Iskreno mislim da je kod tebe sve jaci zov otcetstva...KENJAC wrote:Rasim? Na stranu moje misljenje o njemu , ali treba nesto reci.
Misljenje u narodu (nema mi odvratnije rijeci) je bilo " treba im jebat mater i sve pobit" ! Ako bi neko pokusao da trezvenije rezonuje bio bi proglasen cetnikom ili petom kolonom. Reci u tom trenutku da ipak nema vojnog rjesenja bilo bi ravno samoubistvu. Cetnik pijan, cetnik nema morala, cetnik bjezi... i sad odjednom - ne mozemo im nista !? Prosjecni covjek je 93 mislio da samo treba rec bu i nece cetnika niko do Zemuna stici. Mogo je Napoleon bit na mjestu Delica rezultat bi bio isti. Neki su to vidjeli i probali ali tvrda linija nije dozvoljavala takva razmisljanja.
I, sta se dogadja ? Sarajevo se deblokira, rat stane, ubijanja stanu ! Kako ? Pa pregovorima ! Nikako drugacije nego pregovorima. Istim onim pregovorima koji su se mogli desiti 92 ! Sad rec da su samo Bosnjaci bili protiv pregovora je neozbiljno. Ali stoji cinjenica da su Bosnjaci zadnji pristali. Sve u nadi da ce drasticno promijenit situaciju.
Iskreno mislim da je Alija uvidio ovakvu situaciju. Iskreno mislim da je Alija htio i ranije pristupit pregovorima. Ko je sve osim Rusmira Mahmutcehajica bio protiv ...???
Pade mi na pamet ona poema o vojniku koji je poginuo u trenutku potpisivanja mira. Tamo kaze:" Da je vijest dosla samo sekundu ranije on bi bio ziv, da je dosla dan ranije , mnogo bi njih ostalo zivih...."
naravno, mislili smo i mi u aprilu '92 da je dovoljno reci "bu" i da ce cetnici pobjeci, jer smo polazili od toga da su naoruzani kao i mi.
Kada su nas, par nedelja kasnije, poceli samarati artiljerijom sa udaljenosti od 5-6 kilometara... kada je "JNA" konacno zbacila maskirnu zvezdu i stavila vaistinsku znacku, kokardu... ista ona JNA, kojoj sam dvije godine prije toga ponosno sluzio....
onda je i najvecoj budali postalo jasno da nije dovoljno reci "bu".
Tu pricu "moglo se pregovarati" ostavi za simpozije tipa "ko nas bre zavadi". KO bre zavadi goloruke civile u Podrinju sa do zuba naoruzanim cetnicima? Niko, bre... poklase ih ko pilice (zene su naravno prije toga silovali), evakuisase belu tehniku, zlato i gotovinu i nista "parler".
Moglo se pregovarati da na drugoj strani nije bila cetnicka soldateska, opijena pljackom, klanjem i silovanjem... kakvi bre pregovori... Mitar se jos nije skucio, Spasoje nije jebao, a Jovan nije okrvavio ruke.