Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
SkyLimit

#1026 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Kad sam rekao Srbija mislio sam ukupno na srpske oružane snage. Sam Prvi Krajiški korpus je mogao pokrenuti preko 100 tenkova u slučaju potrebe, na Brčko se odmah nastavlja Bijeljina kao središte IB Korpusa, tako da sumnjam da bi im trebala pomoć direktna pomoć Srbije da ponovno probiju Koridor.

Oko Koridora su zastalno bile stacionirane najbolje brigade VRS koje su prebacivane na druga ratišta samo tokom velikih ofanziva, što svojih što neprijateljskih. Dakle brigade koje su na ostala ratišta išle samo u vanrednim okolnostima, naspram 2. Korpusa oko Koridora su čuvali linije.

Krilatica "Sve ijedan Srbin mora postati kamikaza u odbrani Brčkog" je u rangu one "Vozuća je srpski Staljingrad".
Android Knego

#1027 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Android Knego »

.
crazy_diamond

#1028 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by crazy_diamond »

SkyLimit wrote:Kad sam rekao Srbija mislio sam ukupno na srpske oružane snage. Sam Prvi Krajiški korpus je mogao pokrenuti preko 100 tenkova u slučaju potrebe, na Brčko se odmah nastavlja Bijeljina kao središte IB Korpusa, tako da sumnjam da bi im trebala pomoć direktna pomoć Srbije da ponovno probiju Koridor.

Oko Koridora su zastalno bile stacionirane najbolje brigade VRS koje su prebacivane na druga ratišta samo tokom velikih ofanziva, što svojih što neprijateljskih. Dakle brigade koje su na ostala ratišta išle samo u vanrednim okolnostima, naspram 2. Korpusa oko Koridora su čuvali linije.

Krilatica "Sve ijedan Srbin mora postati kamikaza u odbrani Brčkog" je u rangu one "Vozuća je srpski Staljingrad".
Ma znam druze,zivim na tom podrucju,vrs je branila brcko deset put jace nego neka druga podrucja, skoro svakimetar pokriven rovom,transejom ili kucom,podrumom i sl, za razliku od polozaja prema podrinju gdje je kilometar pokrivao jedan il dva rova

Koridor se vjerovatno mogao presjeci kad je krajiski korpus bio stjeran da brani banjaluku, ali i tad bi to bilo dosta neizvjesno i uz strahovite zrtve,al to je bio domen fantastike jer za tako nesto se nije mogao dobiti amin, pravo je cudo i nevidjena hrabrost i sposobnost drugog korpusa sto je do kraja rata uspio drzati taj koridor u dva tri kilometra,time je nasa pregovaracka strana u dejtonu imala jaku kartu u rukavu,da nije odrzano tako bog zna sta bi bilo u razgranicavanjima
Gojeni H

#1029 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Gojeni H »

SkyLimit wrote:Moje sadašnje znanje o razvoju oružanih formacija po općinama, podijelit ću ih po divizijama iako su one stvorene tek u posljednoj fazi rata:

22. Divizija

Gračanica

111. brigada Gračanica je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 221. brigadu.

Lukavac

111. brigada Lukavac je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 223. brigadu.

Doboj - Istok

109. brigada Doboj - Istok je bila lokalna brigada. Zbog manjka ljudstva na tom prostoru jedinica je popunjavana i borcima iz Gračanice. Kasnije je preimenovana u 224. brigadu.

Banovići

119. brigada Banovići je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 225. brigadu.

Od najboljih jedinica i boraca sa prostora Gračanice, Lukavca i Doboj - Istoka stvorena je 212. Oslobodilačka brigada, kao elitna brigada 22. Divizije. Vjerovatno da je ne bi miješali sa 212. brigadom Srebrenik, preimenovana je u 222. Oslobodilačku brigadu.
.
Mala korekcija, Lukavac je imao 117. brigadu.

Takodje, nisam siguran da su Banovici ulazili u sastav 22. divizije ... mozda grijesim.

