Deblokada Sarajeva???
-
90minut
#6176 Re: Deblokada Sarajeva???
o mrtvim sve najbolje tako kažu
- strucnjakdemagog
#6177 Re: Deblokada Sarajeva???
I danas svi znaju za Safeta Hadžića, a nigdje se ne spominju ljudi koji su izgubili živote na teretnoj kapiji.
- _Reds_
#6178 Re: Deblokada Sarajeva???
Ti mislis da je drugačije bilo u drugim ratovima? Ne postoji pravedni rat.Dozer wrote:I to je ono sto ja davno rekoh... Na stranu zasluge pri organizaciji otpora (iako moram upitati - a koje su i kakve tacno te zasluge? Zaista ne znam.), ali neciju, najblaze receno suludu fulu, koja je rezultirala smrcu 6 ljudi slaviti kao nekakvo herojsko djelo...jbg..meni to ne ide pod kozu nikako...
Najgore od svega je sto mi imamo cijelu gomilu takvih desavanja, odlikovanih za niko ne zna za sta, cinovanih i beneficiranih na 100 nacina, pri cemu tu ima i gomila pogibija koje su odlikovane, ala ova o kojoj pricamo. A, istovremeno, gomila ljudi koji su ratovali od prije prvog pa do zadnjeg dana, njih nema na mapi. Ne da nisu odlikovani ili beneficirani na bilo koji nacin, nego ih se danas poprijeko gleda ako i kazu da su bili tu i ratovali skoro 4 godine...
Valjda takvi kvare prosjek ovim nagradjenim, pogoovo jer upravo ovi znaju koliko je masa tih nagradjenih zaista zasluzila sve to...
- strucnjakdemagog
#6179 Re: Deblokada Sarajeva???
Najmanje što se može uraditi za ove zaboravljene je da se saznaju njihova imena i bar ovde objelodane. Vjerovatno se mogu naći u nekoj arhivi poginulih, po datumu pogibije.
- zateznistub
#6180 Re: Deblokada Sarajeva???
Ha?PM72 wrote:Ti si u pravu ne 100 nego 1000%.
Kad sam onomad vidio na TV-u seriju Alija i kad Bakira majka pita - jesi li puno ranjen...umalo ne razbih televiziju a masno sam je platio...pleme im jebem.
Sa Igorom Pavlovićem sam jednom popio kafu.U ratu.Student medicine,laf a muda za tri čovjeka.Što ti reče-nikad neće dobiti ni čin ni ulicu.Zlatni ljiljan jeste dobio ali samo što se zove Igor (nikog nije ni interesovala njegova požrtvovanost na Stupu).Ali,kad se samo sjetim da je nosilac Zlatnog ljiljana Meho Runda,taksista što je otvorio pekaru pa u ratu pravio hljeb od humanitarrnog brašna i radi toga dobio ljiljan ili Omer stambolić - nosilac Zlatne policijske značke koji je metak opalio samo na svadbi...
Sjećam se kad je jednom izvalio da je kod njega u kući turski zakon (biva strog) a mirelu mu nije prcio samo onaj ko nije htio...
On je samo od moje rahmetli nane bio više sa puškom.
- Nekako s proljeća
#6181 Re: Deblokada Sarajeva???
Izgleda da se nema volje ili znanja da se ova diverzantska akcija dodatno približi nekom mapom. Također, pružena su dva su oprečna odgovora na pitanje je li rahmetli Safet Hadzić izašao iz vozila naoružan ili sa poslovnom tašnom. U intervjuu koji je dao Azem D. Zenga se pominje Hopa i rahmetli Salih Džidić (Atom mrav), kao i da se njih pet izvuklo u golfu koji su našli u krugu fabrike. Po meni, oni su dio grupe učesnika u akciji, koje možemo smatrati ''Teritorijalcima''. Navedena a neidentifikovana osoba pod nadimkom ''Pirgo'', je rahmetli Senad Ćirić sa Koševskog Brda. Ne znamo , osim FAP-a 13-ke koliko je motornih vozila, a samim tim i vozača, sa zakašnjenjem došlo pred teretnu kapiju, koliko ih je ušlo unutar i upalo u zasjedu. Pretpostavljam da je u tim vozilima bio i određen broj ljudi za planirani utovar robe iz skladišta broj 4., kao i da je najveći broj ranjenih u zasjedi bio iz njihovih redova. Direktor obezbjeđenja fabričkog kompleksa Risto Bajalo navodi podatak od oko 100 lica koja su napala Pretis, što je blizu istine.
