Dayton nije sveti dokument
-
Novak20
#26 Re: Dayton nije sveti dokument
Kad vidim šta rade svi, baš svi naši političari pomislim da ih boli k... za Bosnom i Hercegovinom. I sutra treba narod da se krvi zbog njihove nesposobnosti, ograničenosti i lopovluka a oni da hodaju po svjetskim gradovima proseći sadaku od koje neće 10% doći na pravo mjesto. Malo sutra......već sam jednom gledao taj film.
- Skijaš
#27 Re: Dayton nije sveti dokument
prepreka podjeli u mom komentaru : eskalacija nasilja, radikalizacija i krvoprolićeMartinez_ wrote:Mislim da ozbiljno grešiš. Tako dubinski podeljeno društvo kao što je ovo u BiH održavano je voljom MZ. Glasači iz redova tri naroda ne prepoznaju gotovo nikakav zajednički interes.Skijaš wrote:Međunarodna zajednica bi se sutra pomirila sa podjelom BiH kada bi to moglo proći bez krvoprolića i radikalizacije na terenu. Boli njih uho i za Bosnom i za Hercegovinom.
prepreka podjeli u mom komentaru prevedena na jezik kojim ti govoriš : zajednički interes
Hmmm. Interesantno.
Kako se na tvom jeziku kaže oblak ?
- Edin H.
#28 Re: Dayton nije sveti dokument
Politicari pricaju ono sto vecina naroda, koji za njih glasa zeli da cuje.Novak20 wrote:Kad vidim šta rade svi, baš svi naši političari pomislim da ih boli k... za Bosnom i Hercegovinom. I sutra treba narod da se krvi zbog njihove nesposobnosti, ograničenosti i lopovluka a oni da hodaju po svjetskim gradovima proseći sadaku od koje neće 10% doći na pravo mjesto. Malo sutra......već sam jednom gledao taj film.
- Skijaš
#29 Re: Dayton nije sveti dokument
Sukob se spominje u slučaju pokušaja secesije. I ako je tebi svejedno hoće li BiH postojati ili neće, to je sasvim OK, niko nema pravo da te osuđuje zbog toga. Ali poštuj i ti stav onih kojima nije svejedno.Novak20 wrote:Kad vidim šta rade svi, baš svi naši političari pomislim da ih boli k... za Bosnom i Hercegovinom. I sutra treba narod da se krvi zbog njihove nesposobnosti, ograničenosti i lopovluka a oni da hodaju po svjetskim gradovima proseći sadaku od koje neće 10% doći na pravo mjesto. Malo sutra......već sam jednom gledao taj film.
- Skijaš
#30 Re: Dayton nije sveti dokument
Donekle tačno, jer ipak je neophodno odvojiti šovinističku politiku od naroda. Ako Dodik dobije najviše glasova, to nije zato što je narod koji za njega glasa loš, nego zato što ih se prevarilo tezom da ih Dodik brani od islamista. Meni je smiješno kada neko očekuje od Jovana iz Dervente da više vjeruje FTV-u nego RTRS-u.Edin H. wrote:Politicari pricaju ono sto vecina naroda, koji za njih glasa zeli da cuje.Novak20 wrote:Kad vidim šta rade svi, baš svi naši političari pomislim da ih boli k... za Bosnom i Hercegovinom. I sutra treba narod da se krvi zbog njihove nesposobnosti, ograničenosti i lopovluka a oni da hodaju po svjetskim gradovima proseći sadaku od koje neće 10% doći na pravo mjesto. Malo sutra......već sam jednom gledao taj film.
-
Martinez_
#31 Re: Dayton nije sveti dokument
Skijaš wrote:prepreka podjeli u mom komentaru : eskalacija nasilja, radikalizacija i krvoprolićeMartinez_ wrote:Mislim da ozbiljno grešiš. Tako dubinski podeljeno društvo kao što je ovo u BiH održavano je voljom MZ. Glasači iz redova tri naroda ne prepoznaju gotovo nikakav zajednički interes.Skijaš wrote:Međunarodna zajednica bi se sutra pomirila sa podjelom BiH kada bi to moglo proći bez krvoprolića i radikalizacije na terenu. Boli njih uho i za Bosnom i za Hercegovinom.
prepreka podjeli u mom komentaru prevedena na jezik kojim ti govoriš : zajednički interes
Hmmm. Interesantno.
Kako se na tvom jeziku kaže oblak ?
