Deblokada Sarajeva???

Post Reply
prog321

#1801 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Jebiga ja preletio? :-)
Dovoljno da pregledate te klipove. Jos vam pokazem crno na bijelo, i opet nista ? :run:

Problem je kod vas sto mislite da su Arkanovci odvojena jedinica.
Ne vidite da su radili u tandemu sa Legijom, K. Draganom, Kobcem. To je bila jedna te ista cjelina.
bdzs

#1802 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bdzs »

PM72 wrote: Momci iz moje jedinice imali direktan sukob sa arkanovcima kod Ključa kad su isti pretrpjeli najveće gubitke od svog postojanja a ti bi sad da nam malo tumačiš o tome. :lol: Arkanovci su bili ološ i samo ih je strah od još većeg ološa tj.Arkana držala pod kontrolom.Gdje i kad su napravili neki vojni uspjeh u ratovanju? Lako je upasti u Zvornik ili Bjeljinu pa pobiti tamošnje starce,civile i nejač.Bili su u Sarajevu na Ilidži i pobjegli glavom bez obzira.A prije toga se napljačkali po Janji i Bjeljini.Ulemek i još njih nekolicina su imali neko vojnu naobrazbu a ostalo je samo dobro naoružani i opremljeni izbrijani dripci koji su divljali po stadionima još prije svih ratova.I koliko znam,Crvene beretke su jedinica pod direktnom kontrolom SDB Srbije i Frenkija Simatovića ( a ne Stankovića,nije to HTV-ova emisija nedjeljom u dva).Arkanovci su bili paravojna formacija naoružana dijelom od JNA dijelom od MUP-a Srbije.Poslije je došlo do spajanja preživjelih pripadnika obje jedinice pa je nastao JSO.Arkan je bio izbačen iz igre.
Pa nije baš tako bilo, nisu arkanovci pred Ključem bili prepelice za odstrel. Za pljačkaše, pizdurine i zločince Zvornika, Brčkog i Bijeljine to neću tvrdit da nisu, ali oni sigurno nisu bili na krajiškom ratištu u oktobru 1995, jer je za to trebalo imati muda. Ovi momci su bili vrlo mladi, u crnim uniformama i crnim ruksacima na leđima i imali su početnih uspjeha.
Arkanove jedinice sa jedinicama VRS su napadale iz pravca Vrhpolja i Sanice (uz podršku tenkova i "Gazela"- neznam jesu li bile Arkanove :lol: ), a specijalna policija i VRS iz pravca Mrkonjića, gdje su ih prije mosta i ulaza u Ključ "rasturili" momci iz 17.krajiške brigade.
crazy_diamond

#1803 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao

Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine
crazy_diamond

#1804 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Nisu arkanovci bili ni glineni golubovi, al nisu bili neka prehebena jedinica, to se najbolje pokazalo u novembru 92. kada je srusen mit o arkanu i njegovim tigrovima, veliki pushing dozivjeli su u pokusaju zauzimanja celica,sam arkan u tv intervju je to priznao

Nakon pokolja u bijeljini i drugim mjestima dosao je red na celic, ali tu je naisao na otpor i fasovali su posteno, a taj poraz mu nisu nanijele nikakve nase elitne jedinice nego mjestani obicni uz nesto pomoci iz okoline, nakon sto su fakticki usli u celic, u borbama prsa u prsa bukvalno arkanovcima se suprostavio lokalni hodza, nacelnik sa pistoljem, jedna zena sa papovkom je ostala upamcena,dosta starijih ljudi i lovaca... takvi ljudi su zaustavili arkana licno i njegove komandose junachine

Zanimljiva je prica da su srbi iz semberije naveli arkana na celic jer je bio strateski bitan i bogato mjesto, arkan je bio pripremio slepere za plijen, al je u celicu zaplijenio qrchinu, izrevoltiran zbog neuspjeha i gubitaka opljackao je srbe koji su ga naveli na celic
PM72

