Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
SkyLimit

#551 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

Također, zanimljivo mi je to što su i Alija Izetbegović i Rasim Delić izjavljivali da su očekivali snažniji ili duži otpor snaga u Srebrenici. Da li bi u konačnici drugačije završilo da Srebrenica nije pala za još koji dan? Recimo ova izjava Izetbegovića:
"Više smo očekivali od same odbrane Srebrenice jer je raspolagala sa značajnim protivtenkovskim naoružanjem, između ostalog sa skoro 300 projektila RPG i desetak "Crvenih strijela."
http://www.oslobodjenje.ba/intervju/str ... m-zivotima
I sam Naser je u svojoj knjizi napisao da su srpske snage koje su napale Srebrenicu 1995. godine bile puno slabije od onih koje su napale u ofanzivi koja se desila prije nego što je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom.
Last edited by SkyLimit on 22/11/2016 12:16, edited 1 time in total.
Comanche

#552 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Comanche »

Smjena komandanta Armije ili u najmanju ruku komandanta drugog korpusa je jedino pravo rjesenje nakon Srebrenice. Armija nije uopste imala plan ako Srbi napadnu Srebrenicu. Pa svaka kompanije na zapadu ima plan kako da nastave da funkcionisu sta ako budu poplave, nestane struje ili neka druga katastrofa a oni nisu imali plan koji bi u detalje imao razradjena mjesta proboja, jedinice koje bi ucestvovale, komandi kadar, prihvat ljudi itd.

Kao sto sam vec jednom rekao, drugi korpus je trebao da vodi neki muhadzir koji bi gledao kako da oslobodi svoju kucu a one oni koji su ga vodili. Sjedili u mjestu i branili se. Pa razumijem ja da su prve dvije godine bile teske jer su cete napadale na Brcko i Gradacac ali zadnje dvije godine morali su vise uraditi. Trebali su se ugledati na Sedmi i Peti korpus a imali su nekoliko odlicnih jedinica, 108. legendarna, Zivinicke Ose, Teocanska brigada, 107. iz Gradacca.
Drinski

#553 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

SkyLimit wrote:Šta je Rasim Delić poručio kad su se očajnički tražile dodatne snage do priteknu u pomoć Žepi koja je padala,znači "spašavaj se ko može":
„Detaljno sam razmotrio Vaše pismo i na osnovu detaljnog sagledavanja i poznavanja situacije u cjelini mogu Vas obavjestiti: 4 Muslimanska Lahka Brigada je trenutno angažovana na Treskavici...240. i 242. brigada su već nekoliko dana angažovane u borbama sa četnicima na stvaranju koridora i prihvatu snaga iz Srebrenice...243. Muslimanska Podrinjska Brigada i njen veći dio nije u stanju-ne želi da ide u napadana borbena dejstva prema Drini...Crni Vukovi su poslije borbi na Majevici desetkovani...Živiničke Ose su angažovane u višednevnim borbenim dejstvima na prihvatu snaga iz Srebrenice...Crni Labudovi, to je jedna mala taktička jedinica koje ne može ništa bitno učiniti..."
ma dobro, znamo od početka da mr Been koji nosi ime od rođenja Semir ponekada/malo više/češće voli da laže.
Drinski

#554 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

Ma 2.Korpus nije djelovao niti prije jula 1995.godine, nama je u oktobru 1992.godine trebalo manje od 5 km za deblokadu.
Zastozato

#555 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zastozato »

Nikad ne treba govoriti sta bi bilo da je bilo. Sudbina je bila de se u Srebrenici desi ono sto se desilo. Medjutim, najveca greska je sto kolona iz Srebrenice nije dosla u Zepu. Zepa je imala dovoljno hrane za sve njih. Zepa je bez obzira sto nije imala dovoljno municije, niti se zbog stalnog nadzora UN trupa (Ukrajinski bataljon) mogla adekvatno ukopati i pripremiti za odbranu, uspjesno branila 15 dana.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#556 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by JoseMujica »

kaka bolan crna sudbina :-)

hadžiej fino sve dogovorili i rastalili šta kome ide...mi ko hajvani "oslobađali" Sarajevo i Krajnu a oni Srebrenicu i Žepu da priej Dejtona haman uklopimo 51-49

veći dio manevarskih jedinica II korpusa je bio na sarajevskom ratištu početkom jula 1995...npr. sa mojom jedinicom su konkretno bile Živiničke Ose
Zastozato

