Pricaj za sebe cobane. Kako mozes reci da Bobovac nije nasa istorija i ko smo to MI?_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
Devastiran kraljevski grad Bobovac
-
_BosanaC
Kad naucis razlikovati ironiju i ozbiljnu pricu onda mozes nekoga nazvati cobanom. A coban ti je onaj ko ti zaboravi reci da se naucis kulturnoj prici.Den wrote:Pricaj za sebe cobane. Kako mozes reci da Bobovac nije nasa istorija i ko smo to MI?_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
-
Den
_BosanaC wrote:Kad naucis razlikovati ironiju i ozbiljnu pricu onda mozes nekoga nazvati cobanom. A coban ti je onaj ko ti zaboravi reci da se naucis kulturnoj prici.Den wrote:Pricaj za sebe cobane. Kako mozes reci da Bobovac nije nasa istorija i ko smo to MI?_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
citat:
"Jebo Bobovac...Taj dio istorije ionako nije Nas."
Jako je prepoznatljiva ironija u ovoj recenici...
- GandalfSivi
Sad bi se i ja pridruzio lincu tvoga lika i djela, ali ne mogu od smijeha_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
P.S. Ovima sto se olako caste uvredama. Hajde molim vas naletite malo cesce od jednom u pola godine, procitajte koji post, pa ce te znati ko sta misli.
Ovako samo pravo glupi ispadate...
- uvjek dobar gost
Htjeli Vi priznati il ne.. faktički je tako... na obilježavanju nekih datuma na Bobovcu se viore određene zastave, na tum manifestacijama su samo određeni ljudi..... a podjelu na naše i njihove nije smislio ovaj forum il neki ljudi koji ga posjećuju... to je podjela koja nam je nametnuta od stranaka na vlasti koje su pojedinim objektima, obilježijima, pokradenim firmama i raspamećenim ljudima de facto podjelile ovu malu i lijepu zemlju.
Lično ja se sa tim ne slažem... ali ..... kad na vijestima dijele Mostar... šta vam više treba........napadi na Bosanca il bilo koga drugog.. to neće riješiti...
Lično ja se sa tim ne slažem... ali ..... kad na vijestima dijele Mostar... šta vam više treba........napadi na Bosanca il bilo koga drugog.. to neće riješiti...
-
boucheron
Ma kako ce se rijesiti.MI, VI, ONI, ma ko vise.Ma dosta vise yebene podjele.Podijelili su sve sto se moze podijeliti, od rijeka, planina, gradova do ljudi. I ovo malo normalinih ljudi polako postaju sjenke od poluljudi kojima nista nije sveto.Postuj ljude oko sebe da bih ono postovali tebe.uvjek dobar gost wrote:Htjeli Vi priznati il ne.. faktički je tako... na obilježavanju nekih datuma na Bobovcu se viore određene zastave, na tum manifestacijama su samo određeni ljudi..... a podjelu na naše i njihove nije smislio ovaj forum il neki ljudi koji ga posjećuju... to je podjela koja nam je nametnuta od stranaka na vlasti koje su pojedinim objektima, obilježijima, pokradenim firmama i raspamećenim ljudima de facto podjelile ovu malu i lijepu zemlju.
- uvjek dobar gost
Ovo je bit..... ja sam malo krenuo ali podrške i nemam baš... ja sam to ostao da se borim sa devijacijama društva.....boucheron wrote:Ma kako ce se rijesiti.MI, VI, ONI, ma ko vise.Ma dosta vise yebene podjele.Podijelili su sve sto se moze podijeliti, od rijeka, planina, gradova do ljudi. I ovo malo normalinih ljudi polako postaju sjenke od poluljudi kojima nista nije sveto.Postuj ljude oko sebe da bih ono postovali tebe.uvjek dobar gost wrote:Htjeli Vi priznati il ne.. faktički je tako... na obilježavanju nekih datuma na Bobovcu se viore određene zastave, na tum manifestacijama su samo određeni ljudi..... a podjelu na naše i njihove nije smislio ovaj forum il neki ljudi koji ga posjećuju... to je podjela koja nam je nametnuta od stranaka na vlasti koje su pojedinim objektima, obilježijima, pokradenim firmama i raspamećenim ljudima de facto podjelile ovu malu i lijepu zemlju.
