Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
japin_mutapi wrote:
boli tebe što četnici nisu ostvarili svoje ciljeve iz homogene srbije na tom području a aćif-efendija je jedan od najzaslužnijih za poraz četničkih hordi koji su mu ipak došli glave nakon što su promijenili uniformu
ti i svako drugi se trebate zapitati zašto tuguješ zbog propasti jednog rasističkog genocidnog projekta i zašto mrziš ljude koji su se borili protiv četnika
Projiciraš svoju frustraciju i ideologiju na druge. Ja se nisam izjasnio kao simpatizer niti bilo kog četničkog komandata niti tog pokreta u celini. Ti pak kao fan i sledbenik Aćif efendije, jesi.
Četnici btw nisu jedini a ni najveći protivnici Aćifa efendije. Presudila mu je narodna vlast na kraju rata, partizani. Ako su i oni velikosrbi za tebe jer su ucmekali to kolaboracionističko smeće, onda nemamo o čemu diskutovati.
pravo sam isfrustriran što je aćif efendija zaslužan za spas novog pazara od četničkih hordi i slom homogene srbije na toj teritoriji
velikosrbi promijenili obilježja 44 godine da bi 91-ve opet vratili stare zastave i grbove skrivene na tavanima i pod sijenom zajedno sa kamama naoštrenim i spremnim
a fan AĆIF EFENDIJE jesam ... takođe sam fan i NASERA ORIĆA pa ti pukni sad
Tebi sad objašnjavati tako elementarnu stvar kao što je ta da se paktiranje sa nacističkom Nemačkom nikom i nigde nije praštalo niti se trebalo praštati?
I koji su to ljudi pobijeni, nigde ne piše, da nisu civili koji ni luk jeli ni mirisali u ratu?
Čuj pukni sad Što ti voliš nacističkog kolaboracionistu neko će se naživcirati evo čupam kose sve
Ne propustite...
GRADONAČELNIK N. PAZARA: Zukorlić zloupotrebio učenike Medrese
BEOGRAD - Muftija sandžački Muamer Zukorlić, poznat po zapaljivim i separatističkim izjavama, ne prestaje da provocira i zastrašuje. On je juče u obilazak naselja Hadžet u Novom Pazaru, gde su pre 70 godina streljani Bošnjaci, poveo više od sto pristalica obučenih u zelene uniforme s grbom Sandžaka i crvenim fesovima na glavi. Njegov odred mahom su činili srednjoškolci, učenici škole koja je pod Zukorlićevom kontrolom!
Regrutovanje za Siriju
Da provokacija bude veća, među stradalima kojima je Zukorlić ukazao poštovanje je i Aćif-efendija Hadžiahmetović, koga istoričari smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu.
- Zukorlićeve pristalice prošetale su centrom Novog Pazara i građani su ih, čim su ih videli, prozvali muftijin odred. U uniformama su učenici medrese koja je u okviru Zulorlićeve škole, grubo se manipuliše srednjoškolcima i od njih stvara Handžar divizija - tvrdi sagovornik Kurira koji je prisustvovao šetnji u Novom Pazaru.
Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da ovim pitanjem treba da se pozabave službe bezbednosti, koje bi utvrdile da li je reč o militantnom okupljanju ili samo odavanju počasti streljanim Bošnjacima.
- To je potrebno jer je reč o delu Srbije u kom postoje organizacije koje regrutuju mlade ljude za odlazak u rat u Siriji. Ne kažem da to radi Zukorlić, ali ipak neko regrutuje te mlade ljude za ratove. Dakle, potrebno je ispitati da li je to krajnje benigna stvar ili se možda iza toga krije nešto ozbiljnije - kaže Dragišić.
Na šetnju uniformisanih srednjoškolaca Novim Pazarom ne gledaju blagonaklono ni u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića.
Produbljivanje sukoba
- Koristeći se starim oružjem - senzacionalizmom, Zukorlić, ovaj put uz podršku SDA, ponovo skreće pažnju na sebe zloupotrebom pre svega dece, učenika medrese, ali i tragičnih i neuralgičnih trenutaka u bližoj istoriji Bošnjaka. Svakog poštenog građanina Sandžaka mogu samo da zabrinu slike uniformisanih učenika koji se zloupotrebljavaju u političke svrhe - kaže poslanik SDPS Muamer Bačevac.
Da Zukorlić ovim potezom produbljuje sukobe i stvara nove podele, tvrdi Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj.