Iako nisu bili dio 2. korpusa, mozda nije zgoreg spomenuti da je 1 vazduhoplovna grupa (kasnije brigada) djelovala na podrucju pod kontrolom 2. korpusa. Mozda posebno zbog toga sto su trojica ljudi koji su cinili posadu dali svoje zivote kada je srusen njihov helikopter blizu Zepe.
Barem dvojica su bili iz Zivinica.

Ljudima koji ovo citaju mozda bude interesantno da je u samom pocetku jedan broj manjih jedinica bio pod direktnom komandom opstinskih stabova, a ne bataljona ili brigada.
SkyLimit

#1030 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Banovići jesu bili u 22. Diviziji, što baš i nije imalo smisla, jednako kao i Teočak u 25. Diviziji sa Tuzlom.
Danguba

#1031 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

Ima nekih fula u ovoj analizi.

Na karti se vidi 250.(tabut) brigada a u daljnjem tekstu je nema nego se spominje 251.
U ovoj akciji su sudjelovali i dijelovi 252.sbb...ostalo, manje vise stoji.
crazy_diamond

#1032 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by crazy_diamond »

Otto_13 wrote:E njima je koridor bio zila kucavica i kad bi ga presjekli oni bi bili izgubljeni . Zato su stalno pokretali operacije da ga prosire . Skoro pa nemoguce bi ga bilo opet presjec bez znacajne koncentracije oklopa i artiljerije vecih kalibara . Zato i svi govorimo da se trebalo sirit prema Podrinju . Odbrana je bila razvucena i skoro nategnuta kao zica . 1993 godine padom Kravice , Jezera i Skelana i medjusobnim povezivanjem Kamenice , Cerske , Konjevic polja sa Srebrenicom vojvode su se nasle u poziciji da su im snage ispresijecane i da nemaju mogicnosti da manevrisu snaga i prebacuju ih na pravce na kojim traje napad. Sinhroniziranim napadom na vise tacki moglo se izvrsit odbacivanje cetnika i proboj u dubinu teritorije Podrinja . Jer njihovi resursi su bili na tacki pucanja u januaru i februaru 1993 godine .
Jest jbg,ali i resursi armije bili su nikakvi 93. godine,sveopsta glad,nedostatak municije i svega usljed hvo izdaje,otvaranje novog fronta prema hvo... 93. godina je bila godina u kojoj je malo falilo da se desi potpuni slom armije bih i na ono 15-20 posto koje je drzano,a i sad ne znam kako je tu bilo moguce bilo sta u ofanzivi. Grcevito branjenje i rat protiv dva neprijatelja u potpunoj nestasici, nema tu mjesta za ofanzive, tad je armija i gubila velike teritorije, igman i bjelasnica,veliki gubici tefitorija o kojima govoris i skoro i pad srebrenice

Jest pocetkom 93. U podrinju bila ogromna slobodna teritorija,i malo je falilo da se poveze sa drugim korpusom, ali jbg nazalost sve je to bilo tanko jer je tanko bilo naoruzanja a bogami i hrana, problemi s hrvatima i organizovana veca mladiceva ofanziva pesnica pokazali su nemogucnost povezivanja i branjenja tada, u lokalnim okrsajima sa lokalnim srbima naser i podrinjci su nizali pobjede, al kad je ponestalo oruzja i hrane, i kad je mladic doveo veca pojacanja sve je palo,palo bi i da se prije toga uspjelo povezati sa drugim korpusom koji je tad i sam bio enklava, nije se moglo tad jednostavno nista vise, cudo je kako se i odbranilo u cjelini.

95. Je vec druga prica, tocak se okrenuo,tad je armija zajedno sa saveznicima bila znatno brojnija od vrs, i ko tamo u podrinju poznaje prilike lako ce potvrditi da je bilo realno u ljeto 95. vratiti izgubljeno 93.,tesko ali realno,podrinje je veliko i pusto,nepisano je pravilo da tamo moze ovladati onaj ko ima na raspolaganju vecu vojsku da gazi pustahije, koliko god da je malo falilo 93., to malo bilo je puno, ponajvise zahvaljujuci izdaji hvo,nisu se odakle jednostavno mogle dovesti snage da pomognu podrinjcima jer sve je bilo pred pucanjem i kolapsom, tek 95. vidimo da je samo drugi korpus imao 5 oslobodilackih brigada, i da je i u drugim korpusima nastala elita koja nije bila vezana za svoju liniju, i da se solidno naoruzalo, prije je to bilo nezamislivo
MikroBelaj

#1033 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

SkyLimit,pronadji knjigu Komandanta 2 Korpusa Armije BiH Seada Delica "Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine" pa malo poslozi utiske...
Last edited by MikroBelaj on 14/08/2016 21:21, edited 1 time in total.
MikroBelaj

#1034 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

Danguba wrote:Ima nekih fula u ovoj analizi.

