Deblokada Sarajeva???

Post Reply
sparky

#401 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sparky »

VjecitiStudent wrote:
sparky wrote:
Dobrinja80 wrote:

Nekontam, da su prekinuli dostavu hrane Sarajevo bi se moralo predati? Zašto su željeli da grad drže toliko dugu u opsadi.?

Da nisu dozirali konvoje sa hranom imali bi 250 hiljada ocajnika koji bi na neki nacin uspjeli probiti linije i zgaziti sve ispred sebe po cijenu 100 hiljada mrtvih.
Grad su drzali u opsadi toliko dugo jer je Sarajevo bilo idealan zalog u svim pregovorima koji su vodjeni. Pored toga, zbog svoje materijalno-tehnicke nadmoci, 15-20 hiljada cetnika je vezalo 40-80 hiljada boraca Armije BiH.
Netačno.
http://peacemaker.un.org/sites/peacemak ... eement.pdf
http://usatoday30.usatoday.com/news/ind ... bos069.htm
a sta nije tacno? to da su cetnici dozirali ulazak hrane u grad? pa u dokumentu koji si postavio ti fino pise:
"There were 270 security incidents involving the operation. Ninety-three aircraft were hit by hostile fire. The most serious was on Sept. 3, 1992, when an Italian air force cargo plane was shot down by a surface-to-air missile 17 miles west of Sarajevo."
sto znaci da su u svakom trenutku mogli prekinuti, sto su svesrdno i radili, zracni most humanitarne pomoci za Sarajevo.
ova tema je pokrenuta da bi se pricalo o deblokadi sarajeva, a zadnji u nizu pokusaja deblokade je upravo iz ocaja, jer se nije imao odgovor na teror cetnika i stranih placenika nad gradjanima Sarajeva. :bih:
Danguba

#402 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Danguba »

VjecitiStudent wrote:
Niđe veze, u suprotnom bi Srebrenica bila bez problema odbranjena i spašena.
Snage UN-a je za vrijeme rata u BiH imao samo dva tenka, ova dva sa gornje slike, kod Nordijskog bataljona u Tuzli.
...a ja ocima vidio 6(sest)
a bio prisutan i kada dejstvuju.
p.s. sve se moglo da se imalo volje. i avioni su bili UN-ovi?

nego, tema je nesto drugo.
VjecitiStudent

#403 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Danguba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Niđe veze, u suprotnom bi Srebrenica bila bez problema odbranjena i spašena.
Snage UN-a je za vrijeme rata u BiH imao samo dva tenka, ova dva sa gornje slike, kod Nordijskog bataljona u Tuzli.
...a ja ocima vidio 6(sest)
a bio prisutan i kada dejstvuju.
p.s. sve se moglo da se imalo volje. i avioni su bili UN-ovi?

nego, tema je nesto drugo.
U pravu si, bilo ih je više.
Događaj kome si bio prisutan je detaljno opisan ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_B%C3%B8llebank
http://overlord-wot.blogspot.com/2014/0 ... igans.html
exliberal-ex

#404 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

sparky wrote:
a sta nije tacno? to da su cetnici dozirali ulazak hrane u grad? pa u dokumentu koji si postavio ti fino pise:
"There were 270 security incidents involving the operation. Ninety-three aircraft were hit by hostile fire. The most serious was on Sept. 3, 1992, when an Italian air force cargo plane was shot down by a surface-to-air missile 17 miles west of Sarajevo."
sto znaci da su u svakom trenutku mogli prekinuti, sto su svesrdno i radili, zracni most humanitarne pomoci za Sarajevo.
ova tema je pokrenuta da bi se pricalo o deblokadi sarajeva, a zadnji u nizu pokusaja deblokade je upravo iz ocaja, jer se nije imao odgovor na teror cetnika i stranih placenika nad gradjanima Sarajeva. :bih:
Ovdje pise da je bilo 270 incidenata sa svih strana ( ah pa nismo jednom sa zuci osuli prema avionima od muke, cak sam zaglavio zatvora zbot toga...trosio municiju :D ) a sto se tice rusenja aviona , tu su ostali kontradiktorni izvjestaji jer je taj avion oboren iznad teritorije koju srbi nisu kontrolisali, jedna je tvrdnja da je oboren od hrvata, druga od arbih.....
sparky