- Ovo je vrsta manipulacije osećanjima i vraćanje u prošlost da bi se zadobila medijska i druga pažnja u sopstvenom uporištu. Produbljuje postojeće i stvara nove podele.
Najsvjetliji, a ujedno i najteži dio novije historije Novog Pazara je period od 02. oktobra do 07. decembra 1941. godine. U toku ovih 65 dana vodila se odlučujuća bitka za opstanak Bošhjaka-muslimana na ovom i širem prostoru. Četnici su neprestano kidisali ne bi li rastrgli srce sandžačkog otpora - Novi Pazar. Tada se na čelu Odbora za odbranu Novog Pazara nalazio Aćif efendija. Ovakvi odbori su formirani u većini sandžačkih gradova. Hadžiahmetović je potpuno kontrolisao situaciju u gradu i okolini. Odmah je mobilisao cjelokupno vojno sposobno stanovništvo i podijelio mu oružje i municiju i istovremeno poslao tri delegacije da u pomoć pozovu albansku braću sa Kosova i Bošnjake-muslimane sa Pešteri i drugih srezova.
- Prvu delegaciju, koja je krenula na Kosovo, za Peć, Đakovicu i Prizren, sačinjavali su:
Ejup i Hanefija Ljajić,
Rasim aga Nišlija,
Hazir aga Kriješ i
Fehim aga Hoćanin, a za Kosovsku Mitrovicu Ahmed Daca.
- Drugu delegaciju, koja je krenula na Pešter, predvodio je Džemail Tuzinac.
- Treću delegaciju, upućenu u Tutin i Rožaje, predvodio je Džemail Bošnjović i četvrtu, upućenu u Sjenicu, vodio je Džemail Koničanin.
Prva veća grupa od 500 Albanaca došla je u Pazar 07. oktobra 1941., nakon što je u silovitom napadu porazila četnike u srpskom Kolašinu kod Kosovske Mitrovice.
Uplašeni dolaskom Albanaca u Pazar, četnici su se dogovorili da svim snagama napadnu Pazar i osvoje ga. To su učinili već krajem oktobra 1941. Četnici iz Srpskog (Ibarskog) Kolašina, koje je predvodio Todor Dobrić i Todor Čukić su zaposjeli put Kosovska Mitrovica - Pazar u namjeri da spriječe dalji dolazak Albanaca u Pazar. Kolašinski četnici su popalili muslimanske kuće u selima Brđane i Trnavi i stigli do muslimanskog groblja Gazilar. Na drugoj strani, četnici Miladina Milanovića i Dragora Pavlovića su popalili muslimanska sela Gornju i Donju Požegu, Pope, Đonlije, Okose, Ivanču, Rajčinoviće i skoro svo muslimansko stanovništvo pobili. Prije napada na Pazar poslata je izvidnica na brdo Đurđevi Stubovi kao i na "Šanac" na Paričko brdo odakle je trebalo da se vrši izviđanje četničkih pokreta.
Prvi združeni četnički napad na Novi Pazar je počeo 04. novembra 1941. godine u 4 sahata izjutra. Jake četničke snage samouvjereno su nadirale i već počele ulaziti u neka pazarska naselja. Kako piše M. Ćuković u svojoj knjizi "Sandžak" (1964.): "... Biko Drešević, mula Jakup Agović i Džemo Koničanin zašli su im za leđa i sa boka, što je izazvalo pometnju ljudstva i povlačenje sa već zauzetih položaja. Pošto je napad razbijen sa ove strane, branioci su se prebacili na liniju Petrova crkva - Đurđevi Stubovi - Parničko Brdo - Vidovo i potisnuli napadače na celoj liniji."
Odjednom su sa brda okolo Pazara prolomili gromoglasni povici: "Mulje, mulje!", (na albanskom znači "juriš", "naprijed"). Istovremeno iz pravca Dohovića, sa jedne strane i iz Ribarica, sa druge strane, pristižu Pešterci i Biševci. Pešterce su predvodili Džemail Koničanin i braća Drešević a Biševce i Rožajce Mujko Muković i mula Jakup Kardović. Četnici su se dali u panično bjekstvo u pravcu Raške, odakle su i došli. Međutim, njih su u povlačenju dočekali tek pristigli Albanci i kod Novopazarske Banje potpuno razbili. Kod ubijenih zločinaca su u njihovim torbama (janđicima) nalazili velike eksere "ćuprijaše" kojim su htjeli da Pazarce zakivaju na krstove kad osvoje grad.