#557 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zastozato »

Sudbina u smislu da ono sto je bilo ne moze se vise promjeniti. Sam pad Srebrenice nije tako tesko svariti jer ono sto je stvarno bolno jeste pogibija preko 8000 ljudi. Bolja alternativa je bila da se ide prema Zepi, a ne prema Tuzli prolazeci kroz ogromnu teritoriju koju su cetnici drzali. Zepa je pala tek onda kad su njeni borci ostali bez municije, a linije su probijene nakon 15 dana borbe. Jos veci problem je bio sto su UN trupe konstatno nadgledale teren nedozvoljavajuci bilo kakvo ukopavanje, tako da su cetnici odmah na pocetku zauzeli ili imali na meti sve kote oko Zepa. Zepa sa dodatnim jedinicama iz Srebrenice ne samo da bi se odbranila nego bi napravila kontra udar u pravcu Rogatice i Gorazda preko Borike.
sabanss

#558 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sabanss »

Zastozato wrote:Sudbina u smislu da ono sto je bilo ne moze se vise promjeniti. Sam pad Srebrenice nije tako tesko svariti jer ono sto je stvarno bolno jeste pogibija preko 8000 ljudi. Bolja alternativa je bila da se ide prema Zepi, a ne prema Tuzli prolazeci kroz ogromnu teritoriju koju su cetnici drzali. Zepa je pala tek onda kad su njeni borci ostali bez municije, a linije su probijene nakon 15 dana borbe. Jos veci problem je bio sto su UN trupe konstatno nadgledale teren nedozvoljavajuci bilo kakvo ukopavanje, tako da su cetnici odmah na pocetku zauzeli ili imali na meti sve kote oko Zepa. Zepa sa dodatnim jedinicama iz Srebrenice ne samo da bi se odbranila nego bi napravila kontra udar u pravcu Rogatice i Gorazda preko Borike.
Prvi dio i nekako ali drugi dio je poprilicno hrabra izjava.

Kontraudar kojeg obima? Diverzantska akcija, uzmi par sela i bjezi nazad u Zepu?
Zastozato

#559 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zastozato »

sabanss wrote:
Zastozato wrote:Sudbina u smislu da ono sto je bilo ne moze se vise promjeniti. Sam pad Srebrenice nije tako tesko svariti jer ono sto je stvarno bolno jeste pogibija preko 8000 ljudi. Bolja alternativa je bila da se ide prema Zepi, a ne prema Tuzli prolazeci kroz ogromnu teritoriju koju su cetnici drzali. Zepa je pala tek onda kad su njeni borci ostali bez municije, a linije su probijene nakon 15 dana borbe. Jos veci problem je bio sto su UN trupe konstatno nadgledale teren nedozvoljavajuci bilo kakvo ukopavanje, tako da su cetnici odmah na pocetku zauzeli ili imali na meti sve kote oko Zepa. Zepa sa dodatnim jedinicama iz Srebrenice ne samo da bi se odbranila nego bi napravila kontra udar u pravcu Rogatice i Gorazda preko Borike.
Prvi dio i nekako ali drugi dio je poprilicno hrabra izjava.

