Otkad je porijeklo bitnije kada se radi od građanstvu. Građanin se prvenstveno (po meni) veže za mjesto gdje plaća porez i ima trajno prebivalište...essex wrote:svako moze imati dvojno drzavljanstvo, medjutim porijeklo je uvijek samo jedno, tako da je i to gradjanin R BiH ustvari porijeklo i na to se misli...cyprus wrote:Ne dovodim ja u pitanje državljanstvo nego samo pojam građanin. Nekako mi nema smisla... Ali moguće da je do mene. Interesuje me da li su stvarno državljanin i građanin sinonimi?
Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
- cyprus
#51 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
-
freebih
#52 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
Nije bitno da li su sinonimi, bitno je kako ih zakon tretira. Dakle ne postoji termin "gradjanstvo" vec "drzavljanstvo" ali se za drzavljane moze reci da su "gradjani". Vjerovatno dolazi od prevoda nekih latinskih izraza. NA engleskom je drzavljanin "citizen" ili "national" ali pravni termin je "citizenship" tj. drzavljanstvo ali u bukvalnom prevodu znaci "gradjanstvo"cyprus wrote:Ne dovodim ja u pitanje državljanstvo nego samo pojam građanin. Nekako mi nema smisla... Ali moguće da je do mene. Interesuje me da li su stvarno državljanin i građanin sinonimi?
-
freebih
#53 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
Da je tako svaki strani radnik koji placa porez u nekoj drzavi bi bio automatski i njen gradjanin tj drzavljan.cyprus wrote: Otkad je porijeklo bitnije kada se radi od građanstvu. Građanin se prvenstveno (po meni) veže za mjesto gdje plaća porez i ima trajno prebivalište...
- essex
#54 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
gradjanin je sirok pojam i koristi se kao atribut da bi pokazo odrednicu...nekada je to gradjanin svijeta, nekada je to kontinenta, nekada je samo jedne regije, negada samo mjesta iz kojeg potice...u nasem slucaju se govorilo o gradjaninu R BiH i time se definise njegovo porijeklo jer se prica o R BiH..a i ovdje ces naci posteno pojasnjenje...cyprus wrote:Otkad je porijeklo bitnije kada se radi od građanstvu. Građanin se prvenstveno (po meni) veže za mjesto gdje plaća porez i ima trajno prebivalište...essex wrote:svako moze imati dvojno drzavljanstvo, medjutim porijeklo je uvijek samo jedno, tako da je i to gradjanin R BiH ustvari porijeklo i na to se misli...cyprus wrote:Ne dovodim ja u pitanje državljanstvo nego samo pojam građanin. Nekako mi nema smisla... Ali moguće da je do mene. Interesuje me da li su stvarno državljanin i građanin sinonimi?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p4361279
- Mjesanac
#55 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
essex wrote:ma kakav mjesanac, ti si ba bosanacMjesanac wrote:![]()
![]()
Svaka cast, ne bi ni sam bolje napisao. Samo ne mozemo se protiv lopova na vlasti boriti deklaracijama, nego tako sto cemo izaci na izbore u sto vecem broju i glasati za bilo koju stranku koja nije vodjena nacionalizmom. Jer odavno je postalo jasno da nake Izetbegovice, Tihice, Dodike nije briga za nacionalne interese odredjenog naroda, vec da su ih vjesto iskoristili da bi sebi napunili racune.
Bosna i Hercegovina svima onima koji je vole svim srcem...nego za izbore...j anevidim stranku za koju bih glasao...ja preporucujem svima da bojkutuju izbore upravo zbog sistema koji je nakaradan i ne dozvoljava osnovno postivanje ljudskih prava, favorizuje sve one koji su za nacionalizam a blokirao je sve one koji su gradjanski naelektrisani...ipak za one koji se odluciti glasati ja bih preporucio BOSS jer se mirnes jedini pokazao da se ne boji ni lanac na vratima skupstine razvaliti ni reci u lice ono sto misli onima kojima to misli...bosna treba takvih ljudi u politici a on je za sada sam pa ako vam se vec izlazi na nedemokratske izbore podrzite barem nekoga ko zeli promjenu i koji ce raditi na toj promjeni...
