Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Locked
cyprus

#151 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cyprus »

cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:Stanovnika Bosne u XIX stoljeću i ranije, a danas pripadnika etničke grupe čiji je temelj islamsko porijeklo, a jezik bosanski... 'elem, nije isto...
Znaci moj pradedo i tvoj pradedo su bili Bosnjaci, a danas sam ja Bosnjak a ti nisi. Sto nisi?
Neke moje pradede su bile Bošnjaci (stanovnici Bosne), drugi nisu... Da li su sve tvoje pradede bile Bošnjaci to ne znam, al haj nek bude i da jesu... Ti si Bošnjak zato što je jedna od frakcija nekadašnjih Bošnjaka vremenom evoluirala najprije u Muslimane, a zatim je odlučila da uzme to ime koje se nekada koristilo za stanovnike Bosne... I ti si odlučio da se želiš identifikovati sa tim imenom... Zato si ti danas Bošnjak...

A ja nisam Bošnjak (iako Bošnjake smatram svojim sunarodnjacima) zato što sam potomak ne samo različitih frakcija nekadašnjih Bošnjaka, nego i ljudi koji nisu bili stanovnici Bosne... Tako da sam ja u suštini i Bošnjak i Srbin i Hrvat, ali formalno ni jedno, ni drugo, ni treće, iako pripadnike sve tri grupacije smatram svojim sunarodnjacima... Ukratko, ja sam Jugoslaven i zato nisam Bošnjak...
cindrlimindrli

#152 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cindrlimindrli »

cyprus wrote:Neke moje pradede su bile Bošnjaci (stanovnici Bosne), drugi nisu... Da li su sve tvoje pradede bile Bošnjaci to ne znam, al haj nek bude i da jesu... Ti si Bošnjak zato što je jedna od frakcija nekadašnjih Bošnjaka vremenom evoluirala najprije u Muslimane, a zatim je odlučila da uzme to ime koje se nekada koristilo za stanovnike Bosne... I ti si odlučio da se želiš identifikovati sa tim imenom... Zato si ti danas Bošnjak...
Mislim da za ovim nije bilo nikakve potrebe, pitanje je bilo zasto se ti ne osjecas Bosnjakom iako su nam preci
pripadali istom narodu, no kako si i sam napisao da tvoji uopste nisu iz Bosne jasan mi je tvoj izbor da budes jugosloven.
I moze li bez ovog "vremenski evoulirali" u Muslimane cisto zbog toga sto se radilo o komunistickom dekretu.
Havatar

#153 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Havatar »

cyprus wrote:
cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:Stanovnika Bosne u XIX stoljeću i ranije, a danas pripadnika etničke grupe čiji je temelj islamsko porijeklo, a jezik bosanski... 'elem, nije isto...
Znaci moj pradedo i tvoj pradedo su bili Bosnjaci, a danas sam ja Bosnjak a ti nisi. Sto nisi?
Neke moje pradede su bile Bošnjaci (stanovnici Bosne), drugi nisu... Da li su sve tvoje pradede bile Bošnjaci to ne znam, al haj nek bude i da jesu... Ti si Bošnjak zato što je jedna od frakcija nekadašnjih Bošnjaka vremenom evoluirala najprije u Muslimane, a zatim je odlučila da uzme to ime koje se nekada koristilo za stanovnike Bosne... I ti si odlučio da se želiš identifikovati sa tim imenom... Zato si ti danas Bošnjak...

A ja nisam Bošnjak (iako Bošnjake smatram svojim sunarodnjacima) zato što sam potomak ne samo različitih frakcija nekadašnjih Bošnjaka, nego i ljudi koji nisu bili stanovnici Bosne... Tako da sam ja u suštini i Bošnjak i Srbin i Hrvat, ali formalno ni jedno, ni drugo, ni treće, iako pripadnike sve tri grupacije smatram svojim sunarodnjacima... Ukratko, ja sam Jugoslaven i zato nisam Bošnjak...
Nisu evoluirali u Muslimane nego im bilo namjetnuto.
respo

#154 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

Havatar wrote:
respo wrote:
dizZaster wrote:
27.09.1993. god. na Prvom Bošnjačkom Saboru je vraćeno historijsko ime Bošnjaci koje je izbrisano 1918.god.
propašću Austro-Ugarske monarhije te je na teritoriji Bosne i Hercegovine prestala upotreba nakaradnog narodnog imena Musliman.
:-)
sta kolutas ocima fino pise i zbog toga bosnjak nije isto kao i bosnjak koji je ukinut 1918-e
jer se tada rijec bosnjak nije vezalo za islam i muslimane kao sto se veze od tog septembra 93-e
Ti izgleda ne umijes da citas
ajd ponovo procitaj fino sta pise
respo

