Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

snijeg_led

#4401 Re: Demografija

Post by snijeg_led »

Da, tako sam i ja mislila, stres pa i ovo ostalo sto si napisao, sve tacno.

Nisam mislila da cu ti protuvrijeciti nego samo da ces isto potvrditi.
Sigurno nece radjati u buducnosti, ali zato mi moramo da se potrudimo da bar imaju dvoje djece, sto zbog djece to zbog roditelja.

Lakse je kad dijete ima brata ili sestru. Mi bi morali da prosvrljamo svako selo, gradic, grad itd i vidimo gdje nas ima i koliko i na koji nacin pomoci mladima i djeci.

Treba nam sveobuhvatni projekat i program za ovu ozbiljnu stvar. Ne znam da li postoji vec nesto tako konkretno, ali od necega se mora poci.
A takodjer zasto ne poci i od imigranata koje imamo i njih osposobiti da budu drzavljani, kao i od ostalih koji bi mozda htjeli doci, ako nista zbog klime - voda, suma i pokoji cevap :D

Uf jest kasno, zelim laku noc :wink:
Sanjarko

#4402 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Sociolog wrote: 21/06/2025 03:31
snijeg_led wrote: 21/06/2025 03:25 Odakle si dobio podatke da zene imaju te probleme, i sta mislis da je uzrok tome?

Dobra tema

:thumbup:
hvala ti divna damo, nemoj jos i ti , da moram svaki dokumenat vaditi :lol:

Porast je endokrinoloskih problema, stres, kasniji porodi, sekirancija, za ovo drugo cesto mijenjanje partnera dovodi do ..da ne pisem, ti to poznajes, hvala Bogu dosla je vakcina za Hpv...

Treba se cuvati .

Ima par godina , istrazivanje Zavoda za zdravstvo Kantona Sa.

Mislis li ti, da ce recimo u buducnosti, nase dame, radjati troje/cetvero djece? :D

Ja licno mislim da ne.
Ne samo toga kazem i rekao sam i ja smanjile se karlice u zena to jest suzile su se, a glave u beba su se povecale pa su sve tezi porodi. Jedino rjesenje ja vidim ono svoje ali ne bi ovako preko interneta o njemu i inace ne bi o njemu i tesko bi se drustvo slozilo u vezi toga, a zene bi teze prihvatile to sve.

Iako ja mislim da ima i za to rjesenje, a to je jedan poticaj veoma vazan.
elcaliente

#4403 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Imam osjecaj da se na ovoj temi postavlja narativ da nema djece jer zene ne zele da radjaju itd.
Muskarci se oslobadjaju odgovornosti.

Npr ja sam se sa svojom suprugom dogovorio, ako cemo praviti djecu ona ostaje kod kuce dok djeca ne napune 3 godine starosti i preuzima koliko moze brigu i odgoj. Ja se brinem za sve ostalo. Nismo imali pomoci nana i dida.
Tako da ona nije radila 6 godina ukupno dok djeca nisu bila spremna za obdaniste.

Zelim da kazem da muskarci moraju preuzeti veci dio odgovornosti ako zele potomke,pogotovo ako imas musku djecu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4404 Re: Demografija

Post by Truba »

Ti si haker koji mlati lovu...radja i amra dzeko
Ne znam braka gdje musko vise zaradjuje
Obicno zene vise zaraduju i vise gube radjanjem...i vise gube brakom ali nekom misterioznom magijom vise vrse pritisak da sesklopi brak
elcaliente

#4405 Re: Demografija

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 20/06/2025 23:38 U Hrvatskoj imaju pojacan povratak ljudi, ne znam brojeve jer navodno ne postoje statistike niti se ti ljudi vode u statistikama ministarstva demografije i useljenistva, oni se naime vecinom bave dovodjenjem potomaka hrvatskih iseljenika iz prekomorskih drzava.

Elem, cuo sam za nekoliko primjera iz kruga poznanika, a vidim i onaj jutjuber Milos iz Kanade, vratio se u Zagreb sa obitelji. Inace je iz Baranje rodom. Pa u komentarima citam dosta njih koji kazu da se vracaju ili ce se vratiti. Koliko sam shvatio, na zapadu je kriza u odnosu na prije, strah je od globalnog rata, nakon Covida sveopca nesigurnost i tako dalje. A u HR danas mogu solidno zivjeti sa nekom ustedjevinom, ulozenom u neki biznis, ili na nekom solidnom radnom mjestu.

Takvo nesto i BiH mora omoguciti svojim iseljenicima, jer ovi vani emotivno bi kuci jos ako ih situacija pogura, doci ce oni.
Ne vjerujem bas previse u tu pricu, a pogotovo ne u tu neku krizu na zapadu. Vratio se on iz nekih trecih razloga i naravno vratio se u Zagreb a ne u Baranju.
Da postoji povrtak u Hr ne bi m trebale desetine hiljada stranih radnika. Ocigledno ti sto su se vratili ne zele da rade potrebene poslove.
Evo ja sam bas cesto u Hr, svaki mjecec vidim sve vise stranih radnika na raznoraznim pozicijama, cak i na pozicijama poslovodje u trgovinama imas sada Palce i Nepalce. Gdje su ti Hrvati ?
Last edited by elcaliente on 21/06/2025 10:51, edited 1 time in total.
Truba

#4406 Re: Demografija

Post by Truba »

Zasto je lakse imati brata i sestru u civilizaciji indvdualizma

Da ih sutra prca bracni drug brata ili sestre za ostavinsku
elcaliente

#4407 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Truba wrote: 21/06/2025 10:48 Ti si haker koji mlati lovu...radja i amra dzeko
Obicno zene vise zaraduju i vise gube radjanjem...i vise gube brakom ali nekom misterioznom magijom vise vrse pritisak da sesklopi brak
Ma qurac a ne haker. Ali mora se nesto i zrtvovtati.
6-7 godina rada i opskrbe porodice mora muskarac preuzeti na sebe ako zelis potomstvo i da se neko ljepo brine o njemu ali to znaci i puno odricanja.
Mora se ugasiti hedonizam na nekih 18 godina poslije toga mozes pomalo opet sa hednoizmom poceti mada to vjerovatno vise nece ni intersovati u tolikom obimu.
Last edited by elcaliente on 21/06/2025 11:58, edited 4 times in total.
saimidin

#4408 Re: Demografija

Post by saimidin »

Istina je da oboje žele manje djece, više vremena za sebe, ali žene često djecu žele tek kad biološki sat počne kucati 5do12 i često bude kasno

Glupo je misliti da se materijalnim poticajima može i treba pokušavati povećati natalitet ili rađanje, jer rastom standarda to pada

Takođe nepotrebna je panika kako neće imati ko raditi i izdržavati penzionere, a ovamo će AI napraviti takvu revoluciju na tržištu rada, da niko još ne zna kako će to uticati na to novo postmoderno društvo
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4409 Re: Demografija

Post by izvrsni direktor »

elcaliente wrote: 21/06/2025 10:50
6-7 godina rada i opskrbe porodice mora muskarac preuzeti na sebe ako zelis potomstvo i da se neko ljepo brine o njemu ali to znaci i puno odricanja.
Imam slucaj u krugu prijatelja, ona doktorica, on radi na traci u auto industriji. Ona se porodica, poslije mjesec dana se vratila na posao, on na 24 mjeseca elternzeit.
Prema tvom sudu, oni su pogresno uradili jer pobogu, muskarac mora da radi a zena brine o dijetu...
A sve moderna shvatanja, europejci, emancipovani...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4410 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 21/06/2025 10:48
dječak sa šibicama wrote: 20/06/2025 23:38 U Hrvatskoj imaju pojacan povratak ljudi, ne znam brojeve jer navodno ne postoje statistike niti se ti ljudi vode u statistikama ministarstva demografije i useljenistva, oni se naime vecinom bave dovodjenjem potomaka hrvatskih iseljenika iz prekomorskih drzava.