#1805 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

bdzs wrote:
PM72 wrote: Momci iz moje jedinice imali direktan sukob sa arkanovcima kod Ključa kad su isti pretrpjeli najveće gubitke od svog postojanja a ti bi sad da nam malo tumačiš o tome. :lol: Arkanovci su bili ološ i samo ih je strah od još većeg ološa tj.Arkana držala pod kontrolom.Gdje i kad su napravili neki vojni uspjeh u ratovanju? Lako je upasti u Zvornik ili Bjeljinu pa pobiti tamošnje starce,civile i nejač.Bili su u Sarajevu na Ilidži i pobjegli glavom bez obzira.A prije toga se napljačkali po Janji i Bjeljini.Ulemek i još njih nekolicina su imali neko vojnu naobrazbu a ostalo je samo dobro naoružani i opremljeni izbrijani dripci koji su divljali po stadionima još prije svih ratova.I koliko znam,Crvene beretke su jedinica pod direktnom kontrolom SDB Srbije i Frenkija Simatovića ( a ne Stankovića,nije to HTV-ova emisija nedjeljom u dva).Arkanovci su bili paravojna formacija naoružana dijelom od JNA dijelom od MUP-a Srbije.Poslije je došlo do spajanja preživjelih pripadnika obje jedinice pa je nastao JSO.Arkan je bio izbačen iz igre.
Pa nije baš tako bilo, nisu arkanovci pred Ključem bili prepelice za odstrel. Za pljačkaše, pizdurine i zločince Zvornika, Brčkog i Bijeljine to neću tvrdit da nisu, ali oni sigurno nisu bili na krajiškom ratištu u oktobru 1995, jer je za to trebalo imati muda. Ovi momci su bili vrlo mladi, u crnim uniformama i crnim ruksacima na leđima i imali su početnih uspjeha.
Arkanove jedinice sa jedinicama VRS su napadale iz pravca Vrhpolja i Sanice (uz podršku tenkova i "Gazela"- neznam jesu li bile Arkanove :lol: ), a specijalna policija i VRS iz pravca Mrkonjića, gdje su ih prije mosta i ulaza u Ključ "rasturili" momci iz 17.krajiške brigade.
Momci iz Sarajeva,Lasta,Bosna i CSB Sarajevo imali su direktan sukob sa njima gdje su arkanovci izvukli deblji kraj.Da je bilo bolje koordinacije među jedinicama,nijedan živ ne bi ostao.Pripadnici V korpusa su ih pustili u neku vrstu klina i namjeravali su ih opkoliti ali pripadnici MUP-a iz Sarajeva to nisu znali nego su se upustili u direktan sukob,prsa u prsa.Ostalo je nekoliko mrtvih,ranjeni su se uspjeli izvuči a ostavili su i pobacali dosta svoje opreme.

Ali,sve to snimljeno ima ovaj naš poliglota pa ne trebamo prepričavati šta je i kako bilo.
trocadero

#1806 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Nesto se ne sjecam da je Arkan licno bio prisutan na Trnovu 1994?
trocadero

#1807 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Bili su neki njegovi ali on nikad koliko ja znam a valjda nesto i znam. :D
trocadero

#1808 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Dje su im tenkovi i helikopteri ?:D
Postavljao si ovu sliku i ranije pa da se ne ponavljamo.Jeste bio Mihailo i tad lakse ranjen ako ne lazu!
prog321

#1809 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Mihajlo je ranjen kod Kljuca.
Mister Yes

#1810 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

prog321 wrote: Cekaj malo.
Znaci, Slobodan salje Crvene Beretke, specijalne snage Srbije da se bore protiv Armije oko Kljuca, Kladuse i Bihaca 1994-95 jer je vec ranije sve dogovorio sa Alijom ?? :lol: :-)
Prije toga Srbija je njemo gledala kako im padaju Grahovo (28.07), Glamoč (29.07), Knin (05.08), Vozuća (11.09), Šipovo (12.09), Jajce, D.Vakuf i B.Petrovac(13.09), Drvar i Ključ (14.09), B.Krupa i S.Most (17.09).