Pešterci, koji su došli iz pravca Jasenovika, Požege i Vareva protjerali su četnika preko sela Vojnića i Vidova u pravcu Raške. Hrabre Albance je tada predvodio legendarni Šaban Poluža. Nakon što je grad bio odbranjen od prvog neprijateljskog napada u Pazar je stiglo još,Albanaca tako da ih je 10. novembra 1941. godine prema riječima M. Ćukovića u Pazaru bilo preko 3.150 naoružanih ljudi."
Ćuković navodi da je Aćif- efendija nabavio oružje u Kosovskoj Mitrovici, Peći i Istoku. Bogati Pazarci su skupili novac i kupili 600 pušaka, 7 puškomitraljeza 200 bombi i 50 sanduka municije. U njemu je bilo oko 12 albanskih bajraktara (prvaka), pa su pored Poluže došli i Bislim Bajgora, Selim Drenica, Osman Rugova, Azem Galica i drugi.
Acif i njegovi borci su puno genocidnih bradatih spodoba poslali na onaj svijet i sacuvali Bosnjake Novog Pazara i okolice
Te bradate spodobe su jedino mogle klati zene i djecu po istocnoj Bosni tada te 1941, kao uostalom i u zadnjem ratu. Kad su naletili na organiziran otpor, dobili fino po pakshu
unknown genius wrote:de nam reci sto nemaju veze s vezom!
Pa zato što se daju nagovoriti da statiraju u kukuruzu, u nekim smiješnim uniformama, po naredbi agenta srbijanskog KOS-a. I zato što svi skupa nemaju dovoljno cojonesa i pameti da to skontaju.
Muftiji su se naročito svidjeli "Expandablesi", pa, veli, što da ne.
Al' ova djeca su meni fascinantna. Jebote, ljudi srednja škola, a veze s vezom nemaju. E to je tuga.
....nazalost, sa drzavom i vlascu, kao srbija i srbijanska vlast, kojoj ne mozes vjerovati ni kad ti nesto govori "u cetiri oka", i muftijine "expandable's" mozes gledati sa opravdanjem i razumjevanjem....."smiley" , ili prica o necemu kao "mirno spavajte, rata nece biti", sa gore pomenutom vlascu, na bilo kojem terenu gdje su vecina je cin ravan samounistenju...."dobricina doktrina" je jedina istina koja tamo vlada, doduse iz jedinog razloga - a to je da niti sam dobrica nije "smislio" tu doktrinu vec je bio samo "jedan u nizu" izvrsitelja....kad vidim propagandne pamflete, kao ovaj gore :"Da provokacija bude veća, među stradalima kojima je Zukorlić ukazao poštovanje je i Aćif-efendija Hadžiahmetović, koga istoričari smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu "....ispred ociju mi prolete sve slike djece, koju sam znao, a koja su zavrsila poput hiljada U Srebrenici, na Kapiji, na Markalama, itd, itd, ....toliko zlocina prije tek dvadeset i nesto godina, a nismo se niti "dohvatili" vremena koje rezim o kojemu govorimo, priziva u pamfletima koje koristi za "svoju zastitu"....pa bolan, danas u gradovima istocne Bosne, glavne ulica su "mihajlovica, djurisica,djujica" itd, itd,,,,....i sve sa istom historijom i cinjenicama...ovakvim.... http://www.e-novine.com/drustvo/72046-e ... kraju.html
Pokolj muslimana o kojem počinioci tako sladostrasno izveštavaju, bio je najmasovniji četnički zločin tokom Drugog svetskog rata. U ovoj operaciji uništenja ubijeno je više hiljada žitelja pljevaljskog, čajničkog i fočanskog kraja. Đurišićev izveštaj jeste preteran, a prema posleratnim popisima stradalo je oko 3.000 civila. Struktura žrtava je ono što užasava. Na osnovu dostupnog spiska žrtava opštine Pljevlja, vidimo da je samo u toj opštini tada ubijeno 1370 ljudi, najviše male dece
Pokolj nejači i odojčadi u oblasti Pljevalja, Čajniča i Foče je jedno od najradikalnijih ispoljavanja zla u novijoj istoriji Balkana.