Vod Specijalne jedinice policije je oko 30 ljudi, Zelene beretke navode imenom i prezimenom oko 30 ljudi , Topina i Zengina grupa zajedno neka čine još 10 ljudi iz Teritorijalne odbrane. Vrlo bitni učesnici su i ljudi koji su bili vodiči unutar fabričkog kompleksa, njih najmanje dvojica. Realan broj učesnika u akciji od Kobilje Glave do Pretisa je oko 70 ljudi. Broj motornih i borbenih vozila pristiglih u koloni do Pretisa ne mogu da procijenim, kao ni njihov broj u povratku iz te prve uspješne faze akcije. Najveći dio vozila sa ljudima je završio svoj put kod baze Specijalne jedinice gdje se najveći dio robe istovario, a ostatak su odvezli u bazu Zelenih beretki.
U drugoj fazi akcije, osim jednog kamiona FAP 13 koji je upao u zasjedu konsolidovanog osiguranja fabrike, nemam više saznanja. Azem D. Zenga navodi da su tražena motorna vozila za dodatno izvlačenje robe iz magacina broj 4 kasnila, a faktor vremena gotovo iscurio. Ali su se ipak u jednom momentu pojavila i krenulo se u daljnje izvlačenje, kada i upadaju u zasjedu. Dalje, navodi se i pristizanje dva borbena vozila MUP-a u dijelu kada pod rotacijama i uz megafon pokušavaju izvući mrtve i ranjene u predhodnoj zasjedi. Bilo da su ta dva vozila bila dio planiranog borbenog obezbjeđenja u prvoj fazi, bilo da su se naknadno uključila u ovu fazu , ide u prilog da je to jedna te ista akcija. I naravno da se ne može tvrditi da u njoj nije bilo gubitaka u ljudstvu. I uspjeh i gubitci na našoj strani su u suštini samo naši. Preživjeli iz ove akcije će svakako ići dalje sa borbom za odbranu grada i dalje.
I na kraju priče o ovoj akciji dolazi njen završni dio u kojem gine Safet Hadzić sa još par osoba pristiglih sa njim na glavnu kapiju. Nakon toga su na tom lokalitetu sve aktivnosti jednostavno zamrle. Svi radnici su poslati na duži godišnji odmor i dalje to ide nekim tokom koji izlazi iz okvira naših zanimanja dok pričamo o ovoj akciji od 17/18 aprila 1992.
Što se mene tiče, voljan sam dati još doprinos za izradu mape ove akcije , i paralelno bih još vidio da objavim personalne podatke sa datumom smrti gubitaka na našoj strani.
Vod Specijalne jedinice policije je oko 30 ljudi, Zelene beretke navode imenom i prezimenom oko 30 ljudi , Topina i Zengina grupa zajedno neka čine još 10 ljudi iz Teritorijalne odbrane. Vrlo bitni učesnici su i ljudi koji su bili vodiči unutar fabričkog kompleksa, njih najmanje dvojica. Realan broj učesnika u akciji od Kobilje Glave do Pretisa je oko 70 ljudi. Broj motornih i borbenih vozila pristiglih u koloni do Pretisa ne mogu da procijenim, kao ni njihov broj u povratku iz te prve uspješne faze akcije. Najveći dio vozila sa ljudima je završio svoj put kod baze Specijalne jedinice gdje se najveći dio robe istovario, a ostatak su odvezli u bazu Zelenih beretki.
