Deblokada Sarajeva???

Post Reply
LBVIEW

#2626 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

junior3 wrote:Bježi ba kompleksaš nisi vrijedan rasprave.
Za tebe je prog i on je ko i ti sve pročitao i čuo. :mrgreen:

Pripadnik zlocinackog korpusa i vojske je sta?
PM72

#2627 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

junior3 wrote:Palestina je komandovao Dobojskim odredom SPB dosta puta u sadejstvu sa lunom, sve i da lunu pitaš pohvaliće ga.
Obilazili su kao i svaki odred SPB većinu ratišta, stvarno odabrana ekipa.
Jednog njihovog viđam redovno pa ću se raspitati za Sarajevsko ratište.

Neki dan sam pitao nekog šta misli o gardi sa Ilidže i ne pohvališe je, sad ti opet drugačije reče.
Kakva je ova 3 sarajevska nedobrovoljčeva bila? :D

Nikad nisam čuo za tog Palestinu a što se tiče specijalne jedinice MUP-a RS ili MUP-a RBIH,to su većinom bili profesionalci ,sportisti i dobri ljudi a zapalo ih da ratuju među sobom.Obraz specijalne jedinice MUP-a RS ukaljali su na Srebrenici kad su ubijali zarobljenike a do tada su se ponašali fer i korektno.Doduše,specijalna jedinica MUP-a RS podjelila se na nekoliko manjih jedinica (imali su ih čime naoružati) pa je bila nekakava iz Foče kojom je komandovao presuđeni zločinac Stanković ili ovi iz odreda Jahorina što se vode mnogi postupci za ubijanje srebreničana.Vodio ih neki Mendeljev ili tako slično.

Luna je bio jedan od onih prijeratnih specijalaca što je ,po meni,sačuvao obraz i čojstvo i ratovao je muški.

ilidžanska garda je bila dobra dok nismo ojačali jer su imali 11 oklopnih trasportera i tenkova a mi niti jedan.Imali su artiljerisjku podršku sa minimalno deset vatrenih tačaka a mi skupljali granate...Kad se tas na vagi izjednačio utopili su se u ilidžansku brigadu bez nekakvih značajnih uspjeha...

ne znam za tu 3 sarajevsku,vjerovatno je ona spoj ilijaške i vogošćanske brigade...tukli su se na Žuči (najopasnije sarajevsko ratište) i oko Nišića a znam da su ih poslali u Krajinu i tamo imali značajne gubitke.
log78

#2628 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

Posto pitate za Tomasicu.
U Prijedoru su se vracali dugovi za 1942. U okolini potkozarja neces naci kucu da nekog nije izgubila ili na Kozari ili u Jasenovcu. Tu je i Susnjar u Sanskom Mostu. Znam za neke koji ne mogu prezaliti sto se jedno muslimasko selo u okolini Sanskog Mosta na pocetku predalo bez metka i u autobusima otislo za Svedsku ili Njemacku a u drugom ratu su bili okorjele ustase.
Bilo je takvih ideja i za okolinu Banjaluke, Sargovac i ostala sela,da se vrati za 1942. medjutim veci dio tih Hrvata se borio u nasim jedinicama i tej posle OLuje su ta sela isparaznjena u vecoj mjeri.
Pogledaj kartu zlocina u II svjetskom pa uporedi sa zllocinama u ovom dobices,veliko poklapanje samo sto su uloge u vecoj mjeri bile obrnute.
Kad smo kod deblokade Sarajeva. ono je u nekoj mjeri bilo deblokirano samim tim sto se morala pustati hrana lijekovi, voda, i ostale potrepstine.
Cesto je uporedjujete sa Lenjigradskom opsadom ali tamo Nijemci nisu bas nesto bili popustljivi kao mi da propuste. Doduse nije bilo ni velikih sefova sa strane da lupe po glavi a i robno novcana razmjena izmedju Vermahta i crvene Armije nije bila na nekom zavidnom nivou
PM72

