DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post Reply
sarajevo999999

#401 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by sarajevo999999 »

Sta je Bosna i Hercegovina za Bošnjaka?
Majka na kojoj on
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronasao stećak na kome Bosanac kleči ili moli. Na kome je prikazan kao sužanj." (Miroslav Krleža)
uzgajivac

#402 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by uzgajivac »

mnogo vam je apstraktna ova diskusija. mnogo mitova kako iz istorije tako i povijesti. ima li sta napredno?
Fairplayer3

#403 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Fairplayer3 »

Evo, možeš mene pitati slobodno. Ja sam jedan od Bosanaca koji etnički ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naraoda u BiH, ali je moja matična država i dalje BiH, jer sam u njoj rodjen, kao i moji preci, imam njeno državljanstvo i suosjećam sa svojom zemljom, sa svakim onim malim sokakom u mojoj i susjednim mahalama od vijećnice do grlića brda, sa svakom onom česmom u starogradskim mahalam i njenom ledenom osvježavajućom vodom kakve nema nigdje na svijetu, sa svim onim šumovitim gajevima od Sedam šuma pa nadalje, sa onim vodopadom u Jajcu, mostom u Mostaru, starom čaršijom u Tuzli...itd. itd.

Nema tog "konstitutivnog" (kako onog domaćeg tako i onog uveženog)ili nekonstitutivnog, stranog ili domaćeg ko mi može otet moju zemlju i mene iz nje...(država je već nešto drugo)....

A takav stav imaju svi moji rodjaci koji isto tako generacijama žive u BiH, i sve ijedan "ostali" kojeg ja poznajem.

Obzirom da sam preživio opsadu Sarajeva, slobodno mogu reći da su svi "ostali" iz Sarajeva koja poznajem i tada i poslije rata pokazali daleko veću domoljubivost prema svojoj državi, BiH, nego mnogi tzv. "konstitutivni"....

Prema tome ja tu nemam nikakvih dvojbi

Fairplayer3

HM 2011 wrote:
cyprus wrote:
HM 2011 wrote:izvorna država bošnjaka, Bošnjaci su originarno iz Bosne i Hercegovine.....

odakle su ti Bošnjaci - iz Rusije ?

Matica im je Bosna i Hercegovina.......

ako znate nešto što ja ne znam - o porijeklu Bosne i Hercegovne i Bošnjaka, o porjeklu Bosne i Hercegovine i Bosanaca i Hercegovaca - recite mi da i ja znam.....

Jedini svoubuhvatan odgovor na čitav naslov teme je da je Bosna i Hercegovina matična država Bošnjaka..... Izvorna....
Postoje Bošnjaci koji nisu iz BiH, niti su im preci bili iz BiH, niti su oni kad vidjeli BiH... Dakle kako je njima Bosna ''matična država''? A isto tako postoje i drugi ljudi, neBošnjaci, koji jesu iz BiH ili vode porijeklo iz BiH... Jel to BiH njima nije ''matična država''?

Ponavljam: definiši mi matičnu državu.
Krunsko ptanje....

1. Postoje Bošnjaci koji nisu iz BiH, niti su im preci bili iz BiH, niti su oni kad vidjeli BiH... ovo su naturalizovani ili porijeklom Bošnjaci... oni su izuzetak od ove priče - ovdje se govori o pravilu ne o izuzetcima - oni sami treba da se izjasne koja je njihova matična država, izvorna država.....

2. A isto tako postoje i drugi ljudi, neBošnjaci, koji jesu iz BiH ili vode porijeklo iz BiH... Jel to BiH njima nije ''matična država'' -
Nebošnjaci - kao prvo - dajmo im ime jer se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci - šta oni kažu - koja je njihova matična država ? Kako se narodno izjašnjavaju - na osnovu čega se izjašnjavaju kao neBošnjaci - kakva im je veza sa "izvornom državom" tog naroda.. Otkrijemo to onda otkrivamo i matičnu državu ako je imaju.... Kad bi njih pitali - oni bi nam dali odgovor - a mnogi bi rekli - Ne Bosna i Hercegovina nije moja matična država - jer konkretno nemaju skoro ništa od nje.... U ovom slučaju ih i ne krivim jer se koriste maksimom Ubi bene ibi patria....