U drugoj fazi akcije, osim jednog kamiona FAP 13 koji je upao u zasjedu konsolidovanog osiguranja fabrike, nemam više saznanja. Azem D. Zenga navodi da su tražena motorna vozila za dodatno izvlačenje robe iz magacina broj 4 kasnila, a faktor vremena gotovo iscurio. Ali su se ipak u jednom momentu pojavila i krenulo se u daljnje izvlačenje, kada i upadaju u zasjedu. Dalje, navodi se i pristizanje dva borbena vozila MUP-a u dijelu kada pod rotacijama i uz megafon pokušavaju izvući mrtve i ranjene u predhodnoj zasjedi. Bilo da su ta dva vozila bila dio planiranog borbenog obezbjeđenja u prvoj fazi, bilo da su se naknadno uključila u ovu fazu , ide u prilog da je to jedna te ista akcija. I naravno da se ne može tvrditi da u njoj nije bilo gubitaka u ljudstvu. I uspjeh i gubitci na našoj strani su u suštini samo naši. Preživjeli iz ove akcije će svakako ići dalje sa borbom za odbranu grada i dalje.
I na kraju priče o ovoj akciji dolazi njen završni dio u kojem gine Safet Hadzić sa još par osoba pristiglih sa njim na glavnu kapiju. Nakon toga su na tom lokalitetu sve aktivnosti jednostavno zamrle. Svi radnici su poslati na duži godišnji odmor i dalje to ide nekim tokom koji izlazi iz okvira naših zanimanja dok pričamo o ovoj akciji od 17/18 aprila 1992.
Što se mene tiče, voljan sam dati još doprinos za izradu mape ove akcije , i paralelno bih još vidio da objavim personalne podatke sa datumom smrti gubitaka na našoj strani.
-
splinter
#6182 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne znajući da su srpske snage već zauzele fabriku “Pretis” grupa naoružanih pripadnika Patriotske lige i pripadnika Teritorijalne odbrane BiH krenula je kombijem prema Vogošći. Safet nije imao nikakvo naoružanje. Na sebi je imao vjetrovku, košulju i kravatu, a u ruci je nosio crnu aktentašnu.
“Iako su nas zaustavljali na barikadama i upozoravali da ne idemo dalje, Safet je insistirao da nastavimo. Na samom skretanju prema ulazu u fabriku vidjeli smo ljude u policijskim uniformama, sa automatskim puškama i šljemovima na glavama. Iako sam upozorio Safeta da mi nemamo tako naoružane ljude, on je bio uvjeren da se radi o našim policajcima i pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH. Kad nam je jedan od njih mahnuo da krenemo naprijed, vjerovatno misleći da smo ispomoć njima, Safet je rekao da im se približimo. Izašao je Safet prvi a ja za njim. (Nusret PRLJAČA, saborac)
Kad smo izašli iz kombija, vojnik u policijskoj uniformi je izašao ou kućice i pitao nas ko smo mi, pitao nas je ko smo jedno deset puta. Safet je odgovorio ‘naši smo, polahko, šta ste digli paniku’. U jednom trenutku vojnik je naslonio puščanu cijev na Safeta, a on je rukom maknuo cijev a neko od nas je viknuo da smo iz Teritorijalne odbrane. Policajac se izmakao nekoliko koraka unazad, naredio paljbu i počeo pucati. Zasuli su nas rafalima sa svih strana. (Senad BALIĆEVAC, saborac)
Safet je pogođen, pao je na pod. U tom momentu sam i ja ranjen, i ja sam pao. (Nusret PRLJAČA, saborac)
U ovoj akciji poginuli su i Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Safeta je rafal presjekao preko čitavog tijela.
Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u “Pretis” podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.
http://heroji.ba/safet-hadzic/
Vjerovatno je bilo nekad prije, izvinjavam se ako jeste. I mene je ova priča zainteresovala pa sam malo čitao o tome . . .
“Iako su nas zaustavljali na barikadama i upozoravali da ne idemo dalje, Safet je insistirao da nastavimo. Na samom skretanju prema ulazu u fabriku vidjeli smo ljude u policijskim uniformama, sa automatskim puškama i šljemovima na glavama. Iako sam upozorio Safeta da mi nemamo tako naoružane ljude, on je bio uvjeren da se radi o našim policajcima i pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH. Kad nam je jedan od njih mahnuo da krenemo naprijed, vjerovatno misleći da smo ispomoć njima, Safet je rekao da im se približimo. Izašao je Safet prvi a ja za njim. (Nusret PRLJAČA, saborac)
Kad smo izašli iz kombija, vojnik u policijskoj uniformi je izašao ou kućice i pitao nas ko smo mi, pitao nas je ko smo jedno deset puta. Safet je odgovorio ‘naši smo, polahko, šta ste digli paniku’. U jednom trenutku vojnik je naslonio puščanu cijev na Safeta, a on je rukom maknuo cijev a neko od nas je viknuo da smo iz Teritorijalne odbrane. Policajac se izmakao nekoliko koraka unazad, naredio paljbu i počeo pucati. Zasuli su nas rafalima sa svih strana. (Senad BALIĆEVAC, saborac)
Safet je pogođen, pao je na pod. U tom momentu sam i ja ranjen, i ja sam pao. (Nusret PRLJAČA, saborac)
U ovoj akciji poginuli su i Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Safeta je rafal presjekao preko čitavog tijela.
Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u “Pretis” podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.
http://heroji.ba/safet-hadzic/
Vjerovatno je bilo nekad prije, izvinjavam se ako jeste. I mene je ova priča zainteresovala pa sam malo čitao o tome . . .
- shalla
#6183 Re: Deblokada Sarajeva???
...
Last edited by shalla on 05/11/2019 09:32, edited 1 time in total.
- shalla
#6184 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako s proljeća wrote:Azem D. Zenga navodi da su tražena motorna vozila za dodatno izvlačenje robe iz magacina broj 4 kasnila, a faktor vremena gotovo iscurio. Ali su se ipak u jednom momentu pojavila i krenulo se u daljnje izvlačenje, kada i upadaju u zasjedu.
Da li je iko ikad ikome postavio pitanje zašto su ova vozila toliko kasnila?
Nekako s proljeća wrote:I na kraju priče o ovoj akciji dolazi njen završni dio u kojem gine Safet Hadzić sa još par osoba pristiglih sa njim na glavnu kapiju. Nakon toga su na tom lokalitetu sve aktivnosti jednostavno zamrle.
Čekaj, dakle Hadžić je došao NAKON što su već prvi momci napadnuti i poginuli, ja sam skontao da je on ustvari bio u toj istoj koloni sa kojom se Zenga prvobitno vratio?
- Nekako s proljeća
#6185 Re: Deblokada Sarajeva???
Ubijeni 18.04.1992.

- Nekako s proljeća
#6186 Re: Deblokada Sarajeva???
@shalla, pročitaj i ovu ispod citiranu izjavu Dzevada Topića a može i ostalo sa linka:http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=51946
''Izuzimanje materijalno tehničkih sredstava proteklo besprijekorno, rekao je Dževad Topći Topa, jedan od onih koji je, pored Kemala Ademovića i Azema Derviševića Zenge rukovodio akcijom na terenu. Međutim, u nastavku akcije u kojoj su učestvovale jedinice Teritorijalne odbrane sarajevskih općina Novi Grad, Centar i Vogošća živote su izgubili brigadni general Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Koliko se sjećam dvadeset pripadnka Teritorijalne odbrane je ranjeno a devet njih zarobljeno. Dramatično i opasno izvlačnje poginulih i ranjenih teritorijalaca organizovao je i izveo Azem Dervišević Zenga sa pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Samostalne jedinice TO Centar.