Kontraudar kojeg obima? Diverzantska akcija, uzmi par sela i bjezi nazad u Zepu?
Ako uzmemo u obzir da je Zepa konacno pala krajem Jula, pocetkom Avgusta, sa vojnom moci koju je ona posjedovala, a koja je bila mizerna, onda je realno da bi sa ogromnim pojacanjem iz Srebrenica opstala bar do 4 Avgusta. Nisam siguran koji je tacan datum, da li je 4 ili 5 Avgust, kad je doslo do pada Knina, sto je natjeralo RS jedinice da prebace vecinu jedinica na podrucje Krajine i na sarajevsko ratiste. Jedan od razloga sto su vojno sposobni iz Zepe uspjesno presli, uz nekoliko desetina poginulih, do slobodne teritorije je taj sto su cetnicke linije bile razrijedjene. Ako na 1500 zepskih vojnika dodas 4500 iz Srebrenice, nije nerealno da se uzme Borika, pa i nesto vise od toga ukljucenjem jedinica iz Gorazda. Ne znam koliko bi Srbima znacilo da pokusaju ponovo osvojiti to podrucje kad im je Banja Luka bila pred padom, a oko Sarajeva stalna prijetnja. Na kraju krajeva teritorija nije bitna, ali Zepa je bila mnogo bolja alternativa od Tuzle. Jos nesto. Mozda ljudi iz drugih krajeva ne znaju mnogo koliko su hrabri borci iz Podrinja, ali cinjenica je da su 92-e i 93- oslobodili cijelu srebrenicku opcinu, bratunacku sve osim grada i ogromnu teritoriju opcina Zvornik i Vlasenica.
Romanista 101%

#560 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Romanista 101% »

Zbog cega se nije uslo u Bratunac?
Zastozato

#561 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zastozato »

Ni meni nikad nije bilo jasno zasto se nije oslobodio Bratunac, vec se izvrsio napad na Jezera koji je bio uspjesan ali sa ogromnim gubicima. Znam samo da sto god su htjeli da oslobode borci s tog kraja na celu sa Naserom su oslobodili. Sto se tice hrabrosti i petlje podrinjaca, mozda se sa njima mogu porediti jos jedino krajsnici.
sabanss

#562 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sabanss »

Sticajem okolnosti poznajem teren oko Zepe i svakome je jasno da se Zepa vrlo lako branila. Jasno je i da su nase snage bile mizerne ali dobra konfiguracija terena i relativna nezainteresovanost cetnika su pomogle da se Zepa uspjesno odbrani. Nisam siguran da je bilo snage za kontraofanzivu ili bilo kakvu ofanzivu iz Zepe zato sam skeptik sto se tice tvog gledista. Slazem se da bi mozda bila drugacija prica da je vecina muskaraca presla u Zepu umjesto predaje.

Ono sto mene zanima je kako su Zepljaci izbjegli sudbinu Srebrenicana? Vecina ih je uredno dosla do slobodne teritorije...
Pojmanemam0

#563 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Pojmanemam0 »

Vasi postovi me ponukase da ponovo napisem ono sto sam u nekoliko navrata pisao na drugim temama.
Bosnjaci su hrabri borci,a medju njima podrinjci su najhrabriji,uz veliko postovanje za krajisku hrabrost.
8.aprila 92. vode se borbe za Zvornik,brani se istocna kapija Bosne,a to je prvi organizovani otpor agresoru,to je prva jedinica koja je dala zakletvu RBIH,niko ne salje pomoc,pada Kula Grad nakon 20 dana otpora,zvornicani nastavljaju s pruzanjem otpora u kamenici jos nekih 10 mjeseci.Zvornicki borci koji su na sapanjskom ratistu pokusavaju s kapetanom Hajrom nekoliko puta da se povezu s kamenickim borcima.Hajri se iz Tuzle ne dozvoljava prodor prema Drini,a kad je to pokusano,kad su jedinice kamenice,cerske i srebrenice pod komandom Nasera Orica bile od zvornickih boraca predvodjenih rah.kapetanom Hajrom udaljene nepuna 2 km,kad su se trebali sresti na crnom vrhu,gine rah.Kapetan pod cudnim okolnostima i akcija se prekida.Nikad vise nije pokusano nista slicno,iako je to bila jesen 92.
Ne mogu ..tesko mi je samo kad se sjetim Kula Grada i tih momaka,hrabrih cerana,kamenicana,glogovljana i druge podrinjske sirotinje koja voli ovu Bosnu i ovu Drinu vise od svega...
Pojmanemam0

