Depresija-kako lijeciti ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
FlyAway94
Posts: 140
Joined: 03/08/2014 22:50
Location: SARAJEVOOO

#1 Depresija-kako lijeciti ?

Post by FlyAway94 »

Vec godinama sumnjam da patim od depresije, ali u zadnjih nekoliko mjeseci se bas pogorsalo, a cini mi se tonem sve dublje i dublje. Jednostavno, neraspolozen sam, mrzovoljan, nista me ne moze da oraspolozi, nemam volje, umjesto da pridjem curi ja pomislim u sebi ma furacica, sve su one iste, iako mi prije nije bio problem naci curu.

Ne mogu vise da izdrzim stvarno, prije sam isti bio ali sam se znao oraspoloziti, nekad me 'odjednom' krene, osjecam se predobro bez nekog posebnog razloga, pa ubrzo i to prestane.

Gdje mogu da se obratim za pomoc, jel se ovo moze skroz izlijeciti (ako se ustanovi da je depresija) ili se cijeli zivot piju neke tablete ?

A ne znam u zadnje vrijeme kao i da mi srce jace lupa, ne mogu se smiriti, ne znam se opustiti, jucer mi ruke drhtale, svadjam se, izadjem u grad sa nekim i onda se kajem sto sam uopce i izasao, jer mi se cini glupo, a kad dodjem kuci onda se osjecam usamljeno... Ni s kim ne pricam o svojim problemima, ne mogu vise, a vrlo cesto se i posvadjam sa osoba koje mi znace puno, nedavno upoznao jednu curu i zbog moje gluposti se posvadjamo, vise nismo ni u kontaktu nikako...
User avatar
Truba
Posts: 81796
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#2 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by Truba »

krampu i lopatu u ruke i kopaj
nema boljeg lijeka
golderizer
Posts: 17
Joined: 11/03/2007 23:59
Location: Sarajevo tristrojka (33)

#3 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by golderizer »

Pokušavam samo pomoći. Samo ono što dajemo instinski je naše.

viewtopic.php?f=42&t=41523&p=15789810#p15789810
altruista
Posts: 22
Joined: 04/02/2022 02:48

#4 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by altruista »

Kako se riješiti depresivnih misli?, Eckhart Tolle

"Postoji jak obrazac u meni koji ne želi više živjeti i teško se nositi sa tim. Molim vas dajte mi savjet." Prvo morate primijetiti da li ima negativnosti tu. "Ja ne mogu ovo više izdržati" ili koja god misao da vam dođe kad osjećate kad više ne možete živjeti. "Ne mogu više izdržati", "Dosta je bilo"... Drugim riječima, da li je to obrazac otpora koji je i dalje egoističan, jer stvari ne idu kako ste htjeli da idu. Ili može biti prisutan umor života, nakon spoznatog postojanja, situacija, itd. Možda umor. Vi niste ovdje, zato vas ne mogu pitati šta je to što osjećate i kako je iskustvo te želje da više ne živite. Ali bilo kome, ja preporučujem da prakticirate umiranje. Punom predajom sadašnjem trenutku. Nemojte zahtijevati da ovaj trenutak treba biti imalo drugačiji. On je takav kakav je. Onda ego umre. Umjesto rađenja suicida, ja jako preporučujem predaju. Puno efikasnije. Umri prije smrti. Da li situacije i dalje imaju moć da u vama uzrokuju negativnost? Da li situacije i dalje imaju moć da vas učine nesretnim? Događaji, situacije, ljudi. Je li zato ne želite više da živite? To nije predaja. Pokušajte predaju i vidite šta će se desiti. Što znači prestanite se žaliti na bilo šta više. Potpuno prihvaćanje ovog trenutka takvog kakav je. I čak i misao "ja ovo više ne želim", koja god, je otpor prema onome šta jeste. To vam ne treba. Zato, ako osjećate da vas vuče smrt, umrite sada za umom napravljenog sebe tj. za ego. Dopustite da ego umre. Potpuna predaja onome šta jeste. I vidite šta će se desiti. Možda iznenada iskusite mir koji prelazi sve razumijevanje. Što znači umrli ste. Ego se rastvorio.
A Complete Handbook of Nature Cures, H. K. Bakhru