#405 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sparky »

Vjerujem da si osipao sa Zuci po avionina dok se nisi osuo prema Vogosci, Rajlovcu ili Poljinama.
Samo sumnjam da si mogao biti kaznjen, prije da si dobio orden kobilica.
Da je napisano na ruskom pa bi ti i povjerovao da pise da je bilo dejstvo sa svih strana. Procitaj ti to podvuceno jos jednom.
exliberal-ex

#406 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

sparky wrote:Vjerujem da si osipao sa Zuci po avionina dok se nisi osuo prema Vogosci, Rajlovcu ili Poljinama.
Da je napisano na ruskom pa bi ti i povjerovao da pise da je bilo dejstvo sa svih strana. Procitaj ti to podvuceno jos jednom.

Bilo je 270 bezbjednosnih incidenata tokom operacije. 93 aviona su bila pogodjena neprijateljskom vatrom. Najozbiljniji je bio Septembra 3 92 kad je transportni avion italijaske avijacije oboren sa projektilom zemlja-vazdug 17 milja zapadno od Sarajeva

evo procitao sam I reci mi gdje sam ja pogrijesio
ako mislis da je svaki incident pripisan srpskoj strani onda grijesis. nadalje objasni mi kako kakvo objasnjenje imas za incident obaranja transportnog aviona iznad teritorije koju srbi nisu kontrolisali ( 17 milja sto je oko 30 km)
sparky

#407 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sparky »

exliberal-ex wrote:
sparky wrote:Vjerujem da si osipao sa Zuci po avionina dok se nisi osuo prema Vogosci, Rajlovcu ili Poljinama.

Bilo je 270 bezbjednosnih incidenata tokom operacije. 93 aviona su bila pogodjena neprijateljskom vatrom. Najozbiljniji je bio Septembra 3 92 kad je transportni avion italijaske avijacije oboren sa projektilom zemlja-vazdug 17 milja zapadno od Sarajeva

ako mislis da je svaki incident pripisan srpskoj strani onda grijesis. nadalje objasni mi kako kakvo objasnjenje imas za incident obaranja transportnog aviona iznad teritorije koju srbi nisu kontrolisali ( 17 milja sto je oko 30 km)
pogrijesio si jer si napisao da je bilo dejstvovanja sa svih strana, a tu pise od neprijateljske vatre. donekle neodredjeno, ali se zna kome nije bio cilj da ti avioni dodju do Sarajeva, zna se ko je otimao pripadnike oruzanih snaga ujedinjeih nacija, zna se ko ih je ubijao i u Sarajevu....zna se ko je bio ta neprijateljska vatra.
imam vrlo jednostavno objasnjenje. 3 septembra 92. jedini ko je imao cim oboriti avion koji leti na 5000 metra(ovo sam lupio, vjerovatno i na vecoj visini), je bila cetnicka vojska (nafilovana oruzjem bivse jna). drugo jos jednostavnije objasnjenje. uzmi mapu, pa izmjeri cca 27 kilometara od centra grada, jer se u dokumentima Sarajevo ne racuna od Stupske petlje.
sad ti meni daj jedno prosto objasnjenje, kako si pucao "od muke" na avion koji ce ti mozda nahraniti dijete, majku, druga, tebe? kako si pucao "od muke" municijom koja ce ti mozda spasiti zivot, sam kazes da je nije bilo?
jao_situacije