#564 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Pojmanemam0 »

Cigara stvarno zna da smiri...
Da nastavim,na sapanjskom dijelu kapetani Hajro i Crni Labud vode zestoke borbe,10.maja 92. zarobljen je prvi tenk od cetnika u Bosni cijeloj.Tog dana u odbrani Zaseoka i protivnapadu gine rah.Crni Labud.
U Tuzlu policija ne da uci nikome ko nosi ljiljane na rukavu,nece ljudi da im se remeti bratstvo i jedinstvo.
Neko podrinjce premjesta u Kladanj(1.mpbbr) i udaljava od Drine.Borce 206.viteske salju na Brcko,Gradacac,Vares,S.Most,al nikako prema Drini.
August 93.,206.viteska zauzima zloglasno cetnicko selo Boskovici i brdo zvano Pecina,ginu najbolji komandanti jedinica i nakon toga dolazi naredba iz Tuzle da se nase jedinice povuku,jer su cetnici rekli granatirati Tuzlu,a sto je s te Pecine svaki dan djelovo bst,minobacaci,snajper i 84-ka po slobodnoj zvornickoj teritoriji to boli nekog chuna.Sto pogide Semir Kobra,Ibro Hapovac.. i to boli nekog chuna http://www.youtube.com/watch?v=7nW25iMw2X0
Naser u julu 95.trazio mts od Tuzle da ide u proboj prema srebrenickoj koloni i nista mu nisu dali.Nasa braca iz zivinica dali kolko su mogli mts,a podrinjci se dobrovoljno javljali da idu u proboj...joj sad bih vristo
Ne mogu dalje...dosta od mene.
Zastozato

#565 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zastozato »

sabanss wrote:Sticajem okolnosti poznajem teren oko Zepe i svakome je jasno da se Zepa vrlo lako branila. Jasno je i da su nase snage bile mizerne ali dobra konfiguracija terena i relativna nezainteresovanost cetnika su pomogle da se Zepa uspjesno odbrani. Nisam siguran da je bilo snage za kontraofanzivu ili bilo kakvu ofanzivu iz Zepe zato sam skeptik sto se tice tvog gledista. Slazem se da bi mozda bila drugacija prica da je vecina muskaraca presla u Zepu umjesto predaje.

Ono sto mene zanima je kako su Zepljaci izbjegli sudbinu Srebrenicana? Vecina ih je uredno dosla do slobodne teritorije...
Ne mislim na kontra ofanzivu gdje bi sudjelavali samo borci iz Zepe vec i ovi koji bi dosli iz Srebrenice, i ne prije nego sto dodje do pada Krajine. Ponavljam, ono sto je najbitnije je sto bi se sacuvalo 8000 zivota.

Preko 800 Zepljaka je preslo Drinu gdje su probali da se prebace preko Sandzaka i dalje preko Kosova u Makedoniji. Samo nekoliko njih je stiglo sve do Makedonije, a ostali su zarobljeni uglavom odmah na granici. Neke su Srbijanci (vojska) predali Lukicu u Visegrad, bilo ih je vise od 10, oni su onda streljani osim jednog koji je nekako srecom prezivio. Taj momak je kasnije svjedocio protiv Milosevica upravo zbog ovog dogadjaja jer su ih Srbijanci zarobili. Od preko 800 ostalih zarobljenih, dvojica su ubijena odmah nakon zarobljavanja od strane Srbijanaca, jedan se ugusio u kamionu, trpali su ih po 50 u vojne kamione koji primaju do 20 ljudi. Jos trojica ili cetvorica je stradalo u logorima u Srbiji. Vecina vojno sposobnih je u grupama prelazilo do slobodne teritorije. Neke grupe su brojale po nekoliko stotina ljudi, a u nekima je bilo tek po nekoliko. Pomogli su i ovi zarobljeni u Srbiji jer su Srbi mislili da ce velika vecina preci u Srbiju, sto nije bio slucaj. Bilo je grupa koje su duze vrijeme boravili u pecinama, a onda se prebacivali. Kasnije su dolazili vodici i predvodili grupe od preko 100 ljudi. U pokusaju prelaska do slobodne teritorije poginulo je nekoliko desetina ljudi. Zbog napredovanja armije BiH i Hrvatske vojske u Krajini, jedinice koje su zauzele Zepu brzo su se povukle sto je razrijedilo linije. Sve u svemu, izlazak iz Zepe je bio jako uspjesan zbog svih gore navedenih razloga. Iz Srebrenice je krenula kolona od 12000 ljudi u koloni jedan po jedan, naoruzani su isli prvi i oni su ti koji su presli. Njih 3 do 4 hiljade je preslo. Neki su se nakon dugog putovanja, zasjeda, iscrpljeni prebacili do Zepe. Mislim da ih je bilo preko 500. Po svemu sudeci oni su uglavnom prezivjeli.

