Nismo mi imali minobacakih 120-ki toliko da bi se mogle masovnije koristiti. Mozda 10-15 komada da je tu moglo pasti, i to je to, mada sumnjam i toliko. Ostalo su bile 82-ke, a i one u slicnoj kolicini, i 60-ke kojih je bilo najvise, ali opet ne na stotine, nego mozda 10-20 vise nego ovih prethodnih.
Sve zajedno kad se sabere, tog kraja '93 tu nije moglo pasti vise od 30-40 nasih granata. Naravno, kada ih padne 5-6 na nekoga ko nije navikao da po njemu takvo nesto uopste pada, pa jos ako su "parkirane" tacno gdje treba, ond to izgleda kao da ih je palo 300...
Ali, zato nisam iznenadjen sto su popusili od nasih kasikara. One "Sarajke" iz CNP-a s celicnim tijelom

, malo je reci da su bile razorne.
JNA varijante M75, crna s kuglicama

, i ona zelena metalna, M52

, jednostavno nisu imale ni 50% ucinka u odnosu na ove nase, pogotovo u betonskom okruzenju. Cak ni one metalne i narezane, mislim da su Ruske

nisu bile onako mocne.
Sve do jedne testirane licno, medju razlicitim zidovima.
Recimo, ja se sjecam da su ljudi s Grdonja nama dolazili nekad krajem '92 ili '93 (fakat se ne sjecam koja godina je bila

), i molili da im posudimo 2-3 covjeka s optikama na par dana jer oni toga nemaju (a i ono sto imaju ljudi ne znaju koristiti kako treba), posto im cetnici hodaju na 200-300m svaki dan, a oni im ne mogu nista. Vikara nije dao (nemam pojma zasto), ali se sjecam da sam prokomentarisao da ih bez ikakvih problema na toj daljini mogu skidati i sa AP ili PAP-ovkama, i da donesu par komada da im ih upucamo. Nisu nista donijeli...
I, fakat, nikad nisam uspio skontati zasto nam se nije dalo da idemo na tu stranu i te linije... Pa bar ovo ovako kako su ljudi trazili.
Ali, mozda je to i dobro, jer sad nam @Nedobrovoljac mozda ne bi pisao ovdje