''Izuzimanje materijalno tehničkih sredstava proteklo besprijekorno, rekao je Dževad Topći Topa, jedan od onih koji je, pored Kemala Ademovića i Azema Derviševića Zenge rukovodio akcijom na terenu. Međutim, u nastavku akcije u kojoj su učestvovale jedinice Teritorijalne odbrane sarajevskih općina Novi Grad, Centar i Vogošća živote su izgubili brigadni general Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Koliko se sjećam dvadeset pripadnka Teritorijalne odbrane je ranjeno a devet njih zarobljeno. Dramatično i opasno izvlačnje poginulih i ranjenih teritorijalaca organizovao je i izveo Azem Dervišević Zenga sa pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Samostalne jedinice TO Centar.
- Dozer
#6187 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja bih nacrtao mapu, ali, najiskrenije, ni onda nisam imao pojma gdje sam ni kuda smo se tacno kretali posto mi je to bio totalno nepoznat teren, tako da ni danas ne mogu to precizno nacrtati. Pa da se ne bi vodile bespotrebne polemike da li se negdje skrenulo 20m prije ili kasnije, ili da li je bas ta zgrada bilo skladiste iz kojeg se izvlacilo, mozda je bolje da to nacrta neko ko poznaje teren....
Ali, sudeci po ovome sto je napisano gore vezano za Hadzica i njegove ljude, ispada da su oni tamo otisli u civilu (nisam ga vidio licno kada je prolazio, znam samo sto su mi rekli moji da mu je receno, tj. da mu je govoreno da ne idu). A ako je tako, onda meni nije najjasnije zasto su uopste isli...
Sta je bila poenta?
I, ako su pobijeni kako je opisano, onda je to zlocin nad nenaoruzanim civilima, a ne vojna akcija.
@NSP
Nije bilo 70 ljudi sigurno. Kako vec napisah bilo je oko 50, a sto potvrdjuju i prethodni spiskovi.
Ali, sudeci po ovome sto je napisano gore vezano za Hadzica i njegove ljude, ispada da su oni tamo otisli u civilu (nisam ga vidio licno kada je prolazio, znam samo sto su mi rekli moji da mu je receno, tj. da mu je govoreno da ne idu). A ako je tako, onda meni nije najjasnije zasto su uopste isli...
Sta je bila poenta?
I, ako su pobijeni kako je opisano, onda je to zlocin nad nenaoruzanim civilima, a ne vojna akcija.
@NSP
Nije bilo 70 ljudi sigurno. Kako vec napisah bilo je oko 50, a sto potvrdjuju i prethodni spiskovi.
- Nekako s proljeća
#6188 Re: Deblokada Sarajeva???
Safet Hadzić nije bio naoružan kada je izašao iz vozila i prišao blizu glavne kapije. Nije mi poznato da li su oni sa njim imali oružje u rukama izvan vozila, a u vozilu jesu sigurno. U @Splinter-ovom prilogu se navodi ''naoružana grupa'' koja se i nakon upozorenja odvezla u pravcu fabričkog kompleksa.
I fakat je riječ o ogromnom kompleksu i površini, i ne pominjem bezveze vrlo bitnu ulogu ''vodiča'' do cilja-nogmagacina broj 4. Zapravo ničiju ulogu u ovoj akciji ne podcjenjujem.

Što se tiče mapa, nije moguće da osim mene niko nema Google Earth i da izdvoji područje od Kobilje glave do Vogošće, satelitski snimak iz 2002 godine . Bez toga ni ja ne mogu da unesem ono što smo jasno zaključili da su fakti. Eto, bar taj minimum da uradimo. Forumašima koji ne poznaju taj teren bi to , kao i nama, bilo od koristi. Mapa je mapa jbg, naprđivali bi o operacijama kao najsloženijim borbenim aktivnostima, a nismo u stanju jednu akciju mapirati.
