Deblokada Sarajeva???

Dozer

#8176 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Na Trnovskom pravcu je odradjen IKM prema Siljku, kad su kukali da smo im pobili bolnicu, ranjenike, sestre, itd.. A bile dvije sestre, od kojih je jedna uspjela pobjeci. Bila je '94, al' da me koljete sad ne mogu se sjetiti mjeseca. Sjecam se da nije bilo snijega.
skrbavi-admin

#8177 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by skrbavi-admin »

Dozer wrote: 01/09/2025 11:37 Na Trnovskom pravcu je odradjen IKM prema Siljku, kad su kukali da smo im pobili bolnicu, ranjenike, sestre, itd.. A bile dvije sestre, od kojih je jedna uspjela pobjeci. Bila je '94, al' da me koljete sad ne mogu se sjetiti mjeseca. Sjecam se da nije bilo snijega.
to i pitam je l se referiro na taj slucaj ili na neki drugi..... a u sustini kako sam cuo te bolnicarke pocele vristat kad su primijeceni a nasi od soka saspu citavu tarapanu na objekat od iznenadjenja :lol:
Dozer

#8178 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

skrbavi-admin wrote: 01/09/2025 11:38
Dozer wrote: 01/09/2025 11:37 Na Trnovskom pravcu je odradjen IKM prema Siljku, kad su kukali da smo im pobili bolnicu, ranjenike, sestre, itd.. A bile dvije sestre, od kojih je jedna uspjela pobjeci. Bila je '94, al' da me koljete sad ne mogu se sjetiti mjeseca. Sjecam se da nije bilo snijega.
to i pitam je l se referiro na taj slucaj ili na neki drugi.....
Prvi put je nase zaustavio UNPROFOR, pored spust staze na Bjelasnici, nisu im dali dalje. Drugi put su prosli, i kroz tampon zonu dosli i prosli kroz njihove linije, sve do IKM-a, cini mi se nekih 3 km u zaledjini. Onda ih slusali kako arlaucu vezom da se "dignu i mokri" (prethodna smjena), i gledali kako krecu iz Trnova. Izvukli se nazad kroz njihovu liniju mozda 10 min. prije nego su je uspjeli zatvoriti, a onda ih slusali kako nas dozivaju kontajuci da jos nisu izasli :D
Od "gubitaka" imali jednog ranjenog, vodic koji je u tampon zoni stao na pastetu u povratku, ali imao one ceske cizme s ojasanjem, pa ostalo stopalo i noga.
Sve vrijeme od uolaska u tampon zonu pratila ih 2 SAS-ovca (oni su nadzirali taj dio, vjerovatno su mislili da ih nisu primijetili). Kasnije sam cuo da su upravo oni predali izvjestaj u kojem je stajalo da je to bila briljantno izvedena akcija na legitimni cilj i da nema govora o civilnim zrtvama kako su to cetnici prikazivali. Ako se dobro sjecam, imali su 24 zrtve medju oficirima i vojnicima. Sjecam se da su rekli da su ih otkrili psi oko IKM-a, poceli lajati, ali vec je bilo prekasno za njih. Jesu uspjeli zapucati, ali to je bila samo straza.
Last edited by Dozer on 01/09/2025 13:02, edited 1 time in total.
skrbavi-admin

#8179 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by skrbavi-admin »

kiki bombona :lol:
Last edited by skrbavi-admin on 01/09/2025 13:03, edited 1 time in total.
Dozer

#8180 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

skrbavi-admin wrote: 01/09/2025 12:28
Dozer wrote: 01/09/2025 11:46
skrbavi-admin wrote: 01/09/2025 11:38

to i pitam je l se referiro na taj slucaj ili na neki drugi.....
Prvi put je nase zaustavio UNPROFOR, pored spust staze na Bjelasnici, nisu im dali dalje. Drugi put su prosli, i kroz tampon zonu dosli i prosli kroz njihove linije, sve do IKM-a, cini mi se nekih 3 km u zaledjini. Onda ih slusali kako arlaucu vezom da se "dignu i mokri" (prethodna smjena), i gledali kako krecu iz Trnova. Izvukli se nazad kroz njihovu liniju mozda 10 min. prije nego su je uspjeli zatvoriti, a onda ih slusali kako nas dozivaju kontajuci da jos nisu izasli :D
Od "gubitaka" imali jednog ranjenog, vodic koji je u tampon zoni stao na pastetu u povratku, ali imao one ceske cizme s ojasanjem, pa ostalo stopalo i noga.
Sve vrijeme od uolaska u tampon zonu pratila ih 2 SAS-ovca (oni su nadzirali taj dio, vjerovatno su mislili da ih nisu primijetili). Kasnije sam cuo da su upravo oni predali izvjestaj u kojem je stajalo da je to bila briljantno izvedena akcija na legitimni cilj i da nema govora o civilnim zrtvama kako su to cetnici prikazivali. Ako se dobro sjecam, imali su 24 zrtve medju oficirima i vojnicima. Sjecam se da su rekli da su ih otkrili psi oko IKM-a, poceli lajati, ali vec je bilo prekasno za njih. Jesu uspjeli zapucati, ali to je bila samo straza.
kiki bombona :lol:
Eh :D
DebelinJoe