Bio je rat i zemlja je bila podeljena i okupirana. Četnička logika bila je jednostavna – ne mogu se boriti protiv jačeg ali mogu protiv slabijeg neprijatelja. Zato su "koristili" okupatora da se obračunaju sa ideološkim protivnicima i neželjenim stanovništvom. General Mihailović je postojanje muslimanskog stanovništa doživljavao kao "naročito težak problem". Nameravao je da ga reši u toku rata.
Četnički vođa Mihailović je tada boravio u Crnoj Gori pod italijanskom zaštitom. Januara 1943. naređena je mobilizacija četnika za četvrtu osovinsku ofanzivu protiv partizana. Mihailović je u tome video priliku da usput "očisti" muslimansko stanovništvo. On je naredio crnogorskim četnicima pod vođstvom Pavla Đurišića da krenu ka Bosni, preko Sandžaka, usput "čisteći" sve pred sobom.
....a, Pljevlja, Cajnice, Foca ti je samo "cigar duhana" od Pazara....tacnije, pripadaju Sandzaku....proguglaj na netu, naci ces i spiskove imena, sa godistima i datumima pogubljenja, kao i nacinom, a mi smo rasli i isli u skolu, pedesetih, sezdesetih, sedamdesetih, po imenu "Druga Proleterska" trudeci se da ne cujemo i ne vidimo bilo sta od gore navedenog, koju su, odmah 91=ve nazvali po djujicu ili nekom slicnom, i vidi "tragikomedije" i danas je tako zovu i govore o svojoj ugrozenosti.... mislim da ti je "smiley" suvisan na ovakvoj temi....
Jesu li ovi Bošnjaci u Sandžaku sad prva osetnija podgrupa Bošnjaka koja slavi nacističke kolaboracioniste? Ovi u BiH i dalje potenciraju titoizam, petokraku i sl.
Objavljeno: 05. May 2010. 21:05:08
U Visem sudu u Bijelom Polju saslusan je 2. novembra 1994. posljednji optuzeni iz grupe od 21 Bosnjaka, koji su u svojoj odbrani najvise govorili o policijskom tretmanu za vrijeme isljednog postupka. Predstavnici Sandzackog odbora za ljudska prava, prateci ovaj politicki proces zabiljezili su neke specificne inserte iz arsenala policijske torture:
Ibrahim Cikic iz Bijelog Polja:
"Uhapsili su me ispred zgrade Crvenog krsta. Uzeli su me za ruke, jer sam slijepac i unijeli u auto. Odveli su me i strpali u jednu celiju. Bilo je to u mjesecu Ramazana. Jedan je rekao: ustaj, majku ti tursku. Svezali su me lisicama, zavezali oci i krenuli dalje njihovim kolima. Uzgred su mi rekli da je uhapsen i moj brat Kemal i da ce njihov zivot "zavisiti" od onoga sto cu pricati. Stigli smo negdje i odmah se zacuo glas nekog: pomoz Bog braco cetnici, evo svjeze turske krvi! Stavili su mi nesto preko glave. Govorili su da smo stigli u Cajnice i da ce dovesti mog brata Kemala i da ce ga licno zaklati Dusko Kornjaca. Bio sam spreman da zrtvujem i brata i sebe, necu da lazem.
Rekao sam sebi da je to uoci petka a to je Mubarek noc i mogu biti Kurban, i da su trazili bolju noc ne bi je izabrali. Vidjeli su ti cetnici da me nije strah, pa su poceli da me batinjaju. Jednom mi je jedan rekao: bjezi! Nisam htio to da radim. Uveli su me u neku plisanu sobu i zavezali mi ruke lisicama za radijator koji je bio vruc. Kada su mi se ruke ugrijale, poceo sam da vristim od velike temperature. Zatim su me uveli u drugu sobu koja je bila tapacirana, sa dva jaka reflektora. U toj sobi su mi govorili: Cikicu, znamo da si iz postene porodice, ali tvoj buduci "tretman" i tvog brata zavisice od tvog ponasanja. Trazili su od mene da teretim Haruna Hadzica, Rasima Sahmana i dr.
