Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
- Kupalo
#26 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Skolski program treba biti bosansko-hercegovacki, a ne bosnjacki, hrvatski ili srpski.
Mene u bosanskom jeziku nerviraju novopecene kombinacije tipa peterica i cetverica i ne mogu ih prevaliti preko usta, a u hrvatskom akuzativna mnozina koja je takoder besmislena.
U bosanskom jeziku su latinica i cirilica ravnopravni, kao i vecina sinonima pa se slobodno moze reci da oni koji se ispravno sluze bosanskim imaju bogatiji rjecnik.
Jedini je problem sto jos uvijek nema validnog standarda.
Meni je svejedno da li ce djeca u skoli uciti jednacina ili jednadzba, zajednicki imenilac ili nazivnik sve dok nauce matematiku, ja sam ucio u skoli i jedno i drugo. Znanje nije na odmet.
Veci je problem sta djeca uopce uce od tog na kojem ce dijalektu ici u skolu.
Sad nam djecu uce da je bitnije biti pokoran vjenik/ca i sipaju im ideologiju od vrtica. Ne znaju se pravilno sluziti niti jednim jezikom , a rjecnik im je katastrofa.
Kako rjesiti ovaj problem?
Mene u bosanskom jeziku nerviraju novopecene kombinacije tipa peterica i cetverica i ne mogu ih prevaliti preko usta, a u hrvatskom akuzativna mnozina koja je takoder besmislena.
U bosanskom jeziku su latinica i cirilica ravnopravni, kao i vecina sinonima pa se slobodno moze reci da oni koji se ispravno sluze bosanskim imaju bogatiji rjecnik.
Jedini je problem sto jos uvijek nema validnog standarda.
Meni je svejedno da li ce djeca u skoli uciti jednacina ili jednadzba, zajednicki imenilac ili nazivnik sve dok nauce matematiku, ja sam ucio u skoli i jedno i drugo. Znanje nije na odmet.
Veci je problem sta djeca uopce uce od tog na kojem ce dijalektu ici u skolu.
Sad nam djecu uce da je bitnije biti pokoran vjenik/ca i sipaju im ideologiju od vrtica. Ne znaju se pravilno sluziti niti jednim jezikom , a rjecnik im je katastrofa.
Kako rjesiti ovaj problem?
Last edited by Kupalo on 30/09/2009 10:28, edited 1 time in total.
- Hrvoje_Hrvatinic
#27 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Kupalo wrote:Skolski program treba biti bosansko-hercegovacki, a ne bosnjacki, hrvatski ili srpski.
Kao rjesiti ovaj problem?
S obzirom da Srbi i Hrvati nikad neće to prihvatiti, jedino rješenje je protjerivanje ta dva naroda izvan granica BiH.
-
Abacija
#28 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
A sta bi sa bh Hrvatima iz pc-a? A sta sa onima iz Vojvodine?Junuz Djipalo wrote:
Slažem se, i mislim da bi sve riješili kad bi Bošnjaci u Federaciji postali Hrvati a u RS Srbi...![]()
- Kupalo
#29 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Hrvoje_Hrvatinic wrote:Kupalo wrote:Skolski program treba biti bosansko-hercegovacki, a ne bosnjacki, hrvatski ili srpski.
Kao rjesiti ovaj problem?
S obzirom da Srbi i Hrvati nikad neće to prihvatiti, jedino rješenje je protjerivanje ta dva naroda izvan granica BiH.
O kojim Srbima i Hrvatima govoris?
O ovoj temi smo vec govorili nekoliko puta, u skolama i na fakultetima sad govorim o Sarajevu bosanski, hrvatski i srpski jezicki normativ su ravnopravni. Ne mozes glavom kroz zid i ocekivati da se i Bosnjaci ne osjecaju ugrozenim.
Sta ti zelis?
- Hrvoje_Hrvatinic
#30 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Želim da moje dijete u školi pohađa nastavu na svom hrvatskom jeziku, samo ti i ništa više.Kupalo wrote: Sta ti zelis?
Možda previše tražim... neznam...
-
Abacija
#31 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
To je u redu ali ako se istovremeno boris da i Hrvati u pc-u imaju ista prava.Hrvoje_Hrvatinic wrote:Želim da moje dijete u školi pohađa nastavu na svom hrvatskom jeziku, samo ti i ništa više.Kupalo wrote: Sta ti zelis?