Ovdje bi bilo fino napisati da Bošnjaci nemaju rezervne domovine - zato što im je Bosna i Hercegovina Matična država, zato im je Bosna i Hercegovina matična država (nije greška ovo dva puta).....

MAtična država - porijeklo izvodi iz Apiologije a ne iz mašinstva. U ovom sluačju uspostvlja se veza između pčelinjeg društva i društva ljudi na način da Matična država u ovom slučaju predstavlja Matični roj.

Matični roj je najperspektivniji roj pčela (pčelinje društvo) od svih raspoloživih košnica, iz kojeg se, odlukom pčelara dalje izvlače proizvodene nove matice i grade nova pčelinja društva (nove košnice na već postojeće)...

Matična država u našem slučaju ne predstvlja tačno to nego - Našu košnicu i maticu a to je Bosna i Hercegovina..... Iz Bosne i Hercegovine vodimo porijeklo, tu nam je izvor, tu smo nastali, tu gradimo i živimo, tu ostajemo, nismo ni došli u, ni pošli iz Bosne i Hercegovine.......
Last edited by Fairplayer3 on 09/10/2013 10:54, edited 2 times in total.
cyprus

#404 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by cyprus »

Ponavljam: ja recimo smatram da je BiH moja država i volim je dovoljno da mi ne treba nikakav 'pojačivač'... A obzirom da nemam rezervnu državu, meni je logično da nemam ni matičnu (ma šta to značilo)... Nego, jednu jedinu - Bosnu i Hercegovinu...

A haj vako: možete li mi vi što tvrdite da matična država postoji, objasnit razliku između matične i nematične države?
HM 2011

#405 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:Ponavljam: ja recimo smatram da je BiH moja država i volim je dovoljno da mi ne treba nikakav 'pojačivač'... A obzirom da nemam rezervnu državu, meni je logično da nemam ni matičnu (ma šta to značilo)... Nego, jednu jedinu - Bosnu i Hercegovinu...

A haj vako: možete li mi vi što tvrdite da matična država postoji, objasnit razliku između matične i nematične države?
Bosna - Bošnjaci - Bosanci - veza Bosna.....

Nemaš rezervnu - ti si Bosanac i Hercegovac - međutim ako si Hrvat - (zvanično ne piše Bosanski Hrvat - nego narod Hrvat) a nemaš Hrvatsko državljanstvo, ili imovinu u R. Hrvatskoj, a i dalje želiš biti Hrvat i živjeti u matičnoj državi - onda je očit nesklad između želja i mogućnosti.....

Indirektno ti smatraš Hrvatsku svojom matičnom zemljom- državom - prapostojbinom svog naroda, državom gdje se osjećaš kao domaći, kao kod kuće......

Isto važi i za Srbe - Imaju srbio Republiku srpsku kao administrativnu jedinicu unutar BiH - Imaju i HRvati koji kanton i slično, međutim ako je srbin, Srbija je majčica, majka, Srbija je Kolevka, a ovo - ako si srbin, a nemaš Srpsko državljanstvo ili imovinu u R. Srbiji, a i dalje želiš biti Srbin u matičnoj državi - onda je očit nesklad između želja i mogućnosti jer Srbioja je tovja kolevka, tvoja matična država, država tvog porijekla.....

Hoćeš da idemo plastičnije:
jesi Čeh - jel ovo tvoja matična država ? Jesi li Kinez - jel ovo tvoja matična država ? Ako jesi i ako smatraš da je ovo tvoja matična država - hajde onda objasni kako si onda uopšte Čeh, Kinez, Srbin, Hrvat ?