Na ovaj post iznad moram se sloziti da su Podrinjci medju najhrabrijim ljudima, ali sam cuo da su Krajsnici isto tako veoma hrabri.
SkyLimit

#566 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

Pojmanemam0 wrote:Vasi postovi me ponukase da ponovo napisem ono sto sam u nekoliko navrata pisao na drugim temama.
Bosnjaci su hrabri borci,a medju njima podrinjci su najhrabriji,uz veliko postovanje za krajisku hrabrost.
8.aprila 92. vode se borbe za Zvornik,brani se istocna kapija Bosne,a to je prvi organizovani otpor agresoru,to je prva jedinica koja je dala zakletvu RBIH,niko ne salje pomoc,pada Kula Grad nakon 20 dana otpora,zvornicani nastavljaju s pruzanjem otpora u kamenici jos nekih 10 mjeseci.Zvornicki borci koji su na sapanjskom ratistu pokusavaju s kapetanom Hajrom nekoliko puta da se povezu s kamenickim borcima.Hajri se iz Tuzle ne dozvoljava prodor prema Drini,a kad je to pokusano,kad su jedinice kamenice,cerske i srebrenice pod komandom Nasera Orica bile od zvornickih boraca predvodjenih rah.kapetanom Hajrom udaljene nepuna 2 km,kad su se trebali sresti na crnom vrhu,gine rah.Kapetan pod cudnim okolnostima i akcija se prekida.Nikad vise nije pokusano nista slicno,iako je to bila jesen 92.
Ne mogu ..tesko mi je samo kad se sjetim Kula Grada i tih momaka,hrabrih cerana,kamenicana,glogovljana i druge podrinjske sirotinje koja voli ovu Bosnu i ovu Drinu vise od svega...
Zanimljivo koliko se tvoje viđenje događaja razlikuje od onog Vahida Karavelića. On u svojoj knjizi "Agresija na Bosnu i Hercegovinu" otprilike navodi da dok su borci iz Živinica, Kalesije, Kladnja i Gračanice došli da se bore na Kula Gradu, sami Zvorničani uz časne izuzetke nisu pokazivali previše volje za borbu. Na internetu se može pronaći i citat Samira NIštovića("kapetan Almir"), koji je komandovao u borbama na Kula Gradu: "Malo nam se ko pridružio iz Zvornika. Bježali su prema Tuzli. Neki su psovali, neki govorili da bježe u inostranstvo."
sabanss

#567 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sabanss »

Ja ne bih previse vjerovao Karavelicu...