Molio sam ih da me ne gone da u mjesecu Ramazana lazem, jer ja te ljude ne poznajem. Dosla su druga dvojica i naredila mi da se skinem nag. Okrenuli su me k zidu, glavu naslonili na zid s rukama u vis i naredili mi da brojim od jedan. Brojao sam. ali od takvog stajanja, ruke su pocele da mi se tresu. Ukljucivali su mi struju. Govorili su mi: znamo da si vjernik, da si tvrd, ali ovdje niko nije izasao sto nije potpisao. Sjeo sam. Jedan je rekao: pocinji i pedeset puta su me udarili po tijelu palicom. Pao sam. Drugi je uzviknuo: ustaj Turcine i trazio da ispruzim dlanove po kojima su me pedeset puta udarili. Nesto malo kasnije su mi ukljucivali elektrosokove po genitalijama, iza uha. To je trajalo strahovito bolno i dugo. Jedini humani gest bio je sto me nisu udarali po glavi. Kada sam dobio krvave podlive po tabanima i ostalim dijelovima tijela trazili su ponovo da pricam o Harunu Hadzicu, Rasimu Sahmanu, Sulejmanu Ugljaninu... Rekao sam im: ljudi, ne mogu da pricam o licima koja ne poznajem. Bio bi to grijeh! Sljedeca "metoda" je bila u stilu: imamo mi pricu napisanu, samo je ti ponavljaj i nauci napamet. Stiskali su me za genitalije, udarali palicama, rukama i cipelama. Oko mene je bio mrak. Poveli su me u neku drugu prostoriju za mucenje, prskali me hladnom vodom nagog i opet me batinjali i mucili...Drugog dana poceli su da pricaju o nekakvoj sluzbi sigurnosti. Govorili su da sam ja snajperista! Okle ja snajperista a slijep covjek? Trazili su da kazem ko je otisao u Tursku na vojnu vjezbu. Rekao sam da ne znam da li je iko isao u tu Tursku. I kad su vidjeli da ne znam da li je iko isao u tu Tursku. I kada su vidjeli da ne ide sa mnom kako treba i da necu da priznam ono sto traze, jedan je povikao od tih mucitelja: dovedite mi njegovu sestru, zenu i dijete. Ponovo su me vukli za genitalije i tukli. Bio sam iznuren i trazio sam ljekara. Rekli su mi: nema ljekara, svi su u Gorazdu, vade oci Turcima. Trazio sam da pucaju u mene, da me ubiju... Jedan je vikao: Turcine, imas zlatni zub. Kako sam zinuo, uhvatio me za bradu i poveo u WC, uzeo noz i prinio na vrat. Neko je komandovao: kolji, kolji! Pustali su neke snimljene materijale, to sam kasnije saznao: Ibrahime, potpisi, Ibrahime, priznaj! Pitali su me: koliko ti je dijete staro? Pedeset dana, rekao sam. A oni su mi zaprijetili: ispeci cemo ti dijete zivo od pedeset dana, pomijesacemo ga sa svinjcetom od pedeset dana i takvo jelo moras pojesti, posto si ti vjernik. Kada sam cuo vrisku i silovanje svoje sestre i zene (bila je to traka) dobio sam nervni slom i nicega se vise ne sjecam".Napomena: Ibrahim Cikic je zavrsio svoju odbranu rijecima: "Pogledajte moje oci, zar vam to nije dovoljno? Imate pred sobom slijepog teroristu, komandosa, mudzahedina"
....znam kad je taj dusko kornjaca, mali seljacic, poceo silaziti u carsiju....otac mu je bio siromasan seljak, furman, zivjeli u kolibi, u jednoj vododerini, havrugu, jer drugo nisu mogli priustiti....ta kuca, koliba, cak u kasnim sedamdesetim nije imala poda....samo zemlja....pravi vucji brlog....odatle je "postao" taj "'eroj nacije" dusko kornjaca i njegov brat milun.....danas dusko zivi upravo u toj srbiji, tacnije u Novom Sadu, kao "zasluzan gradjanin"...i onda postavljas pitanja i smijes se "expandablesima".....
Martinez_ wrote:Jesu li ovi Bošnjaci u Sandžaku sad prva osetnija podgrupa Bošnjaka koja slavi nacističke kolaboracioniste? Ovi u BiH i dalje potenciraju titoizam, petokraku i sl.
Srbija je inače bolesnije društvo od BiH. Da Zukorlić ima više para, snimao bi neku svoju Ravnu Goru
Čak je i Hrvatska zdravija od Srbije, ti ni u onakvoj Hrvatskoj nemaš stepen glorificiranja Hitlerovih vazala kakav postoji u Srbiji.
Martinez_ wrote:Jesu li ovi Bošnjaci u Sandžaku sad prva osetnija podgrupa Bošnjaka koja slavi nacističke kolaboracioniste? Ovi u BiH i dalje potenciraju titoizam, petokraku i sl.
