Pa sta ces kad nema dovoljno materijala iz Sarajeva i Bosne.
Deblokada Sarajeva???
-
Comanche
#6401 Re: Deblokada Sarajeva???
-
PM72
#6402 Re: Deblokada Sarajeva???
- Nekako s proljeća
#6403 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma da, tunel iz Dobrinje do Butmira i dalje ka slobodnoj teritoriji je započet ali nije prokopan
a onaj drugi je ostao u formi nacrta.
-
PM72
#6404 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa što su onda pravili akciju deblokade i poginu toliki svijet ako smo bili "deblokirani" izgradnjom tunela?
-
Comanche
#6405 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa sad kad pogledas zali boze zivota. Svakako je federacija dobila haman sve dijelove grada. Mozda se sa vojskom iz SA moglo vise napraviti na drugim krajevima BiH gdje nije bilo stotine artiljerijskih cijevi i gdje se Srbi nisu znali unaprijed da pocinje deblokada.
- Nekako s proljeća
#6406 Re: Deblokada Sarajeva???
Ni one silne kasarne izdajničke JNA nisu zapravo ni postojale, kao ni oni petokolonaši , pa ni Dobrinja nikad' nije bila u potpunom okruženju . Mi a ne SRK VRS smo formiranjem linija odbrane iznutra držali stanovništvo u barbarskoj opsadi, a tunel smo koristili da bi se švercovalo..
-
PM72
#6407 Re: Deblokada Sarajeva???
Ponajviše...
- Nekako s proljeća
#6408 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma da, a ja sam u avgustu 1993. u sred tunela zapravo brojao robu ili dojč marke, a ne što me pucala klaustrofobija da sam živ pod zemljom dok pljesna hava tukne na gušenje. Vjerovatno sam išao kroz tunel da neprijatelju na olimpijskom Igmanu ponudim poslovnu ponudu, da konačno dohakamo prekolinijskom švercu, da tu radimo sasvim legalno i da nismo bezveze kopali.
- zateznistub
#6409 Re: Deblokada Sarajeva???
Da ne dolijevam ulje na vatru, ali koliko je isto tako puta vojska čekala i mrzla se da bi gospodin ratni profiter pronjeo robu roz isti taj tunel? Koliko su puta bajni "vojni policajci" otimali sirotinji kupljenih par litara alkohola i isti prosipai fol u lavabo koji je gle cuda umjesto sa kanalizacijom spojen sa drugim, većim kanisterom? Za lijeka im zatrebalo...svima...Nekako s proljeća wrote: ↑20/11/2019 13:01 Ma da, a ja sam u avgustu 1993. u sred tunela zapravo brojao robu ili dojč marke, a ne što me pucala klaustrofobija da sam živ pod zemljom dok pljesna hava tukne na gušenje. Vjerovatno sam išao kroz tunel da neprijatelju na olimpijskom Igmanu ponudim poslovnu ponudu, da konačno dohakamo prekolinijskom švercu, da tu radimo sasvim legalno i da nismo bezveze kopali.
- Nekako s proljeća
#6410 Re: Deblokada Sarajeva???
Stockholmski sindrom je sindrom emocionalne veze i identifikacije s agresorom.
- zateznistub
#6411 Re: Deblokada Sarajeva???
Ha?Nekako s proljeća wrote: ↑20/11/2019 13:07 Stockholmski sindrom je sindrom emocionalne veze i identifikacije s agresorom.
-
PM72
#6412 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako s proljeća wrote: ↑20/11/2019 13:07 Stockholmski sindrom je sindrom emocionalne veze i identifikacije s agresorom.
Nisam ti još "halalio" što si mi napisao da ti "tuknem" što iznosim vlastiti stav a još mi spočitavaš sindrome i identifikaciju sa agresorom.Baš me tegliš za jezik,da ovdje napišem sve šta mislim ...
- Dozer
#6413 Re: Deblokada Sarajeva???
zateznistub wrote: ↑20/11/2019 13:06 Da ne dolijevam ulje na vatru, ali koliko je isto tako puta vojska čekala i mrzla se da bi gospodin ratni profiter pronjeo robu roz isti taj tunel? Koliko su puta bajni "vojni policajci" otimali sirotinji kupljenih par litara alkohola i isti prosipai fol u lavabo koji je gle cuda umjesto sa kanalizacijom spojen sa drugim, većim kanisterom? Za lijeka im zatrebalo...svima...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6414 Re: Deblokada Sarajeva???