Slažem se sa tobom, ali činjenice govore o podjeli....
najsretniji bih bio da jedno jutro ustanem kad ono.... republika Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih građana, ratni zločinci i profiteri u hapsu, a sudi se post-ratnim kriminalcima i vjerskim vođama koji su zloupotrebljavali vjerske knjige i objekte.....
No ..... morao bih spavati bar deset godina.... il da se krenemo boriti od večeras već...........
-
boucheron
Ma treba se probuditi iz duboka sna i pogledati pravu sliku oko nas.Uzivao sam citati tvoje postove u Sarajevu i nemam ni jedne pojedinosti gdje se u potpunosti ne slazem sa tobom.Ali ljudi su najveci problem, jer su dopustili gomili isfrustriranih kretena da ode duboko u srz i da podjele postanu stvarnost. Srce me boli kada vidim Sarajevo. Od prljavstine, nekulture do primitivaca koji zele da razvale i ono malo smeka sto je krasilo i dan danas krasi nas glavni grad.Nadam se da ce zdrav razum prevladati i opet uspostaviti ideale koji su mnogo jaci no sto su sada.uvjek dobar gost wrote:Ovo je bit..... ja sam malo krenuo ali podrške i nemam baš... ja sam to ostao da se borim sa devijacijama društva.....boucheron wrote:Ma kako ce se rijesiti.MI, VI, ONI, ma ko vise.Ma dosta vise yebene podjele.Podijelili su sve sto se moze podijeliti, od rijeka, planina, gradova do ljudi. I ovo malo normalinih ljudi polako postaju sjenke od poluljudi kojima nista nije sveto.Postuj ljude oko sebe da bih ono postovali tebe.uvjek dobar gost wrote:Htjeli Vi priznati il ne.. faktički je tako... na obilježavanju nekih datuma na Bobovcu se viore određene zastave, na tum manifestacijama su samo određeni ljudi..... a podjelu na naše i njihove nije smislio ovaj forum il neki ljudi koji ga posjećuju... to je podjela koja nam je nametnuta od stranaka na vlasti koje su pojedinim objektima, obilježijima, pokradenim firmama i raspamećenim ljudima de facto podjelile ovu malu i lijepu zemlju.
Slažem se sa tobom, ali činjenice govore o podjeli....
najsretniji bih bio da jedno jutro ustanem kad ono.... republika Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih građana, ratni zločinci i profiteri u hapsu, a sudi se post-ratnim kriminalcima i vjerskim vođama koji su zloupotrebljavali vjerske knjige i objekte.....
No ..... morao bih spavati bar deset godina.... il da se krenemo boriti od večeras već...........
- uvjek dobar gost
Ja prije tri mjeseca imam i slike, a ti?mIRCerka wrote:Kad ste svi vi bili zadnji put na Bobovcu?
-
Dajdo
bila ja prvi i zadnji put prije neke.... 4 godine?
jedva ga nasli.
jedva dosli do njega.
ustvari, do njega bas nismo ni uspjeli doci, uspjeli smo ga samo gledat iz daljine...
mozda ima i bolji, direktniji put, ali za to nigdje nije bilo putokaza, naravno.
mislim da sve to jako puno govori. i prije ovog vandalizma.
....samo mi nije jasno kako ga ti majmuni tako lako nadjose, a ja ne mogodoh....
jedva ga nasli.
jedva dosli do njega.
ustvari, do njega bas nismo ni uspjeli doci, uspjeli smo ga samo gledat iz daljine...
mozda ima i bolji, direktniji put, ali za to nigdje nije bilo putokaza, naravno.
....samo mi nije jasno kako ga ti majmuni tako lako nadjose, a ja ne mogodoh....
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Upravo zato. Ja sam prije 5 godina uspjela doci do Kapele, cak i virila unutra....Dajdo wrote:bila ja prvi i zadnji put prije neke.... 4 godine?
jedva ga nasli.
jedva dosli do njega.
sve pod kljucem, sve resetke postavljene, tamo gdje su bile grobnice sad je beton...
Ostaci su izmjesteni u muzej, sve sklonjeno iz kapelice upravo radi pljackasa...
