Creasy wrote:
Ne razumijem ti ovo za sitnice i minute, ali nema veze.
A da ja tebi odgovorim, VRS je mogla zauzeti u Sarajevu 92-93. šta god je htjela, ali to nije bio cilj. Cilj je bio da se Sarajevo drži u okruženju i da se ostavi jedan ventil (tunel), da ljudi polako odlaze iz grada i da ARBiH ne pokušava neke očajničke proboje iznutra. Kada se nešto zaista htjelo uzeti, napravila se akcija i to se i uzelo (Igman, Otes, Žuč,...).
Nego, bolje ti to pitanje postavi sebi. Zar stvarno misliš da su borci ARBiH bili toliko superiorniji u odnosu na borce VRS?
Još da dodam, nađi negdje podatak koliko je na sarajevskom ratištu poginulo jednih, a koliko drugih, i biće ti jasno o čemu pričam.
Deblokada Sarajeva???
- zateznistub
#651 Re: Deblokada Sarajeva???
- Creasy
#652 Re: Deblokada Sarajeva???
exliberal-ex wrote:Bio je negdje komentar od Amerikanaca oko tih desavanja i oni su napisali da su linije pale zahvaljujuci napadu hrvata na srpsku krajinu, tim napadom doslo je do kolapsa linija sa srpske strane i doslo je do masovnog povlacenja ali...tu pocinje da se komplikuje pricaNedobrovoljac wrote:trocadero wrote:Creasy,
Побркао си Сарајево и Крајину на коју је Дозер вјероватно мислио, или се мало правиш паметан а,Тамо 1995 и јест била општа бјежанија док је сарајевско ратиште и начин ратовања скроз друга прича.
Недобровољац се тад уфатио ноге у Мркоњић Граду па га питај, можда ти одговори догодине!
А око заузимања аеродрома уз дужно поштовање не глупирај се!
Дозер,
Ја вјерујем да сте ви били способни момци па за пола сата напунили камион осама, бебама и осталим до врха и да остане времена да се "кресне " који голф из ТАС-а. Могао си и ти вала којег узети па да нам Јоју мало оштетишили те јебало то што си дрот ?!
Ta dva ratišta nemaju ni sličnosti. U zapadnoj Bosni su ogromne nenaseljene planine, kad probijes liniju dalje ide lako. Uzimaju se velike povrsine, ali se lako i gube, začas se predje u kontru.
2. Krajiski je bio u rasulu, ali Prvi nije. Već sam negdje pisao, ne sjećam se naziva mjesta, uglavnom je tromedja Prijedora, San mosta i BL. Tamo kad sam vidio silu vojske, tehnike, ukopane položaje...bilo je jasno da dalje nema povlačenja. Tad je i potpisano primirje.
Sa padom RSK, 2.KK je ostao da brani ogroman prostor, sa 10tak hiljada ljudi. Sve je bilo busno ko sir, i moralo je pasti onako kako je i palo.
VRS prvi krajiski korpus je bio nenacet, opskrbljen i sposoban ne da zaustavi nego da i napravi kontra udar ( sto su i napravili na nekim linijama)
sa druge strane hrvatske snage su stale jer su jedinice bile umorne i linije snabdjevanja razucene do maksimuma,
za bosnjacke jedinice stanje bi bilo jos gore jer ako bi hrvati stali a bosnjaci nastavili linije odbrane/napada koje su bile pod hrvatskom kontrolom bi otvorile slobodan prolaz za srpske snage da udju iza ledja ili sa boka, linije snabdjevanja su bile u jos gorem stanju nego hrvatske.
Nadalje zbog otvorenog upada hrvatske vojske u Bosnu postajala je velika sansa da se srbijanska vojska otvoreno umjesa , zamislite da je doslo do napada na Gorazde i prodor prema Sarajevu...opste klanje..... ovo sto ja pisem je samo ono sto su americki strucnjaci napisali.
Postojao je jak moral sa bosnjacke strane da se ide dalje ali u isto vrijeme ko sto neko rece ako nemas gdje da se povlacis onda stajes, ukopas se pa kome opanci kome obojci...bosnjaci su se branili 4 godine sa minimalnom opremom, mislite da srbi nebi ?
Na kraju meni je drago da je stalo...da nije ko zna dali bi sad ovo kucao ...
