„Ko ubije nekog ko ubio nije kao da je ljude poubijao sve. A ko bude uzrokom da se sačuva život nečiji, kao da je sačuvao živote svih ljudi." (Sura El-Maida, 32. ajet).Ateista wrote:Ne bih se slozio sa boldiranim, mnogi ga tumace na razne nacine, a zanima me po cemu mislis da ga ti mufessiri tumace bas onako kako treba a Bin Laden pogresno?BHF_Manijak wrote:Ne podrazumjve ase tumacnje da ti uzmes ajet,koji je potpuno jasan i ti iz njega izvlacis ono sto je tebi cejf...ako te tefisr(tumacenje) bas toliko zanima,u bibliteku pa citaj do mile volje,nije ovo FIN-ova katedra da ti ljudi komplet islam objasnjavaju...![]()
druga stvar,postoje mufessiri tumaci Kur`ana dakle,njihov je posao da to rade,a mi mozemo da razmisljamo o datim ajetima na nas neki nacin,no ne mozemo tvrdit apriori da smo upravu,zato i postoji tefsir kao nauka,a tumacenje KUr`ana se radi pomocu samog Kur`ana,hadisa,itd pa tek negdje dole na zadnjem mjestu,vlastito misljenje ucenjaka,dakle niko Ku7an ne tumaci proizvoljno kako je njemu cejf!
I DA,u Kur`anu NEMA opravdanja za terorizam,ma kakve oni ajete izvlacili i tacka,da se jednom to rijesi za sva vremena!!
deset PREDRASUDA u ISLAMu
- seljak_cojek
#51 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
- ljubav_aha
#52 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
nije predrasuda,vec cinjenicasistem wrote:misljenje da se ni muslimani ne slazu kako tumaciti kuran i hadise, te da se time ne slazu ni u samoj definiciji sta je islam, da li je to predrasuda?
- ljubav_aha
#53 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
eh,evo,ga treci doborovoljac takve odluke,i donosenja takve odluke u BiHpocoyo wrote:evo malo o odsjecanju ruke, nije zgoreg procitat prije vec se pocne vaziti![]()
![]()
Property
Islam protects the wealth of all its citizens by securing an apparently harsh punishment i.e. cutting the hand of the thief. This punishment has been the subject of the greatest attack by the West as being barbaric and backward. But this attack is not only baseless but serves to expose the hatred and distortion of the enemies of Islam. In fact cutting the hand of the thief has several strict conditions, eg. it requires two witnesses, property has to be taken from a secure place, if you steal because you are needy there is no punishment, if you steal less than a certain amount (nisab) there is no cutting. These and the other conditions in effect reduce the likelihood of the punishment ever being carried out.
I sta posten covjek ima protiv ovakve kazne? @ljubav-aha, sumnjiva si mi![]()
![]()
Da mi je ovu odredbu samo na pola godine uvesti u BiH, ne bi se covjek imao haman s kim rukovati
pitam se da li bi mogao licno sjeci ruke ,hajde iskreno odogovori,da li bi ti bio u stanju tako nesto uraditi
rezanje ruku,kamenovanje i bicevanje se takodjer danas primjenjuju u pojedinim dijelovima svijeta
- BHF_Manijak
#54 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Prva stvar,da bi o necemu mogao pricati poterbno je makar da imas neko pocetno znanje,a vidim to o samom tefsiru ne znas nista,pa je to veliki minus i nazadluk u daljoj konverzaciji,da bih ja tebe uputio u samo tumacenje Kur`ana trebao bih ti jedno 3-4 strancie ovdje informacija izlistati,pa bi se uvjerio sam kakva je razlika kad ga polpismeni Bin Laden tumaci a kako kad ga tumaci covjek sa znanje,koji kao izvore koristi Kur`an,sunnet,i mnogo drugih izvora..dakle,preiroka tema da bi ti u nekoliko recenica odgovorio...Ateista wrote: Ne bih se slozio sa boldiranim, mnogi ga tumace na razne nacine, a zanima me po cemu mislis da ga ti mufessiri tumace bas onako kako treba a Bin Laden pogresno?
pazi,ovo ne znaci da je Kur`an kao Knjiga nejsan,on je apsolutno jasan,a cilj mufessira jeste da pojasne samo dodatno odredjene djelove...
