Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
udrch

#376 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

samoTEgledam wrote:
madner wrote:Cuj beznacajne operacije. :roll:
Mislili zavrsiti sa njima rat, zadnji pokusaj da "pobjede".

To sto nisu uspjeli, ne znaci da njima nisu bili znacajne.

6. je poceo napad oko UN tacke Foxtrot, koji je prekinut zbog pocetka teskih kisa. 7. je bilo relativno mirno da bi 8. napad nastavljen i UN tacka Foxtrot i Uniform zauzeta. Iz prve su se Holandjani pokusali povuc u Srebrenicu ali su ih nasi napali i ubili jednog Holandjana bombom, dok su se iz druge predali Srbima.
Imas izvjestaj Karamansa 7. koji ti tacno opisuje koliko je granata palo oko tacke 06. i cime su napadnuti. Mogli su uzvratiti paljbu ali nisu.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Šta vi sve čitate i čemu sve vjerujete.
Ali doduše, masa vas je ovdje i na ostalim mjestima po zadatku.

Dajte bolan, napišite 2 rečenice sa vjerodostojnim podacima šta je 2 korpus učinio da nam pomogne da nas što više živih izađe, samo to dajte. Ne mašite nekim pamfletima i izvještajima naknadno kucanim koji su polovično tačni (namjerno su tako rađeni).
zvanično i najzvaničnije: II korpus prema Drini nije osvojio nijedno brdo nakon 1992. godine..
tačka..
madner

#377 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

samoTEgledam wrote:

6. je poceo napad oko UN tacke Foxtrot, koji je prekinut zbog pocetka teskih kisa. 7. je bilo relativno mirno da bi 8. napad nastavljen i UN tacka Foxtrot i Uniform zauzeta. Iz prve su se Holandjani pokusali povuc u Srebrenicu ali su ih nasi napali i ubili jednog Holandjana bombom, dok su se iz druge predali Srbima.
Imas izvjestaj Karamansa 7. koji ti tacno opisuje koliko je granata palo oko tacke 06. i cime su napadnuti. Mogli su uzvratiti paljbu ali nisu.

Dajte bolan, napišite 2 rečenice sa vjerodostojnim podacima šta je 2 korpus učinio da nam pomogne da nas što više živih izađe, samo to dajte. Ne mašite nekim pamfletima i izvještajima naknadno kucanim koji su polovično tačni (namjerno su tako rađeni).
Raviv van Renssen nije pogino 08. od rucne bombe pripadnika ARBiH?
Da/ne?
samoTEgledam

#378 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

madner wrote:
samoTEgledam wrote:

Raviv van Renssen nije pogino 08. od rucne bombe pripadnika ARBiH?
Da/ne?
Istraži :kiss:
madner

#379 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Istrazio sam, pitam tebe.

Ako nije istina i imas dokaze, bilo bi dobro da ne ostane tako upisano u historiji.
madner

#380 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

udrch wrote:
samoTEgledam wrote:

zvanično i najzvaničnije: II korpus prema Drini nije osvojio nijedno brdo nakon 1992. godine..
tačka..
2. korpus je 1994 pomjerio linije prema Drini za 15km od Kladnja.

Majevica je bila cilj 1994 i 1995, ali bezuspjesno (i krvavo).
samoTEgledam

#381 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

madner wrote:Istrazio sam, pitam tebe.

Ako nije istina i imas dokaze, bilo bi dobro da ne ostane tako upisano u historiji.
Istoriju nam je neko drugi pisao počevši od 92. tako da me se uopše ne dotiče taj "istorijski" micron.

Vratimo se temi, šta na kraju bi, koliko je 2 korpus pomogao Podrinjcima da ih što više preživi?
madner

#382 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

samoTEgledam wrote:

Istoriju nam je neko drugi pisao počevši od 92. tako da me se uopše ne dotiče taj "istorijski" micron.