#2629 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

log78 wrote:Posto pitate za Tomasicu.
U Prijedoru su se vracali dugovi za 1942. U okolini potkozarja neces naci kucu da nekog nije izgubila ili na Kozari ili u Jasenovcu. Tu je i Susnjar u Sanskom Mostu. Znam za neke koji ne mogu prezaliti sto se jedno muslimasko selo u okolini Sanskog Mosta na pocetku predalo bez metka i u autobusima otislo za Svedsku ili Njemacku a u drugom ratu su bili okorjele ustase.
Bilo je takvih ideja i za okolinu Banjaluke, Sargovac i ostala sela,da se vrati za 1942. medjutim veci dio tih Hrvata se borio u nasim jedinicama i tej posle OLuje su ta sela isparaznjena u vecoj mjeri.
Pogledaj kartu zlocina u II svjetskom pa uporedi sa zllocinama u ovom dobices,veliko poklapanje samo sto su uloge u vecoj mjeri bile obrnute.
Kad smo kod deblokade Sarajeva. ono je u nekoj mjeri bilo deblokirano samim tim sto se morala pustati hrana lijekovi, voda, i ostale potrepstine.
Cesto je uporedjujete sa Lenjigradskom opsadom ali tamo Nijemci nisu bas nesto bili popustljivi kao mi da propuste. Doduse nije bilo ni velikih sefova sa strane da lupe po glavi a i robno novcana razmjena izmedju Vermahta i crvene Armije nije bila na nekom zavidnom nivou
Hoćeš da kažeš da je ona cucla jednogodišnjeg djeteta pronađena u Tomašići pripadala praunučetu nekog ustaše iz Jasenovca? Pa su imali potpuno pravo da je ubiju ? :evil:

Hoće li iko živ ostati u Istočnoj RS ako dođe do naplate dugova za Potočare i Srebrenicu?
log78

#2630 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

PM72 wrote:
junior3 wrote:Znaš da su ih ubili ko mraz paprike, a ne znaš gdje i kad?
Da se nagrabuslio od HV-a jeste, samo što tu nisu bile nikakve elitne jedinice.
U operaciju Una, 11. dubička ih je sjebala, a nije nikakva elita.

Napisao sam da je bio jak, pročitaj opet.
Koliko se sjećam,jedinu uspješnu odbranu imali ste kad su pokušali desant preko Une.Sve ostalo je talašika i bježanija.To se kaže "ubili ih ko mraz paprike" ali se sjećam nekakvih tijela vojnika oko Mrkonjić grada i Drvara,možda su od straha pocrkali? Pa moji MUP-ovci iz Sarajeva su ih ganjali ko divljač oko Sanskog Mosta i po obroncima Grmeča.

Ono što znam jeste da su jedinice krajiških korpusa bili sila na Bihaću i kad je trebalo mrcvariti civile oko Sarajeva.Nalazio sam potpise vojnika na bob stazi iznad Sarajeva ,sve iz Krajine.A čim su se namjerili na jakog - postadoše talašika i treća klasa.
Koliko se ja sjecam, nama je malo falilo da povratimo Kljuc, tako da to ganjanje od strane MUP i nije vodu.
Uglavnom sva ta doganja u Krajini u septembru 95 potkrepljuju teoriju da su Slobo i Franjo to izmedju sebe dogovarali
junior3

#2631 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by junior3 »

Zahvaljujem pm na objašnjenju za brigade SRK. :thumbup:

Što se specijalne tiče i tu si sve u pravu, bilo je više odreda, ja biih izdvojio: bijeljinski, banjalučki i dobojski, mada je to opet ne zahvalno.
Šekovljani su takođe bili dobra jedinica, dok ko što i ti sam reče nisu sve upropastili u Srebrenici, najviše osuđenih specijalaca su iz šekovićkog odreda.
Osuđujem to svakako, da me opet ne napadneš. :mrgreen:
Za njih sam već čuo.