#408 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jao_situacije »

sparky wrote:
exliberal-ex wrote:

pogrijesio si jer si napisao da je bilo dejstvovanja sa svih strana, a tu pise od neprijateljske vatre. donekle neodredjeno, ali se zna kome nije bio cilj da ti avioni dodju do Sarajeva, zna se ko je otimao pripadnike oruzanih snaga ujedinjeih nacija, zna se ko ih je ubijao i u Sarajevu....zna se ko je bio ta neprijateljska vatra.
imam vrlo jednostavno objasnjenje. 3 septembra 92. jedini ko je imao cim oboriti avion koji leti na 5000 metra(ovo sam lupio, vjerovatno i na vecoj visini), je bila cetnicka vojska (nafilovana oruzjem bivse jna). drugo jos jednostavnije objasnjenje. uzmi mapu, pa izmjeri cca 27 kilometara od centra grada, jer se u dokumentima Sarajevo ne racuna od Stupske petlje.
sad ti meni daj jedno prosto objasnjenje, kako si pucao "od muke" na avion koji ce ti mozda nahraniti dijete, majku, druga, tebe? kako si pucao "od muke" municijom koja ce ti mozda spasiti zivot, sam kazes da je nije bilo?
Avion srušen kod Jasenika, Američki helikopteri koji su došli da spašavaju eventualne preživjele došli blizu mjesta obaranja u sred sukoba četnika i ustaša i onda su pucali i na te helikoptere. ARBIH ni blizu mjesta pada nije bila. Oficijelni izvještaj iz UN i US. Toliko o tome, meni lično je sumnjivo da su ustaše 92' imale zemlja-zrak i da su gađali avione u visokom letu.
exliberal-ex

#409 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

jao_situacije wrote:
sparky wrote: pogrijesio si jer si napisao da je bilo dejstvovanja sa svih strana, a tu pise od neprijateljske vatre. donekle neodredjeno, ali se zna kome nije bio cilj da ti avioni dodju do Sarajeva, zna se ko je otimao pripadnike oruzanih snaga ujedinjeih nacija, zna se ko ih je ubijao i u Sarajevu....zna se ko je bio ta neprijateljska vatra.
Avion srušen kod Jasenika, Američki helikopteri koji su došli da spašavaju eventualne preživjele došli blizu mjesta obaranja u sred sukoba četnika i ustaša i onda su pucali i na te helikoptere. ARBIH ni blizu mjesta pada nije bila. Oficijelni izvještaj iz UN i US. Toliko o tome, meni lično je sumnjivo da su ustaše 92' imale zemlja-zrak i da su gađali avione u visokom letu.

"Residents close to the crash site, which is near the town of Jesenic, 20 miles west of Sarajevo, told the British news agency Reuters on Friday that they saw one of the two rockets slamming into the plane from the direction of Konjic, a town in Muslim-Croatian territory, although the area south of it is held by Serbian militiamen."

"But the Financial Times, a London newspaper, reported that a local commander of the Croatian Defense Council admitted that his men had shot at the helicopters."
sparky

#410 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sparky »

exliberal-ex wrote:
"Residents close to the crash site, which is near the town of Jesenic, 20 miles west of Sarajevo, told the British news agency Reuters on Friday that they saw one of the two rockets slamming into the plane from the direction of Konjic, a town in Muslim-Croatian territory, although the area south of it is held by Serbian militiamen."

"But the Financial Times, a London newspaper, reported that a local commander of the Croatian Defense Council admitted that his men had shot at the helicopters."
Tebi kao da je boro pekar to u komandi pricao pa ti ko naivan. Bas ce cetnik koji je rokno taj avion priznati, za razliku od ovih sa Zuci sto su rokali dok su imali pogled na grad...
jao_situacije

#411 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jao_situacije »

exliberal-ex wrote:
jao_situacije wrote:
sparky wrote: pogrijesio si jer si napisao da je bilo dejstvovanja sa svih strana, a tu pise od neprijateljske vatre. donekle neodredjeno, ali se zna kome nije bio cilj da ti avioni dodju do Sarajeva, zna se ko je otimao pripadnike oruzanih snaga ujedinjeih nacija, zna se ko ih je ubijao i u Sarajevu....zna se ko je bio ta neprijateljska vatra.

