Devašljifikacija
-
Stari
Eh...cekaj malo ...ovo sad tvoje zadnje sto si napisala stvarno ne kontam...de malo pojasni. Sta je to elektromagnetna livada?...
nisam siguran sa ovim ..(izgleda da sam poceo malo zaostajati u razvoju vlastite rjecitosti )...prijevod i adaptacija....jel to isto sto i ono ....Translacija i prilagodjenje...
A ono kad neko kihne ...kahne ...ili uradi nesto slicno ...ja sam uvijek umjesto fraze "na zdravlje" vise volio..."na doktoricu". No to je vise lokalni slang .. i nema previse veze sa ovom raspravom o razusljivanju, deusljifikaciji i ostalim akrobacijama domace lingvistike.
nisam siguran sa ovim ..(izgleda da sam poceo malo zaostajati u razvoju vlastite rjecitosti )...prijevod i adaptacija....jel to isto sto i ono ....Translacija i prilagodjenje...
A ono kad neko kihne ...kahne ...ili uradi nesto slicno ...ja sam uvijek umjesto fraze "na zdravlje" vise volio..."na doktoricu". No to je vise lokalni slang .. i nema previse veze sa ovom raspravom o razusljivanju, deusljifikaciji i ostalim akrobacijama domace lingvistike.
- Tesssa
ispravan prevod: Sto je dobra mala!Stari wrote:studentica21 wrote:Bilo je jednom She is hot.-Ona je vruca.
A ispravno je ...ona je vrela ...ili mozda ispravan prevod recenice: She is hot...na domacem jeziku bosanskohercegovackog naroda glasi ....
She is hot....
- Saian
hebi ga stari meni da ovo kazhu ja bih je pipno da nema vatreStari wrote:studentica21 wrote:Bilo je jednom She is hot.-Ona je vruca.
A ispravno je ...ona je vrela ...ili mozda ispravan prevod recenice: She is hot...na domacem jeziku bosanskohercegovackog naroda glasi ....
She is hot....
-
Stari
dinchy84 wrote:ispravan prevod: Sto je dobra mala!Stari wrote:studentica21 wrote:Bilo je jednom She is hot.-Ona je vruca.
She is hot....
![]()
![]()
Mozemo li ..biti 100% sigurni u ovo ....
Po meni je kod prevodjenja fraza tipa ...she is hot ...najvaznija asocijacija koju onaj koji pokusava protumaciti i razumjeti sta je govornik htio reci ....
prevod : Ona je vrela ...vjerujem, kod mene izaziva ...vise manju ispravnu asocijaciju glede njenog smisla i znacenja ...dakle ...hocu reci ...kad neko za neku zenu kaze ...: Ona je vrela ...nema greske. ...Mislim to je ...to.
- Tesssa
Jesi li ti ikad u zivotu rekao ona je vrela?Stari wrote: Po meni je kod prevodjenja fraza tipa ...she is hot ...najvaznija asocijacija koju onaj koji pokusava protumaciti i razumjeti sta je govornik htio reci ....
prevod : Ona je vrela ...vjerujem, kod mene izaziva ...vise manju ispravnu asocijaciju glede njenog smisla i znacenja ...dakle ...hocu reci ...kad neko za neku zenu kaze ...: Ona je vrela ...nema greske. ...Mislim to je ...to.
Kako bi onda preveo "She's smoking hot!"?
"Joj sto je vrela, jos se pusi iz nje"
-
FFK as Lucy01
Ne, ne, ne......ispravan prevod bi bio: vidiiiiii sisaaaaaaadinchy84 wrote:ispravan prevod: Sto je dobra mala!Stari wrote:studentica21 wrote:Bilo je jednom She is hot.-Ona je vruca.
She is hot....
![]()
![]()
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
EM poljeStari wrote:Eh...cekaj malo ...ovo sad tvoje zadnje sto si napisala stvarno ne kontam...de malo pojasni. Sta je to elektromagnetna livada?...
Jedno je prevesti nesto, rijec za rijec u skladu sa sintaksom oba jezika. Drugo je to prilagoditiStari wrote: nisam siguran sa ovim ..(izgleda da sam poceo malo zaostajati u razvoju vlastite rjecitosti )...prijevod i adaptacija....jel to isto sto i ono ....Translacija i prilagodjenje...
Ili jos jaci prijevod..ratni film, avioni, bla bla, kaze lik za manevar drugog lika UNBEFUCKINLIEVABLE a prijevod je "Ne mres bolivit" sto je, kako saznah, "Jebote ne mogu vjerovat" u dalmatinskom podrucju.
