desni wrote:Drugi korpus je jarani moji bio najbliže Drini i Srbiji cijelo vrijeme pet šest kilometara od granice.Od ove teme mi se povraća iskren da budem.Sad će narod iz tuzlanske regije ispast kriv za Srebrenicu.Evo sad malo kontre koliko su Sarajlije pomakle četnike po samom Sarajevu,cijeli rat su ih držali na nišanu.Koji mudžahedini,toga oko Tuzle nije bilo.Za informaciju Živiničke ose su odbranile Olovo 93.Što se tiče Krajine koliko se zna tri godine dok nije krenula HV nisu baš neke uspjehe napravili.Uporedimo Prijedor i Teočak.U Prijedoru na početku rata je bilo 10 puta više vojno sposobnih muškaraca nego u Teoćaku ,koliko znam Prijedor je pao bez otpora a Teočak nikad nije pao u četničke ruke. U zoni odgovornosti drugog korpusa nije bilo Ćela,Juka,ni drugih sličnih . U oktobru 94 iznad Kalesije na Majevici zarobljeno je 80 četnika.Je li neki drugi korpus napravio nešto slično? Drugi korpus je djelovao valjda po naređenju više komande te 95. Drugi korpus je najuspješniji korpus da se ne lažemo.Uspjesi petog korpusa na kraju rata su dobrim dijelom posljedica NATO udara plus podrška tad veoma moćne artiljerije HV. Da su i drugi korpusi bili domobranski kao drugi mislim da bi slobodna teritorija bila daleko veća. Što se tiče nedjelovanja drugog korpusa mislim da prije možemo govoriti o nedjelovanju svih korpusa, jer nije drugi korpus armija za sebe. Na kraju mi je pred očima scena sa šehidskog mezarja u Teočaku gdje su pod zemljom kosti na desetine mladića koji kad su izginuli u prosjeku nisu imali ni 20 godina. Zato forumaši,naročito vi koji se predstavljate kao patriote malo manje pljuvanja po drugom korpusu i njegovim pripadnicima.
TI prijatelju nisi pismen dovoljno da bi ovdje pisao.
1. Porediti Prijedor i Teocak. To je kao da poredis New York i Tuzlu. Drugo, koji % Srba je iz Teocaka, ja jos nijednog nisam upoznao, a u Prijedoru ih je preko 50%. Prijedor je 7 grad po velicini u BiH.
2. Krajina je Bosnu na mapu stavila, sa svojih 15 hiljada naoruzanih ljudi. U poredenju s Tuzlom od 100 hiljada naoruzanih i nijednim jedinim gradom oslobodenjim (ni Doboj, ni Brcko, bi Bijeljina ni Srebrenica, ni Vlasenica). To sto ste Vozucu oslobadajli i Ozren je previse malo, previse kasno.
3. Sramota Tuzle jeste da je poginulo 100 gradjana u Maju mjesecu ispijajuci kafu, a na proboju u pomoc Srebrenicanima nije poginuo niko. I u drugim gradovima je bila omladina i oguglala na rat, i bio korzo, i bila kafa, ali nigdje nije sjedilo 100 ljudi u sred grada i da niko iz komande korpusa nije poslao 10 ljudi sa suzavcima i pendrecima da pohapsi sto je za vojske a sto nije da ide po svojim mahalama sjediti.
4. Sramota Tuzle i jeste sto i dan danas niko nije odgovarao za smrt 8000 Srebrenicana. Da je Sead Delic ubio 8000 Srba odgovarao bi do danas u sve i jednom sudu koji postoji. To sto je 8000 bosnjaka pobijeno eto, cini ga nedodirljivim. I jos veca sramota je da se prica o gladi, kako ces biti gladan i hladan u zemlji soli, rudnika i izmedju selja i seljaka, ako nista mogao si usijati gredicu luka, koje u Sarajevu mogao usijati ista, jesu li Tuzlu drzali na snajperima, nisu, odkud mudzahedini na Vozucoj i na Ozrenu ako ih nije bilo u 2 korpusu?
Cinjenica je da se nije htjelo, i jos nesto, 1995 nije 1992 godina. U koloni od 11500 muskaraca neko je imao radio stancu i neko je znao kojim putem, da ih je bilo 20 puteva iz Srebrenice do Tuzla na svaki pravac se moglo angazovati po 5 hiljada ljudi. Cijela Istocna Bosna i Hercegovina koliko Srba u njoj zivi? Koliko stanovina u Tuzli ima? Sramota je govoriti 6-7 km od Srbije, vi niste nikad bili 6-7 km od Srbije i da jesi, to je tvoja zemlja, a ako si htjeo zivjeti u Srbiji niste se trebali ni dizati u rat, nego potpisati da cete biti uz Srbe i gotovo.
