Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan
Debela i tvrda kora na hljebu
Moderator: anex
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#27 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
..jel' iko eksperimentisao sa
- Matijevic_Vlado
- Posts: 3467
- Joined: 03/10/2012 14:27
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#28 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ne ide star pas u lov.Co2 wrote: ↑29/11/2020 05:40 Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina ,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#29 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
opet monika sa američkim forama..alo nema toga tu
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#31 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
evo brašno ću naručivat baš a ti specijalci razni trebaju samo onima koji ne znaju pravi kruh ispeci..recimo amerima meni ispadne fin i fine korice i od običnog brašna
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#32 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
..hm... svi znamo napraviti hljeb, nije to tajna... pratish recept na pocetku- kasnije eksperimentishesh.
.. covek je napisao -da je sve opcije probao i dalje mu tvrda kora... kao i kod prikazanih - a nece da priznaju- zasto.. 'tashti' stali..
.. 'fine' korice--
..
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#33 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
da fine i tanke, mirisne, mliječne kiseline naprave čudo, pogotovo kad još je kruh ovako da na dugo stajanje, mirisan i ukusan kao kolač doduše ti jedan kruh napraviš za 2mj, tako da tebi nije skupo extra brašno i tako to, ali čoek koji pita za temu nije iz Usa, nema američke pizdarije, ima vreću brašna i kvas
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#34 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
..hm..zlo zlo wrote: ↑29/11/2020 14:25 da fine i tanke, mirisne, mliječne kiseline naprave čudo, pogotovo kad još je kruh ovako da na dugo stajanje, mirisan i ukusan kao kolač doduše ti jedan kruh napraviš za 2mj, tako da tebi nije skupo extra brašno i tako to, ali čoek koji pita za temu nije iz Usa, nema američke pizdarije, ima vreću brašna i kvas
. ti dodala mlijecne kiseline - i imas -fin hljeb-- naparvi od brashna i kvasa, a da je ' fin'..
nije kao - vec je kolac . po tvojim sastojcima..
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#35 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
a jest vala jogurt i maslinovo ulje cine kolac...
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#36 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
..zasto ne ...
aj.. oteglesmo
-
- Posts: 39
- Joined: 10/11/2020 16:12
#37 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ja se nesto pitam ,davno u doba faraona kad nije bilo danasnje hemije i cudesa su ljudi pekli hljeb
I to samo brasno i soli i vode,i niko se nije zalio da nije dobar
Pa se ja pitam kako su mogli faraoni a ja ne mogu
Mozda je u sitnici caka ,temperatura ,voda ,kvas,ili je do mog karaktera
Istinu govorec ne podcjenjujem iskusne domacice,samo je pitanje istine
I to samo brasno i soli i vode,i niko se nije zalio da nije dobar
Pa se ja pitam kako su mogli faraoni a ja ne mogu
Mozda je u sitnici caka ,temperatura ,voda ,kvas,ili je do mog karaktera
Istinu govorec ne podcjenjujem iskusne domacice,samo je pitanje istine
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#38 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
. nije bilo wifi/ interenta... ne znamo da li su se zalili...ali, od navedenih sastojaka, kora je tvrda i zilava, kad se hljeb ohladi,{ pogotovo ako je priprema s starterom..} nema pomoci --dodacima kojekavim, mozemo to ublaziti.. ali, to nije taj hljeb..
. citala sam jedan blog- preporucuju -nizu temperaturu / duze pecenje i zakljucak je- moguce da bude manje tvrda.
..iz sehrpe- voda / germa/ brasno/ heljda..- kora tanka- ali zilava..
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#39 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Tijesto na gnjeciti nego zamjesiti , ostaviti sa odstoji i onda strech AND fold tehnika , osim toga koristi brašno 550 i 1050
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#40 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Omjer vode i brašno je isto važnoCo2 wrote: ↑29/11/2020 05:40 Pomalo ja pravim po raznim preporukama,nisam još nadoso
Iskreno govoreč sve mi je malo komplikovano,daj ovo daj ono ,pa zagri ,pa zamjesi ,pa zamotaj,itd
Ovo mi je kao ljubav ,puno muke i truda ,a ni zasta.
Pravimo od života komplikacije ,a ne trazimo jednostavnost.
Po meni ,brasno ,so ,i vooda i eto hljeba iliti kruha.
Cini se da je problem brašno,i u danasnje vrijeme sa ovim brasnom nema dobrog hljeba
Ja se sjecam u Sarajevu somuna i hljeba prije 50 godina,ovo danas bi mene sramota bilo prodavat
Mislim da je dobra ideja ,,ispeč mesa pa bez hljeba se nakrkat,,
Ugodan dan
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#41 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
...i vrijeme..dugo sporo fino kvasanje tijesta.. ..sto se vise puta digne ..premijesi ..uskisne... Bolji je ..
Pod 2 ...Temperatura!
3... Jbg.. ja i dalje vjerujem da kod tijesta nema mjesta srkletu , zurbi..
I naravno..moras biti poguzija
Preporucujem Nezic tip 500
Pod 2 ...Temperatura!
3... Jbg.. ja i dalje vjerujem da kod tijesta nema mjesta srkletu , zurbi..
I naravno..moras biti poguzija
Preporucujem Nezic tip 500
-
- Posts: 5174
- Joined: 15/03/2015 17:38
#42 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
https://ibb.co/WzqyQvz
https://ibb.co/3phSFtf
Duže od deset godina kuham i pečem hljeb skoro svaki drugi dan.
