Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

славянин

#76 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by славянин »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Lajavikrelac wrote:Ko je zapoĆeo de nas prosvijetli? Da nisu četnici napali jadne Slovence 'nako iz čista mira? Lako je bilo napadati golobradu djecu po kasarnama koja nisu imala municije čestito pod jedan, a pod dva i da jesu nisu znali ni šta se dešava ni ko šta treba da radi jer su prvo oficiri uhvatli maglu kad je prigustilo :run: ...džaba ti svo oružje i oprema kad ti je komandni kadar golo govno :oops: koje nije bio četničko - Slovenac Borovet :-)

za rat u bivšoj državi su najodgovorniji tadašnji vrh jna i političko rukovodstvo srbije
Dugo su se tenzije izmedju Hrvatskog i Srpskog rukovodstva gradile, cak i dok je Tito bio ziv bilo je veoma "nezgodnih" situacija oko neslaganja Hrvata i Srba u rukovodstvu.
Jednostavno ljudi valjda umjesto da zive prilicno lijepo i budu sretni odabrali su da sruse i uniste sve sto je gradjeno 50 godina i jos tome da dodaju ogromne ljudske zrtve - valjda dosadilo ziviti u miru ko zna.
swanfilter

#77 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by swanfilter »

Greska Veliko Srbijanskih ideologa iz BG jeste bila u tome da su na Slovence poslali sve narodnosti, samo Srbe ne. Pocetak dogadjaja u Slo je bio sok za sve u Jugoslaviji. Mozete misliti kako su se osjecali golobradi mladiji dosavsi uz naredbu da pucaju na tlu jedne od republika. Vojnici su poceli bjezati kucama i plan je propao. Inace, u vrijeme dok sam boravio u Slo, nisam nasao postenog sagovornika na tu temu. Vehte informacije skroz. Mladji nemaju pojma, a stariji ti bas i nemaju sta za reci jer je kratko trajalo. Zanimljivo jer onda pocnes sam razmisljati kroz sta smo prosli ovdje u BiH. U istoj drzavi fakticki ..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#78 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Domaci izdajnik »

swanfilter wrote:reska Veliko Srbijanskih ideologa iz BG jeste bila u tome da su na Slovence poslali sve narodnosti, samo Srbe ne.
Ne lupaj! JNA su služili svi narodi i narodnosti u to vrijeme slalo je vojsku iz garnizona pod opremom u kojoj su bile sve nacije...ako je korpus iz ZG pa nisu u njemu sve Hrvati :-)
swanfilter wrote:Mozete misliti kako su se osjecali golobradi mladiji dosavsi uz naredbu da pucaju na tlu jedne od republika. Vojnici su poceli bjezati kucama i plan je propao.
Slažem se, uz opasku da su oficiri podbacili a bez njih je vojska raspojasana rulja, a većina su bili klinci od 18-19 godina kud ćeš gore :run:
swanfilter wrote:nace, u vrijeme dok sam boravio u Slo, nisam nasao postenog sagovornika na tu temu. Vehte informacije skroz. Mladji nemaju pojma, a stariji ti bas i nemaju sta za reci jer je kratko trajalo
E to si u pravu potpisujem :thumbup: slična iskustva imam...
zivco

#79 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by zivco »

Lajavikrelac wrote:
swanfilter wrote:reska Veliko Srbijanskih ideologa iz BG jeste bila u tome da su na Slovence poslali sve narodnosti, samo Srbe ne.
Ne lupaj! JNA su služili svi narodi i narodnosti u to vrijeme slalo je vojsku iz garnizona pod opremom u kojoj su bile sve nacije...ako je korpus iz ZG pa nisu u njemu sve Hrvati :-)
swanfilter wrote:Mozete misliti kako su se osjecali golobradi mladiji dosavsi uz naredbu da pucaju na tlu jedne od republika. Vojnici su poceli bjezati kucama i plan je propao.
Slažem se, uz opasku da su oficiri podbacili a bez njih je vojska raspojasana rulja, a većina su bili klinci od 18-19 godina kud ćeš gore :run:
swanfilter wrote:nace, u vrijeme dok sam boravio u Slo, nisam nasao postenog sagovornika na tu temu. Vehte informacije skroz. Mladji nemaju pojma, a stariji ti bas i nemaju sta za reci jer je kratko trajalo
E to si u pravu potpisujem :thumbup: slična iskustva imam...