Ali očigledno smo se mi bili zaletili i uzeli i više nego što je dogovoreno. I onda nam naravno pružaju otpor. Ja, recimo, vjerujem da nije bilo dogovoreno da uzmemo Sanski Most i Ključ niti da Hrvati uzmu M.Grad.

Hrvati će u Daytonu vratiti i M.Grad i Šipovo a zauzvrat će im Srbi vratiti Odžak (i naravno, prije svega pristati na mirnu reintegraciju Vukovara i Baranje).
Mi nećemo vratiti S.Most i Ključ (većinski srpski gradovi) ali zato će u RS-u ostati Kozarac i B.Novi. A naravno dobićemo dijelove Sarajeva (Grbavicu, Kovačiće, Vraca, Nedžariće, Aerodromsko naselje, Ilidžu) i dijelove oko Sarajeva (Vogošću, Ilijaš, Hadžiće, Nišiće) u zamjenu za odricanje od Podrinja.

Ja nemam nimalo sumnje da je do dogovora o razmjeni teritorija došlo. Ipak, vjerujem da su 1992-ga i 1993-ća bile godine pravog rata a tek 1994-ta i 1995-ta godine dogovorenog rata. Vidim da ovdje ima i onih koji smatraju da je sve dogovoreno od početka ali ja ipak ne bih išao tako daleko.
PM72

#1811 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

prog321 wrote:Mihajlo je ranjen kod Kljuca.
Ti svaki dan moraš nešto provaliti...
prog321

#1812 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Hoces reci da nije ranjen u nogu u zaseoku izmedju Mrkonjic Grada i Kljuca ?
Molim dokaze.
prog321

#1813 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Mister Yes wrote:
Znaci, Slobodan salje Crvene Beretke, specijalne snage Srbije da se bore protiv Armije oko Kladuse i Bihaca 1994-95 jer je vec ranije sve dogovorio sa Alijom ?? :lol: :-)
Prije toga Srbija je njemo gledala kako im padaju Grahovo (28.07), Glamoč (29.07), Knin (05.08), Vozuća (11.09), Šipovo (12.09), Jajce, D.Vakuf i B.Petrovac(13.09), Drvar i Ključ (14.09), B.Krupa i S.Most (17.09).
.

O cemu pricas ba ?
Srbija sa RS i RS Krajinom pocinju operaciju napada na Bihacki dzep u Novembu 1994e godine.
A ti pricas o desavanjima 8 mjeseci poslije. :-D
PM72

#1814 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

prog321 wrote:Hoces reci da nije ranjen u nogu u zaseoku izmedju Mrkonjic Grada i Kljuca ?
Molim dokaze.
Ti dokaži da jeste ili da pitamo njegovu maćehu,u četiri oka? :lol:
Mister Yes

#1815 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

prog321 wrote:
Mister Yes wrote:
Znaci, Slobodan salje Crvene Beretke, specijalne snage Srbije da se bore protiv Armije oko Kladuse i Bihaca 1994-95 jer je vec ranije sve dogovorio sa Alijom ?? :lol: :-)
.