Nisi dužan nikome ništa da objašnjavaš ? Osjećaš li se onda kao na nekoj neprijateljskoj teritoriji i zašto - Jesi li neki strani element - okupator - agresor ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne smatraš za matičnu - odakle si porijeklom, gdje je "centar gravitacije" tebe i tvoje porodice, gdje su ti pra pra - koju stranu od tih pra pra si odabrao - ako nisi niti jednu onda reci da se još nisi opredjelio - da si neopredjeljen, ako jesi - to ti je matična država - jel Crna Gora ?

Poenta teme je : šta je Bosna za Bošnjake......

Odgovor je jednostavan:
Bosna i Hercegovina je matična država Bošnjaka, država majka, držva dom, domovina, prapostojbina, nešto njihovo gdje se osjećaju domaćima !
cyprus

#406 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by cyprus »

Ja ti kažem, ja se u BiH osjećam domaćim, ne trebam izmišljati pojmove da bih to podupro... Isto tako, očito je da se i bosanski Srbi, bosanski Hrvati i većina bosanskih Ostalih također osjeća domaćim... Jel to možda želiš reći da se ne bi trebali osjećati tako?
Basvod

#407 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Basvod »

cyprus wrote:Ja ti kažem, ja se u BiH osjećam domaćim, ne trebam izmišljati pojmove da bih to podupro... Isto tako, očito je da se i bosanski Srbi, bosanski Hrvati i većina bosanskih Ostalih također osjeća domaćim... Jel to možda želiš reći da se ne bi trebali osjećati tako?
Bosanski Srbi, bosanski Hrvati i bosanski Ostali? :lol:
Hajvan

#408 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Hajvan »

bosanski Ostali i bosanski Otišli :run:

:lol:
HM 2011

#409 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:Ja ti kažem, ja se u BiH osjećam domaćim, ne trebam izmišljati pojmove za to... Isto tako, očito je da se i bosanski Srbi, bosanski Hrvati i većina bosanskih Ostalih također osjeća domaćim... Jel to možda želiš reći da se ne bi trebali osjećati tako?
Najbolje je pitati njih - kako se osjećaju i šta su ustvari.....

Za Bošnjaka je u toj situaciji jednostavno - Država se zoive Bosna, nema je nigdje u komšiluku, nemaju gdje pobjeći - to je to....

Prije mislim da njih treba pitati i to nakon par generacija - jesu li domaći ili strani..... Siguran sam da će, ako se situacija nastavi odvijati ovim tempom i uz ovu politiku mnogi reći da su strani a ne domaći - da u ovoj državi nema dovoljno Hrvatstva i Srpstva, da nema Krke ili Morave, da nema Zlatibora ili Snježne Kraljice, da nema Pantovčaka ili Dedinja i da putuju u Hrvatsku i Srbiju da pronađu Hrvata ili Srbina u sebi....

Vidiš ti i ja ih nazivamo zovemo Bh Srbi i BH Hrvati - ali, njihova ustavna odrednica ne sadrži BH i često u razgovoru inzistiraju na tome da su oni samo Srbi i Hrvati bez BH u prefiksu, sufiksu, infiksu ili bilo kako (posebno ako dolaze sa teritorija gdje predstavljaju većinu) i isto tako im se zovu narodi u susjednim državama koji svoje države smatraju matičnim a to su Srbi i Hrvati (nisu u pitanju srbijanci i hrvatijanci provjeri im Ustave)......

Htjeli oni to ili ne u prekograničnim odnosima, u odnosima prema "svojoj" državi - Bosni i Hercegovini, uvjek ih neko sa strane poziva na njihovo porijeklo i ustavnu odrednicu - pa kaže ti si Čeh porijeklom i ti si naš čovjek i slično. Kad se vodi kampanja kupujmo domaće - mnogima proizvedeno u Bosni i Hercegovini nije domaće.... - ja bih volio da griješim a na svima njima je da dokažu da griješim....