Elem, cuo sam za nekoliko primjera iz kruga poznanika, a vidim i onaj jutjuber Milos iz Kanade, vratio se u Zagreb sa obitelji. Inace je iz Baranje rodom. Pa u komentarima citam dosta njih koji kazu da se vracaju ili ce se vratiti. Koliko sam shvatio, na zapadu je kriza u odnosu na prije, strah je od globalnog rata, nakon Covida sveopca nesigurnost i tako dalje. A u HR danas mogu solidno zivjeti sa nekom ustedjevinom, ulozenom u neki biznis, ili na nekom solidnom radnom mjestu.

Takvo nesto i BiH mora omoguciti svojim iseljenicima, jer ovi vani emotivno bi kuci jos ako ih situacija pogura, doci ce oni.
Ne vjerujem bas previse u tu pricu, a pogotovo ne u tu neku krizu na zapadu. Vratio se on iz nekih trecih razloga i naravno vratio se u Zagreb a ne u Baranju.
Da postoji povrtak u Hr ne bi m trebale desetine hiljada stranih radnika. Ocigledno ti sto su se vratili ne zele da rade potrebene poslove.
Evo ja sam bas cesto u Hr, svaki mjecec vidim sve vise stranih radnika na raznoraznim pozicijama, cak i na pozicijama poslovodje u trgovinama imas sada Palce i Nepalce. Gdje su ti Hrvati ?
Tacno tako.
:lol: :lol:
elcaliente

#4411 Re: Demografija

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 21/06/2025 11:10
Imam slucaj u krugu prijatelja, ona doktorica, on radi na traci u auto industriji. Ona se porodica, poslije mjesec dana se vratila na posao, on na 24 mjeseca elternzeit.
Prema tvom sudu, oni su pogresno uradili jer pobogu, muskarac mora da radi a zena brine o dijetu...
A sve moderna shvatanja, europejci, emancipovani...
Nista ja nisam rekao kako oni trebaju. Svako za sebe odlucuje. Ti tvoji poznanici su vjerovatno stavili financijsku situaciju ispred njege djeteta.
Svako neka radi kako on zeli. Oni se ocigledno nisu odlucili da mati doji djete nego su koristili hemiju.

Ja licno iz mog iskustva i za sebe mogu reci da ako sam vec dobio dijete zelim svu najbolje za njega. Zelim da ga mati doji, zelim da ga mati njeguje jer ce sigurno to mati uraditi bolje od mene. Ne postoji slucajno materinski instinkt.
Ja sam uzeo dva mjeseca dopusta 8 mjeseci od rodjenja, mjeces bili na moru a mjesec u Bosni. Ali opet kazem po meni, mati je mati, po mom iskustvu. Nema to nista sa modernim shvatanjima nego sa cistom pameti i iskustvom.

Ali i ta situacija koju si naveo je uredu, muskarac se takodje zrtvovao na ovaj ili onaj nacin tako da nije uvjek sve do zena da li one zele ili ne zele potomke.
Last edited by elcaliente on 25/06/2025 10:37, edited 2 times in total.
Truba

#4412 Re: Demografija

Post by Truba »

Mora se ugasiti hedonizam na nekih 18 godina poslije toga mozes pomalo opet sa hednoizmom poceti mada to vjerovatno vise nece ni itersovati i tolikom obimu.
Zivot pocinje kad ti djeca odu od kuce
I kad ti umre pas
fortaleza

#4413 Re: Demografija

Post by fortaleza »

Qwertz84 wrote: 20/06/2025 22:57
Sociolog wrote: 20/06/2025 12:36 Prosjek 43.30

Izvor Populacijski fond, pri UN, kancelarija Sarajevo, iza Untica.

https://www.vitez.info/pogledajte-kako- ... tet-u-bih/

Pametnjakovicu, kad se ulazi u demografsku starost, kako ce biti 1.50+ fertilitet?

Deder, ti meni obrazlozi?
Jesi li ovo mene pitao jer nisam vidio da si koristio quote na moj raniji post? Smiješan si šta ti misliš koliko jedna žena djece može imati? Samo jedno? Vjeruj mi ili ne moje oboje nane su rodile oboje iza svoje 18 godine po 6 djece u zadnjem stoljeću(u 1950 i 1960 godinama). Misliš li stvarno da je to danas nemoguće? Žene u današnjem vremenu su samo izgubile djelimično pamet jer misle da je danas pametno stavljati slike i snimke na društvene mreže u nadi da tako dođu do milionera šta se u oko 99% slučajeva neće desiti jer ne postoji za svaku ženu jedan milioner. A ne znaju da je to veoma pametno što više se reproducirati jer tako se osigurava preživljavanje vlastitih gena i stvaranje novih generacija. Fertilitet opet može u BiH i biti preko 2.10 i sa time stvoriti pozitivni priraštaj ako se slave žene koje imaju više od dvoje djece ko što se radi u zemlji Mongoliji. Je li ti ovo bilo dovoljno informacija ili hoću li morati stavljati spam postove ko ti da razumiješ bolje demografiju?
Kako izgleda tvoj prosječni dan?

Je li imaš šestero djece? Imaš li vremena za sebe, scrolanje po internetu, hobije?

Da se razumijemo i ja sam za poboljšanje demografije, ali je trend takav kakav je, ljudi su uljuljani u svoje navike, lagodnosti modernog života a i ne može sve biti na ženi.

Da je fertilitet 2.1 opet bi bili u minusu zbog iseljavanja.

Prošlogodišnji podaci s Kosova su takvi, rođenih je skoro deset tisuća više od umrlih što je super priraštaj u Europi za tako malu populaciju (dijelom što su još mlado stanovništvo) ali su i dalje u minusu za 18000 zbog iseljavanja.

Takav problem se jedino može rješavati na individualnoj razini i pitanje je može li se išta napraviti. Evo ja kažem da ne može.
fortaleza

#4414 Re: Demografija

Post by fortaleza »

Znam barem desetak primjera povratka u Hrvatsku u tri scenarija.

Prvi je direktan povratak ljudi koji su otišli i par godina živjeli vani pa se vraćaju, takvi u dosta slučajeva se nikad nisu ni bili odjavili pa ne ulaze u statistiku.

Drugi su oni koji su davno otišli, ili vjerovali ili ne druga generacija koja nikad nije živjela u Hrvatskoj, roditelji otišli, djeca povezana sa zemljom te po prvi put dolaze živjeti u Hr, imam takvih i u široj obitelji.

I treći koji su treća ili koja već generacija i dijelom moraju i učiti jezik, znam ih par iz Kanade, Argentine što su nedavno došli i pozivaju se na hrvatske korijene.

Hrvatska im je ipak bolja od južne Amerike, ipak je to Europa.
belfy

#4415 Re: Demografija

Post by belfy »

Truba wrote: 21/06/2025 11:53
Mora se ugasiti hedonizam na nekih 18 godina poslije toga mozes pomalo opet sa hednoizmom poceti mada to vjerovatno vise nece ni itersovati i tolikom obimu.
I kad ti umre pas
a ti ovo znas po djeci ili po psu? ili po pricama koje su ti pricali nedozivljeni prijatelju? jesi imao dijete koje je otislo od kuce ili psa koji je umro? neces odgovorit, jel tako?
Sanjarko

#4416 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Sociolog wrote: 21/06/2025 03:31
snijeg_led wrote: 21/06/2025 03:25 Odakle si dobio podatke da zene imaju te probleme, i sta mislis da je uzrok tome?

Dobra tema

:thumbup:
hvala ti divna damo, nemoj jos i ti , da moram svaki dokumenat vaditi :lol:

Porast je endokrinoloskih problema, stres, kasniji porodi, sekirancija, za ovo drugo cesto mijenjanje partnera dovodi do ..da ne pisem, ti to poznajes, hvala Bogu dosla je vakcina za Hpv...

Treba se cuvati .

Ima par godina , istrazivanje Zavoda za zdravstvo Kantona Sa.

