Drugo pitanje je - jesi li upamtio olimpijadu u Sarajevu? Koliko si tad imao godina otprilike?crazy_diamond wrote:znam jakakoPM72 wrote:Creazy,
Znaš li rastavit' papovku? To je prvo pitanje koje uputim stratezima i generalima sa kolozetske šolje.
Deblokada Sarajeva???
-
PM72
#926 Re: Deblokada Sarajeva???
-
crazy_diamond
#927 Re: Deblokada Sarajeva???
kakav crni net, kao djeca smo rastavljali, cistili i sastavljali sve vrste pusaka, papovki je bilo bas najvise nekako iz pocetka u mom reonu hehjunior3 wrote:Jebo ga ti pm, sad sve imaš na netu. Ode na yt i nađe kako se rastavlja bilo koja puška.
ali nije to tema, vidim PM72 je bio ucesnik operacije deblokada, i ne znam sad druze pm u cemu je poenta i problem ako govorimo da je to bila propast operacija, ne zbog vas boraca, vi ste isli kud vam je naredjeno, to je jasna stvar, u cemu je problem ako kazemo da je to bio potpuni promasaj, i to u vrijeme kad se desila srebrenica. u cemu je problem cak i ako si tad bio i dijete, ili ako se nisi bio ni rodio, ili ako si bio kinez koji je te 95. godine okopavao rižu u mandzurije, kasnije dosao u bih, upoznao situaciju i nesto razmisljao o tim vremenima
u cemu je problem ako imas neku kakvu takvu snagu za neki udar, i umjesto da udaris tamo gdje se desava najveca tragedija tvog naroda u njegovoj istoriji, ti udaras na drugi kraj gdje nemas ni promil sanse da uspijes, jel sad problem kritikovati te mozgove koje su tako odlucili, 'pusti ti price ko je gdje bio, ko je sta znao rasklopiti ili sklopiti, mi ovdje ne glumimo generale, pricamo o svojoj zemlji, borbi za nju, sta je moglo, sta nije, dje je bilo lakse
haj ti meni reci onako ljudski, jel neko djecije razmisljanje da treba spasavati srebrenicu pametnije ili gluplje od generalskog misljenja recimo rasima delica ili onog hadzihasanovica ili koga vec koje skonto da treba ici na sarajevo tada, jel realnije bilo udarati dje je mekse ili gore po treskavici i bjelasnici ginuti, osvajajuci kote, kojih ima na stotine a svaku treba natopiti krvlju nekih momaka, ili je realnije kad vec valja ginuti, ginuti onda spasavajuci narod, sela,gradove itd
mislim, za te stvari ne trebas biti ni general ni vojnik hebiga
Drugo pitanje je - jesi li upamtio olimpijadu u Sarajevu? Koliko si tad imao godina otprilike?
jesam, al ko kroz maglu heh, bas mi nekako za vrijeme rodjendana bila, puhnem ja u svijecu, jedna samo svijeca na torti, a tamo bojan krizaj slalomira heh
-
junior3
#928 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja mislim da je pma zanimalo jesi li ratovao, uglavnom dobio je odgovor. 
-
PM72
#929 Re: Deblokada Sarajeva???
Pošto sam ustanovio da je ispitanik imao godinu dana te 1984 - odustajem od daljnjeg ispitivanja.Preporučiću ga za urednika kanala "History" pa neka malo švabama tumači kako bi prošli da je Hitler napao Rusiju bar dva mjeseca prije ili što ne napraviše invaziju na Englesku.Ljudi bi se frapirali stručnošću mladog bosanskog stratega.Moraš se paziti i da te Rusi ne odvedu.
-
crazy_diamond
#930 Re: Deblokada Sarajeva???
heh, slabo pratis taj history, da pratis vidio bi da se tu vrte samo one neke aukcije, kamiondzije po zahebanim cestama i slPM72 wrote:Pošto sam ustanovio da je ispitanik imao godinu dana te 1984 - odustajem od daljnjeg ispitivanja.Preporučiću ga za urednika kanala "History" pa neka malo švabama tumači kako bi prošli da je Hitler napao Rusiju bar dva mjeseca prije ili što ne napraviše invaziju na Englesku.Ljudi bi se frapirali stručnošću mladog bosanskog stratega.Moraš se paziti i da te Rusi ne odvedu.
pregonis brate, plaho pregonis, ne odgovori ti meni sta mislis jel tu operaciju deblokada trebalo poduzimati ili ne, tada znaci u to vrijeme kad je i radjena
i da li je realno bilo krenuti na podrinje, ako nije zasto nije, ti vjerovatno bolje tu problematiku poznajes pa me bas interesuje onako i tvoje misljenje, na osnovu iskustva dakle, i kasnije nakon rata sta se moglo saznati, kad je postalo poznato ono sto se tada tih mjeseci nije znalo u siroj javnosti,ako ti nije dakle mrsko pisati
-
PM72
#931 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja pratim pomenuti kanal i ima dobrih dokumentaraca.Nešto ne vidjeh te tvoje kamiondžije,doduše,možda si fulio pa mislio na Discovery ali helem neise...