A sta ti trazis na ovome forumu? Idi lijepo na svoj 63.padobranska forum, tamo su ti suborci i sagovornici.
Da si barem nalik Trokaderu pa hajde.
Domaci izdajnik

#80 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

zivco wrote:A sta ti trazis na ovome forumu?
Jebem radoznale da proste ljudi :mrgreen: ja nisam ni Srbijanac ni u Srbiji, zato mahanje 8-)
zović

#81 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by zović »

Srbo kumunistčka JNA je pod krinkom očuvanja Jugoslavije samo malo začeprkala(namjerno) po Sloveniji,slutio se veliki rat.U RH četnici talasali i ljudi već ginuli a u BIH isto,no bez prave reakcije institucija države BIH,i dogodilo se ono što su mnogi već tad slutili,jer povjest je uvjek učiteljica života.
Domaci izdajnik

#82 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Griješiš...talasanje u Sloveniji je krenulo u drugoj polovini 80tih daleko prije dešavanja koje si spomenuo.
zović

#83 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by zović »

Lajavikrelac wrote:Griješiš...talasanje u Sloveniji je krenulo u drugoj polovini 80tih daleko prije dešavanja koje si spomenuo.
Je,je početkom osamdesetih su uškopili Kekeca i Pepcu pa je Bednjanec preko Mladine digao bunu.
Jedino to.
madner

#84 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by madner »

swanfilter wrote:Greska Veliko Srbijanskih ideologa iz BG jeste bila u tome da su na Slovence poslali sve narodnosti, samo Srbe ne. Pocetak dogadjaja u Slo je bio sok za sve u Jugoslaviji. Mozete misliti kako su se osjecali golobradi mladiji dosavsi uz naredbu da pucaju na tlu jedne od republika. Vojnici su poceli bjezati kucama i plan je propao. Inace, u vrijeme dok sam boravio u Slo, nisam nasao postenog sagovornika na tu temu. Vehte informacije skroz. Mladji nemaju pojma, a stariji ti bas i nemaju sta za reci jer je kratko trajalo. Zanimljivo jer onda pocnes sam razmisljati kroz sta smo prosli ovdje u BiH. U istoj drzavi fakticki ..
Zapravno nisu nikoga ni poslali. Ukupno je angozavano circa 3000 ljudi od federalnih organa.
zivco

#85 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by zivco »

[quote="zivco"]

Ah da zaboravih, nesto si brisao svoje postove na 63. padobranska forumu? Kasnis.
Domaci izdajnik

#86 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Ne pišem tamo....sličan nick ali druga osoba to smo već utvrdili, ti kasniš :oops:
Hadzi Lojo

#87 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Hadzi Lojo »

Najgori su mi ove Bosnje sto jos krive pametne Slovence za raspad Yu.
Pa jebo vas hrkljus retardirani pa zar jos pameti niste dosli!
Pametni Slovenci su na vrijeme skuzili velikosprpsku ideologiju i na vroijeme se pripremili i na vrijeme prvi udarili, jer samo tako mozes pobjediti jaceg protivnika.
A, ne ko mi , pucalo se od Slovenije, Hrvatske pa pocelo kod nas, a mi...ma nece ba kod nas, mi smo ti zajebani ma znas kakvi smo mi na utakmicama i bla blaa.

Docekali smo rat ko da smo svi kompletno retardirani bili.
Najgore mi je kad se mnogi jos dan danas cude i cude....
Ohavizajte se mamlazi jedni, eno nam u Srebrenici majke napadaju, a mi ni prstom da mrdnemo, pa onaj kreten babin sin sto mu dadoste glasove ni kurcom da mrdne na ta zbivanja.
Ma jebo ti nas, najhrabriji su izginuli!

Slovencima svka cast, imali su i imaju muda ko Triglav, ma jok ko Everest!

Oni su na vrijeme i bez pardona srusili velikosrpski fasizam!
madner

#88 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by madner »

Mislis dogovorili se na vrijeme.

Milosevic je ubjedio vojni vrh da ne salju vojsku na Sloveniju, tako je mogao svako izbjec rat.
Domaci izdajnik

#89 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

milojicabrzi

#90 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by milojicabrzi »

...Slovenija jeste prosla, kako je prosla, ali je to puno slozenije od tvrdnji kako nije imala puno srpkog zivlja, kako je bila neinteresantna Beogradu itd.