Bošnjaci i Bosanci i Hercegovci su čisto slučajno radi toga pretrpjeli genocid u nekim opštinama, masovne egzekucije, razaranja naselja, uništavanja imovine, a, vjerovatno zbog prinicipa svaka ptica svome jatu leti, i zbog činjenice da se ti smatraš domaćim u Bosni - postoji mogućnost da se to ponovi u tri različita smijera: Ili da svi naprasno postanemo Bosanci i Hercegovci - Ili da neke grupe napuste BiH krećući se prema maticama (već se dešava kod Hrvata uveliko) - ili da neke grupe krenu u konačno eksterminiranje Bošnjačko/BosanskoHercegovačke smetnje u Bosni i Hercegovini.....

Bitno je da shvatiš da im to ja, Bošnjaci i Bosanci i Hercegovci nismo spremali, niti pripremali, niti da smo ovo na popisu spremali niti pripremali - niti išta od toga.... Radi se o importu.....

A u ovom postu je samo konstatovano fcking činjenično stanje mindseta prosječnog stanovnika BiH koji nije Bošnjak, niti Bosanac i Hercegovac...............

Ti ljudi imaju super priliku, historijsku, da ugrabe svoje, da izgrade sigurnu budućnost, da sebe ograde, da jednostavno kažu i potvrde da su čisto Bosanci i Hercegovci - Hoće li to uraditi - vidjet ćemo.....

P.S.

NA ovu temu - je napisano redova i redova teksta iz raznih perspektiva - i uvjek se dolazilo do istog zaključka......

Mene u svemu ovome nema šta biti stid kada kažem Bosna i Hercegovina je moja MATIČNA DRŽAVA..... i JAko mi je žao šta se od moje matične države radi..... Ja lično, pri ovoj svijesti i pameti, tuđoj matičnoj državi ne bi ovakve probleme pravio, ako ništa bilo bi me strah Boga..... A vi se snađite kako znate i umijete....
Hrulj

#410 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Hrulj »

cyprus wrote:
HM 2011 wrote:izvorna država bošnjaka, Bošnjaci su originarno iz Bosne i Hercegovine.....

odakle su ti Bošnjaci - iz Rusije ?

Matica im je Bosna i Hercegovina.......

ako znate nešto što ja ne znam - o porijeklu Bosne i Hercegovne i Bošnjaka, o porjeklu Bosne i Hercegovine i Bosanaca i Hercegovaca - recite mi da i ja znam.....

Jedini svoubuhvatan odgovor na čitav naslov teme je da je Bosna i Hercegovina matična država Bošnjaka..... Izvorna....
Postoje Bošnjaci koji nisu iz BiH, niti su im preci bili iz BiH, niti su oni kad vidjeli BiH... Dakle kako je njima Bosna ''matična država''? A isto tako postoje i drugi ljudi, neBošnjaci, koji jesu iz BiH ili vode porijeklo iz BiH... Jel to BiH njima nije ''matična država''?

Ponavljam: definiši mi matičnu državu.
Velik Broj Bosnjaka je zivio u Srbiji kao upravitelji i namjesnici i selio se tamo u toku vremena.
Jednostavno ako Bosnjak ima korjene iz Srbije, tj zna se da je dosao u Bosnu otamo, nakon nezavisnosti iste, to ne znaci da nije Bosnjak.
Fairplayer3

#411 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Fairplayer3 »

Ja se slazem da postoji nesto sto se zove maticna drzava, ali to i nije bas apsolutna kategorija, niti uslov za postojanje jednog naroda-primjer: Romi, Jevreji prije stvaranja Izraela, Saami, Laponci, Inuiti, i ini domorodački narodi po svijetu....

Da se malo osvrnem na ovo:

"jesi Čeh - jel ovo tvoja matična država ? Jesi li Kinez - jel ovo tvoja matična država ? Ako jesi i ako smatraš da je ovo tvoja matična država - hajde onda objasni kako si onda uopšte Čeh, Kinez, Srbin, Hrvat ?"

Fino, ti si Ceh, Kinez, Srbin i Hrvat po ETNICKOJ pripadnosti a ne po drzavljanstvu.