- ljubav_aha
#55 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
razilciti izvori + razliciti problemi = predrasude
- Ateista
#56 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
A na koga se to sve odnosi, da li se to isto odnosi i na nevjernike, mislim smije li musliman ubiti nevjernika?seljak_cojek wrote:„Ko ubije nekog ko ubio nije kao da je ljude poubijao sve. A ko bude uzrokom da se sačuva život nečiji, kao da je sačuvao živote svih ljudi." (Sura El-Maida, 32. ajet).Ateista wrote:Ne bih se slozio sa boldiranim, mnogi ga tumace na razne nacine, a zanima me po cemu mislis da ga ti mufessiri tumace bas onako kako treba a Bin Laden pogresno?BHF_Manijak wrote:Ne podrazumjve ase tumacnje da ti uzmes ajet,koji je potpuno jasan i ti iz njega izvlacis ono sto je tebi cejf...ako te tefisr(tumacenje) bas toliko zanima,u bibliteku pa citaj do mile volje,nije ovo FIN-ova katedra da ti ljudi komplet islam objasnjavaju...![]()
druga stvar,postoje mufessiri tumaci Kur`ana dakle,njihov je posao da to rade,a mi mozemo da razmisljamo o datim ajetima na nas neki nacin,no ne mozemo tvrdit apriori da smo upravu,zato i postoji tefsir kao nauka,a tumacenje KUr`ana se radi pomocu samog Kur`ana,hadisa,itd pa tek negdje dole na zadnjem mjestu,vlastito misljenje ucenjaka,dakle niko Ku7an ne tumaci proizvoljno kako je njemu cejf!
I DA,u Kur`anu NEMA opravdanja za terorizam,ma kakve oni ajete izvlacili i tacka,da se jednom to rijesi za sva vremena!!
- Ateista
#57 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Da ne bude zabune, ne kazem ja da je Bin laden predstavnik islama, uzeo sam ga samo kao krajnost.BHF_Manijak wrote:Prva stvar,da bi o necemu mogao pricati poterbno je makar da imas neko pocetno znanje,a vidim to o samom tefsiru ne znas nista,pa je to veliki minus i nazadluk u daljoj konverzaciji,da bih ja tebe uputio u samo tumacenje Kur`ana trebao bih ti jedno 3-4 strancie ovdje informacija izlistati,pa bi se uvjerio sam kakva je razlika kad ga polpismeni Bin Laden tumaci a kako kad ga tumaci covjek sa znanje,koji kao izvore koristi Kur`an,sunnet,i mnogo drugih izvora..dakle,preiroka tema da bi ti u nekoliko recenica odgovorio...Ateista wrote: Ne bih se slozio sa boldiranim, mnogi ga tumace na razne nacine, a zanima me po cemu mislis da ga ti mufessiri tumace bas onako kako treba a Bin Laden pogresno?
pazi,ovo ne znaci da je Kur`an kao Knjiga nejsan,on je apsolutno jasan,a cilj mufessira jeste da pojasne samo dodatno odredjene djelove...
Evo sta je poenta, mozda ja ne znam o tome, ali znam iduce: ako hipoteticki i prihvatim mogucnost da je kur'an bozija rijec i da je on apsolutan, to znaci da jedini relevantan. Sve ostalo sto su ljudi pisali bi znaci trebalo da bude nesavrseno, podlozno greskama. Ne postoji nacin da budes siguran ko je kompetentan da tumaci boziju rijec ako su vec ljudi podlozni greskama.
- Ateista
#58 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
2-191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.seljak_cojek wrote:„Ko ubije nekog ko ubio nije kao da je ljude poubijao sve. A ko bude uzrokom da se sačuva život nečiji, kao da je sačuvao živote svih ljudi." (Sura El-Maida, 32. ajet).Ateista wrote:Ne bih se slozio sa boldiranim, mnogi ga tumace na razne nacine, a zanima me po cemu mislis da ga ti mufessiri tumace bas onako kako treba a Bin Laden pogresno?BHF_Manijak wrote:Ne podrazumjve ase tumacnje da ti uzmes ajet,koji je potpuno jasan i ti iz njega izvlacis ono sto je tebi cejf...ako te tefisr(tumacenje) bas toliko zanima,u bibliteku pa citaj do mile volje,nije ovo FIN-ova katedra da ti ljudi komplet islam objasnjavaju...![]()
89. oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
91. Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih.