Mislis li ti, da ce recimo u buducnosti, nase dame, radjati troje/cetvero djece? :D

Ja licno mislim da ne.
Mogu, ideja je moja radikalna, ali moguce je, ali drustvo bi se prvo trebalo dogovoriti oko toga, a ne znam da li bi zene pristajale na to sve, govorio sam o tome nesto vec ovdje prije.
Qwertz84

#4417 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

fortaleza wrote: 21/06/2025 12:03
Qwertz84 wrote: 20/06/2025 22:57
Sociolog wrote: 20/06/2025 12:36 Prosjek 43.30

Izvor Populacijski fond, pri UN, kancelarija Sarajevo, iza Untica.

https://www.vitez.info/pogledajte-kako- ... tet-u-bih/

Pametnjakovicu, kad se ulazi u demografsku starost, kako ce biti 1.50+ fertilitet?

Deder, ti meni obrazlozi?
Jesi li ovo mene pitao jer nisam vidio da si koristio quote na moj raniji post? Smiješan si šta ti misliš koliko jedna žena djece može imati? Samo jedno? Vjeruj mi ili ne moje oboje nane su rodile oboje iza svoje 18 godine po 6 djece u zadnjem stoljeću(u 1950 i 1960 godinama). Misliš li stvarno da je to danas nemoguće? Žene u današnjem vremenu su samo izgubile djelimično pamet jer misle da je danas pametno stavljati slike i snimke na društvene mreže u nadi da tako dođu do milionera šta se u oko 99% slučajeva neće desiti jer ne postoji za svaku ženu jedan milioner. A ne znaju da je to veoma pametno što više se reproducirati jer tako se osigurava preživljavanje vlastitih gena i stvaranje novih generacija. Fertilitet opet može u BiH i biti preko 2.10 i sa time stvoriti pozitivni priraštaj ako se slave žene koje imaju više od dvoje djece ko što se radi u zemlji Mongoliji. Je li ti ovo bilo dovoljno informacija ili hoću li morati stavljati spam postove ko ti da razumiješ bolje demografiju?
Kako izgleda tvoj prosječni dan?

Je li imaš šestero djece? Imaš li vremena za sebe, scrolanje po internetu, hobije?

Da se razumijemo i ja sam za poboljšanje demografije, ali je trend takav kakav je, ljudi su uljuljani u svoje navike, lagodnosti modernog života a i ne može sve biti na ženi.

Da je fertilitet 2.1 opet bi bili u minusu zbog iseljavanja.

Prošlogodišnji podaci s Kosova su takvi, rođenih je skoro deset tisuća više od umrlih što je super priraštaj u Europi za tako malu populaciju (dijelom što su još mlado stanovništvo) ali su i dalje u minusu za 18000 zbog iseljavanja.

Takav problem se jedino može rješavati na individualnoj razini i pitanje je može li se išta napraviti. Evo ja kažem da ne može.
Kako izgleda tvoj prosječni dan? Normalno i većinom dosadno.
Je li imaš šestero djece? Ne, ali mi je to san kao i cilj i to po mome znanju treba biti san i cilj svakome Bošnjaku i Bošnjakinji jer treba se ostaviti značajno nasljeđe za vlastitu domovinu BiH i ne neku beznačajnu glupost na koje se sljedeće generacije neće htjeti niti voljeti sjećati. Ali ako ti misliš da nam treba biti san i cilj da nestanemo ko dinosauri onda je to ne tačno mišljenje i znanje jer priroda nas za to nije stvorila.
Imaš li vremena za sebe, scrolanje po internetu, hobije? Naravno. Vidio si da sam ti na tvoje ranije postove već odgovorio. Da ja imam i hobije ako je za tebe kuhanje obroka za sebe/mene kao i u učiti što više o životu(u nadi da sa tim imam što više pameti u glavi), kao u truditi se da iz BiH napravim što bolju državu.

"Da je fertilitet 2.1 opet bi bili u minusu zbog iseljavanja."
Ne znam bili ta informacija mogla biti tačna jer to nije fino istraženo. Ali ako si to sam istraživao i imaš više informacija slobodno odgovori šta te u tome pravi sigurnim.

"Takav problem se jedino može rješavati na individualnoj razini i pitanje je može li se išta napraviti. Evo ja kažem da ne može."

Ovaj strani radnik i demograf koji se time bavi i koji je posjetio našu zemlju kaže da je to još bilo moguće u 2021 godini i kada je rekao da imamo fertilitet od 1.25 po ženi.
https://ba.unfpa.org/en/news/bosnia-and ... rse-course
Ali ko hoće da bude pesimist ko ti i hoće da stvara za sebe negativnost neka to za sebe i druge izabere i dobiti će tu lekciju u životu, jer ja se nadam da znaš da su već postojali ljudi u historiji čovječanstva koji su to htjeli i danas oni više ne postoje jer su izumrijeli ko neandertalci.
Qwertz84

#4418 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 21/06/2025 02:53
Qwertz84 wrote: 20/06/2025 23:44
Sociolog wrote: 20/06/2025 23:10 Pametnjakovicu, kani se Monogolije, mi smo europski narod, europski obrasci zivljenja, objasni mi, nadji mi ti neki " svoj izvor", kada je nasa domovina, s prosjekom od 43.3 pred ulazak u duboku demografsku starost( 45), imati eto natalitet 1.50?

Od kojih generacija, eto generacije 1995+ i mladje, koliko ce one imati djece?

Zaobidji me sta je bilo prije 1970 kad je ruralna populacija imala veliki natalitet. Mi zivimo POSTINDUSTRIJSKO drustvo, INFORMATICKO drustvo...

Konto sam , da s nekim pametnijim diskutujem :-) :-)

Eki fol Mongolija :lol:
Pa mi smo bili i evropski narod i kada su bile 1950 godine i kada smo većinom imali preko 5 djece. Misliš li isto da smo imali evropske obrasce življenja u 1992 do 1995 godini kada je narod u BiH počeo gladovati zbog rata ko ljudi u Africi? Već sam ti dao izvor od UN-a. Zar nisi pregledao link? Gdje je tvoj link da će natalitet BiH biti ko u Južnoj Koreji oko 0.7 po ženi u budućnosti? Ti ovdje često pišeš informacije koje nisu ni bazirane na nikakvom istraživanju. Gdje ti vidiš u BiH u postindustrisko društvo? Kada se novac koji se u BiH zaradi nije ni dovoljan da pokrije mjesečne troškove života u zemlji. Gdje je naše informatičko društvo kada ni sam ne stavljaš linkove koje to dokazuju a koje ja od tebe tražim? Po tvome znanju BiH je najvjerovatnije već društveno, politički, vojno, kulturno, privredno već prestigla Švicarsku i Norvešku samo za to opet nemaš linkove jer ja najvjerovatnije opet pišem gluposti a ti nama pokazuješ profesionalnost sa informacijama koje uzimaš iz zraka.

Ti si postavio ovaj link, vidis sta ti pise projekcija za 2024
https://www.unfpa.org/data/demographic- ... 92f896e3bb

Fertiliet najmanje 3.2 How yes no..
Za 2025 3.32 :lol: :lol: :lol:

Neka ljudi vide tvoj link..

Ocigledno si neki balavac, i ja vala s kim ispravljam krive Drine :roll:

Ja sam ostavio link gospodina Kenedija koji je doskoro radio u UNPA kancelariji pri UN, u Sarajevu meritoran link..

Pametnjakovicu, kad je prosjek 43.3 2023/4 , nacije , koje generacije ce po tebiti imati 2+ djeteta..??

Hajde pasha, napisi, elaboriraj, koje generacije, koja finansijska podrska?

Gdje zivi vecina naseg stanovnistva?

Pogledaj koliko je rodjeno djece prosle godine, najmanje u historiji oko 25.000k..

Hrvatska je dovela, i dovodi solidan broj svije emigracije iz Juzne Amerike + finansijski punoooo bolje stoji od nas , nema ove nase svakodnevne probleme.

Obrazlozi mi, koliko zenskih osoba mora biti da bi se to postiglo?

Nisu bitni likovi, bitne su osobe ljepseg spola, gdje su se zivotni stilovi promjenili , puno nego cak 1970tih.

Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?

