Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post Reply
JohnnyS

#151 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by JohnnyS »

AlfaKentaur wrote:
JohnnyS wrote:Aha, opet smo došli do KŠC-a, tog oruđa za pokrštavanje odbošnjačene mladeži Sarajeva, Tuzle i Zenice...
Ta skola je najbolji primjer onoga sto sam ranije govorio: krst je kompatibilan sa sekularizmom a polumjesec nije. Krst smije biti u sekularnoj, nevjerskoj, gradjanskoj, drzavnoj instituciji (skoli), ali polumjesec ne moze. Isto tako u skupstini HNK-a na zidu stoji Isusovo raspece, ali nikome ne pada na pamet da stavi polumjesec u nekom kantonu gdje su muslimani vecina. Itd... primjera je mnogo.

Šta ćeš, život nije fer pa je ovdašnje muslimane zapalo da odrastaju na neprijateljskom kontinentu.
5 0 5

#152 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by 5 0 5 »

AlfaKentaur wrote:
JohnnyS wrote:Aha, opet smo došli do KŠC-a, tog oruđa za pokrštavanje odbošnjačene mladeži Sarajeva, Tuzle i Zenice...
Ta skola je najbolji primjer onoga sto sam ranije govorio: krst je kompatibilan sa sekularizmom a polumjesec nije. Krst smije biti u sekularnoj, nevjerskoj, gradjanskoj, drzavnoj instituciji (skoli), ali polumjesec ne moze. Isto tako u skupstini HNK-a na zidu stoji Isusovo raspece, ali nikome ne pada na pamet da stavi polumjesec u nekom kantonu gdje su muslimani vecina. Itd... primjera je mnogo.
i kakve to veze ima sa temom koja se zove "Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti"?
homega

#153 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

5 0 5 wrote:
AlfaKentaur wrote:
i kakve to veze ima sa temom koja se zove "Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti"?
Ima veze, jer neuki bošnjački svijet percepira Graztovu promjenu imena kao promjenu vjere - iz islama u hrišćanstvo :oops:

Da je Gratz promijenio ime iz Muhamed u Mustafa, u Ekrem i sl.... niko ni riječi ne bi progovorio :-)
5 0 5

#154 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by 5 0 5 »

homega wrote: Ima veze, jer neuki bošnjački svijet percepira Graztovu promjenu imena kao promjenu vjere - iz islama u hrišćanstvo :oops:

Da je Gratz promijenio ime iz Muhamed u Mustafa, u Ekrem i sl.... niko ni riječi ne bi progovorio :-)
kada bi izbrisali sve postove koje se bave njegovim imenom, umjesto samom temom, ostala bi dva. (nagadjam, jer nisam pratio temu, upravo zbog takvih besmislica). ali to je jeftin i nimalo kreativan spin.
homega

#155 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

5 0 5 wrote:
homega wrote: Ima veze, jer neuki bošnjački svijet percepira Graztovu promjenu imena kao promjenu vjere - iz islama u hrišćanstvo :oops:

kada bi izbrisali sve postove koje se bave njegovim imenom, umjesto samom temom, ostala bi dva. (nagadjam, jer nisam pratio temu, upravo zbog takvih besmislica). ali to je jeftin i nimalo kreativan spin.
Kad bi mogao filtrirati osobe koje su kritičari Gratzove promjene imena, ubijeđen sam - prepoznao bi sve njih kao Bošnjake, zapravo - muslimane.

Negdje sam čitao da muslimani smatraju grijehom promjenu imena u nemuslimansko, slično kao i promjenu vjere iz islamske...

PS

Evo ti očit primjer, stajalište jednog forumskog hard-muslimana - Bošnjaka:
AlfaKentaur wrote: A kako drugacije gledati na to? Ako covjek odbaci svoje muslimansko ime i uzme krscansko, zar to nije barem kulturolosko samo-pokrstavanje? Jer ako mu nije bio cilj da se utopi u krscansku Europu, zasto je onda mijenjao ime?
Last edited by homega on 25/11/2014 15:23, edited 1 time in total.
AlfaKentaur

#156 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by AlfaKentaur »

homega wrote:
Ima veze, jer neuki bošnjački svijet percepira Graztovu promjenu imena kao promjenu vjere - iz islama u hrišćanstvo :oops:
A kako drugacije gledati na to? Ako covjek odbaci svoje muslimansko ime i uzme krscansko, zar to nije barem kulturolosko samo-pokrstavanje? Jer ako mu nije bio cilj da se utopi u krscansku Europu, zasto je onda mijenjao ime?