I fakat je riječ o ogromnom kompleksu i površini, i ne pominjem bezveze vrlo bitnu ulogu ''vodiča'' do cilja-nogmagacina broj 4. Zapravo ničiju ulogu u ovoj akciji ne podcjenjujem.

Što se tiče mapa, nije moguće da osim mene niko nema Google Earth i da izdvoji područje od Kobilje glave do Vogošće, satelitski snimak iz 2002 godine . Bez toga ni ja ne mogu da unesem ono što smo jasno zaključili da su fakti. Eto, bar taj minimum da uradimo. Forumašima koji ne poznaju taj teren bi to , kao i nama, bilo od koristi. Mapa je mapa jbg, naprđivali bi o operacijama kao najsloženijim borbenim aktivnostima, a nismo u stanju jednu akciju mapirati.
-
internazionale
#6189 Re: Deblokada Sarajeva???
Naglasio bih ovo sto sam oznacio. Dakle i ovo je moguce, da direktni ucesnik nije znao sve detalje o nekom dogadjaju u kojem je ucestvovao. Sto je apsolutno normalno i realno.Dozer wrote:Vec ranije pisah za ovu akciju...a vala, tegoba stalno ponavljati jedno te isto...
Ali, iznad se nalazi odlican opis desavanja, koji je postavio @dedomraz. U principu - to je to.
U svemu tome treba uvijek na umu imati jednu vrlo bitnu stvar, a to je cinjenica da smo tada svi bili novi u svemu tome, da se slabo ko poznavao, pa cak i medjusobno u jedinicama. Radi toga uvijek treba imati odredjenu rezervu, ali i razumijevanje ako se detalji iste stvari ne podudaraju 100% kada dolaze od razlicitih izvora koji su bili u isto vrijeme na istom mjestu.
Ja, recimo, sad prvi put cujem za ovo da su bile dvije akcije po danu 18.04.... Koliko se ja sjecam, u Domu na Kobiljoj glavi te noci je bio i Hadzic, i nakon izlaganja plana konstatovao je da je to neizvodljivo, i pokupio se i otisao sa svojim ljudima. Isto su uradili i mnogi drugi (kako je i opisano gore). Na kraju, po slobodnoj procjeni, ostalo nas je sve zajedno 50-ak.
Akcija je protekla kako je i opisano (a pisao sam i ja ranije isto).
A onda je Hadzic ujutro, valjda kada je cuo kako smo prosli, odmah okupio svoje ljude i poletio da pokupe jos. I OK, postujem zelju, namjeru, hrabrost, ali... ne mogu nikako da sazvacem cinjenicu da mu je receno (Kemo mu govorio, a i ostali) da ne ide, da je svanulo, da je prerizicno, da sad sigurno cekaju... Od tog momenta to vise, bar po mom skromnom misljenju, nije bila hrabrost, nego glupost...
A taj potez je onda opet nas kasnije doveo u rizicnu poziciju, kada smo izvlacili njega i njegove ljude.
Bar sam ja mislio da se izvlace oni... Sad iz ovoga sto procitah, i ako je zaista istina, saznajem da je bila jos jedna grupa koja je istovremeno krenula. Posto o tome zaista ne znam nista, necu ni komentarisati.
Medjutim, ono sto meni, a i mnogim drugim smeta danas u svemu ovome, jeste cinjenica koja se proteze kroz svako svjedocenje (vidljivo i gore), a to je da su svi koji su tada imali oruzje u rukama, u bilo kojoj formaciji da su bili, bili i te kako svjesni da nista od toga ne bi bilo moguce bez Specijalne.