Obrazlozi mi svoju piramidu, uvjeri me da nisam upravu, da sam krivu...a ne ko zadnji papak napadati nekoga i dezavuisati drugu osobu, da tvrdi da smo kao Svicarska vojno, kulturno i ekonomsko, kad to nisam ni u slovu napisao.

Obrazlozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"??

Da li ti uopste poznajes koliko zena, nazalost, ima endokrinoloske probleme, cervikalne probleme, zdravstvene probleme spolovila?

Jedino ako se dosele drugi narodi, BHS narodi nemoguce.
Ti si ranije tražio da se izvinim kod tebe ali to ne mislim raditi ali mogu to uraditi kod drugih klix forumaša, izvinjavam se zbog toga linka jer je kada sam ga ja ranije koristio bile većinom realne brojke od oko 1.6. po ženi i godinama za budućnost. Evo vam drugi link koji to tvrdi https://database.earth/population/bosni ... ility-rate i bili su i takvi slični brojevi i vidljivi i ranije i na ovoj vebstranici do 2050 godine https://de.statista.com/statistik/daten ... rzegowina/ ali sada su te brojke skrivene do 2050 godine i samo vidljive za registrirane korisnike te vebstranice(ja se nadam da će ih opet nekad prikazati da se uvjerite da sam pisao istinu).

Pišeš li ti o John Kennedy Mosoti? Ovome čovjeku koji je uslikan u ovome linku https://ba.unfpa.org/en/news/bosnia-and ... rse-course i koji je sam rekao da je moguće demografsko poboljšanje za BiH ako se promjeni kurs? Ili možda nekog drugog čovjeka?

Pitao si me pitanje.
Gdje zivi vecina naseg stanovnistva? I na to pitanje ne mislim odgovoriti dok ne znam na šta tačno misliš. Jesi li pitao u BiH i u kojoj opštini? Po kantonima? U gradovima ili u selima? U inozemstvu? Ili po bosanskohercegovačkim korijenima?

"Hrvatska je dovela, i dovodi solidan broj svije emigracije iz Juzne Amerike + finansijski punoooo bolje stoji od nas , nema ove nase svakodnevne probleme."

O tome smo već razgovarali. I misliš li stvarno da novac može riješiti sve probleme kao i demografski problem BiH? Guglaj i znati ćeš da Norveška i Švicarska imaju još više novca na raspolaganju nego Hrvatska i tamo žene nemaju po petero djece ko žene naprimjer u Somaliji i koja ima još veće svakodnevne probleme nego mi i još manje novca na raspolaganju.

Pitao si me isto.
Obrazlozi mi, koliko zenskih osoba mora biti da bi se to postiglo? Na šta tačno misliš? Jer si ranije pisao o emigraciji iz Južne Amerike i financijskim problemima koji su bili vezani za Hrvatsku i ne razumijem tačno na šta ciljaš.

"Nisu bitni likovi, bitne su osobe ljepseg spola, gdje su se zivotni stilovi promjenili , puno nego cak 1970tih."

Samo da znam jesi li ovo sam pročitao kada si to sam pisao i ima li za tebe rečenica ikakvog smisla?

Pitao si me isto.
Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?
Preporučujem ti da budeš malo precizniji sa takvim pitanjima jer nisi opet tačno pitao gdje? U BiH? I naravno da to znam ako su brojke koje su izdane za javnost tačne.

"Obrazlozi mi svoju piramidu, uvjeri me da nisam upravu, da sam krivu"

Ostavio sam ti sada drukčiji link u kojem piše
"Future Total Fertility Rate of Bosnia and Herzegovina (2025-2100)
Bosnia and Herzegovina's positive upward trend in fertility rate is set to increase even further in the future. From 1.4983 to an average of 1.6098 children born per woman. An additional increase of 7.44% from 2025 to 2100." i ja se nadam da u tome linku neće se opet početi davati informacije da će BiH u budućnosti imati fertilitet preko 3.3 po ženi ili druge neralne cifre šta ni ja ne vjerujem da će se desiti ako i dalje uspiješ da guraš pesimizam na ovome forumu i uvjeravaš žene da ne trebaju imati više djece u BiH jer nema po tvome znanju dovoljno novca u zemlji za njih, kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio.

Obrazlozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"?? Ja nisam napisao da žene moraju imati novac da mogu imati 3/4 djece jer ako je i žena ima milione na banci to joj neće pomoći ako je njeno tijelo više nije sposobno za rađanje djece i kada se skoro nemoguće da dobije djecu ko naprimjer u 60 godinama svoga života.

Da li ti uopste poznajes koliko zena, nazalost, ima endokrinoloske probleme, cervikalne probleme, zdravstvene probleme spolovila?

Ne. Jer ja nisam to kod svake žene istraživao i natjerao ih da se na to testiraju.

"Jedino ako se dosele drugi narodi, BHS narodi nemoguce."

Već sam ti ranije u mojim postovima napisao da računam da na povratnike iz inostranstva(jer i tamo se krize sve više šire i to će tjerati našu dijasporu najvjerovatnije opet nazad u BiH), ljude koji će možda tražiti u BiH azil ako uspijemo da sačuvamo mir, stabilnost i možda će oni i ostati, isto sam napisao i da ja računam da će stići radnici iz drugih zemalja(koji već sada dolaze) koji će možda u BiH ostati i imati djecu(ako se još sjećaš na moj raniji post gdje sam to pisao, i ti si kasnije tvrdio da je to glupost).
belfy

#4419 Re: Demografija

Post by belfy »

Truba wrote: 21/06/2025 11:53
I kad ti umre pas
jesu tebi djeca otisla od kuce ili umro pas?
Sociolog

#4420 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Igramo se preciznih rijeci , nije problem.

"Evo vam drugi link koji to tvrdi https://database.earth/population/bosni ... ility-rate i bili su i takvi slični brojevi i vidljivi i ranije i na ovoj vebstranici do 2050 godine "

To su samo pretpostavke, bez kvantativnih analiza, s pretpostavkama ka imigraciji u nasoj domovini.
Tu ce se i na tvom linku, opet radjati manje od 25.000 ljudi godisnje
Opet los izvor/link .

Haj pametnjakovicu kad mislis da si najpametniji, objasni mi sta je DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST??

Znas li koji je prosjek godina stanovnistva za nasu domovinu?

Haj papak, napisi?

Koja je drzava rijesila problem, kad se predje duboka demografska starost??

https://de.statista.com/statistik/daten ... rzegowina/ ali sada su te brojke skrivene do 2050 godine i samo vidljive za registrirane korisnike te vebstranice(ja se nadam da će ih opet nekad prikazati da se uvjerite da sam pisao istinu).

" Pišeš li ti o John Kennedy Mosoti? Ovome čovjeku koji je uslikan u ovome linku https://ba.unfpa.org/en/news/bosnia-and ... rse-course i koji je sam rekao da je moguće demografsko poboljšanje za BiH ako se promjeni kurs? Ili možda nekog drugog čovjeka? "

Da, mislim o tom cestitom gospodinu, i prijateljski nastrojenom prema nama.

Trebao si cijeli intervju predociti ne samo " pausalni zakljucak".

Prosle su barem tri godine, a piramida broja rodjenih je za svake te tri godine sve manja i manja .

" Pitao si me pitanje.
Gdje zivi vecina naseg stanovnistva? I na to pitanje ne mislim odgovoriti dok ne znam na šta tačno misliš. Jesi li pitao u BiH i u kojoj opštini? Po kantonima? U gradovima ili u selima? U inozemstvu? Ili po bosanskohercegovačkim korijenima? "

Da li pises bosanskim jezikom? Jednom pises inozemstvo, drugi put inostranstvo. Kojim jezikom ti pises, kvazi patrioto?

Koliko gradjana zivi u BIH? Koliko okvirno ruralnom a koliko urbanog stanovnistva?

"Hrvatska je dovela, i dovodi solidan broj svije emigracije iz Juzne Amerike + finansijski punoooo bolje stoji od nas , nema ove nase svakodnevne probleme."