Umjesto da napises kako su zivjeli Srebrenicani tri i pol godine, ovdje mi serenade o tome kako niste imali, ako niste imali trebali ste svi na juris i na Brcko jedno 300 hiljada vas, pa da je za svakog bio metak spremen, potrosilo bi se, ali u 2 korpusu su nasli seljake i sirotinju, poslali po linijama, najbitniju kotu Teocak su odbranili, Doboj i Brcko sve u redu, i jos vam u Maju ubiju 100 omladinaca, u sred grada. Da se to je u Krajini desilo, barem bi jedna akcija bila izvedena, diverzatnska i letio bi centar grada nekog u RS-u, u tri pizde materine, sa C4 i dinamitom. Ali eto, treba imati lidera, a vas lider Sead Delic je dokazao maksimum lokal patriotizma, gdje je to ovaj gospodin danas? Sto ne izadje pred kamere, nesto ne bekne, nesto ne kmekne, pa nije on poslao 5 vojnika u zasjedu, on je promjenio sudbinu BiH i ovjerio genocid. Ko je to on danas, da mu se ne sudi? Po kojem je on osnovnu uradio sto je trebao?
Padom Srebrenice istakla se jedna stvar. Mi nismo drzava i nismo imali armiju. Bili smo jaci samoinicijativno nego kad smo izgradili sistem. Sistem je sluzio samo sam sebi i filijali SDA. 1992 godine su ljudi odbranili vise, s manje i nisu imali nikakvog znanja i ustroja. 1995 godine smo se mi igrali "alo-alo" ja sam oficir, ti si podoficir, a koje iznad mene, jel dosla naredba, nije dosla naredba, sta je rekao UNPROFOR. To nije nikad pilo vode, i dan danas ljudi normalno da traze odgovorne, a odgovoran je sve i jedan borac 2 korpusa, zasto, zato sto je bio ovca i nije pitao svoju komandu odakle i sa kojeg se zbornog mjesta krece na Drinu umjesto, daj ti meni struje, muzike, korza, da prezivim ovaj rat, i tako to.
Evo ti danas kad si prezivjeo, na uzivaj se u Bosni, neka ti bude ljepo, a to je rezultat spavanja i sto je uvijek bio bolji poslusniji od pametnijeg. Do dana danasnjeg je bolji poslusniji jer - postavlja se pitanje - sto je neko otvorio temu. Ne treba temu otvoriti vec treba otvoriti po sudovima parnice i za svakog covjeka poginulog u Srebrenici sve i jedan komandant 2 korpusa koji ima penziju od 1000 maraka treba da se hitno javi na sud, da se vidi kako to nekom grab a nekom penzija brigadnog komandanta.
Ali eto, nece merhametli Bosnjani, budale su to koje slusaju, cekaju, misle kako ce neko drugi mu pomoci... I jos taj drugi kaze, odkud vi da mi njima pomazemo. Pa jel 28 divizija bila u sastavu 2 korpusa ili 5 ili 4 korpusa? Zenica je vodila rat s Hrvatima, 4 korpus jedva prezivjeo, 7 korpus oslobodio cijelo pod-Dinarje i pod-Vlasicje, 5 korpus gradove Sanski Most, Kljuc, Petrovac, 2 korpus - 100 hiljada naoruzanih muskaraca i gledaju HRT 2 sedmice kasnije - igra film Umri Muski. A prije mjesec dana masovna sahrana 100 mladih ljudi iz Tuzle. I kaze - sto bi mi isli ratovati? Eto de ti opet matematiku odradi. Isao bi jer u tih mjesec dana nastala je jaka Hrvatska i slaba Bosna. Da je bilo drukcije, da je pao Doboj, Brcko, probilo se do Srebrenicana, doslo bi do kolapsa i RS-a, a iz Srbije kako nije Srbina u Hrvatskoj, tako nije ni Srbima u Bosnu pomoc pristizala, nema pomoci kad se vracas u sanducima, pomoci moze samo dok koljes civile i silujes zene. Ali, pricaj ti nama bajkice, ako ti je lakse da ne preispitas sebe kasno navece, meni je drago. I nije niko iz Tuzle kriv, da se mi razumijemo, tad. Krivi ste danas. Sto nakon 20 godina kad ste sve ovo vidjeli, napisano 100 knjiga, snimljeno 100 filmova, i opet i danas bi isto. E, za to si kriv. Kriv sto nije moglo biti neko kako je. Ali eto, ako mi ikad u Krajini jave da je Tuzla opkoljena, reci cu da imam okopati kuruze i krompire i pasos Americki u dzepu, mozda vam lakse bude da vam ne pomaze se, nego da vi to sami sredite izmedju sebe.