Kako od pocetka aprila i Vrbanje 1 i 2, preko Pofalica, pa Pretisa, do 2/3 maja, pa do nekog kraja jula '92, a i kasnije - svakome je jasno da je ta Specijalna odradila jedan ogroman posao s kraja na kraj grada. Od direktnih vatrenih aktivnosti u akcijama, pa do organizovanja linija odbrane. I ne treba za ovo nikakvo direktno svjedocenje bilo koga - dovoljno je pogledati razne snimke iz tog perioda, i svakome je jasno da je Specijalna bila zapravo noseci stub svega toga. Ovime niposto ne zelim minimizirati bilo ciji drugi ucinak, ali cinjenica je da niko tada, nijedna grupa ili formacija, nije imala ni ljudstva, ni opreme, ni organizacije, a ni znanja za stvarno organiovano vatreno djelovanje.
I umjesto da su svi ti ljudi iz Specijalne (ne trazim nista, da budemo nacisto. Jebe mi se, ovako bih isto pricao i da nisam bio tu), koji su ucestvovali u svemu tome tih prvih 1-2-3 mjeseca bili odlikovani od A do Z (kao sto su odlikovani svi drugi iz PL ZB, itd.), danas...toj istoj Specijalnoj se, preko njenog komandanta Vikica, sudi za izmisljenu odgovornost u slucaju pobijenih vojnika...
I niko ne reaguje... Ni ta strasna SDA (nabijem ih na qrac redom), ni narod, ni PL, ni ZB... I sve sto na to mogu reci jeste - FUJ!
Ali s druge strane imamo Edinog rambovca s Otoke, jedno laprdalo, koje zna sve detalje o svim ratnim, prijeratnim i poratnim desavanjima u Sarajevu i u BiH, o akcijama, organizaciji otpora, odlikovanjima...
Ponekad mu se nazalost pridruzi i pm, ne znam sto mu to treba
-
PM72
#6190 Re: Deblokada Sarajeva???
zamolio bih te da pojasniš.internazionale wrote: Ponekad mu se nazalost pridruzi i pm, ne znam sto mu to treba
-
PM72
#6191 Re: Deblokada Sarajeva???
NSP,Nekako s proljeća wrote:Safet Hadzić nije bio naoružan kada je izašao iz vozila i prišao blizu glavne kapije. Nije mi poznato da li su oni sa njim imali oružje u rukama izvan vozila, a u vozilu jesu sigurno. U @Splinter-ovom prilogu se navodi ''naoružana grupa'' koja se i nakon upozorenja odvezla u pravcu fabričkog kompleksa.
Ovo na slikama je TAS.Pretis je još gore-prema kanjonu Peračkog vrela.Odvojen je od TAS-a velikom ogradom.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6192 Re: Deblokada Sarajeva???
krug tasa ti je lijevo kad udjes na teretnu kapiju kod trafostanice,pretis je desno,dijeli ih ta cesta,na slikama se vidi civilni dio,vojni dio u kom su magacini ima posebnu kapiju u krugu koju su i poslije rata cuvali strazari naoruzani sa ak-47PM72 wrote:
Ovo na slikama je TAS.Pretis je još gore-prema kanjonu Peračkog vrela.Odvojen je od TAS-a velikom ogradom.
- Nekako s proljeća
#6193 Re: Deblokada Sarajeva???
Nema @ PM adekvatnijih fotografija sa područjem koje nas zanima, ovo je nešto najbolje što sam našao, i objavio više kao prilog koji slikovito govori koliki je to fabrički kompleks u priči. Hvala ti na ispravci, valjda će neko uz ispravku objaviti područje koje nas konkretno zanima.
-
PM72
#6194 Re: Deblokada Sarajeva???
Kao što reče "Bitanga sa Otesa" a nije bitanga nego dobar insan...Nekako s proljeća wrote:Nema @ PM adekvatnijih fotografija sa područjem koje nas zanima, ovo je nešto najbolje što sam našao, i objavio više kao prilog koji slikovito govori koliki je to fabrički kompleks u priči. Hvala ti na ispravci, valjda će neko uz ispravku objaviti područje koje nas konkretno zanima.