#8181 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by DebelinJoe »

Kakav je ovo cirkus na Kovačima. Zar ljude nije sramota od časne borbe onih koji su dali mladost za ovu nezahvalnu zemlju praviti nešto onako?
Dozer

#8182 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

DebelinJoe wrote: 01/09/2025 20:00 Kakav je ovo cirkus na Kovačima. Zar ljude nije sramota od časne borbe onih koji su dali mladost za ovu nezahvalnu zemlju praviti nešto onako?
?
DebelinJoe

#8183 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by DebelinJoe »

Dozer wrote: 01/09/2025 21:09
DebelinJoe wrote: 01/09/2025 20:00 Kakav je ovo cirkus na Kovačima. Zar ljude nije sramota od časne borbe onih koji su dali mladost za ovu nezahvalnu zemlju praviti nešto onako?
?
Gledao prijenos ovog eventa na TVSA pa se iznervirao.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... bih/604003#

Baš bljak, puno manekena i pobjegulja. Pa nekakva muzika. Zar oni koji su ovo organizovali ne znaju da je okolo njih groblje i to šehidsko. 18 mojih bliskih rođaka leži na Kovačima. Zašto ovo društvo nema poštovanje prema njima?
Dozer

#8184 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nema ovo drustvo postovanja prema bilo cemu i bilo kome.

Kad skontas da je s krajem rata ARBiH imala ukupno oko 250.000 ljudi, a danas ih je 500.000 na spiskovima, ne trebas nista dalje ni gledati ni razmisljati. Ima slucajeva da su bili maloljetni "borci", a '92 imali 3-4 godine. Ili bili u 2. Stutgarskoj, 5.slavnoj Melburnskoj, 1. Viteskoj Stokholmskoj, itd.
I svi imaju neka prava. A mi, koji zaista jesmo bili ovdje, danas smo svima njima teret. Sav trosqk drzavi smo za ukop.
Last edited by Dozer on 04/09/2025 09:03, edited 1 time in total.
TheMule

#8185 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

Messier wrote: 30/08/2025 00:01 Bitno je da nas je bilo u 8, 9 brigada cca pretjerujuci 5000 ljudi koji su branili grad.
Plus interventne ekipe, cca 2000 ljudi.

Plafon 10000 ljudi da je branilo grad.

Nakon rata ih je bilo 20 hiljada
2000te 30 hiljada
2020te 130 hiljada
Malo podcjenjujes te brojeve. Samo u 2. Viteskoj je bilo oko 1500, oko 3 bataljona ako se ne varam. Stradao je citav bataljon ljudi, znaci 1500 je neki minimum samo za jednu brigadu.
Rothmans

#8186 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Rothmans »

GODIŠNJICA POGIBIJE OSMERICE HADŽIĆKIH POLICAJACA ⚜
Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić,Šaban Muhibić, i Šemsudin Čilaš poginuli su 11. oktobra 1995, godine u rejonu Godinjskih brda, Trnovo, kada je mirovni sporazum već bio potpisan.
Ne mogu naci nista o ovom dogadjaju na netu. Moze neki link?
DebelinJoe

#8187 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by DebelinJoe »

Kad sabereš i skontaš da je Dudaković prodro u neprijateljsku teritoriju u dubini od više od 40 kilometara, i to iz potpunog okruženja...A da sarajevski komandanti tipa Karavelić i slične ublehe, nisu bili sposobni spojiti Stup i Butmir, udaljene par stotina metara zračne linije.

https://www.facebook.com/share/v/15d9zFtrd9/
HelaS

#8188 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 28/10/2025 22:52 Kad sabereš i skontaš da je Dudaković prodro u neprijateljsku teritoriju u dubini od više od 40 kilometara, i to iz potpunog okruženja...A da sarajevski komandanti tipa Karavelić i slične ublehe, nisu bili sposobni spojiti Stup i Butmir, udaljene par stotina metara zračne linije.