- uvjek dobar gost
mIRCerka wrote:Upravo zato. Ja sam prije 5 godina uspjela doci do Kapele, cak i virila unutra....Dajdo wrote:bila ja prvi i zadnji put prije neke.... 4 godine?
jedva ga nasli.
jedva dosli do njega.
sve pod kljucem, sve resetke postavljene, tamo gdje su bile grobnice sad je beton...
Ostaci su izmjesteni u muzej, sve sklonjeno iz kapelice upravo radi pljackasa...
..... IIIIII šta je tu poenta, niko od nas u periodu Komnizma nije učio više od jednog pasusa da Bobovac postoji i šta je on u istoriji BiH...
A nova vlast koja toliko se stara o svojim vjerskim il narodnim grupacijama radi sve da Bobovac opet ostane na marginama..... jer oni imaju svoje vizije..
Koncept je u pitanju.. ali ko god je bio na Bobovcu morao se zapitati kako je ta utvrda (srednjovjekovni grad) izgledala nekad....
I da je vlast kako treba ..... zidine bi se već nazirale il neki drugi objekat sem kapelice....
Meni je krivo što svi šute... i prave se mutavi na destrukciju svog našeg naslijeđa među kojim je i Bobovac.... da sad ne spominjem nekropole, srednjovjekovne utvrde širom BiH... spomenike neke i šta sve ne....
Ponavljam... moje mišljenje je da je u pitanju KONCEPT destrukcije naslijeđa i proces prekrajanja istorije.......
Ali ... koga to zanima....u stvari !!!!!
-
Dajdo
znas sta uvijek dobri... mozda je najbolje gdje god nas zaboli po jedno otvoreno pismo....
(ma nije, sto je najgore, slabo ko se i na to osvrce, al eto... na pada mi nista drugo na um... barem da covjek izbaci zuc.)
pa barem za pocetak...
uh... kad malo razmislim.... ta ne bi prestala pisat povazdan.... kad nema sistema i niko ni za sta ne odgovara.
(ma nije, sto je najgore, slabo ko se i na to osvrce, al eto... na pada mi nista drugo na um... barem da covjek izbaci zuc.)
pa barem za pocetak...
uh... kad malo razmislim.... ta ne bi prestala pisat povazdan.... kad nema sistema i niko ni za sta ne odgovara.
- uvjek dobar gost
Mentalna higijena.... bitna je pravo, ali našim ljudima trebaju pobjede... sad bile one na mikro il makro planu... to je pitanje....Dajdo wrote:znas sta uvijek dobri... mozda je najbolje gdje god nas zaboli po jedno otvoreno pismo....
pa barem za pocetak...
Treba se uključiti u sve što nam kao društvu može pomoći... malim koracima se trebamo kretati ka cilju...... stepenicu po stepenicu jer realno duboko smo zaglibili...
A posjeta Bobovcu, Stocu, Jajicu, Trebeviću, Vracama, ...... i inim mjestima samo (mene lično) spusti na zemlju i pokaže mi gdje smo mi zaista danas... kao ljudi, kao društvo, kao država.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Poenta u svemu tome je to NE MOZES NACI BOBOVAC BEZ DOBROG VODICA vise....uvjek dobar gost wrote:
..... IIIIII šta je tu poenta, niko od nas u periodu Komnizma nije učio više od jednog pasusa da Bobovac postoji i šta je on u istoriji BiH...
A nova vlast koja toliko se stara o svojim vjerskim il narodnim grupacijama radi sve da Bobovac opet ostane na marginama..... jer oni imaju svoje vizije..
Koncept je u pitanju.. ali ko god je bio na Bobovcu morao se zapitati kako je ta utvrda (srednjovjekovni grad) izgledala nekad....
I da je vlast kako treba ..... zidine bi se već nazirale il neki drugi objekat sem kapelice....
Meni je krivo što svi šute... i prave se mutavi na destrukciju svog našeg naslijeđa među kojim je i Bobovac.... da sad ne spominjem nekropole, srednjovjekovne utvrde širom BiH... spomenike neke i šta sve ne....
Ponavljam... moje mišljenje je da je u pitanju KONCEPT destrukcije naslijeđa i proces prekrajanja istorije.......