Depresija

Depresija je najzastupljenija od svih emocionalnih poremećaja. Može varirati od osjećaja blage tuge do potpune boli i utučenosti. To donosi razne fizičke i psihološke simptome koji zajedno čine sindrom. Depresija je najneugodnije iskustvo koje osoba može podnijeti. Puno je lakše podnijeti neki fizički nedostatak nego depresiju. Rastuće složenosti modernog života i rezultirajuća kriza, kao i mentalni stres i naprezanje i svakodnevnom životu, inače odvodi do ovog poremećaja. Također nastaje zbog monotonosti i napora svakodnevne rutine, bez ikakve značajne varijacije u urbanom životu. Suicid je veliki rizik u ekstremnim slučajevima depresije.

Simptomi

Nije uvijek lahko dijagnosticirati depresiju klinički. Najupečatljiviji simptomi depresije su osjećaji akutnog gubitka i neobjašnjiva tuga, gubitak energije i gubitak interesa. Pacijent se inače osjeća umorno i ne interesira ga svijet okolo. Poteškoće sa spavanjem su česte. Inače, pacijent se probudi depresivan u 4 ili 5 sati ujutro i ne može nastaviti spavati. Ostala uznemirenja sna su problem da odemo na spavanje navečer, noćne more, i ponovljeno buđenje od ponoći nadalje. Pacijent pati od krivice, osjećaja potištenosti i zadubljenosti u sebe. Ostali simptomi depresije su: gubitak apetita, svrab, mučnina, uzrujanost, iritacija, impotencija ili frigidnost, konstipacija, boljke i bolovi po tijelu, gubitak koncentracije i gubitak moći odlučivanja. Neke osobe mogu izgubiti interes i patiti od naglog gubitka težine dok drugi mogu češće jesti i dobiti na težini. Slučajevi jake depresije mogu se okarakterizirati niskom temperaturom tijela, niskim krvnim pritiskom, vrelim rumenilima i drhtanjem. Vanjske manifestacije reprezentiraju plač upomoć od mučnog uma depresovanih osoba. Jako depresovani pacijent osjeća bezvrijednost i konačno je ubijeđen da je on sam odgovoran za svoj nerad i svoje trenutno stanje očaja.

Uzroci

Oslabljeno funkcioniranje nadbubrežnih žlijezda je jedan od glavnih uzroka mentalne depresije. Nepravilne navike ishrane uzrokuju probavne probleme i dovode do pretapanja masti. Višak ugljikohidrata kao što su žitarice, bijeli šećer, kafa, čaj, čokolade i mnogo manje povrća i voća u dijeti može rezultirati lošom probavom. Zbog loše probave, gasovi se proizvode u probavnom traktu, uzrokujući kompresiju preko dijafragme blizu srca i pluća. Ovo za posljedicu umanjuje dotok kisika tkivima, što povećava nivo ugljik dioksida, uzrokujući opću depresiju. Pretjerano i nasumično korištenje lijekova također dovodi to pogrešnog pretapanja vitamina i minerala u tijelu i ultimativno uzrokuje depresiju. Korištenje aspirina dovodi do nedostatka vitamina C, a antacida do nedostatka kalija i vitamina B. Dijebetes, nizak krvni šećer (hipoglikemija), i slabljenje jetre rezultiraju zbog korištenja rafinirane ili prerađene hrane, pržene hrane i previše uzimanja masnoće, što također dovodi do depresije.