Jel domace ako je hrvatsko?Stari wrote: A ono kad neko kihne ...kahne ...ili uradi nesto slicno ...ja sam uvijek umjesto fraze "na zdravlje" vise volio..."na doktoricu". No to je vise lokalni slang .. i nema previse veze sa ovom raspravom o razusljivanju, deusljifikaciji i ostalim akrobacijama domace lingvistike.
KONTROLABILNA.
Podlozna kontroli.
- pitt
a ona blowdinchy84 wrote:Jesi li ti ikad u zivotu rekao ona je vrela?Stari wrote: Po meni je kod prevodjenja fraza tipa ...she is hot ...najvaznija asocijacija koju onaj koji pokusava protumaciti i razumjeti sta je govornik htio reci ....
"Joj sto je vrela, jos se pusi iz nje"![]()
![]()
- Kurt_Kombajn
uh.
a mores tek mislit sege da umjesto titlovanja sinhronizuju filmove.
a mores tek mislit sege da umjesto titlovanja sinhronizuju filmove.
-
Stari
Pa dobro sad...nisam ni za jednu od zena, s kojima samm se tokom svih ovih decenija imao cast i zadovoljstvo druziti se, nikad rekao da je ...vrela...ma sam neke od njih (najcesce u snovima ) obasipao vrelim poljupcima ... isto kao sto je recimo onomad dah usana nekakve tamo vrele Visnje ...navodile na blud mladjahnog Zagrebackog rockera...i uprkos poprilicne nerazumljivosti njegovih stihova (iz ostatka njegovog ...(ne)malog opusa) s razumjevanjem sintagme vrele Visnje je malo ko imao vecih problema....Visnja je bila vrela na jedan sasvim (muskarcima barem) jasan nacin .. Isto tako su poljupci kojima sam ja u snovima obljubljivao moje zene bili vreli ... na jedan nacin koji je vecini ljudi jasan.pitt wrote:a ona blowdinchy84 wrote:Jesi li ti ikad u zivotu rekao ona je vrela?Stari wrote: Po meni je kod prevodjenja fraza tipa ...she is hot ...najvaznija asocijacija koju onaj koji pokusava protumaciti i razumjeti sta je govornik htio reci ....
"Joj sto je vrela, jos se pusi iz nje"![]()
![]()
:D:D
Nakon svega ovoga ...moze se naprdjivati , prdekati i prdunjati ....malo o ovome ...malo o onome...ali kao sto vec ranije napomenuh ...kad je neko hot ...jos pogotovu ako se o zenskoj osobi radi ...meni su stvari jasne... iako mi je engleski tuberkulozan vec godinama. A poslije se visokopostovani pitt tome moze iscudjavati na ovaj ili onaj nacin...pokusavajuci zvucati da nikad neku zensku osobu nije doveo u kontext njene vreline...jal pravi se nevin ...jal naivan. Pitam se samo: cemu ?
-
Stari
tvoje me misljenje uopste ne iznenadjuje , stovani pitt ...naprotiv ...ocekivao sam da ces iznijeti nesto u tom smislu ...barem sto se vreline kod pripadnica (definitivno) ljepseg spola tice.
A ovo o medicinskim (h)alatu i priboru koje si okacio o klin ...ne kontam ...grijesim li ako se nadam da to i nije odvec bitno u kontextu?
A ovo o medicinskim (h)alatu i priboru koje si okacio o klin ...ne kontam ...grijesim li ako se nadam da to i nije odvec bitno u kontextu?
-
SiD_Ljuti
A mozda "She's hot!" prevesti kao "Kada ova mlada dama udje u prostoriju meni je namah toplije oko srca!", a s tim u vezi "She's smoking hot!" kao "Osjecaji prema ovoj mladoj dami cine moju (mladalacku) krv uzavrelom u toj mjeri da mi se cini da isparava u oblaku dima!" Eto vam i asocijacije i odokativnog znacenjaStari wrote:dinchy84 wrote:ispravan prevod: Sto je dobra mala!Stari wrote:
She is hot....
![]()
![]()
Mozemo li ..biti 100% sigurni u ovo ....
Po meni je kod prevodjenja fraza tipa ...she is hot ...najvaznija asocijacija koju onaj koji pokusava protumaciti i razumjeti sta je govornik htio reci ....
- Fiore
#67 Re: Devašljifikacija
...garant je uzeo jednu flasu sljivovice..amrica wrote:Ne znam je li ovo pravo mjesto za ovu temu, u pitanju je riječ, ali je čula na tv-u.
U svakom slučaju, sinoć na Foxlife sam uhvatila scenu iz Kućanica kad kaže direktor škole onoj mršavoj plavoj da su se u školi pojavile vaške i da, između ostalog, treba upotrebljavati češalj za devašljifikaciju.