Srbija je inače bolesnije društvo od BiH. Da Zukorlić ima više para, snimao bi neku svoju Ravnu Goru
Čak je i Hrvatska zdravija od Srbije, ti ni u onakvoj Hrvatskoj nemaš stepen glorificiranja Hitlerovih vazala kakav postoji u Srbiji.
ivo lola i aćim efendija...
Titoizma ima itekako, zemlja je puna bivših "partizana i osloboditelja", a bravarov kult ličnosti izuzetno jak.
Što se tiče teme, interesantno mi je kako srbijanski mediji uvijek izbjegavaju naziv Bošnjaci, obavezno koriste termine muslimani, Islamska zajednica itd.
I zbog čega su okarakterisani kao ekstremisti? Koja ideologija stoji iza tih ljudi? Šta su rekli? Šta su uradili?
Ne vidim cemu senzacija...Bosnjaka ima oko 2 miliona u BiH i Srbiji,na takav broj optimisticno je misliti da nece biti nekakve nastrane desnice poput ovih.
Zavisi ,bosnjaci Krajine(cazin,buzim ) su gori od sandzaklija,pa onda podrinjci,i bosnjaci oko zenice dosta islamizirani
dok recimo tuzlaci su titoisti sarajlije su pola pola,a mostari do skora titoisti nakon rata zeleni
jamesB wrote:Ova tema je puna propagande kreirane od beogradskih krmaka sto iz KOS-a, sto onih budaletina koji se nazivaju "novinarima", koje srbijanski krimos tajkuni placaju po 20 maraka mjesecno, a koje je Mamic jednom prilikom opisao veoma precizno, doduse to je bio opis hrvatskih nazovi "novinara", ali srpski su jos gori, rodjenu mater bi prodali za 30 maraka mjesecno.
jamesB wrote:Ova tema je puna propagande kreirane od beogradskih krmaka sto iz KOS-a, sto onih budaletina koji se nazivaju "novinarima", koje srbijanski krimos tajkuni placaju po 20 maraka mjesecno, a koje je Mamic jednom prilikom opisao veoma precizno, doduse to je bio opis hrvatskih nazovi "novinara", ali srpski su jos gori, rodjenu mater bi prodali za 30 maraka mjesecno i onda doticni srbijanci dodju ovdje i krenu nam sa tim sranjima ispirati mozak. Eto ja ne znam kako je izgledala uniforma Handzar divizije pa cu kupiti tu budalastinu propagandnu da je to zapravo Handzar divizija ovog vremena? Ili eto sad cu ja povjerovati sve o Acif efindiji sto mi kazu srpski "istoricari", isto ono smece koje su Mihajlovica i cetnike proglasili "antifasistima"? Svasta ljudi?
Zlocinci su tu na tom Hadzetu pobili 1500 ljudi, klali su i ubijali sve sto su mogli tad. Pa da su i najkrivlji, Mihajlovicu fasisti su sudili, a 1500 ljudi su strijeljali po kratkom postupku?
Sto je zlocin, jos neki govore da su to odradili partizani i cetnici zajedno. Zato su ih i pobili, zbog te suradnje je i Zulfikarpasic kidnuo iz bivse Jugoslavije jer je prepoznao cetnike kod Tita koji su strijeljali 10 000 Bosnjaka Foce 1942 godine.
Jarane apsolutno si u pravu. Samo sto su bila takva vremena pa im je ta propaganda ocito prosla. Vjeruj mi, da su nekim slucajem ostvarili ono sto su zacrtali bili devedesetih, ucila bi njihova djeca danas u skolama o "podivljalim muslimankim hordama koja su bacala nejac lavovima u Pionirskoj". Pa nisu oni tu pricu bez neke proturili. Sve je to trebao biti temelj i sutra opravdanje za unistavanje "podivljalih muslimanskih koljaca i ubica djece". Svijet bi zazmurio, kao sto i jeste bio u prvom djelu rata i to bi ti ga bilo to... ne bi se znalo ni za Srebrenicu, ni za Tomasicu, ni za logore. Ustvari opravdanje bi bilo upravo ono sa Pionirskom i slicno, kao sto su u slucaju Acifa efendije bile neke druge podmetacine, a da bi se opravdalo ubijanje tih ljudi na Hadzetu.
CSKA wrote:Ne vidim cemu senzacija...Bosnjaka ima oko 2 miliona u BiH i Srbiji,na takav broj optimisticno je misliti da nece biti nekakve nastrane desnice poput ovih.