Ne ulazi mi se u priču oko Krajine, ali se sjećam da je neki general VJ zaprijetio da će napasti Dubrovnik i uzeti sve do Neuma, ako se Hrvati ne povuku iz Bosne. Znači, nije postojala opasnost da će napasti Goražde, nego Hrvatsku. A svi znamo šta je bila VJ tad.
-
sumirprimus
#653 Re: Deblokada Sarajeva???
ma da se deblokada mogla uradit uradla bi se,isto ko sto su srbi mogli uzet sarajvo,.sto se moglo uzet uzelo se...
a kraj rata je bio realan u vojnom smislu,samo sto nije odgovarao nikom osim bosanskoj strani.naf sed.
a kraj rata je bio realan u vojnom smislu,samo sto nije odgovarao nikom osim bosanskoj strani.naf sed.
-
PM72
#654 Re: Deblokada Sarajeva???
Kad se već "sjećaš" generala VJ koji je prijetio Dubrovniku i Neumu jeseni 1995-reci nam koja je to budaletnina bila a sumnjam da je to ikad iko izvalio sem tebe.Trebinje se sralo od straha da im Tuđman ne dovuče koju gardijsku brigadu jer bi ih protjerali do Tjentišta.VJ nije mogla Kosovo očuvati a kamoli da zauzima sve od Dubrovnika i Neuma.To bi im bilo zadnje.
- Creasy
#655 Re: Deblokada Sarajeva???
Eeee, a na onoj temi išla priča, zašto Srbi nisu ostali u reintegrisanom dijelu Srpskog Sarajeva poslije Dejtona... I doslovno su me ismijavali kad sam tvrdio da bi bilo krvi do koljena, osveta,...PM72 wrote:Svi smo u pravu.I svako od nas pomalo dodaje.
Uvaženi Trocadero kaže da bi se u i oko Sarajeva ganjali još mjesecima i da bi hiljade izginule.Vjerovatno.Samo,SRK VRS nije više mogao nadoknaditi ljudske i materijalne gubitke.Njihove najopremljenije i najsposobnije jedinice,poput Belih vukova,garde sa Ilidže,Vasketovih i Aleksićevih četnika i vogošćanskih interventnih vodova su bili razvučeni ko žvaka.U svakoj intervenciji im je stradalo po nekoliko dobrih boraca.Novi su slabo dolazili jer se tamo ginulo.Srpski tenk više nije smio cijevi proviriti iz šube jer je rizikovao uništenje i sa zemlje i iz zraka.A nekad su se kofrčili na otvorenom,čak se posada i sunčala bez straha da će ih neko gađati.Artiljerijske tačke i vatrena mjesta VRS su bila detaljno unešena u karte pa se počelo dešavati da ih artiljerija Armije BiH ušutka što je bilo nezamislivo prijašnjih godina.U ljeto 1995,ja kao pripadnik združenog odreda MUP-a na sarajevskom ratištu dobio sam dvije nove maskirne uniforme.Dvoje čizama,opasač,šljem,jurišni prsluk.Mogao sam birati vrstu puške a municije sam mogao imati koliko mogu nositi u ruksaku.Bombi smo imali da biramo,hoćemo li SRB (Slavko Rodić Bugojno crne i zelene),hoćemo li američke ili iranske.Svako od nas koji je htio mogao je zadužiti LPG i nositi ga.Trobloni su nam bili orginal JNA i nismo više strepili od onih naših pravljenih u CNP-u.Eto kakvu smo opremu dobili ljeta 1995 a nismo bili ni elitni ni nešto naročito sposobni.To da smo imali na početku rata garantujem životom da Grbavica i Vraca nikad ne bi okusile četnički teror.Da ne pričam o Otesu.
Uvaženom Trocaderu je šega kad mu kažem da su odlučivale sitnice i minute.Mi smo bili sve jači,opremljeniji i odlučniji da se osvetimo.Da upravo tako.Da se osvetimo.Za sav bol i patnju Sarajeva i Bosne a da ne pričam kako smo bili našiljeni nakon Srebrenice.Slušao sam dobacivanja četnika iz Kasindolske i njihovo cirkuzanje.Toliko nam je bilo krivo da smo jedva čekali da krenemo a garantujem da im ne bi ćumez ostao čitav.Samo kad se sjetim aprila 1992 kad nisam smio preći iz C faze Alipašinog polja do B faze od pucnjave,granata.Nisam znao ni gdje sam ni šta sam,gdje su naši,ko puca,ko kosi a ko vodu nosi.I nakon tri godine pola moje jedinice ide u Krajinu,naoružani do zuba,čak se vozili helikopterima...to nisam mogao ni sanjati.
