delta preuzela tropik

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga
Posts: 14873
Joined: 20/12/2006 16:59

#1 delta preuzela tropik

Post by StupskaBitanga »

Srbijanska kompanija "Delta" postigla je dogovor o preuzimanju lanca trgovačkih centara "Tropic" iz Banjaluke, što će danas biti ozvaničeno potpisivanjem ugovora u zgradi Vlade RS. Ugovor o preuzimanju ...

... potpisaće Dragan Flipović, direktor preduzeća "Delta Maxi", dijela srbijanskog holdinga koji se bavi maloprodajom, i Mirko Risović, vlasnik kompanije "Tropic", saopšteno je juče iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, pišu Nezavisne novine.

Risović je za "Nezavisne" izjavio da se radi o "strateškom povezivanju" u sklopu kojeg "Delta Maxi" kupuje maloprodajnu djelatnost "Tropica" kroz zakup njihovih 12 trgovačkih centara na deset godina. "Tropic", sa druge strane, kako navodi, dobija posao gradnje marketa i drugih objekata koje "Delta" planira otvarati širom RS. "Delta" će promijeniti ime trgovačkih objekata "Tropica", ali će zadržati sve njihove radnike.

U "Tropicu" nisu željeli da otkriju finansijske detalje dogovorenog posla, ali su potvrdili da će im to pomoći u smanjenju obaveza kojima su opterećeni brzim širenjem na tržištu.

"U zadnjih godinu dana izgradili smo šest trgovačkih centara, što finansijski teško mogu podnijeti i daleko veće kompanije od nas", kazao je Risović.

Ocjenjujući dogovoreni aranžman sa "Deltom" važnim korakom u daljem razvoju "Tropica", on je naglasio da će porodica Risović ostati vlasnik postojećih nekretnina u maloprodaji, te zadržati ostale djelatnosti kompanije, poput "Tropic ribarstva". Potvrdio je da su protekle dvije godine, osim sa "Deltom", vodili intenzivne pregovore i sa drugim trgovačkim gigantima poput hrvatskog "Konzuma", slovenačkog "Mercatora" i austrijskog "Spara", ali je na kraju, ipak, presudila ponuda Srbijanaca.

Potpisivanju ugovora u zgradi Vlade u Banjaluci, kako je najavljeno, prisustvovaće premijer RS Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednik "Delta Holdinga" Miroslav Mišković i Milka Forcan, te ministri trgovine RS i Srbije Predrag Gluhaković i Predrag Bubalo.

Preuzimanjem "Tropica", najvećeg trgovačkog lanca u RS, veliki regionalni trgovački igrači nastavljaju s osvajanjem bh. tržišta maloprodaje, nakon što je "Konzum" nedavno preuzeo sarajevski "VF komerc", najveći domaći trgovački lanac.

Kompanija "Delta" odavno je zainteresovana i za kupovinu banjalučke Robne kuće "Boska", ali tu akviziciju za sada sprečavaju prodati poslovni prostori te firme u prizemlju objekta.
Mislilac
Posts: 270
Joined: 21/08/2004 21:42

#2

Post by Mislilac »

Tipična entitetska separacija.... :-?
Post Reply