Sasvim je ocigledno da je odbacio svoje ime i prezime jer ne zelio da se identifikuje sa muslimanima i Bosnom. A uzeo je ime po kojem ce se identifikovati sa germanima i krscanima. Je li covjek ne moze biti obrazovan, progresivan, napredan... ako je musliman?

Hocemo li opet kao u proslom sistemu, ako zelimo da napredujemo, da se samopokrstavamo i dokazujemo svijetu tako sto cemo gaziti i pljuvati po svome i svoje smatrati inferiornim u porudjenju sa drugim kulturama?
5 0 5

#157 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by 5 0 5 »

AlfaKentaur wrote:
homega wrote:
A kako drugacije gledati na to? Ako covjek odbaci svoje muslimansko ime i uzme krscansko, zar to nije barem kulturolosko samo-pokrstavanje? Jer ako mu nije bio cilj da se utopi u krscansku Europu, zasto je onda mijenjao ime?
to vrijedi samo za muslimana. (pod musliman mislim na vjernika islamske vjere). ko kaze da je denis uopste musliman i da mu ista znace teoloska pravila i principi.
drugo, denis nije krscansko ime, nego samo ime. ako ga nosi krscanin, onda je krscansko, ako ga nosi musliman, onda je muslimansko. njegova religijska opredjeljenost i ime koje je odlucio nositi je njegova stvar i nema nikakve veze sa onim s cim se bavi i sto govori. bar ne bi trebalo biti. njemu moze jedino biti plus ako se kao argumentacija (protiv njega) uzima njegovo ime. i muhamed ali je promijenio ime, pa ne vidim da njega neko smatra ljigavcem i otpadnikom. (bar ne oni koji koriste mozak).
pumica

#158 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by pumica »

JohnnyS wrote:
Drinski wrote:
JohnnyS wrote:Samo vjerski fanatici gledaju bilo koga kroz prizmu vjere, pa tako i germane gledaju kao kršćane. Normalni ljudi ne.
Pa jesmo li mi Bosnjaci htjeli da ubacimo u Ustav EU ono o kršćanskim korijenima Evrope?

Pa suvremena Europa, zapravo EU je nastala između ostalog na kršćanskim korijenima, sigurno nije na budističkim. Iz prostog razloga jer je Crkva drmala kontinentom preko 1000 godina. Ako se već mora ubacivati to korijenje onda kršćanstvo i antičko naslijeđe ima najviše smisla. Druga je stvar što su te preambule obični nepotrebni kič. A jesu li germani inzistirali? Ne zaboravimo da germani nisu samo Austrijanci već da germana ima i drugih nacija...
Dakle, mogao je ostaviti ime Muhamed.
Ali nije jer istovremeno podsjeca na Islam i muslimane?
Cuj germanizacija :roll: amaaaaan.
Pa dobro ako se on jadan osjeca superiorno na taj nacin, ne znaci da jeste superioran.
I bilo bi dobro da se promijeni naziv teme :mrgreen:
Mohamad Sissoko

#159 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Mohamad Sissoko »

5 0 5 wrote: i muhamed ali je promijenio ime, pa ne vidim da njega neko smatra ljigavcem i otpadnikom. (bar ne oni koji koriste mozak).
:-) koliko gluposti u jednoj recenici. Pocni i ti koristit mozak.

Razlozi Alijeve promjene imena i vrijeme kad je to ucinio ne moze se nikako poredit sa ovim likom.