Vratimo se temi, šta na kraju bi, koliko je 2 korpus pomogao Podrinjcima da ih što više preživi?
Zato sto ces ti svojim stavom ispraviti te greske.

Pomogao je koliko je bio sposoban, sto nije bilo pretjerano.
_mufljuz_

#383 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by _mufljuz_ »

madner wrote:
samoTEgledam wrote:

vjerovatno si ti njemu svojim stavom pomogao puno dok se izvlacio iz pizde materine...
samo mu nemoj nabit Rommelovu tutu na glavu.
samoTEgledam

#384 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

madner wrote:

Ponovo razvodnjavaš!
Prvo pereš za neznanje rute kretanja. Ja sam davno prihvatio da 2 korpus nije htio ili da mu nije bilo stalo jer smo bili tamo neki ... i nijedan tvoj ili bilo čiji pamflet to ne može promijeniti.
Ponudi mi živog svjedoka koji će reči, da ja sam po naređenju komande 2. korpusa ARBiH došao vama u ispomoć na Baljkovicu. Tada ću promijeniti stav, a do tada ne maši beze bilo kakvim floskulama.

Evo ti podatak 100% tačan (svjedok sam) Vejz je noć uoči proboja rekao bratu mikro lokaciju našeg izlaska (uspostavili su direktnu komunikaciju sa onog visa iznad zarobljenih tenkova gdje su borovi) a nedugo zatim (nakon 30-ak ili više minuta) je bio ranjen.
PS: Ne zamjeri mi na vremenskim odrednicama jer sam bio psihofizički slomljen, noć uoči proboja mi je bila 7. zaredom bez oka sklopljenog, 8. sam probdijo budan na slobodnoj teritoriji dole kod onih stolova sa pitom, cigarama i mlijekom (koji je to dernek za želudac bio :-) ).
Edit: Pribavi obdukcioni nalaz ovog nesretnog holanđanina, pa češ onda saznati istinu, ako ti je stalo. Bez ovog nalaza smatraj da je sve neistina ili iskrivljena istina (poluistina).
madner

#385 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Imas na ovoj temi svjedoke koji su povuceni/dovuceni iz drugih jedinica kako bi pomogli. Par ceta dakle. Da je 28. divizija sama probila linije sam vec rekao.

Po nalazu je imao 30 gelera u glavi.
samoTEgledam

#386 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by samoTEgledam »

madner wrote:Imas na ovoj temi svjedoke koji su povuceni/dovuceni iz drugih jedinica kako bi pomogli. Par ceta dakle. Da je 28. divizija sama probila linije sam vec rekao.

Po nalazu je imao 30 gelera u glavi.
Kako to onda da smo je mi sami proštemali (uz pomoć Komadanta i istomišljenika) ako je dovučeno par četa?
Gdje su te čete bile? Šta su štemale?
Najvjerovatnije negdje oko Kalesije jer su mislili da ćemo tu izaći (ovo nikakve nema veze sa ljudima iz Kalesije, tiče se 2. korpusa)

Po svjedocima bili su izloženi jakom granatiranju od strane Srba a i nalazili su se ispred naših momaka na preko 100 metara u trenutku "incidenta".
Kome ide u prilog optužiti Bošnjake za ubistvo?

Beze se nadmudrujemo, ja sam svjedok bespomoćnosti i odbačenosti od strane 2. korpusa, a ti si ovdje po zadatku. Bilo kakvo razvodnjavanje, usmjeravanje u pogrešnom pravcu i upiranje prstom u nedužne neće vas oprati.
udrch

#387 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

madner wrote:2. korpus je 1994 pomjerio linije prema Drini za 15km od Kladnja.

