Neke moje pradede su bile Bošnjaci (stanovnici Bosne), drugi nisu... Da li su sve tvoje pradede bile Bošnjaci to ne znam, al haj nek bude i da jesu... Ti si Bošnjak zato što je jedna od frakcija nekadašnjih Bošnjaka vremenom evoluirala najprije u Muslimane, a zatim je odlučila da uzme to ime koje se nekada koristilo za stanovnike Bosne... I ti si odlučio da se želiš identifikovati sa tim imenom... Zato si ti danas Bošnjak...cindrlimindrli wrote:Znaci moj pradedo i tvoj pradedo su bili Bosnjaci, a danas sam ja Bosnjak a ti nisi. Sto nisi?cyprus wrote:Stanovnika Bosne u XIX stoljeću i ranije, a danas pripadnika etničke grupe čiji je temelj islamsko porijeklo, a jezik bosanski... 'elem, nije isto...
A ja nisam Bošnjak (iako Bošnjake smatram svojim sunarodnjacima) zato što sam potomak ne samo različitih frakcija nekadašnjih Bošnjaka, nego i ljudi koji nisu bili stanovnici Bosne... Tako da sam ja u suštini i Bošnjak i Srbin i Hrvat, ali formalno ni jedno, ni drugo, ni treće, iako pripadnike sve tri grupacije smatram svojim sunarodnjacima... Ukratko, ja sam Jugoslaven i zato nisam Bošnjak...