Pošto si uljudan kulturan,odgovoriću ti u svoje lično ime.
Znaš koliko smo mi u Sarajevu znali o situaciji na Trebeviću ili Žuči? Vrlo malo.Glasine,tračevi,poluprovjerene informacije i nebuloze.Te palo ovo brdo ili uzeta "tri hrasta".Ja na Stupu nisam znao šta se dešava na Dobrinji,Jedino ako je neko žešće sranje pa saznaš neke informacije i to dva dana poslije.Znači,sva naša spoznaja o stanju u i oko Sarajeva svodila se na priču na Ilidži ušao mrav da bi do Čaršije postao slon.
Podrinje i dešavanja u Srebrenici su mi bili naučna fantastika.Ja i danas nemam pojma ko je gdje bio i šta je kontrolisao da bih glumio stratega.Svi bi mi bili stratezi i selektori i sve bi kao bolje uradili.To me podsjeća na čas muzičkog u osnovnoj kad sam se previjao od smijeha svom drugu iz klupe kad ga je digla da otpjeva pjesmu Boj Džorža.Kad je mene digla,ja ni mukajet,zacrvenio se ko paprika i umalo nisam počeo plakati od stida kad mi se sav razred cerekao u facu....
Šta smo mi u rovovima o deblokadi znali? Samo one osnovne informacije što je i svaka alpašinska mahaluša znala.Biće deblokada,došlo je more vojske,dobili smo nove uniforme i municije do mile volje.Pričali su nam o desetinama tenkova na Igmanu,spremnim VBR-ovima,o Alagićevoj artiljeriji.Jedva smo čekali da krene,bio sam ubjeđen - evo ga.Već smo se zamišljali u pobjedničkim ešalonima na zarobljenim tenkovima kako idemo korz Titovu ulicu.Alija je obećavao deblokadu mjesecima prije a nadu mi je budila oprema koju smo dobili.Nova maskirna uniforma,čizme,prsluci,oružje koje hoćeš - biraš pušku,municije koliko si mogao tegliti,konzervi na bacanje a cigara puni džepovi i torba.Sad kad vrtim film shvatim da je to bila šuplja priča i da su te miševi obezbjedili svim i svačim samo da njihove guzce ne ginu.Prvi moj komandir pa onda ostali.Još te loži kao oni što bodre volove pred koridu na Ćevljanovićima - hajte sokolovi moji.A on poslije u kancelariju na piće i mezu.Jebo ga otac.
valjda sam ti malo pojasnio situaciju iz prve ruke.Ima ih što su prošli soto puta gore od mene a sumnjam da su drugačijeg mišljenja.Moglo se? Šta? Deblokirati.Pa jeste ali ako nas svijet podrži kao Hrvate u Krajini.Kad neko "odozgo" ili sa zapada za zeleno svjetlo,Srbi se pakuju i bježe pa gardisti "zauzimaju" ili oslobađaju teritoriju.Što se nisu pomakli 4 godine?
Znaš koliko smo mi u Sarajevu znali o situaciji na Trebeviću ili Žuči? Vrlo malo.Glasine,tračevi,poluprovjerene informacije i nebuloze.Te palo ovo brdo ili uzeta "tri hrasta".Ja na Stupu nisam znao šta se dešava na Dobrinji,Jedino ako je neko žešće sranje pa saznaš neke informacije i to dva dana poslije.Znači,sva naša spoznaja o stanju u i oko Sarajeva svodila se na priču na Ilidži ušao mrav da bi do Čaršije postao slon.
Podrinje i dešavanja u Srebrenici su mi bili naučna fantastika.Ja i danas nemam pojma ko je gdje bio i šta je kontrolisao da bih glumio stratega.Svi bi mi bili stratezi i selektori i sve bi kao bolje uradili.To me podsjeća na čas muzičkog u osnovnoj kad sam se previjao od smijeha svom drugu iz klupe kad ga je digla da otpjeva pjesmu Boj Džorža.Kad je mene digla,ja ni mukajet,zacrvenio se ko paprika i umalo nisam počeo plakati od stida kad mi se sav razred cerekao u facu....
