Drugi korpus Armije BiH
-
iz zadnje klupe
#501 Re: Zivinice 91-96
Ali odbrana gradacca, dijela brcanske teritorije, caj i jednom kratkog uspjesnog presijecanja brcanskog koridora kod Gorice je imalo svoju veliku cijenu, potpuno zanemarivanje Podrinja, dok su najelitnije jedinice ratovale u Posavini, niko nije obracao paznju na Podrinje, koje je u jednom trenutku bilo na samo 5 km od spajanja sa tuzlanskim kantonom , ali sve najbolje jedinice su bile angazovane na Gradaccu koji je trpio strahovite nalete
- sinuhe
#502 Re: Zivinice 91-96
Sigurno da se o ZIvinicama mnogo toga moze jos reci, nego zainteresovao me selnov post pa sam pogledao sastav stanovnistva. Ta mjesta Zivinice, Kladanj, Olovo, Kalesiju slabo poznajem.
-
asker
#503 Re: Zivinice 91-96
U Zivinicama je 91 bilo oko 12% Srba i Jugoslovena, kao i neki procenat Ostalih. Ja ih slabo vidim da su pripadali Bosnjackom korpusu. Isto tako i Zivinice su imale JNA 2 km od centra grada. Baza iz koje se polijetalo i rusilo po Hrvatskoj, artiljerijske jedinice koje su tu nasle smjestaj a vec su bile aktivne po HR i SLO, specijalci i prekaljeni borci...............znaci nisu u pitanju bili samo golobradi mladici.
Vise puta je kasarna Dubrave bila opkoljena i JNA sprijecena da izadje, prerasporedi, ukopa, pozicionira itd.................za ono doba bili su hermeticki zatvoreni dok im nije dozvoljen izlazak. Oduzili su nam se tako sto su sve digli u vazduh tempiranim eksplozivima kad su bili na sigurnom.
Jos jednom cu pomenuti da su Zivinice bile bombardovane MIG-ovima kao rijetko koji grad u BiH.
Ima i podatak kad su pripadnici TO Zivinice, mislim njih 70-ak ilegalno isli na ratiste Zvornika, rat je u tom trenutku cak i u Zivinicama izgledao kao nesto nemoguce da se desi. Medjutim imali smo takve ljude, puno prebjega iz JNA itd.
Bar s moje strane ovo nije prica "ciji je babo jaci". Za mene su svi gradovi koji su se digli protiv agresije heroji. Znam da su Zivinice prosle relativno dobro naspram nekih koji su sravnjeni sa zemljom.
Ali umanjivati vaznost organizacije i otpora jednog grada koji je zestoko pokazao zube neprijatelju, odbranio svoju teritoriju, mnoge zivote dao u Brckom, Gradaccu, Teocaku, Zvorniku, Olovu, Kladnju, Varesu (hej Vares), Sarajevu, Bihacu itd je u najmanju ruku bezobrazno.
Vise puta je kasarna Dubrave bila opkoljena i JNA sprijecena da izadje, prerasporedi, ukopa, pozicionira itd.................za ono doba bili su hermeticki zatvoreni dok im nije dozvoljen izlazak. Oduzili su nam se tako sto su sve digli u vazduh tempiranim eksplozivima kad su bili na sigurnom.
Jos jednom cu pomenuti da su Zivinice bile bombardovane MIG-ovima kao rijetko koji grad u BiH.
Ima i podatak kad su pripadnici TO Zivinice, mislim njih 70-ak ilegalno isli na ratiste Zvornika, rat je u tom trenutku cak i u Zivinicama izgledao kao nesto nemoguce da se desi. Medjutim imali smo takve ljude, puno prebjega iz JNA itd.
Bar s moje strane ovo nije prica "ciji je babo jaci". Za mene su svi gradovi koji su se digli protiv agresije heroji. Znam da su Zivinice prosle relativno dobro naspram nekih koji su sravnjeni sa zemljom.
Ali umanjivati vaznost organizacije i otpora jednog grada koji je zestoko pokazao zube neprijatelju, odbranio svoju teritoriju, mnoge zivote dao u Brckom, Gradaccu, Teocaku, Zvorniku, Olovu, Kladnju, Varesu (hej Vares), Sarajevu, Bihacu itd je u najmanju ruku bezobrazno.