" O tome smo već razgovarali. I misliš li stvarno da novac može riješiti sve probleme kao i demografski problem BiH? Guglaj i znati ćeš da Norveška i Švicarska imaju još više novca na raspolaganju nego Hrvatska i tamo žene nemaju po petero djece ko žene naprimjer u Somaliji i koja ima još veće svakodnevne probleme nego mi i još manje novca na raspolaganju. "

Nisam spomenuo, ni Švicarsku ni Norvešku, tako da levat, ne naturaj mi nesto sto nisam ni spomenuo, niti je obrazac radjanja nasih zena kao u Somaliji( o ogromnoj mjeri).

Hrvatska je ulozila i ulaze ogromne novce, za demografiju, vrtice, stanove za mlade i imaju nekih pozitivnih pomaka, idu kotrljaju se ka poboljsanju, idu, sporije, ali vidi se progres.

"Nisu bitni likovi, bitne su osobe ljepseg spola, gdje su se zivotni stilovi promjenili , puno nego cak 1970tih."

" Samo da znam jesi li ovo sam pročitao kada si to sam pisao i ima li za tebe rečenica ikakvog smisla? "

Itekako , zene su te koje radjaju, i koje uglavnom ili dobrano odlucuju koliko ce imati djece.
Stilovi zivota nisu vise da zene bude kuci, odgaja djecu i kuha.
Hvala Bogu, nase sestre, rodice, se obrazuju, budu samostalne i finansijski nezavisne, i da ne nalete na nekog budalu, koji bi da im " štanca djecu, jer ima svoju nafaku".
Hvala Bogu, dosta nasih cura je sekularno i itekako promisljeno.
Usput, ne zive samo Bosnjakinje u Bosni, nego i Hrvatice i Srpkinje i djevojke drugih nacionalnosti.
Zenama je puno teze naci partnera, usljed ogromnog broja likova koji su zgubidani, u Bosni.

Nije svakome cilj da ima 6 djece...jedno su zelje drugo mogucnosti, vecine stanovnistva u Bosni i Hercegovini.

" Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?
Preporučujem ti da budeš malo precizniji sa takvim pitanjima jer nisi opet tačno pitao gdje? U BiH? I naravno da to znam ako su brojke koje su izdane za javnost tačne. "

U Bosni i Hercegovini, broj rodjenih od 2021/22/23/24. je krivuljom prema doli, i imas te podatke vrlo lahko na Netu, pa i na Wikipediji pronaci.

" Ostavio sam ti sada drukčiji link u kojem piše
Bosnia and Herzegovina's positive upward trend in fertility rate is set to increase even further in the future. From 1.4983 to an average of 1.6098 children born per woman. An additional increase of 7.44% from 2025 to 2100." i ja se nadam da u tome linku neće se opet početi davati informacije da će BiH u budućnosti imati fertilitet preko 3.3 po ženi ili druge neralne cifre šta ni ja ne vjerujem da će se desiti ako i dalje uspiješ da guraš pesimizam na ovome forumu i uvjeravaš žene da ne trebaju imati više djece u BiH jer nema po tvome znanju dovoljno novca u zemlji za njih, kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "

Provjeri jos jednom svoj link. I po tvom linku, tesko, skoro nikako da bude vise od 25.000 rodjenih u toku jedne kalendarske godine.
Ja ne guram pesimizam na ovoj temi, samo iznosim cinjenice .
Posalji mail gospodinu Ameru Osmicu, demografsku, on ce ti vjerujem biti 10# pesimisticniji od mene.

Nikoga ja ne uvjeravam, nemoj da lazes, i da petljas da ja ovdje pisem zenama da nemaju vise djece.

" kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "

Jesi li smijesan sam sebi ovom recenicom?

U kojem ti svijetu iluzija zivis?

Sumnjam da zivis u Bosni i Hercegovini, jer trenutno ljudi jedva zive s 2 djece kad je 1 kg tresnji 18 km.
Djeca su jako surova u skoli, kad nekog zafrkavaju sto nema Play Station 4 npr. ili sto mu roditelji ne mogu priustiti izlete s skolom ili da trenira neki sport.

"Obralozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"?? Ja nisam napisao da žene moraju imati novac da mogu imati 3/4 djece jer ako je i žena ima milione na banci to joj neće pomoći ako je njeno tijelo više nije sposobno za rađanje djece i kada se skoro nemoguće da dobije djecu ko naprimjer u 60 godinama svoga života. "

Ovo ti je poprilicno nebulozan odgovor, priznati ces.

Zena koja zeli da se ostvari ko majka, sigurno ce davati sve od sebe da pronadje odgovarajuceg partnera do 35/40.( 95% ih nadju).

Zene nisu objekat za " pravljenja 3/4 djece, ako ona to ne zeli".

Hvala Bogu, pa je Bosna jos sekularna drzava.

" Ne. Jer ja nisam to kod svake žene istraživao i natjerao ih da se na to testiraju. "

Ne, zene se ne tjeraju, nego vode racuna o svom zdravlju, to nije testiranje, jer ne znas, to je dijagnostika, nase sestre, zene, idu na dijagnosticke procedure, imaju jako samovijest o svom zdravlju, vise nego mi muskarci.

" Već sam ti ranije u mojim postovima napisao da računam da na povratnike iz inostranstva(jer i tamo se krize sve više šire i to će tjerati našu dijasporu najvjerovatnije opet nazad u BiH), ljude koji će možda tražiti u BiH azil ako uspijemo da sačuvamo mir, stabilnost i možda će oni i ostati, isto sam napisao i da ja računam da će stići radnici iz drugih zemalja(koji već sada dolaze) koji će možda u BiH ostati i imati djecu(ako se još sjećaš na moj raniji post gdje sam to pisao, i ti si kasnije tvrdio da je to glupost)."
[/quote]

Nasa dijaspora, tesko, moguce neki manji broj, ali nedostatno.

Strani radnici dolaze, ima ih tacno, a to za njihovu djecu ako se budu radjala jestw druga stvar u demografskim bazama " foregin children", i na sta ti aludiras da ce povecati nas fertilitet.
Casas

#4421 Re: Demografija

Post by Casas »

Nesto razmisljam sta mislite kakve su procjene o broju stanovnika u BiH u 2025.oj godini.
Odnosno koliko zvanicno stanovnika ima drzavljanstvo BiH danas?

Moje neko vidjenje je sljedece

Procjena
2025 BiH 2.9 miliona stanovnika

Bosnjaci  1.7 m, Srbi 0.75m i Hrvati 0.35m ostali 0.1m.

Bosnjaci 58%, Srbi 26%, Hrvati 12%, ostali 4%.

Federacija 2m, RS 0.9m.

Federacija:
Bosnjaci 1.55 m, Hrvati 0.35m, Srbi 0.075m, ostali 0.05m.

Bosnjaci 75% Hrvati 18% srbi 5% ostali 2.

RS
Srbi 0.7m, Bosnjaci 0.1m, ostali 0.05m.

Srbi 80%, Bosnjaci 12%,  Hrvati 4 %, Ostali 4%.

Kakvo je vase vidjenje po ovom pitanju?
Qwertz84

#4422 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 21/06/2025 23:52 Igramo se preciznih rijeci , nije problem.

"Evo vam drugi link koji to tvrdi https://database.earth/population/bosni ... ility-rate i bili su i takvi slični brojevi i vidljivi i ranije i na ovoj vebstranici do 2050 godine "

To su samo pretpostavke, bez kvantativnih analiza, s pretpostavkama ka imigraciji u nasoj domovini.
Opet los izvor/link .

Haj pametnjakovicu kad mislis da si najpametniji, objasni mi sta je DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST??

Znas li koji je prosjek godina stanovnistva za nasu domovinu?

Haj papak, napisi?

Koja je drzava rijesila problem, kad se predje duboka demografska starost??

https://de.statista.com/statistik/daten ... rzegowina/ ali sada su te brojke skrivene do 2050 godine i samo vidljive za registrirane korisnike te vebstranice(ja se nadam da će ih opet nekad prikazati da se uvjerite da sam pisao istinu).