Šta smo mi u rovovima o deblokadi znali? Samo one osnovne informacije što je i svaka alpašinska mahaluša znala.Biće deblokada,došlo je more vojske,dobili smo nove uniforme i municije do mile volje.Pričali su nam o desetinama tenkova na Igmanu,spremnim VBR-ovima,o Alagićevoj artiljeriji.Jedva smo čekali da krene,bio sam ubjeđen - evo ga.Već smo se zamišljali u pobjedničkim ešalonima na zarobljenim tenkovima kako idemo korz Titovu ulicu.Alija je obećavao deblokadu mjesecima prije a nadu mi je budila oprema koju smo dobili.Nova maskirna uniforma,čizme,prsluci,oružje koje hoćeš - biraš pušku,municije koliko si mogao tegliti,konzervi na bacanje a cigara puni džepovi i torba.Sad kad vrtim film shvatim da je to bila šuplja priča i da su te miševi obezbjedili svim i svačim samo da njihove guzce ne ginu.Prvi moj komandir pa onda ostali.Još te loži kao oni što bodre volove pred koridu na Ćevljanovićima - hajte sokolovi moji.A on poslije u kancelariju na piće i mezu.Jebo ga otac.
valjda sam ti malo pojasnio situaciju iz prve ruke.Ima ih što su prošli soto puta gore od mene a sumnjam da su drugačijeg mišljenja.Moglo se? Šta? Deblokirati.Pa jeste ali ako nas svijet podrži kao Hrvate u Krajini.Kad neko "odozgo" ili sa zapada za zeleno svjetlo,Srbi se pakuju i bježe pa gardisti "zauzimaju" ili oslobađaju teritoriju.Što se nisu pomakli 4 godine?
-
crazy_diamond
#932 Re: Deblokada Sarajeva???
aha, hvala, to me interesovalo, jer skontao sam da si sarajevski borac, to su otprilike price i momaka koji su bili tu angazovanici i iz svih ostalih dijelova zemlje, tj ostalih korpusa, mislim da se ne lazemo, nema tu nikakvog izigravanja stratega i tih zahebancija, malo sto te nesto interesuje, malo sto te se dotice, a najvise zbog prirode posla kad ti se tako sve nesto poklopi, pa onda razmisljas mal o tomePM72 wrote:Ja pratim pomenuti kanal i ima dobrih dokumentaraca.Nešto ne vidjeh te tvoje kamiondžije,doduše,možda si fulio pa mislio na Discovery ali helem neise...
iz tvoje ove krace price meni je tu najbitnije da si mogao birati oruzje, da nisi zaduzio 20 metaka samo koje bi morao pravdati kasnije, da si imao konzervi da 10 dana ne ogladnis, uniforma i te stvari, tako slicno govore i mnogi drugi momci iz razlicitih krajeva, dakle mozemo ustanoviti da ste tad nakon sve one bijede konacno imali ono najosnovnije. sto se tice toga sta si kao vojnik mogao znati, naravno da nisi, a nisi ni morao ni trebao, vidis dakle da moja prica o tome da je nasa armija bila zaista spremna za jednu vecu operaciju, samo je bilo pitanje gdje i kada. tako kako si ti bio opremljen, i kako su bile opremljene hiljade nasih boraca, uz generalsku pamet koje nije bilo, i uz vasu hrabrost koje je itekako bilo, udar na meki trbuh sumske je bio itekako realan, a udar da se deblokira sarajevo nije bio, generali su to morali znati.
visa politika je tu sigurno igrala igru, vjerujem da su i ta suluda akcija deblokade, kao i pad srebrenice dosli otprilike iz istih stabova vjerovatno prekookeanskih,vani u cilju dolaska do deytona, da je sve to, i oluja, i oslobadjanje krajine, jednostavno vojna priprema za konacan mirovni plan, no interesovalo me samo to da li je ova prica preko podrinja, pa kasniej preko romanija bila realna samo ako se uzme tadasnji odnos snaga, tadasnje stanje opremljenosti, ljudstva i svega toga, samo dakle taj odnos izmedju nas i vojske rs, bez ikakvih uplitanja, ultimatuma, pomaganja i odmaganja iz vana i sl
-
PM72
#933 Re: Deblokada Sarajeva???
Prvi put smo tada imali uniforme svi kako treba,municiju i hranu.Prvi put u ratu.Do tada smo skupljali metke i davali im imena,kao u onom filmu.Bombe sam prije čuvao ko sad kreditnu karticu a pred akciju deblokade prvi put sam dočekao da naš ekonom iznese sanduke pun oružja i oruđa pa kaže "momci uzmite koliko možete".Naravno da smo tek tada postali neka sila ali to je bio tek početak nečeg ozbiljnog,kao kad djete tek prohoda pa ne može odmah na Mon Blan.
U neku deblokadu Sarajeva preko istočnih dijelova RS i sad sumnjam jer šta bi deblokirao? Šta ćeš na Romaniji sve i da su se povukli? Imaš čisto srpska područja oko sebe,razbacana sela,neprijatelja iza svakog stabla i stjene a logistika nam je bila još tanka.Morao bi paliti i ubijati sve odreda jer tamo nisi imao koga da ti pomogne ili glumi ilegalce.Koju bi komunikaciju sa Hrvatskom (jedinom tada "prijateljskom" teritorijom) imao preko isočnih dijelova RS? Morao bi uzeti Pale ,Jahorinu ,Trnovo uz Lukavicu,Trebević,Vojkoviće i sva okolna područja.To je ogromno područje a naoružano do zuba i vojnički vrlo spremno i uvježbano.Nisu to zapadni krajevi Bosne koji su redom padali jer rata okusili nisu.Ovi ne bi bježali džipovima nego bi se klali ko japanci,do zadnjeg.To je bar moje mišljenje i nemoj ga uzimati kao relevantno.