- Kupalo
#32 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Hrvoje_Hrvatinic wrote:Želim da moje dijete u školi pohađa nastavu na svom hrvatskom jeziku, samo ti i ništa više.Kupalo wrote: Sta ti zelis?
Ok , evo ti rjesenje bez segregacije, kod mene je pola razreda ucilo njemacki , a pola engleski jezik, taj nam je sat bio odvojen, kad smo mi imali engleski oni su imali njemacki, moze li tako?
Jedini je problem ako ima previse nastavnog kadra zaposlenog onda ce nam ostati isto, jer svako svoje dupe cuva.
Pitanje: kojim ja jezikom govorim?
-
Liska
#33 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
I u cemu je problem? Da se hoce moze se napraviti jedan zajednicki program, barem na nivou Federacije BiH, ali on podrazumjeva kompromis i zajednicki rad autora a ne samo onih iz Sarajeva ili samo iz Mostara. Svi predmeti mogu biti zajednicki, sem maternjeg jezika i povijesti, sto i nije veliki problem, ili je puno manji problem od ovog sto imamo sada. Hrvatima ide kritika jer insistiraju na razdvajanju jer jedino tako vide nacin da opstane program na hrvatskom jeziku. Medjutim, ovo sam rekao dosta puta, gdje to neki Hrvat moze uciti na hrvatskom jeziku u nekoj javnoj ustanovu u kantonu Sarajevo ili npr. u Jablanici (bez spominjanja KSC jer oni ne spadaju u tu kategoriju). Po meni svima treba omoguciti pravo na skolovanje na svome jeziku, po jednom nastavnom planu, za pocetak barem u Federaciji i to samo zato jer trenutno se takvo nesto ne moze odraditi na drzavnom nivou. Na kraju krajeva nema ni resora obrazovanja u Vijecu ministara. Nije tesko ali uvijek ostaje pitanje a tko je onaj koji ce napraviti prvi korak. On je najtezi i kod nas se gleda kao znak slabosti.
- Junuz Djipalo
#34 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Moraš nešto dat da bi i uzeo, a na kraju krajeva humano ćemo ih preselit u Federaciju k ostalim Hrvatima...Abacija wrote:A sta bi sa bh Hrvatima iz pc-a? A sta sa onima iz Vojvodine?Junuz Djipalo wrote:
Slažem se, i mislim da bi sve riješili kad bi Bošnjaci u Federaciji postali Hrvati a u RS Srbi...![]()
Mi smo mogli to odmah u startu riješit, recimo da se usvoji hrvatski jezik kao normu ali da mu službeni naziv bude bosanski...
Ali kako onda napustit Alijinu politiku centra, vagat između i izjednačavat Srbe i Hrvate. Tu je zapravo temeljni problem školstva, države , Federacije. Svega.
Ta politika "nesvrstanih". Ili što bi Dino Merlin rekao: "furaj mali sad sredinom, furaj mali tom dolinom" a u međuvremenu se i on i Hari i Halid malo više okrenuli Hrvatskoj.
Malo više popusta za Hrvate u odnosu na Srbe. Molim!
No dobro nije samo u jeziku problem, povijest Bošnjaka sad lagano izgleda kao i srpska i starija od hrvata i stoljeća 7.
- Altsa
#35 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
a sta mislis da tvoje dijete ide u skolu po skolskom programu Turske ili neke druge zemlje. bil djecu pustio da ide u takve skole ili bi trazio svoja prava. ne bi normalno. zato treba da ljudi pametni, a kazem pametni da bi se odvojili od politicara naprave skolski program koji nece majorizirati niti jedan narod. a to je sigurno moguce. ali opet dolazimo do onih koji ne spadaju u pametne vec u politicare koji to sve koce.Tomislav MO wrote:Sasvim si jasan ali ti to ne pomaže puno. Obrazovanje je na nivou kantona i tu kantoni vode glavnu riječ.Mujo.Hrnjica wrote:kad bi mi svako uvodili svoje zakone i po tome trazili od drzave onda bi se to zvalo demokratija a ne anarhijaspokojan wrote:ne razumijem, please pomozi mi
U stocu imamo jednu zgradu skole i u njoj dva nastavna programa, bosanski i hrvatski, je li tako? Hrvati djecu upisuju na hrvatski program, bosnjaci na bosanski.