Za palestinu pitaj nekoga ko je bio u SPB, znaće sigurno.
šestiverbalnimesija

#2632 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by šestiverbalnimesija »

Čuo sam danas zanimljivu priču. O pokušaju deblokade Sarajeva iz Otesa 92 ge. Genijalni stratezi su smislili da se probiju iz Otesa, od spomenika prema Vreocima i da sastave s Igmanom, otprilike. I u ljeto 92 je presuludo zvučalo. Da su otesani rekli hajte vi bez nas. Uglavnom, oko 200 ljudi je bilo pripremljeno. Zmaja od Bosne, ne znam formaciji. Podrinjska valjda brigada, i Leptirice. Da kod spomenika predju rijeku izadju na brisan prostor i da udare na utvrdjenju liniju. I tako valjda da probiju na ilidzu i prema Igmanu. Uglavnom, pustili ih Srbi da pridju i onda sa sjekli artiljerijom iza ledja. Masakr. Najebala najstrasnije Zmaja od Bosne i Podrinjska. Leptirice nisu. Zanimljivo, jedina jedinica koju otesani hvale su Leptirice. Za sve ostale odmahuju glavom( ne bih da bilo koga u uvrijedim, samo prenosim impresije). O komandi da ne govorim.
Ima li iko ovde da moze napisati sta jos detaljnije o ovome događaju?
Veterani nisu bili bas raspoloženi..
PM72

#2633 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

šestiverbalnimesija wrote:Čuo sam danas zanimljivu priču. O pokušaju deblokade Sarajeva iz Otesa 92 ge. Genijalni stratezi su smislili da se probiju iz Otesa, od spomenika prema Vreocima i da sastave s Igmanom, otprilike. I u ljeto 92 je presuludo zvučalo. Da su otesani rekli hajte vi bez nas. Uglavnom, oko 200 ljudi je bilo pripremljeno. Zmaja od Bosne, ne znam formaciji. Podrinjska valjda brigada, i Leptirice. Da kod spomenika predju rijeku izadju na brisan prostor i da udare na utvrdjenju liniju. I tako valjda da probiju na ilidzu i prema Igmanu. Uglavnom, pustili ih Srbi da pridju i onda sa sjekli artiljerijom iza ledja. Masakr. Najebala najstrasnije Zmaja od Bosne i Podrinjska. Leptirice nisu. Zanimljivo, jedina jedinica koju otesani hvale su Leptirice. Za sve ostale odmahuju glavom( ne bih da bilo koga u uvrijedim, samo prenosim impresije). O komandi da ne govorim.
Ovo što si ti čuo je laž.Niti je pokušana deblokada preko Otesa niti se dešavalo to o čemu pišeš.Bio sam lično tu,u jesen 1992 i kad je Otes pao u decembru 1992.
LBVIEW

#2634 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

Kako malo treba da pokazete svoje pravo lice.
A oni naivni nek' slusaju price onih sto pravdaju zlocin i zlocince.
Nego da te nesto priupitam, prije nego sto fasujes ban: da li samo vi Srbi imate priviliegiju svetiti se ili to priznajete i drugima? I sta mislis sto ce neki nasi za 20, 30 ili 50 godina goviriti za Omarsku, Tomasicu, Rakelice,Lamovitu
i ostala cetnicka sela? Da ne spominjem kako ste se i ovaj put "svetili" onima koji su najmanje krivi za stradanja 40-tih, dok nekim drugima niste mogli/smjeli, a ti vas opet s noge na nogu.
šestiverbalnimesija

#2635 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by šestiverbalnimesija »