Drugim rijecima, to su Bosanci (u smislu izvedenice od "drzavljanin Bosne i Hercegovine", ne u etnickom smislu) ceskog, kineskog itd porijekla, kao sto su mnogui Bosnjaci isto tako razlicitih etnickih porijekala, tj. nisu ni svi Bosnjaci juznoslavenske etnije niti su svi Bosanjci porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Šta je sa Bosnjacima iz Srbije, Crne Gore, Kosova itd. koji ne misle da su njihovi preci nekad davno dosli u Srbiju, Crnu Goru i Kosovo iz BiH, nego smatraju da su starosjedilacko stanovnistvo Srbije, Crnu Gore , Kosova i sire u regionu?
Koja je onda njihova maticna drzava i koje znacenje uopste u njihovom slucaju ima maticna drzava. Oni sada smatraju da je BiH njihova drzava jer su u njoj konstitutivni, a nisu konstitutivni u vlastitoj zemlji iz koje su dosli u BiH ....

Sta je sa Bosnjacima koji smatraju da vuku korijene iz Turske (to tvrde neki clanovi bosnjacke porodice Cengic, npr). Da li je njima onda maticna zemlja Turska? I ako jeste, kakvu to igra ulogu u njihovom zivotu ako stotinama generacijam zive u BiH i ako su po defaultu vise mentalitetom lokalni nego Turci, sto je i logicno?

Slicno je i sam mnogim drugim eminetnim, danas bosnjackim porodicama, poput Bustalija i Busatlica (gdje neki od njih tvrde da vuku albansko porijeklo), zatim Karkina, Fazlija, Sarvana(neki kazu da im je porijeko perzijsko, tj. iransko, kao i Ridjanovica, itd . itd....

Pa pogledajmo samo prezimena, pa ce nam biti jasno da je teoretski nemoguce da su svi pripadnici jednog danasnjeg naroda ( bilo kojeg) istog etnickog porijekla....Hastor, Kartal, Sarvan, Trako, Dzeko, Bilal, Habib, Hebib, Durak, Duran....za pocetak niti jedno od ovih prezimena ni etimoloski nije slavensko, pa ako drzimo da je bitna odrednica bosnjackog identiteta juznoslavesnko porijeklo, onda niti jedna od ovoih poridica nije Bosnjacka, a znamo da to i de facto i de jure jesu Bosnjaci....

Da me pogresno ne shvatis, ne osporavam bilo cije pravo da se izjasni kako hoce jer sam odgajan u duhu tolerancije, ali ti zelim samo ukazati na to da kategorija maticna drzava nije univerzalna i nema svugdje isto znacenje, te da koncept gradjanski uredjenih drustava ne potencira ideju maticne drzave da ne bi omalovazio ili diskriminisao vlastite gradjanerazlicitih etnickih i drugih kolektivnih porijekala.

Evo jednog primjera.

Barack Obama-predsjednik SAD. Ako je maticna drzava drzava rodjenja, onda su to u njegovom slucaju Havaji, a ako je maticna drzava ona u kojoj ima najvise pripadnika naroda kojem on pripada, onda je njegova maticna drzava Kenija.

Intersantno bi bilo vidjeti sta bi odgovorio Barack Obama da ga pitamo koja je njegova matična drzava i da li njegov statu u Americi odredjuje njegova maticna drzava. Sve i da jeste to Kenija, on se vise osjeca kao Amerikanac nego kao Kenijac il Havajac.

Isto vrijedi i za bivseg predsjednika Kenedija. Uzmimo da je njegova maticna država Irska. Ipak, da je neko pitao njega ili clanove njegove porordice da li se vise osjecaju kao Irci ili kao Amerikanci, poznajuci mnoge Amerikance razlicith etnija, ja sam cvrsto uvjeren da bi rekli da se vise osjecaju kao Amerikanci.

Idemo dalje, Svicarci. Jednom sam prilikom djevojci iz Svicarske ciji je maternji jezik Njemacki u razgovoro rekao ( "...vi, NJemci....") na sta me je ona odmah ispravial i rekla: "Ja nisam NJemica, ja sam Svicarkinja"....I ovo se lako moze provjeriti-samo pitaj nekog Svicarca da li je Talijan, NJemac i Francuy ili je Svicarac.