O cemu pricas ba ?
Srbija sa RS i RS Krajinom pocinju operaciju napada na Bihacki dzep u Novembu 1994e godine.
A ti pricas o desavanjima 8 mjeseci poslije. Halo ??
:lol: Nevjerovatan si zaista. Pa ovo još nisam vidio ni na jednom forumu :lol: Da pojasnim za one koji nisu skontali:

Znači ja odgovaram na ovaj tvoj post:
Znaci, Slobodan salje Crvene Beretke, specijalne snage Srbije da se bore protiv Armije oko Kljuca, Kladuse i Bihaca 1994-95 jer je vec ranije sve dogovorio sa Alijom
Molim čitaoce da primjete kako je u tvom originalnom postu na koji sam ja odgovarao (i citirao ga) bio i grad Ključ. Naravno, borbe oko Ključa mogu biti samo 95-te i samim tim ja pričam o tim borbama. Nakon toga ti odgovaraš na moj post ali UNUTAR CITATA mog posta brišeš grad Ključ kako bi ispalo da si mislio na 94-tu :lol: :lol: :lol:

Ovakvu besmislenu manipulaciju zaista još nisam vidio ni na jednom forumu. Pa sasvim je jasno da ću ja to primjetiti što tvoj pokušaj čini stvarno nevjerovatno patetičnim :lol: :lol:

Borbe iz Novembra 94-te nisu imale nikakve dugoročne teritorijalne posljedice te kao takve ne mogu biti dokaz bilo čega. O ovome je već više puta raspravljano. Mogle su biti vid pritiska pred pregovore ali sigurno nisu imale za cilj osvajanje Bihaća (što nikada nije ni bio srpski cilj).

Stim u vezi, interesantno je pogledati "ciljeve srpskog naroda" koji su doneseni na 16. skupštini RS-a 12 Maja 92-ge godini. Nama je za ovu priču interesantan četvrti cilj koji kaže:
Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi.
Znači radi se o 12 maju 1992-ge kada je RSK još itekako postojala. A oni proglašavaju da je cilj srpskog naroda granica na Uni :D

Imamo i svjedočanstvo čovjeka iz srpske pregovaračke delegacije koji je 1994-te u Beogradu gledao mapu po kojoj su Drvar, Glamoč, Grahovo, Petrovac itd u Federaciji. Na youtube ima ta emisija RTRS-a gdje to čovjek govori. Ako treba, kad dođem kući stavit ću link (na poslu ne mogu otvoriti youtube)

1995-te Srbija će njemo gledati kako Srbi gube teritoriju velićine Crne Gore da bi reagoavli tek kad smo mi prešli dogovorenu crtu. To je činjenica.
Dozer

#1816 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

I onda smo se vratili nazad sve do te cize, a oni su to podveli pod "zestoke kontra napade i uspjehe VRS", dok je realnost bila da je Alija Dudetu jos kod S.Mosta rekao da se stane, sto ovaj nije poslusao...
I onda se tacno vratilo - tu, gdje je bilo receno da se stane. Ali, nakon sto je NATA zaprijetila da ce nas bombardovati... :roll:
prog321

#1817 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Srbija poslala svoje elitne jedinice sa celnicima tajne sluzbe da napadnu Bihac. Obucili i naoruzali Abdicevce na Petrovoj Gori, .. i ti kazes kako nisu htjeli da zauzmu tu regiju ? :-)
Stotine mrtvih na obe strane, .. zbog nicega ?
Nemoj biti smjesan.

Bihacki dzep je kljuc uspjeha projekta Velika Srbija.
Da su ga uspjeli zauzeti, Velika Srbija bi i danas postojala, a Oluja vjerovatno ne bi bila ni blizu toliko uspjesna.
madner

#1818 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Naravno da je cilj bio zauzeti Bihac. Zato je i izvrsena koncentracija najboljih jedinica SVKa i pokoje VRSa, te ovih lakih pjesadijskih jedinica iz Srbije koje nisu imale teskog naoruzanje ali su imali ljudstvo.

To samo totalni idiot moze tvrditi, koji gleda rezultat operacije.