Mjesanac zbog toga sto mi je majka Bosanka, otac Hercegovac tako da sam ja jedna dobra mjesavina sjevera i juga moje domovine. Ne bi da ja namecem svoju politicku orjentaciju, ali imas postenih stranaka koji nas mogu izvuci iz ovoga svega, samo sto su ih dobrim djelom nacionalisti zasjenili.
Nisam iz mjesanog braka i nisam ateista, ali smatram da je to licna stvar ko u sta vjeruje, stvar koju su na vidjelo iznjeli nacionalisti radi svog i nicijeg drugog dobrobita.
Neko je jednom napisao, meni se cini na sax komentarima, parafraziram: "Bosnjaci, Hrvati i Srbi ko vas izmisli, da vas nema danas bi 100 puta bolje zivjeli"
Toliko od mene u ove kasne sate.
-
freebih
#56 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
Nisu problem Bosnjaci, Srbi i Hrvati vec podjela i unistenje drzave i Ustava RBiH koji je svima garantovao prava.
- essex
#57 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
hahaha, pa onda sam i ja mjesanac...ista sema, sjever jugMjesanac wrote:essex wrote:ma kakav mjesanac, ti si ba bosanacMjesanac wrote:![]()
![]()
Svaka cast, ne bi ni sam bolje napisao. Samo ne mozemo se protiv lopova na vlasti boriti deklaracijama, nego tako sto cemo izaci na izbore u sto vecem broju i glasati za bilo koju stranku koja nije vodjena nacionalizmom. Jer odavno je postalo jasno da nake Izetbegovice, Tihice, Dodike nije briga za nacionalne interese odredjenog naroda, vec da su ih vjesto iskoristili da bi sebi napunili racune.
Bosna i Hercegovina svima onima koji je vole svim srcem...nego za izbore...j anevidim stranku za koju bih glasao...ja preporucujem svima da bojkutuju izbore upravo zbog sistema koji je nakaradan i ne dozvoljava osnovno postivanje ljudskih prava, favorizuje sve one koji su za nacionalizam a blokirao je sve one koji su gradjanski naelektrisani...ipak za one koji se odluciti glasati ja bih preporucio BOSS jer se mirnes jedini pokazao da se ne boji ni lanac na vratima skupstine razvaliti ni reci u lice ono sto misli onima kojima to misli...bosna treba takvih ljudi u politici a on je za sada sam pa ako vam se vec izlazi na nedemokratske izbore podrzite barem nekoga ko zeli promjenu i koji ce raditi na toj promjeni...
Mjesanac zbog toga sto mi je majka Bosanka, otac Hercegovac tako da sam ja jedna dobra mjesavina sjevera i juga moje domovine. Ne bi da ja namecem svoju politicku orjentaciju, ali imas postenih stranaka koji nas mogu izvuci iz ovoga svega, samo sto su ih dobrim djelom nacionalisti zasjenili.
Nisam iz mjesanog braka i nisam ateista, ali smatram da je to licna stvar ko u sta vjeruje, stvar koju su na vidjelo iznjeli nacionalisti radi svog i nicijeg drugog dobrobita.
Neko je jednom napisao, meni se cini na sax komentarima, parafraziram: "Bosnjaci, Hrvati i Srbi ko vas izmisli, da vas nema danas bi 100 puta bolje zivjeli"
Toliko od mene u ove kasne sate.
ono plavo, jedino ispravno i jedino kako bi se i trebalo reci...
svako dobro mjesanac...
- essex
#58 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
kako ba nisu kada su sve tri grupe stvorene vjestacki od bosanaca i to po vjerskim linijama...danasnje stanje je samo proizvod tih gresaka iz proslosti, iako se nemogu nazvati greske jer su planski radjene bas zbog ove danasnjice koju mi prozivljavamo...a bosnjaci k'o najveci levati naletili bas onda kada nije trebalo...ako nisu BHS problem, ko ti je unistio drzavu i ustavno uredjenje? evo ti hint...velikosrpski projekt preko srba u bosni, velehrvatski projekt preko hrvata u bosni a bosnjaci, k'o sto rekoh..naletili i podletili pa sta ih je zakacilo i naravno najgore prosli i uz to jos i pristali na ono sto im je servirano...freebih wrote:Nisu problem Bosnjaci, Srbi i Hrvati vec podjela i unistenje drzave i Ustava RBiH koji je svima garantovao prava.