PM72 wrote:
šestiverbalnimesija wrote:Čuo sam danas zanimljivu priču. O pokušaju deblokade Sarajeva iz Otesa 92 ge. Genijalni stratezi su smislili da se probiju iz Otesa, od spomenika prema Vreocima i da sastave s Igmanom, otprilike. I u ljeto 92 je presuludo zvučalo. Da su otesani rekli hajte vi bez nas. Uglavnom, oko 200 ljudi je bilo pripremljeno. Zmaja od Bosne, ne znam formaciji. Podrinjska valjda brigada, i Leptirice. Da kod spomenika predju rijeku izadju na brisan prostor i da udare na utvrdjenju liniju. I tako valjda da probiju na ilidzu i prema Igmanu. Uglavnom, pustili ih Srbi da pridju i onda sa sjekli artiljerijom iza ledja. Masakr. Najebala najstrasnije Zmaja od Bosne i Podrinjska. Leptirice nisu. Zanimljivo, jedina jedinica koju otesani hvale su Leptirice. Za sve ostale odmahuju glavom( ne bih da bilo koga u uvrijedim, samo prenosim impresije). O komandi da ne govorim.
Ovo što si ti čuo je laž.Niti je pokušana deblokada preko Otesa niti se dešavalo to o čemu pišeš.Bio sam lično tu,u jesen 1992 i kad je Otes pao u decembru 1992.
Mislim da nije laz. Ja sam siguran da je ovaj napad bio. Ovo je bilo prije jeseni. U toku ljeta 92 ge...
zateznistub

#2636 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Cuj razmišljanja, vracanje za nesto sto je bilo '42.
Mati moja mila...
PM72

#2637 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

zateznistub wrote:Cuj razmišljanja, vracanje za nesto sto je bilo '42.
Mati moja mila...
Vrlo ružno i gnusno.Jednostavno nemam riječi za tako nešto.Sarajmen ili Chmoljo ako ovo čitaju...doživotni ban ako se šta pitam.
PM72

#2638 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nedobrovoljac wrote:
PM72 wrote:znam da su ih poslali u Krajinu i tamo imali značajne gubitke.
Ne toliko brojcano, ali su poginuli najbolji.
Debeli Šorak? da je ostao u Srbiji možda bi i sad živ bio...
PM72

#2639 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

šestiverbalnimesija wrote:
PM72 wrote:
Mislim da nije laz. Ja sam siguran da je ovaj napad bio. Ovo je bilo prije jeseni. U toku ljeta 92 ge...
Do septembra 1992 na Otesu je bio mir i blagostanje.Šverc komerc i svakom dobro.Mogao si vidjeti u Delminijumi i Juku i Tomu Kovača sa Ilidže.NIKAD nije pokušan napad kod spomenika niti su naš ikad prešli rijeku.Znam do u detalj svaki busen na Otesu.Proveo sam skoro 3 mjeseca na tom terenu.
log78

#2640 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

Kako malo treba da pokazete svoje pravo lice.
A oni naivni nek' slusaju price onih sto pravdaju zlocin i zlocince.
Nego da te nesto priupitam, prije nego sto fasujes ban: da li samo vi Srbi imate priviliegiju svetiti se ili to priznajete i drugima? I sta mislis sto ce neki nasi za 20, 30 ili 50 godina goviriti za Omarsku, Tomasicu, Rakelice,Lamovitu
i ostala cetnicka sela? Da ne spominjem kako ste se i ovaj put "svetili" onima koji su najmanje krivi za stradanja 40-tih, dok nekim drugima niste mogli/smjeli, a ti vas opet s noge na nogu.

Vezano za ban imate na jutjubu govor jednog cuvenog sarajevskog doktora prava.
Vezano za osvetu. Nije to nikakva privilegija. Daj boze da je nikad vise nigdje i ne bude. Po tvojim stavovima bi se reklo da jedva cekas novi rat.
Nisam ja kriv sto se kod nas mrtve pozivaju kad god krene neka ozbiljna tema. Da smo pametni, pratili bi Izraelce i nijemci. pre nekoliko godina, Izrael je od Njemacke kupio podmornice. Vjerovatno su se mnogi grobovi tada prevrnuli
LBVIEW