I pored najbolje volje ne vidim kako se to moze objediniti u jedan program, a da netko ne izgubi pravo da djecu skoluje po programu kojem zeli. Zato sam i otvorio ovu temu, jer ne vidim rjesenja osim statusa quo na dulje vrijeme?
trenutno imamo demokratiju i to znaci, vecina tlaci ostale
znaci, sjedu u ministarstvu i naprave udzbenike i to je to, sve osim toga je ilegalo a oni kojima ne godi (bice ih vazda, mi smo takav narod) nek se zali Upravi vodovoda ili Visokom predstavniku
jesam li jasniji?
Federalno ministarstvo obrazovanja je ionako samo protuustavna kategorija.
- nokia6170
#36 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Rjesenje je vrlo jednostavno:spokojan wrote:Nije mi milo da u nekim gradovima nase drzave imamo skole u kojima postoje dva nastavna programa, hrvatski i bosanski.
Medjutim, jos su mi nemiliji demagozi koji se jako emotivno snebivaju nad tom pojavom, zgrazaju se i pozivaju na eliminiranje te pojave ...
... ali, pitam se sta je rjesenje??? Ne vidim da rjesenje nude silni demagozi?! Samo se cude i snebivaju.
U multietnickim gradovima za sada jednostavno mora ostati praksa postojanja dva nastavna programa, ako ne zelimo (a nadam se da ne zelimo) ukidati jedan od njih.
Sve dok hrvatski roditelji u mostaru zele da im dijete pohadja skolu po hrvatskom nastavnom programu, a bosnjacki roditelji da im djeca da pohadjaju skolu po bosanskom nastavnom programu ... zasto bi to bilo onemogucavano.
Zato pozivam sve demagoge da se prestanu snebivati o navodnoj "segregaciji" u nekim skolama u BiH.
Ako netko ima bolje rjesenje neka ga predlozi ...
Napraviti jedinstven nastavni plan za cijelu Bosnu i Hercegovinu na 3 jezika sva tri konstitutivna naroda.
-
palermo
#37 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Jednom sam sa Liskom diskutovao o ovoj temi. Negdje bih se u načelu složio sa Daltonom,ako netko zaista želi da mu djeca idu u školu samo hrvatskom nastavnom programu (primjera radi) ja mu ne bih branio. Ono što ja mislim, iako to zaista nije moje da mislim, , je da takva poilitika najmanje odgovara Hrvatima jer se tako ponašaju kao nacionalne manjine. Tipično ponašanje nacionalne mannjine je da traži sve separatno u nastojanju da očuva svoj kulturni identitet.J
a kao Bošnjak, da živim u gradu u kojem su Hrvati većina ( mislim znatna većina) nikada ne bih slao svoje dijete u neku posebnu školu sa bosanskim nastavnim programom.Jednostavno, ne bih htio da djetetu odmalena kreiram geto.A jezik i kulturu koja je njegov dio identiteta će već naučiti.Al ja tako mislim, ne moraju svi.
Meni više lično od te segregacije, ponekad i dobrovoljne, smeta glupost.Naprimjer, ja zaista ne vidim problem da u Mostaru postoji i Sveučilište i Univerzitet, ali je naprosto glupo da postoje dvije ekonomije, dva prava, i da ne postoji mogućnost nekakvog dogovora da recimo Univerzitet se profiliše kao tehnički Univerzitet, a Sveučilište kao priordno -društveni (ili obratno whatever). Tako i škole, ne mora nužno biti problem da postoje dva nastavna programa, čak i tada postoji dovoljno mogućnosti da djeca rade i žive zajedno, počev od nenastavnih aktivnosti, pa do mogućnosti da neki sati zaista budu jedinstveni, recimo informatika i slično.
I onda se uvijek vraćamo na jedan od temeljnih problema ovoga društva, a to je da se sve, ali apsolutno sve, koristi kao talon u političkoj igri.Pa i djeca.
a kao Bošnjak, da živim u gradu u kojem su Hrvati većina ( mislim znatna većina) nikada ne bih slao svoje dijete u neku posebnu školu sa bosanskim nastavnim programom.Jednostavno, ne bih htio da djetetu odmalena kreiram geto.A jezik i kulturu koja je njegov dio identiteta će već naučiti.Al ja tako mislim, ne moraju svi.