I konacno da se vratim Bosancu ceskog, koneskog, sropskog ili hrvatskog porijekla.
Unutar ovih kategoija primijetio sam dvije podkategorije:

1. Bosance ceskog, kineskog, srspkog, hrvatskog itd porijekla koji su dobili pasose drzava u kojima zivi najvise naroda njihove etnije, tj. pasose njihovih "maticnih drzava" , pa se sada identifikuju vise sa tim "maticnim drzavama" nego sa BiH (sto je donekle i za ocekivati ukoliko su te maticne drzave ekonomski razvijenije od BiH, pa tada Bosanci sa tim pasosima imaju vise koristi od tihi drzava nego od BiH, kao sto i Bosnjaci Srbije, Crne Gore i Kosova imaju vise koristi od BiH nego od drzava iz kojih poticu jer su u BiH konstitutivni a tamo nisu, itd...),

i.

2. Bosance ceskog, kineskog, srpskog i hrvatskog i inih drugih porijekala koji i dalje osjecaju da vise pripadaju BiH nego njihovim "maticnim drzavama" , mada sam takvih najvise primijetio u Sarajevu....

Moja zakljucak je sljedeci:

Bosna je Bosnjacima njhova zemlja, maticna i rodna....njihova! Oni nemaju neku drugu, rezervnu...!

....ALI NE SAMO Bosanjcima, nego i svima koji su njeno drzavljastvo stekli legalno, koji je nisu unistavali i razarali za vrijeme rata, koji i danas prema ovoj drzavi ispunjavaju sve obaveze, ne cine joj nikakvu stetu i predstavnici su njene kulture gdje god u svijetu da odu.

U tome su, pored Bosnjaka najvise svoju lojalnost BiH pokazali tzv "Ostali" (ukljucujuci i Bosance po izjasnjenju),jer, kao sto ponovih vise puta, "ostali" su ostali u glavnom gradu svoje drzave i za vrijeme opsade... i branili je... samim svojim ostankom...za razliku od nekih konstitutivnih koji su bukvalno unistavali i razarali BiH (a setaju naokolo jer je hapsenje ratnih zlocinaca jako sporo), i nekih konstitutivnih koji i dalje verbalno omalovazavaju BiH gdje god stignu....

prema tome, "ostali", iako nisu konstitutivni, ni pod razno se ne mogu staviti u isti kos sa pojedinim konstitutivnim ( ne mislim na narode nego na pojedince)....

Fairplayer3

HM 2011 wrote:
cyprus wrote:Ponavljam: ja recimo smatram da je BiH moja država i volim je dovoljno da mi ne treba nikakav 'pojačivač'... A obzirom da nemam rezervnu državu, meni je logično da nemam ni matičnu (ma šta to značilo)... Nego, jednu jedinu - Bosnu i Hercegovinu...

Bosna - Bošnjaci - Bosanci - veza Bosna.....

Nemaš rezervnu - ti si Bosanac i Hercegovac - međutim ako si Hrvat - (zvanično ne piše Bosanski Hrvat - nego narod Hrvat) a nemaš Hrvatsko državljanstvo, ili imovinu u R. Hrvatskoj, a i dalje želiš biti Hrvat i živjeti u matičnoj državi - onda je očit nesklad između želja i mogućnosti.....

Indirektno ti smatraš Hrvatsku svojom matičnom zemljom- državom - prapostojbinom svog naroda, državom gdje se osjećaš kao domaći, kao kod kuće......

Isto važi i za Srbe - Imaju srbio Republiku srpsku kao administrativnu jedinicu unutar BiH - Imaju i HRvati koji kanton i slično, međutim ako je srbin, Srbija je majčica, majka, Srbija je Kolevka, a ovo - ako si srbin, a nemaš Srpsko državljanstvo ili imovinu u R. Srbiji, a i dalje želiš biti Srbin u matičnoj državi - onda je očit nesklad između želja i mogućnosti jer Srbioja je tovja kolevka, tvoja matična država, država tvog porijekla.....

