nije to samo probijanje koridora, bilo je i velikih ofanziva u cilju prosirenja, kasnije se situacija smirila, ne znam, vjerujem da su cifre realne, i dobojski cetnici su imali posla oko koridora, a ozrenski ne znam gdje njih racunajuNedobrovoljac wrote:Puno je to za probijanje koridora...Gdje su uvrstili Ozren, Doboj i dr?crazy_diamond wrote:a sta mislite od ovim podacima da je 200 i nesto srba u sarajevu poginulo boreci se u redovima armije, ukupan broj prema idc koliko se sjecam je 350 vojnika srpske nacionalnost poginulih u redovima arije na cijeloj teritoriji bih koliko me sjecanje sluzi
glede marisane u posavini i na koridoru, za ovog sto pita, otprilike isti je broj poginulih srba vojnika i vojnika armije bih,hv i hvo, kad sam pricao kakve su marisane bile PM 72 nije vjerovao ciframa a mnogima je bilo i smijesno, a podatak je da je 10 600 vojnika poginulo na obje strane, da su obarani avioni, derani tenkovi itd, a najvece borbe su vodjene tokom te velike ofanzive probijanja i prosirivanja koridora
ma ne cudi me, bilo je i ovdje na prostoru drugog korpusa nesto srba sto su ostali, vecina ih je bila kod kuca, znam za ove iz jednog sela sto su govorili mom starom da ih ukljuci u odbranu jer ih je sramota gledat kako muslimani i hrvati ginu a oni sjede kod kuca a niko ih ne dira, no to je bio skroz mali broj, pa je malo bilo i boraca, ono sto je ostalo srpskog stanovnistva uglavnom su radili po skolama ili tako neke civilne poslove, malo je boraca bilo, ne vjerujem ni da ih je bilo nesto po krajini,hercegovini srednjoj bosni, ne cudi mene podatak nimalo,exliberal-ex wrote:crazy_diamond wrote:a sta mislite od ovim podacima da je 200 i nesto srba u sarajevu poginulo boreci se u redovima armije, ukupan broj prema idc koliko se sjecam je 350 vojnika srpske nacionalnost poginulih u redovima arije na cijeloj teritoriji bih koliko me sjecanje sluzi
glede marisane u posavini i na koridoru, za ovog sto pita, otprilike isti je broj poginulih srba vojnika i vojnika armije bih,hv i hvo, kad sam pricao kakve su marisane bile PM 72 nije vjerovao ciframa a mnogima je bilo i smijesno, a podatak je da je 10 600 vojnika poginulo na obje strane, da su obarani avioni, derani tenkovi itd, a najvece borbe su vodjene tokom te velike ofanzive probijanja i prosirivanja koridora
Zasto te to cudi...koliko je srba ostalo na teritorij koja je kontrolisala Armija....vrlo malo i tu je Tuzla prednjacila , najvise nas je ostalo barem ja misli u Sarajevu.
Sa druge strane cuo sam od nekih srba koji su bili u Tuzli da su oni ako su bili mobilisani u vecini slucajeva bili duboka pozadina, nisu im vjerovali . Sto je istina sto se tice I Sarajevskog ratista...(direktiva nestavljaj dva srbina I jednog bosnjaka u rov, uvijek obrnuto), da bi nakraju i bili povuceni na ekonomije cak i u Sarajevu...( ma postao sam pravi bastovan tamo gdje je Fahdova djamija)
ima sad koji i pretjeruju sa doprinosom srba u odbrani, od poginulih 30 000 vojnika armije samo 350 je srba i to sve dogovori, zbog ovih 350 i jos dosta njih koji su prezivjeli ne smije se zaboravit ni njihov doprinos niti praviti neke razlike, al ne valja ni pretjerivati, osim sarajeva nigdje nije bilo tog doprinosa