Meni više lično od te segregacije, ponekad i dobrovoljne, smeta glupost.Naprimjer, ja zaista ne vidim problem da u Mostaru postoji i Sveučilište i Univerzitet, ali je naprosto glupo da postoje dvije ekonomije, dva prava, i da ne postoji mogućnost nekakvog dogovora da recimo Univerzitet se profiliše kao tehnički Univerzitet, a Sveučilište kao priordno -društveni (ili obratno whatever). Tako i škole, ne mora nužno biti problem da postoje dva nastavna programa, čak i tada postoji dovoljno mogućnosti da djeca rade i žive zajedno, počev od nenastavnih aktivnosti, pa do mogućnosti da neki sati zaista budu jedinstveni, recimo informatika i slično.
I onda se uvijek vraćamo na jedan od temeljnih problema ovoga društva, a to je da se sve, ali apsolutno sve, koristi kao talon u političkoj igri.Pa i djeca.
-
Liska
#38 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Ja o tome tupim ovdje godinama i nema sta mi nisu rekli za to. Za pocetak barem u Federaciji a za drzavu poslije jer trenutno nema sanse za takav nastavni plan na drzavnom nivou. Veci problem ostaje tko moze potegnuti inicijativu i tko je moze iznijeti do kraja, do rezultata koji ce svima odgovarati. Ja te snage trenutno ne vidim nigdje jer neki ce i dalje insistirati da ostane kako jeste, jer mnogima i tako odgovara.
- Junuz Djipalo
#39 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Pa moj prijedlog je odavno bio proširit kanton Sarajevo za neka hrvatska mjesta i srpska iz RS i proglasit distrikt i hajmo u se u njemu se igrat zajedničkih stvari, ako uspijemo u njemu, bez problema se priključi i ostatak BiH. No dok se ne dokaže da se u njemu može nešto postići, tj. dokazat da je zajednički život moguć neka u ostatku postoje tri nacionalna entiteta a u njima će se ipak znat koji program ide gdje...palermo wrote:Jednom sam sa Liskom diskutovao o ovoj temi. Negdje bih se u načelu složio sa Daltonom,ako netko zaista želi da mu djeca idu u školu samo hrvatskom nastavnom programu (primjera radi) ja mu ne bih branio. Ono što ja mislim, iako to zaista nije moje da mislim, , je da takva poilitika najmanje odgovara Hrvatima jer se tako ponašaju kao nacionalne manjine. Tipično ponašanje nacionalne mannjine je da traži sve separatno u nastojanju da očuva svoj kulturni identitet.J
A ako ne ide ni u tom distriktu tj. nema dogovora kroz određeno razdoblje, pa Bože moj, svako na svoju stranu...
- Hrvoje_Hrvatinic
#40 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Pa to se podrazumijeva, ne znam otkud ti ideja da bih imao nešto protiv toga. Hrvatski narod je jedna jedinstvena cjelina i svejedno je gdje se nalazi.Abacija wrote:To je u redu ali ako se istovremeno boris da i Hrvati u pc-u imaju ista prava.Hrvoje_Hrvatinic wrote:Želim da moje dijete u školi pohađa nastavu na svom hrvatskom jeziku, samo ti i ništa više.Kupalo wrote: Sta ti zelis?
- Hrvoje_Hrvatinic
#41 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Kupalo wrote: Ok , evo ti rjesenje bez segregacije, kod mene je pola razreda ucilo njemacki , a pola engleski jezik, taj nam je sat bio odvojen, kad smo mi imali engleski oni su imali njemacki, moze li tako?
Pa vi ste i prije bili segregirani, 1 razred pod 2 krova??!Naravno da tako rješenje ne zadovoljava, škola nije samo sat hrvatskog/srpskog/ bosanskog, već i zemljopis, povijest itd. Sasvim je normalno da Hrvati i Srbi imaju poseban obrazovni program koji će uvažavati njihove nacionalne specifičnosti. Kog bi vraga srbi učili o Kralju Zvonimiru ili hrvati o Kralju Srefanu Prvovenčanom?? A i jedni i drugi i treći moraju i trebaju učiti o kralju Tvrtku i Banu Kulinu jer nam je to zajedničko ( barem se nadam)
Pitanje: kojim ja jezikom govorim?