33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,
Ovo sam samo onako na brzinu nasao. Ocigledno je da se nevjernici ne ubrajaju medju te gore pomenute. Ono sto je jos zanimljivije je da se prema vecini religija nvjernicima ne smatraju samo ateisti vec i pripadnici svih drugih religija, sto bi znacilo da islam u potunosti opravdava ubijanje nemuslimana, jeli tako?
- avicena
#59 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
A ima i ovaj:"I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpocinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu", Kur'an, sura II, ajet 190Ateista wrote:2-191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.seljak_cojek wrote: „Ko ubije nekog ko ubio nije kao da je ljude poubijao sve. A ko bude uzrokom da se sačuva život nečiji, kao da je sačuvao živote svih ljudi." (Sura El-Maida, 32. ajet).
89. oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
91. Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih.
33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,
Ovo sam samo onako na brzinu nasao. Ocigledno je da se nevjernici ne ubrajaju medju te gore pomenute. Ono sto je jos zanimljivije je da se prema vecini religija nvjernicima ne smatraju samo ateisti vec i pripadnici svih drugih religija, sto bi znacilo da islam u potunosti opravdava ubijanje nemuslimana, jeli tako?
Zato i postoje pravila kod tefsira:
Da bi se moglo razumjeti značenje Kur’ani kerima prvo se trebaju dobro naučiti naučne grane kao što su ilm-i lugat, ilm-i metn-i lugat, ilm-i bedi’, ilm-i bejan, ilm-i me’ani, ilm-i belagat, ilm-i usul-i tefsir, biti duboko učen u komplementarnim naučnim granama kao što su sarf i nahv (gramatika arapskog jezika) i logika, dobro znati jasna značenja (ma’na-ji zahiri), uključujuća značenja (ma’na-ji zimni), divinski usmjerujuća značenja (ma’na-ji muradi), značenja koja oni trebaju (ma’na-ji iltizami) ajeti kerima, gdje, zašto i za koga je svaki ajeti kerim objavljen, i sa kojim hadisi šerifima i kako je ajeti kerim objašnjen. Samo jedan tako duboko učen alim islama može tumačiti (tefsiriti) Kur’ani kerim. To znači: On iz Allahovih dželle-šanuhu riječi (kelam-i ilahi) razumije Allahovo dželle-šanuhu značenje (murad-i ilahi). Onaj ko nema ovo znanje, a pokušava da protumači Kur’ani kerim, je kao učenik prvog razreda osnovne škole koji nastoji da shvati fakultetske knjige i izvede hemijske eksperimente. Mi smo često pročitali u novinama da su mnogi ovakvi "stručnjaci" bili žrtve svojih eksperimenata. Oni koji ne posjeduju ovo svo znanje se trebaju obratiti tefsirima iz kojih će pokušati da razumiju značenja koja su učeni ljudi shvatili i napisali. Međutim, i čitanje i razumijevanje tefsira zahtijeva dobro poznavanje arapskog jezika i komplementarnih naučnih grana. Mi, koji nemamo pojma o ovim naučnim granama, ne možemo ništa razumjeti iz tefsira. Ako se mi pouzdamo u diplome koje smo dobili u gimnazijama i tehničkim školama i na fakultetima, i pokušamo zaroniti u tefsirsko znanje, o kom mi nemamo ni pojma, mi ćemo se upropastiti. Kao čovjek s diplomom koji skače u more iako zna da ne zna plivati. Mi ćemo postupiti tako neuko i glupo.
- Ateista
#60 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
A sta je sa ovim?
- avicena
#61 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
- Ateista
#62 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
OK, ali i svi zajedno, cak i odredjenim okolnostima, ali ipak opravdavaju ubijanje, ne smatram da je to u redu, kao sto ne mislim da je u redu da se zena smije udariti na bilo koji nacin i pod bilo kojm okolnostima, kao sto ne mislim da je u redu podrzavati robovlnistvo bez obzira na propise, ne mislim ni da je u redu raviti toliku razliku izmedju zena i muskaraca i muskarcima davati puno veca prava, ne mislim da je u redu ovakav stav prema nevjernicima, kao i jos mnoge druge stvari.avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
Ako neko misli da je ovo sve sto sam nabrojao u redu, onda definitivno imamo razlicite sisteme vrijednosti, a da e govorim o tome da su moje moralne norme daleko iznad onih koje trazi religija.