Na karti se vidi 250.(tabut) brigada a u daljnjem tekstu je nema nego se spominje 251.
Bio sam ja u 251 tabut brigadi(originalni naziv brigade,nastale od dobrovoljaca svih tuzlanskih brigada kojima je cekanje po rovovima i transeima dojadilo)

Smotra osnivacka, 251 lahke brigade (poznatije kao Tabut Brigada) nam nam je bila na Kalajevu u blizini Tuzle,komandant je bio Hajrudin Kunosic,tada major,neznam jeli jos ziv,ali je bio pravi vodja,neustrasiv ,bio je prvo komandant 3 bataljona 1 Tuzlanske brigade,(bio je na Lisaci sa jedinicom kada su zarobljeni silni cetnici)covjek je isao ispred linije i 2 put je ranjen,pokojni Aca Stankovic po kome je imenovan memorijalni boxerski turnir u TZ mu je bio pratioc na pocetku rata,poginuo od cetnickog metka...znam dosta toga
Bilo je dosta Hrvata u 251 tabut brigadi,sjecam se pokojnog Ivice Dugonjica,sa njim sam sjedio dan prije nego ce poginuti ..mlad hrabar ,lijep covjek,niko ga u TZ ne spominje...toliko o zahvalnosti,,,nekad me bas dusa zaboli za herojima koji su dali sve a danas ih niko ne spominje....

251 Lahka Brigada (tabut Brigada) je poslije dobila naziv 250 oslobodilacka,komandant je bio meni se cini Mulalic Nedzad, i sjediste brigade je bilo u Lipnici kod Tuzle,odatle se islo na Vozucu,ima tu i Marko Dovodja legendarni komandir Prage sa Majevice,kasnije nacelnik staba 250 O.B...ma kad me sjecanja krenu...
SkyLimit

#1035 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

MikroBelaj wrote:SkyLimit,pronadji knjigu Komandanta 2 Korpusa Armije BiH Seada Delica "Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine" pa malo poslozi utiske...
Upravo tu knjigu planiram nabaviti :-D

Knjige koje preporučujem svakom koga zanima "Tuzla u ratu":

- Zemlja između istoka i zapada: Tuzla : odbrana kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine, Dževad Pašić

Imam,odličan prikaz prilika u Tuzli na samom početku agresije, bavi se uglavnom 1991. i 1992. godinom, slabo sa narednim godinama rata.

- Agresija na Bosnu i Hercegovinu(Sjevernoistočna Bosna 1991 - 1992), Vahid Karavelić

Imam, između ostalog odličan prikaz komplikovanih i ne baš savezničnih odnosa pripadnika Patriotske Lige i tuzlanske vlasti na početku agresije(iz ugla Patriotske Lige).

- Tuzlanski nekrologij: šehidi i poginuli borci, Fatmir Alispahić

Imam, Fatmir je objavio knjigu sa fotografijama i kratkim biografijama(gdje su rođeni, školovanje, zaposlenje, u kojoj su bili jedinici, gdje su poginuli) svih poginulih boraca sa prostora općine Tuzla, ne treba ni naglašavati koliko se toga može naučiti iz toga.

Kasnije su iz većina općina 2. Korpusa objavili takve knjige i za svoje poginule borce, međutim veoma je teško doći do njih jer je mali broj pušten u prodaju, knjige su uglavnom namjenjene i podjeljene porodicama poginulih boraca te institucijama.