- Gojeni H
#504 Re: Zivinice 91-96
Tamna strana ratnih Zivinica su 32 nerijesena ubistva prve godine rata.doktor78 wrote:Takođe. Mada mogu pretpostaviti šta pod ovim misli.Gojeni H wrote:Ne kontam
Bilo je slučajeva ubistava srpskih civila, mislim u zimu '93. da je jedna porodica ubijena, nisam siguran da je počinilac ikad nađen. Takođe, u ljeto '95. jedan građanin srpske nacionalnosti je ubijen u svom stanu. Ubica je priveden i procesuiran, mislim da je do sad već odležao svoje.
Previse za gradic one velicine.
Ali, najveci broj zrtava su bili ljudi bosnjacke nacionalnosti.
Treba znati Zivinice, a tek Dubrave, Viscu, Basigovce, pa da neke stvari budu jasnije.
Ovo Woody-a opet prenijelo.
- Gojeni H
#505 Re: Zivinice 91-96
Mislim da neki brkaju pojmove.
Brnjica je bila relativno lagan zalogaj. To je na teritoriji opstine Zivinice.
Ima jedan grad na TK a cija je brigada bila u sastavu 2 korpusa. I oni su odmah na pocetku razbrkali jedno cetnicko leglo.
I nisu imali neki znacajan procenat srpskog zivlja.
Ali, kasnije kad se islo na Gradacac, domaci im hoce .ebat' mater. Dolazilo je do ozbiljnih incidenata.
Po izjavama domacih nisu bili pouzdani.
U Zivinicama je bila brigada koja posto je zasjela na Konjuh vise 4 godine nije nigdje maknula, a pripadnici te brigade vjerovatno nikada cetnika nisu ni vidjeli.
Ali, zato su Ose, a kasnije 210-a, vidjele rata po citavoj Bosni... i osvjetlali su obraz.
Dakako Ose 94-95 nisu bile Ose 92-93, ali uzimajuci u obzir koliko ih je dalo svoje zivote ili bilo ranjeno to nije nikakvo cudo.
Ne mogu se sjetiti nijedne druge jedinice u sastavu Armije koja je djelovala na takvom broju ratista.
Neka me neko ispravi ako grijesim.
Brnjica je bila relativno lagan zalogaj. To je na teritoriji opstine Zivinice.
Ima jedan grad na TK a cija je brigada bila u sastavu 2 korpusa. I oni su odmah na pocetku razbrkali jedno cetnicko leglo.
I nisu imali neki znacajan procenat srpskog zivlja.
Ali, kasnije kad se islo na Gradacac, domaci im hoce .ebat' mater. Dolazilo je do ozbiljnih incidenata.
Po izjavama domacih nisu bili pouzdani.
U Zivinicama je bila brigada koja posto je zasjela na Konjuh vise 4 godine nije nigdje maknula, a pripadnici te brigade vjerovatno nikada cetnika nisu ni vidjeli.
Ali, zato su Ose, a kasnije 210-a, vidjele rata po citavoj Bosni... i osvjetlali su obraz.
Dakako Ose 94-95 nisu bile Ose 92-93, ali uzimajuci u obzir koliko ih je dalo svoje zivote ili bilo ranjeno to nije nikakvo cudo.
Ne mogu se sjetiti nijedne druge jedinice u sastavu Armije koja je djelovala na takvom broju ratista.
Neka me neko ispravi ako grijesim.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#506 Re: Zivinice 91-96
Ma jašta moj dobri i pošteni @GojeniH, prenese ti Woodyja malo počesto, čim otvori "crni rokovnik" - nama' ga prenese. A, šta'š tako mu grah pao (jeb'o mater k'o ga je bacio)Gojeni H wrote: Tamna strana ratnih Zivinica su 32 nerijesena ubistva prve godine rata.
Treba znati Zivinice, a tek Dubrave, Viscu, Basigovce, pa da neke stvari budu jasnije.
E evo, natjera me da ga opet otvorim... I čitam ti ja tako i tabirim al' da me jebeš ne najdoh nijednog Bošnjaka privedenog u Ljubače (zar nisu ovdje bile "Živiničke Ose"?), Staru poštu, OŠ "Rade Marjanović", a bogami ni ni u prostorijama FK "Metalac". Kako sad ovo jebemu mater? Samo neka vlaška imena... A ja! Sjetio sam se. To su ti sve bili Ćetnici i Ćetnikuše (većina od njih još od WW2, vidi im godina: 60, 62, 68, 79, 81...). Ha ja...