Poenta u svemu tome je sto malo ko zna da tamo u porodicnoj grobnici nema LESEVA nema OSTATAKA koje fol obilazis...
Poenta u svemu tome je da sam vidjela prostoriju u Parizu za koju mi objasnjeno da je u toj sobi napoleon imao napad kaslja, valjda uzrokovan sifilisom sto ga je davno fasovao...
Poenta je da se kroz maglu sjecam kad mi je Majka pricala da ima jedno selo u K.Sutjesci u kojem zene nose bijelu potkapu pod maramom (da se razumijemo, katolicko selo) kao znak tugovanja ha za kraljicom KAtarinom ha za Kraljicom Jelenom....i sad nesto kontam, jel bijela ili crna...
E vidis, dok CNN vinta takve price kao turisticku razglednicu zimbabvea, ja se sjecam price moje Majke, koja vec 3 i po godine nije medju zivima...i blijedi sjecanje...
E do koga je? Nije vala za sve kriva ni kantonalna vlada o kojem god mjestu da se radi....
- Prozor
Nas odnos prema sopstvenoj historiji pokazuje istinsko stanje BiH kao drzave.mIRCerka wrote:Poenta u svemu tome je to NE MOZES NACI BOBOVAC BEZ DOBROG VODICA vise....uvjek dobar gost wrote:
Poenta u svemu tome je sto malo ko zna da tamo u porodicnoj grobnici nema LESEVA nema OSTATAKA koje fol obilazis...
Poenta u svemu tome je da sam vidjela prostoriju u Parizu za koju mi objasnjeno da je u toj sobi napoleon imao napad kaslja, valjda uzrokovan sifilisom sto ga je davno fasovao...
Poenta je da se kroz maglu sjecam kad mi je Majka pricala da ima jedno selo u K.Sutjesci u kojem zene nose bijelu potkapu pod maramom (da se razumijemo, katolicko selo) kao znak tugovanja ha za kraljicom KAtarinom ha za Kraljicom Jelenom....i sad nesto kontam, jel bijela ili crna...
E vidis, dok CNN vinta takve price kao turisticku razglednicu zimbabvea, ja se sjecam price moje Majke, koja vec 3 i po godine nije medju zivima...i blijedi sjecanje...
E do koga je? Nije vala za sve kriva ni kantonalna vlada o kojem god mjestu da se radi....
-
boucheron
Ma bravo majstore! Kratko ali vrlo sazeto. Ovo je pocetak i kraj nase price.Prozor wrote:Nas odnos prema sopstvenoj historiji pokazuje istinsko stanje BiH kao drzave.mIRCerka wrote:Poenta u svemu tome je to NE MOZES NACI BOBOVAC BEZ DOBROG VODICA vise....uvjek dobar gost wrote:
- uvjek dobar gost
Mirci..... ne pretjeruj.... putokazi imaju i od strane Kraljeve Sutjeske i od strane Vareša... postoji i vodič kojeg moraš platiti da ti prilča priče... sad jel to fratar iz samostana Kraljeve sutjeske il čovjek iz Vareša koji ima udruženje građana za zaštitu Bobovca.... to je pitanje izbora...
Put jeste malo lošiji iz oba pravca.. ima makadama prilično...
Ostalo je stvar sistema jer sistem kod nas treba restartovati.. jer napao ga je virus... i lagano odumire.....
Fakat može se telefonom dogovoriti tura preko samostana u Kraljevoj Sutjesci i otići na gotovo......
a za većinu mraka u ovoj zemlji krivi smo mi jer pristajemo na kompromise sa lopovima koji nam polako ali sigurno smanjuju svjetlo, dok sebi ugrađuju reflektore....
Put jeste malo lošiji iz oba pravca.. ima makadama prilično...
Ostalo je stvar sistema jer sistem kod nas treba restartovati.. jer napao ga je virus... i lagano odumire.....
Fakat može se telefonom dogovoriti tura preko samostana u Kraljevoj Sutjesci i otići na gotovo......
a za većinu mraka u ovoj zemlji krivi smo mi jer pristajemo na kompromise sa lopovima koji nam polako ali sigurno smanjuju svjetlo, dok sebi ugrađuju reflektore....