-
freebih
#59 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
Drzave Srbija i Hrvatska.
- essex
#60 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
pa nemogu nama biti problem srbija i hrvatska ako im ne odgovara i ne pogoduje tlo, a godinama su se brinuli da ga bas time i naprave, pogodnim za ovo sto danas prozivljavamo...i druge drzave imaju svoje susjede i susjedi nisu problem, problem je kada dozvolis da ti susjed ostavi tempiranu bombu i aktivira je kada njemu odgovara a ti ne reagujes na vrijeme...vjerujem da i mnogi susjedi drugih drzava nastoje destabilizovati svoje susjede ali imaju uspjeha onoliko koliko im te same drzave dozvole...je li sada jasnije?freebih wrote:Drzave Srbija i Hrvatska.
- piupiu
#61 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
Kakve, bolan, istorijske cinjenice? Bosanac je onaj ko se tako osjeca. Tacka.jackamil wrote:a kako ces sprovesti zahtjeve iz deklaracije, cime ces "primorati" nekog da implementira ove zahtjeve? sta ako odbije, sta cete tadapisati opet novu deklaraciju
![]()
osim toga, kako mislis imati bosance kao autohton narod? kako ce bosanac biti pripadnik naroda, zna li iko od vas elementarne istorijske cinjenice? i ostali zahtjevi su skroz "niđe veze"![]()
ideja nije losa, ali je uradjena na debilan nacin, laicki, nestrucno. jednom rjecju - ovo je bezze![]()
najjace su mi ove americke deklaracije, ili "republikanske" americko-svajcarske.
- essex
#62 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
bosanac je kulturno-historijska kategorija kojoj je uskraceno pravo na politicko organizovanje kao narodu (etniji) u vlastitoj zemlji. zbog toga i imamo tri konja vuku na svoju stranu jer svakog od tih konja navode uzde koje nisu u bosni...
-
dominico
#63 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
KAd vas Mile popiše rezultat će pokazati da u RS živi samo 6% 'multietnićara'.hercegovac_pravi wrote: To ti samo znaĆi da nas je višlje u pederaciji..pa ti sad vidi..![]()
Vengo,drž' se ti guvna i pojate hebo entitet, ta šta bi vi sunjim? Dali smo vam jedan kunton (zhk) pa niste ustanju sunjim vladat a nemoli da vam damo entitet. Vi bi se Iskrvili izmeđuse, ovo što vam nedamo da se ništa pitate je za vaše dobro.
P.S @essex izvini za OT na temi.
A onda slijedi ovo:
http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... Itemid=401
A moguće je da nećemo imati entitet, ali bogoumi nećete ga imati ni vi.
Pa ćemo svi zajedno živjeti u slozi, i vaših 4-5 kantona, i naših 4-5 a sve to u suradnji,slozi i brigi sa Republikom Hrvatskom
- essex
#64 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine
'ta ce te ba vi, vas je tudzo prodao da bi se mogao rijesiti srpskih krajina po hrvatskoj...nudjen mu entitet u bosni ako isti prizna srbima u hrvatskoj...svi znamo na sta se odlucio i zato mozete do sudnjeg dana svirati u svoje treceentitetske svirale i frulice...a za popis, ovdje sam ti odgovorio, procitaj sta ce samo prouzrokovati...dominico wrote:KAd vas Mile popiše rezultat će pokazati da u RS živi samo 6% 'multietnićara'.hercegovac_pravi wrote: To ti samo znaĆi da nas je višlje u pederaciji..pa ti sad vidi..![]()
Vengo,drž' se ti guvna i pojate hebo entitet, ta šta bi vi sunjim? Dali smo vam jedan kunton (zhk) pa niste ustanju sunjim vladat a nemoli da vam damo entitet. Vi bi se Iskrvili izmeđuse, ovo što vam nedamo da se ništa pitate je za vaše dobro.
P.S @essex izvini za OT na temi.
A onda slijedi ovo:
http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... Itemid=401
A moguće je da nećemo imati entitet, ali bogoumi nećete ga imati ni vi.
Pa ćemo svi zajedno živjeti u slozi, i vaših 4-5 kantona, i naših 4-5 a sve to u suradnji,slozi i brigi sa Republikom Hrvatskom![]()
![]()
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4360690