Hoćeš da idemo plastičnije:
jesi Čeh - jel ovo tvoja matična država ? Jesi li Kinez - jel ovo tvoja matična država ? Ako jesi i ako smatraš da je ovo tvoja matična država - hajde onda objasni kako si onda uopšte Čeh, Kinez, Srbin, Hrvat ?

Nisi dužan nikome ništa da objašnjavaš ? Osjećaš li se onda kao na nekoj neprijateljskoj teritoriji i zašto - Jesi li neki strani element - okupator - agresor ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne smatraš za matičnu - odakle si porijeklom, gdje je "centar gravitacije" tebe i tvoje porodice, gdje su ti pra pra - koju stranu od tih pra pra si odabrao - ako nisi niti jednu onda reci da se još nisi opredjelio - da si neopredjeljen, ako jesi - to ti je matična država - jel Crna Gora ?

Poenta teme je : šta je Bosna za Bošnjake......

Odgovor je jednostavan:
Bosna i Hercegovina je matična država Bošnjaka, država majka, držva dom, domovina, prapostojbina, nešto njihovo gdje se osjećaju domaćima !
Novi_Nick

#412 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?

Post by Novi_Nick »

[quote="cyprus"]Ja ti kažem, ja se u BiH osjećam domaćim, ne trebam izmišljati pojmove da bih to podupro... Isto tako, očito je da se i bosanski Srbi, bosanski Hrvati i većina bosanskih Ostalih također osjeća domaćim... Jel to možda želiš reći da se ne bi trebali osjećati tako?[/quote]
Za Cyprus,
Za moj pojam mozda nekih 97% Srba i 97% Hrvata rodjenih ili naseljenih u BiH se nisu izjasnili po nacionalnosti kao Bosanci i Hercegovci nego upravo po narodnosti i nacionalnosti kao Srbi i Hrvati. Da pitas svakog Srbina u Entitetu R. Srpska svaki ce ti reci da je njihova Maticna Drzava Srbija, oni entitet R. Srpsku smatraju Srbijom i automatski im je R.Srpaka kao i Srbija maticna drzava. Ista stvar je sa onima koji su se izjasnili po narodu i naciji kao Hrvati. Oni vide neke mjesovite Bosnjacko/Hrvatske ili vecinske Hrvatske Kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine kao da je to teritorija drzave Hrvatske i da im je Hrvatska maticna drzava.

I Srbi i Hrvati iz BiH koji se tako izjasnjavaju po narodu i naciji imaju na kraju krajeva rezervne i maticne drzave Srbiju i Hrvatsku dok narod Bosnjaci i drugi Bosanci koji su za jedinstvenu BiH nemaju nikakvu drugu rezervnu drzavu. Zato se Bosnjaci i jedan dio Bosanaca ne mogu uporedjivati sa Srbima iz R. Srpske ni sa Hrvatima iz takozvanih mjesovitih ili etnicki cistih Hrvatskih kantona.

Narod i Nacija Bosnjaci iz drugih drzava svijeta kao i svi narodi na zemaljskoj kugli imaju pravo jednog ili duplog izbora da smatraju da im je drzava BiH maticna drzava ili da izaberu da im je to neka druga drzava porjekla i po rodjenju. Ali oni i dalje ostaju po narodu i Naciji Bosnjaci bez obzira iz koje drzave dolaze. I to je sto je dobro i demokratski da se izjasnjavaju slobodno i prirodno, da budu ono sto znaju i osjecaju pa tako i u vezi maticne drzave.

Bosnjaci kao vecinski narod u BiH i jedan dio drugih Bosanaca (iz svih naroda i ili mjesovitih brakova) je najgore prosao i u ratu i u miru sveden na najmanji dio teritorije i prirodnih i drugih resursa njihove maticne drzave Bosne i Hercegovine.
Sada da te ja pitam da li je to u redu i sta bi trebalo i kako ispraviti da svi narodi u BiH budu zadovljni i da je sve korektno i posteno?
Post Reply