Liječenje

Moderni medicinski sistem tretira depresiju sa anti-depresijskim lijekovima koji daju privremeno olakšanje ali imaju štetne nuspojave i ne uklanjaju uzrok i ne sprečavaju ponovni povratak depresije. Štetne nuspojave su velik oštećenje jetre, hipersenzitivnost, nesanica, halucinacije, zbunjeno stanje, grčenje, pad krvnog pritiska što dovodi do glavobolja i vrtoglavice, mutan vid, teško udisanje i teško držanje mokraće u sebi. Plan akcije za samo-tretman depresije sastoji se od reguliranja dijete, vježbanja, naučne relaksacije i meditacije. Dijeta ima prefinjen utjecaj na mentalno zdravlje osobe. Čak i nedostatak samo jednog nutrijenta može uzrokovati depresiju u podložnih ljudi. Doktor Pricilla, pomoćnik klinički profesor u univerzitetu Kalifornije, propisuje nutritivnu terapiju da izgradi hemikalije mozga, kao što su serotonin i norepinefrin, koje utječu na raspoloženje i često su u nedostaju depresovanim ljudima. Ona preporučuje jedenje hrane bogate B vitaminima, kao što su integralne žitarice, zeleno povrće, jaja i riba. Dijeta osoba koje pate od depresije treba skroz da isključuje čaj, kafu, alkohol, čokoladu i kolu, sve proizvode od bijelog brašna, šećera, boja za hranu, hemijskih aditiva, bijele riže, i jakih začina. Dijeta treba biti ograničena na tri obroka. Voće se može uzimati ujutro za doručak sa mlijekom i punom rukom orašastih plodova i sjemenki. Ručak se može sastojati od parenog povrća, čapatisa od punog sjemena, i čaše mlaćenice. Za večeru, salata od zelenog povrća i sve dostupne klice kao što su lucerka, "mung", sir iz kolibe ili čaša mlaćenice bi bili idealni.

Aktivnost i vježbe

Depresivno raspoloženje se može preći aktivnošću. Oni koji su depresivni će zaboraviti svoju patnju tako što rade nešto. Trebaju se okrenuti od sebe i razmotriti druge. Kući mogu dekorirati, popravljati, ili praviti nešto novo. Zadovoljstvo postignuća prevazilazi jad žalosti. Vježba također igra važnu ulogu u tretiranju depresije. Ne samo da drži tijelo i um pogodnim, već i daje rekreaciju i mentalno opuštanje. To je najbolji prirodni lijek za smirenje. Doktor Robert Brown, klinički pomoćnik profesor na univerzitetu Virginijske škole medicine kaže: 'Vježba proizvodi hemikalije i psihološke promjene koje poboljšavaju mentalno zdravlje. Mijenja nivoe hormona u krvi i može povisiti nivo beta-endorfina (hemikalija koje utječu na raspoloženje). Vježba može također poboljšati funkciju autonomnog nervnog sistema.' Vježba također daje osjećaj postignuća i zato umanjuje osjećaj bespomoćnosti. Neki oblik aktivne vježbe mora se raditi svaki dan u isto vrijeme. Da bude pravo korisno, vježba se mora raditi na taj način da dovede u akciju sve mišiće tijela na prirodan način. Hodanje je jedna takva vježba. Ipak tako je blaga po karakteru da morate hodati nekoliko kilometara ubrzano da se može reći da ste dovoljno vježbali. Joga asane kao što je vakrasana, bhuigasana, shalabasana, halasana, paschimotanasana, sarvangasana i shavasana, i pranajame kao kapalbhati, anuloma-viloma i bhastrika su jako korisne u tretiranu depresije.

Relaksacije i meditacija

Pacijent mora povratiti kontrolu nad svojim nervnim sistemom i kanalizirati svoje mentalne i emocionalne aktivnosti u odmorne harmonijske vibracije. To se može postići osiguravajući dovoljno odmora i spavanja pod pravilnim uvjetima. Također mora naučiti umjetnost naučne relaksacije i meditacije koji će dugoročno izliječiti depresiju. Relaksacija dopušta mišićima da rade efikasnije i eliminira umor tako što unapređuje vensku krvnu cirkulaciju kroz tijelo. Najbolja metoda relaksacije je shavasana ili 'mrtva poza'. Procedura za ovu asanu je objašnjena u poglavlju 7 joga terapije. Meditacije podrazumijeva treniranje uma da ostane fiksiran na određenu vanjsku ili unutarnju lokaciju. Sve mentalne moći trebaju se usmjeriti, bez odustajanja, ka objektu meditacije. To se može postići stalnom praksom. Preporučuje se da meditirate na Bogu ili Atmanu jer postanete prožeti kvalitetom objekta na kojem meditirate. Meditacija će pomoći napraviti dozu ravnoteže u nervnom sistemu. To dopušta žlijezdama da se povrate na ispravno stanje hormonalne ravnoteže i da pređete osjećaj depresije. Regularnost vremena, mjesta, i prakse su vrlo važni kod meditacije. Regularnost uslovljava um da uspori aktivnosti sa minimalnim kašnjenjem. Najbolja vremena su zora i sumrak, kad je atmosfera mirna. Umakanje u mlaku vodu jedan sat dnevno je korisno u tretiranju depresije. Napunite kadu mlakom vodom temperature 33 do 37 stepena celzija., lezite u nju. Držite glavu hladnom sa mokrom hladnom krpom.
kabadahija30
Posts: 114
Joined: 15/02/2022 22:58