- Grad i čovjek, Selim Bešlaigć

Nemam, ali s obzirom da se radi o knjizi ključne političke ličnosti Tuzle tokom agresije siguran sam da se radi o "mora se imati" štivu za svakog ko želi razumjeti tadašnje prilike u Tuzli.

- Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine, Sead Delić

Nemam, knjiga oficira koji je veći dio rata proveo kao komadant 5. Operativne Grupe Tuzla a kraj rata dočekao na funkciji komadanta 2. Korpusa, apsolutno nezaobilazno štivo.
MikroBelaj

#1036 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

SkyLimit wrote:
MikroBelaj wrote:SkyLimit,pronadji knjigu Komandanta 2 Korpusa Armije BiH Seada Delica "Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine" pa malo poslozi utiske...
Upravo tu knjigu planiram nabaviti :-D

Knjige koje preporučujem svakom koga zanima "Tuzla u ratu":

- Zemlja između istoka i zapada: Tuzla : odbrana kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine, Dževad Pašić

Imam,odličan prikaz prilika u Tuzli na samom početku agresije, bavi se uglavnom 1991. i 1992. godinom, slabo sa narednim godinama rata.

- Agresija na Bosnu i Hercegovinu(Sjevernoistočna Bosna 1991 - 1992), Vahid Karavelić

Imam, između ostalog odličan prikaz komplikovanih i ne baš savezničnih odnosa pripadnika Patriotske Lige i tuzlanske vlasti na početku agresije(iz ugla Patriotske Lige).

- Tuzlanski nekrologij: šehidi i poginuli borci, Fatmir Alispahić

Imam, Fatmir je objavio knjigu sa fotografijama i kratkim biografijama(gdje su rođeni, školovanje, zaposlenje, u kojoj su bili jedinici, gdje su poginuli) svih poginulih boraca sa prostora općine Tuzla, ne treba ni naglašavati koliko se toga može naučiti iz toga.

Kasnije su iz većina općina 2. Korpusa objavili takve knjige i za svoje poginule borce, međutim veoma je teško doći do njih jer je mali broj pušten u prodaju, knjige su uglavnom namjenjene i podjeljene porodicama poginulih boraca te institucijama.

- Grad i čovjek, Selim Bešlaigć

Nemam, ali s obzirom da se radi o knjizi ključne političke ličnosti Tuzle tokom agresije siguran sam da se radi o "mora se imati" štivu za svakog ko želi razumjeti tadašnje prilike u Tuzli.

- Tuzla u odbrani Bosne i Hercegovine, Sead Delić

Nemam, knjiga oficira koji je veći dio rata proveo kao komadant 5. Operativne Grupe Tuzla a kraj rata dočekao na funkciji komadanta 2. Korpusa, apsolutno nezaobilazno štivo.

Nisam vidio da navodis komandanta Patriotske Lige Salima Hodzica koji je sa svojom jedinicom odigrao veliku ulogu na Dubnici i Smolucoj,potrazi malo i o tome,ima na YT dosta toga,covjek je bio organizator otpora i imao je veliku ulogu na podrucju TK prije i pocetkom agresije n BiH i Tuzlu...
Danguba

#1037 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

MikroBelaj wrote:

Bio sam ja u 251 tabut brigadi(originalni naziv brigade,nastale od dobrovoljaca svih tuzlanskih brigada kojima je cekanje po rovovima i transeima dojadilo)

Smotra osnivacka, 251 lahke brigade (poznatije kao Tabut Brigada) nam nam je bila na Kalajevu u blizini Tuzle,komandant je bio Hajrudin Kunosic,tada major,neznam jeli jos ziv,ali je bio pravi vodja,neustrasiv ,bio je prvo komandant 3 bataljona 1 Tuzlanske brigade,(bio je na Lisaci sa jedinicom kada su zarobljeni silni cetnici)covjek je isao ispred linije i 2 put je ranjen,pokojni Aca Stankovic po kome je imenovan memorijalni boxerski turnir u TZ mu je bio pratioc na pocetku rata,poginuo od cetnickog metka...znam dosta toga
Bilo je dosta Hrvata u 251 tabut brigadi,sjecam se pokojnog Ivice Dugonjica,sa njim sam sjedio dan prije nego ce poginuti ..mlad hrabar ,lijep covjek,niko ga u TZ ne spominje...toliko o zahvalnosti,,,nekad me bas dusa zaboli za herojima koji su dali sve a danas ih niko ne spominje....