" Pišeš li ti o John Kennedy Mosoti? Ovome čovjeku koji je uslikan u ovome linku https://ba.unfpa.org/en/news/bosnia-and ... rse-course i koji je sam rekao da je moguće demografsko poboljšanje za BiH ako se promjeni kurs? Ili možda nekog drugog čovjeka? "

Da, mislim o tom cestitom gospodinu, i prijateljski nastrojenom prema nama.

Trebao si cijeli intervju predociti ne samo " pausalni zakljucak".

Prosle su barem tri godine, a piramida broja rodjenih je za svake te tri godine sve manja i manja .

" Pitao si me pitanje.
Gdje zivi vecina naseg stanovnistva? I na to pitanje ne mislim odgovoriti dok ne znam na šta tačno misliš. Jesi li pitao u BiH i u kojoj opštini? Po kantonima? U gradovima ili u selima? U inozemstvu? Ili po bosanskohercegovačkim korijenima? "

Da li pises bosanskim jezikom? Jednom pises inozemstvo, drugi put inostranstvo. Kojim jezikom ti pises, kvazi patrioto?

Koliko gradjana zivi u BIH? Koliko okvirno ruralnom a koliko urbanog stanovnistva?

" O tome smo već razgovarali. I misliš li stvarno da novac može riješiti sve probleme kao i demografski problem BiH? Guglaj i znati ćeš da Norveška i Švicarska imaju još više novca na raspolaganju nego Hrvatska i tamo žene nemaju po petero djece ko žene naprimjer u Somaliji i koja ima još veće svakodnevne probleme nego mi i još manje novca na raspolaganju. "

Nisam spomenuo, ni Švicarsku ni Norvešku, tako da levat, ne naturaj mi nesto sto nisam ni spomenuo, niti je obrazac radjanja nasih zena kao u Somaliji( o ogromnoj mjeri).

Hrvatska je ulozila i ulaze ogromne novce, za demografiju, vrtice, stanove za mlade i imaju nekih pozitivnih pomaka, idu kotrljaju se ka poboljsanju, idu, sporije, ali vidi se progres.

" Samo da znam jesi li ovo sam pročitao kada si to sam pisao i ima li za tebe rečenica ikakvog smisla? "

Itekako , zene su te koje radjaju, i koje uglavnom ili dobrano odlucuju koliko ce imati djece.
Stilovi zivota nisu vise da zene bude kuci, odgaja djecu i kuha.
Hvala Bogu, nase sestre, rodice, se obrazuju, budu samostalne i finansijski nezavisne, i da ne nalete na nekog budalu, koji bi da im " štanca djecu, jer ima svoju nafaku".
Hvala Bogu, dosta nasih cura je sekularno i itekako promisljeno.
Usput, ne zive samo Bosnjakinje u Bosni, nego i Hrvatice i Srpkinje i djevojke drugih nacionalnosti.
Zenama je puno teze naci partnera, usljed ogromnog broja likova koji su zgubidani, u Bosni.

Nije svakome cilj da ima 6 djece...jedno su zelje drugo mogucnosti, vecine stanovnistva u Bosni i Hercegovini.

" Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?
Preporučujem ti da budeš malo precizniji sa takvim pitanjima jer nisi opet tačno pitao gdje? U BiH? I naravno da to znam ako su brojke koje su izdane za javnost tačne. "

U Bosni i Hercegovini, broj rodjenih od 2021/22/23/24. je krivuljom prema doli, i imas te podatke vrlo lahko na Netu, pa i na Wikipediji pronaci.

" Ostavio sam ti sada drukčiji link u kojem piše
Bosnia and Herzegovina's positive upward trend in fertility rate is set to increase even further in the future. From 1.4983 to an average of 1.6098 children born per woman. An additional increase of 7.44% from 2025 to 2100." i ja se nadam da u tome linku neće se opet početi davati informacije da će BiH u budućnosti imati fertilitet preko 3.3 po ženi ili druge neralne cifre šta ni ja ne vjerujem da će se desiti ako i dalje uspiješ da guraš pesimizam na ovome forumu i uvjeravaš žene da ne trebaju imati više djece u BiH jer nema po tvome znanju dovoljno novca u zemlji za njih, kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "

Provjeri jos jednom svoj link. I po tvom linku, tesko, skoro nikako da bude vise od 25.000 rodjenih u toku jedne kalendarske godine.
Ja ne guram pesimizam na ovoj temi, samo iznosim cinjenice .
Posalji mail gospodinu Ameru Osmicu, demografsku, on ce ti vjerujem biti 10# pesimisticniji od mene.

Nikoga ja ne uvjeravam, nemoj da lazes, i da petljas da ja ovdje pisem zenama da nemaju vise djece.

" kao i ako se što više trudiš da razrušiš moj optimizam onda ćemo stići i na nivo Južne Koreje i ja se samo nadam da ti to nije ozbiljan cilj jer to bosanski patriot ne bi za nas htio. "

Jesi li smijesan sam sebi ovom recenicom?

U kojem ti svijetu iluzija zivis?

Sumnjam da zivis u Bosni i Hercegovini, jer trenutno ljudi jedva zive s 2 djece kad je 1 kg tresnji 18 km.
Djeca su jako surova u skoli, kad nekog zafrkavaju sto nema Play Station 4 npr. ili sto mu roditelji ne mogu priustiti izlete s skolom ili da trenira neki sport.

"Obralozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"?? Ja nisam napisao da žene moraju imati novac da mogu imati 3/4 djece jer ako je i žena ima milione na banci to joj neće pomoći ako je njeno tijelo više nije sposobno za rađanje djece i kada se skoro nemoguće da dobije djecu ko naprimjer u 60 godinama svoga života. "

Ovo ti je poprilicno nebulozan odgovor, priznati ces.

Zena koja zeli da se ostvari ko majka, sigurno ce davati sve od sebe da pronadje odgovarajuceg partnera do 35/40.( 95% ih nadju).

Zene nisu objekat za " pravljenja 3/4 djece, ako ona to ne zeli".

Hvala Bogu, pa je Bosna jos sekularna drzava.

" Ne. Jer ja nisam to kod svake žene istraživao i natjerao ih da se na to testiraju. "

Ne, zene se ne tjeraju, nego vode racuna o svom zdravlju, to nije testiranje, jer ne znas, to je dijagnostika, nase sestre, zene, idu na dijagnosticke procedure, imaju jako samovijest o svom zdravlju, vise nego mi muskarci.

" Već sam ti ranije u mojim postovima napisao da računam da na povratnike iz inostranstva(jer i tamo se krize sve više šire i to će tjerati našu dijasporu najvjerovatnije opet nazad u BiH), ljude koji će možda tražiti u BiH azil ako uspijemo da sačuvamo mir, stabilnost i možda će oni i ostati, isto sam napisao i da ja računam da će stići radnici iz drugih zemalja(koji već sada dolaze) koji će možda u BiH ostati i imati djecu(ako se još sjećaš na moj raniji post gdje sam to pisao, i ti si kasnije tvrdio da je to glupost)."
Nasa dijaspora, tesko, moguce neki manji broj, ali nedostatno.

Strani radnici dolaze, ima ih tacno, a to za njihovu djecu ako se budu radjala jestw druga stvar u demografskim bazama " foregin children", i na sta ti aludiras da ce povecati nas fertilitet.
[/quote]

"Igramo se preciznih rijeci , nije problem."

Od toga ja opet ne primjetim puno.

"To su samo pretpostavke, bez kvantativnih analiza, s pretpostavkama ka imigraciji u nasoj domovini.
Opet los izvor/link ."

Pa pisao si mi da BiH u budućnosti ne može stići opet na fertilitet preko +1.50 po ženi jer si napisao sam da BiH tu brojku ne može opet imati i htio si link sa pretpostavkama preko +1.50 i tu možeš vidjeti tu cifru za koju si ranije tvrdio da je to nemoguće i gdje sam ja tvrdio da će se u BiH garantovano rađati po 6 djece po ženi ili po 100 000 ljudi godišnje? Šta sada hoćeš? Sada ti ne paše ni otaj link jer je doveo tvoje znanje do kolapsa?