- sistem
#63 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
ako su vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama, onda nisu univerzalni?avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
- Ateista
#64 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Pa zavisi, kako kad im odgovara, nekad su univerzalni a nekad vezani za momenat nastajanja ili sirenja religije...sistem wrote:ako su vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama, onda nisu univerzalni?avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
- avicena
#65 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Skretao sam paznju na circulus vitiosus, ali i dalje...sistem wrote:ako su vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama, onda nisu univerzalni?avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
Aktuelni su svi i tek uvezani daju pravo znacenje iako nisu svi objavljeni u istom danu, nego u toku 23 godine. Znas li da se ajet drugim ajetom objasnjava? U Kur'anu imaju pripovijesti o Musa a.s., Isa a.s., Ibrahimu a.s. .... i aktuelne su pouke i za ovo vrijeme i za vrijeme trajanja objave Kur'ana iako nisu zivjeli u vrijeme Muhammeda a.s.
- seljak_cojek
#66 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
A može i ovako:sistem wrote:ako su vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama, onda nisu univerzalni?avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Ateista wrote:A sta je sa ovim?
Čini se da je slika malo drukčija kad se uključi kontekst.88. Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na pravi put uputiti.
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte,
90. osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih.
- ljubav_aha
#68 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
yes,yes,yesseljak_cojek wrote:Čini se da je slika malo drukčija kad se uključi kontekst.avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.
-
pocoyo
#69 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
ljubav_aha wrote:
eh,evo,ga treci doborovoljac takve odluke,i donosenja takve odluke u BiH
pitam se da li bi mogao licno sjeci ruke ,hajde iskreno odogovori,da li bi ti bio u stanju tako nesto uraditi![]()
Logika_aha
E kako ti uspjevas iz jedne moje ”hipoteticke projekcije” (da bi u slucaju vazenja ove odredbe u BiH, velika vecina korumpiranih direktora, politicara, prevaranata svake vrste, okolo hodala sakata ) izvesti zakljucak da sam ja za uvodjenje serijata u Bosni? Pa bona sto mi prije ne rece, da znam i ja, da se pripremim.
Da li sam ja u stanju takvo nesto uraditi. Iskreno ne znam, mislim da ne bih mogla licno, ipak sam zensko, zato treba cvrsca ruka.
Ovdje gdje zivim, Rumuni, Bugari i drugi cigani iz napredne (i bosancima tako nedostizne) EU ukradose ispred ociju. I ne, ne kradu (za) hljeb, krompir, rizu, mlijeko da bi se prehranili, vec su se specijalizirali za kradju zlata, nakita, umjetnickih slika i drugih vrijednosti. Covjek se probudi i vidi da su mu sve vrijedno sto je godinama sakupljao/zaradivao ili naslijedio ”opuhali” za 2-3 sata, ostao k’o od majke rodjen. Eh sad, da meni tako opustose kucu, odnesu neprocjenjive vrijednosti i uspomene koje su ljudi naslijedili od pra-pra baka i deka, vjerovatno bih mu je bez puno razmisljanja ne odsijekla, vec odpilala ruku (mozda i nesto vise
Fino sam ti navela citat gdje se kaze kakve sve okolnosti trebaju nastupiti da bi se ta kazna izvela, i da je u islamskoj drzavi ista bila nevoljko i rijetko prakticirana. Valjda ovakva odredba preventivno djeluje na potencijalnog lopova, kakav zatvor kakvi li bakraci.
I na kraju, halali ali moram primjetiti
Koliko znas o pojmovima qiyas, ijma’, donosenju fetvi, nacinima donosenja novih zakona i na bazi cega, islamskoj drzavi i drustvu…etc?? (Ne znam ni ja puno, malo nesto citala, ali ja i ne otvaram teme niti bih da pametujem o tome
- ljubav_aha
#70 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
kazna koaj se i danas primejenjuje,i zelis reci da je to normalnopocoyo wrote:[Fino sam ti navela citat gdje se kaze kakve sve okolnosti trebaju nastupiti da bi se ta kazna izvela, i da je u islamskoj drzavi ista bila nevoljko i rijetko prakticirana. Valjda ovakva odredba preventivno djeluje na potencijalnog lopova, kakav zatvor kakvi li bakraci.![]()
I na kraju, halali ali moram primjetitiulazis u raspravu o Islamu ne poznajuci osnove o serijatu, vec meni je ovo cool, ovo mi bas i nije nesto (cuj, imala bih i ja "muzickih" zelja nije da mi je sve po taman
ama sto bi rekli mudri ljudi "strpljen spasen"
)... Elem, Poslanikova praksa je uz Kur'an jedan od stubova islamskog zakonodavstva. O tome postoji citava nauka, o kategorizaciji i selekciji hadisa. Na nama je prihvati ili (poljubit' pa) ostaviti”.