#155 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

Havatar wrote: Nisu evoluirali u Muslimane nego im bilo namjetnuto.
to ne znaci da imas pravo koristiti rijec koja je prije oznacavala citav narod bez obzira na vjeru sada samo za jedno vjersku zajednicu u toj istoj zemlji
sarajlija_ba

#156 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by sarajlija_ba »

cyprus wrote:Tako da sam ja u suštini i Bošnjak i Srbin i Hrvat, ali formalno ni jedno, ni drugo, ni treće, iako pripadnike sve tri grupacije smatram svojim sunarodnjacima... Ukratko, ja sam Jugoslaven i zato nisam Bošnjak...
Kriza identiteta :lol:
Last edited by sarajlija_ba on 14/09/2013 22:22, edited 1 time in total.
Liga Rojalista

#157 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Liga Rojalista »

Respo prijavljen ti je post zaista je degutantno da 100 puta kazes da su bosnjaci tek od 1993.Zaista je potrebno intervenisati lječi svoje frustracije negdje drugdje
Havatar

#158 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Havatar »

Sarajlija pogresno si citirao ispravi to
Krushna mrva

#159 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Krushna mrva »

Sumnjam da je tebi neko namJetnuo taj pravopis. Gdje je onaj strucnjak da objasni je li namjetanje normirano kako treba :mrgreen:
Ali ozbiljno, kad vec ne podnosis da ti se namece, sto dozvoli da ti se nametne to Bosnjak? Sto ne ostade ono kako se stvarno zove tvoj narod?
respo

#160 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

Liga Rojalista wrote:Respo prijavljen ti je post zaista je degutantno da 100 puta kazes da su bosnjaci tek od 1993.Zaista je potrebno intervenisati lječi svoje frustracije negdje drugdje
znam istina boli al istina je da bosnjaci postoje od 1993-e a ti i ovaj prijavi ako zelis
cindrlimindrli

#161 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cindrlimindrli »

respo wrote:
to ne znaci da imas pravo koristiti rijec koja je prije oznacavala citav narod bez obzira na vjeru sada samo za jedno vjersku zajednicu u toj istoj zemlji
Nije to vjerska zajednica nego nacija, a vrijeme kad su nam takvi kao ti odredjivali sta mozemo, a sta ne mozemo
su, sucur dragom Allahu, davno prosla.
cyprus

#162 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cyprus »

cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:Neke moje pradede su bile Bošnjaci (stanovnici Bosne), drugi nisu... Da li su sve tvoje pradede bile Bošnjaci to ne znam, al haj nek bude i da jesu... Ti si Bošnjak zato što je jedna od frakcija nekadašnjih Bošnjaka vremenom evoluirala najprije u Muslimane, a zatim je odlučila da uzme to ime koje se nekada koristilo za stanovnike Bosne... I ti si odlučio da se želiš identifikovati sa tim imenom... Zato si ti danas Bošnjak...
Mislim da za ovim nije bilo nikakve potrebe, pitanje je bilo zasto se ti ne osjecas Bosnjakom iako su nam preci
pripadali istom narodu, no kako si i sam napisao da tvoji uopste nisu iz Bosne jasan mi je tvoj izbor da budes jugosloven.
I moze li bez ovog "vremenski evoulirali" u Muslimane cisto zbog toga sto se radilo o komunistickom dekretu.
Rekao sam da neki moji jesu, a neki nisu porijeklom iz Bosne...

''Vremenski evoluirali'' iliti ''izborili se'' mislim da su adekvatni termini, što ne mogu reći i za termin ''nametnuto''... Eto 1991. godine svak se mogao izjaniti kako hoće bez ikakovg nametanja, a tamo Muslimana ko u priči, a Bošnjake se jedva svijećom moglo naći...
sarajlija_ba

#163 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by sarajlija_ba »

Havatar wrote:Sarajlija pogresno si citirao ispravi to
Citirao sam ono što si naveo. Tačnije, dio tvog posta.
U čemu je problem ?
Osim krize identiteta :D
respo

#164 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

cindrlimindrli wrote:
respo wrote:
Nije to vjerska zajednica nego nacija, a vrijeme kad su nam takvi kao ti odredjivali sta mozemo, a sta ne mozemo
cekaj ba nacija ili narod dogovorite se

jeste nazalost je vjerska zajednica cim je slogan vazno je biti bosnjak vjera islam jezik bosanski
to dovoljno govori
Havatar