"Haj pametnjakovicu kad mislis da si najpametniji, objasni mi sta je DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST??"

Zbog čega ja tebi moram sve objašnjavati? Zar ti nemaš vlastiti mozak koji ne misliš upotrebljavati?

"Znas li koji je prosjek godina stanovnistva za nasu domovinu?

Haj papak, napisi?"

Zašto mi opet postavljaš opet ova dosadna pitanja kada Google to može ti to lako odgovoriti? I misliš li da je za to potrebno ogromno znanje?

"Koja je drzava rijesila problem, kad se predje duboka demografska starost??"

Sam si ranije lupao kako to Hrvatska pokušava ali još uvijek u tome nije uspjela jer najvjerovatnije ni sam ne vjeruješ u te informacije koje nam ovdje preporučuješ da kopiramo od njih za BiH.

"Prosle su barem tri godine, a piramida broja rodjenih je za svake te tri godine sve manja i manja ."

Polako to stvarno dosađuje čitati, stalno se ponavljaš. Misliš li da je ne znam čitati pa mi to moraš još milion puta dati za čitati šta već znam.

"Da li pises bosanskim jezikom? Jednom pises inozemstvo, drugi put inostranstvo. Kojim jezikom ti pises, kvazi patrioto?"

Postavljaš konfuzna pitanja koja se ne mogu fino razumijeti. Šta od mene očekivaš? Inostranstvo i inozemstvo su za mene skoro jedne te iste značajne riječi. Ko biti pokopan, ukopan ili zakopan. Ne kontaš li moj bosanski jezik? Verstehst du vielleicht Deutsch besser? Und möchtest du lieber mit mir in einer anderen Sprache kommunizieren?

"Koliko gradjana zivi u BIH? Koliko okvirno ruralnom a koliko urbanog stanovnistva?"

Po mome znanju trenutni broj stanovnika BiH je vjerovatno je između "2,9 i 3,1 miliona", s dominantnim urbanim stanovništvom od oko 56%, ja ne mogu pisati preciznije procjene jer ja nemam savršen popis stanovništva niti mislim zaposliti odlične ljude koji to dan i noć istraživaju. Šta sad?

"Itekako , zene su te koje radjaju, i koje uglavnom ili dobrano odlucuju koliko ce imati djece."

Itekako muškarci kontroliraju hoće li se desiti veza i brak kao i podrška za ženu tokom života šta je isto veoma važno.

"Hrvatska je ulozila i ulaze ogromne novce, za demografiju, vrtice, stanove za mlade i imaju nekih pozitivnih pomaka, idu kotrljaju se ka poboljsanju, idu, sporije, ali vidi se progres."

Već si ranije to pisao a gdje su tvoji linkovi da je Hrvatska u tome negdje uspjela da napravi značajne korake? To je Mađarska isto uradila i gdje su rezultati da ogromni novci vode prema ogromnom pozitivnom priraštaju(po ženi) u jednoj zemlji? Hrvatska je u zadnjoj godini(2024) imala 31,858 rođenja u državi i to je isto najmanji broj rođenja u decenijama ko i BiH. Da vidi se neko doseljenje iz drugih država i šta tebe pravi sigurnim da će oni zauvijek tu ostati? Ja isto poznajem ljude koji su otišli u Njemačku i meni rekli da se ne misle nikada u BiH vratiti i 6 mjeseci kasnije kada su se vratili rekli su da Njemačka nije paradis koji su sebi zamislili.

"Hvala Bogu, nase sestre, rodice, se obrazuju, budu samostalne i finansijski nezavisne, i da ne nalete na nekog budalu, koji bi da im " štanca djecu, jer ima svoju nafaku".

Zahvali se isto bogu za izumiranje stanovništva. Ako misliš da je bolje da žene same odgajaju djecu onda sigurno možeš drugima ljudima objasniti šta se većinom desi sa djecom u SAD-u gdje je to često moguće i zbog čega oko 70% od ljudi koji su danas u Americi u zatvoru odgojeni isključivo od žena i koje osobe tamo kasnije najviše izvrše samoubojstvo ili koriste drogu i saznati ćeš da istina boli jer otac nije bio prisutan tokom djetinjstva. Da si profesionalac ti bi znao da je najgore iskustvo koje jedno djete i maloljetnik mogu napraviti je biti oduzet od svoga oca jer mama ne zna u životu jednog djeteta i maloljetnika stvoriti strukture(funkciju) koje su bitne.

"Usput, ne zive samo Bosnjakinje u Bosni, nego i Hrvatice i Srpkinje i djevojke drugih nacionalnosti."

Gdje sam ja tvrdio da u BiH žive samo Bošnjakinje?

"Zenama je puno teze naci partnera, usljed ogromnog broja likova koji su zgubidani, u Bosni."

Preporučujem ti da se odlučiš za ovu opciju ili za drugu opciju u kojoj isto tvrdiš da 95% od njih to uspiju da nađu partnera jer se oboje ne uklapaju jer ako misliš da 95% od njih to uspiju onda je to lako.

"U Bosni i Hercegovini, broj rodjenih od 2021/22/23/24. je krivuljom prema doli, i imas te podatke vrlo lahko na Netu, pa i na Wikipediji pronaci."

Smiješan si. Već sam i sam ostavio taj link ovdje za druge ali najvjerovatnije ga nisi vidio.

"Provjeri jos jednom svoj link. I po tvom linku, tesko, skoro nikako da bude vise od 25.000 rodjenih u toku jedne kalendarske godine."

Opet se ponavljaš i to su uspio dvaput u jednom postu i ja ti opet moram ponoviti da nisam ni tvrdio da će biti više i više rođene djece nego samo da će biti fertilitet oko 1.6 po ženi u budućnosti, nauči se razlikovati profesionalce.

"Posalji mail gospodinu Ameru Osmicu, demografsku, on ce ti vjerujem biti 10# pesimisticniji od mene."

Šta mene treba da brine ta osoba? Ta osoba nije me pitala za išta i zbog čega trebam da tu osobu kontaktiram? Ja već imam dovoljno posla da tebi objasnim stvari o kojima puno ne znaš a ranije si mi pisao da si profesionalac.

"Nikoga ja ne uvjeravam, nemoj da lazes, i da petljas da ja ovdje pisem zenama da nemaju vise djece."

Čitaj sam svoje postove pa ćeš znati da si skoro najveći zagovornik izumiranja stanovništva jer tačno preporučuješ one stvari koje to uzrokuju. Mene gledaj kao tvrdokornog protivnika jer nemam isto mišljenje ko ti i suprotstavljam se tvojem planovima jer vidiš ko te kritikuje. Ako nikoga ne uvjeravaš ponovi za nas ovo šta ja pišem velikim slovima

Ja klix forumaš Sociolog vama ženama preporučujem da nađete što ranije tačnog partnera sa kojim mislite/možete živjeti svoj cijeli život i da se za njega oženite u mladim godinama svoga života jer ste tada sposobne da rodite što više djece i da to uradite i da ih odgojite što bolje.

i onda ću ti vjerovati.

"Jesi li smijesan sam sebi ovom recenicom?"

Ne. Meni je više smiješno da se meni predstavljaš kao profesionalac ali ne znaš ni koristiti domaća bosanska slova ko đžćčš u svojem tekstu. Hahaha

"U kojem ti svijetu iluzija zivis?"

Ja se ovdje dnevno suočavam sa realnošću jer vidiš sam da čitam i odgovaram na tvoje postove. Gdje vidiš da bježim u svijet iluzija?

"Sumnjam da zivis u Bosni i Hercegovini, jer trenutno ljudi jedva zive s 2 djece kad je 1 kg tresnji 18 km.
Djeca su jako surova u skoli, kad nekog zafrkavaju sto nema Play Station 4 npr. ili sto mu roditelji ne mogu priustiti izlete s skolom ili da trenira neki sport."