Evo ova dva su od 800 grama klasovog brašna tip 500, pa još 200 gr. integralnog pšeničnog iz DM-a, oko 50 gr. lomljenih sjemenki lana, oko 100 grama sjemenki suncokreta također DM-ovih, dvije kesice suhog kvasca Digo, čajna kašićica soli, ( može i malo jače ko voli slaniji kruh).
Sve to dobro izmješam kašikom na suho jer se tako bolje rasporedi u brašnu.
Onda zakuham vodom koja ne smije biti hladna ali ne smije biti ni puna mlaka, idealno oko 25 stepeni.
Dodajem po malo vode i mijesim, mjerim, ne mjerim koliko ali otprilike oko 6 dl. vode.
Što duže mijesiš to bolje i što tijesto bude mekše a da se ne lijepi previše to bolje.
Onda to dostoji oko sat vremena, zavisno od temperature u stanu, godišnjeg doba. Onda razdjelim tijesto na dva dijela i prekuham i smjestim u tepsije, imam neke tefalove, hljeb kad je pečen ispadne lako, ne može se zalijepiti.
Onda to nadolazi u tim kalupima, tepsijama oko 30 do 40 minuta i kad se udupla zapremina onda ide pečenje.
U rerni zagrijanoj na 250 stepeni, pečem 20 minuta i smanjim na 200 još 15 minuta i vadim hljeb u krpu.
Dva dana je dobar za jesti a treći dan je već suh ali još uvijek jestiv.
Naravno može se zakuhati i mlijekom, ili jogurtom.
Mlijekom zakuham tijesto za štrudlu, tu dodajem i jaja, maslac, šećer, ali ne previše šećera.
https://ibb.co/3phSFtf
Duže od deset godina kuham i pečem hljeb skoro svaki drugi dan.
Evo ova dva su od 800 grama klasovog brašna tip 500, pa još 200 gr. integralnog pšeničnog iz DM-a, oko 50 gr. lomljenih sjemenki lana, oko 100 grama sjemenki suncokreta također DM-ovih, dvije kesice suhog kvasca Digo, čajna kašićica soli, ( može i malo jače ko voli slaniji kruh).
Sve to dobro izmješam kašikom na suho jer se tako bolje rasporedi u brašnu.
Onda zakuham vodom koja ne smije biti hladna ali ne smije biti ni puna mlaka, idealno oko 25 stepeni.
Dodajem po malo vode i mijesim, mjerim, ne mjerim koliko ali otprilike oko 6 dl. vode.
Što duže mijesiš to bolje i što tijesto bude mekše a da se ne lijepi previše to bolje.
Onda to dostoji oko sat vremena, zavisno od temperature u stanu, godišnjeg doba. Onda razdjelim tijesto na dva dijela i prekuham i smjestim u tepsije, imam neke tefalove, hljeb kad je pečen ispadne lako, ne može se zalijepiti.
Onda to nadolazi u tim kalupima, tepsijama oko 30 do 40 minuta i kad se udupla zapremina onda ide pečenje.
U rerni zagrijanoj na 250 stepeni, pečem 20 minuta i smanjim na 200 još 15 minuta i vadim hljeb u krpu.
Dva dana je dobar za jesti a treći dan je već suh ali još uvijek jestiv.
Naravno može se zakuhati i mlijekom, ili jogurtom.
Mlijekom zakuham tijesto za štrudlu, tu dodajem i jaja, maslac, šećer, ali ne previše šećera.
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#44 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ma mora se vjezbat, nemozes zamesit dvaput i reci znam napravit.
Meni se dosta cesto desi da ga zamesim tvrdo pa iako se digne ispadne kompaktan, ja vise volim kad se onako napuse cak i kad rupe ima unutra
Ja sam neki dan nasao nase brasno ovdje kod mene, zlatni puder i uzeo sam dvije vrece po 10 kg
Jednu sam dao signori da ona napravi pastu i rekla mi je da je bas dobro brasno, sad neznam da li je previse fino za hljeb ...morat cu probat uskoro, pocet cu i ja ubacivat sjemenke ko i vi
-
- Posts: 39
- Joined: 10/11/2020 16:12
#45 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#46 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
.. hm...tek..koja drama kod Bosanca, u pekari..
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#47 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Gornju ili donju mts....ko ti je fiziku predavaoCo2 wrote: ↑30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#48 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Jelde ti nas zezaš ?Co2 wrote: ↑30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
-
- Posts: 39
- Joined: 10/11/2020 16:12
#50 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Azabagička,najgori prof na svjetu,Đuro matematiku ,Hađimusič, Baba francuski ,Balvanovic Srpsko hrvatski,Cigo elektrotehniku,itd itd svi pomrli,exliberal-ex wrote: ↑30/11/2020 14:37Gornju ili donju mts....ko ti je fiziku predavaoCo2 wrote: ↑30/11/2020 10:43 Ok.kad sam ja isao u tehničku skolu na M Dvoru ,imali smo iz hemije zadatak pecenje hljeba koji je glasio C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2,ja sam tad kao mlad shvatio da u zivotu nema šale
E bog te pomogo ,kad gledam moj hljeb i vidim formulu ,nema šanse da uspije
Zamisli odeš na Čarašiju u pekaru kao inspekcija i naredis gazdi Albancu da napiše formulu...
Drama..
ali tema je kruh,