Prije svega, Beograd je otcjepljenje SLO nastojao spriječiti, jer su znali da ce to ubrzati i izazak Hrvatske iz zajednice, a mislim da Srbiji nije bilo u interesu, da rat pocne kad je poceo, vec nesto kasnije, kad se zavrse sve pripreme za RAM, odnosno da Srbija diktira kako ce pokusaji otcjepljena teci i kako ce se ratom gusiti...

Interesantna je stvar, da u Sloveniji postoji dio koji se zove "Bela Krajina", to je siromasni, juzni dio Slovenije, koji gravitira ugrubo Karlovcu, a u kojem je bilo srpskog zivlja, pa cak postoje i indicije da je cuvena Karlobag-Karlovac- Virovitica, planirala obuhvatiti i taj dio.... no, to su sve indicije i pretpostavke :)

Evo i detalj sa vikipedije

Stanovništvo[uredi - уреди]

Bela Krajina spada u delove Slovenije koji su retko naseljeni (<50 st./km²). Pretežno stanovništvo su Slovenci, ali u Beloj Krajini postoje i zajedince Hrvata i Srba od srednjeg veka.
divi

#91 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by divi »

karanana wrote:dobre slike. koji su ovo tenkovi?
Image
Image
pa bilo je vatre u tih 10 dana, ali bili su slovenci spremni, ujedinjeni i dobro naoruzani. a i mladi vojnici bili.
a dosta su slovenci i uzeli oružja koliko vidim. dosta oklopa.
zna li neko ljudske gubitke i gubitke jna u tehnici, kao i koliko su slovenci uzeli tenkova i tako toga?
slike izgledaju brutalno al kolko se sjecam nisu ljudski gubici bili nesto veliki.
Samohodni top M-36 90 mm.Inače ovo je kolona koja se kretala Ilirska Bistrica-Kozina (Krvavi potok).Bilo je 350 vojnika,6 samohodki M-36,5 BOV-a 1(maljutka) i 11 tenkova T-55....
Cicero

#92 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Cicero »

Još je daleke 1957. godine Edvard Kardelj rekao da je Jugoslavija produkt trenutne konstelacije u svijetu i rasporeda moći na svjetskoj sceni, ali da je ona kao "historijski projekt promašena". O ovome pogledajte i svjedočenje akademika Dušana Bilandžića, koji je u to vrijeme bio komunistički funkcioner.

http://www.youtube.com/watch?v=ULb9ewWACXc
Stjui

#93 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Stjui »

murathans wrote:https://www.youtube.com/watch?v=wgIjd8bciP8

JNA je u Sloveniji htjela demonstrirati silu i dobila po vagini...
možel mi neko od upućenih reči ko je postavljao barikade po sloveniji ? vidim u jednom djelu ovog snimka ljudi (nekakvi protestanti,šta li?) gađaju kamenjem,čime li, slovenske tenkove.
divi

#94 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by divi »

Stjui wrote:

možel mi neko od upućenih reči ko je postavljao barikade po sloveniji ? vidim u jednom djelu ovog snimka ljudi (nekakvi protestanti,šta li?) gađaju kamenjem,čime li, slovenske tenkove.
Nema na snimkama slovenskih tenkova-oklopnih oruđa,ovo su snimke od 27.06 kad slovenski TO i MUP nisu niti imali oklopnjake.
divi

#95 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by divi »

Slovenija se jedina od svih bivših republika još 80-tih godina postavila "neprijateljski"prema JNA.Tako da je 90-e dočekala s jasnim stavom prema bivšoj državi,a posebno s stavom prema JNA.Još polovicom 90-e kreće s opstrukcijom slanja regruta na redovno služenje vojnog roka.Tako je njezin politički vrh (ministarstvo obrane) u rujnu 90' svoje novake-regrute ne šalje u 3 vojnu oblast i na Kosovo te traži da građani slovenije služe samo na teritoriju RS.Iako su to i dobili u ožujku 91' na služenje vojnog roka odlazi samo nekoliko desetina regruta i to oni koji su na osobno inzistiranje to zaželjeli.Tako su bez i malo ustručavanja ušli u rat s JNA....
divi

