Debela i tvrda kora na hljebu
Moderator: anex
-
Co2
#51 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Molio bi pojedine koji nešto ciljaju da se ne oglasavaju,nema potrebe da se dokazuju.
Tema je napravit dobar hljeb,a i nemam volje mudrovat
Ja sam dosad istjeran sa stotinu foruma ,znaci znam poso
Ugodan dan
Tema je napravit dobar hljeb,a i nemam volje mudrovat
Ja sam dosad istjeran sa stotinu foruma ,znaci znam poso
Ugodan dan
- Snake Eyes
#53 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ja kontam da je tema metafora na lagan i težak život, kad ono tema baš o hljebu
ili ti ga nemam zuba a kora mi tvrda 
Upropastio vreću brašna praveći hljeb tako što je napravio hljeb
Koji troler 
Upropastio vreću brašna praveći hljeb tako što je napravio hljeb
- mO k3
- Filter
#55 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Baba istoriju, Seha francuski... makar u mom sismisnjaku (zadnji sprat) a obje su predavale i nizim vrstama
btw. za meksu koru na hljebu, cim izadje iz rerne smotaj ga u krpu i neka se ohladi. ako je zilav, mijenjaj brasno
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#56 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Držimo se teme.
Hvala.
Hvala.
- exliberal-ex
#57 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ja volim kad hljeb ima finu koru, malo deblju....kao djete sam znao da pojedem prvo sredinu a onda da cejfim sa korom.
I dan danas volim okrajak dobar otkinut pa bez icega
I dan danas volim okrajak dobar otkinut pa bez icega
- mO k3
#58 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ti si gurman !!exliberal-ex wrote: ↑30/11/2020 21:19 Ja volim kad hljeb ima finu koru, malo deblju....kao djete sam znao da pojedem prvo sredinu a onda da cejfim sa korom.
I dan danas volim okrajak dobar otkinut pa bez icega![]()
Takve ljude kao ti gotivim !
-
moonca
#59 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
..U odnosu, na plasticne kese, al. folije, kuhinjske krpe-- nadjoh, da je ipak najbolja/testirali/ ... plasticna folija/ microwave safe/ - hljeb umorati- u istu -- dok se ne ohladi..-- nisam probala...

- Snake Eyes
#60 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Dzaba pricate, kolega je vec sam sebe otjerao sa foruma.
-
Co2
#61 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Gledajuci filozovski, napraviti dobar hljeb je stvar modernih pogleda na život,stvar odgojnih principa i životne nadogradnje ,to je stvar umjetničkog nadahnuča i inspiracije,plod razumjevanja vanmaterijalnih pogleda
Dobar hljeb je odraz kulture življenja i ponasanja ,stvar prestiža i uspjeha
A nije samo uzmi lonac tresni vode i brasna i germe ,zamuti i peci.
U doba izvrnutih vrjednosti postuje se i granapski hljeb jer su ljudi postali isprazni i izgubljen i malodusni,ljudi vise ne žele ništa,itd..
Odo ugrijat vode ,prosijat tip500,zamesit i ostavit do ujutro
Ujutro kad se vratim iz džamije ,peč
Ugodan dan dragi moji pekari i pekarice sa pekarskim pozdravom ,,250 stepeni,,
U doba izvrnutih vrjednosti postuje se i granapski hljeb jer su ljudi postali isprazni i izgubljen i malodusni,ljudi vise ne žele ništa,itd..
- mO k3
#63 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
moj od nekidanCo2 wrote: ↑01/12/2020 15:29 Gledajuci filozovski, napraviti dobar hljeb je stvar modernih pogleda na život,stvar odgojnih principa i životne nadogradnje ,to je stvar umjetničkog nadahnuča i inspiracije,plod razumjevanja vanmaterijalnih pogleda

-
immuno
#64 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Odavno bolji komentar nisam procitalaCo2 wrote: ↑01/12/2020 15:29 Gledajuci filozovski, napraviti dobar hljeb je stvar modernih pogleda na život,stvar odgojnih principa i životne nadogradnje ,to je stvar umjetničkog nadahnuča i inspiracije,plod razumjevanja vanmaterijalnih pogleda
- Snake Eyes
#65 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Zaista lijepo sroceno
, hljeb porodicno jedemo minimalno ali jedan od najvecih gusteva mi je vruc hljeb i puter.
Volim hranu koja se mora zvakati i oko koje se moras potruditi tako da i kod hljeba uzivam u debeloj tvrdoj kori od 1cm.
Zato sam se cudio da neko takav proizvod smatra upropastenim brasnom, meni je takav hljeb cilj.
Volim hranu koja se mora zvakati i oko koje se moras potruditi tako da i kod hljeba uzivam u debeloj tvrdoj kori od 1cm.