Ko je rekao da je to prepreka podeli? Rekoh da je uprkos nepostojanju zajedničkog interesa BiH celovita jer jaka spoljna sila to želi.
- Danguba
#32 Re: Dayton nije sveti dokument
Sve je to vidjeno '90. god. kada su te ''sile'' cekale da BiH nema ali pojavio se neko ko im je pomrsio racune.Martinez_ wrote:
Ko je rekao da je to prepreka podeli? Rekoh da je uprkos nepostojanju zajedničkog interesa BiH celovita jer jaka spoljna sila to želi.
Na kraju su prihvatili postojece stanje.
Uvijek ce biti onih koji ce i zivot dati za BiH bez obzira koliko to zeljele secesionisticke stranke i neke strane sile.
Mislim da to nije potrebno ispitivati jer ima NEKO ko nema rezervne domovine/otadzbine.
- Skijaš
#33 Re: Dayton nije sveti dokument
monkey trapMartinez_ wrote:Rekoh da je uprkos nepostojanju zajedničkog interesa BiH celovita jer jaka spoljna sila to želi.
A trap to capture various monkeys used around the world which consists of a staked container with a hole cut into it just wide enough for a monkey to stick it's empty hand into. The container is baited with something attractive to the monkey. Monkey reaches for bait and then will not release the bait and cannot pull it's hand out of the trap with bait in hand. It is then captured.
To je problem za velikosrpske pavijane, preveliki apetiti s kojim se ne može u secesiju.
-
Martinez_
#34 Re: Dayton nije sveti dokument
Danguba wrote:Sve je to vidjeno '90. god. kada su te ''sile'' cekale da BiH nema ali pojavio se neko ko im je pomrsio racune.Martinez_ wrote:
Uvijek ce biti onih koji ce i zivot dati za BiH bez obzira koliko to zeljele secesionisticke stranke i neke strane sile.
Mislim da to nije potrebno ispitivati jer ima NEKO ko nema rezervne domovine/otadzbine.
Da, Karadžić je u tajnom dilu sa USA, EU i Kinom rušio BiH ali patrioti to nisu dozvolili. Mislim možeš ti sebi laskati do besvesti ali to nema veze sa životom. Očuvanje BiH je od početka a kako vreme protiče sve veći interes MZ, danas čak jače nego pre i to tu zemlju održava. I to nije loše, ne znam što se bunite
Last edited by Martinez_ on 22/05/2015 00:03, edited 1 time in total.
- Skijaš
#35 Re: Dayton nije sveti dokument
Složićemo se da se ne slažemo. Bitno je samo da nema provjere tačnosti ni moje ni tvoje teze. Ne bi na dobro izašlo.Martinez_ wrote:Danguba wrote:Sve je to vidjeno '90. god. kada su te ''sile'' cekale da BiH nema ali pojavio se neko ko im je pomrsio racune.Martinez_ wrote:
Da, Karadžić je u tajnom dilu sa USA, EU i Kinom rušio BiH ali patrioti to nisu dozvolili. Mislim možeš ti sebi laskati do besvesti ali to nema veze sa životom. Očuvanje BiH je od početka a kako vreme protiče sve veći interes MZ, danas čak jače nego pre i to tu zemlju održava.
- Skijaš
#36 Re: Dayton nije sveti dokument
Pa iritira, a da ti je one zime sa devedeset treće na devedeset četvrtu bilo kao meni, znao bi i zašto iritira.Martinez_ wrote:Očuvanje BiH je od početka a kako vreme protiče sve veći interes MZ, danas čak jače nego pre i to tu zemlju održava. I to nije loše, ne znam što se bunite
- Danguba
#37 Re: Dayton nije sveti dokument
Tako su nas fino pazili da su dozvolili susjednim zemljama da ulete u BiH i pomognu secesioniste. Ni to im nije bilo dovoljno pa su patriotama vezali ruke uvodjenjem embarga na naoruzavanje jer su znali da ga susjedi imaju i previse.Martinez_ wrote:
Da, Karadžić je u tajnom dilu sa USA, EU i Kinom rušio BiH ali patrioti to nisu dozvolili. Mislim možeš ti sebi laskati do besvesti ali to nema veze sa životom. Očuvanje BiH je od početka a kako vreme protiče sve veći interes MZ, danas čak jače nego pre i to tu zemlju održava. I to nije loše, ne znam što se bunite
Da smo poklekli na dvostruku agresiju, MZ ne bi imala nista protiv realnosti na terenu i podjele BiH izmedju susjeda(sto im je i bio cilj).