Sumnjaj šta hoćeš. Ja mogu dokazati da živim u BiH jer koristim fiksni broj i mobilne brojeve koje se isključivo mogu u BiH koristiti, podsjećam redovno trgovine ko Bingo, Robot, Konzum, Merkator i druge koje su smještene u BiH, isto kupujem redovito Bingo i loto listiće bh lutrije, imam isto prijavljen boravak u lokalnom MUP cipsu. Za treniranje sporta se ne treba novac jer ja pravim sam sport sa dnevnim treningom u vlastitoj kući. Za tvoju informaciju ja imam Playstation 4 i skoro sve igre koje sam proigrao sam, našao sam veoma brzo odličnog kupca preko olx.ba i to je bio jedan pametni maloljetnik koji isto ima vlastiti PS4 i koji je pokazao veću profesionalnost nego ti. Sad jedno pitanje na tebe u kojim državama je blagostanje stvorilo djecu? Jer stalno pišeš da su pare problem a u BiH danas ima više novca na tržištu neko ikada a gdje su više djece koje nam sa novcem obećavaš? Jer sam pišeš da ide kazaljka prema dolje.

"Zena koja zeli da se ostvari ko majka, sigurno ce davati sve od sebe da pronadje odgovarajuceg partnera do 35/40.( 95% ih nadju)."

Samo da znam odakle imaš tu informaciju? Žene po mome znanju trebaju već naći odgovarajućeg partnera do 20 godine svoga života jer su istraživanja dokazala da su one najplodnije od 18 do njihove 24 godine i onda već počinje da padne njihov SMV šta to otežava i ja se nadam da znaš o čemu ja pišem.

"Zene nisu objekat za " pravljenja 3/4 djece, ako ona to ne zeli"

Neke žene i ne žele da rade, da se ponašaju fino ili da paze da im se nešto slabo ne desi pa ako hoćeš nagovori ih isto da cijeli život isto ne rade ako misliš da je to moguće i da žive u jednom svijetu iluzija.

"Hvala Bogu, pa je Bosna jos sekularna drzava."

Još par stotina godina i na Bosnu se najvjerovatnije neće niko ni sjetiti čak ni bog ako mi nestanemo.

"Ne, zene se ne tjeraju, nego vode racuna o svom zdravlju, to nije testiranje, jer ne znas, to je dijagnostika, nase sestre, zene, idu na dijagnosticke procedure, imaju jako samovijest o svom zdravlju, vise nego mi muskarci."

Fino je pročitati da nešto rade tačno i ja se nadam da si sa time u pravu.

"Nasa dijaspora, tesko, moguce neki manji broj, ali nedostatno."

Pa to je i dobro tako. Ja ne mislim da BiH treba kopirati sistem Australije da se doseli što više ljudi iz inostranstva koji imaju novca(i koji će najvjerojatnije biti lijeni jer imaju sve šta im je potrebno da ovdje uživaju) da ovdje cijene i dalje što više se dižu za nekretnine kao i troškovi za život i da kasnije i počnemo imati beskućnika i drugih problema. Manje je ponekad bolje nego previše.

"Strani radnici dolaze, ima ih tacno, a to za njihovu djecu ako se budu radjala jestw druga stvar u demografskim bazama " foregin children", i na sta ti aludiras da ce povecati nas fertilitet."

Nisi me sad opet 100% razumio, ne mislim da će se povećati naš fertilitet kroz strane radnike i njihovu djecu jer mislim da će oni možda držati broj stanovnika u zemlji najvjerovatnije na stabilnom nivou ako ostanu i imaju djecu i to je opet drukčija stvar ko što se vidi na Njemačkoj gdje se je to desilo. Ja isto opet ne tvrdim da će se povećati nas fertilitet u BiH u budućnosti kroz njihovu djecu na 2.1 po ženi za pozitivni priraštaj jer nisam našao nigdje te brojke na statistikama.
Sociolog

#4423 Re: Demografija

Post by Sociolog »

" Ako nikoga ne uvjeravaš ponovi za nas ovo šta ja pišem velikim slovima

Ja klix forumaš Sociolog vama ženama preporučujem da nađete što ranije tačnog partnera sa kojim mislite/možete živjeti svoj cijeli život i da se za njega oženite u mladim godinama svoga života jer ste tada sposobne da rodite što više djece i da to uradite i da ih odgojite što bolje.

i onda ću ti vjerovati."

Ko si ti covjece, iz dijaspore, da NEKOME naredjujes, sta ce pisati, i implicirati kad se treba zeniti?
Odakle tebi uopšte pravo, da govoriš drugome, šta će, i kako raditi u svom životu, te u kojem vremenskom periodu se treba ženiti ili udavati?
Ko si ti, ili Tko si ti uopće ? Po hrvatskom jeziku, bolje razumiješ ti pišem.

Nasa drzava je sekularno drustvo, nema odrednica kad bi se ko
" trebao praviti djecu, i što više djece".

How are You? :mrgreen: Neki kvazi vehabija? :lol:

Poznaješ li termin Fekonditet?

Fekonditet je izrazen ko ljudi ispod 30 godina, ako znas uopste sta je to. Ljudi potrose 20.000 na IVF oplodnju za damu s 25 godina starosti.

Solidan broj, NAŽALOST, ispod 30 godina je neplodan.

Blage veze, ti, s životom nemaš.

Kada budeš iz Njemačke vratio, i živio onda se pravi pametan.

Lahko je tudjim....... gloginje mlatiti.

Obrazoži mi, koji je mjesečni trošak porodice, s troje maloljetne djece, gdje samo otac radi, a majka " po tvome ne želi da radi"?

Pisao sam za treniranje djece nekim sportom, a nisam pitao sta ti radis u slobodno vrijeme, u svojoj sobi, s cime se bavis, niti me to zanima.

Ako ziviš u Bosni, a ne živis, znao da bi treniranje bilo kojeg sporta za jedno dijete, a kamoli dva , poprilično iziskuje finansijska sredstva, a o Kantonu Sarajevo i da ne pišem.

Hvala Bogu, odrastao sam u Sarajevu, s dosta svoje raje, koja su djeca razvedenih roditelja, pa čak i ostavljenih očeva.
Dosta ih kasnije uspješno, jaki ljudi, jaki karakteri, evo ih zdravi, pravi. Lično ne znam nikoga da je probisvijet, te ti analize i poređenja nikako ne odgovaraju s Amerikom.
( Osobno ne poznajem ponaosobno nitkog). Hrvatski jezik bolje razumiješ i redovito pišeš pa rekoh da ti bude lakše. :izet:

Vidi se da ne poznaješ svoj bosanski jezik, inozemstvo je hrvatska riječ, kao i samoubojstvo, kvazi bošnjački patrioto, koji bi volio da svakome Bošnjaku bude cilj 6 djece, kako si replicirao prethodnom forumašu.
Last edited by Sociolog on 23/06/2025 18:04, edited 3 times in total.
talijan97

#4424 Re: Demografija

Post by talijan97 »

Ma tesko je imati djece u ovom vaktu, iziskuje mnogo odricanja.

Zasto bi zena planirala dijete kada za istu ne postoji racunica?

Zasto bi na selu imao cetvero / petero djece kada masina moze pokositi dulume a i popratne masine koje mogu pripremiti zemlju za uzgoj.

Ovo je kada pricamo o pokusaju povecanja stanovnistva.

A jedan od vecih razloga za pad je iseljavanje + dosta nezenja + parovi koji imaju max 1 ili ni jedno dijete.

Iskreno fertilnost nam je i dobra kakva je situacija.

Dok god se sela ili malo vece opcine smanjuju tako ce i padovi biti veci.
Haris.ba

#4425 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

talijan97 wrote: 23/06/2025 13:50 Zasto bi na selu imao cetvero / petero djece kada masina moze pokositi dulume a i popratne masine koje mogu pripremiti zemlju za uzgoj.
Kao neko ko ima rodbinu koja se veoma ozbiljno bavi poljoprivredom - ruku nikada da ne zafali. I sa svom mogucom mehanizacijom fali radne snage.
Post Reply