#2641 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

PM72 wrote:
zateznistub wrote:Cuj razmišljanja, vracanje za nesto sto je bilo '42.
Mati moja mila...
Vrlo ružno i gnusno.Jednostavno nemam riječi za tako nešto.Sarajmen ili Chmoljo ako ovo čitaju...doživotni ban ako se šta pitam.
Nije u pitanju samo ban, vec mentalni sklop po kojem je, izgleda, "osveta" nesto pozeljno i opravdano. A kao kolegama, a ne njemu k'o biva, krivo sto su nisu pobili potomke "ustasa" iz nekog sela kod Sanskog Mosta. :-) A da se ne lazemo, nije jedini, rekao bih kako je to matrica razmisljanja prosjecnog stanovnika manjeg entiteta.
Da ne spominjem da, barem sto se B Krajine tice, koliko je muslimanskih ustaskih sela bilo, nista manje nije bilo ni onih "ustanickih" srpskih iz kojih su oni sto su pociili zlocine nad Bosnjacima 40-tih, od Kulen Vakufa do Alisica, samo to se ne spominje. Bosnjaci B Krajine su uglavnom bili u raznoraznim milicijama, a vrlo malo je direkno pristupilo ustaskom pokretu - ulema, gradanstvo i ono malo inteligencije su pisali Deklaraciju Pavelicu, samo i to se zaboravlja. Sto se tice zlocina u Potkozarju, niko ne tvrdi kako u redovima zlocinaca nije bilo Bosnjaka, samo zna se cij "kantar" na vagi tu debelo preteze, Jasenovac da ne spominjem.Samo, Srbi, po dobrom starom obicaju "osvetise" se slabijima, na one glavne nekrivce nisu smjeli, a ovi su im opet 10 puta vise zla nanijeli.
Last edited by LBVIEW on 26/04/2017 20:22, edited 1 time in total.
LBVIEW

#2642 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

log78 wrote: Vezano za ban imate na jutjubu govor jednog cuvenog sarajevskog doktora prava.
Vezano za osvetu. Nije to nikakva privilegija. Daj boze da je nikad vise nigdje i ne bude. Po tvojim stavovima bi se reklo da jedva cekas novi rat.
Nisam ja kriv sto se kod nas mrtve pozivaju kad god krene neka ozbiljna tema. Da smo pametni, pratili bi Izraelce i nijemci. pre nekoliko godina, Izrael je od Njemacke kupio podmornice. Vjerovatno su se mnogi grobovi tada prevrnuli
Ma kako da ne, ja "jedva cekam rat", a ti si mirotvorac koji maloprije nije opravdavao srpske zlocine nad Bosnjacima B Krajine. :-x
A toliko pametni nikad necemo biti, jer ne mozes biti pametan pored nekog kome su Tomasica i Omarska osveta i koji pored istih
zivi kao da se nista nije dogodilo, te reagira samo zbog smrada i zatrovane vode. :oops:
bingov buraz

#2643 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bingov buraz »

Znaci Prijedor za drugi svjetski rat,đeneral u Srebrenici za bunu protiv dahija se svetio,mnogo ste bre osvetoljubivi.Ako ste se svetili za Kozaru što ne spaliste Jošavku,nije Rade Radić što ubi Mladena Stojanovića ustaša,naprotiv eno mu ulica u BL.
log78

#2644 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

LBVIEW wrote:
log78 wrote: Vezano za ban imate na jutjubu govor jednog cuvenog sarajevskog doktora prava.
Ma kako da ne, ja "jedva cekam rat", a ti si mirotvorac koji maloprije nije opravdavao srpske zlocine nad Bosnjacima B Krajine. :-x
A toliko pametni nikad necemo biti, jer ne mozes biti pametan pored nekog kome su Tomasica i Omarska osveta i koji pored istih
zivi kao da se nista nije dogodilo, te reagira samo zbog smrada i zatrovane vode. :oops:

Pa sta sad se treba kompletna stanovnistvo iz Omarse i Tomasice iseliti.
Isto tako iz Srebrenice
Pa onda i iz Brckog,
Pa onda pola Viteza zbog Ahmica
A da i pola Konjica zbog Celebica.
Pola Poljske bi se onda trebalo zbog naci logora iseliti i tri cetvrtine Njemacke. na kraju bi svi trebali na Mars
LBVIEW