Kad pogledam iz ove perspektive,možda je bolje što se ovako završilo.Što neko reče - ko zna da li bih sad kuckao na računaru.Vjerovatno ne bih ali ne bi ni dosta pripadnika VRS.Strašne bi se stvari desile po njih,bilo bi svašta.Ne bi bilo ni zarobljenika niti žive peradi.
Što se ovog ostalog tiče, uglavnom se slažem, ali opet ne mislim da biste prošli. Ko zna...
- Creasy
#656 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Kad se već "sjećaš" generala VJ koji je prijetio Dubrovniku i Neumu jeseni 1995-reci nam koja je to budaletnina bila a sumnjam da je to ikad iko izvalio sem tebe.Trebinje se sralo od straha da im Tuđman ne dovuče koju gardijsku brigadu jer bi ih protjerali do Tjentišta.VJ nije mogla Kosovo očuvati a kamoli da zauzima sve od Dubrovnika i Neuma.To bi im bilo zadnje.
Reci da se šališ. VJ nije mogla uzeti Dubrovnik 1995?
-
sumirprimus
#657 Re: Deblokada Sarajeva???
a jebte kako oklen?desantom?autocestom?95-te?Creasy wrote:PM72 wrote:Kad se već "sjećaš" generala VJ koji je prijetio Dubrovniku i Neumu jeseni 1995-reci nam koja je to budaletnina bila a sumnjam da je to ikad iko izvalio sem tebe.Trebinje se sralo od straha da im Tuđman ne dovuče koju gardijsku brigadu jer bi ih protjerali do Tjentišta.VJ nije mogla Kosovo očuvati a kamoli da zauzima sve od Dubrovnika i Neuma.To bi im bilo zadnje.![]()
-
PM72
#658 Re: Deblokada Sarajeva???
Nemoj biti glup i ograničen.ja pišem šta bi bilo da smo u ratu upali na Ilidžu a ne o poslijeratnom periodu.Ja sam ušao prvi u hadžiće i na Ilidžu i nikom čvoka nije opaljena.Ne izvlači stvari iz konteksta i ne izmišljaj.samo se sjeti riječi rahmetli Durakovića kad je rekao "dobro ste prošli šta ste zaslužili".
-
PM72
#659 Re: Deblokada Sarajeva???
Pitao sam te koji je to stručnjak i general izjavio a ti po svom.dakle ne znaš jer si izmislio.A to da je VJ mogla uzeti Dubrovnik 1995 jeCreasy wrote:PM72 wrote:Kad se već "sjećaš" generala VJ koji je prijetio Dubrovniku i Neumu jeseni 1995-reci nam koja je to budaletnina bila a sumnjam da je to ikad iko izvalio sem tebe.Trebinje se sralo od straha da im Tuđman ne dovuče koju gardijsku brigadu jer bi ih protjerali do Tjentišta.VJ nije mogla Kosovo očuvati a kamoli da zauzima sve od Dubrovnika i Neuma.To bi im bilo zadnje.![]()
- karanana
#660 Re: Deblokada Sarajeva???
ako nisu mogli 91-92 kada su imali kontrolu zraka mora i kopna 50 kilometara okolo dubrovnika, ne znam kako bi 95 kad je HV mogao poravnati trebinje a bogami i veliki dio crne gore, i uz otvorenu pozadinu prema ostatku hrvatske i hercegovine za dostavu ljudi i oruzja.
vece su im sanse bile za proboj nazad u krajinu nego dole, iako su ih i gore samo cekali da krenu.
vece su im sanse bile za proboj nazad u krajinu nego dole, iako su ih i gore samo cekali da krenu.
- Creasy
#661 Re: Deblokada Sarajeva???
Sad ću da proguglam, pa vam javim. HV bila sila 1995?
Jest za VRS ili ARBiH.
Jest za VRS ili ARBiH.
-
sumirprimus
#662 Re: Deblokada Sarajeva???
pa sa rezultatima kakve su imali 95-te ,da.
- U_kost
#663 Re: Deblokada Sarajeva???