U neku deblokadu Sarajeva preko istočnih dijelova RS i sad sumnjam jer šta bi deblokirao? Šta ćeš na Romaniji sve i da su se povukli? Imaš čisto srpska područja oko sebe,razbacana sela,neprijatelja iza svakog stabla i stjene a logistika nam je bila još tanka.Morao bi paliti i ubijati sve odreda jer tamo nisi imao koga da ti pomogne ili glumi ilegalce.Koju bi komunikaciju sa Hrvatskom (jedinom tada "prijateljskom" teritorijom) imao preko isočnih dijelova RS? Morao bi uzeti Pale ,Jahorinu ,Trnovo uz Lukavicu,Trebević,Vojkoviće i sva okolna područja.To je ogromno područje a naoružano do zuba i vojnički vrlo spremno i uvježbano.Nisu to zapadni krajevi Bosne koji su redom padali jer rata okusili nisu.Ovi ne bi bježali džipovima nego bi se klali ko japanci,do zadnjeg.To je bar moje mišljenje i nemoj ga uzimati kao relevantno.
-
VjecitiStudent
#934 Re: Deblokada Sarajeva???
Imao je VRS u Zapadnoj BiH u Prvi krajiškom korpusu itekako kvalitetnih jedinica, no ipak su na kraju popuštali nakon koncentrisanih napada elitnih jedinica HV-a.
Koliko bi Armiji trebalo da dostigne taj nivo, pravo je pitanje, koje bi nam dalo odgovor na hipotetičko pitanje, kad bi se i kako rat okončao da nije bilo intervencije NATO-a i njihovog pokroviteljstva nad ulaskom HV-a u utakmicu.
Ako za takve odgovore sada uopće ima potrebe.
Koliko bi Armiji trebalo da dostigne taj nivo, pravo je pitanje, koje bi nam dalo odgovor na hipotetičko pitanje, kad bi se i kako rat okončao da nije bilo intervencije NATO-a i njihovog pokroviteljstva nad ulaskom HV-a u utakmicu.
-
plum
#935 Re: Deblokada Sarajeva???
Elitne jedinice HV se nisu tukle sa najkvalitetnijim jedinicama cetnickih snaga u zapadnoj Bosni vec samo protiv drugorazrednih.Dok su ove prve isle na 5.korpus ABiH.VjecitiStudent wrote:Imao je VRS u Zapadnoj BiH u Prvi krajiškom korpusu itekako kvalitetnih jedinica, no ipak su na kraju popuštali nakon koncentrisanih napada elitnih jedinica HV-a.
- SkyLimit
#936 Re: Deblokada Sarajeva???
Najopremljeniji, Prvi krajiski korpus VRS je sve do 1995. godine bio skoro iskljucivo angazovan na ratistima Posavina, Brcko i Gradacac. U Krajinu se vracaju tek za zavrsne borbe 1995. godine. Prema Petom korpusu Armije BiH je uglavnom bio angazovan Drugi krajiski korpus VRS + znacajne snage vojske Republike Srpske Krajine + Autonomasi.
-
junior3
#937 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja već jednom rekoh, da je tek trebalo doći do teških okršaja sa Prvim KK.
-
crazy_diamond
#938 Re: Deblokada Sarajeva???
krajina i oluja su druga prica za razliku od podrinja, tesko je oluju porediti s bilo cim, tamo je sve lakse bilo, puno olaksavajucih faktora, 4 miliona hrvata su ratovali protiv 200 000 srba i to je sustina, hrvati su bili solidno naoruzani za te prilike, imali su izgleda i dobru generalsku pamet i tako je oluja bila neminovnost, da sad ne ulazimo koliko je tu bilo i politike jer ovi su zapoceli bjezaniji prije nego je operacija i krenula al ajd, ogromna teritorija uzeta je za dva- tri dana i to je to, nasa operacija oslobadjanja podrinja i deblokade sarajeva bila bi sigurno realna, ali jedno 50 put teza od oluje, sto zbog snage nase, sto neprijateljske, tu je razlika nebo i zemlja.
