toliko organizuju i da se izbjegnu svakodnevni ekscesi koji bi sluzili samo da se stanovnistvo osjeca nesigurno te da se pocne priklanjat' ovoj ili onoj opciji, ulicne borbe i maltretiranje stanovnistva od strane JNA i srpskih paravojnih formacija koje su svo to vrijeme orgijale po Brckom, Bijeljini i Zvorniku.
PL BIH je bila patriotska organizacija svih građana, a TO RBIH je bila legalna oruzana sila.Izvini @Drinski ali molim te pojasni 'cija' he PL bila? Sto su cetnici pripadnike PL zvali 'Alijine Zelene Beretke'? Propaganda je bila takva da je prisustvo PL muslimanska provokacija koja je cesto iskoristavana kao povod za krvoprolice. Tuzla to nije dozvolila i to je bila ispravna odluka.
U ratu nema građanska ili negrađanska opcija (i namece se novo pitanje: da li su bišćani ili sarajlije izborom SDA opcije rekli da su za rat?!), u ratu imas jednu i drugu stranu, osim ako ne mislis da treba voditi i politiku za vrijeme rata.Sad na temu... nedjelovanje 2. korpusa. Mozda je Tuzli u ljeto '95 vise bilo dosta i rata (protiv kojeg se Tuzla vrlo jasno izjasnila odrzavajuci gradjansku opciju), ljudskih gubitaka braneci povazdan tudje tako da na Srebrenicu (ili moguce bilo koji drugi grad umjesto Srebrenice) vise niko nije ni obracao paznju. Ne zaboravi da se Srebrenica desila manje od dva mjeseca nakon Kapije, imala je Tuzla i previse svoje tuge i problema da bi se bavila tudjim. Tuzla je isto bila puna i podrinjskih izbjeglica koje su bile poprilican teret gradu. Mozda je u Tuzli odluceno da je krajnje vrijeme da neko drugi priskoci u pomoc? Ovo nista ne tvrdim sa bilo kakvom sigurnoscu, nagadjam, ali mislim da su sve opcije moguce.
Mozda ne bi JNA ali bi kadrovi SDSa sigurno isprovocirali ili iscenirali sukobe i ekscese sa bilo kim ko je nosio obiljezja PL, HVO, HOS (u Tuzlanskoj regiji je bilo posavaca koji su se vratili iz Slavonije i Vukovara i poslije se prikljucili HVO a onda su stavljeni pod komandu ARBiH). Opet ponavljam, srpski ekstremisti su u svojoj propagandi i svojim podanicima uporno predstavljali PL (Zelene Beretke) kao nekakvu muslimansku, Alijinu paravojsku a JNA kao legitimnu. Ovo sa grbovima Opstine Tuzla (koji realno nemaju ama bas nikakav predznak) je odigralo vrlo znacajnu ulogu da se svi oni naklonjeni politici nasilnog odrzavanja 'Jugoslavije' mirno i bez ometanja izmjeste na sigurnu udaljenost, vojska za koju se vec tad dobro znalo da je pristrasna i agresorska skoro pa mirno povuce iz grada bez da se i jednim i drugim daje ikakvog povoda da u gradu nekoga ili nesto 'brane'. Od pouzdane osobe sam cula da su uticajni Tuzlanski i posavski Hrvati sa rodbinom i prijateljima po Hrvatskoj odigrali vrlo znacajnu ulogu u ubjedjivanju gradskih vlasti da JNA ne brani Slavoniju od ustasa vec kolje djecu i starce po Vukovaru i da je pod tim uticajem pripreman nekakav plan odbrane grada. Kontas?Drinski wrote: drugo, zasto ti mislis da bi odgovor JNA bio ratoborniji prije 15.maja u odnosu na desavanja iza 15.maja?
+ 15-20% teritorije bilo okupiranoPreLetach wrote:oluja se pripremala dvije godine ako nis iznaoLacrosse wrote:Ne moguce je da 2 korpus ne ucini nista, a Hrvatska izvrsi invaziju ni 2 sedmice nakon pada Srebrenice, u kojoj je bila sve i jedna brigada, ukljucujuci tu i cijelokupni HVO. Dakle ljudi su za 2 sedmice digli naciju od 4 miliona i iselili 200 hiljada Srba iz republike Srpske Krajine.
.