Muslimanske rezolucije iz 1941.
Svrha muslimanskih rezolucija iz 1941. je bila jasna od strane muslimanskog naroda. Osudju se ustaski zlocini nad Srbima i drugim progonjenim narodima. Putem rezolucija vazece institucije i uglednici muslimanskog zivlja se ogradjuju od pojedinaca muslimana koji rade zlocine nad Srbskim stanovnistvom.
i ogradjuju se od takvih, i ostro osudjuju, protestiraju i protive se pokusaju da se na muslimane kao cijelinu svali odgovornost za ustaske zlocine.
U Sarajevu na skupstini Udruzenja ilmije "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osudjuju ustaski zlocini. Krajem ljeta i u jesen 1941. godine Bosnjaci se masovno i otvoreno ogradjuju od ustaske politike prema Srbima, Jevrejima i Romima.
Poslje Sarajevske rezolucije, iste 1941. godine uslijedile su: Prijedorska, Mostarska, Banjalucka, Tuzlanska, Bijeljinska i Trebinjska Rezolucija.
Sve rezolucije, a posebno Srajevsku, potpisali su najugledniji predstavnici kulturnog i javnog zivota. Sarajevsku su potpisali predstavnici svih tijela islamske zajednice, kao i predstavnici svih drustava: El-Hidaje, Narodna uzdanica, Zanatlijsko udruzenje Hurijet, Muslimansko dobrotvorno drustvo Merhamet, Muslimansko drustvo El-Kamer, Muslimansko drustvo Bratstvo, Udruzenje bivsih zemljoposjednika i Imamsko-mualimsko drustvo.
U Zakljucku Banjalucke rezolucije pise: " Sa najvecom rezignacijom odbijamo od casti i imena muslimanskog, sve ono sto nam se od nekih pojedinaca zlonamjerno podmece s namjerom da sa sebe prebace odgovornost na nas i zahtijevamo da se prilikom vrsenja raznih akcija zabrani nemuslimanima nosenje fesova kao simbola islamske pripadnosti, dozivanjem muslimanskim imenima i sl. Bilo je slucajeva u nekoliko gradova i mjesta gdje su ustaske snage pristupile klanju krscana pod fesovima na glavama. Navodi se i da su kolone iz Hrvatske dolazile sa fesovima na glavama ".
U Sarajevu se 1942 g. oformirao Odbor "Narodnog spasa" koji je obuhvatao predstavnike svih muslimanskih drustava i ustanova. Odbor je postao centar muslimanske protivustaske opozicije sa ciljem izdvajanje BiH iz sastava NDH. Predsjednik Odbora je bio profesor Salih Safvet Basic, koji se kao naibu-reis odlucno usprotivio potcinjavanju Islamske zajednice ustaskim vlastima.
Ovo su jasni dokazi da muslimani vec na samom pocetku rata, oficialno nisu bili na strani ustasa i da nisu podrzali pokolj i stradanja Srba pocinjenih od strane ustasa a u cijim redovima je djelomicno bilo i muslimana. Ovim rezolucijama se jasno vidi da muslimani nisu cekali na konacan ishod drugog svjeckog rata nego su na samom pocetku rata stali na stranu zrtve i pravde.
Demistifikacija uloge SDA na početku rata
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- HAVANA
#52 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
A što je nurko načitan...
De još malo,objasni nam kako je to išlo... SDA

De još malo,objasni nam kako je to išlo... SDA
- nurko
#53 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
čitaj i uči ovo su činjenice historijske ako te zanima lako češ pronači i samHAVANA wrote:A što je nurko načitan...![]()
![]()
De još malo,objasni nam kako je to išlo... SDA![]()
a imaš li ti šta konkretno i pametno reči ili samo znaš da se ismijavaš i šprdaš
-
romulirem
#54 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
Ja sam bio branitelj,a nisam glasao za SDA na prvim izborima.Jel se pika da sam ja branitelj? 
- HAVANA
#55 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
nurko wrote:čitaj i uči ovo su činjenice historijske ako te zanima lako češ pronači i samHAVANA wrote:A što je nurko načitan...![]()
![]()
De još malo,objasni nam kako je to išlo... SDA![]()
a imaš li ti šta konkretno i pametno reči ili samo znaš da se ismijavaš i šprdaš
Najljepše mi tako
Ovi tvoji su me ubili u pojam , oni aNamo u tijelo i skonto sam da je najbolje... udri brigu na veselje...
- HAVANA
#56 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
romulirem wrote:Ja sam bio branitelj,a nisam glasao za SDA na prvim izborima.Jel se pika da sam ja branitelj?
Ti si shupak.
- tranquil
#57 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
Kako je ova tema pobjegla sa pod-podforuma "Izbori 2010", gdje prirodno spada?
Ne branim SDA, čak štaviše slažem se sa tim da SDA ne može uzimati sebi zasluge za odbranu 1992. (na kraju krajeva, i ja sam iz mjesta gdje SDA nije imala udjela u odbrani, a mjesto je ipak odbranjeno), ali ne mogu da ne primjetim kako to da se neki ljudi sjete tuđih grijeha samo pred izbore? Gdje ste bili 1992.-2010. sa ovom pričom? (izuzimam one koji cijelo vrijeme govore o ovome).
Ne branim SDA, čak štaviše slažem se sa tim da SDA ne može uzimati sebi zasluge za odbranu 1992. (na kraju krajeva, i ja sam iz mjesta gdje SDA nije imala udjela u odbrani, a mjesto je ipak odbranjeno), ali ne mogu da ne primjetim kako to da se neki ljudi sjete tuđih grijeha samo pred izbore? Gdje ste bili 1992.-2010. sa ovom pričom? (izuzimam one koji cijelo vrijeme govore o ovome).
-
romulirem
#58 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
E jesi mi ga bas suknuoHAVANA wrote:romulirem wrote:Ja sam bio branitelj,a nisam glasao za SDA na prvim izborima.Jel se pika da sam ja branitelj?
Ti si shupak.
- probuseni $
#59 Re: Demistifikacija uloge SDA na početku rata
U gradu u srcu danasnje RS ljudi se organizovali i preko SDA veze pokupovali oruzje. Nakon dva mjeseca svi su riknuli na Manjacu. Ide marica i kupi redom a ispektor, brkati srbin, drzi listu SDA u ruci i cita naglas ! ...
...