Koliko znas o pojmovima qiyas, ijma’, donosenju fetvi, nacinima donosenja novih zakona i na bazi cega, islamskoj drzavi i drustvu…etc?? (Ne znam ni ja puno, malo nesto citala, ali ja i ne otvaram teme niti bih da pametujem o tome)
![]()
osnove o serijatu i opcenito o zkaonu sam pisala ,na istoimenoj temi koju sam otovrila prije nekoliko mjeseci
Sunnet se preporucuje,ali ne mora se sve slijediti,narocito bih to podvukla za serijatsko pravo
na vecini tema o religiji,se moze zakljuciti ,kako osobe drugacije vjeruju u istog Boga
ne otvaram teme radi pametovanja
- avicena
#71 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Onda nam se ne moze pripisati jednoumlje, a neki uporno pokusavaju pripisati nam atribut ovaca koje slijede svoje cobane.ljubav_aha wrote:
na vecini tema o religiji,se moze zakljuciti ,kako osobe drugacije vjeruju u istog Boga
- Ateista
#72 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Ne u potpunosti, neki manje neki vise, ali slijedite ista pravila i svi apsolutno vjerujete u svetu knjigu.avicena wrote:Onda nam se ne moze pripisati jednoumlje, a neki uporno pokusavaju pripisati nam atribut ovaca koje slijede svoje cobane.ljubav_aha wrote:
Ako uporedimo sa ateistima koje isto tako cesto pokusavaju sve svrstati u isti kos, niti imamo bilo kakvu knjigu ili teoriju u koju svi vjerujemo, cak i evolucija koja se najcesce veze za ateizam nije direktno vezana, samo ateisti nemaju razloga da je odbacuju kao vjernici. Postoji pno vise razlika kod ateista jer osim nevjerovanja u boga nemamo nikakvih drugih obaveznih slicnosti, dok vjernici imaju puno vise.
- Ateista
#73 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
Ok, to je vec bolje, ako neko smatra da nisam dobro protumacio ili da vadim iz konteksta onda je red i da vrati to u kontekst i obrazlozi znacenje a ne samo suplja na koju sam navikao kako ne znam dovoljno o islamu i slicno, a sve mi pise osoba koja ne zna nista vise od mene jer ni sam ne zna sta bi moglo biti drugo znacenje.seljak_cojek wrote: A može i ovako:Čini se da je slika malo drukčija kad se uključi kontekst.88. Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na pravi put uputiti.
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte,
90. osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih.
Sto se tice konkretnog citata, rslika jeste malo drukcija, ali ne puno. Ako dobro shvatam, treba postediti nevjernike koji se sakriju kod plemena sa kojim ste u dobrim odnosima ili one koji ne mogu da se bore. A sve ostale treba poubijati?
Kako god, zasto je uopste opravdano ubijanje, pod bilo kojim okolnostima?
Druga stvar, pise "one koje je Allah u zabludi ostavio" i "A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili"
Gdje je ovdje slobodna volja ako nas je allah u zabludi ostavio okrenuo protiv vas?
-
kesir
#74 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
[
Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.[/quote]
OK, ali i svi zajedno, cak i odredjenim okolnostima, ali ipak opravdavaju ubijanje, ne smatram da je to u redu, kao sto ne mislim da je u redu da se zena smije udariti na bilo koji nacin i pod bilo kojm okolnostima, kao sto ne mislim da je u redu podrzavati robovlnistvo bez obzira na propise, ne mislim ni da je u redu raviti toliku razliku izmedju zena i muskaraca i muskarcima davati puno veca prava, ne mislim da je u redu ovakav stav prema nevjernicima, kao i jos mnoge druge stvari.