U ljeto '95 skoro iza svake zgrade na Dobrinji bio je minobacački rov. Na svaku granatu odgovaralo se plotunom.PM72 wrote:... ljeto 1995,ja kao pripadnik združenog odreda MUP-a na sarajevskom ratištu dobio sam dvije nove maskirne uniforme.Dvoje čizama,opasač,šljem,jurišni prsluk.Mogao sam birati vrstu puške a municije sam mogao imati koliko mogu nositi u ruksaku.Bombi smo imali da biramo,hoćemo li SRB (Slavko Rodić Bugojno crne i zelene),hoćemo li američke ili iranske.Svako od nas koji je htio mogao je zadužiti LPG i nositi ga.Trobloni su nam bili orginal JNA i nismo više strepili od onih naših pravljenih u CNP-u.Eto kakvu smo opremu dobili ljeta 1995 a nismo bili ni elitni ni nešto naročito sposobni...
Tada se jednostavno znalo da je kraj blizu, na ovaj (Deytonom) ili onaj način (porazom VRS-a).
-
prog321
#664 Re: Deblokada Sarajeva???
Evo ja cu opisati uspjeh HV.
Zamisliti kako se boksate 9 rundi sa Mike Tysonom. Iscrpite ga, zadate mu bolne udarce. Pri kraju vec imate sanse da ga dokrajcite.
Onda u 10oj rundi uleti svjez bokser koji ga u par poteza nokautira.
Zamisliti kako se boksate 9 rundi sa Mike Tysonom. Iscrpite ga, zadate mu bolne udarce. Pri kraju vec imate sanse da ga dokrajcite.
-
sumirprimus
#665 Re: Deblokada Sarajeva???
a ko je svjez bokser?prog321 wrote:Evo ja cu opisati uspjeh HV.
-
prog321
#666 Re: Deblokada Sarajeva???
Ko je stajao po strani dok se Armija hrvala sa VRS u Hrvatskoj i BiH ??
Pa HV.
Pa HV.
-
sumirprimus
#667 Re: Deblokada Sarajeva???
eto te ko krisi,znas li ti koje su sve akcije izvodjene da bi se pripremio teran za oluju?to je vec neka druga tema.tema je deblokada sarajeva,koja je otprilike slicna ko i ovo sto su naceli,zauzimanje banjaluke.sami za onaj period nema sanse.prog321 wrote:Ko je stajao po strani dok se Armija hrvala sa VRS u Hrvatskoj i BiH ??
Pa HV.
- Creasy
#668 Re: Deblokada Sarajeva???
Da, da se vratimo na temu. Evo kako je deblokadu vidio jedan od pripadnika VRS:
Odnos snaga u junu 1995. godine
Po izvorima ArBiH pred operaciju odnos snaga je bio:
ArBiH vojnici/oficiri: 35. 000, topovi: 43, minobacači: 406, tenkovi: 19,
VRS vojnici/oficiri: 17. 000, topovi: 41, minobacači: 132, tenkovi: 24,
Odnos(približno) vojnici: 2:1(ArBiH-VRS), topovi: 1:1(ArBiH-VRS), minobacači:3:1(ArBiH-VRS), tenkovi 1:1. 3(ArBiH-VRS)
Početak operacije
Nakon izvršenih priprema, ArBiH je pokrenula operaciju 15. juna masivnim napadom na tri pravca. Glavni napad je bio pravcem Visoko-Paljevo-Rajlovac, jedinicama 7. korpusa a drugi glavni pravac Golo brdo-Hadžići-Mostarsko raskršće, snagama 4. korpusa. Pomoćni pravci napada su bili Igman-Trnovo, snage 1. korpusa, i Nišićka visoravan-Ravni Nabožić-Semizovac, snage 3. korpusa. Početni uspesi su omogućili ARBiH da zauzme Cemersku i prekine komunikaciju Semizovac-Srednje i skoro potpuno zaokruži Srpske položaje oko Sarajeva. Drugi napad prema istoku i jugu je bio takođe popraćen početnim uspehom. ARBiH je brzo zauzela Debelo brdo i do 17. juna je bila u stanju da granatira Pale. Manji napadi oko Sarajeva su malo napredovali ali VRS je stabilno držala svoje položaje.
Naša kontraofanziva
Uprkos početnim uspesima napredovanje ARBiH je počelo da se zaustvlja već od 16. juna, kada je počela da ojačava odbrana VRS. Između 17. i 22. juna, Sarajevsko-romanijski Korpus i Hercegovački Korpus VRS su prešli u kontranapad u sva tri pravca protiv ARBiH. VRS je potpuno zaustavila napad ARBiH i povratila deo izgubljene teritorije. To je omogućilo da VRS donese elitne jedinice MUP-a i krene u kontranapad. U zapadnom pravcu VRS je zauzela Stup. Oko Trnova, elitne jedinice VRS su naterale 14. diviziju ARBiH na povlačenje. Na severu, specijalci VRS su porazili ARBiH i povratili Cemersku planinu 22. juna.