Jebo komandanta kojeg vlastiti borci ne vole
Pojmanemam0

#568 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Pojmanemam0 »

SkyLimit wrote:
Pojmanemam0 wrote:Vasi postovi me ponukase da ponovo napisem ono sto sam u nekoliko navrata pisao na drugim temama.
Zanimljivo koliko se tvoje viđenje događaja razlikuje od onog Vahida Karavelića. On u svojoj knjizi "Agresija na Bosnu i Hercegovinu" otprilike navodi da dok su borci iz Živinica, Kalesije, Kladnja i Gračanice došli da se bore na Kula Gradu, sami Zvorničani uz časne izuzetke nisu pokazivali previše volje za borbu. Na internetu se može pronaći i citat Samira NIštovića("kapetan Almir"), koji je komandovao u borbama na Kula Gradu: "Malo nam se ko pridružio iz Zvornika. Bježali su prema Tuzli. Neki su psovali, neki govorili da bježe u inostranstvo."
Zna Karavelic,sigurno bio na Kuli.Ima pravo on na svoje misljenje,al imam i ja na svoje.
Sto nije rekao broj tih boraca koji je dosao na Kulu,nabrojao 4 opstine,da neko pomisli da je dosao bataljon ili ceta da pomognu.
Kulu brani 300 boraca,sa 150 pusaka,a napada je 2000 cetnika i JNA,7 tenkova,haubice i minobacaci tuku iz Srbije,a avijacija istresa bojne otrove.U takvim okolnostima stvarno su branioci Zvornika bili bezobrazni sto se nisu odrzali duze od 20 dana na svojim polozajima.
Kula Grad je malo mjesto ne moze da primi sve izbjeglice,a usput sve je uzorana granatama i sta treba da ne bjeze prema Tuzli,vec da cekaju smrt.Narod goloruk bjezi,jer su prije njih pobjegli ljudi iz rukovodstva grada,a Karavelicev komandant PL Zvornik prvi pobjego.Jebem ja generale poslije bitke i one sto bi tudjim qrcem gloginje mlatili.
Eto Kamenica se branila 10 mjeseci,pa sto nisu pomogli???Cerska isto?Srebrenica 4 godine,pa opet nisu pomogli.
Cuj nisu pokazivali Zvornicani volje za borbu,a dali 2 brigade,jednu vitesku,cinili okosnicu Crnih Labudova,znacajan broj ih bio na brcanskom ratistu i plus zvornicke brigade ratovale po cijeloj BiH.Pa Zvornicani su prvi pruzili otpor agresiji.
Zvornicani su prihvatili kap.Hajru i prikljucili mu se,dok su ga protjerali ljudi iz njegovog rodnog kraja,samo 15 ljudi krenulo s Hajrom s njegovog kraja.Primili Haseta Tirica Zvornicani,kap.Senada.
Joj sto ne mogu lazi.OD 9 HEROJA NASEG RATA,2 SU POGINULA NA ZVORNICKOM RATISTU!!!
SkyLimit

#569 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

Pojmanemam0, mislim da Karavelić i Ništović govore o Bošnjacima iz grada Zvornika, a ne cjelokupne općine. Nije sporno da su se kasnije branioci zvorničkog područja Sapne, današnje samostalne općine, pokazali velikim borcima. Ali sam grad Zvornik je imao 9000 Bošnjaka. Koliko je to vojnosposobnih muškaraca? Koliko ih je učestovalo u borbama na Kula Gradu? Mada nije ovo odgovarajuća tema o tome.
Pojmanemam0

#570 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Pojmanemam0 »