Ako neko misli da je ovo sve sto sam nabrojao u redu, onda definitivno imamo razlicite sisteme vrijednosti, a da e govorim o tome da su moje moralne norme daleko iznad onih koje trazi religija.[/quote]
Da opravdavaju ubijanje kad je upitanju samoodbrana navest ću ti primjer jednog ashaba.
npr. napadnu ti na kuću neki neprijatelji i zarobe te i muče te i onda dovedu tvoju majku i pred tvojim očima je muče pa je onda 3 (i dalje se sve odvija pred tvojim očima ) je siluju je li uredu takve ljude ubiti kad te napadnu?nikako. treba im još kahvu i ručak ponuditi.
u svakom ajetu se radi o samoodbrani i u svakom ajetu je upotrijbljena riječ KATELE što znači ubiti ili boriti se u SAMOODBRANI
ja zaboravi sam muškarci nemaj više prava već više dužnosti a prava imaju podjednako ne ista prava ali podjednak broj prava.Kako nećeš pravit razliku kad su to 2 različita bića.Ako su jednaki što ti ne rodiš djecu što ti ne dojiš dijete.
Robovlasništvo je islam ukinuo i ono sto se podrazumjeva u islamu pod rob ti danas to poznaješ pod nazivom sluga,batler itd.
Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.[/quote]
OK, ali i svi zajedno, cak i odredjenim okolnostima, ali ipak opravdavaju ubijanje, ne smatram da je to u redu, kao sto ne mislim da je u redu da se zena smije udariti na bilo koji nacin i pod bilo kojm okolnostima, kao sto ne mislim da je u redu podrzavati robovlnistvo bez obzira na propise, ne mislim ni da je u redu raviti toliku razliku izmedju zena i muskaraca i muskarcima davati puno veca prava, ne mislim da je u redu ovakav stav prema nevjernicima, kao i jos mnoge druge stvari.
Ako neko misli da je ovo sve sto sam nabrojao u redu, onda definitivno imamo razlicite sisteme vrijednosti, a da e govorim o tome da su moje moralne norme daleko iznad onih koje trazi religija.[/quote]
Da opravdavaju ubijanje kad je upitanju samoodbrana navest ću ti primjer jednog ashaba.
npr. napadnu ti na kuću neki neprijatelji i zarobe te i muče te i onda dovedu tvoju majku i pred tvojim očima je muče pa je onda 3 (i dalje se sve odvija pred tvojim očima ) je siluju je li uredu takve ljude ubiti kad te napadnu?nikako. treba im još kahvu i ručak ponuditi.
u svakom ajetu se radi o samoodbrani i u svakom ajetu je upotrijbljena riječ KATELE što znači ubiti ili boriti se u SAMOODBRANI
odgovoreno ti je.trebaš pogledati film poruka pa ćeš skontati u kakvoj su stuaciji bili muslimani.Ateista wrote:A sve ostale treba poubijati?
Kako god, zasto je uopste opravdano ubijanje, pod bilo kojim okolnostima?
ja zaboravi sam muškarci nemaj više prava već više dužnosti a prava imaju podjednako ne ista prava ali podjednak broj prava.Kako nećeš pravit razliku kad su to 2 različita bića.Ako su jednaki što ti ne rodiš djecu što ti ne dojiš dijete.
Robovlasništvo je islam ukinuo i ono sto se podrazumjeva u islamu pod rob ti danas to poznaješ pod nazivom sluga,batler itd.
- sistem
#75 Re: deset PREDRASUDA u ISLAMu
nisam ni spominjao kontekst.seljak_cojek wrote:A može i ovako:sistem wrote:ako su vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama, onda nisu univerzalni?avicena wrote:Izvadjeno iz konteksta ovih gore. Svi ajeti su u kauzalnom odnosu i tek svi zajedno kada se uzmu u obzir, dobijas pravo znacenje po odredjenom pitanju. A imaju i ajeti sa povodom, vezani za neki momenat u vrijeme sirenja islama zasto isto treba vece predznanje koje ti citirah gore.Čini se da je slika malo drukčija kad se uključi kontekst.88. Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na pravi put uputiti.
vrati se na podebljano, pa ces bolje shvatiti smisao mog pitanja. naime, ti govoris o tome da je su neki ajeti vezani za momenat sirenja islama, te ja pitam - ako su vezani za to vrijeme, onda nemaju univerzalnu vrijednost. jer se taj momenat desio jednom u istoriji, odnosio se na odredjeno vrijeme, odredjeno mjesto. time prica o univerzalnosti objave gubi smisao.