Pitanje je kakva bi bila politička pozicija predstavnika RBiH u pregovorima sa međunarodnim mirovnim predstavnicima, da je glavni grad države oslobođen opsade i da mu stanovništvo više nije gladno, smrzlo i da je omogućeno slobodno kretanje
Haris.ba

#8189 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Haris.ba »

mishic wrote: 01/09/2025 11:36 [
Ovo je jako zanimljivo pitanje. Ne pretendujem da znam odgovor ali mi se čini da četnički plan (RAM) nije podrazumijevao dugotrajan sukob. Oni su računali da prije bilo kakvih sukoba angažovanjem srpskog stanovništva, podjelom naoružanja tom stanovništvu i angažmanom JNA formiraju SAO, dovedu do potpune blokade i disolucije vlasti u RBiH okruživši glavni grad kako bi izolovali i paralizirali funkcije države i onda provodili "etničko čišćenje" kroz razmjenu teritorija i planirana raseljavanja stanovnika.
Slazem se. Sjecam se komentara komsije Srbina. Nista se ne sekiraj. Sve ce ovo biti gotovo do ponedeljka.

Da su uspjeli presjeci grad od Grbavice na Pofalice, vjerovatno bi i uspjeli. 2.maja im je propao plan.
di_natale

#8191 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by di_natale »

Je li zna neko nešto više o događaju kada su zalutali "Beli vukovi" među naše gore negdje na obroncima Bjelašnice/Treskavice sa nekim džipom? Spominjao je 44. brigadu. Čitao sam to na fb na nekoj srpskoj stranici. Soryy ako je već bilo.
zigson

#8192 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zigson »

di_natale wrote: 16/12/2025 16:33 Je li zna neko nešto više o događaju kada su zalutali "Beli vukovi" među naše gore negdje na obroncima Bjelašnice/Treskavice sa nekim džipom? Spominjao je 44. brigadu. Čitao sam to na fb na nekoj srpskoj stranici. Soryy ako je već bilo.
I meni je to izletilo na fb
Hare71000Gorica_

#8193 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Hare71000Gorica_ »

zigson wrote: 17/12/2025 08:39
di_natale wrote: 16/12/2025 16:33 Je li zna neko nešto više o događaju kada su zalutali "Beli vukovi" među naše gore negdje na obroncima Bjelašnice/Treskavice sa nekim džipom? Spominjao je 44. brigadu. Čitao sam to na fb na nekoj srpskoj stranici. Soryy ako je već bilo.
I meni je to izletilo na fb
Sjecam se ove price.Ovaj Knezevic komadant je dosao sa dzipom ne znajucu da su to nasi,pa kada je to skontao rekao je "Kako ste to obuceni zategnite se"pa je otisao.Pretvarao se da je nekiod nashi sa cinom.
Hare71000Gorica_

#8194 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Hare71000Gorica_ »

Ubistvo 21 srpskog vojnika u Čakljama - još jedan zločin bez kazne (VIDEO)

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=489136
Bio sam kada gore kada se ovo desilo.Postrojili su nas i rekli da je oko 50 cetnika ubijeno ove sestre i neki unproforac.Koristeni su u napade skorpion i hekler.Dosli smo gore u septembru i bili 48 dana.
Gibraltar10

#8195 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gibraltar10 »

DebelinJoe wrote: 28/10/2025 22:52 Kad sabereš i skontaš da je Dudaković prodro u neprijateljsku teritoriju u dubini od više od 40 kilometara, i to iz potpunog okruženja...A da sarajevski komandanti tipa Karavelić i slične ublehe, nisu bili sposobni spojiti Stup i Butmir, udaljene par stotina metara zračne linije.

I srbi pokrenuli kontraofanzivu i mjesec dana nakon tog videa skoro Bihac pao.
Precjenjujes vaznost generala, u situaciji u kakvoj je Sarajevo bilo nebitno je jel glavni general Karavelic ili Bernard Montgomery.
DebelinJoe

#8196 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by DebelinJoe »

Gibraltar10 wrote: 29/12/2025 14:30

Precjenjujes vaznost generala, u situaciji u kakvoj je Sarajevo bilo nebitno je jel glavni general Karavelic ili Bernard Montgomery.

