Sociolog wrote: ↑21/06/2025 23:52
Igramo se preciznih rijeci , nije problem.
"Evo vam drugi link koji to tvrdi
https://database.earth/population/bosni ... ility-rate i bili su i takvi slični brojevi i vidljivi i ranije i na ovoj vebstranici do 2050 godine "
To su samo pretpostavke, bez kvantativnih analiza, s pretpostavkama ka imigraciji u nasoj domovini.
Tu ce se i na tvom linku, opet radjati manje od 25.000 ljudi godisnje
Opet los izvor/link .
Haj pametnjakovicu kad mislis da si najpametniji, objasni mi sta je DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST??
Znas li koji je prosjek godina stanovnistva za nasu domovinu?
Haj papak, napisi?
Koja je drzava rijesila problem, kad se predje duboka demografska starost??
https://de.statista.com/statistik/daten ... rzegowina/ ali sada su te brojke skrivene do 2050 godine i samo vidljive za registrirane korisnike te vebstranice(ja se nadam da će ih opet nekad prikazati da se uvjerite da sam pisao istinu).
" Pišeš li ti o John Kennedy Mosoti? Ovome čovjeku koji je uslikan u ovome linku
https://ba.unfpa.org/en/news/bosnia-and ... rse-course i koji je sam rekao da je moguće demografsko poboljšanje za BiH ako se promjeni kurs? Ili možda nekog drugog čovjeka? "
Da, mislim o tom cestitom gospodinu, i prijateljski nastrojenom prema nama.
Trebao si cijeli intervju predociti ne samo " pausalni zakljucak".
Prosle su barem tri godine, a piramida broja rodjenih je za svake te tri godine sve manja i manja .
" Pitao si me pitanje.
Gdje zivi vecina naseg stanovnistva? I na to pitanje ne mislim odgovoriti dok ne znam na šta tačno misliš. Jesi li pitao u BiH i u kojoj opštini? Po kantonima? U gradovima ili u selima? U inozemstvu? Ili po bosanskohercegovačkim korijenima? "
Da li pises bosanskim jezikom? Jednom pises inozemstvo, drugi put inostranstvo. Kojim jezikom ti pises, kvazi patrioto?
Koliko gradjana zivi u BIH? Koliko okvirno ruralnom a koliko urbanog stanovnistva?
"Hrvatska je dovela, i dovodi solidan broj svije emigracije iz Juzne Amerike + finansijski punoooo bolje stoji od nas , nema ove nase svakodnevne probleme."
" O tome smo već razgovarali. I misliš li stvarno da novac može riješiti sve probleme kao i demografski problem BiH? Guglaj i znati ćeš da Norveška i Švicarska imaju još više novca na raspolaganju nego Hrvatska i tamo žene nemaju po petero djece ko žene naprimjer u Somaliji i koja ima još veće svakodnevne probleme nego mi i još manje novca na raspolaganju. "
Nisam spomenuo, ni Švicarsku ni Norvešku, tako da levat, ne naturaj mi nesto sto nisam ni spomenuo, niti je obrazac radjanja nasih zena kao u Somaliji( o ogromnoj mjeri).
Hrvatska je ulozila i ulaze ogromne novce, za demografiju, vrtice, stanove za mlade i imaju nekih pozitivnih pomaka, idu kotrljaju se ka poboljsanju, idu, sporije, ali vidi se progres.
"Nisu bitni likovi, bitne su osobe ljepseg spola, gdje su se zivotni stilovi promjenili , puno nego cak 1970tih."
" Samo da znam jesi li ovo sam pročitao kada si to sam pisao i ima li za tebe rečenica ikakvog smisla? "
Itekako , zene su te koje radjaju, i koje uglavnom ili dobrano odlucuju koliko ce imati djece.
Stilovi zivota nisu vise da zene bude kuci, odgaja djecu i kuha.
Hvala Bogu, nase sestre, rodice, se obrazuju, budu samostalne i finansijski nezavisne, i da ne nalete na nekog budalu, koji bi da im " štanca djecu, jer ima svoju nafaku".
Hvala Bogu, dosta nasih cura je sekularno i itekako promisljeno.
Usput, ne zive samo Bosnjakinje u Bosni, nego i Hrvatice i Srpkinje i djevojke drugih nacionalnosti.
Zenama je puno teze naci partnera, usljed ogromnog broja likova koji su zgubidani, u Bosni.