Kako neće biti desnice? Pa ti ljudi su nacionalna manjina tamo, okruženi narodom koji im negira naciju, koji ih je pokušao etnički očistiti i onda se još ovaj čudi što su konzervativni i desničari.
CSKA wrote:Ne vidim cemu senzacija...Bosnjaka ima oko 2 miliona u BiH i Srbiji,na takav broj optimisticno je misliti da nece biti nekakve nastrane desnice poput ovih.
Kako neće biti desnice? Pa ti ljudi su nacionalna manjina tamo, okruženi narodom koji im negira naciju, koji ih je pokušao etnički očistiti i onda se još ovaj čudi što su konzervativni i desničari.
Kada je to drzava Srbija devedesetih pokusala ocistiti Bosnjake iz Sandzaka ? Kada je vodjen rat tamo,kada su ciscena i paljena sela ? Dok su Bosnjacka sela u BiH bila paljena, u Sandzaku je bilo mirno.
I onda u sredini gdje nije bilo zlocina paradiraju neki izvidjaci,a u sredinama poput istocne Bosne ili Bosanske krajine nema te pojave.
To se u narodu kaze,ne pravi se veci katolik od pape.
CSKA wrote:
Kada je to drzava Srbija devedesetih pokusala ocistiti Bosnjake iz Sandzaka ? Kada je vodjen rat tamo,kada su ciscena i paljena sela ? Dok su Bosnjacka sela u BiH bila paljena, u Sandzaku je bilo mirno.
I onda u sredini gdje nije bilo zlocina paradiraju neki izvidjaci,a u sredinama poput istocne Bosne ili Bosanske krajine nema te pojave.
Pa nisu bitne samo devedesete, bitno je i ono što se dešavalo prije. Samo jedna trećina bošnjačke populacije iz Sandžaka živi u istom.
Radi se o tome da historijski utjecaji, osjećaj slabosti, odvojenost od matice i percepcija većinskog etnosa kao neprijatelja pokreće određene socijalne mehanizme koji čine da jedna grupa postane konzervativna, da kolektivističke vrijednosti diže na pijedestal i između ostalog bude poprilično grupno orijentisana + kompleks dijasporskog dokazivanja.
Možda si u pravu što se tiče "veći katolik od pape" ali to je slučaj manje više sa svima koji imaju sličnu sudbinu poput sandžačkih Bošnjaka. Najveći Hrvati - Hercegovci, najveći Srbi - ovi iz BiH, najveći Mađari - oni iz Rumunije... itd.
I da, broj populacije nije faktor koji određuje dominirajuću političku orijentaciju te populacije.
CSKA wrote:
Pa nisu bitne samo devedesete, bitno je i ono što se dešavalo prije. Samo jedna trećina bošnjačke populacije iz Sandžaka živi u istom.
Radi se o tome da historijski utjecaji, osjećaj slabosti, odvojenost od matice i percepcija većinskog etnosa kao neprijatelja pokreće određene socijalne mehanizme koji čine da jedna grupa postane konzervativna, da kolektivističke vrijednosti diže na pijedestal i između ostalog bude poprilično grupno orijentisana + kompleks dijasporskog dokazivanja.
Možda si u pravu što se tiče "veći katolik od pape" ali to je slučaj manje više sa svima koji imaju sličnu sudbinu poput sandžačkih Bošnjaka. Najveći Hrvati - Hercegovci, najveći Srbi - ovi iz BiH, najveći Mađari - oni iz Rumunije... itd.
I da, broj populacije nije faktor koji određuje dominirajuću političku orijentaciju te populacije.
Hehe....kada se srbi pozivaju na istoriju to je "guslanje",a kada to drugi rade to su onda historijske cinjenice.
Kod Zukorlica vidim da uporno pokusava bosnjake iz Sandzaka ubaci u Bosansku tragediju.
Ne vidim bas kako paradiranje i obiljezavanje njemackih saradnika moze pomoci bosnjacima u Srbiji,ali ajde...svako vodi svoju politiku,sam pao sam se ubio.
Napisao sam da je na 2 miliona populacije sasvim ocekivano da ima neki vid desnice.Nisam napisao da je to dominirajuca politika tog naroda.Onda bi Zukorlic osvojio vlast u Sandzaku, ne bi imao koliko ono 1-2% na zadnjim izborima.