Pozdrav domovini
- seln
#507 Re: Zivinice 91-96
Da, bilo je tu nerijesenih predratnih racuna...Zivinicani ne zaboravljaju.Gojeni H wrote:Tamna strana ratnih Zivinica su 32 nerijesena ubistva prve godine rata.doktor78 wrote:Takođe. Mada mogu pretpostaviti šta pod ovim misli.Gojeni H wrote:Ne kontam
Bilo je slučajeva ubistava srpskih civila, mislim u zimu '93. da je jedna porodica ubijena, nisam siguran da je počinilac ikad nađen. Takođe, u ljeto '95. jedan građanin srpske nacionalnosti je ubijen u svom stanu. Ubica je priveden i procesuiran, mislim da je do sad već odležao svoje.
- seln
#508 Re: Zivinice 91-96
Evo, i ona pozdravlja tebe....Woody wrote:Gojeni H wrote: Tamna strana ratnih Zivinica su 32 nerijesena ubistva prve godine rata.
Pozdrav domovini
- Woody
#509 Re: Zivinice 91-96
Evo, i tebi ide selam uzvratno:seln wrote:Evo, i ona pozdravlja tebe....

- Gojeni H
#510 Re: Zivinice 91-96
Hajde ti opet prelistaj taj rokovnik i vidi Jopet ko je bio na Ljubacama. Kakve Ose i Srbi.Woody wrote:Ma jašta moj dobri i pošteni @GojeniH, prenese ti Woodyja malo počesto, čim otvori "crni rokovnik" - nama' ga prenese. A, šta'š tako mu grah pao (jeb'o mater k'o ga je bacio)Gojeni H wrote: Tamna strana ratnih Zivinica su 32 nerijesena ubistva prve godine rata.
E evo, natjera me da ga opet otvorim... I čitam ti ja tako i tabirim al' da me jebeš ne najdoh nijednog Bošnjaka privedenog u Ljubače (zar nisu ovdje bile "Živiničke Ose"?), Staru poštu, OŠ "Rade Marjanović", a bogami ni ni u prostorijama FK "Metalac". Kako sad ovo jebemu mater? Samo neka vlaška imena... A ja! Sjetio sam se. To su ti sve bili Ćetnici i Ćetnikuše (većina od njih još od WW2, vidi im godina: 60, 62, 68, 79, 81...). Ha ja...
Pozdrav domovini
Ose su mogle samo imati zarobljenika cetnika s ratista.
I de ba vidi sastav Osa. Ima li kakvih vlasina tu? Ko li je tebi obavjestajna sluzba.
- argyle
- argyle
#512 Re: Zivinice 91-96
Dragomir Vasic o Brnjici, list Drinski

-
Cesare
#513 Re: Zivinice 91-96
De Woody neka te opet prenese daj nam sta zanimljivije. 
- Woody
#514 Re: Zivinice 91-96
Aaaa, pa prvo me napadate pa onda... Al' hajde, nije meni teško. Ne, ne...
Depeša: Oslobođena sela Tupković Donji i Tupković Gornji, u Opštini Živinice (Stanovništvo Tupkovića Donjih: Srba 162, Bošnjaka 593, a Tupković Gornji: Srba 224, Bošnjaka 1542).
Napad na srpske dijelove sela, posebno zaselak Samardžići, izvršen 12. juna 1992. od strane Opštinskog TO BiH Živinice uglavnom iz samog sela Tupković, kao i susjednih bošnjačkih naselja iz ove i okolnih opština.
Tom prilikom znatan broj četnika je uspio da izbjegne u selo Vrnojevići, a zarobljenici su sprovedeni u logor u Živinice gdje su poslije ispitivanja zadržani radi dalje obrade. Zabilježeni slučajevi likvidacija onih koji su pronađeni u svojim kućama ili bili sakriveni po okolnim šumama i jarugama.
Nakon oslobađanja zateknute su minimalne količine MTS-a koji je vjerovatno odnesen pri povlačenju. Pokretna imovina agresora je prenesena u bošnjački dio sela, a nekretnine uglavnom uništene i spaljene ili na drugi način neutralisane za korištenje u vojne svrhe.
IDENTIFIKOVANI UBIJENI PRIPADNICI AGRESORA:
1. Radojka Erdelić, 1932.
2. Luka Bošković, 1912.
3. Bojana Bošković, 1912.
4. Milorad Samardžić
5. Stojan (Vaso) Stojanović
(Kraj depeše)
Depeša: Oslobođena sela Tupković Donji i Tupković Gornji, u Opštini Živinice (Stanovništvo Tupkovića Donjih: Srba 162, Bošnjaka 593, a Tupković Gornji: Srba 224, Bošnjaka 1542).