ARBIH imala zemlja-zrak rakete ? Od Konjica do Jasenika 20 km zračne linije. Poznavanje geografije ili korištenje karte nije na odmet :wink: Mala pomoć selo Jasenik je između planina Bitovnje i Vranice. Uostalom šta ti pokušavaš objasniti da je ARBIH rušila avione sa humanitarnom pomoći za Sarajevo oružjem koje teoretski nije mogla imati ?
agent_zero

#412 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

Brigada Tomislav wrote:Postoji teorija da bi se Srbija tj tadašnja SRJ uključile u rat da nije stala ofenziva HV-HVo-ABiH

Ali iz ovih transkripata sa vrhovnog veća odbrane to se ne vidi , dapače..general Dimitrijević se čak plaši da ako bi se ofenziva spomenutih snaga nastavila da bi moglo doći do totalnog sloma SRJ i srpskog narodu u celini.

http://www.sense-agency.com/upload/docu ... 8.1995.pdf
Stranica 5, pasus 6 je vrlo interesantan.

Image
PM72

#413 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Zahvaljujem se Tomislavu na ovom dokumentu iz kojeg se jasno vidi ko je upravljao ratovima na ovim prostorima.Mislim,za one koji hoće da vide.
mudrac2

#414 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mudrac2 »

da, to su oni zapisnici koje hag nije tražio od srbije dok je bila aktuelna tužba za genocid.

ne mogu da ga nađem, u jednom drugom ja sam čitao kako komentarišu situaciju na frontu, čini mi se da su spominjali sarajevsko ratište i onu akciju na bjelašnici kad su zarobljeni tenkovi. kažu da vrijeme radi za "muslimane", da su sve jači a srbi sve slabiji i kako se treba tražiti neko političko rješenje.
Last edited by mudrac2 on 17/02/2015 11:36, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#415 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Brigada Tomislav »

PM72 wrote:Zahvaljujem se Tomislavu na ovom dokumentu iz kojeg se jasno vidi ko je upravljao ratovima na ovim prostorima.Mislim,za one koji hoće da vide.

Nema na čemu ali možeš li mi otkriti, tko je upravljao..
PM72

#416 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Pa prisutni na sjedinici Vrhovne komande SRJ,nije moj dedo rahmetli.Oni su upravljali našim životima mada se pojedinci upinju da dokažu suprotno.Mada i onaj tvoj sa Pantovčaka nije nevin.
Brigada Tomislav

#417 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Brigada Tomislav »

PM72 wrote:Pa prisutni na sjedinici Vrhovne komande SRJ,nije moj dedo rahmetli.Oni su upravljali našim životima mada se pojedinci upinju da dokažu suprotno.Mada i onaj tvoj sa Pantovčaka nije nevin.

Pa naravno da su oni ravnali, tko bi drugi. Zar je drugačije i u jednom ratu.

Meni je zanimljiv taj transkript zbog totalnog rausla i straha u srpskim redovima. Pazi, oni ne da brinu kako da spase tzv RSK i zapadni dio RS-ea oni se plaše napada hrvatskih i muslimanskih snaga na SRJ što bi za posledicu imalo uništenje SRJ i slamanje srpskog nacionalnog bića..citat

To je zanimljivo s one strane da bi se SRJ umiješala u rat da je pao zapadni dio RS.

zapadni dio RS je bio gotov i samo ga je intervencija USA spasila, nikakve srpske prijetnje uplitanjemu rat i odsudnom obranom Banjaluke.