Dozer wrote: ↑20/11/2019 14:23zateznistub wrote: ↑20/11/2019 13:06 Da ne dolijevam ulje na vatru, ali koliko je isto tako puta vojska čekala i mrzla se da bi gospodin ratni profiter pronjeo robu roz isti taj tunel? Koliko su puta bajni "vojni policajci" otimali sirotinji kupljenih par litara alkohola i isti prosipai fol u lavabo koji je gle cuda umjesto sa kanalizacijom spojen sa drugim, većim kanisterom? Za lijeka im zatrebalo...svima...![]()
zvali smo ih lesinarima te oko tunela, zet mi pogino na hrasnickoj strani, sve marke i cigare sto je imo su mu opljackali sa mrtvog tijela vratili rodici u bakijama nasli 100DM koje je sakrio u cizmi, otisao da kupi djetetu hapa i nesta hrane... meni su upratili konzerve u ruksaku koji sam nosio kroz tunel na ledjima i nozem mi prosjekli u po tunela i pokupili... jebel li im matere lesinarske..
-
tempuser
#6415 Re: Deblokada Sarajeva???
Da li tebi fakat trreba crtati da deblokiran znaci slobodan i neogranicen protok vojske, civila, robe itd itd, a ne kanal ogranicenog kapaciteta koji se koristi iskljucivo u vojne svrhe????? Drugim rjecima, moja mati koja nije bila vojni obveznik pa nije kroz tunel mogla proci kad je htjela ili ti i to treba crtati?Nekako s proljeća wrote: ↑20/11/2019 08:20 Ma da, tunel iz Dobrinje do Butmira i dalje ka slobodnoj teritoriji je započet ali nije prokopana onaj drugi je ostao u formi nacrta.
- pirpa
#6416 Re: Deblokada Sarajeva???
@zateznistub je u pravu...ali,ali....mnogi su to gledali i šutnjom odobravali.. mada je bilo i onih koji su ciljevi podizali protiv takvog zla...
- Nekako s proljeća
#6417 Re: Deblokada Sarajeva???
Na snazi je bila, između ostalog, zabrana pronošenja alkohola kroz tunel DB. Ljudi radili svoj pos'o. Ranjenici su bili jedini prioritet.Od augusta 1993. do marta 1994. godine tunelom su zajednički upravljali Četvrta i Peta motorizovana brigada, odnosno isključiva nadležnost prolaska bila je u rukama komandanata Prevljaka i Hadžića. U njihovo doba, obojica tvrde, nije bilo organizovanog prolaska komercijalnih roba.U trenutku kada se uspostavljaju termini za prolazak komercijalnih roba, nastupa Alemkova era. "Šehidi mogu čekati, roba ne može", rečenica je koja se pripisuje ovom privatniku čija imperija počiva na Objektu D-B. No, treba biti pošten: malo koji sarajevski ratni privatnik nije trgovao na ovaj način. Cijene su, po satu prolaska, dostizale 5.000 njemačkih maraka. Zvanično, bile su formirane kroz uplatnicu za vojničke uniforme. Da bi jedna hladnjača prošla kroz tunel, uplaćivalo se stotinu uniformi, ali svaka uniforma više obezbjeđivala je mjesto na listi prioriteta.
Civili su, nakon kratkotrajne zabrane prolaska, dobili prvo nedjelju, a kasnije i srijedu za korištenje objekta. Policija (MUP)je preuzela nadležnost za prolazak civila kroz Objekat. Tako je procedura za dobijanje dozvole produžena: zahtjev za prolazak predavao se Centru službi bezbjednosti, onda je Centar zahtjeve prosljeđivao Korpusu, onda je Korpus odobravao, onda je... Regulisan je i prolazak komercijalnih roba: Skupština grada postala je nadležna za raspoređivanje termina. Naplata je vršena u robi.

Civili su, nakon kratkotrajne zabrane prolaska, dobili prvo nedjelju, a kasnije i srijedu za korištenje objekta. Policija (MUP)je preuzela nadležnost za prolazak civila kroz Objekat. Tako je procedura za dobijanje dozvole produžena: zahtjev za prolazak predavao se Centru službi bezbjednosti, onda je Centar zahtjeve prosljeđivao Korpusu, onda je Korpus odobravao, onda je... Regulisan je i prolazak komercijalnih roba: Skupština grada postala je nadležna za raspoređivanje termina. Naplata je vršena u robi.

-
PM72
#6418 Re: Deblokada Sarajeva???
MUP nikad nije imao nadleznosti na tunelu...
- Nekako s proljeća
#6419 Re: Deblokada Sarajeva???
Naravno, tunel DB je vojni objekat i njegova najznačajnija uloga jeste prolazak VOJSKE i materijalno-tehničkih sredstava.
- _Reds_
#6420 Re: Deblokada Sarajeva???
Tunel i sada ima ogroman turisticki potencijal, i zaista je steta st nije obnoviljen citavom duzinom, bez problema bi za par godina vratio sve pare ulozene u obnovu.
-
PM72
#6421 Re: Deblokada Sarajeva???
Tunel je najveći "krivac" što deblokada nije uspjela.VRS i UN su znali za njegovo postojanje i mogli su ga zatvoriti kad god su htjeli ali im nije bilo u interesu jer je zvijer najopasnija kad je sabiješ u ćošak.Ovako su nam pružili mogućnost da izlazimo i ulazimo a taldžije su masno naplaćivale prolazak robe koju su preprodavai po višestrukim cijenama a klošari iz vojne policije svakog dana su uzimali hiljade...