SkyLimit wrote:Pojmanemam0, mislim da Karavelić i Ništović govore o Bošnjacima iz grada Zvornika, a ne cjelokupne općine. Nije sporno da su se kasnije branioci zvorničkog područja Sapne, današnje samostalne općine, pokazali velikim borcima. Ali sam grad Zvornik je imao 9000 Bošnjaka. Koliko je to vojnosposobnih muškaraca? Koliko ih je učestovalo u borbama na Kula Gradu? Mada nije ovo odgovarajuća tema o tome.
Recu ti druze.Prvo ti borci na Kuli i jesu momci iz Zvornika koji su nakon puskaranja po gradu se povukli na Kulu.Sapanjski kraj su opet branili momci iz Zvornika i okupiranih dijelova opstine uz momke sapanjskog kraja,koji se sami ne bi mogli oduprijeti,jer su cetnici usli i u Sapnu,popalili je,pobili 17 ljudi iz Kobilica i poredali u polumjesec.
Drugo,pretpostavljam da nisi iz Zvornika,pa nisi iskusio atmosferu u gradu prije napada.Svi Srbi iselili iz grada,preko Drine gledas artiljerijske cijevi okrenute prema gradu,a tenkovi u Karakaju i Celopeku,takodje upereni prema gradu(Karakaj je predgradje Zvornika,industrijska zona,2 km od grada,a celopek selo iza karakaja kad ides putem za Bijeljinu),upucuju se prijetnje da ce Zvornik biti novi Vukovar,po gradu hodaju nepoznati ljudi(specijalci i obavjestajci iz Srbije).Rukovodstvo se izmaklo,komandant PL pobjegao,nema ko da organizuje narod,nema oruzja,narodu se i dalje prica o bratstvu i jedinstvu.
Dakle,narod nije bio pripremljen za rat ni u gradu ni u okolini,nije zelio rat,nije imao opremu,al je pruzio epski otpor i ko god to pokusava da umanji ili da na narod prebaci odgovornost za svoje propuste ja ga nabijem na qrac.
To mi pomalo lici na cetnicka podmetanja kako smo mi krivi sto su nas oni pobili,a genocid,Srebrenicu,Kapiju,Markale,Prijedor...smo izmislili.
Kalesija je oslobodjena 23.maja uz pomoc podrinjaca,posebno Vlasenicana,kako pade ona a imali vremena da se spreme,da pokazu vecu spremnost i zelju za odbranom od zvornicana.Koliko je ljudi 15.maja u Tuzli bilo u borbi protiv JNA,nemoj racunati policiju,vec obicne gradjane?Koliko su oni bili spremni?
seln

#571 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

Pojmanemam0 wrote:
SkyLimit wrote:Pojmanemam0, mislim da Karavelić i Ništović govore o Bošnjacima iz grada Zvornika, a ne cjelokupne općine. Nije sporno da su se kasnije branioci zvorničkog područja Sapne, današnje samostalne općine, pokazali velikim borcima. Ali sam grad Zvornik je imao 9000 Bošnjaka. Koliko je to vojnosposobnih muškaraca? Koliko ih je učestovalo u borbama na Kula Gradu? Mada nije ovo odgovarajuća tema o tome.
Recu ti druze.Prvo ti borci na Kuli i jesu momci iz Zvornika koji su nakon puskaranja po gradu se povukli na Kulu.Sapanjski kraj su opet branili momci iz Zvornika i okupiranih dijelova opstine uz momke sapanjskog kraja,koji se sami ne bi mogli oduprijeti,jer su cetnici usli i u Sapnu,popalili je,pobili 17 ljudi iz Kobilica i poredali u polumjesec.
Drugo,pretpostavljam da nisi iz Zvornika,pa nisi iskusio atmosferu u gradu prije napada.Svi Srbi iselili iz grada,preko Drine gledas artiljerijske cijevi okrenute prema gradu,a tenkovi u Karakaju i Celopeku,takodje upereni prema gradu(Karakaj je predgradje Zvornika,industrijska zona,2 km od grada,a celopek selo iza karakaja kad ides putem za Bijeljinu),upucuju se prijetnje da ce Zvornik biti novi Vukovar,po gradu hodaju nepoznati ljudi(specijalci i obavjestajci iz Srbije).Rukovodstvo se izmaklo,komandant PL pobjegao,nema ko da organizuje narod,nema oruzja,narodu se i dalje prica o bratstvu i jedinstvu.
Dakle,narod nije bio pripremljen za rat ni u gradu ni u okolini,nije zelio rat,nije imao opremu,al je pruzio epski otpor i ko god to pokusava da umanji ili da na narod prebaci odgovornost za svoje propuste ja ga nabijem na qrac.
To mi pomalo lici na cetnicka podmetanja kako smo mi krivi sto su nas oni pobili,a genocid,Srebrenicu,Kapiju,Markale,Prijedor...smo izmislili.
Kalesija je oslobodjena 23.maja uz pomoc podrinjaca,posebno Vlasenicana,kako pade ona a imali vremena da se spreme,da pokazu vecu spremnost i zelju za odbranom od zvornicana.Koliko je ljudi 15.maja u Tuzli bilo u borbi protiv JNA,nemoj racunati policiju,vec obicne gradjane?Koliko su oni bili spremni?
Budimo iskreni, malo spremni su bili Zivinicani, svi ostali su cekali kao ovce za klanje.
Jebem ti, vidimo u daljini kako gore sela i jos se nadamo da nece na nas...kakve smo budale bili.
VCorp