Nemam pojma, nekom mješavinom hrvatskog i srpskog?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Dobar dan
Mujo Hrnjica(neprikladan rječnik)
Tomislav MO(trolovanje)
osa(komentarisanje moderacije)
odmor od foruma
Otvorenost ne znači pravo na kršenje pravila foruma.
Teme se zaključavaju zbog kršenja pravila od strane korisnika foruma, a ne stavova moderatora o istim temama.
Hrvoje Hrvatinić -avatar južnjačke oslobodilačke segregacijske vojske
nije poželjan na sa-x.Promijeni avatar ili ćeš dobiti ban,uz naravno opomenu zbog provociranja na ovoj istoj temi.
hvala lijepo i doviđenja.
Mujo Hrnjica(neprikladan rječnik)
Tomislav MO(trolovanje)
osa(komentarisanje moderacije)
odmor od foruma
Otvorenost ne znači pravo na kršenje pravila foruma.
Teme se zaključavaju zbog kršenja pravila od strane korisnika foruma, a ne stavova moderatora o istim temama.
Hrvoje Hrvatinić -avatar južnjačke oslobodilačke segregacijske vojske
hvala lijepo i doviđenja.
- prdimahovina
#43 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
ovdje se, kao i uvijek u nas, ide iz krajnosti u krajnost. Jedna krajnost je: hajmo svi sve zajedno (jedan program...) a druga krajnost je hajmo sve odvojeno.
Poenta je da u jednoj školi mogu biti dva nastavna programa u jednoj zgradi (hrvatski i bosanski npr.) i da djeca izaberu jedan i da imaju sve časove na tom programu. Ali to ne mora značiti da moraju ići u dvije različite smjene, ne znači da ne mogu imati i poneku zajedničku aktivnost (čas informatike npr.), ne mora značiti da ne mogu otići na ekskurziju zajedno, ne mora značiti da nastavnici moraju sjediti u dvije različite zbornice... ne mora značiti da sve, ali baš sve mora biti odvojeno.
Ali nacionalisti vole da je sve potpuno odvojeno, da im "oni" ne bi pokvarili djecu
Poenta je da u jednoj školi mogu biti dva nastavna programa u jednoj zgradi (hrvatski i bosanski npr.) i da djeca izaberu jedan i da imaju sve časove na tom programu. Ali to ne mora značiti da moraju ići u dvije različite smjene, ne znači da ne mogu imati i poneku zajedničku aktivnost (čas informatike npr.), ne mora značiti da ne mogu otići na ekskurziju zajedno, ne mora značiti da nastavnici moraju sjediti u dvije različite zbornice... ne mora značiti da sve, ali baš sve mora biti odvojeno.
Ali nacionalisti vole da je sve potpuno odvojeno, da im "oni" ne bi pokvarili djecu
- and
#44 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
čuj dokazivati da je zajednički život moguć?nešto što je normalno i ustavom zagarantovano bi trebalo dokazivati?Junuz Djipalo wrote:Pa moj prijedlog je odavno bio proširit kanton Sarajevo za neka hrvatska mjesta i srpska iz RS i proglasit distrikt i hajmo u se u njemu se igrat zajedničkih stvari, ako uspijemo u njemu, bez problema se priključi i ostatak BiH. No dok se ne dokaže da se u njemu može nešto postići, tj. dokazat da je zajednički život moguć neka u ostatku postoje tri nacionalna entiteta a u njima će se ipak znat koji program ide gdje...palermo wrote:Jednom sam sa Liskom diskutovao o ovoj temi. Negdje bih se u načelu složio sa Daltonom,ako netko zaista želi da mu djeca idu u školu samo hrvatskom nastavnom programu (primjera radi) ja mu ne bih branio. Ono što ja mislim, iako to zaista nije moje da mislim, , je da takva poilitika najmanje odgovara Hrvatima jer se tako ponašaju kao nacionalne manjine. Tipično ponašanje nacionalne mannjine je da traži sve separatno u nastojanju da očuva svoj kulturni identitet.J
A ako ne ide ni u tom distriktu tj. nema dogovora kroz određeno razdoblje, pa Bože moj, svako na svoju stranu...
dokaži ti da je tamo gdje u svojoj glavi planiraš entitet moguće ostvariti konstitutivnost ostala 2 naroda,dokaži da se u tim mjestima bošnjak može osjećati dobrodošao i da može ostvariti sva svoja prava pa pričaj o entitetu.