#5 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by kabadahija30 »

Za one koji pate od depresije oni to znaju. To je pakao od bolesti. Jako teška bolest. Ja sam i sam bolovao i ne mogu porediti niti jednu bolest fizičku sa ovim koju sam dosad imao. Čovjek se.raspada i dupevnu bol koju osjeća je nenormalna. Utiče na svaki aspekt života. Lagano doktor i terapija. Antidepresivi i promjena života čine čuda. Svako ko misli da može sam grdno se vara. Dolazi do promjene u mozgu i ne možeš sam. Nakon 6 mjeseci sam novi čovjek. Ne bježati od lijekova. Barem ovi za depru su jako dobri. Naći pravog doktora i polako. Ove gluposti krampa lopata ti neće pomoći. Nikakav odmor ništa
Officer Crabtree
Posts: 3553
Joined: 14/10/2006 10:09
Location: Gol u selu

#6 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by Officer Crabtree »

Za tebe pomoći ima, za ovog sa kretenskim odgovorom na žalost nema.

Pokušaj uvođenjem rutina u svakodnevni život, obaveznog seta stvari za koje ćeš sam sebi dati obavezu da ih moraš uraditi, a za koje znaš da su korisne.

Izbjegavaj toksične ljude na svim mjestima.
EliasVeskot
Posts: 785
Joined: 16/05/2007 11:02

#7 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by EliasVeskot »

Prije svega koliko god to ofucano zvuci trebaš zaista nekoga ko ce te saslusati ne samo u ovom problemu nego inace, a druga stvar je da prihvatis sebe.
Sta konkretno to znaci? Svi nasi problemi su nastali u djetinjstvu kao odbrambeni mehanizam i prezivljavanje.
Ja sam imala problem sa posesivnim roditeljima, konkretno majkom koja me "previse voli" uspjela sm uci i sa njom u dijalog i shvatila da je i ona odrastajuci bez majke pokusala da mi da previse ljubavi...
Uzrok moje depresije i anksioznosti su bila posljedica moje frustracije zbog potrebe da udovoljim svima, onda dođu momenti kad jednostavno ne živim ovaj momenat nego se udaljim od svih i patim od nekih suicidnih misli i potpunom nemogusnoscu da se nosim sa teretom svakodnevnih desavanja.
Sreca pa nisam nikad probala opijate, inace bih se navukla cini mi se i na heroin. I razumjem ljude koji se alkoholiziraju, koji pokusavaju da se anesteziraju..
Medjutim, udaja i djeca i jako odgovoran posao su me dosta fokusirale na realni zivot, al ono sto mi je pomoglo je sto su neke osobe stale iza mene, podrzale me i rekli mi, daj vise prestani se trositi, uzivaj malo i dozvoli da te neko razmazi.onda sam shvatila da nisam nikad prihvatila to svoje unutarnje dijete, ono je samo trebalo da se oslobodi tudjih ocekivanja i da nastavi svoj zivot.
Pisi, slusaj, razgovaraj i trazi pomoc, ako je tesko onima koje znas onda mozes i ovako.
Psihoterapija, imas dosta knjiga na tu temu
Mislim
McGradySA
Posts: 792
Joined: 24/02/2021 11:25

#8 Re: Depresija-kako lijeciti ?

Post by McGradySA »

FlyAway94 wrote: 03/08/2014 22:55

Ne mogu vise da izdrzim stvarno, prije sam isti bio ali sam se znao oraspoloziti, nekad me 'odjednom' krene, osjecam se predobro bez nekog posebnog razloga, pa ubrzo i to prestane.

bracika moglo bi biti da ti prije imaš bipolarni
Post Reply