Shvatam da postoje internacionalizmi poput deratizacije, ne upotrebljavamo ni depacovizaciju ni deštakorizaciju, ali ovo fakat van pameti. Ili bi bilo logičnije da je devašljizacija?
Nađoh u rječniku da glagol delouse znači očistiti od ušiju, ali ne nađoh imenicu.
- Zox
Kao prevodiocu, ova tema mi je iznimno zanimljiva
Neko je gore pitao sta elektromagnetna livada, to bi bilo polje.
Ja sam cuo i cekajucu bombu (tempiranu).
I "temperatura na merkuru se popela do 40 stepeni" , to mi je trebalo duze da skontam da se odnosi na zivu, a ne na merkur
Na OBN-u se uvijek ismijem italijanskom prevodu (bez uvrede, kolega, ko god da si).
edit: greska u kucanju, pa da se ne smijete i meni
Neko je gore pitao sta elektromagnetna livada, to bi bilo polje.
Ja sam cuo i cekajucu bombu (tempiranu).
I "temperatura na merkuru se popela do 40 stepeni" , to mi je trebalo duze da skontam da se odnosi na zivu, a ne na merkur
Na OBN-u se uvijek ismijem italijanskom prevodu (bez uvrede, kolega, ko god da si).
edit: greska u kucanju, pa da se ne smijete i meni
- Tesssa
Neku noc neki dokumentarac na National geographic o americkom vojniku koji je srusen sa avionom negdje u Bosni.
I prica covjek i kaze nesto kao: "They wanted to kill me, you don't need to be rocket scientist to realize that"
a ovi prevode: "Htjeli su me ubiti i naucnik za rakete bi to shvatio"

I prica covjek i kaze nesto kao: "They wanted to kill me, you don't need to be rocket scientist to realize that"
a ovi prevode: "Htjeli su me ubiti i naucnik za rakete bi to shvatio"
- Ivy
#71 Re: Devašljifikacija
sto se tice imenice amrice to bi bilo LOUSE (jed.) LICE (množ.)amrica wrote:Ne znam je li ovo pravo mjesto za ovu temu, u pitanju je riječ, ali je čula na tv-u.
U svakom slučaju, sinoć na Foxlife sam uhvatila scenu iz Kućanica kad kaže direktor škole onoj mršavoj plavoj da su se u školi pojavile vaške i da, između ostalog, treba upotrebljavati češalj za devašljifikaciju.
Shvatam da postoje internacionalizmi poput deratizacije, ne upotrebljavamo ni depacovizaciju ni deštakorizaciju, ali ovo fakat van pameti. Ili bi bilo logičnije da je devašljizacija?
Nađoh u rječniku da glagol delouse znači očistiti od ušiju, ali ne nađoh imenicu.
krasna mala životinjka

-
CHICAGO
#72 vashke...
vozdra ...
Delouse - ocistiti od vaski... "DE" (kao nesto protiv) "LOUSE" (nastalo od IMENICE "lice" sto znaci vaske)...
u engleskom jeziku ne postoji jednina rijeci vaske, kao sto postoji kod nas (recimo vaske i vaska (jedna vaska)...)
tako da je imenica "LICE" (citaj -laj's- )
eto mala lekcija engleskog jezika...
Delouse - ocistiti od vaski... "DE" (kao nesto protiv) "LOUSE" (nastalo od IMENICE "lice" sto znaci vaske)...
u engleskom jeziku ne postoji jednina rijeci vaske, kao sto postoji kod nas (recimo vaske i vaska (jedna vaska)...)
- Ivy
#73 Re: vashke...
kasnis Chicago, kasnisCHICAGO wrote:vozdra ...
-
CHICAGO
#74 vashke....
ha ha ha ha.... nisam ni vidio ova prijashnja objashnjenja... ha ha haha
Kasnim znam ... kasnim.... ma znas li ti koliko treba mome postu da dodje iz Chicaga u Sheher?
ha ha
hajd u zdravlje i zivjeli!!!!!!!!!!
Kasnim znam ... kasnim.... ma znas li ti koliko treba mome postu da dodje iz Chicaga u Sheher?
- Ivy
#75 Re: vashke....
a i moj iz Italije tebi eeeeeeeeeeeeeeCHICAGO wrote:ha ha ha ha.... nisam ni vidio ova prijashnja objashnjenja... ha ha haha
![]()
![]()
![]()
![]()
Kasnim znam ... kasnim.... ma znas li ti koliko treba mome postu da dodje iz Chicaga u Sheher?![]()
![]()
![]()
ha ha
![]()
![]()
![]()