opet netačno..linije bili i ostale oko tunela poslije Ravni..od Kladnja do tunela je otprilike tih 15 kilometara..Starić i Ravne su tokom cijelog rata bili pod našom kontrolom..
ali bila je jedna akcija u kojoj je 1. podrinjska provalila duboko, mislim da je tad i poginuo šejh Mehmed..ali koliko znam naređeno im je povlačenje..
netačno je ovo i za Majevicu, jer krajem 1994. godine je bila jedna vrlo uspješna operacija na Majevici gdje je čitav niz kota zauzeto..gledaj pod Greda i Lisača i predaja četnika..nakon toga Tuzla je rijetko granatirana sa Majevice..
KIMBO

#388 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by KIMBO »

Možda vrijeme čini svoje, ali
udrch wrote:
madner wrote:2. korpus je 1994 pomjerio linije prema Drini za 15km od Kladnja.

opet netačno..linije bili i ostale oko tunela poslije Ravni..od Kladnja do tunela je otprilike tih 15 kilometara..Starić i Ravne su tokom cijelog rata bili pod našom kontrolom..
ali bila je jedna akcija u kojoj je 1. podrinjska provalila duboko, mislim da je tad i poginuo šejh Mehmed..ali koliko znam naređeno im je povlačenje..
netačno je ovo i za Majevicu, jer krajem 1994. godine je bila jedna vrlo uspješna operacija na Majevici gdje je čitav niz kota zauzeto..gledaj pod Greda i Lisača i predaja četnika..nakon toga Tuzla je rijetko granatirana sa Majevice..

ko zna ko laže? Činimi se da je Lisača bila nekad tad
udrch

#389 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

Bitka na Lisači, u rejonu Majevice, trajala je 17 dana, od 8. do 25. novembra 1994. godine. Tom prilikom zarobljen je 61 agresorski vojnik. Glavni dio posla prilikom oslobađanja Lisače odradili su pripadnici 241. sprečansko-muslimanske brigade „Gazije“, na čijem čelu je bio komandant Halil Jahić, uz pomoć ostalih kalesijskih jedinica i jedinica Drugog korpusa Armije BiH. - See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option= ... KL9mb.dpuf
nekad u isto vrijeme odrađeno je i sa tuzlanske strane Greda i još par značajnih kota, ali se ne sjećam više imena..
upravo ovo zauzimanje Lisače govori da je II korpus itekao bio spreman poduzeti jednu vojnu operaciju kakva je recimo ovladavanje rejonom Crnog vrha..posebno imajući u vidu da je postojalo desetine boraca koji su više puta prolazili prema enklavama i znali kuda se može proći, te tako ubaciti jedinice u pozadinu..
četnici su učinili sve da razbiju okruženje Lisače i nisu uspjeli..
a tek 1995. godine nivo organizacije je bio puno bolji..samo ovoj operativnoj grupi Kalesija (uz Sapnu i Teočak) da je pridodato pola 1. podrinjske bilo bi dovoljno da se ovlada i sačuva Crni vrh, koji bi podigao moral u Srebrenici i sigurno bi se imalo razloga dalje braniti..
madner

#390 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Jah, samo sto cilj nije bio zauzeti poneki vrh, nego cijelu Majevicu. Isto kao sto na Ozrenu nije bio cilj doci blizu spajanja, nego se spojiti sa III korpusom. 1995 je isti dan pocela ofanziva II i VII korpusa, kako bi cetnici morali izabrati gdje da posalju pojacanja. Na Vlasic nisu poslali, i Vlasic je pao.
Ali ispade da je zamalo zapravo dokaz da se moglo. :roll:

Kod Kladnja je u Maju 1994 linija pomaknuta za 15 km, to je prva veca uspjesna operacija ARBiH.

Morao bi skenirat kartu, ali mi je mrsko. :D
udrch

#391 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

nemoj ba druže..uvaljuješ se..hoćeš reći da je par ovih elitnih jedinica trebalo zauzeti cijelu Majevicu..znaš li ti koliko je to velik teren..ako nisi išao putem iz pravca Gornje Tuzle preko Lopara za Čelić onda ti opraštam..