251 Lahka Brigada (tabut Brigada) je poslije dobila naziv 250 oslobodilacka,komandant je bio meni se cini Mulalic Nedzad, i sjediste brigade je bilo u Lipnici kod Tuzle,odatle se islo na Vozucu,ima tu i Marko Dovodja legendarni komandir Prage sa Majevice,kasnije nacelnik staba 250 O.B...ma kad me sjecanja krenu...
252.sbb je imala sjediste u Lipnici. .

2. tuzlanska brigada TO formirana je 22. maja 1992. godine u Lipnici kod Tuzle. Pripadala je 2. korpusu Armije RBiH. Tokom rata nazivala se još i 2. motorizovana brigada i 2. brdska brigada. Do 15. septembra 1992. godine brigadom je komandovao Ibrahim Mujezinović, a zatim ga je naslijedio Ramiz Vilić. Brigada je već u julu 1992. godine imala preko 2000 boraca. Zbog svog ratnog dobrinosa dobila je počasni naziv "slavna".

Poslije su se dislocirali u Breske.

Tacno je da je dosta Hrvata bilo u 2.korpusu a 5.bataljon 252.sbb je bio 95% sastavljen od Hrvata koji su bastinili rasformiranu 115. HVO Zrinski.
MikroBelaj

#1038 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

Danguba wrote:
MikroBelaj wrote:

252.sbb je imala sjediste u Lipnici. .

2. tuzlanska brigada TO formirana je 22. maja 1992. godine u Lipnici kod Tuzle. Pripadala je 2. korpusu Armije RBiH. Tokom rata nazivala se još i 2. motorizovana brigada i 2. brdska brigada. Do 15. septembra 1992. godine brigadom je komandovao Ibrahim Mujezinović, a zatim ga je naslijedio Ramiz Vilić. Brigada je već u julu 1992. godine imala preko 2000 boraca. Zbog svog ratnog dobrinosa dobila je počasni naziv "slavna".

Poslije su se dislocirali u Breske.

Tacno je da je dosta Hrvata bilo u 2.korpusu a 5.bataljon 252.sbb je bio 95% sastavljen od Hrvata koji su bastinili rasformiranu 115. HVO Zrinski.

Onda moras da znas i Pashu(Viktorin Juric),kasnije je postao invalid....,komandanta 115 Zrinski,bio je sa nama na Brcanskom ratistu,rejon Ulice,Vitanovici ,Bajici ,prije toga smo na Majevici zajednickim snagama cetnicima hebali mame..

Danguba

#1039 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

MikroBelaj wrote: Onda moras da znas i Pashu(Viktorin Juric),kasnije je postao invalid....,komandanta 115 Zrinski,bio je sa nama na Brcanskom ratistu,rejon Ulice,Vitanovici ,Bajici ,prije toga smo na Majevici zajednickim snagama cetnicima hebali mame..

:thumbup:

ziv ti meni bio. :wink:

...i Pasu i Ustasu(kojega su takodje svi zaboravili) i mnoge legende 2. korpusa...ali i kod mene zaborav cini svoje. Otislo se drugim vodama kroz zivot.
MikroBelaj

#1040 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

Danguba wrote:
MikroBelaj wrote: Onda moras da znas i Pashu(Viktorin Juric),kasnije je postao invalid....,komandanta 115 Zrinski,bio je sa nama na Brcanskom ratistu,rejon Ulice,Vitanovici ,Bajici ,prije toga smo na Majevici zajednickim snagama cetnicima hebali mame..

:thumbup:

ziv ti meni bio. :wink:

...i Pasu i Ustasu(kojega su takodje svi zaboravili) i mnoge legende 2. korpusa...ali i kod mene zaborav cini svoje. Otislo se drugim vodama kroz zivot.