Ponavljam, sto rece Ali "that was my slave name".
Last edited by Mohamad Sissoko on 25/11/2014 15:58, edited 1 time in total.
homega

#160 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

.
AlfaKentaur

#161 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by AlfaKentaur »

5 0 5 wrote:ko kaze da je denis uopste musliman

drugo, denis nije krscansko ime, nego samo ime. ako ga nosi krscanin,
Da li je vjernik ili ne to me ne zanima. Njegovo pravo. Ako kada neko promijeni ime jer se stidi svog porijekla to je vec druga stvar. Moje pravo je da takve ljude smatram papcima. Umjesto da ponosno nosi svoje muslimanko ime i dokaze Europi da covjek moze biti obrazovan i progresivan iako je musliman, on je uradio suprotno. Pokazao je da mu je porijeklo teret oko vrata, da se stidi porijekla, i zatim je poljubio Europi guzicu tako sto je za sebe izabrao ime koje asocira na germane i krscanstvo. Drugim rijecima -moje ne valja, vase valja.

A za ovo drugo, hajde ne pravi se budala. Svi znamo da kada cujemo da se neko zove Muhamed onda je vjerovatno musliman. A u ovo slucaju kada neko cuje Dennis Gratz pomislit ce da je german i krscanin. I upravo je to razlog zasto je on to uradio. Svako geografsko podrucje ima svoja specificna imena. Dennis Gratz je spicificno ime za Europu i krscane. Dakle, sve je jasno sta mu je cilj bio... Ako mu je smetalo ime Muhamed, zasto je promijenio i prezime? E zato sto nije htjeo da se identificira sa muslimanima ni sa Bosnom. Nego hoce sa novim imenom da bude german i krscanin.

Papak. I moje pravo je da ga smatram papkom. Isto kao i bivse komuniste muslimane koji su rokali krmetinu i nadijevali djeci sprska imena da bi ih neko iz partije pomilovao po glavi. FUJ.
homega

#162 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

AlfaKentaur wrote:Papak. I moje pravo je da ga smatram papkom. Isto kao i bivse komuniste muslimane koji su rokali krmetinu i nadijevali djeci sprska imena da bi ih neko iz partije pomilovao po glavi. FUJ.
Znam za milovanje po glavi i glaviću, a krmetine na kilometre u blizini nije bilo. Samo muslimani, tako da nije pravilo to davanje imena djeci i rokanje krmetine. Ljudskog ološa ima svuda među nama, najviše među "našim", ali je ono uglavnom dobro sakriveno pod ćilim :-)
fosna2014

#164 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by fosna2014 »

AlfaKentaur wrote:
fosna2014 wrote:
Nisi dobro upoznat sa činjenicama u Evropi što se toga tiče. Pogledaj Francusku kako se tamo barata sa vjerama, svim vjerama! U velikom dijelu Njemačke se sve više zabranjuju vjerska obilježja na državnim ustanovama i to je proces koji ne ide od danas do sutra. Takav se trend primjećuje u svim državama Evrope i to će se i nastaviti. Ali to je druga tema.
U vecini drzava su vjerski simboli prihvatljivi u javnim ustanovama. Putovao sam puno i vidio sam svojim ocima. U Spaniji i Italiji ne mozes nigdje uci a da te ne doceka krst na zidu. U Njemackoj isto tako. Udjes u banku a na zidu krst. Kada je bizoc javne ustanove se obavezno ukrasavaju. Poljska isto tako. A ovdje kod nas, dole u jednom kantonu gdje su hrvati vecina, u kantonalnoj skupstini na zidu stoji Sisusovo raspece. U skoli KSC koja je sekularna i gradjanska krstovi su na svakom zidu.... A zamisli jarane da neko stavi polumjesec u kantonalnu skupstinu KS-a ili tamo u Bihacu, ili u neku osnovnu gradjansku skolu. Mozes li to zamisliti? Zasto krst nije suprotan sekularizmu a polumjesec jeste?
Dobro, ja nisam rekao da ne postoji to, nego da je sve manje. Francuska je recimo dobar primjer kako to sve treba da izgleda. Ne gledaj to sve iz vjerskog ugla, jer ona ne treba da bude generalni faktor, nego samo subjektivno i privatno pravo pojedinca.
Teniser

#165 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Teniser »

Da li je ovo tema promjene imena ili tema poštenog odnosa N.S.
P.S. a škola u K.S. u kojoj se odvajaju djeca u muške i ženske razrede.
Novak20

#166 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Novak20 »