ima tu i nekih slicnosti, narocito ako bi ta nasa operacija nikad pokrenuta bila podijeljena u nekoliko etapa, prva da bude recimo upad u srednje podrinje na prostor koji smo drzali do marta 93., iznenadni koncetrisani udar na prostor napustenih bosnjackih sela uglavnom, sa sjevera od zivinica i juga od olova po jedan paralelni udar u cilju izolacije tog sredisnjeg dijela podrinja, uz ispomoc 28. divizije s ledja i tu bi moglo biti tih elemenata neke mini oluje jer bi nase snage bili u tom prvom naletu predominante nesto kao hrvati u krajini. u tom prvom naletu bi vjerovatno osim probijanja prvih linija sve bilo lako jer cete bi morale da bjeze i to brzo da ne zapadnu u dzepove okruzene.spajanje sa snagama iz srebrenice bi vjerovatno uslijedilo vrlo brzo, srpska bi time znaci bila rascijepljena i jedinu komunikaciju bi imali daleko okolo preko srbije. e sad problem bi bio kako dalje i kako drzati to sto je osvojeno tom nekom mini olujom, to je razlika, hrvati su izvrsili totalno oslobadjanje a mi bi uzeli tek jedan veci komad.
ali i u nastavku uz dobru pamet i masovnost sto bi se realno i imalo, moglo bi se to realno i siriti, gore prema sjeveru pravcem koji je prosla srebrenicka kolona , uz sadejstvo sa snagama iz pravca tuzle sve bitne kote neprijatelja kao baljkovica, crni vrh i sl bi se nasle skoro u okruzenju i uz dobar napad bi bile uzete i onda bi se izbilo vec iznad zvornika gdje bi se mogla napraviti jedna stabilna linija od drine do polozaja koje je vec drzao drugi korpus,time bi se znacajno smanjio front i to nasi polozaji bi bili puno povoljniji u odnosu na njihove sto zna svako koje tamo na to podrucju proveo neko vrijeme, i svaki pokusaj njihov protivofanzive bi se zaglavio tu na tom podrucju, iako bi jedina mogucno srba bila za protivofanzivu da dovode snage iz krajine cak, koja je i sam u to vrijeme prezauzeta pred borbom protiv 5 korpusa i hrvatske vojske koja je nadirala odozdo od grahova i pravila preduvjete za oluju,dakle sa sjeverne strane vrs je imala samo snage iz zvornika i semberije, koje su opet realno mogli samo da se brane.
s istocne strane granica je drina, a s juzne rava romanija gdje bi bilo vjerovatno zestoko, ali gdje bi nasi imali lijepu mogucnost da izdrze protivofanzivu s te strane i da krenu dalje prema gorazdu kojeg je od slobodne zepe dijelila samo rogatica,za dalje napredovanje morali bi se uzeti han pijesak i vlasenica koja je tu i jedino urbano mjesto vece,a koja bi se tesko braniti od napada iz tri pravca i onda se sticu vec odlicne mogucnosti i za deblokadu sarajeva, ili stavljanje kompletnog obruca oko sarajeva sa palama i sokocem u totalnu blokadu, sto kasnije dovelo vjerovatno do totalnog kraha njihovog obruca.
koliko god sve ovo nekome izgleda nerealno, ko poznaje taj teren ili jednostavno pogleda kartu, zna i moze vidjeti da je poslije tog prvobitnog upada u pusto srednje podrinje svaki sledeci zadatak laksi jer takva je geografija da u svakom narednom koraku cetaljima prijeti opasnost s nekoliko strana i da njihova mala razbacana seocad to jednostavno nebi mogli drzati ii bilo bi tu sasvim sigurno velike bjezanije
ima tu i nekih slicnosti, narocito ako bi ta nasa operacija nikad pokrenuta bila podijeljena u nekoliko etapa, prva da bude recimo upad u srednje podrinje na prostor koji smo drzali do marta 93., iznenadni koncetrisani udar na prostor napustenih bosnjackih sela uglavnom, sa sjevera od zivinica i juga od olova po jedan paralelni udar u cilju izolacije tog sredisnjeg dijela podrinja, uz ispomoc 28. divizije s ledja i tu bi moglo biti tih elemenata neke mini oluje jer bi nase snage bili u tom prvom naletu predominante nesto kao hrvati u krajini. u tom prvom naletu bi vjerovatno osim probijanja prvih linija sve bilo lako jer cete bi morale da bjeze i to brzo da ne zapadnu u dzepove okruzene.spajanje sa snagama iz srebrenice bi vjerovatno uslijedilo vrlo brzo, srpska bi time znaci bila rascijepljena i jedinu komunikaciju bi imali daleko okolo preko srbije. e sad problem bi bio kako dalje i kako drzati to sto je osvojeno tom nekom mini olujom, to je razlika, hrvati su izvrsili totalno oslobadjanje a mi bi uzeli tek jedan veci komad.