Kraj operacije
Do 28. juna, uzdrmana velikim gubicima u ljudstvu(zvanično 404 poginula i 1386 ranjenih) i teritoriji, sarajevska vlada je prekinula operaciju priznavajući poraz.
U publikaciji CIA-Balkan Battlegrounds, gubici Armije BiH u operaciji procenjeni su na oko 1000 mrtvih i 3000 ranjenih.
"Between mid-June and mid-July 1995, the Bosnian Army may well have lost over 1. 000 killed and 3. 000 or more wounded in the battles around Sarajevo and Trnovo-a steep price in blood by any standard. " The Sarajevo Breakout Attempt, June 1995 - Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995, The Central Intelligence Agency
Ovo sam pronašao na Vikipediji
A ovako se Izetbegović obratio svojim generalima poslije bitke:
"Gospodo generali, vi ste mene prevarili", prva je rečenica koju je nakon neuspjeha akcije deblokade Sarajeva predsjednik Izetbegović izgovorio na Proskoku.
-
sumirprimus
#669 Re: Deblokada Sarajeva???
joj vikipedija,koji su zvanicni podaci gubitaka arbih u tom periodu?to je jedino relevantn
-
prog321
#670 Re: Deblokada Sarajeva???
Deblokada Sarajeva jeste bio debakl, ali se to najvise mora prepisati srednjem komandnom kadru Armije gdje je postojala bezvolja i manjak motivacije da se krene naprijed.
Da je VRS u Sarajevu protiv sebe imala V kor, sasvim bi drugacije izgledalo.
Da je VRS u Sarajevu protiv sebe imala V kor, sasvim bi drugacije izgledalo.
- Dozer
#671 Re: Deblokada Sarajeva???
Dogovoreni rat...? Po meni - da.
Planirano da se izdesava sve sto se izdesavalo, pogotovo Srebrenica...? Po meni - ne.
Ovo kako BiH sad interno izgleda, to je sve nacrtano na Palama jos u ljeto '91. Arhitekte: SDA, SDS i Slobina bratija.
Zasto uopste rat...? Jednostavno - niko od njih (prvenstveno SDA i SDS, ali i HDZ) "svom" narodu u onom momentu i u onakvoj BIH nije mogao reci ni slicno necemu poput: "Znate, ljudi, mi smo se dogovorili da BiH podijelimo po etnickim savovima, a vi se sad lijepo spakujte i da napravimo humano presljenje naroda." Nije uopste tesko pretpostaviti kako bi to zavrsilo po govornike... Jer, ko bi NORMALAN ostavio sve sto ima i preselio negdje gdje nema nista, u nesto tudje, ili da ponovo sebi nesto gradi, a sve samo zato sto se par mazlova tako dogovorilo...?
Ovo, naravno, nismo znali onda, ali je danas i te kako ocito.
I onda, da bi se narod(i) natjerao(li) na "humano preseljavanje", trebalo je malo pripucati kako bi se narod "ubijedio". Pri tome, svi zajedno su racunali na silu kojom je JNA raspolagala i mislili su da ce sve biti gotovo za maksimalno 2-3 mjeseca. Cak je i MZ to isto mislila, pa se embargo na oruzije nije ukidao, iako je bilo ocito da ce "puci" i u Bosni. Medjutim, bukvalno niko nije racunao na Juke, Cace, Cele, Tope, Jezeve, Dzilde, PM-ove, Dozere i masu slicnih koji se samoinicijativno organizovase (samo nemojte da mi neko kaze kako je SDA za to zasluzna, jer od toga momentalno dobijem 3 i po cira, znojenje i proljev, a ni povracanje nije daleko...), ogromnom vecinom sami pokupovase oruzje svojim parama, i pocese se braniti.
A onda, niko od ugovaraca nije imao kud, nego da se usute, poklope, i slijede to sto se desavalo.
Malo nakon toga pocinju stizati i "pomoci" u vidu raznih kes varijanti, a onda se skontalo da je to GREAT! Arapi salju lovu (i ostali, ali Arapi su prednjacili), za tu lovu se od Srba i Hrvata kupuje oruzje i MTS, i rat s tim istim Srbima i Hrvatima je mogao lijepo trajati jos mjesecima, pa i godinama.