Nije svakome cilj da ima 6 djece...jedno su zelje drugo mogucnosti, vecine stanovnistva u Bosni i Hercegovini.
" Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?
Preporučujem ti da budeš malo precizniji sa takvim pitanjima jer nisi opet tačno pitao gdje? U BiH? I naravno da to znam ako su brojke koje su izdane za javnost tačne. "
U Bosni i Hercegovini, broj rodjenih od 2021/22/23/24. je krivuljom prema doli, i imas te podatke vrlo lahko na Netu, pa i na Wikipediji pronaci.
"Obrazlozi mi svoju piramidu, uvjeri me da nisam upravu, da sam krivu"
" Ostavio sam ti sada drukčiji link u kojem piše
"Future Total Fertility Rate of Bosnia and Herzegovina (2025-2100)
Bosnia and Herzegovina's positive upward trend in fertility rate is set to increase even further in the future. From 1.4983 to an average of 1.6098 children born per woman. An additional increase of 7.44% from 2025 to 2100." i ja se nadam da u tome linku neće se opet početi davati informacije da će BiH u budućnosti imati fertilitet preko 3.3 po ženi ili druge neralne cifre šta ni ja ne vjerujem da će se desiti ako i dalje uspiješ da guraš pesimizam na ovome forumu i uvjeravaš žene da ne trebaju imati više djece u BiH jer nema po tvome znanju dovoljno novca u zemlji za njih, kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "
Provjeri jos jednom svoj link. I po tvom linku, tesko, skoro nikako da bude vise od 25.000 rodjenih u toku jedne kalendarske godine.
Ja ne guram pesimizam na ovoj temi, samo iznosim cinjenice .
Posalji mail gospodinu Ameru Osmicu, demografsku, on ce ti vjerujem biti 10# pesimisticniji od mene.
Nikoga ja ne uvjeravam, nemoj da lazes, i da petljas da ja ovdje pisem zenama da nemaju vise djece.
" kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "
Jesi li smijesan sam sebi ovom recenicom?
U kojem ti svijetu iluzija zivis?
Sumnjam da zivis u Bosni i Hercegovini, jer trenutno ljudi jedva zive s 2 djece kad je 1 kg tresnji 18 km.
Djeca su jako surova u skoli, kad nekog zafrkavaju sto nema Play Station 4 npr. ili sto mu roditelji ne mogu priustiti izlete s skolom ili da trenira neki sport.
"Obralozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"?? Ja nisam napisao da žene moraju imati novac da mogu imati 3/4 djece jer ako je i žena ima milione na banci to joj neće pomoći ako je njeno tijelo više nije sposobno za rađanje djece i kada se skoro nemoguće da dobije djecu ko naprimjer u 60 godinama svoga života. "
Ovo ti je poprilicno nebulozan odgovor, priznati ces.
Zena koja zeli da se ostvari ko majka, sigurno ce davati sve od sebe da pronadje odgovarajuceg partnera do 35/40.( 95% ih nadju).
Zene nisu objekat za " pravljenja 3/4 djece, ako ona to ne zeli".
Hvala Bogu, pa je Bosna jos sekularna drzava.
Da li ti uopste poznajes koliko zena, nazalost, ima endokrinoloske probleme, cervikalne probleme, zdravstvene probleme spolovila?
" Ne. Jer ja nisam to kod svake žene istraživao i natjerao ih da se na to testiraju. "
Ne, zene se ne tjeraju, nego vode racuna o svom zdravlju, to nije testiranje, jer ne znas, to je dijagnostika, nase sestre, zene, idu na dijagnosticke procedure, imaju jako samovijest o svom zdravlju, vise nego mi muskarci.
Jedino ako se dosele drugi narodi, BHS narodi nemoguce.
" Već sam ti ranije u mojim postovima napisao da računam da na povratnike iz inostranstva(jer i tamo se krize sve više šire i to će tjerati našu dijasporu najvjerovatnije opet nazad u BiH), ljude koji će možda tražiti u BiH azil ako uspijemo da sačuvamo mir, stabilnost i možda će oni i ostati, isto sam napisao i da ja računam da će stići radnici iz drugih zemalja(koji već sada dolaze) koji će možda u BiH ostati i imati djecu(ako se još sjećaš na moj raniji post gdje sam to pisao, i ti si kasnije tvrdio da je to glupost)."