ali i u nastavku uz dobru pamet i masovnost sto bi se realno i imalo, moglo bi se to realno i siriti, gore prema sjeveru pravcem koji je prosla srebrenicka kolona , uz sadejstvo sa snagama iz pravca tuzle sve bitne kote neprijatelja kao baljkovica, crni vrh i sl bi se nasle skoro u okruzenju i uz dobar napad bi bile uzete i onda bi se izbilo vec iznad zvornika gdje bi se mogla napraviti jedna stabilna linija od drine do polozaja koje je vec drzao drugi korpus,time bi se znacajno smanjio front i to nasi polozaji bi bili puno povoljniji u odnosu na njihove sto zna svako koje tamo na to podrucju proveo neko vrijeme, i svaki pokusaj njihov protivofanzive bi se zaglavio tu na tom podrucju, iako bi jedina mogucno srba bila za protivofanzivu da dovode snage iz krajine cak, koja je i sam u to vrijeme prezauzeta pred borbom protiv 5 korpusa i hrvatske vojske koja je nadirala odozdo od grahova i pravila preduvjete za oluju,dakle sa sjeverne strane vrs je imala samo snage iz zvornika i semberije, koje su opet realno mogli samo da se brane.
s istocne strane granica je drina, a s juzne rava romanija gdje bi bilo vjerovatno zestoko, ali gdje bi nasi imali lijepu mogucnost da izdrze protivofanzivu s te strane i da krenu dalje prema gorazdu kojeg je od slobodne zepe dijelila samo rogatica,za dalje napredovanje morali bi se uzeti han pijesak i vlasenica koja je tu i jedino urbano mjesto vece,a koja bi se tesko braniti od napada iz tri pravca i onda se sticu vec odlicne mogucnosti i za deblokadu sarajeva, ili stavljanje kompletnog obruca oko sarajeva sa palama i sokocem u totalnu blokadu, sto kasnije dovelo vjerovatno do totalnog kraha njihovog obruca.
koliko god sve ovo nekome izgleda nerealno, ko poznaje taj teren ili jednostavno pogleda kartu, zna i moze vidjeti da je poslije tog prvobitnog upada u pusto srednje podrinje svaki sledeci zadatak laksi jer takva je geografija da u svakom narednom koraku cetaljima prijeti opasnost s nekoliko strana i da njihova mala razbacana seocad to jednostavno nebi mogli drzati ii bilo bi tu sasvim sigurno velike bjezanije
Last edited by crazy_diamond on 28/08/2015 00:20, edited 1 time in total.
-
prog321
#939 Re: Deblokada Sarajeva???
To nije potpuno tačno.SkyLimit wrote:Najopremljeniji, Prvi krajiski korpus VRS je sve do 1995. godine bio skoro iskljucivo angazovan na ratistima Posavina, Brcko i Gradacac. U Krajinu se vracaju tek za zavrsne borbe 1995. godine. Prema Petom korpusu Armije BiH je uglavnom bio angazovan Drugi krajiski korpus VRS + znacajne snage vojske Republike Srpske Krajine + Autonomasi.
Prvi Krajiski je itekako djelovao po 5 korpusu u čitavom trajanju rata.
Zapitaj se gdje je general Talić, njihov komandant bio ranjen 93e godine?
-
junior3
#940 Re: Deblokada Sarajeva???
Tačno je i ovo što prog kaže, bilo je određenih brigada 1.KK oko Bihaća.
-
prog321
#941 Re: Deblokada Sarajeva???
5 korpus je bio tvrd orah za sve vojne snage koje su stale pred njih. Nije Prvi Krajiski jedini koji je slomio zube. Bili su tu i Crvene Beretke, Panteri, Tigrovi, i ostale životinje
Ovo sto Crazy Diamond priča je bilo moguće da su ostali korpusi bili blizu disciplini i motivaciji 5 korpusa. Ali nisu. I tu se ta priča završava.
Istočna Bosna i Sarajevo nisu imali taj nivo profesionalnosti / discipline kod vojnika.
Ovo sto Crazy Diamond priča je bilo moguće da su ostali korpusi bili blizu disciplini i motivaciji 5 korpusa. Ali nisu. I tu se ta priča završava.
Istočna Bosna i Sarajevo nisu imali taj nivo profesionalnosti / discipline kod vojnika.
-
junior3
#942 Re: Deblokada Sarajeva???
Lomilo se nije da nije, al' da nije bilo kroata slomio bi se i 5 korpus.
U debelom offu smo.
U debelom offu smo.