#572 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VCorp »

Tuzla rata nije vidjela, ono što su prozivjele Sarajlije i Podrinjci je i gore od rata. Tuzlaci su izvlacili svoje dupe kao i tuzlanski četnici, nemojte vi na nas a necemo ni mi na vas pričom dok su četnici po ostatku BiH klali i sravnavali sa zemljom. Ne kazem ja da su trebali hvatati obične Srbe i maltretirati normalne ljude, daleko od toga ali one u uniformama VRS je trebalo ili zarobiti ili im oduzeti oruzje ili ... Cijena spasavanja njihovih tuzlanskih guzica i nepostojanje empatije prema stradavanju vojnika Armije BiH koji su su borili za ovu državu je danas Srebrenica kao i svi okolni gradovi gdje su ljudi pobijeni, poklani, protjerani itd ... No to je njihov problem, neka njima ide na dušu, što bi se reklo.
SkyLimit

#573 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

VCorp wrote:Tuzla rata nije vidjela, ono što su prozivjele Sarajlije i Podrinjci je i gore od rata. Tuzlaci su izvlacili svoje dupe kao i tuzlanski četnici[/size], nemojte vi na nas a necemo ni mi na vas pričom dok su četnici po ostatku BiH klali i sravnavali sa zemljom. Ne kazem ja da su trebali hvatati obične Srbe i maltretirati normalne ljude, daleko od toga ali one u uniformama VRS je trebalo ili zarobiti ili im oduzeti oruzje ili ... Cijena spasavanja njihovih tuzlanskih guzica i nepostojanje empatije prema stradavanju vojnika Armije BiH koji su su borili za ovu državu je danas Srebrenica kao i svi okolni gradovi gdje su ljudi pobijeni, poklani, protjerani itd ... No to je njihov problem, neka njima ide na dušu, što bi se reklo.
Osobe u uniformama VRS u sred rata u Tuzli? WTF? Razumijem da je ovo forum a ne naučni skup, no neki nivo bi ipak trebali držati, psihijatrijske slučajeve treba držati podalje.
Last edited by SkyLimit on 23/02/2017 00:54, edited 12 times in total.
insomnia78

#574 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by insomnia78 »

VCorp wrote:Tuzla rata nije vidjela, ono što su prozivjele Sarajlije i Podrinjci je i gore od rata. Tuzlaci su izvlacili svoje dupe kao i tuzlanski četnici, nemojte vi na nas a necemo ni mi na vas pričom dok su četnici po ostatku BiH klali i sravnavali sa zemljom. Ne kazem ja da su trebali hvatati obične Srbe i maltretirati normalne ljude, daleko od toga ali one u uniformama VRS je trebalo ili zarobiti ili im oduzeti oruzje ili ... Cijena spasavanja njihovih tuzlanskih guzica i nepostojanje empatije prema stradavanju vojnika Armije BiH koji su su borili za ovu državu je danas Srebrenica kao i svi okolni gradovi gdje su ljudi pobijeni, poklani, protjerani itd ... No to je njihov problem, neka njima ide na dušu, što bi se reklo.
Kako te nije sramota?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
argyle

#575 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by argyle »

dodao bih i

Marjan Balta, pa Sejtani, Mirsad Fidahic, Tabut brigada...
Last edited by argyle on 08/10/2014 16:36, edited 1 time in total.
Post Reply