Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Gojeni H wrote:Mislim i nastojim da budem pragmatican. Velikoamericka i velikonjemacka politika me interesuje da bih razumio svijet oko mene, te da shvatim kakve posredne uticaje jedna ili druga mogu imati na mene, moju porodicu i moju zemlju.
Ali velikosrpska neman ima direktan uticaj na moj zivot i na zalost mnogima iz mog naroda, veoma opipljiv do sada.
Ti pricas o nekakvim kafanskim drugovima kao o reprezentima ... necega?!?
Zapravo, velikoamericka, njemacka itd. politike su itekako imale uticaja na velikosprske pokusaje ekspanzije iz '90-ih. Recimo - embargo. Velikosrpska je bila samo jedan mali tockic u masini kojom su upravljali oni veci. I to ti je i sada slucaj.
E, jest te dobro kafanska srbadija naucila.
Sta to Ameri i Nijemci dali mig da istraga poturica moze poceti ili im dodavali kame, ili su im mozda ostrili kurceve da mogu silovati?
Cuj velikosrpska politika bila MALI tockic. To ti je prica za srpski nacionalisti dot kom.
Ti "pojedinacni slucajevi" su svijetle tacke. Medjutim, rat ne vode politicari, nego upravo oni koje ti politicari uspiju mobilisati da za njih ratuju. E, neki su tu dobrovoljno, a neki su izmanipulisani.
Primjera tih izmanipulisanih imas na sve strane, a njihov broj sigurno nije daleko od onih dobrovoljnih.
Poslije ovoga odustajem.
Jaran mi je obucavao te dobrovoljce prije njihovog odlaska u HR. Svih karaktera je bilo: nacionalista, komunista, Jugoslavena, cak i dvojica manekena.
Prica o izmanipuliranosti ne ide.
PM72 wrote:Fudo moj lijepi,dobri...
Dok je bio Brozov vakat,dotična spodoba je bila u prdekani.Bio je stolar u fočanskom zatvoru.Kad se na prevaru dokopao vlasti i upalio svjetlo - otišlo je sve u PM72...
Dok je bio Brozov vakat, on je ispijao viski s Dobricom na Brionima.
Dok je bio njegov vakat, iskolovao je Mladica, Kadijevica i Adzica.
Pa iškolovao je i tebe i Aliju ,Silajdžića,Čengića...imaš temu o tome pa tamo nastavi.Ako si učesnik deblokade - podjeli svoje iskustvo s nama ako nisi,popusti malo -živ bio ,i sa Alijom i sa Titom.
PM72 wrote:Fudo moj lijepi,dobri...
Dok je bio Brozov vakat,dotična spodoba je bila u prdekani.Bio je stolar u fočanskom zatvoru.Kad se na prevaru dokopao vlasti i upalio svjetlo - otišlo je sve u PM72...
Dok je bio Brozov vakat, on je ispijao viski s Dobricom na Brionima.
Dok je bio njegov vakat, iskolovao je Mladica, Kadijevica i Adzica.
Dok je bilo Titinog vakata, Tito bi prdnuo a maleni miševi tkz. "pušikurčići" bi se usrali
kad je "stari macan" ispucao i posljednji život, miševi pušikurčići su preuzeli kolo i doveli nas gdje smo sada.
Kako prepoznati "pušikurčiće"? Na riječima jaki a u Haagu umiru od posljedica stresa ko da tamo vlada epidemija kuge.
junior3 wrote:Morali ameri kad vi niste mogli, je l' na to misliš fudo?
Pa nismo mogli, vec sam pisao o tome, tako je to kad ti na foru uzmes sebi tenk a mene zapadne tandjara.