Nasa dijaspora, tesko, moguce neki manji broj, ali nedostatno.
Strani radnici dolaze, ima ih tacno, a to za njihovu djecu ako se budu radjala jestw druga stvar u demografskim bazama " foregin children", i na sta ti aludiras da ce povecati nas fertilitet.
[/quote]
"Igramo se preciznih rijeci , nije problem."
Od toga ja opet ne primjetim puno.
"To su samo pretpostavke, bez kvantativnih analiza, s pretpostavkama ka imigraciji u nasoj domovini.
Tu ce se i na tvom linku, opet radjati manje od 25.000 ljudi godisnje
Opet los izvor/link ."
Pa pisao si mi da BiH u budućnosti ne može stići opet na fertilitet preko +1.50 po ženi jer si napisao sam da BiH tu brojku ne može opet imati i htio si link sa pretpostavkama preko +1.50 i tu možeš vidjeti tu cifru za koju si ranije tvrdio da je to nemoguće i gdje sam ja tvrdio da će se u BiH garantovano rađati po 6 djece po ženi ili po 100 000 ljudi godišnje? Šta sada hoćeš? Sada ti ne paše ni otaj link jer je doveo tvoje znanje do kolapsa?
"Haj pametnjakovicu kad mislis da si najpametniji, objasni mi sta je DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST??"
Zbog čega ja tebi moram sve objašnjavati? Zar ti nemaš vlastiti mozak koji ne misliš upotrebljavati?
"Znas li koji je prosjek godina stanovnistva za nasu domovinu?
Haj papak, napisi?"
Zašto mi opet postavljaš opet ova dosadna pitanja kada Google to može ti to lako odgovoriti? I misliš li da je za to potrebno ogromno znanje?
"Koja je drzava rijesila problem, kad se predje duboka demografska starost??"
Sam si ranije lupao kako to Hrvatska pokušava ali još uvijek u tome nije uspjela jer najvjerovatnije ni sam ne vjeruješ u te informacije koje nam ovdje preporučuješ da kopiramo od njih za BiH.
"Prosle su barem tri godine, a piramida broja rodjenih je za svake te tri godine sve manja i manja ."
Polako to stvarno dosađuje čitati, stalno se ponavljaš. Misliš li da je ne znam čitati pa mi to moraš još milion puta dati za čitati šta već znam.
"Da li pises bosanskim jezikom? Jednom pises inozemstvo, drugi put inostranstvo. Kojim jezikom ti pises, kvazi patrioto?"
Postavljaš konfuzna pitanja koja se ne mogu fino razumijeti. Šta od mene očekivaš? Inostranstvo i inozemstvo su za mene skoro jedne te iste značajne riječi. Ko biti pokopan, ukopan ili zakopan. Ne kontaš li moj bosanski jezik? Verstehst du vielleicht Deutsch besser? Und möchtest du lieber mit mir in einer anderen Sprache kommunizieren?
"Koliko gradjana zivi u BIH? Koliko okvirno ruralnom a koliko urbanog stanovnistva?"
Po mome znanju trenutni broj stanovnika BiH je vjerovatno je između "2,9 i 3,1 miliona", s dominantnim urbanim stanovništvom od oko 56%, ja ne mogu pisati preciznije procjene jer ja nemam savršen popis stanovništva niti mislim zaposliti odlične ljude koji to dan i noć istraživaju. Šta sad?
"Itekako , zene su te koje radjaju, i koje uglavnom ili dobrano odlucuju koliko ce imati djece."
Itekako muškarci kontroliraju hoće li se desiti veza i brak kao i podrška za ženu tokom života šta je isto veoma važno.
"Hrvatska je ulozila i ulaze ogromne novce, za demografiju, vrtice, stanove za mlade i imaju nekih pozitivnih pomaka, idu kotrljaju se ka poboljsanju, idu, sporije, ali vidi se progres."
Već si ranije to pisao a gdje su tvoji linkovi da je Hrvatska u tome negdje uspjela da napravi značajne korake? To je Mađarska isto uradila i gdje su rezultati da ogromni novci vode prema ogromnom pozitivnom priraštaju(po ženi) u jednoj zemlji? Hrvatska je u zadnjoj godini(2024) imala 31,858 rođenja u državi i to je isto najmanji broj rođenja u decenijama ko i BiH. Da vidi se neko doseljenje iz drugih država i šta tebe pravi sigurnim da će oni zauvijek tu ostati? Ja isto poznajem ljude koji su otišli u Njemačku i meni rekli da se ne misle nikada u BiH vratiti i 6 mjeseci kasnije kada su se vratili rekli su da Njemačka nije paradis koji su sebi zamislili.