#165 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Havatar »

sarajlija_ba wrote:
U čemu je problem ?
To je napisao Cyprus
Havatar

#166 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Havatar »

respo wrote:
Liga Rojalista wrote:Respo prijavljen ti je post zaista je degutantno da 100 puta kazes da su bosnjaci tek od 1993.Zaista je potrebno intervenisati lječi svoje frustracije negdje drugdje
znam istina boli al istina je da bosnjaci postoje od 1993-e a ti i ovaj prijavi ako zelis
Bosnjaci postoje preko 700 godina
Krushna mrva

#167 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by Krushna mrva »

cindrlimindrli wrote:
respo wrote:
Komedija. U jednom postu neko ko cita moze vidjeti koliko je sati kod te nacije
Ne postoji ba nacija zasnovana na religiji, to je balkanski specijalitet koji je Bosancima najvise stete nanio. Vi ste skupina koja i danas nanosi stetu
Sucur Allahu :mrgreen:
cindrlimindrli

#168 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cindrlimindrli »

respo wrote:cekaj ba nacija ili narod dogovorite se

jeste nazalost je vjerska zajednica cim je slogan vazno je biti bosnjak vjera islam jezik bosanski
to dovoljno govori
Mislim da ja pripadniku nacije koja je nastala mjesavinom cincara, vlaha, roma i bugara stvarno nemam potrebe
objasnjavati neke jednostavne stvari, cisto zato sto si samo jedan u nizu dosadnih provokatora. :-D
sarajlija_ba

#169 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by sarajlija_ba »

Havatar wrote:
sarajlija_ba wrote:
U čemu je problem ?
To je napisao Cyprus
Pardon, do mene je.
Ispravljeno :wink:
sarajlija_ba

#170 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by sarajlija_ba »

Krushna mrva wrote: Komedija. U jednom postu neko ko cita moze vidjeti koliko je sati kod te nacije
Ne postoji ba nacija zasnovana na religiji, to je balkanski specijalitet koji je Bosancima najvise stete nanio. Vi ste skupina koja i danas nanosi stetu
A na čemu se zasniva nacija ? :D
respo

#171 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

Havatar wrote:
respo wrote:
Bosnjaci postoje preko 700 godina
nazalost vasu danasnji bosnjaci postoje od 1993-e
cyprus

#172 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by cyprus »

sarajlija_ba wrote:
cyprus wrote:Tako da sam ja u suštini i Bošnjak i Srbin i Hrvat, ali formalno ni jedno, ni drugo, ni treće, iako pripadnike sve tri grupacije smatram svojim sunarodnjacima... Ukratko, ja sam Jugoslaven i zato nisam Bošnjak...
Kriza identiteta :lol:
Interesantno je da mi to kaže onaj kojem je u popisnici 1991. godine stajalo jedno, a 2013. će stajat drugo :D

I ne vidim zašto bi se bogatstvo mog identiteta naspram ograničenost tvog karakterisalo kao kriza? :)
Last edited by cyprus on 14/09/2013 22:25, edited 1 time in total.
respo

#173 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

cindrlimindrli wrote:
respo wrote:cekaj ba nacija ili narod dogovorite se

to dovoljno govori
Mislim da ja pripadniku nacije koja je nastala mjesavinom cincara, vlaha, roma i bugara stvarno nemam potrebe
objasnjavati neke jednostavne stvari, cisto zato sto si samo jedan u nizu dosadnih provokatora. :-D
u tom grmu lezi zec :)

problem je od cega je nastala

od cega su bosnjaci nastali od ameba?
sarajlija_ba

#174 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by sarajlija_ba »

respo wrote: cekaj ba nacija ili narod dogovorite se

to dovoljno govori
Mi se dogovorili a sad što to tebi ne godi...š'a ćemo ti mi :lol:
Bošnjak, Islam, bosanski jezik :D
A more i:
Bošnjak, pravoslavlje, srpski jezik :D
Bošnjak, katolik, hrvatski jezik :D
respo

#175 Re: Definicija - bošnjački nacionalni interes ?

Post by respo »

sarajlija_ba wrote:
Krushna mrva wrote: Komedija. U jednom postu neko ko cita moze vidjeti koliko je sati kod te nacije
A na čemu se zasniva nacija ? :D
sigurno ne na vjeroispovjesti
Locked