...i danas imas pojedinih zemalja koje bi podrzale secesioniste samo kada bi znali da ce to proci bez krvoprolica. Znaju to i domaci politicari pa taktiziraju i cekaju ''zamor'' ali od toga nece biti nikada i nista.
-
Novak20
#38 Re: Dayton nije sveti dokument
Da sam htio da diskutujem odgovorio bih na tvoj post o garanciji opstanka u slučaju secesije i uzimanju oružja u ruke. Svejedno nisam napisao ništa iz čega bi proisteklo da ne poštujem stavove drugih ljudi koji nisu ni manji ni veći Bosanci od mene. Ne znam zašto misliš da mi je svejedno da li će se BiH raspasti ili neće? Budi uvjeren da nije. Ja samo kažem da ću se ispaliti odavde prije prvog pucnja ali znam da od toga nema ništa za mog života.Skijaš wrote:Sukob se spominje u slučaju pokušaja secesije. I ako je tebi svejedno hoće li BiH postojati ili neće, to je sasvim OK, niko nema pravo da te osuđuje zbog toga. Ali poštuj i ti stav onih kojima nije svejedno.Novak20 wrote:Kad vidim šta rade svi, baš svi naši političari pomislim da ih boli k... za Bosnom i Hercegovinom. I sutra treba narod da se krvi zbog njihove nesposobnosti, ograničenosti i lopovluka a oni da hodaju po svjetskim gradovima proseći sadaku od koje neće 10% doći na pravo mjesto. Malo sutra......već sam jednom gledao taj film.
Postao sam alergičan na one koji koriste iste finte kao pravdanje za propuštene prilike, rahat patnju i to sam napisao. Ako si se prepoznao izvini. Dvadeset godina poslije rata mogli smo napraviti čuda u BiH a pokazali smo da smo kar..., zahvaljujući beskrajnoj pohlepi i nesposobnosti mirnodopskih vođa. Pa zar misliš da mi je drago što je BiH zadnja po svemu u Evropi osim možda po negativnim pojavama i gibanjima? Jesu li krivi "secesionisti" što naši stručnjaci kupe od naših para vozove koji ne voze?
Jedina prava borba za opstanak BiH je lično poštenje, vlastiti trud i žrtva (ne u smislu samoubilačkog napada) za uspostavu pravne države po EU standardima. Sve ostalo je šupljak i lutanje.
- Skijaš
#39 Re: Dayton nije sveti dokument
Život je poput crvenog luka, slojevit. Problem korupcije ne isključuje potrebu da se bavimo problemom etničke segregacije djece po srednjoj Bosni, i obratno.Novak20 wrote:Dvadeset godina poslije rata mogli smo napraviti čuda u BiH a pokazali smo da smo kar..., zahvaljujući beskrajnoj pohlepi i nesposobnosti mirnodopskih vođa.
-
Novak20
#40 Re: Dayton nije sveti dokument
Teško je raspravljati s tobom jer uzmeš samo onaj sloj luka koji tebi odgovara, neise.Skijaš wrote:Život je poput crvenog luka, slojevit. Problem korupcije ne isključuje potrebu da se bavimo problemom etničke segregacije djece po srednjoj Bosni, i obratno.Novak20 wrote:Dvadeset godina poslije rata mogli smo napraviti čuda u BiH a pokazali smo da smo kar..., zahvaljujući beskrajnoj pohlepi i nesposobnosti mirnodopskih vođa.
Onog momenta kad su tri bratske nacionalne stranke svezale zastave počela je segregacija i patnja svake vrste. Ne osjećam se ni najmanje kriv za to. Ne znam kako nisi do sada naučio da prazna puška ne puca. A naša je prazna jer su pokrali i pare i metke i radna mjesta. Nijet da se problem segregacije ili bilo čega drugog riješi nije dovoljan, potreban je dobar i realan plan, sredstva, izvođači radova i ko zna šta još.
Ako je okruženje jače, na silu ne možeš računati. Ako ne ide silom ide milom. Srednjovjekovni dubrovčani bi za 20 godina potplatili Sultana, Dužda i komšijske kraljeve da ih ne smetaju u biznisu te pride napravili Lovrijenac i Minčetu. Da su imali ovakve mrake kao mi ne bi ih bilo ni na mapi. Ali džaba objašnjavat u ova doba.