Možda je Bihać skoro pao, ali nije pao. Komandni kadar koji je imao Prvi korpus je bio užasno nesposoban, korumpiran i neefikasan.
Gibraltar10

#8197 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gibraltar10 »

DebelinJoe wrote: 29/12/2025 14:41

Možda je Bihać skoro pao, ali nije pao. Komandni kadar koji je imao Prvi korpus je bio užasno nesposoban, korumpiran i neefikasan.
Okruzeni sa svih strana 4 godine,protiv neprijatelja koji ima vise artiljerije nego sto su oni imali mitraljeza.
I u takvim okolnostima 4 godine Sarajevo nije palo.
Ako je to "uzasno nesposoban komandni kadar" sta je onda sposoban komandni kadar? Mozda Napoleon.
Ko radi taj i grijesi gresaka uvijek ima, "U ovoj akciji se moglo ovo u onoj ono" ,ali nista to nebi moglo promjeniti siru sliku.
Nije bilo uslova za nista vise nego ocajnicku odbranu.
DebelinJoe

#8198 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by DebelinJoe »

Gibraltar10 wrote: 29/12/2025 14:54

Okruzeni sa svih strana 4 godine,protiv neprijatelja koji ima vise artiljerije nego sto su oni imali mitraljeza.
Ako je to "uzasno nesposoban komandni kadar" sta je onda sposoban komandni kadar? Mozda Napoleon.
Ko radi taj i grijesi gresaka uvijek ima, "U ovoj akciji se moglo ovo u onoj ono" ,ali nista to nebi moglo promjeniti siru sliku.
Imaš negdje snimak obilježavanja godišnjice Prvog korusa, TVSA je to prenosila u septembru. Kaže jedan od komandanata da je na prilikom oslobađanja Trnova u ljeto 1992. od neprijetelja zarobljene 22, slovima dvadeset i dvije haubice. Prijatelju, da su zarobljene 22 mješalice za beton to bi bilo puno.

Gdje su te 22 haubice završile?

Nismo mi bili baš tako bespomoćni i jadni i očajnički kako se pripovjeda? Igman u Konjicu je cijeii rat proizvodio municiju, radio je dio Pretisa koji je dislociran iz Vogošće, Vaso Miskin Crni radio, u srednjoj Bosni Kovina Viskoko, BNT, Željezara u Zenici, VTZ Travnik, Binas...

Nismo mi baš bili goloruki...
Gibraltar10

#8199 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gibraltar10 »

DebelinJoe wrote: 29/12/2025 15:15
Gibraltar10 wrote: 29/12/2025 14:54

Imaš negdje snimak obilježavanja godišnjice Prvog korusa, TVSA je to prenosila u septembru. Kaže jedan od komandanata da je na prilikom oslobađanja Trnova u ljeto 1992. od neprijetelja zarobljene 22, slovima dvadeset i dvije haubice. Prijatelju, da su zarobljene 22 mješalice za beton to bi bilo puno.

Gdje su te 22 haubice završile?

Nismo mi bili baš tako bespomoćni i jadni i očajnički kako se pripovjeda? Igman u Konjicu je cijeii rat proizvodio municiju, radio je dio Pretisa koji je dislociran iz Vogošće, Vaso Miskin Crni radio, u srednjoj Bosni Kovina Viskoko, BNT, Željezara u Zenici, VTZ Travnik, Binas...

Nismo mi baš bili goloruki...
Pa to sto si nabrojao se proizvodila municija vecinom.
Nisi mi nabrojao fabrike za proizvodnju tenkova.
Kalasnjikovi i granate su dovoljni jedino za ocajnicku odbranu ,nista vise.

Na internetu sam nasao ove cifre za srpsku snagu oko sarajeva, neki portali kazu 250 tenkova i 1000 topova ali nije ni bitno poenta je ista sve najbolje sto JNA moze ponuditi je bilo u Bosni.

"U tom periodu Sarajevo je agresoru bilo kao na dlanu, jer je u obruču, dugom 62 kilometra, na okolnim brdima bilo je razmješteno 1.600 topova i minobacača, 100 tenkova, 180 oklopnih transportera, više od 500 protivavionskih mitraljeza i protivavionskih topova i još 150 oruđa većih kalibara".
toska

#8200 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by toska »

Nije bilo ni municije i parcijalno se povećavala dostupnost tek proljeće-ljeto 94., primjer izolovanih Bihaća, Srebrenice, Goražda, Žepe.
93. nije bilo ni metaka za pušku i nisam siguran da je Igman radio u značajnom kapacitetu.
Svjedok sam dvije akcije našeg tenka 93. u Sa na Stupu, prvi u martu kada je tenk došao do hladnjače i čekao bar jednu granatu koja nije došla (nečija procjena da tih nekoliko granata u Sa čuva za goru situaciju) i juni kada je došao sa jednom granatom koja je bila dovoljna za vraćanje pozicija na Stupu II.

- juli 93. dolazi naredba da će se za svaki bespotrebno ispaljeni metak pisati izjava, a nikakvo primirije nije bilo.
Post Reply