#96 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by divi »

.....a rat je počeo na čudan način.Prve postrojbe JNA su napustile kasarne još 26.06.,iako je zapovjed za pokret došla tek za 27.06.Zapovjed je izdao tadanji predsjednik SIV-a(premijer)Ante Markovič pošto u to vrijeme Kadijević nije u Beogradu,a Mesić još nije formalno predsjedik presjedništva(mandat mu je trebao početi u svibnju).A zapovjed je bila da jedinice JNA pod svoj nadzor vrtate granične prijelaze i carinarnice pod nazor JNA i savezne milicije.koje je prilikom osamostaljenja preuzeo MUP Sloveije.Savezna milicija dolazi iz Srbije,večinom sa Kosova(helikopteri na snimkama).I tako je pokret tih jedinica JNA koje su napustile kasarne 26.06.i 27.06.proticao bez oružanih sukoba osim barikada koje su bile postavljene na crtama kretanja tih postrojbi.Barikade su večinom bile postvljane od vozila obično teretnih vozila napunjenim teretom pa sve do vlakova.Postojale su i žive barikade sastavljene od civila s kojima je bilo najviše problema jer je vojska morala napuštat prijevozna sredstva i obezbjeđivat oruđa.I tako je večina jedinica koje su na vrijeme napustile kasarne svoj zadatak i obavile.Znači tad MUP i TO Slovenije ne pruša nikakav otpor nego JNA preuzima granične prijelaze.Tad 27.06. tadašnji presjednik Slovenije Milan Kučan obrača se svim predsjednicima republika da pozovu svoje vojnike da napuste teritorij tad već samostalne RS jer da nadalje on ne garantira njihove živote.Tad šalje upozozorenje SSNO-u da vrati vojsku u kasarne,a Vlada RS na zasjedanju proglašava JNA okupaciskom vojskom na teritorij RS i narešuje napade na sve jedinice i kasarne.Mislim da su prve napadnute jedinice koje su ušle iz Hrvatske tj iz Jastrebarskog,Karlovca i Varždina.I tada pocima tarapana.....
Walther

#97 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Walther »

Stjui wrote:

to su JNA tenkovi... a barikade je postavljala slovenska TO sa onim sto su imali... nekog civilnog "pokreta" kao sto je bio u BiH nije bilo jer je sam rat bio (pre)kratak
Walther

#98 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Walther »

milojicabrzi wrote:...Slovenija jeste prosla, kako je prosla, ali je to puno slozenije od tvrdnji kako nije imala puno srpkog zivlja, kako je bila neinteresantna Beogradu itd.

Prije svega, Beograd je otcjepljenje SLO nastojao spriječiti, jer su znali da ce to ubrzati i izazak Hrvatske iz zajednice, a mislim da Srbiji nije bilo u interesu, da rat pocne kad je poceo, vec nesto kasnije, kad se zavrse sve pripreme za RAM, odnosno da Srbija diktira kako ce pokusaji otcjepljena teci i kako ce se ratom gusiti...
Beograd je pokusao SLO sto prije izbaciti iz YU, Cosic je tu tome bio jako direktan. Milosevic je sa druge strane pokusao taj izlaz naplatiti dogovorom sa Kucanom.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#99 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by KatarinaKosaca »

Walther wrote:Beograd je pokusao SLO sto prije izbaciti iz YU, Cosic je tu tome bio jako direktan. Milosevic je sa druge strane pokusao taj izlaz naplatiti dogovorom sa Kucanom.
Ukratko tako. :izet:
divi

#100 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by divi »

Walther wrote:
Stjui wrote:

to su JNA tenkovi... a barikade je postavljala slovenska TO sa onim sto su imali... nekog civilnog "pokreta" kao sto je bio u BiH nije bilo jer je sam rat bio (pre)kratak
Na barikadama nije bilo naoružanih ljudi,bili su samo civili.Naoružani pripadnici TO i MUP-a su sve to sa pristojne udaljenosti samo promatrali.To je vidljivo i s ove snimke 0:40-0:45 gdje jedan teritojalac i jedan policajac s oružjem na ramenu sve promatraju.https://www.youtube.com/watch?v=wgIjd8bciP8
Pogledaj bolje snimak da i u Mariboru oko tenkova su samo civili...
Post Reply