Njemci nisu pokusali zauzeti Staljingrad, jer ne bi bili zaustavljeni da su pokusali. :D
Mister Yes

#1819 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Evo ga i link:

https://www.youtube.com/watch?v=2dl5uBWCniw

Znači gledamo šta kaže čovjek od pete minute na ovom video uradku:

Profesor: Došla je jedna karta, koja je crtana u Beogradu inkognito, zna se ko je crtao, zapravo ja sam saznao tek poslije Daytona
Voditeljica: Recite nam?
Profesor:Pa crtali su Karađić i Krajišnik tu kartu, koju su kasnije predali Miloševiću, gdje je dato 12 krajiških opština. To se desilo u prvoj polovini 1994-te godine
Voditeljica: Znači prije nego tog pada tih 12 krajiških opština?
Profesor: U prvoj polovini 1994-te godine

Pametnom dosta
LBVIEW

#1820 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

madner wrote:Naravno da je cilj bio zauzeti Bihac. Zato je i izvrsena koncentracija najboljih jedinica SVKa i pokoje VRSa, te ovih lakih pjesadijskih jedinica iz Srbije koje nisu imale teskog naoruzanje ali su imali ljudstvo.

To samo totalni idiot moze tvrditi, koji gleda rezultat operacije.

Njemci nisu pokusali zauzeti Staljingrad, jer ne bi bili zaustavljeni da su pokusali. :D
Ma drzali se ljudi dogovora koji niko nije vidio a u koji dobar dio delegata vjeruje bez pogovora. :D
Najsmjesnije su ove naknadne konstrukcije kojim se pokusava opravdati svaki poraz.
PM72

#1821 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Vjerovatno je u vrhu bilo nekih dogovora.Tipa Alija i Krajišnik ili Slobo i Franjo.Ispod nivoa generalštaba sumnjam da je bilo ikakvih dogovora.Osim šverca ili privatnih razmjena.A zaista je smiješno kako recimo Srbi opravdavaju svaki svoj vojnički neuspjeh ili pušionu na ratištu pričom da je bio neki dogovor ili milioni koje je Alija nekom dao da nešto ne padne...
VjecitiStudent

#1822 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:I onda smo se vratili nazad sve do te cize, a oni su to podveli pod "zestoke kontra napade i uspjehe VRS", dok je realnost bila da je Alija Dudetu jos kod S.Mosta rekao da se stane, sto ovaj nije poslusao...
I onda se tacno vratilo - tu, gdje je bilo receno da se stane. Ali, nakon sto je NATA zaprijetila da ce nas bombardovati... :roll:
Netačno, Armija je imala 'zeleno svjetlo' od Amerikanaca da uzme i Sanski Most i Prijedor i B.Novi, ali ne i HV za Banjaluku.
http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB171/
Jolpaz

#1823 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Jolpaz »

PM72 wrote:
bdzs wrote:
Momci iz Sarajeva,Lasta,Bosna i CSB Sarajevo imali su direktan sukob sa njima gdje su arkanovci izvukli deblji kraj.Da je bilo bolje koordinacije među jedinicama,nijedan živ ne bi ostao.Pripadnici V korpusa su ih pustili u neku vrstu klina i namjeravali su ih opkoliti ali pripadnici MUP-a iz Sarajeva to nisu znali nego su se upustili u direktan sukob,prsa u prsa.Ostalo je nekoliko mrtvih,ranjeni su se uspjeli izvuči a ostavili su i pobacali dosta svoje opreme.

Ali,sve to snimljeno ima ovaj naš poliglota pa ne trebamo prepričavati šta je i kako bilo.
Tacnije izmedju sela Kamicak i Krasulje, malo iza skole pred Gornjim Kamickom na cesti prema putnoj komunikaciji Kljuc-Bosanski Petrovac :D
oskarboy

#1824 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by oskarboy »

zasto sefer nije deblokirao sarajevo? kako je mogao onolike ofanzive udarat na hercegovinu a tamo gdje prioritet armija bih nije imala ofanzive.npr,za zepu,srebrenicu,gorazde,i samo sarajevo
madner

#1825 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

I tako ima jedna karta, na tu kartu se pecaju odredjeni levati, a ja znam da oni to vole cuti. :D
Post Reply