Uostalom, da je bio neki balans u naoruzanju, nabili bi vas nogom za tri hefte u tri pm-za Vrsac.
sad si mi tek jasan pm72, ti si bio borac jednostavno koji ni tada a ni sada,nije znao u kakvom su ratu bio ucesnik,mislim oduvijek i zauvijek cu imati postovanhe za svakog borca armije bih, ali po tvojoj prici je ocigledno da nikada nisi razumio taj rat, cak ni sada ga razumijevas, pricas da vas je neko zahebao sto ste ratovali za goli opstanak,care moj ti si kako kontam sarajlija koji je rat proveo braneci svoj grad, nije te alija mobilisao i poslao u vijetnam ili kambodzu, branio si svoj zivot i svoj grad, za odbranu drzave u cjelini nesto nisi izgleda ni bio optimista jer vidimo kako podrinje ne uzimad nesto k srcu, pretjerujes sa nekim ocjenama iako su ptice na grani znale da se tamo vise moglo uraditi.
potenciras svoje ratne patnje,kako je nesto nemoguce i sl, ismijavas neke realne stvari al tebi nisu realne,tebi se nije dalo gaziti po podrinju pa mislis da to ne bi uspjelo, da je bilo komande gazili bi neki drugi momci koji nisu tako bili "osvijesteni" kao ti i koji ne bi bili tako skepticni.
osjeti se ovdje zaista neka qurcobolja sarajevskih forumski aktivnih boraca u odnosu na neka druga podrucja,iako nisam pristalica tako nekih regionalnih podjela,vidimo tu one price ko nas zavadi,izjednacavanje sa cetnicama u smislu zahebali su i vas i nas, pa onda prica da nas je alija poveo u rat kao da ovo nije bila agresija i potpuno dobrovoljna borba za goli zivot, izvinite ljudi al vasa pisanja su tacno na fonu sanu-a, jer svojim pricama vi uveliko potvrdjujete tezu da je rat 92-95 bio gradjansko-svercersko-zahebantski rat , a ne klasicna agresija sa kvinslinskim snagama iznutra,i da je ovaj rat bio samo jedna etapa u stogodisnjem planu stvaranja velike srbije, pratece pojave rata (sverc,bogacenje,nepravda...) navodite kao osnovni uzrok i razlog rata, i to je upravo metoda sanu-a da odgovornost skine sa svojih ledja
to sto je alija rekao da nece biti rata bio je mudar politicki drzavnicki potez, a znao je itekako sta se sprema i dok je to govorio po njegovom nalogu za rat se spremalo onoliko koliko se moglo u nemogucim uslovima,covjek je kupovao vrijeme, trazio pomoc svijeta u sprecavanju apokalipse, da je rekao ljudi rat samo sto nije posljedice bile puno pogubnije
vjerujem licno da vecina sarajevskih heroja odbrane ne misli ovako kao nekolicina boraca forumasa, jer da je to bilo zaista tako sarajevo se ne bi deblokiralo dok ne dodje neko kao izet nanic sa 10 000 hebenih krajsnika i uz pomoc jos koje desetine hiljada ratnika bosanskih sto ne filozofiraju nego deru otjeraju cetnike oko sarajeva dok se sarajevski filozofi i ratni stratezi i konformisti pitaju zaboga kako to ljudi uradise bez tristo apaca i tristo tenkova,kako se popese uz neka brda itd, mozda bi i dalje slavili svoje dezertere koji su zdunuli milano i slali im slike,momcima koji bi rastjerali cetnike ne bi rekli ni hvala
mislim da jedna grupa forumasa ruzno potcjenjuje armiju bih, svodeci je na neka svoja licna razocarenja,svojom pricom izvrcu i samu prirodu,uzroke i krivce za rat, sta sve ne, i ko bi sad ocekivao da ce oni reci kako je nesto 95 bilo moguce
Vidi levata što me kao naruži i još mi ONO objašnjava kako ni tada ni sada nisam razumio šta je rat.Eto ti znaš- hebem te usta balava.Okani me se i obilazi u širokom luku .
PM72 wrote:Vidi levata što me kao naruži i još mi ONO objašnjava kako ni tada ni sada nisam razumio šta je rat.Eto ti znaš- hebem te usta balava.Okani me se i obilazi u širokom luku .
De vidi sa trokom jel koja vazduh-zemlja sta potrefila, sa mnom nece da prica.
I sto vise citam vas dvojicu, sve vise sumnjam da ste vas dvojica nesta svercali u ratu.
Je l', kol'ko ste izdobrili?