Napad na srpske dijelove sela, posebno zaselak Samardžići, izvršen 12. juna 1992. od strane Opštinskog TO BiH Živinice uglavnom iz samog sela Tupković, kao i susjednih bošnjačkih naselja iz ove i okolnih opština.
Tom prilikom znatan broj četnika je uspio da izbjegne u selo Vrnojevići, a zarobljenici su sprovedeni u logor u Živinice gdje su poslije ispitivanja zadržani radi dalje obrade. Zabilježeni slučajevi likvidacija onih koji su pronađeni u svojim kućama ili bili sakriveni po okolnim šumama i jarugama.
Nakon oslobađanja zateknute su minimalne količine MTS-a koji je vjerovatno odnesen pri povlačenju. Pokretna imovina agresora je prenesena u bošnjački dio sela, a nekretnine uglavnom uništene i spaljene ili na drugi način neutralisane za korištenje u vojne svrhe.
2. Luka Bošković, 1912.
4. Milorad Samardžić
(Kraj depeše)
- seln
#515 Re: Zivinice 91-96
Woody wrote:Aaaa, pa prvo me napadate pa onda... Al' hajde, nije meni teško. Ne, ne...
2. Luka Bošković, 1912.
4. Milorad Samardžić
(Kraj depeše)
U potpisu: Risto Djogo Jezerski
Jebote, ovih Osa...ciljano ubijali zene i starce...
ko ne zna ovog trola, skupo bi ga platio.
-
zvucnikk
#516 Re: Zivinice 91-96
Zar je bio u Zivinicama logor???
Meni pod "logor" spada samo jedno u glavi,a ovo sto ti pricas je obicna stanica,npr.policijska.
Sta je bilo sa privedenim?? Odgovor je "normalno pusteni kuci".
Svi ovi poginuli,i rasjerani su u 95% slucaj ciljano prizali otpor uz upotrebu vatrenog oruzja.
Jer saradnja sa cetnicima iz Sekovica,Visa ne moze a da ne prodje nekaznenjeno.
kad se vidi iz prilozenog clanka iznad,da su oni i prije rata u Bosni "dobrovoljno isli da brane srpstvo u Kninu,Vukovaru" onda se moze zakljuciti kakav je to sljam bio,i kako je njihova propaganda odradila svoj posao.
Meni pod "logor" spada samo jedno u glavi,a ovo sto ti pricas je obicna stanica,npr.policijska.
Sta je bilo sa privedenim?? Odgovor je "normalno pusteni kuci".
Svi ovi poginuli,i rasjerani su u 95% slucaj ciljano prizali otpor uz upotrebu vatrenog oruzja.
Jer saradnja sa cetnicima iz Sekovica,Visa ne moze a da ne prodje nekaznenjeno.
kad se vidi iz prilozenog clanka iznad,da su oni i prije rata u Bosni "dobrovoljno isli da brane srpstvo u Kninu,Vukovaru" onda se moze zakljuciti kakav je to sljam bio,i kako je njihova propaganda odradila svoj posao.
- Gojeni H
#517 Re: Zivinice 91-96
Hajde ti malo prelistaj te srpske nacionaliste i ostale sajtove za kulturno uzdizanje svesrpske omladine, pa nam javi lokaciju tog "logora". Bas me interesuje sta vele kum Vaso i zen mu Gospa.Woody wrote:Aaaa, pa prvo me napadate pa onda... Al' hajde, nije meni teško. Ne, ne...
2. Luka Bošković, 1912.
4. Milorad Samardžić
(Kraj depeše)
-
asker
#518 Re: Zivinice 91-96
Kakvi logori i kakvi bakraci....
- Woody
#519 Re: Zivinice 91-96
Aman braćo Bošnjaci, pa što navaliste na mene, k'o da sam ja pisao depešu. Evo da još jednom pročitam, da se nisam zajeb'o - fino piše: "...a zarobljenici su sprovedeni u logor u Živinice". Fakat. U jeb'o on svoju strinu što li je ovo pis'o. Pa nismo mi Bošnjaci držali nikakve logore, neuzubillah. To su samo bili tranzitni centri za zarobljene Ćetnike gdje smo ih lijepo prevaspitavali da nikad više... I nisu nikad više
A nije im ni loše bilo u tim "sabirnim centrima". Imali su i društvo. A da ne govorim o izboru prehrambenih delicija i sparing-trening borilačkih vještina
E, sad što su anamo-oni nazvali silos u Tarčinu, ili stadion FK "Iskra" u Bugojnu logorima... Sram ih i stid bilo - da ih bilo.