-
crazy_diamond
#943 Re: Deblokada Sarajeva???
tu se slazem ali samo donekle, i ovo ostalo se moglo dovesti u red vrlo brzo,u hodu, vi ste tamo bili okruzeni i ta organizacija su bili nuznost za opstanak, u slucaju operacije velike prema podrinju ne bi bas ni bilo potrebno takvo spartansko uredjenje,svjestan sam ja da bi dosta vojno sposobne raje tada bilo po kaficima i igrankama, po krompiristima ili stanovima, ali i sa tim cinjenicama mogla bi se okupiti masa jedna koja je vec bila i okupljena prakticno koja bi bila dovoljna i koju ozbiljnost operacije ustrojava u hodu,samo sto se po svemu sudeci krenulo u pogresnom smijeru prema sarajevu. da jsu samo tuzlanski i zenickodobojski kanton bili ustrojeni kao bihacki kraj, ovdje bi iz tih vise od milion stanovnika imao barem 100 000 boraca,al to eto ne racunamoprog321 wrote:5 korpus je bio tvrd orah za sve vojne snage koje su stale pred njih. Nije Prvi Krajiski jedini koji je slomio zube. Bili su tu i Crvene Beretke, Panteri, Tigrovi, i ostale životinje![]()
-
prog321
#944 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma razlika je u mentalitetu. Ljuti Krajišnici su zajeban kov. Nije tamo bez razloga bila stolječima zapadna granica Osmanskog carstva.
Tvoje ideje nemaju šanse jer je stanje istočno bosanskih snaga bilo kaotično i bazirano na klanskom uredjenju, skoro bez bilo kakve discipline .
Tvoje ideje nemaju šanse jer je stanje istočno bosanskih snaga bilo kaotično i bazirano na klanskom uredjenju, skoro bez bilo kakve discipline .
-
prog321
#945 Re: Deblokada Sarajeva???
Bihać je za projekat velike Srbije bio važniji od Sarajeva.junior3 wrote:Lomilo se nije da nije, al' da nije bilo kroata slomio bi se i 5 korpus.![]()
U debelom offu smo.
Tamo su poslate sve najelitnije jedinice iz Srbije i okupiranih dijelova BiH i Hrvatske.
I svi su se vratili razbijenog nosa, dugo prije Kroati dok su krenuli
-
junior3
#946 Re: Deblokada Sarajeva???
Da mi nismo imali izdajica koje su trgovale oružjem sa 5 korpusom davno bi on završio karijeru.
Odakle bi onako okruženi nabavili oružje, sigurno onim helikopterom iz Sarajeva.
Odakle bi onako okruženi nabavili oružje, sigurno onim helikopterom iz Sarajeva.
-
prog321
#947 Re: Deblokada Sarajeva???
Gubitnik će uvijek naći valjan razlog zašto je izgubio 
-
junior3
#948 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma ja.
Uglavnom kraj offa od mene, valjda je tema deblokada Sarajeva. 
-
crazy_diamond
#949 Re: Deblokada Sarajeva???
razumijem ja tebe i tvoj pesimistiki stav, ti si bio sarajevski borac i sve je to meni jasno zasto na prvi pomen oslobadjanja neke velike teritorije mislis da je to prica za malu djecu, kako je bilo kod vas u rajvosa, tako i kod nas u brckom, do nase slobodne teritorije do save mozes prepisat,cije taj njihov koridor cuveni mozes zapisati poslije pet tocenih, al tih par kilometara koji su ih drzali drzali u zivotu su za osloboditi bili kao i polozaji u sarajevu njihovi najtanji za koje mnogi seruckaju da se to moglo probiti i deblokirati. kad poredimo sarajevsko ili brcansko ratiste sa tim srednjim podrinjem razlika je ko mon blan i trebevic, ovdje sve rov ili transeja, do zuba naoruzana vojska,iza njihivih linija ili urbana podrucja naseljena ili gusta velika sela, rovovi oblozeni lamperijom, peci bubnjarice, isto dakle kao i oko sarajeva zgusnuto, samo tamo jos zgusnutije na nekim dijelovima i jos zahebanihe zbog brda na kojima su uglavnon oni ukopani i potkovani artiljerijom itd.PM72 wrote:Prvi put smo tada imali uniforme svi kako treba,municiju i hranu.Prvi put u ratu.Do tada smo skupljali metke i davali im imena,kao u onom filmu.Bombe sam prije čuvao ko sad kreditnu karticu a pred akciju deblokade prvi put sam dočekao da naš ekonom iznese sanduke pun oružja i oruđa pa kaže "momci uzmite koliko možete".Naravno da smo tek tada postali neka sila ali to je bio tek početak nečeg ozbiljnog,kao kad djete tek prohoda pa ne može odmah na Mon Blan.