#2645 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

bingov buraz wrote:
Znaci Prijedor za drugi svjetski rat,đeneral u Srebrenici za bunu protiv dahija se svetio,mnogo ste bre osvetoljubivi.Ako ste se svetili za Kozaru što ne spaliste Jošavku,nije Rade Radić što ubi Mladena Stojanovića ustaša,naprotiv eno mu ulica u BL.
.
Btw., nisi izgleda cuo najnoviju srpsku verziju ubistva Dr Mladena po kojoj istog nije zaklao Rade Radic,
vec iza nedjela stoji glavom i lulom licno Tito, kojem je isti bio konkurent kao obrazovan, doktor i intelektualac.
log78

#2646 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

Vrlo ružno i gnusno.Jednostavno nemam riječi za tako nešto.Sarajmen ili Chmoljo ako ovo čitaju...doživotni ban ako se šta pitam.[/quote]
Nije u pitanju samo ban, vec mentalni sklop po kojem je, izgleda, "osveta" nesto pozeljno i opravdano. A kao kolegama, a ne njemu k'o biva, krivo sto su nisu pobili potomke "ustasa" iz nekog sela kod Sanskog Mosta. :-) A da se ne lazemo, nije jedini, rekao bih kako je to matrica razmisljanja prosjecnog stanovnika manjeg entiteta.
Da ne spominjem da, barem sto se B Krajine tice, koliko je muslimanskih ustaskih sela bilo, nista manje nije bilo ni onih "ustanickih" srpskih iz kojih su oni sto su pociili zlocine nad Bosnjacima 40-tih, od Kulen Vakufa do Alisica, samo to se ne spominje. Bosnjaci B Krajine su uglavnom bili u raznoraznim milicijama, a vrlo malo je direkno pristupilo ustaskom pokretu - ulema, gradanstvo i ono malo inteligencije su pisali Deklaraciju Pavelicu, samo i to se zaboravlja. Sto se tice zlocina u Potkozarju, niko ne tvrdi kako u redovima zlocinaca nije bilo Bosnjaka, samo zna se cij "kantar" na vagi tu debelo preteze, Jasenovac da ne spominjem.Samo, Srbi, po dobrom starom obicaju "osvetise" se slabijima, na one glavne nekrivce nisu smjeli, a ovi su im opet 10 puta vise zla nanijeli.[/quote]
Glavni krivci su na Blajburgu stradali i po Slovenackim jamama
LBVIEW

#2647 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

log78 wrote:
LBVIEW wrote:

Pa sta sad se treba kompletna stanovnistvo iz Omarse i Tomasice iseliti.
Isto tako iz Srebrenice
Pa onda i iz Brckog,
Pa onda pola Viteza zbog Ahmica
A da i pola Konjica zbog Celebica.
Pola Poljske bi se onda trebalo zbog naci logora iseliti i tri cetvrtine Njemacke. na kraju bi svi trebali na Mars
"Ljudi" su doslovce zivjeli na kostima :oops: , nista "nisu znali" i nikom nista nisu prijavili, tek kad im je zasmetao smrad i zagadena voda,
zalili su se srpskim vlastima. I to ljudi?
log78

#2648 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

bingov buraz wrote:
Josavka je kaznjena na drugi nacin. Tad je KPJ imala svoju taktiku kaznjavanja. Zapocetak, sjediste opstine je prebaceno u danasnji Celinac koji je tad imao 5 kuca. Imala su oni svoje nacine.
vezano za te verzije tu imas toliko prica, ali eto onda se neko pzove na neku budalastinu, pa kaze da je tito licno naredio
I da ne bude da sam ostrasceni nacionalista, cinjenica je da je u toku bitke na Kozari , takozvano borbeno obezbjedjenje Nijemcima i ustasama pruzala cetnika grupa
LBVIEW

#2649 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

De nauci se citirati.
LBVIEW

#2650 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

Ako su glavni krivci stradali, kome ste se svetili 92-e?
I jos vam zao sto ih niste sve pobili? :oops:
Post Reply