što se tiče Kladnja, znači govorimo o operaciji u kojoj je poginuo komadant odreda Hasan Kaimija, šejh Mehmed..s obzirom da su on i njegov zamjenik, zlatni ljiljan Munib M. poginuli za isti dan, upravo u maju mjesecu, ali različitih godina, šejh 1994., a Munib 1995. godine na Teočaku, znači to je to..

ne moraš mi ništa skenirati, mogao si samo reći mjesta ili brda, jako dobro znam kompletno područje..
ako nekad budeš išao za Vlasenicu iz pravca Kladnja, prije tunela sa desne strane posljednja kuća sa krovom na četiri vode je mjesto gdje je bila komanda i baza odreda Hasan Kaimija, od formiranja do kraja rata..kad prođeš tunel bila je nekad tabla "Dobro došli u PC", ali je haman više nema, ali prepoznaćeš po asfaltu da si u drugom entitetu..
znači nije ništa pomjereno za trajno..

akcija o kojoj govoriš je ono što sam ti već rekao..bila je ta operacija, 1. podrinjska je prodrla duboko, ali koliko znam naređeno im je da se povuku..ne bih rekao da je bilo baš 15 kilometara, jer bi to značilo da su prošli Tišću, a znajući naše, to bi bilo popaljeno, a ovo srpsko selo nije zapaljeno u toku rata..
ako te zanimaju detalji ove akcije, za bajram sam dole, pa ti se raspitam..

osim toga nije to prva uspješna operacija ARBiH..Naser je od oktobra 1992. do februara 1993. godine izveo niz uspješnih operacija, bez ijednog neuspjeha..zadnja operacija Jezero i Skelani je podrazumjevala oslobađanje 150 km kvadratnih i desetinu sela, uglavnom naših i nešto srpskih, te izlazak na HE Bajina bašta..snagom kojom se udarilo na Jezero mogao se zauzeti Bratunac, jer se smatralo da je on svakako gotov..
samo da je još 2. korpus probio koridor da se spojimo :D ..
takođe i 81. divizija je razbila četnike u istom periodu prema Čajniču..
tnnt

#392 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by tnnt »

nije morao 2 korpus, a mislim da nije bio ni u stanju doći do Srebrenice
ali napasti neke položaje, osvojiti ih i zaprijetiti daljnim prodorom, to je itekako mogao
što bi Srbe primoralo da dovuku pojačanja i sa Srebreničkog područja
i garant bi se više ljudI spasilo, već sam prije spomenio identičnu pasivnost i nezainteresiranost 2 korpusa
tijekom borbi za posavinu 1992, ljudi su branili svoje i bolila ih je ona stvar za ostale 8-)
sumirprimus

#393 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sumirprimus »

malo smijesno izgleda kada ti udrc jednom od realno najacaih diskutanata/polemicara ovde(Madner :thumbup: ),koji sve pise argumentirano, kazes da se uvaljuje...
a kd tebe kontra argument ma moglo se,samo da se...nije se htjelo...
_mufljuz_

#394 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by _mufljuz_ »

sumirprimus wrote:malo smijesno izgleda kada ti udrc jednom od realno najacaih diskutanata/polemicara ovde(Madner :thumbup: ),koji sve pise argumentirano, kazes da se uvaljuje...
a kd tebe kontra argument ma moglo se,samo da se...nije se htjelo...
jest jer vjerovatno je on to sve samo sanjao
madner

#395 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Nije on nista sanjao, samo mu fali onaj drugi dio da to stavi u perspektivu.

Treba pogledati i gdje je protivnik imao sta, pa da bude jasnije zasto nesto nije moglo ili jeste moglo.
sumirprimus

#396 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sumirprimus »

madner wrote:Nije on nista sanjao, samo mu fali onaj drugi dio da to stavi u perspektivu.