To je bila kruška uhvaćena u zraku i i koncem opet privezana za granu.
klixoris

#418 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

Brigada Tomislav wrote:
Nazalost... Da se ne upetljase, ko zna gdje bi BiH sada bila... Mozda skupa sa HR u EU, ili bar na samom pragu...
Ako nista, imali bi karakteristike i ustav normalne evropske drzave...
Ovako, nema nas na mapi... :(
VjecitiStudent

#419 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Brigada Tomislav wrote:
PM72 wrote:Pa prisutni na sjedinici Vrhovne komande SRJ,nije moj dedo rahmetli.Oni su upravljali našim životima mada se pojedinci upinju da dokažu suprotno.Mada i onaj tvoj sa Pantovčaka nije nevin.

Pa naravno da su oni ravnali, tko bi drugi. Zar je drugačije i u jednom ratu.

Meni je zanimljiv taj transkript zbog totalnog rausla i straha u srpskim redovima. Pazi, oni ne da brinu kako da spase tzv RSK i zapadni dio RS-ea oni se plaše napada hrvatskih i muslimanskih snaga na SRJ što bi za posledicu imalo uništenje SRJ i slamanje srpskog nacionalnog bića..citat

To je zanimljivo s one strane da bi se SRJ umiješala u rat da je pao zapadni dio RS.

zapadni dio RS je bio gotov i samo ga je intervencija USA spasila, nikakve srpske prijetnje uplitanjemu rat i odsudnom obranom Banjaluke.

Lako je poslije bitke general biti.

Ovdje je veći dio objavljenih stenograma sa sjednica Visokog savjete odbrane
http://www.e-novine.com/tag/vso
mudrac2

#420 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mudrac2 »

Otto Skorzeny wrote:Pa dostupno je to vec par godina a mislim da je NiN ili Politika objavljivao to u nastavcima
da, objavljeni su nakon presude srbiji za genocid. Do tada su ih krili i srbija i hag.
jao_situacije

#421 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jao_situacije »

Svašta ima sakriveno, najviše o infiltriranim agentima u redove ARBIH, a vjerovatno i u HV.
PM72

#422 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

To si odlično primjetio.Mada imam dosta sumnje u vezi ovih "transkripta".I NIN i Politika su režimski mediji a da oni prvi objavljuju državne tajne-malo mi je :-) Takvi podaci se kriju desetljećima.Čisto sumnjam da će ikad objaviti neke stenograme koji bi ih mogli koštati ponovljene tužbe.Nisu ni oni levati.Ubjeđen sam da namjerno puštaju dozirane informacije.Kad sve sabereš,tu nema nikakvih materijalnih dokaza osim šuplje priče.Pola ih pod zemljom ili u dubokoj ilegali.Ima ih što su bili u Hagu i oslobođeni.Takvi imaju ausvajs za sva vremena da "nisu krivi" a i ptice na grani znaju da jesu.Ali ptičiji pjev nigdje nije materijalni dokaz. ;-)
Nekako s proljeća

#423 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Lustracija (lat.). 1. Kod starih Rimljana, obredno ispitivanje savjesti i čišćenje od grijeha. 2. Postupak uklanjanja iz političkog i javnog života pripadnika bivšega režima.
VjecitiStudent

#424 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

mudrac2 wrote:
Otto Skorzeny wrote:Pa dostupno je to vec par godina a mislim da je NiN ili Politika objavljivao to u nastavcima
da, objavljeni su nakon presude srbiji za genocid. Do tada su ih krili i srbija i hag.
Samo su dijelovi objavljeni i dostupni javnosti, uopće nema sjednica neposredno prije i poslije pada Srebrenice.
PM72

#425 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

ima još "ofiraže".Pogotovo oko broja oficira koji su u VRS a plaćeni u 30-tom i 40-tom kadrovskom centru VJ.Koliko sam vidio nešto oko 3000 ih je čitav rat primalo platu iz Beograda.Znači,Slobo i generalštab su znali gdje koji tromblon eksplodira a kamoli šta drugo jer je svaki oficir pisao izvještaj nadređenoj komandi a ovi slali za Beograd.
Post Reply