A danas vidimo sve te pare kako se uredno brckaju kroz kojekakve SCC-e, BBI-je, Tibre, Poljine, Kipre, Kajmane, itd.
Ali, o svemu ovome sam odavno pisao i ovdje, pa da se ne ponavljam - koga zanima, neka prodje kroz moje postove.
Planirano da se izdesava sve sto se izdesavalo, pogotovo Srebrenica...? Po meni - ne.
Ovo kako BiH sad interno izgleda, to je sve nacrtano na Palama jos u ljeto '91. Arhitekte: SDA, SDS i Slobina bratija.
Zasto uopste rat...? Jednostavno - niko od njih (prvenstveno SDA i SDS, ali i HDZ) "svom" narodu u onom momentu i u onakvoj BIH nije mogao reci ni slicno necemu poput: "Znate, ljudi, mi smo se dogovorili da BiH podijelimo po etnickim savovima, a vi se sad lijepo spakujte i da napravimo humano presljenje naroda." Nije uopste tesko pretpostaviti kako bi to zavrsilo po govornike... Jer, ko bi NORMALAN ostavio sve sto ima i preselio negdje gdje nema nista, u nesto tudje, ili da ponovo sebi nesto gradi, a sve samo zato sto se par mazlova tako dogovorilo...?
Ovo, naravno, nismo znali onda, ali je danas i te kako ocito.
I onda, da bi se narod(i) natjerao(li) na "humano preseljavanje", trebalo je malo pripucati kako bi se narod "ubijedio". Pri tome, svi zajedno su racunali na silu kojom je JNA raspolagala i mislili su da ce sve biti gotovo za maksimalno 2-3 mjeseca. Cak je i MZ to isto mislila, pa se embargo na oruzije nije ukidao, iako je bilo ocito da ce "puci" i u Bosni. Medjutim, bukvalno niko nije racunao na Juke, Cace, Cele, Tope, Jezeve, Dzilde, PM-ove, Dozere i masu slicnih koji se samoinicijativno organizovase (samo nemojte da mi neko kaze kako je SDA za to zasluzna, jer od toga momentalno dobijem 3 i po cira, znojenje i proljev, a ni povracanje nije daleko...), ogromnom vecinom sami pokupovase oruzje svojim parama, i pocese se braniti.
A onda, niko od ugovaraca nije imao kud, nego da se usute, poklope, i slijede to sto se desavalo.
Malo nakon toga pocinju stizati i "pomoci" u vidu raznih kes varijanti, a onda se skontalo da je to GREAT! Arapi salju lovu (i ostali, ali Arapi su prednjacili), za tu lovu se od Srba i Hrvata kupuje oruzje i MTS, i rat s tim istim Srbima i Hrvatima je mogao lijepo trajati jos mjesecima, pa i godinama.
A danas vidimo sve te pare kako se uredno brckaju kroz kojekakve SCC-e, BBI-je, Tibre, Poljine, Kipre, Kajmane, itd.
Ali, o svemu ovome sam odavno pisao i ovdje, pa da se ne ponavljam - koga zanima, neka prodje kroz moje postove.
- Dozer
#672 Re: Deblokada Sarajeva???
Naravno da jeste, to niko nije ni rekao da nije.
-
prog321
#673 Re: Deblokada Sarajeva???
Jeste odbranilo ali nije oslobodilo. A moglo se i osloboditi da su neki drugi ljudi bili na kljucnim mjestima.
Kako ces motivisati vojnika da rizikuje svoj zivot kad on vidi da mu komanda zaradjuje basnoslovne pare kroz sverc sa neprijateljem ? citaj, alem hotel/.
Kako ces motivisati vojnika da rizikuje svoj zivot kad on vidi da mu komanda zaradjuje basnoslovne pare kroz sverc sa neprijateljem ? citaj, alem hotel/.
-
sumirprimus
#674 Re: Deblokada Sarajeva???
jebga sarajmen,i ti nekad ko dijete.Sarajmen wrote:![]()
Ali se taj uspjeh zanemaruje, stavljanjem u fokus neuspješnih pokušaja probijanja blokade. Pri tom zanemarujući činjenicu da je Sarajevo prokopavanjem tunela ''DB'' i fizički deblokirano.
![]()
Kme...kmeee
niko od realnih i dobronamjernih ne pokusava umanjit zasluge sarajevskih branitelja,ali gledajuc bigr pikcr,u vojnom smislu,a i u sklopu teme...