Treba pogledati i gdje je protivnik imao sta, pa da bude jasnije zasto nesto nije moglo ili jeste moglo.
svaka ti je ko u vladike... :mrgreen:
Restaurator

#397 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Restaurator »

udrch wrote:osim toga nije to prva uspješna operacija ARBiH..Naser je od oktobra 1992. do februara 1993. godine izveo niz uspješnih operacija, bez ijednog neuspjeha..zadnja operacija Jezero i Skelani je podrazumjevala oslobađanje 150 km kvadratnih i desetinu sela, uglavnom naših i nešto srpskih, te izlazak na HE Bajina bašta..snagom kojom se udarilo na Jezero mogao se zauzeti Bratunac, jer se smatralo da je on svakako gotov..
samo da je još 2. korpus probio koridor da se spojimo :D ..
takođe i 81. divizija je razbila četnike u istom periodu prema Čajniču..
Zaboravio si spomenuti i Podravanje,i rudnik boksita kod Dervente,i Zalazje i mnoge druge stvari...
I onda ce ti biti jasnije zasto se desilo ono '95...
dede merdzane

#398 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by dede merdzane »

Zao mi je zbog osjecaja odbacenosti "SamoTEpitam" od strane II korpusa i stanovnistva tuzlanske regije.

I stanovnici Teocaka, Brckog, Olova i Doboja su vjerovatno isto tako razocarani. Medjutim i Tuzla je ocekivala pomoc iz Sarajeva (Visokog) koju nije dobijala. Gorazdaci i Mostarci su isto gledali u Sarajevo. Bihac isto tako. Jajce, Tesanj i Maglaj su gledali u Zenicu. Vecici su gledali u Jajce.

Ali niko nije mogao pomoci, ljudi su se bojali za svoje gradove i zene i djecu u njima. Linije odbrane su bile slabe i bilo kakvo slanje ljudi na druge teritorije se vjerovatno smatralo izdajom. Ko ce razmisljati o drugim gradovima ako te svaki dan granatiraju, ne znas jeli ti dijete doslo do skole, jesu li skolu granatirali, jesu li ti roditelji zivi. Kao sto neko rece i Bratunac je mogao biti oslobodjen da lokalne vodje nisu smatrale da su prioritet Jezera, odakle su im granatirane kuce.

To se promijenilo pocetkom 1995. Primirje u zimu 1994-1995 je omogucilo bolju saradnju korpusa i dodatne obuke jedinica. Prelazi se iz faze odbrane u fazu napada. Sta se prvo radi? Ako pogledas situaciju na terenu vidis da imas niz jedinica koje nisu spojene cime se rasipa veliki broj ljudi i imas 4 enklave koje su pod zastitom UN-a.

Zaštićene zone ne bih dirao dok ne bih imao kapaciteta da se spojim sa sve tri prema Drini istovremeno, jer bi napad na jednu znacilo krsenje rezolucije o zasticenim zonama i samim time otvaranje mogucnosti napada srba na one najslabije. znaci prvo bih morao spojiti II i III korpus. Zatim bi gledao da integrisem I i IV korpus kako bi se s te strane moglo ici na Gorazde. I tek kada bi se to ostvarilo moglo bi se ici na Drinu. Dakle tek na proljece 1996 godine, a mozda i kasnije, obzirom da je deblokada Sarajeva propala.

Ni ja nikad ne bi pretpostavio da ce gnjide napasti na UN, rizikovati vazdusne napade i pobiti toliki broj ljudi da ce do kraja svijeta biti identifikovani kao najveci zlocinci nakon drugog svjetskog rata. Ali jesu.
sumirprimus

#399 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sumirprimus »

Restaurator wrote:
Zaboravio si spomenuti i Podravanje,i rudnik boksita kod Dervente,i Zalazje i mnoge druge stvari...
I onda ce ti biti jasnije zasto se desilo ono '95...
glavni i odgovorni krivac za genocid u srebrenici vojni i politicki vrh genocidne tvorevine taĆka ba...
nemas tu sta oduzet il dodat,il sam sebe lagat...
nosara

#400 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by nosara »

Image
Post Reply