"Hvala Bogu, nase sestre, rodice, se obrazuju, budu samostalne i finansijski nezavisne, i da ne nalete na nekog budalu, koji bi da im " štanca djecu, jer ima svoju nafaku".
Zahvali se isto bogu za izumiranje stanovništva. Ako misliš da je bolje da žene same odgajaju djecu onda sigurno možeš drugima ljudima objasniti šta se većinom desi sa djecom u SAD-u gdje je to često moguće i zbog čega oko 70% od ljudi koji su danas u Americi u zatvoru odgojeni isključivo od žena i koje osobe tamo kasnije najviše izvrše samoubojstvo ili koriste drogu i saznati ćeš da istina boli jer otac nije bio prisutan tokom djetinjstva. Da si profesionalac ti bi znao da je najgore iskustvo koje jedno djete i maloljetnik mogu napraviti je biti oduzet od svoga oca jer mama ne zna u životu jednog djeteta i maloljetnika stvoriti strukture(funkciju) koje su bitne.
"Usput, ne zive samo Bosnjakinje u Bosni, nego i Hrvatice i Srpkinje i djevojke drugih nacionalnosti."
Gdje sam ja tvrdio da u BiH žive samo Bošnjakinje?
"Zenama je puno teze naci partnera, usljed ogromnog broja likova koji su zgubidani, u Bosni."
Preporučujem ti da se odlučiš za ovu opciju ili za drugu opciju u kojoj isto tvrdiš da 95% od njih to uspiju da nađu partnera jer se oboje ne uklapaju jer ako misliš da 95% od njih to uspiju onda je to lako.
"U Bosni i Hercegovini, broj rodjenih od 2021/22/23/24. je krivuljom prema doli, i imas te podatke vrlo lahko na Netu, pa i na Wikipediji pronaci."
Smiješan si. Već sam i sam ostavio taj link ovdje za druge ali najvjerovatnije ga nisi vidio.
"Provjeri jos jednom svoj link. I po tvom linku, tesko, skoro nikako da bude vise od 25.000 rodjenih u toku jedne kalendarske godine."
Opet se ponavljaš i to su uspio dvaput u jednom postu i ja ti opet moram ponoviti da nisam ni tvrdio da će biti više i više rođene djece nego samo da će biti fertilitet oko 1.6 po ženi u budućnosti, nauči se razlikovati profesionalce.
"Posalji mail gospodinu Ameru Osmicu, demografsku, on ce ti vjerujem biti 10# pesimisticniji od mene."
Šta mene treba da brine ta osoba? Ta osoba nije me pitala za išta i zbog čega trebam da tu osobu kontaktiram? Ja već imam dovoljno posla da tebi objasnim stvari o kojima puno ne znaš a ranije si mi pisao da si profesionalac.
"Nikoga ja ne uvjeravam, nemoj da lazes, i da petljas da ja ovdje pisem zenama da nemaju vise djece."
Čitaj sam svoje postove pa ćeš znati da si skoro najveći zagovornik izumiranja stanovništva jer tačno preporučuješ one stvari koje to uzrokuju. Mene gledaj kao tvrdokornog protivnika jer nemam isto mišljenje ko ti i suprotstavljam se tvojem planovima jer vidiš ko te kritikuje. Ako nikoga ne uvjeravaš ponovi za nas ovo šta ja pišem velikim slovima
Ja klix forumaš Sociolog vama ženama preporučujem da nađete što ranije tačnog partnera sa kojim mislite/možete živjeti svoj cijeli život i da se za njega oženite u mladim godinama svoga života jer ste tada sposobne da rodite što više djece i da to uradite i da ih odgojite što bolje.
i onda ću ti vjerovati.
"Jesi li smijesan sam sebi ovom recenicom?"
Ne. Meni je više smiješno da se meni predstavljaš kao profesionalac ali ne znaš ni koristiti domaća bosanska slova ko đžćčš u svojem tekstu. Hahaha
"U kojem ti svijetu iluzija zivis?"