podrinje opet druga slika, rovova ima ali u razmacima i po par stotina metara, ljudi su cijelo vrijema rata prakticno sa dobrim vodicima mogli prolaziti linije od srebrenice do tuzle, prolazile su i grupe doktora,cak i zene s djecom, dakle ne neki superdiverzanti, onda kad recimo provuces se izmedju linija i udjes dublje u neprijateljsku teritoriju, u neka od onih pustih spaljenih sela, tamo ako imas oruzja i ljudi mozes organizovati vojsku kao doktor mladen na kozari, ako imas konzervi mozes provesti dane i noci da te neprijatelj ne spazi, sad mozes zamisliti kako bi to izgledalo da napadnu tu elitne jedinice,masovne i dobro naoruzane, to ti je kao da probijes linju na semizovcu tako sto unistis par rovova, onda napredujes kao do kobilje glave bez ikakvog otpora jer zive duse nema, onda tu opet neko seoce koje moras osvojiti koje se cuva sa par pusaka, i onda opet pustahija kao do skenderije i opet neko seoce njihovo, pa onda kao do bentbase i onda opet njihov polozaj rijedak, a s druge strane ko do kozje cuprije vec polozaji 28. divizije nase, to je otprilike ta kilometraza i te udaljenosti, oprez preko puta, i ono sve sumice i iz daleka te nema ko ni vidjeti niti moze,tako ti je tamo,tu sam i sam hodao i tako pricaju ljudi koji su se kretali tim podrucjima,u nekim selima si sa hranom mogao i prezimiti, u diverzantske akcije isle su i zene neprimijecene i radile su diverzije po srpskim krompiristima i kukuruzistima da bi prehranile djecu, i to je ziva istina. tek kad je pala srebrenica i kad je krenula kolona onda su srbi pojacali sa zasjedama al i tada su se ljudi provlacili ili probijali
i sad zamisli da je na taj dio s efektom iznenadjenja krenula nasa neka ozbiljnija sila, koja ne bi morala izbjegavati svaki rov i svako seoce, i kad se udje malo dublje,kad cetalji skontaju da je toku veca operacija, to bi bila opsta bjezanija jer na tim prostorima moze ti brigada kompletna uleetjeti iza ledja a da ne znas gdje je, to je jedan ogroman prostor koji se brzo gazi uz dobre vodice i izvidjace, par sela samo vecih i razbacanih srpskih koje su naserovi vojnici osvajali krajem 92. gore sve do zvornika, dole sve vlasenice, sve uz dobar plan, par konzervi,u boljim cizmama, sve to moglo pregaziti,kasnije utvrditi i steci pretpostavke da krenes niz romaniju, koja jest nesto teza i nesto gusce naseljena srbima, al sve to kad saberes, sve te nazovi gradice, to ti je tada imalo glava ko sad dobrinja, bez ogromnog broja vojnika sa strane koji bi pokrivali taj prostor,a koje realno nisu vise imali odakle ni dovessti, taj pravac od preko sto kilometara neki je puno laksi nego onih nekoliko utvrdjenih i nacickanih oko samog grada koji bi bili klaonica i koje realno trebalo preorati da bi se probili, isto kao recimo tih par kilometara kod brckog
sarajevo je bilo ko konzerva, konzerva se lakse otvara iz vana boduci prvo gdje je najmeksa heh,pa onda pomalo zaokruzujes
za ove sto misle da se podrinje ne bi moglo osloboditi zato jer su podrinjci neorganizovani,morate znati ljudi da se ne bi oni sami oslobadjali,masa vrlo organizovanih jedinica iz svih korpusa,uglavnom najelitnijih je bilo izvuceno sa svojih podrucja na polozaje oko prstena oko grada,neki na nisicima,neki od visokog,neki sa bjelasnice i treskavice gore, da se ta armada prebacila brzo na podrinje pod jednu komandu recimo generala alagica,koji je takodje bio angazovan sa svojom elitom, da se samo naglo iznenada promijenio pravac, te bi snage odradile vecinu posla, 28. divizija je bila neorganizovana jer nisu ni mogli puno bolje , spajanjem s ostalim snagama ustrojilo bi se to itekako, al ajd
-
Paul F.
#950 Re: Deblokada Sarajeva???
Isto tako, da se ta armada prvo postavila na pravce o kojima ti govoriš, a onda iznenada prebacila ka Sarajevu...crazy_diamond wrote: da se ta armada prebacila brzo na podrinje pod jednu komandu recimo generala alagica,koji je takodje bio angazovan sa svojom elitom, da se samo naglo iznenada promijenio pravac, te bi snage odradile vecinu posla, 28. divizija je bila neorganizovana jer nisu ni mogli puno bolje , spajanjem s ostalim snagama ustrojilo bi se to itekako, al ajd
Ne možeš baš takva iznenađenja pravit. I srpski generali razmišljaju. To je jedino Tito uspio na Neretvi napravit. Moguće je da je već među velikim silama postignut dogovor 51-49 i otprilike šta je čije. Sa druge strane, Sarajevo nije moglo još jednu zimu dočekati u opsadi. Da li je u takvoj situaciji bolje oslobađati Sarajevo ili podrinje ? Alija se upinje da dokaže kako smo jaki i da to treba imati u vidu prilikom pregovora. Najjednostaviji odgovor na to je: pa ako ste toliko jaki, što onda ne oslobodite Sarajevo ? I onda se vraćamo na temu. Zašto je dugo pripremana akcija doživjela ovakav fiasko ? Ima taj zajeb hrvatskih snaga ali planeri su to morali uzeti u obzir.