-
Orbini
#45 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Pogreska - ljudi nisu zivjeli zajedno prije SFRJ vec jedni pored drugih. U Banjaluci si ipak imao etnicke kvartove odvajkada - zna se ko je zivio na Lausu, Boriku,Novoj Varosi, Starcevici,.. Ko je zivio na Petricevcu a ko u Vrbanji, Seheru, Mejdanu, Hisetama,..Abacija wrote:Koji oksimoron. Ne postoji segregacija na kulturan nacin, pogotovo na Balkanu.Orbini wrote:Ja bih vrlo rado zivio u Banjaluci koja ima segregaciju u skolama. Koliko god zvucalo negativno - to je premija za one koji moraju prihvatiti samo jedan nacionalni okvir.
Hajmo realno - svijet je pun gradova gdje postoje skole po vjerskom, etnickom principu, segregacija po kvartovima,..
A tako je bilo i kod nas prije komunistickog vremena, nema grada koji prije rata nije imao etnicke kvartove gdje su preovladavali jedni ili drugi.
Dakle - opiranje segregaciji je u neku ruku ostatak nekadasnjih YU standarda.
Svugdje u svijetu ljudi imaju mogucnost privatnog skolovanja, izbor,.. - pa zasto bi to bilo drugaciej kod nas.
Hajmo realno - cak i da nije bilo rata i ovog bremena - nacionalizam je standard i svako najradije bira nesto u svom okviru.
Segregacija na kulturan nacin je pozeljna - ali da za svakog ima mjesta u svakom gradu. Negativna je ako se odnosi na cjelu regiju, pa da na potezu Prijedor-Banjaluka-Doboj,.. ili Tuzla-Sarajevo - nemas niti jednu drugu skolu za "manjine".
I, YU standardi nisu nista novo u istoriji. I prije komunista ljudi su zivjeli normalno i zajedno.
SFRJ je samo donijela standard zajednistva gdje nacija nije bila bitna,... prije su ljudi zivjeli u istom gradu ako cemo tako definisati zajednistvo - ali svako sa svojima, svako u svoje skole, svako o svom poslu i nije bilo mjesanja.
Takve primjere imas danas diljem svijeta gdje cak i u razvijenim zemljama imas etnicke kvartove po gradovima, skole po vjerskom, nacionalnoj osnovi pa cak i dalje rasnu segregaciju u po demokratske Amerike.
O tome ja i pricam - rado bih prihvatio segregaciju unutar gradova - gdje ljudi i dalje zive u svom mjestu - ali im nije naturen neciji drugi nacionalni standard. Budi siguran da bi se dosta nasih prognanih vratilo u Banjaluku kada bi se omogucila takva segregacija, pa nek su Srbi na vlasti na nivou opstine i odlucuju o svemu bitnom kao vecina - samo da ljudi ne moraju zivjeti u ulici koja nosi ime po vojvodi, a djeca da idu u skolu koja nosi ime sveca i uce - znas vec sta.
Mozemo mi sada do sutra idealizirati sta bi bilo najbolje,... i tu bi se slozili, ali treba biti i realan.
Bilo kakva inicijativa o zajednistvu je danas nemoguca iz vise razloga. Imamo jos breme proslog rata, imamo nacionalizam koji je dana standard kod vecine, i zajednistvo asocira na minule standarde prosle drzave.
Bilo kakav zajednicki nastavni program ako cemo samo o skolama - obavezno povlaci kao obavezu da postoji "neutralan program" - vezano za jezik i gramatiku, vezano za historiju(sto nije bilo moguce cak i nu SFRJ), i osnovna nacela poznavanja drustva i etike.
A tek onda koliko roditelja bi dobrovoljno dalo svoju djecu u skolu po neutralnom kompromisnom programu,...
Nazalost - segregacija je neminovna - nije to zagovaranje - vec nuzna posljedica. Ljudi su se promijenili i velika vecina zeli to.
Ja bih samo to promijenio da umjesto regionalne bude selektivnija. Da nemas samo jedan naturen program na nivou cjele regije - vec da imas mogucnost i drugih unutar samih gradova.