MUP tu nije imao nikakve ingerencije i NSP izmišlja po starom običaju...
što se tiče turizma,i to je lopovluk.Kolari (čija je kuća ) uzeli su cifru...maloljetni sin bio je u vojnoj policiji na tunelu a sad je kao direktor,naplaćuju sve,od parkinga autobusa do obilaska onih 20 metara tunela...suveniri,ulaznice a opština im otkupila zemljište i dala novu lokaciju ali i dalje se pitaju i uzimaju cifru...koju naravno moraju dijeliti sa ilidžanskim prvacima iz fašističke SDA...
Pokazuje turistima kolica u kojima je gurao Aliju...
što se tiče turizma,i to je lopovluk.Kolari (čija je kuća ) uzeli su cifru...maloljetni sin bio je u vojnoj policiji na tunelu a sad je kao direktor,naplaćuju sve,od parkinga autobusa do obilaska onih 20 metara tunela...suveniri,ulaznice a opština im otkupila zemljište i dala novu lokaciju ali i dalje se pitaju i uzimaju cifru...koju naravno moraju dijeliti sa ilidžanskim prvacima iz fašističke SDA...
Pokazuje turistima kolica u kojima je gurao Aliju...
- _Reds_
#6422 Re: Deblokada Sarajeva???
Tunel je u pripada kantonalnom preduzecu Memorijali. Kolar su dobili zamjensku lokaciju na Ilidzi. Parkinzi su privatni.PM72 wrote: ↑20/11/2019 19:42 Tunel je najveći "krivac" što deblokada nije uspjela.VRS i UN su znali za njegovo postojanje i mogli su ga zatvoriti kad god su htjeli ali im nije bilo u interesu jer je zvijer najopasnija kad je sabiješ u ćošak.Ovako su nam pružili mogućnost da izlazimo i ulazimo a taldžije su masno naplaćivale prolazak robe koju su preprodavai po višestrukim cijenama a klošari iz vojne policije svakog dana su uzimali hiljade...
Pokazuje turistima kolica u kojima je gurao Aliju...![]()
- Nekako s proljeća
#6423 Re: Deblokada Sarajeva???

I ovaj most preko rijeke je izgrađen u to teško vrijeme, što je za respekta. Zamisli da ga nakon prolaska kroz tunel nije bilo, a rijeka nadošla u proljeće ili jesen . A valja preko u borbe. To oni koji su u njih išli znaju poštovati.

Last edited by Nekako s proljeća on 20/11/2019 20:17, edited 1 time in total.
-
PM72
#6424 Re: Deblokada Sarajeva???
aha...ko se pita u tom preduzeću? Ako su dobili zamjensku lokaciju šta će stalno kod tunela? Parkinzi su privatni...naravno...čiji?_Reds_ wrote: ↑20/11/2019 20:07Tunel je u pripada kantonalnom preduzecu Memorijali. Kolar su dobili zamjensku lokaciju na Ilidzi. Parkinzi su privatni.PM72 wrote: ↑20/11/2019 19:42 Tunel je najveći "krivac" što deblokada nije uspjela.VRS i UN su znali za njegovo postojanje i mogli su ga zatvoriti kad god su htjeli ali im nije bilo u interesu jer je zvijer najopasnija kad je sabiješ u ćošak.Ovako su nam pružili mogućnost da izlazimo i ulazimo a taldžije su masno naplaćivale prolazak robe koju su preprodavai po višestrukim cijenama a klošari iz vojne policije svakog dana su uzimali hiljade...
Pokazuje turistima kolica u kojima je gurao Aliju...![]()
- zateznistub
#6425 Re: Deblokada Sarajeva???
Aj ne riseNekako s proljeća wrote: ↑20/11/2019 18:15 Na snazi je bila, između ostalog, zabrana pronošenja alkohola kroz tunel DB. Ljudi radili svoj pos'o. Ranjenici su bili jedini prioritet.Od augusta 1993. do marta 1994. godine tunelom su zajednički upravljali Četvrta i Peta motorizovana brigada, odnosno isključiva nadležnost prolaska bila je u rukama komandanata Prevljaka i Hadžića. U njihovo doba, obojica tvrde, nije bilo organizovanog prolaska komercijalnih roba.U trenutku kada se uspostavljaju termini za prolazak komercijalnih roba, nastupa Alemkova era. "Šehidi mogu čekati, roba ne može", rečenica je koja se pripisuje ovom privatniku čija imperija počiva na Objektu D-B. No, treba biti pošten: malo koji sarajevski ratni privatnik nije trgovao na ovaj način. Cijene su, po satu prolaska, dostizale 5.000 njemačkih maraka. Zvanično, bile su formirane kroz uplatnicu za vojničke uniforme. Da bi jedna hladnjača prošla kroz tunel, uplaćivalo se stotinu uniformi, ali svaka uniforma više obezbjeđivala je mjesto na listi prioriteta.
![]()