Ne znam zašto se oko promjene imena i prezimena uzrujavaju ljudi čiji su preci slavenska i krstjanska imena zamijenili arapskim ili turskim.
Unaprijed se izvinjavam ako sam nekoga uvrijedio, nije mi to namjera.
Last edited by Novak20 on 26/11/2014 00:24, edited 1 time in total.
homega

#167 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

Novak20 wrote:Ne znam zašto se oko promjene imena i prezimena uzrujavaju ljudi čiji su preci slovenska i krstjanska imena zamijenili arapskim ili turskim. .
Ma ne samo imena, već i vjeru :lol: :lol:
jastuk1

#168 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by jastuk1 »

Novak20 wrote:Ne znam zašto se oko promjene imena i prezimena uzrujavaju ljudi čiji su preci slavenska i krstjanska imena zamijenili arapskim ili turskim.
Namjera ti je itekako ti je namjera da vrijeđaš. ! Nije niko tolko naivan da ne osjeti pokvarenost i prepredenost tvoga pokvarenog i tendancioznog izvrtanja.
Teniser

#169 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Teniser »

12.10.2014. je prošao tj već ima mjesec i pol,šta bi od onih 100.000 radnih mjesta,ili bar da vidimo koja je to firma zaposlila početnih 1500 radnika.
Svaka čast N.S na principijelnosti.
Projecting1500

#170 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Projecting1500 »

Novak20 wrote:Ne znam zašto se oko promjene imena i prezimena uzrujavaju ljudi čiji su preci slavenska i krstjanska imena zamijenili arapskim ili turskim.
Koja slavenska? Vecina vama su preci imali imali razna autohtona, ilirska, dacanska, tracanska, bulgarska. grcka itd. imena a danas koristite slavenska, jevrejska i slicno... ne znam sta se vi javljate.

Mi smo prihvatili Islam i koristimo islamska imena.

A "Dennis Gratz" nije presao na krscanstvo niti zivi u Njemackoj koliko vidim... nego je i dalje u Bosni i htio bi prevenstveno Bosnjake da predstavja.

Papak je iskompleksirani i to ce ga pratit dok je ziv.
Skijaš

#171 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Skijaš »

Projecting1500 wrote: Papak je iskompleksirani i to ce ga pratit dok je ziv.
Čovjek ima pravo da sebi izabere ime koje mu se sviđa, ne znam zašto vam je to toliki problem. To što ne funkcioniše na tom primitivnom naša imena, njiihova imena, to je dokaz zrelosti, a vi ostanite u polumraku mehane i nastavite se čakijati. Može kupiti auto koje hoće, može oženiti koga hoće, ali ne može sebi izabrati ime koje mu se sviđa ? Ma molim te ? Haj' ti u Anadoliju pa tamo nameći plemenska pravila.
Better Man

#172 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Better Man »

Projecting1500 wrote:
Koja slavenska? Vecina vama su preci imali imali razna autohtona, ilirska, dacanska, tracanska, bulgarska. grcka itd. imena a danas koristite slavenska, jevrejska i slicno... ne znam sta se vi javljate.

Mi smo prihvatili Islam i koristimo islamska imena.

A "Dennis Gratz" nije presao na krscanstvo niti zivi u Njemackoj koliko vidim... nego je i dalje u Bosni i htio bi prevenstveno Bosnjake da predstavja.

Papak je iskompleksirani i to ce ga pratit dok je ziv.
Papak si ti i svi ostali koji razmišljate tako. Pa šta ako je promjenio ime i prezime. To je nebitno. Ljude treba da cijenimo po poštenju, da li su dobri iitd. ili su pokvareni, loši itd., a ne po imenu i prezimenu, vjeri naciji itd.
pumica

#173 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by pumica »

Ljude trebamo cijeniti po SVEMU.
Skijaš

#174 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Skijaš »

pumica wrote:Ljude trebamo cijeniti po SVEMU.
I po tome koliko šećera stave u kafu ?
Mohamad Sissoko

#175 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Mohamad Sissoko »

homega wrote:
Novak20 wrote:Ne znam zašto se oko promjene imena i prezimena uzrujavaju ljudi čiji su preci slovenska i krstjanska imena zamijenili arapskim ili turskim. .
Ma ne samo imena, već i vjeru :lol: :lol:
Dr Vojislav Šešelj bi bio ponosan na vas dvojicu.
Post Reply