Ja se ovdje dnevno suočavam sa realnošću jer vidiš sam da čitam i odgovaram na tvoje postove. Gdje vidiš da bježim u svijet iluzija?
"Sumnjam da zivis u Bosni i Hercegovini, jer trenutno ljudi jedva zive s 2 djece kad je 1 kg tresnji 18 km.
Djeca su jako surova u skoli, kad nekog zafrkavaju sto nema Play Station 4 npr. ili sto mu roditelji ne mogu priustiti izlete s skolom ili da trenira neki sport."
Sumnjaj šta hoćeš. Ja mogu dokazati da živim u BiH jer koristim fiksni broj i mobilne brojeve koje se isključivo mogu u BiH koristiti, podsjećam redovno trgovine ko Bingo, Robot, Konzum, Merkator i druge koje su smještene u BiH, isto kupujem redovito Bingo i loto listiće bh lutrije, imam isto prijavljen boravak u lokalnom MUP cipsu. Za treniranje sporta se ne treba novac jer ja pravim sam sport sa dnevnim treningom u vlastitoj kući. Za tvoju informaciju ja imam Playstation 4 i skoro sve igre koje sam proigrao sam, našao sam veoma brzo odličnog kupca preko olx.ba i to je bio jedan pametni maloljetnik koji isto ima vlastiti PS4 i koji je pokazao veću profesionalnost nego ti. Sad jedno pitanje na tebe u kojim državama je blagostanje stvorilo djecu? Jer stalno pišeš da su pare problem a u BiH danas ima više novca na tržištu neko ikada a gdje su više djece koje nam sa novcem obećavaš? Jer sam pišeš da ide kazaljka prema dolje.
"Zena koja zeli da se ostvari ko majka, sigurno ce davati sve od sebe da pronadje odgovarajuceg partnera do 35/40.( 95% ih nadju)."
Samo da znam odakle imaš tu informaciju? Žene po mome znanju trebaju već naći odgovarajućeg partnera do 20 godine svoga života jer su istraživanja dokazala da su one najplodnije od 18 do njihove 24 godine i onda već počinje da padne njihov SMV šta to otežava i ja se nadam da znaš o čemu ja pišem.
"Zene nisu objekat za " pravljenja 3/4 djece, ako ona to ne zeli"
Neke žene i ne žele da rade, da se ponašaju fino ili da paze da im se nešto slabo ne desi pa ako hoćeš nagovori ih isto da cijeli život isto ne rade ako misliš da je to moguće i da žive u jednom svijetu iluzija.
"Hvala Bogu, pa je Bosna jos sekularna drzava."
Još par stotina godina i na Bosnu se najvjerovatnije neće niko ni sjetiti čak ni bog ako mi nestanemo.
"Ne, zene se ne tjeraju, nego vode racuna o svom zdravlju, to nije testiranje, jer ne znas, to je dijagnostika, nase sestre, zene, idu na dijagnosticke procedure, imaju jako samovijest o svom zdravlju, vise nego mi muskarci."
Fino je pročitati da nešto rade tačno i ja se nadam da si sa time u pravu.
"Nasa dijaspora, tesko, moguce neki manji broj, ali nedostatno."
Pa to je i dobro tako. Ja ne mislim da BiH treba kopirati sistem Australije da se doseli što više ljudi iz inostranstva koji imaju novca(i koji će najvjerojatnije biti lijeni jer imaju sve šta im je potrebno da ovdje uživaju) da ovdje cijene i dalje što više se dižu za nekretnine kao i troškovi za život i da kasnije i počnemo imati beskućnika i drugih problema. Manje je ponekad bolje nego previše.
"Strani radnici dolaze, ima ih tacno, a to za njihovu djecu ako se budu radjala jestw druga stvar u demografskim bazama " foregin children", i na sta ti aludiras da ce povecati nas fertilitet."
Nisi me sad opet 100% razumio, ne mislim da će se povećati naš fertilitet kroz strane radnike i njihovu djecu jer mislim da će oni možda držati broj stanovnika u zemlji najvjerovatnije na stabilnom nivou ako ostanu i imaju djecu i to je opet drukčija stvar ko što se vidi na Njemačkoj gdje se je to desilo. Ja isto opet ne tvrdim da će se povećati nas fertilitet u BiH u budućnosti kroz njihovu djecu na 2.1 po ženi za pozitivni priraštaj jer nisam našao nigdje te brojke na statistikama.