Mislis li na "Gorana Ustasu" ,bio sam iznad G Tuzle Kad je Goran poginuo,svjedok sam tih dogadjanja...hebga sudbina me nanosala ...
SkyLimit

#1041 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Ja sam spominjao pokojnog Gorana Ustašu na ovoj temi. Nisam ga lično poznavao, ali su mi pojedini borci pričali da je to bio jedan od najačih boraca možda u cijelom 2. Korpusu. Naći ćete ga na listi dobitnika Zlatnog Ljiljana pod imenom Goran Martinović kako se pravo zvao.

Spominju ga i Srbi na onim svojim nezvaničnim spiskovima "ratnih zločina" koji se vrte po internetu(gdje poginule pripadnike VRS u borbi predstavljaju kao civile ili ubijene zarobljenike) koji se ni sami ne usuđuju prijaviti pravosudnim institucijama, to su spiskovi za internu guslarsku upotrebu.

II-094

KVALIFIKACIJA DELA: Namerno ubijanje uhapšenika - ratnih zarobljenika

MESTO I VREME: Rejon Jablanice, opština Lopare, januar 1994. godine.

KRATAK OPIS:Pripadnici muslimansko-hrvatskih oru žanih formacija su 23. januara 1994. godine izvršili napad na odbrambene položaje Republike Srpske u rejonu Jablanice i tom prilikom zarobili 6 boraca, a zatim ih mučili i ubili:

1. Antić Branka, sina Čedomira, rođenog 1944. godine,
2. Perić Mihajla, sina Cvije, rođenog 1945. godine u D. Crnaljevu,
3. Stevanović Stevana, sina Ilije, rođenog 1941. godine u D. Crnaljevu,
4. Pupić Mlađena, sina Pere, rođenog 1941. godine u D. Crnaljevu,
5. Tešić Milorada, sina Vasilija, rođenog 1950. godine i
6. Mihajlović Svetozara, sina Milorada, rođenog 1953. godine u Dvorovima.

INDICIJE O IZVRŠIOCU:
Pripadnici izviđačko-diverzantske čete 2. korpusa izviđačko-diverzantske čete V operativne grupe zvane "Panteri" i diverzantske grupe čiji je vođa Goran zvani "Ustaša"
.
:mrgreen:
Danguba

#1042 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

MikroBelaj wrote:
Mislis li na "Gorana Ustasu" ,bio sam iznad G Tuzle Kad je Goran poginuo,svjedok sam tih dogadjanja...hebga sudbina me nanosala ...

Poginuo je na Ravnom Ljestaku iznad Andric potoka(Tetima). Poginuo je naivno i svojom tvrdoglavoscu.

Pored njega vrijedi spomenuti neustrasivog Ramiza siptara. :wink:
SkyLimit

#1043 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

SkyLimit

#1044 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Gospodo srpski vojnici koji se nalazite na objektu Lisača: Okruženi ste jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine!

Vojnik koji je izgovorio ove riječi je Abdulah Subašić, pripadnik 241. Sprečansko - Muslimanske brigade "Gazije" Kalesija.

Od 35 : 30, svečani defile zarobljenih pripadnika VRS na koti Lisača(Majevica)

SkyLimit

#1045 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Naletih na facebooku na zanimljivu obradu jedne fotografije

Image

Čini se da je jedinica koristile ove tamne kombinezone dok je bila na nivou odreda, a kad negdje u drugoj polovici 1994. godine postaje bataljon počinje koristiti obične maskirne uniforme, a i amblem jedinice je promjenjen.

Spot je sniman nakon što je jedinica značajnim popunjavanjem ljudstva transformisana u SDB "Crni Vukovi" Kalesija

Ratni put ove jedinice: Kalesija, Gradačac, Brčko, Majevica, Vozuća, Ozren, Maglaj, Teočak, Zvornik, Sarajevo... i Sanski Most za kraj.

Za svoj doprinos u borbama u cijeloj zoni odgovornosti 2. Korpusa jedinica je pohvaljena od Generalštaba(imam negdje članak o tome, nekad ću ga nadam se i postaviti).
japasmipin

#1046 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by japasmipin »

Image
Danguba

#1048 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

Obilježena 24. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

Image

Image

Image

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=71647