Prolazio sam kroz krug Pretisa nakon rata i to dva puta.Uz odobrenje.Posebna kapija,naoružani stražari,ostavi cigare,šibice,upaljače...ide se nekih možda 1 km od kapije Pretisa do poligona na kome su se isprobavale granate i koji je srušen dejstvom avijacije NATO.
U brdu su ogromna vrata gdje su proizvodne hale i skladišta na sve strane.Tačno me panika uhvatila kad sam vidio koliko je praznih sanduka granata i mina koje su odnešene...ima daske da se Sarajevo grije...
Da bi došli do prvih skladišta imali su dosta proizvodnih hala TAS-a da prođu a ekipa koja je uzela sredstva išla je preko teretne kapije (kod dimnjaka).
-
tempuser
#6195 Re: Deblokada Sarajeva???
Dunes ga ti rambovcu dobro lobotomirani klocu!internazionale wrote: Ali s druge strane imamo Edinog rambovca s Otoke, jedno laprdalo, koje zna sve detalje o svim ratnim, prijeratnim i poratnim desavanjima u Sarajevu i u BiH, o akcijama, organizaciji otpora, odlikovanjima...
Ponekad mu se nazalost pridruzi i pm, ne znam sto mu to treba
- Dozer
#6196 Re: Deblokada Sarajeva???
Neka vas ba 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6197 Re: Deblokada Sarajeva???
moj kum je zasluzan za nick na forumuPM72 wrote:
Kao što reče "Bitanga sa Otesa" a nije bitanga nego dobar insan...
bio sam vise puta tamo ,jednom vezano za napajanje cijele fabrike. dva dana nakon reintegracije sam bio 7 dana svaki dan jer su cetnici sve trafostanice(ima ih 42) rasarafili i pripremili da nose al im se srecom ne dade...pa smo im to morali srediti da imaju struju ,a kasnije sam isao vezano za neke visokonaponske veze,uglavnom krug fabrike je veliki,imaju svoj vodovod,plinsku stanicu,strazu...i jos svasta
ne radi mi nesto google earth ,da imam sliku oznacio bi vam te dijelove fabrike.
-
tempuser
#6198 Re: Deblokada Sarajeva???
Razumijem da su oni "neki" imali interes da postave takve ljudi komanduju i debeli interes da njihove zasluge nagrade, ali mi objasni ovog sarlatana i trola na forumu, (ili ovoga sto se jutros javio ), koji je njegov interes????? Da je neki faktograf-amater ne bi se ovako ponasao, ovaj cinizam i aroganciju samo isprani mozak moze objasniti!Dozer wrote:
Najgore od svega je sto mi imamo cijelu gomilu takvih desavanja, odlikovanih za niko ne zna za sta, cinovanih i beneficiranih na 100 nacina, pri cemu tu ima i gomila pogibija koje su odlikovane, ala ova o kojoj pricamo.
Izdize se na neke forumske visine, ljude koji pisu istinu nazva trolovima, ignorise dogadjaj, pa kad valjda nema kud, krece sa nebulozama tipa da on tumaci da je akcija bila u dvije faze, i da je predstavnik civilnih vlast (covjek bio radnik ViK-a) isao da zastiti drustvenu imovinu?????
- pirpa
#6199 Re: Deblokada Sarajeva???
Trebali smo mi sačekati da nam se vrate naši školovani oficiri iz JNA da nas provedu u bitke...
- strucnjakdemagog
#6200 Re: Deblokada Sarajeva???
https://prnt.sc/psujb4
Kad je već svima mrsko, pokušao sam ja malo da približim. Ispravite ako šta nije tačno.
Kad je već svima mrsko, pokušao sam ja malo da približim. Ispravite ako šta nije tačno.