-
kusur
#46 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Sorry ako je vec ovo neko upitao, ali da li iko zna kako je u Distriktu Brcko rijeseno pitanje obrazovnog sistema? Jer gore ima i Bosnjaka i Srba i Hrvata,a bogme i Kineza
. Mislim da Brcko moze biti model u mnogo tome za ostatak BiH, ako izuzmemo cinjenicu da je Rafi Gregorian ipak odlucniji u provodjenju zakona od austrijskog Mister InCka.
-
kusur
#47 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Pa ajmo prosirit Banja Luku za neka Bosnjacka i Hrvatska mjesta..... Ili ajmo Mostaru dodat jos i srpska sela pa da se igramo zajednistva... Zasto uvijek Sarajevo kad se zna da Srbi ne bi to nikad htjeli jer bi im se ona saka jada Lukavica utopila u pravo Sarajevo, a oni to cuvaju i prave Srpsko Sarajevo od togaJunuz Djipalo wrote:Pa moj prijedlog je odavno bio proširit kanton Sarajevo za neka hrvatska mjesta i srpska iz RS i proglasit distrikt i hajmo u se u njemu se igrat zajedničkih stvari, ako uspijemo u njemu, bez problema se priključi i ostatak BiH. No dok se ne dokaže da se u njemu može nešto postići, tj. dokazat da je zajednički život moguć neka u ostatku postoje tri nacionalna entiteta a u njima će se ipak znat koji program ide gdje...palermo wrote:Jednom sam sa Liskom diskutovao o ovoj temi. Negdje bih se u načelu složio sa Daltonom,ako netko zaista želi da mu djeca idu u školu samo hrvatskom nastavnom programu (primjera radi) ja mu ne bih branio. Ono što ja mislim, iako to zaista nije moje da mislim, , je da takva poilitika najmanje odgovara Hrvatima jer se tako ponašaju kao nacionalne manjine. Tipično ponašanje nacionalne mannjine je da traži sve separatno u nastojanju da očuva svoj kulturni identitet.J
- HAVANA
#48 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
kusur wrote:Sorry ako je vec ovo neko upitao, ali da li iko zna kako je u Distriktu Brcko rijeseno pitanje obrazovnog sistema? Jer gore ima i Bosnjaka i Srba i Hrvata,a bogme i Kineza. Mislim da Brcko moze biti model u mnogo tome za ostatak BiH, ako izuzmemo cinjenicu da je Rafi Gregorian ipak odlucniji u provodjenju zakona od austrijskog Mister InCka.
Ima baška krov za kineza.
-
popajic
#49 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
ja se zgrazavam sto se ti zgrazavas njihovom zgrazavanju !@spokojan
Medjutim, jos su mi nemiliji demagozi koji se jako emotivno snebivaju nad tom pojavom, zgrazaju se i pozivaju na eliminiranje te pojave ...
Nakon ovoga mislim da za nas nema nade.@orbini
Segregacija na kulturan nacin je pozeljna
Kad je Biljana tvrdila da su humana preseljenja( etnicka ciscenja ) pozeljna...osudili smo je i mi i Hag.
Kulturna segregacija - invencija nadobudnih, balkanskih plemena.
Sto je najvaznije, o DJECI govorimo !!!
Hajmo graditi i tri porodilista pod jednom kapom
Uzas !
-
Orbini
#50 Re: Demagogija gorljivih protivnika segregacije u skolama
Budi ljubazan, pa nemoj vaditi moje recenice iz konteksta i tumaciti ih u krajnostima.popajic wrote:Nakon ovoga mislim da za nas nema nade.@orbini
Segregacija na kulturan nacin je pozeljna![]()
Kad je Biljana tvrdila da su humana preseljenja( etnicka ciscenja ) pozeljna...osudili smo je i mi i Hag.
Kulturna segregacija - invencija nadobudnih, balkanskih plemena.
Sto je najvaznije, o DJECI govorimo !!!
Hajmo graditi i tri porodilista pod jednom kapom, jer izgleda nikad nije dovoljno rano da ih pocnemo segregirati na kulturan nacin.
Uzas !
Segregacija je losa ako cemo generalno, grozno jeste,... ali trenutno je kod nas jos groznije - tako da bi segregacija unutar gradova bila premija. Ovo nije zagovaranje vec oportunizam. Nadam se da sam bio jasniji.