A ja, 'mal' ne zaboravih. Taj logor koji se spominje u depeši je bio u kasarni Ljubače. Kako gdje? Pa jesu li Ljubače u opštini Živinice - Jesu? Nije se zajebao. Je li bio logor'? Eeeee... Možda nam @Gojeni H,@asker, @zvucnikk, ili moj najdraži @seln elaboriraju pa da znamo na čemu smo jembemu miša.
Grüße auf Kaserne Ljubače:

Pozdrav domovini
A ja, 'mal' ne zaboravih. Taj logor koji se spominje u depeši je bio u kasarni Ljubače. Kako gdje? Pa jesu li Ljubače u opštini Živinice - Jesu? Nije se zajebao. Je li bio logor'? Eeeee... Možda nam @Gojeni H,@asker, @zvucnikk, ili moj najdraži @seln elaboriraju pa da znamo na čemu smo jembemu miša.

Pozdrav domovini
-
zvucnikk
#520 Re: Zivinice 91-96
Logor je Omarska ,Keraterm itd...
Ja koliko znam neprijatelji/cetnici/i svi oni koji su radili protiv RBiH su zatvarani i nakon odredjenog vremena pustani.Pa tako ti nigdje ne mozes reci za neke zrtve.
A da ,ja sam zaboravio da ako je cuvar opalio samar da je to Vama cetnicima isto kao i izivljavanja,silovanja,ubijanja,mucenja u logorima gdje je se to desavalo.
Ja te molim,i sve vas da navedete logore u kojima je ABiH takvo nesto radila,ali provjerene dokaze a ne rekla kazala cisto da bi se zadovoljio unutrasnji mir "kao svi smo jednaki i svi smo zlocine cinili"
Ja koliko znam neprijatelji/cetnici/i svi oni koji su radili protiv RBiH su zatvarani i nakon odredjenog vremena pustani.Pa tako ti nigdje ne mozes reci za neke zrtve.
A da ,ja sam zaboravio da ako je cuvar opalio samar da je to Vama cetnicima isto kao i izivljavanja,silovanja,ubijanja,mucenja u logorima gdje je se to desavalo.
Ja te molim,i sve vas da navedete logore u kojima je ABiH takvo nesto radila,ali provjerene dokaze a ne rekla kazala cisto da bi se zadovoljio unutrasnji mir "kao svi smo jednaki i svi smo zlocine cinili"
- seln
#521 Re: Zivinice 91-96
Dadaaaa...tu su muceni srpski civili, postoji tacan spisak:Woody wrote:
Pozdrav domovini
Cana, Petrova zena
Spasoje, radnik
NN srbin
itd.
Drma ti se, drma ti se na subari cvece...
- desni
#522 Re: Zivinice 91-96
Odbijanje učešća u ratu u Hrvatskoj,odlazak na Kula-grad kod Zvornika,presijecanje koridora kod Brčkog,odbrana Teočaka,Olova itd samo su mali dio doprinosa Živinica u ratu.
-
Drinski
#523 Re: Zivinice 91-96
I veliš, u depeši iz 1992.godine se navodi termin Bosnjaci? Daj nam skeniraj da je svi vidimo ovdje.Woody wrote:Aaaa, pa prvo me napadate pa onda... Al' hajde, nije meni teško. Ne, ne...
2. Luka Bošković, 1912.
4. Milorad Samardžić
(Kraj depeše)
-
aldinjo
#524 Re: Zivinice 91-96
Nemoj te se bezveze "ložiti" na ovog vudija koji odavno pokušava da izjednači stradanja bošnjaka sa onim koji su iste ubijali i protjerivalli čitav rat.Samo vas bezveze "loži".A odakle piše to možemo samo pretpostaviti. 
-
aldinjo
#525 Re: Zivinice 91-96
Woody wrote:Akhm, idemo redom:sinuhe wrote:Koje se bosnjacki homogene sredine nisu odbranile?
- Hadžići;
- Trnovo;
- Vogošća;
- Bratunac;
- D. Vakuf;
- Foča;
- Rogatica;
- Srebrenica;
- V. Kladuša;
- Višegrad;
- Vlasenica;
- Zvornik
Dosta? Jašta br'te ako su ti pobrojane dovoljno "homogene", a meni jesu.
Pozdrav domovini