Zato sam se cudio da neko takav proizvod smatra upropastenim brasnom, meni je takav hljeb cilj.
-
immuno
#66 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
E srece nase da nam nadje ovu plastiku
Kad vas butum dunjaluk se bori protiv Plastike, bilesi mineralnu vodu samo iz staklenih flasa pijem a da nimet u plastiku motam
-
moonca
#67 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
-
moonca
#68 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
I meni je sad cudno. mada pisem s rezervom.. ali, jesti vruc hljeb je totalno pogresno, po savjetima dr/ nutricista a mnogi su to osjetili i iz licnog iskustva.Snake Eyes wrote: ↑01/12/2020 19:55 Zato sam se cudio da neko takav proizvod smatra upropastenim brasnom, meni je takav hljeb cilj.
Kvorala sam , ne moras odgovoarati- samo mi je -zanimljiv stav... i da, mislim da je brasno upriopasteno, ako ne mozes uzivati u proizvodu. ovdje je to tvrda kora...
- Snake Eyes
#69 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
A gdje ce brasno zbog tvrde kore biti upropasteno, to meni zvuci kao da je bacio hljeb, o vidi tvrd...fik kanta. U najmanju ruku moze ukloniti tvrdu gornju koru a pojesti ostatak.
Hljeb ne jedem vreo iz rerne, vec to je vise topao hljeb ali se kaze vruc
PS. I ja odlucujem hocu li odgovoriti, ti odluci za sebe.
Hljeb ne jedem vreo iz rerne, vec to je vise topao hljeb ali se kaze vruc
PS. I ja odlucujem hocu li odgovoriti, ti odluci za sebe.
-
moonca
#70 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
I meni je to rjesenje- skini koru.... ali, kako je objasnio.. hoce da jede ili volio bi s korom.. razumjem o cemu pishe. - ja to rjesavam - tako sto tostam snitu hljeba, koju ne preferiraju svi- jer to nije snita hljeba kao kada je svjeza, mekana pod rukom i koju mozes da umocis u neki sos.
Mislim , zna se - dodaj mlijecni proizvod i nema tvrde kore..
ali to nije hljeb..
Mislim , zna se - dodaj mlijecni proizvod i nema tvrde kore..
- Snake Eyes
#71 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Mi smo porodično kroz "upropaštene" recepte otkrili potpuno nove koji nam se više sviđaju od originalnog
O vidi pa bolje je ovako
A zaista upropaštenim sastojcima smatram kada bi neko recimo umjesto šećera u kolač stavio so, to bi bilo nejestivo.
A zaista upropaštenim sastojcima smatram kada bi neko recimo umjesto šećera u kolač stavio so, to bi bilo nejestivo.
-
moonca
#72 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
...
-
c_akmak42
#73 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ako je iko usavrsio pravljenje hljeba to su strane nane i domacice, ponajprije njih treba pitati za recept. One su bez puno teoretisanja i onako usput pravile najbolji hljeb od brasna, kvasa/germe, soli i vode. Bjelja ili tamnija, meksa ili tvrdja korica bilo je stvar ukusa i umjesnosti domacice. Svaki je bio hasul i svaki se u slast jeo. Najljepsi je svakako bio onaj kojeg su u peci na drva pekle i 'sto' puta okrenule (da fino porumeni sa svake strane) naborane ruke neke nane, koja je to shvatala kao poseban zadatak i jedini doprinos voljenoj celjadi koji je jos uvijek od sebe mogla dati.
I da, nema nista sladje nego naceti jedan 'trecak' dok jos uvijek stoji na kraju sporeta da odmekne:)
Krisom i uz negodovanje domacice.
I da, nema nista sladje nego naceti jedan 'trecak' dok jos uvijek stoji na kraju sporeta da odmekne:)
Krisom i uz negodovanje domacice.
-
moonca
#74 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
To su lijepe idilicne price... svi ih imamo u sjecanju,iz djetinstva... i zagorjeli grah- jer je domacica kahvenisala,pa se zapricala/ je taj koji nam je najuukusniji.. na starnu to sve.. napraviti dobar hljeb je zahtjevno.... zasto nije moguce dobiti - konstantno isti produkt. niko ne zna...
``
a da, nashe/ moje je nabolje....
... necebiti 
``
a da, nashe/ moje je nabolje....
- Snake Eyes
#75 Re: Debela i tvrda kora na hljebu
Ne mogu dobiti isti produkt jer kuhaju, kako ja volim reći, nesretnim slučajem. Nikada ne urade sve isto.
Ja znam osobu koja ne da pravi hljeb, ona klonira hljeb, doslovno je uvijek isti.
Ja znam osobu koja ne da pravi hljeb, ona klonira hljeb, doslovno je uvijek isti.